Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

България подписа ACTA.Започват протести !

Featured Replies

Публикувано изображение
  • Отговори 303
  • Прегледи 27k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не е особено умно да политизирате ACTA. Той не е политическо решение в истинския смисъл на думата, а търговско. Опитите да се извлекат политически дивиденти, само ще отблъснат хората от протестите. Например аз бих отишъл на протест който е против ACTA защото съм против него. Обаче не вярвам това да е свързано с текущото управление на България или която и да е от участващите страни. Просто където не участват не е играла парата достатъчно.

Германия отряза АСТА

Страната първоначално дала съгласие

Германия няма да подпише АКТА (Търговското споразумение за борба с фалшифицирането - Anti-counterfeiting Trade Agreement), въпреки че преди това беше дала принципно съгласие, че ще го направи, предаде ДПА, като се позова на източник от германското правителство.

Споразумението цели да защитава правата върху интелектуалната собственост, в това число и нарушенията в интернет. Споразумението беше подписано от 22 от страните членки на ЕС през януари.

От тогава АКТА стана повод за протести на хора, които казват, че споразумението ще изисква страните, които са го подписали, да наказват със съд и затвор дори и нарушенията с нетърговска цел.

Десетки хиляди хора се очаква да излязат на протести срещу АКТА в 60 германски града в събота.

blitz.bg

Станишев спира АСТА в Европа

Няма да позволим приватизацията на интернет, отсече президентът на ПЕС

Евродепутатите от Групата на социалистите и демократите в ЕП няма да подкрепят търговското споразумение АСТА, което предстои да се гласува през май. Всички партии - членки на ПЕС, също ще изразят несъгласието си с АСТА. Решението е взето единодушно от президиума на ПЕС в Брюксел след отправяне на призив на президента на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев. В нарочна декларация ПЕС обявява своята позиция за АСТА, като обявява, че Търговското споразумение за борба с фалшифицирането е "дълбоко сгрешено - както в съдържателно отношение, така и по отношение на процеса на приемането му". "Това е въпрос, който разгневи хората. Като политическа сила не може да се колебаем или да имаме неясна позиция", отсече Станишев. Сергей бе категоричен, че ПЕС няма да позволи чрез АСТА едва ли не да се приватизира интернет и да се ограничат основни човешки права. Според европейските социалисти търговското споразумение предоставя на доставчиците на интернет прекомерни правомощия за надзор и нарушава неприкосновеността на личния живот на потребителите. От ПЕС изтъкват, че АСТА възпрепятства достъпа на развиващите се страни до генеричните лекарства. Декларацията и резултатите на заседанието на президиума на ПЕС бяха оповестени светкавично и в сайта на европейските социалисти. На страницата в интернет от екипа на Сергей Станишев в Брюксел публикуваха и линк с карта на протестите срещу АСТА, които тази събота заливат Европа в близо 200 столици и големи градове. В София противниците на търговското споразумение се събират от 11 часа пред НДК, а подобни шествия се организират в още 15 града на страната.

