Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести в страната

Featured Replies

Редактирано от Xanatos (преглед на промените)

• Отговори 1,9k
  • Прегледи 115,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Протести срещу ГЕРБ вече имаше. Протести пред централата на ГЕРБ имаше и сега. Доста тъпо парче си.

е кЪт имаше, що не сЪ промени нищо? що Герб спечелиха най-много гласове? Що 50% ходиха за гъби? Що твоя "спасител" остана зад чертата?

С това "тъпо парче" показваш, че те настъпвам по мазола и, че си много слаб в аргументацията и способността да убеждаваш в правотата си!

е кЪт имаше, що не сЪ промени нищо? що Герб спечелиха най-много гласове? Що 50% ходиха за гъби? Що твоя "спасител" остана зад чертата?

С това "тъпо парче" показваш, че те настъпвам по мазола и, че си много слаб в аргументацията и способността да убеждаваш в правотата си!

Не, просто ти повтаряш като идиот едно и също нещо, което отдавна е обсъдено. Време е да пробваш друга песен.

Дадох ти ясна дефиниция, черно на бяло, ти прави каквото искаш с нея. Ако на инат ще си държиш на своето и ще обясняваш, че небето е зелено и широко разпространен термин няма значението, което ВСИЧКИ влагат в него, твой проблем.

Казах, че не се заяждам. Моля, не приемай това лично. Но ето, как е в английския, за да не се връщаме до латинския:

legal = законен;

legality = законност;

legalization = узаконяване;

legalize = узаконявам, легализирам

legal system = правна система

Да кажеш, че правителството е нелегитимно, означава да кажеш, че е незаконно.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Моля те, обаче, да посочиш този на когото имаш доверие. Не мисля, че някой ще те обвини в агитация. Това е свободен форум и всеки, който има политически предпочитания може да ги изказва. Няма нищо по-естествено от това.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Казах, че не се заяждам. Моля, не приемай това лично. Но ето, как е в английския, за да не се връщаме до латинския:

legal = законен;

legality = законност;

legalization = узаконяване;

legalize = узаконявам, легализирам

legal system = правна система

Да кажеш, че правителството е нелегитимно, означава да кажеш, че е незаконно.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Моля те, обаче, да посочиш този на когото имаш доверие. Не мисля, че някой ще те обвини в агитация. Това е свободен форум и всеки, който има политически предпочитания може да ги изказва. Няма нищо по-естествено от това.

А английската думичка nice идва от старофренската niche и е значела "глупав, тъп, необразован". 

Всеки филолог ще ти каже, че думите с времето променят значението си. Спри с тези малоумни аргументи, моля ти се.

Не, просто ти повтаряш като идиот едно и също нещо, което отдавна е обсъдено.

Да...защото не получавам отговор! И този въпрос ще ти бъде зададен от всеки, трезво, а не емоционално, разсъждаващ човек!

Чели сме го - споко. ;)

И ако обичаш ми обясни как думичките legal и legitimate са едно и също нещо, много те моля! Ама на колене те умолявам!

Разочарован съм откровено, очаквах от теб повече. Ракетата че е глупав, глупав е, но това държание е просто детинско.

Всеки филолог ще ти каже, че думите с времето променят значението си. Спри с тези малоумни аргументи, моля ти се.

Мхм. Майка ми е филолог. Аз превеждам от английски и два източни езика, единият от които мъртъв, тъй че... Благодаря, за съвета, все пак. Кажи сега кой е спечелил доверието ти, моля.

Да...защото не получавам отговор! И този въпрос ще ти бъде зададен от всеки, трезво, а не емоционално, разсъждаващ човек!

Отговор? Протести срещу ГЕРБ имаше, има и сега, така че да, ЩЕШЕ ДА ИМА ПРОТЕСТИ. Боже, мили, колко просто си ти...

Мхм. Майка ми е филолог. Аз превеждам от английски и два източни езика, единият от които мъртъв, тъй че... Благодаря, за съвета, все пак. Кажи сега кой е спечелил доверието ти, моля.

Не го усещам щом като за толкова просто нещо спориш. Отиди просто и я питай дали думите с времето не сменят значението си. Питай я и дали legitimate и legal са с еднакво значение.

И няма да кажа, няма да давам на ракетата и прочие дегенерати муниции да стрелят. Ако им дам име, каквото и да било, всичко ще завърши със заключване на тази тема. Има интернет, знаеш кои са политически партии извън парламента, знаеш кои от тях в момента са активни (за разлика от НФСБ и Яне Янев да речем). Не са и много новите лица с глас на политическата сцена. Просто го споменах, за да стане ясно, че партиите не са две и протестиращите не са ГЕРБ.

И ако обичаш ми обясни как думичките legal и legitimate са едно и също нещо, много те моля! Ама на колене те умолявам!

legitimate = законен. Също  = reason-able, т.е. основателен. Също - born in wedlock, т.е. законнороден.

legitimize - узаконявам; оправдавам, обосновавам.

legitimate = законен. Също  = reason-able, т.е. основателен. Също - born in wedlock, т.е. законнороден.

legitimize - узаконявам; оправдавам, обосновавам.

Ключовото значение тук е основателен. Моля ти се, просто спри се вече. Баща ми е доцент доктор по филология, чичо ми е политически социолог. И двамата биха ти се изсмяли на нелепия инат само защото не ти изнася. Просто ставаш смешен.

Боже, мили, колко просто си ти...

Само със "боже мили", няма да стане, момче...няма да стане!

