Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Езотеризъм и Християнство

Featured Replies

В Библията могат да бъдат намерени тектове, които призовават вярващите да стоят далеч от ясновидци, медиуми, врачки и т.н., да не ползват в никакъв случай техните услуги и съвети.

Други текстове пък казват, че ако човек напредне в духовното си развитие, "приближи се до Бога", той ще придобие свръхсетивни способности като говорене на чужди езици, ясновидство и т.н.

Не е ли това противоречие?

На какво се дължи това разминаване?

Кое от двете становища и защо би трябвало да приемем за правилно?

Въпросът за отношенията между езотеризма и юдео-християнството има множество космологични и космогонични аспекти, само един от които е този за екстрасензорните способности. Имам многогодишен горчив опит - реален и виртуален - с верски фанатици от това вероизповедание, известен ми е манталитетът им, така че няма да си губя времето да показвам и тук несъстоятелността на "доводите" им. Само ще отбележа, че личностите от тази категория ако не казват, че техният бог е единствено истинският, а боговете на другите вероизповедания са фалшиви, си го мислят, с което способстват за разделянето на хората и настройването им едни срещу други. Докато утвърдените езотерични учения (теософия, антропософия, дъновизъм, агни йога, арканова школа и пр.) правят точно обратното - способстват за духовното обединяване на хората и установяването на правилни човешки взаимоотношения, за които взаимоотношения има цяла наука - по израза на един известен духовен учител.

• Отговори 146
  • Прегледи 13,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Докато утвърдените езотерични учения (теософия, антропософия, дъновизъм, агни йога, арканова школа и пр.) правят точно обратното - способстват за духовното обединяване на хората и установяването на правилни човешки взаимоотношения, за които взаимоотношения има цяла наука - по израза на един известен духовен учител.

Споменатите учения водят по-скоро до объркване, а не до обединение, макар че, признавам, разширяват мирогледа. А за това, че строго монотеистичните религии най-често водят до нетолерантно отношение към друговерците, съм напълно съгласен.

Споменатите учения водят по-скоро до объркване, а не до обединение, макар че, признавам, разширяват мирогледа.

В какъв смисъл объркване? Защото между тях има известни различия ли? Различията се раздуват от духовните фанатици. (За съжаление има и такива - е, не толкова фанатизирани, колкото са верските, но все пак има - срещал съм такива сред последователите на дъновизма и агни йога.) Важното според мен обаче е, че на най-високо космологично равнище езотеричните учения са единни. Пример: В друг форум бях посочил, че съгласно постановките на аркановата школа ние живеем във втората поред слънчева система. На което един дъновист, известен в една от окултните науки, веднага възрази, че Учителя бил казал, че живеем в четвъртата слънчева система и акцентира върху това различие. Докато аз бих акцентирал върху сходството - че и двете доктрини приемат последователното съществуване на няколко слънчеви системи. И докато никой достатъчно авторитетен не е слязъл "от горе" и не е заявил какво е точното положение, остава само да приемаме за сведение това различие, без да допускаме то да ни обърква особено. Поне мен подобни противоречия не ме объркват.

В друг форум бях посочил, че съгласно постановките на аркановата школа ние живеем във втората поред слънчева система. На което един дъновист, известен в една от окултните науки, веднага възрази, че Учителя бил казал, че живеем в четвъртата слънчева система и акцентира върху това различие.

Не съм броил слънчевите системи. ;) Точно посочените от теб школи способстват за объркването не защото се разминават в детайлите, а защото космологичните им парадигми са принципно погрешни, според мен. Но това не е тема, която има смисъл да дискутираме. Ако за теб тези учения са удовлетворителни и полезни, то нито е моя работа, нито имам правото да те убеждавам в нещо друго. Просто казах мнението си.

Докато утвърдените езотерични учения (теософия, антропософия, дъновизъм, агни йога, арканова школа и пр.) правят точно обратното - способстват за духовното обединяване на хората и установяването на правилни човешки взаимоотношения

Не познавам езотеричните учения и никога не съм гледала на теософията (ако под това разбираме литературата, оставена от дейците на ТS и Рьорихови, останалите не са ми били много на фокус) като на езотерична школа. Както ми се струва, целта и е била да информира не повече от възможното и допустимото, колкото да коригира стремежите и да насочи мисленето в определена посока в определен момент. Същото се отнася за предимно етичното съдържание в книгите на Агни Йога. И дума не може да става за публично езотерично обучение, в смисъл на обучение в наистина окултни знания. Доколкото знам така е било и не виждам условия, позволяващи в момента да не е така. Спомням си, че четох в писмата как един от Махатмите се оплаква, че от тях изисквали „накратко” да им се преподаде космогонията – нещо, над което дори много от братята, казва той, са се трудили дълги години.