Биляна ВЕСЕЛИНОВА

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-02-10&article=399173

Advocatus Diavoli, ето виждаш ли, това споразумение ще е от полза и за Гугъл. Не може месеци наред да не си обновяват базата данни, щом така твърдиш. Само, че аз не съм съгласен с това. Сега ще ти кажа защо. Аз имам 3-4 регистрации тук. Вече не помня точната бройка, нека някой ме поправи. Обаче, кликвайки примерно на сегашната си галерия, ме препраща към някакви други галерии, направени също от мен, но с друга регистрация. Това пак ли е от Гугъл? Не съм съгласен. Затова, като ще следят някого, нека поне е явно, а не постоянно да съм на тръни ( и не само аз), че някой отнякъде ме следи незнайно защо. А такива хора много има в нета. Просто си нямат работа и те следят. Може би това е някаква мания, не знам, Мисля обаче, че това трябва да се прекрати. А как? Като всичко става законно. Не мисля, че ще е проблем за някого, да се откаже от пиратския софтуер, включително бозата. Верно, че и аз ползвам такъв по принуда, защото цялата ни система е такава, но когато мога, изобщо не се занимавам с платени версии на програми. Като няма пиратски неща, по принуда ще ползваме това, което има, което може да купим или което просто е безплатно по някаква причина. Не виждам проблем. След като нямаш пари, не караш нова кола, нали? Има ли някакъв проблем? Някой забелязва ли голяма разлика? Аз нямам пари за Порше, та затова карам Форд. Това ни най-малко не ме прави нещастен от автомобила си :) Напротив. Много ме кефи, взех два Форда и ако имам възможност, ще взема и трети. Правя асоциация с пиратския платен софтуер. Никой не ви кара да го ползвате, нито пък може да закъсате без него. Има си безплатни алтернативи, а като не ви вършат работа, има платени. Все пак, когато човек дава пари за нещо, то обикновено това нещо му изкарва многократно повече пари в работата. Говоря за платени програми, без които уж не можело. Ами като не може, плащате си. За непрофесионалиста са абсолютно достатъчни програмите с отворен код. Когато пиратството замре и тия програми ще дръпнат пред платените. Това явно не може да се разбере от защитниците на разни платени продукти. Светът няма да свърши заради липсата на Фотошоп. Това, че нещо е обработено с Фотошоп не означава, че е по-добро от другото, обработено с GIMP. Непрофесионалиста ( за каквито главно се обработват тия продукти) няма да разбере и грам от това с каква програма е обработен даден продукт. Някои се оправдават, че новите им фотоапаратчета с нови формати на снимките, не можели да се обработват и Фотошоп върши добра работа. Това е така за няколко месеца. То тогава и Фотошоп не може да реагира навреме за поддръжката на даден нов продукт, какво остава за безплатните алтернативи. И между другото, точно с безплатна алтернатива на Фотошоп - GIMP + плъгини доказах в тоя форум, че сурова снимка от NIKON се обработва отлично. Който се интересува от резултата, нека погледне темата за избор на цифров фотоапарат или някъде там. Така, че глупостите, че видите ли, без Фотошоп не можело, са наистина големи глупости. Това предполагам се отнася и за много други програми, но понеже имам досег с програми за обработка на изображения, дадох пример с тях. Точка по въпроса. Слядят ни, правят ни номерца и аз виждам в протестите единствено страх от това, че много неща ще излязат наяве и много хора, включително политици, ще бъдат компрометирани с тайните си дела, които вършат в тъмнината, която цари в момента.

Германия отряза АСТА

Страната първоначално дала съгласие

Германия няма да подпише АКТА (Търговското споразумение за борба с фалшифицирането - Anti-counterfeiting Trade Agreement), въпреки че преди това беше дала принципно съгласие, че ще го направи, предаде ДПА, като се позова на източник от германското правителство.

Споразумението цели да защитава правата върху интелектуалната собственост, в това число и нарушенията в интернет. Споразумението беше подписано от 22 от страните членки на ЕС през януари.

От тогава АКТА стана повод за протести на хора, които казват, че споразумението ще изисква страните, които са го подписали, да наказват със съд и затвор дори и нарушенията с нетърговска цел.

Десетки хиляди хора се очаква да излязат на протести срещу АКТА в 60 германски града в събота.

blitz.bg

А-ХА...МОЖЕЛО ЗНАЧИ!!!

Но нашите родни дупедавци от управлението са изкарали с отличен курса по гъзолизане.

Бойко, Бойко, какво ще ти донесе подписването на АКТА?!

Освен още една стачка срещу теб, която този път може да те събори заедно с Цветанов и Дянков.

Значи Германия, която е локомотивът на Европа казва НЕ на АКТА, а ние най-бедната държава в Европа си отваряме широко вратата.

Нещо като приказката:" Царя дава, падаря НЕ дава".

Редактирано от C.O.M.O.D.O (преглед на промените)

Не мога да си обясня защо днес телевизиите си траят и не отразяват протеста.

Май бат Бойко ги е стреснал! Дори и напористия Сашо Диков също си трае в К3!

А пък и Волен Сидеров зъб не обелва в неговата Алфа. Само ТВ7 пусна малко инфо.

Много тъжноооооооооооо братя и сестри......... :ph34r:

Редактирано от agr (преглед на промените)

Не е особено умно да политизирате ACTA. Той не е политическо решение в истинския смисъл на думата, а търговско. Опитите да се извлекат политически дивиденти, само ще отблъснат хората от протестите. Например аз бих отишъл на протест който е против ACTA защото съм против него. Обаче не вярвам това да е свързано с текущото управление на България или която и да е от участващите страни. Просто където не участват не е играла парата достатъчно.

