Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести в страната

Featured Replies

Просто казах, че имам някакво понятие от тези неща. Значи ето, според горепосочения речник на нашия език:

до колкото виждам от заглавието на темата- тя е за протестите....за литературно творчество и лексика и философия, дали няма друга тема?

• Отговори 1,9k
  • Прегледи 115,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Обясних ти защо не искам.

Виж, не става да се измъкваш така. Пак казвам, че повечето хора няма да го приемат като агитация, а като инфо. И изобщо, ако заедно ходим да протестираме, то не виждам за какво се разправяме.

до колкото виждам от заглавието на темата- тя е за протестите....за литературно творчество и лексика и философия, дали няма друга тема?

Значи аз "образовам" (ШЕГА) колегата идеологически, демек трябва да се говори ясно и недвусмислено.

Колега Xanatos, гледам аватара ти и искам да  попитам - на кой си фен - Cardano или Jimmy Page?

....значи "легитимен" е "законно избран" на български...

....защото какво е тогава "обществено признат" ?

....излиза , че може да е легитимен , но да не е обществено признат ! Ега ти законите тогава , ега ти Демокрацията ....! :D

Извода се налага от само себе си ! Поправка на (съзнателно !) сбърканата система ! А системата в същност представлява Конституцията !.........искате ли още теория , че белким се изяснят нещата?!!....  :D

Тези които разбират от системи , знаят че сега в системата съзнателно липсва обратна връзка - т.е. органа за управление е безконтролен ! Тогава царства Мафията ! Това е същността на нещата !

Казано по-просто там където тече , никой не може да каже "Не толкова много" или пък "дай още"....като текне , та няма спиране....За онагледяващ пример може да вземете клозетното казанче ! :D

Те хората за това ни типосаха в Европа с клозетните чинии без казанчето за вода , ама от де толкова ум....

За това нека да се повторя за кой ли път (за което се и извинявам) :" Контрол (не управление!) от управляваните над управляващите !" - това е решението !

Да , ама кой ти го дава ! Власт с кръв се взима - с кръв се дава ! Бившата БКП дали току така "слезе" от власт? :)

Всичко друго е празнословие (и празноглавие) !

П.П. Обърнете внимание и на другия момент ! Ако обратната връзка е много "Корава" , тогава пък казанчето не може да се напълни с вода !!! Така , че никакви революции няма да са полезни ! Необходимо е обществено съгласие "от горе" и "от долу" ! Иначе страдат всички !!!  Ама нали сме си проклето българско племе.... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

....значи "легитимен" е "законно избран" на български...

Така е според мен. Инак, възниква объркване. Колегата приема, че термина конотира неща като "липса на обществено доверие" и други такива. Когато казваме, че "изборите са легитимни", това означава, че са "законни", нали? А не че са честни. Може да е имало манипулации и други такива, но Конституционния Съд ги е признал за законни, т.е. легитимни. Ако не са законни, ще кажем, че изборът на дадено лице/лица е нелегитимен, т.е. незаконен. Няма да кажем, че е нелегален. Не може да има нелегални избори. Както и да е, това не е важно.

Не ми допада, че Xanatos не иска да сподели кой е този политик, на когогото има доверие и ме праща да издирвам някакъв цитат, който дава по памет. Потърсих, но не открих нищо. Това, че "борбата била между народа и олигархията" е казвано от мнозина. То звучи прекрасно, но не е съвсем точно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Колега Xanatos, гледам аватара ти и искам да  попитам - на кой си фен - Cardano или Jimmy Page?

любопитно би било, гледайки твоят аватар,...ти пък на кого ли си фен???  :ph34r:

Малее? Гледам и не вервам на очите си! 

Чета и чета и още по - не вервам на очите си!!!

Темата ли съм объркАлл или сички се бъгнахте?

Кат си нямате работа, драскайте си, а и  това няма да промени факта, че оставка на кабинета Орешарски няма да има  :angry22:  :giggle1:

Казах, че не се заяждам. Моля, не приемай това лично. Но ето, как е в английския, за да не се връщаме до латинския:

legal = законен;

legality = законност;

legalization = узаконяване;

legalize = узаконявам, легализирам

legal system = правна система

Да кажеш, че правителството е нелегитимно, означава да кажеш, че е незаконно.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Моля те, обаче, да посочиш този на когото имаш доверие. Не мисля, че някой ще те обвини в агитация. Това е свободен форум и всеки, който има политически предпочитания може да ги изказва. Няма нищо по-естествено от това.