Хората обичаме малко да се самоласкаем, наричайки книжните си занимания езотерични и времето ще покаже какви са плодовете от тях. Надявам се да не са лоши. 

Редактирано от witness (преглед на промените)

Не съм броил слънчевите системи. ;) Точно посочените от теб школи способстват за объркването не защото се разминават в детайлите, а защото космологичните им парадигми са принципно погрешни, според мен. Но това не е тема, която има смисъл да дискутираме. Ако за теб тези учения са удовлетворителни и полезни, то нито е моя работа, нито имам правото да те убеждавам в нещо друго. Просто казах мнението си.

Напълно възможно е езотеричните парадигми да са принципно погрешни. Не притежавам необходимите суперспособности, за да установя дали са валидни, или не. Просто ми се струват много по-убедителни както от елементаристките постулати на традиционните вероизповедания, така и от недълговечните хипотези на официалната наука. И напротив - смятам, че имаш пълното право да оспорваш удовлетворяващите ме учения, ако намираш, че те са в разрез с общочовешкия морал. Но в това отношение те едва ли дават някакъв повод за критика.

Редактирано от Admetos (преглед на промените)

И напротив - смятам, че имаш пълното право да оспорваш удовлетворяващите ме учения, ако намираш, че те са в разрез с общочовешкия морал. Но в това отношение те едва ли дават някакъв повод за критика.

Да, мисля че в това отношение те не могат да бъдат критикувани.

И дума не може да става за публично езотерично обучение, в смисъл на обучение в наистина окултни знания. Доколкото знам така е било и не виждам условия, позволяващи в момента да не е така.

От една страна, си съвършено права. От друга, в момента протича един процес на глобално предаване на нови знания и практики на тази планета, което се случва сравнително по-открито отколкото е било в миналото. Просто много от старите неща вече не работят и са изгубили значението си. Да речем, че споменатите по-горе "езотерични" школи имат принос в създаването на благоприятни условия, които правят възможно случването на тези неща сега. Това е моята информация и тя е напълно конкретна, т.е. не говоря общи приказки.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не познавам езотеричните учения и никога не съм гледала на теософията (ако под това разбираме литературата, оставена от дейците на ТS и Рьорихови, останалите не са ми били много на фокус) като на езотерична школа. Както ми се струва, целта и е била да информира не повече от възможното и допустимото, колкото да коригира стремежите и да насочи мисленето в определена посока в определен момент. Същото се отнася за предимно етичното съдържание в книгите на Агни Йога. И дума не може да става за публично езотерично обучение, в смисъл на обучение в наистина окултни знания. Доколкото знам така е било и не виждам условия, позволяващи в момента да не е така. Спомням си, че четох в писмата как един от Махатмите се оплаква, че от тях изисквали „накратко” да им се преподаде космогонията – нещо, над което дори много от братята, казва той, са се трудили дълги години.

Хората обичаме малко да се самоласкаем, наричайки книжните си занимания езотерични и времето ще покаже какви са плодовете от тях. Надявам се да не са лоши. 

Ако TS означава Theosophical Society - да, това е теософията, но не само литературата, а цялостната дейност на това общество; антропософията се свързва с Рудолф Щайнер; аркановата школа - с Алис Бейли; останалите две са ясни.

Да, целта на езотеричните школи е да да насочат мисленето в определена посока - към една различна от верската, съвременна и научна духовност, придружена обаче от значителен обем знания за света, че и от конкретни указания за развиване на човешкия потенциал.

Езотеризъм и окултизъм обикновено се възприемат като синоними. (Макар че в края на миналия век един известен езотерик направи интересно разграничение между двата термина.) В този смисъл не може да се твърди, че езотеричните занимания са само книжни. Наред с общия, теоретичен окултизъм съществуват частни окултни науки -

астрология, номерология, хирология, в които практическата част е поне равна на теоретичната. Да не говорим за екстрасензориката, където практиката определено преобладава над теорията. Срещал съм екстрасенси, прилагащи уменията си без да имат понятие от окултната теория.

Да не говорим за екстрасензориката, където практиката определено преобладава над теорията. Срещал съм екстрасенси, прилагащи уменията си без да имат понятие от окултната теория.