Нали точно затова е протеста, как ще бъде подписано едно споразумени, без никаква публичност, ами тайно? Също както винаги, България гледа какво правят другите страни и ние нямаме никакво собствено мнение - визирам България, като страна!

• Автор

Хиляди на протеста срещу ACTA

Публикувано изображение

Над 8 хил. души се включиха според организаторите в днешния протест в София срещу Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА).

Някои от протестиращите носеха маски на "Anonymous", но получиха забележки от полицаите, охраняващи протеста, да свалят маските си, тъй като протестът е мирен.

Група от протестиращи донесоха българското знаме в огромен размер. Видя се и черно знаме с череп. Протестиращи издигат плакати: "Стоп АCТА", "Fuck АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем".

Някои от присъстващите издигнаха лозунги като: "Баста на ACTA", "Ако глупостта имаше способност да лети, то ГЕРБ би изчезнал безследно в небесата". Този лозунг бе издигнат въпреки, че организаторите декларираха, че протестът няма политически цели.

Шествието мина от НДК по бул. "Витоша", след това по бул. "Княз Александър Дондуков", а после по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание.

Тази сутрин скулптурите на Паметника на Съветската армия, на братята Христо и Евлоги Георгиеви пред СУ "СВ. Климент Охридски", на Петко и Пенчо Славейкови на едноименния площад, Кирил и Методий, Руски паметник, Патриарх Евтимий и други осъмнаха с маски на Anonymous.

"Сигурни сме, че ако тези велики българи бяха живи днес, щяха да бъдат с нас утре на площада. Това са само част от онези велики личности, които са ни просветлявали и защитавали свободата на словото и правото ни да бъдем хора!", споделят организаторите на протеста.

Граждани от 17 български града излизат днес на масов протест срещу приемането на ACTA в България. Акцията е част от световния ден за протест срещу АСТА, като протести ще има и в други европейски държави.

Протести срещу приемането на Търговско споразумение за борба с фалшификациите - ACTA се организират в София, Варна, Бургас, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Видин, Перник и Сандански.

още тук

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4553411

Хахаха, много е яко как броя на участниците в протеста прогресивно скачаше в медиите :) В news.bg първо бяха написали 4, после 5 хиляди, тука пише осем. Аз само ще кажа - достатъчно бяхме - Витошка я напълнихме, а после и площада пред народното :tongue2:

Глобалният заговор

Кога свободата е робство, а невежеството - сила? Когато под един благовиден предлог брутално се посяга на свободата на изразяване. И когато се раждаше споразумението АСТА. Тогава мирът става война, казва Л. Русева.

Публикувано изображение

И България участва в маскарада

Някой почуква на вратата на скромния банков чиновник Йозеф К. Той отваря и изведнъж се оказва арестуван. Предявеното към него обвинение е неизвестно. Процесът приключва преди да е започнал. Системата осъжда Йозеф К. без да му даде възможност да се защити.

„Какво ли е сторил?” – пита се Уинстън, докато наблюдава сградата на Министерството на истината, върху чиято фасада са изписани трите лозунга на партията:

ВОЙНАТА Е МИР - СВОБОДАТА Е РОБСТВО - НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

„Разпространявал е знание!” – отсича шефът на пожарната команда. „А в главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!"...

Годината е 2012-та. Светът току-що е одобрил споразумението АСТА. Кафка, Оруел и Бредбъри наблюдават резултатите от небето и кротко си приказват.

Кафка: Докато писах „Процесът” (1925), не си давах сметка, че им давам инструкции. Честно!

Оруел: Пък аз сбърках датата! През 1948 г. смених местата на четворката и осмицата и се получи 1984-а година. Ако бях по-прозорлив, щях да събера 4 и 8 и да получа 12. Тогава щях да озаглавя романа си „2012”!

Бредбъри: И двамата сте луди за връзване! Че кой още ви чете? (Кафка и Оруел се споглеждат, разтреперани от гняв.) Елате по-близо до камината, щом треперите от студ. Имам още бройки от своето съчинение.

Кафка: Да, топличко е тук... Хвърли още малко книги в огъня!

Оруел: Как горят само, за такава красота не е мечтал и Големият брат!

Бредбъри: Температурата е 451 градуса по Фаренхайт!