Още малко прочети за чуденките по въпроса...На мен английският куца, а латинският още повече, обаче явно спориш за термини с различен корен и значение, но близки, по звучене и изписване. Може да влезеш и в други места в мрежата излизащи при съответното търсене(legal or legitimate).

Още малко прочети за чуденките по въпроса...На мен английският куца, а латинският още повече, обаче явно спориш за термини с различен корен и значение, но близки, по звучене и изписване. Може да влезеш и в други места в мрежата излизащи при съответното търсене(legal or legitimate).

Значи, мисълта ми е, че не бива да се внася объркване в аудиторията. Ако човек е учил политология, социология или философия, то той ще направи разлика между "легално" и "легитимно". Но инак, едва ли. Затова по подходящо, според мен, е да кажем, че правителството е "непредставително", в смисъл че не представя нагласите на суверена. Или, още по-добре, да се каже, че е "неморално". Инак, колегата е прав да ползва термина, ако водим чисто научна дискусия и всички сме познавачи на Вебер, според който една власт се легитимира, т.е. бива приета, чрез традицията, харизмата или закона... Идеята ми беше, че така не се води класова борба. :)

Значи, мисълта ми е, че не бива да се внася объркване в аудиторията. Ако човек е учил политология, социология или философия, то той ще направи разлика между "легално" и "легитимно". Но инак, едва ли. Затова по подходящо, според мен, е да кажем, че правителството е "непредставително", в смисъл че не представя нагласите на суверена. Или, още по-добре, да се каже, че е "неморално". Инак, колегата е прав да ползва термина, ако водим чисто научна дискусия и всички сме познавачи на Вебер, според който една власт се легитимира, т.е. бива приета, чрез традицията, харизмата или закона... Идеята ми беше, че така не се води класова борба. :)

Ами да сменим строя и да не се тормозим да се мъчим с "демократичните" способи :D

Ммм, тоя Вебер, да не е поредния евреин, който да ни учи как да живеем. То малко ли ни бяха Маркс и Енгелс и останалите от бандата :P

Ами да сменим строя и да не се тормозим да се мъчим с "демократичните" способи :D

Ммм, тоя Вебер, да не е поредния евреин, който да ни учи как да живеем. То малко ли ни бяха Маркс и Енгелс и останалите от бандата :P

Не е от тази банда. Ариец си е и не предлага утопии, а е по-скоро песимист. Обаче класик в социологията. ЕТО

Но мен ми светна друго. Колегата се включи активно и обяви правителството за "нелегитимно". После, ако правилно съм го разбрал, каза че това означава "непредставително". Това е много пресилено и неточно твърдение. Ние сме парламентарна република и изпълнителната власт е функция на законодателната, т.е. на НС.

Но имаше нещо, което ме смути още повече - той каза, че бил открил политик, който бил чист като сълза и на когото имал доверие. Но не пожела да сподели името му. Защо? Искам да знам кой е, все пак.

Не е от тази банда. Ариец си е и не предлага утопии, а е по-скоро песимист. Обаче класик в социологията. ЕТО

Но мен ми светна друго. Колегата се включи активно и обяви правителството за "нелегитимно". После, ако правилно съм го разбрал, каза че това означава "непредставително". Това е много пресилено и неточно твърдение. Ние сме парламентарна република и изпълнителната власт е функция на законодателната, т.е. на НС.

Но имаше нещо, което ме смути още повече - той каза, че бил открил политик, който бил чист като сълза и на когото имал доверие. Но не пожела да сподели името му. Защо? Искам да знам кой е, все пак.

Може да не иска да го оцапа. За това, нека си остане извън парламента и също толкова неизвестен колкото е и сега. Щото ако е известен, няма начин да е и чист.

Може да не иска да го оцапа. За това, нека си остане извън парламента и също толкова неизвестен колкото е и сега. Щото ако е известен, няма начин да е и чист.