И аз. Двете рядко са съчетани. Доколкото помня, Тибетеца казва, че менталното развитие потиска медиумизма и със сигурност е така. Не че аз имам понятие от окултна теория и слънчеви системи или имам екстрасензорни способности.)) Човек все пак е принуден да се съобразява с възможностите на наличния си материал.

Доколкото помня, Тибетеца казва, че менталното развитие потиска медиумизма и със сигурност е така. Не че аз имам понятие от окултна теория и слънчеви системи...

Щом цитираш Тибетеца, значи имаш понятие от окултна теория, и то не повърхностно. Точно това негово изказване не съм запомнил, но би трябвало да е точно така - като се знае ограничения обхват на медиумизма и йерархията на световете (плановете, полетата).

Бе, човек, стига писа смехории. Ако толкова искаш да критикуваш религията вземи се образовай по темата. Прочети поне Докинз, особено "Делюзията Бог", за да може в постовете ти да има някакъв смисъл и логика. Ето: http://www.helikon.bg/author/%D0%A0%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4%20%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81_9811/

Или не си падаш по четенето, а по писането като чукчата от вица?

Бе, човек, стига писа смехории. Ако толкова искаш да критикуваш религията вземи се образовай по темата. Прочети поне Докинз, особено "Делюзията Бог", за да може в постовете ти да има някакъв смисъл и логика. Ето: http://www.helikon.bg/author/%D0%A0%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4%20%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81_9811/

Или не си падаш по четенето, а по писането като чукчата от вица?

:) А какво да пише, освен смехории? :)

Кой обича сериозните глупости?

Аз не съм атеист като Докинс! 

Не критикувам религията, а се бъзикам с нея и с така наречените "вярващи". Това си е комично!

Нима само Докинс има право за това?

Чета и то много внимателно! Всяко написано нещо, е духовно изпражнение на пишещия.

Хубаво го оглеждам, разбърквам, разчоплям, опитвам на мирис и на вкус. :(

Какво да правя, когато някои изпражнения не ми допадат?

Ето, изходих се тук а ти използуваш правото си на отзив, за качествата на моето ....писане.

Съжалявам че не ти допада.....на външен вид и вкус.

Поздрави и се изходи пак, интересно ми е!

С уважение. ;)

Редактирано от 0001 (преглед на промените)

Ми пиши си щом ти харесва да си говориш сам със себе си. Поздрави!

:) Ето, разбрах, че ти си аз, след като досега съм говорил със себе си.! :(

Хората говорим със себе си на вербален език, в случая, на български.

Смяташ ли, че това е нормално?

Как можеш да приказваш със себе си, използувайки вербален език, от подредени думи, смисъла на които не винаги ти е ясен?

Само питам, защото отговорът ми е ясен.

Нищо чудно, че не можем да се разберем.

Ти, когато пишеш със себе си ли говориш или с мен? ;)

Разбира се, ако не ти е интересно, не пиши и не ми отговаряй.

Ще ми липсваш обаче.

Когато си губя времето тук, нека поне да бъде в компания.

Поздрави и се се сърди, че не можеш да излезеш на глава с мен.

Аз също не мога да изляза на глава със себе си.

Поздрави от мен, с приятелска усмивка. :)

Редактирано от 0001 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Първо - Привет на всички пишещи в тоз раздел на форума! ..не съм изчела всички ви постинги и затова споделям своето си мнение: - езотериката е учение - посвещение за напреднали,затова и чрез което да се достигнат нива на Познание с по-различно инфо с по-различен подход, без натрапени постулати и догми за разлика от Християнството,което "трака" в един и същ коловоз,откакто ловко е измислено,като религия! ..мисля още,че всеки който се впива яростно в която и да е религия,няма да разбере Езотериката,още по-малко понятието Бог,което също е човешка интерпретация в религиозен стил на зависимо подчинение! ..може би един ден,религиите ще "умрат" и тогава може и да се получи,онази свобода на съзнание и етап за сливане с Космическата енергия и нейните прийоми...?Затова в постингът си съм употребила Познание-то,написано с главна буква..

• 4 години по-късно...

Колкото до евреите, в буквалния смисъл, тези които сами са се определили като такива по кръв, те все още не са открили, не са осъзнали, че тяхното т. н. предназначение, като най-висш народ, като народ свещенически, е нищо повече от служене на света, служене на останалите народи, както сам Христос разяснява:

Матей 20
...
25 Но Исус ги повика и рече: Вие знаете, че управителите на народите господаруват над тях, и големците им властвуват над тях.
26 Но между вас не ще бъде така; но който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител;
27 и който иска да бъде пръв между вас, ще ви бъде слуга;
28 също както и Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си откуп за мнозина.