Аз съм човек прагматик, обичам да залагам "на твърдо" (не хвърча излишно в облаците, като теб), и за да се хвърля "да руша", трябва да виждам ясната очертана алтернатива! А тя не само, че не се вижда, ами изобщо я няма! Всичко, което сега наизпълзя пребоядисано, къде от миналото, къде с паричките на Прокопиев и Сорос....всичко това е "шит"!

Преди малко гледах репортаж от т.н котрапротест. Поразен съм от заклинанието-желание на една "другарка" на около 70 години. Тя каза: "Правителството на Орешарски е толкова добро, че трябва да остане на власт 8 години".А  най-добре завинаги, нали ?!

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Само със "боже мили", няма да стане, момче...няма да стане!

Аз съм човек прагматик, обичам да залагам "на твърдо" (не хвърча излишно в облаците, като теб), и за да се хвърля "да руша", трябва да виждам ясната очертана алтернатива! А тя не само, че не се вижда, ами изобщо я няма! Всичко, което сега наизпълзя пребоядисано, къде от миналото, къде с паричките на Прокопиев и Сорос....всичко това е "шит"!

А сега си представи, че на този регресирал австралопитек му дам име, scepsis.

И ПП, това, че си учил езици не значи, че разбираш и бъкел от политическа терминология.

Ракето, аз алтернатива виждам и го казах вече, миличък. Ама ти нали си комунистче, та си добър в това да си избирателно глух и сляп.

И Тя е.....нейното Име е.....?

Ако имаше мозък, щеше вече да си се досетил.

Ако имаше мозък, щеше вече да си се досетил.

ми нямам...толкоз мий акъла, кЪт на врабче...но пък съм електорална едница, т.е. 1 глас, който може да докара още 3, за които обаче трябва да се бориш, ако си решил да влизаш...... :shy11:

ми нямам...толкоз мий акъла, кЪт на врабче...но пък съм електорална едница, т.е. 1 глас, който може да докара още 3, за които обаче трябва да се бориш, ако си решил да влизаш...... :shy11:

Само че не искаш да го знаеш, за да гласуваш за него. Искаш да знаеш името му, за да го псуваш.

Само че не искаш да го знаеш, за да гласуваш за него. Искаш да знаеш името му, за да го псуваш.

не сЪ знай, знай ли съ!

не сЪ знай, знай ли съ!

Знае съ. Твърде си елементарен и предвидим.

Баща ми е доцент доктор по филология, чичо ми е политически социолог. И двамата биха ти се изсмяли на нелепия инат само защото не ти изнася. Просто ставаш смешен.

Мхм. Ми, радвам се, че си от толкова знатно семейство. :wors: Нека видим какво пише в BBC English Dictionary,  че ми е под ръка:

legitimize-legitimizes-legitimizing - smth means to officially allow it, accept it, or approve of it.

legitimacy - the legitimacy of smth is that reasonable, acceptable, or legal.

Значи много е просто - нелегитимно правителство на български означава незаконно. ОК. Преведи ми на англ. незаконно и нелигитимно правителство.

Ето и речник на български за това как се употребява думата: ТУК

––––––––––––––––––––––––––––

И пак, питам - моля посочи ни този, който ти е вдъхнал доверие. Защо не? какво те притеснява.

Мхм. Ми, радвам се, че си от толкова знатно семейство. :wors: Нека видим какво пише в BBC English Dictionary,  че ми е под ръка:

legitimize-legitimizes-legitimizing - smth means to officially allow it, accept it, or approve of it.

legitimacy - the legitimacy of smth is that reasonable, acceptable, or legal.

Значи много е просто - нелегитимно правителство на български означава незаконно. ОК. Преведи ми на англ. незаконно и нелигитимно правителство.

––––––––––––––––––––––––––––

И пак, питам - моля посочи ни този, който ти е вдъхнал доверие. Защо не? какво те притеснява.

Ти си този, който започна да обяснява какво бил превеждал и каква била майка му, така че ми спести сарказма. Харесва ми и как игнорираш моя цитат за дефиницията на ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛЕГИТИМНОСТ от по-нагоре. Или може егото ти пречи, не знам.

legitimacy - the legitimacy of smth is that reasonable, acceptable, ОR legal.

Обясних ти защо не искам. Можеше вместо като магаре да се опънеш по средата на мостта и да ми вадиш някакви цитатчета, които отново оборват какво казваш, да  се разтърсиш и вече да си открил за кого говоря. 

Знае съ. Твърде си елементарен и предвидим.

Е тъй то...не всички сложни...има и прости хора. Но дето има една приказка: "Не е лошо да си проС, лошото е да не го знаеш!"...пък аз си го знам.... :shy11:

шЕ си остане твоя чиляк под чертата, тъй му предай! 

Ти си този, който започна да обяснява какво бил превеждал и каква била майка му, така че ми спести сарказма.

Просто казах, че имам някакво понятие от тези неща. Значи ето, според горепосочения речник на нашия език:

легитимна, легитимно, мн. легитимни, прил. 1. Който е законен, узаконен. Легитимна власт. Легитимни средства. 2. Който е избран по съответния законен начин, с мнозинство от гласове. Легитимен председател на партия. Легитимна комисия.

Мисля, че да кажеш, че "правителството е нелегитимно" внася объркване. Това не е подходящ термин. Затова възразих. Повечето хора не са чели Вебер, нито Арон, нито Рикардо, нито Маркс и т.н. Няма да те разберат. Просто кажи, че правителството е неморално. Това е разбираемо за всеки.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.