Войната е мир

Публикувано изображение

"Големият брат" те следи

Могат ли наистина три от знаковите антиутопии на човечеството („Процесът” „1984” и „451 градуса по Фаренхайт”) да се сбъднат чрез едно търговско споразумение, наречено АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)? - Отговорът е „да”, стига да видим зад благовидния предлог за защитата на марките от ментета или на авторските права от „пирати” брутален опит за посегателство върху свободата на изразяване.

А в случая става дума тъкмо за това. Тъй като споразумението поставя под един знаменател фалшифицирането на стоки и разпространението на файлове в интернет. Да произвеждаш, внасяш или продаваш фалшив „Ролекс”, да речем, е равносилно на „престъплението” да споделяш музика и филми в интернет. Оттук наказуеми са както тези, които "крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията - като интернет доставчиците и hosting компаниите. Дефиницията, какво е интелектуална собственост, е доста общо описана и може да засегне дори блогърите, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновациите на малките компании, за по-евтините алтернативи и за генеричните лекарства, които не се нравят на големите корпорации.

Накратко: според ACTA торент-сайтове и подобни технологии, които подпомагат разпространението на съдържание, защитено с авторски права, могат да се определят като нарушение. Споразумението дава възможност на носителите на права да изискат от интернет провайдърите да предоставят информация, с която да се идентифицират потребители, потъпкващи авторски права или подозирани за такова деяние.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! - пише един гневен блогър. „Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници. Той действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни.”

Простичко казано, оттук нататък интернет доставчикът ще може да следи сайтовете, които посещавате, активността ви в социалните мрежи, а може би дори личните ви имейли, като ще се задължи да докладва за събраната информация на Големия брат. И така една сутрин някой ще почука на вратата ви, вие ще отворите и ще се окажете арестувани, без да знаете защо...

Свободата е робство

Публикувано изображение

Хайде да арестуваме интернет!

„Става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

Така на 16 ноември миналата година министърът на икономиката Трайчо Трайков представя пред колегите си от правителството международно споразумение с абревиатурата АСТА. Той не дава никакви подробности, а ако си послужим със същия бюрократичен език, министрите приемат решението за присъединяването без да проявят интерес и да задават въпроси.

На 11 януари темата отново се мерва в полезрението на кабинета. Тя обаче отново не предизвиква дискусия и отново е приключена набързо с формалното решение, българският посланик в Япония Любомир Тодоров да получи мандат, за да подпише споразумението от името на държавата. И въпреки, че междувременно около АСТА се надига бурно обществено негодувание, включително многохилядни протести в Полша, две седмици по-късно (26 януари) България официално се присъединява към него на „нарочна среща” в Токио.

Впрочем там подписи полагат още 21 представители на ЕС, плюс САЩ, Австралия, Канада, Швейцария, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур и Япония. Само Германия, Холандия, Естония, Словакия и Кипър се ослушват, но това не означава отказ, а по-скоро забавяне. В случай, че АСТА бъде одобрена от Европейския парламент (което се очаква да стане най-рано през юни), и те ще бъдат притиснати да подпишат, докато вече подписалите - да го ратифицират и в националните си парламенти.

Още в същия ден (26 януари) обаче сайтът на ЕП е атакуван от хакери, а на следващия (27 януари) докладчикът по темата Кадер Ариф обявява, че се оттегля от поставената му задача с думите: „Надявам се по този начин да предупредя за неприемливата ситуация, в която сме поставени. Аз не искам да участвам в този маскарад.”

Впоследствие интернет се взривява от подписки срещу АСТА, а „загрижените световни граждани” призовават всички да застанет зад „свободния и отворен интернет, който помага на хората да споделят идеи и да разпространяват демократичните норми”.

Невежеството е сила

Публикувано изображение

Служител по сигурността в интернет

Знаело ли е българското правителство в какъв маскарад се включва? - Съдейки по гореописаните стенограми, отговорът е „не”. Кабинетът гласува решение по инерцията на принципа „барабар Петко с мъжете”. Което пък означава, че ни управлява вопиюща некомпетентност, примесена с провинциалната нагласа да сме равни сред първите, ако не и първи сред равните.

Фактът, че правителството си затрая и не плати данък обществено мнение обаче, би могъл да отведе и към отговора „да”. То много добре е знаело какъв заек се крие в храсталаците, а формалното му съобразяване с глобалната линия на следене и слухтене всъщност изцяло обслужва собствената му линия на следене и слухтене. Оправдавайки я вече и с международните изисквания, споразумения, спънки, контракти, акти, сопи, пипи и т.н. способи за следене и слухтене, то ще може далеч по-„оторизирано” да се бърка в живота на Йозеф К. Ще може да го насочва, определяйки границите на неговата свобода. Ще може да го наблюдава, изисквайки от Йозеф К. да не помръдва и на всичкото отгоре да се чувства щастлив...