:) Боя се, че е някой от проектите на социалните инженери, т.е. НПО-та. Дано греша.

Да, обаче НЕ казваш- кой искаш да управлява!? Това ме дразни най-вече във вас, протестиращите (а не толкова самите ви протести), че открито заявявате кого НЕ искате, но упорито мълчите, когато ви попитат- кого искате? Може би мълчите, защото ако кажете, ще лъсне нещо, дето в момента не искате да лъсва....?  :ph34r:

За повече от 20 г. лъжи,подигравки е нормално хората да са предпазливи!Аман вече от надежди за по-добро......Пък и това,което се предлага си е все от старата номенклатура.............Успяха да обезверят народа................

:) Боя се, че е някой от проектите на социалните инженери, т.е. НПО-та. Дано греша.

Може и така да е, или да е проект на самия себе си...Второто е по-добре, но също не е непременно предпоставка за невинност. Като му разбера финансовото състояние...Тогава ще дам определение...Обаче ако е милионер(или още по-богат), въобще да не ми го представят, то по начало и сред тях читавите не са много, а от тези които са се впуснали в политиката, самото това действие, е вече предпоставка за подозрение.

Може и така да е, или да е проект на самия себе си...Второто е по-добре, но също не е непременно предпоставка за невинност. Като му разбера финансовото състояние...Тогава ще дам определение...Обаче ако е милионер(или още по-богат), въобще да не ми го представят, то по начало и сред тях читавите не са много, а от тези които са се впуснали в политиката, самото това действие, е вече предпоставка за подозрение.

Дам. Поне да ни беше посочил пола и можехме да пробваме да отгатнем. Но рано или късно ще се разбере.

любопитно би било, гледайки твоят аватар,...ти пък на кого ли си фен???  :ph34r:

Ако не се лъжа, въпросът не е адресиран към теб. Ти лично си ми ясен. Бъди здрав!

• Автор

Това ще даде повод за протести, но доста по-различни от сегашните.

Да не говорим за съкращенията, които ще оставят много хора без препитание.

Скоро и зимата ще почука на вратата ни...

Копирам един коментар за протеста, на който попаднах в нета, но много ми хареса:

Съгласен съм с протеста на хората! Имат различни виждания - протестират

Ако го правят мирно, тихо и непречат на останалите - ги подкрепям в това което правят
Не подкрепям исканията им обаче! Искания неразумни, необмислени, повърхностни немогат да бъдат подкрепяни
Според мен този протест трябва мирно и кротко да изкара в следващите 4 години и той ще бъде страхотен коректив на властта
Така също управляващите нека знаят че всяка една стъпка в политиката им, която не е в полза на обикновения човек, на нуждаещите се в нашето об-во, на средната класа може да бъде фатална
Продължавайте в същият духВъзхищавам ви се
Аз гласувах за БСП и те са моят кабинет
Вие обаче сте техният коректив. Благодаря ви за смелостта да се изразявате мирно и решително

Ако имате обаче не само скандирания, но и добри предложения ще бъдете още по-обичани от мен гласувалият за БСП
Аз ви разбирам и подкрепям/не в исканията, а в правата ви/
Благодаря ви че показвате на света че в родината ми има ДЕМОКРАЦИЯ
Горд 
Обичам ви

Ето и една снимка от вчера... соросоидите вече на театрални представления го удариха...яко кеш играе тука. На тая мома от снимката, много шЕ и приляга мотика №10 и 3 реда картофи за прекопаване...че някой трЕба и да копа в тая държава...с цъкане по копченца БВП не се създава!

Публикувано изображение

Копирам един коментар за протеста, на който попаднах в нета, но много ми хареса:

Съгласен съм с протеста на хората! Имат различни виждания - протестират

Ако го правят мирно, тихо и непречат на останалите - ги подкрепям в това което правят

Не подкрепям исканията им обаче! Искания неразумни, необмислени, повърхностни немогат да бъдат подкрепяни

Според мен този протест трябва мирно и кротко да изкара в следващите 4 години и той ще бъде страхотен коректив на властта

Отново пример за брилянтна логика. Значи исканията на протестиращите са неразумни, необмислени и повърхостни, но от тях става страхотен коректив на властта? Страхотно!