Наистина ли изрови тема от преди пет години, за да метнеш в нея нещо си за евреите, което даже не е в контекста й ........... :eek:

Редактирано от sound (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

“Човекът, според Писанието, е създаден "по образ Божи".

Бог е Триипостасен, т.е. има една същност в Три Ипостаси (Отец, Син и Свети Дух). Същото е с душата, тъй като тя, както знаем, е Божи образ. Тя е неразделна, но в нея има няколко сили. Тя има три сили: ум, желание и воля. Всички те трябва да се намират в единство и да се устремяват към Бога. Според свети Максим естественото състояние на трите сили се състои в това умът да познава Бога, желанията да желаят и обичат само Бога, а волята да изпълняваме волята на Господа. В това е осъществяването на заповедта: "Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и с всичкия си разум, и с цялата си сила." Когато умът пребивава в Бога, той пробужда желание да го обичаме и посредством волята да се борим срещу злите духове за достигане на очистване. И така, единството съществува, тъй като е движение към Бога. Но уви! Грехът разсича това единство на три сили на душата. Умът не знае Бога, желанието обича повече творението, а не Твореца, волята изпитва мъки от страстите. Пълно робство на душата. Свети Григорий Палама описва забележително това състояние. Първо, умът се отделя и се обръща към творението: "Щом отворим вратата на страстите, умът веднага се разсейва, блуждаейки през цялото време по тленното и земното, по разнообразни удоволствия и пристрастни помисли."

Второ, отделилия се от Бога ум, отвръща желанието от Бога и от Неговите заповеди - "Необуздан, той прелъстява и него (желанието) в блуд и безразсъдство...

Когато умът се разслабва, силата на истинската любов в душата намалява и раздробена на различни сладострастни влечения, се устремява към желание ту за непотребни нечистоти, ту за срамни дела, ту за неправедни пари, ту за празна и безславна почит." Трето, страстите угнетяват и тиранизират волята, тоест, тя сама "подивява": "Човек се уподобява не просто на разумна твар, но на отровно влечуго - скорпион, змия, рожба на ехидните." И така трите сили се отдалечават от Бога и загубват единството помежду си. Така например се случва желанието да иска да се върне при Бога, но волята да не го пусне. Или желанието иска, но не иска умът - по своето неверие и нелюбов към Бога. Ние отстраняваме това с помощта на Иисусовата молитва. Завръщането започва чрез съсредоточаване на ума. Целта е да се откъснеш от заобикалящите предмети, да се върнеш в самия себе си и след това да подчиниш желанието си на Бога.

...

Отделят се основно пет степени (на молитвата - бел. ред.). Първата е произнасянето на Иисусовата молитва с уста. Повтаряйки молитвата на глас, ние едновременно се стремим да съсредоточим вниманието върху нейните думи. Втората - молитвата се приема от ума и той я произнася в себе си; това е умната молитва. Цялото ни внимание се заключва в думите, но се съсредоточава в ума. Когато той се измори, тогава отново казваме молитвата с уста. Разбира се, такъв начин или пък използването на броеницата е младенчество в молитвата. Обаче от тук трябва да се започне, а когато дойде по-съвършеното, тогава да се остави (но с разсъждение) по-малко съвършеното. Когато умът отдъхне, отново започваме да съсредоточаваме вниманието. Преподобният Нил съветва: "винаги дръж Бога в паметта си и Небето ще стане твой помисъл." Третата - молитвата слиза в сърцето. Сърцето и умът се обединяват и сливат. Сега вниманието се съсредоточава в сърцето и отново се потапя в думите на молитвата, основно в името Иисусово, което е нообразима дълбина. Четвъртата - молитвата става все по-самодействаща. Тя се извършва по време когато подвижникът се труди или се храни, разговаря или се намира в храма, или спи. "Заспал съм, но сърцето ми е будно." (Песен на песните, 5:2), казва Свещеното Писание. Петата - в душата се усеща тих божествен огън, който затопля и весели. В сърцето се вселява Христовата благодат. Светата Троица си устройва обител. "И ето какво е Божието жилище: в придобилия в себе си памет за Бога, се вселява Бог. Ние ставаме Негов храм тогава, когато мисълта не се прекъсва от земни грижи, умът не се тревожи от неочаквани страсти, но всички тях ги отделя боголюбецът, обърнал ума си към Господа; той изгонва страстите, които го влекат към невъздържание и усърдно се прилепя към добродетелта." (светителя Василий Велики). Накрая той чувства в себе си божественото присъствие, благодатта обхваща тялото, умряло и разпънало се за света. Тогава се явява и последната степен, която понякога се съединява със съзерцанието на Нетварната Светлина. Такъв е пътят на развитието на Иисусовата молитва. Всяка степен има съответстваща благодат.”