Някой тези дни написа, че в дигиталната ера информацията, поради безкрайната си възпроизводимост и потенциална вечност, загуби икономическия си смисъл. Заради това е напълно естествено мастодонтите от звукозаписния и кинобизнеса да направят панически опит за оцеляване. Чрез политическото си лоби, сътворило законодателство уж за защита на авторските права, същите ни запращат в света на:

- "451 градуса по Фаренхайт”, в който притежаването на знание е забранено;

- „1984”, където полицията на мисълта фалшифицира знанието или го канализира, както му е удобно;

- „Процесът”, в който хватката на администрацията-октопод е в състояние да те пречупи завинаги, без дори да ти даде информация в какво си се провинил.

Да, светът е малък и спасение не дебне отникъде. Ужасно е да бъдеш глобален и още по-трудно е да бъдеш провинциален в задънената улица на глобалната безизходица!

...

Кафка: Българите подписали АСТА, разбрахте ли?

Оруел: Те винаги са следвали Големия брат.

Бредбъри: Там е студено сега. Много студено. Температурата е минус 451 градуса по Фаренхайт!

Текстът е публикуван във вестник "Преса"

....

Бредбъри: Там е студено сега. Много студено. Температурата е минус 451 градуса по Фаренхайт!

,,,,

Явно автора не е чел "451 по Фаренхайт" и си няма идея каква е тази температура. А и ми се струва че температурата наоколо не е точно -268 по Целзий!

За справка - температурата е +451 градуса по Фаренхайт - температурата на която хартията се самозапалва. Книгата е посветена именно на цензурата и действието се развива в една бъдеща Америка, в която четенето на книги е забранено, а самите книги - подлежат на изгаряне. Не е лошо такива книги да ги има в учебните програми...

.....

Не е лошо такива книги да ги има в учебните програми...

Ако АСТА бъде приета...няма и най-малък шанс да ги има.

КУНЕВА ВИНОВНА ЗА АСТА

Мадам Йес мълчала за капаните на споразумението

Публикувано изображение

С маски анти-АСТА осъмнаха и войниците пред Паметника на съветската армия в Борисовата градина,

които преди време бяха „осъвременени“ като герои от американски комикси.

• Автор

КУНЕВА ВИНОВНА ЗА АСТА

Мадам Йес мълчала за капаните на споразумението

То да е само тя - колко още тикви са

Бойко Борисов смята да оттегли подписа на България от АКТА

На следващото заседание на министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов смята да оттегли подписа на България от споразумението за борба с фалшификациите АКТА. Това коментира в студиото на "На 4 очи" Яне Янев.

Припомняме ви, вчера протестите срещу споразумението изкараха хиляди хора по улиците не само в България, но и в цяла Европа.

източник: NovaTV

• Автор

Бойко Борисов смята да оттегли подписа на България от АКТА

Бате Бойко е пич - глей как ша оправи мазалото

:D

Бате Бойко е пич - глей как ша оправи мазалото

:D

Ако не го оправи, след следващите избори ще е в опозиция.

И той го знае.

Какво мислите за това, че Гугъл сменя Декладацията за поверителност.

Дали пък не е във връзка с АСТА?

Декларация за поверителност ще влезе в сила на 1 март 2012 г.

и ще замени съществуващата Декларация за поверителност.

• Автор

Какво мислите за това, че Гугъл сменя Декладацията за поверителност.

Дали пък не е във връзка с АСТА?

Мда, ще летят и те като торентите у Космоса май

Google обработва лична информация в сървърите си в много държави по цял свят. Може да обработваме личната ви информация на сървър, който се намира извън държавата, в която живеете.

http://news.data.bg/2/bulgaria/310044/ "Анонимните" заплашиха с атака България заради АСТА (видео) . От датата е и е малко съмнително ...

Редактирано от Ласков (преглед на промените)

Още навремето казвах че Миглена Кунева е поредната кариеристка и продажница без грам акъл, да не говорим за държавническо мислене ... Нейното е просто пример за типичен бай ганьо в пола и политик на всичкото отгоре ...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.