Така също управляващите нека знаят че всяка една стъпка в политиката им, която не е в полза на обикновения човек, на нуждаещите се в нашето об-во, на средната класа може да бъде фатална

Продължавайте в същият духВъзхищавам ви се

Аз гласувах за БСП и те са моят кабинет

Префектно. Значи човека е гласувал за кабинет, който се нуждае ежедневно от между 10000 и 30000 недоволни под прозорците за да функционира правилно, и това го особено много му харесва.

Ето и една снимка от вчера... соросоидите вече на театрални представления го удариха...яко кеш играе тука. На тая мома от снимката, много шЕ и приляга мотика №10 и 3 реда картофи за прекопаване...че някой трЕба и да копа в тая държава...с цъкане по копченца БВП не се създава!

Театралните представления, SA-13 „Gopher“, платени или не, поне малко помагат на културата на хората. Ето в случая поне 50-60 хиляди души разбраха че един художник Делакроа, и че е нарисувал картина наречена "Свободата води народа". Даже са разгледали картината в интернет и са обсъдили нашироко приликата на Таня Илиева с първообраза...

Интересно ми е какво ще научи гореспоменатият автор от своя кумир Емил Иванов? Как да станеш два мандата кмет и два пъти областен управител на София, след като си осъден на 2.5 години затвор за побой над културен деец?...

.................................

Публикувано изображение

Мацето в средата, ти ли си? :rolleyes:

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Като си толко отворен, защо ти не ходиш да копаш, а цъкаш по копченцата на клавиатурата? И още един въпрос. Защо твоята любима партия не накара ромите да ходят да копаят картофи. Аз циганин с коса, чук и с кирка /копач/ съм виждал много пъти, но с мотика не съм видял.

. На тая мома от снимката, много шЕ и приляга мотика №10 и 3 реда картофи за прекопаване...че някой трЕба и да копа в тая държава.

Вчера някой пусна интересен коментар - възгледа на един противник на протеста. Материалът за вършваше с извода, че ако победят тези, които се събират на пилоните на НДК, за да подкрепят Орешарски това ще е една пирова победа за тях. Защото тези хора очакват социална политика от кабинета, т.е. неща като повишаване на доходи и пенсии, намаляване сметките за ток и парно и т.н. Нещо, което няма да се случи. От друга страна, голяма част от протестиращите са млади, образовани хора, които като цяло имат стабилни доходи и перспективи да се развиват у нас или в чужбина. Разбира се, не всички са такива, но в някаква степен ядрото на протеста се състои от такива. Затова и протеста е не толкова социално насочен, но е за ценности. С това не искам да противопоставяма протестите от Февруари и сега по начина, по който го правят някои. В крайна сметка, двете неща са свързани - държава управлявана от олигархия не може да има социална политика. Когато подкрепящите кабинета и особено тези, които сега са неутрални или се колебаят, видят, че политиката на Орешарски е антисоциална, тези две тенденции ще се слеят. Ако кабинетът някак си оцелее сега, това почти неизбежно ще се случи през зимата.

Генов, Иван Кръстев, кръга на Прокопиев, Юляна и т.н. Да, те се опитват да се възползват от протестите. В случая едни олигарси се борят с други. Дали и доколко хората ще се усетят и ще избегнат този капан не е ясно. И все пак, трябва ли заради това да се търпят безобразните назначения и неадекватната политика на Орешарски?

Хубава цветна картинка. Трябва, обаче, и картинка на другите - напр. на кръга около КТБ, Василев и медиите на Пеевски. Последните продължават да оказват много силно влияние особено сред хората, които не ползват интернет, за да се информират.

• Автор

Генов, Иван Кръстев, кръга на Прокопиев, Юляна и т.н. Да, те се опитват да се възползват от протестите. В случая едни олигарси се борят с други. Дали и доколко хората ще се усетят и ще избегнат този капан не е ясно. И все пак, трябва ли заради това да се търпят безобразните назначения и недакватната политика на Орешарски?

Не знам какво трябва...

Имам чувството, че всички сме попаднали в капан, от който излизане няма. :(

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.