Митрополит Иеротей Влахос, “Една нощ на Света Гора”, Славянобългарски манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”

преди 3 часа, rurk написа:

Бог е Триипостасен, т.е. има една същност в Три Ипостаси (Отец, Син и Свети Дух). 

Точно обратното е.
Човеците от хиляди години са си измисляли божества на които са приписвали човешки поведения и образи.
Въпросът сега е, от къде се е пръкнал тоя свети дух, а сега де ?
Нали баща и син при хората си ги има, ама дух няма.
Значи писателите на измишльотини явно са халюционирали под въздейтвие на билки разни, или са били шизофреници истински душевно болни и нелекувани. Ама ако са били шизофреници, нямало е да им вярват лесно. Тогава можем да предположим че са били по-скоро парафреници с капсулирани ( ограничени ) налудности.
Я прочетете тези поясняния и дайте предположения, от кои форми на налудности може да са били засегнати античните умове на създателите на религиите.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Бред
извинявам се за руския, ама на български го няма така добре събрано и подредено.

От горките врачки по бг телевизиите разпознавам едни дето са баш от категориите от горния линк. Една даже и предаване води - психологически портрет - го е кръстила.
Разпознавам и едни джендър същества родени от мъжки пол, ама са големи женчовци.

Преди време ми казаха в този форум, че Христос като бил казал че трябва да си дадеш и другата буза, като те ударят по едната, в бонус означавало и задните бузи да си дадеш. Ако е така, искам да съм джендър, но да не приличам на вас.

Искам да съм и шизофреник. Но да не приличам на вас. Иначе, ще ме е много по-срам.

преди 2 часа, mecholari написа:

Преди време ми казаха в този форум, че Христос като бил казал че трябва да си дадеш и другата буза, като те ударят по едната, в бонус означавало и задните бузи да си дадеш. Ако е така, искам да съм джендър, но да не приличам на вас.

Спокойно той е бил джендър, иначе е нямал да живее в малка мъжка група отделен от нормалните хора, където е копирал от водачът им голямата част от това което е проповядвал после.
Имаше по френско-германския тв канал АРТЕ едночасов филм точно за влиянията от които е черпил разпнатият вдъхновения и къде се е подвизавал ( живял ). Професори от америка и Европа разправяха на различни езици истината за него. Па даже и израелец алхеолог май даваха с обяснения за разни местности из палестинските земи.
Проблемът с писаното в библията е, че въобще не отговаря на археологините находки за много от твърденията в нея. Особено тези за евреите под робство в Египед и напускането му. Пълни измишльотини които не се връзват по никакъв начин с научните археологически открития и познания за онова време.

• 3 седмици по-късно...

Само и едиствено чрез Христос може да се познае Бога и човек може да получи Спасение и Вечен Живот.

Бог е Триипостасен, т.е. има една същност в Три Ипостаси (Отец, Син и Свети Дух). Същото е с душата, тъй като тя, както знаем, е Божи образ. Тя е неразделна, но в нея има няколко сили. Тя има три сили: ум, желание и воля. Всички те трябва да се намират в единство и да се устремяват към Бога. Според свети Максим естественото състояние на трите сили се състои в това умът да познава Бога, желанията да желаят и обичат само Бога, а волята да изпълняваме волята на Господа. В това е осъществяването на заповедта: "Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и с всичкия си разум, и с цялата си сила." Когато умът пребивава в Бога, той пробужда желание да го обичаме и посредством волята да се борим срещу злите духове за достигане на очистване. И така, единството съществува, тъй като е движение към Бога. Но уви! Грехът разсича това единство на три сили на душата. Умът не знае Бога, желанието обича повече творението, а не Твореца, волята изпитва мъки от страстите. Пълно робство на душата. Свети Григорий Палама описва забележително това състояние. Първо, умът се отделя и се обръща към творението: "Щом отворим вратата на страстите, умът веднага се разсейва, блуждаейки през цялото време по тленното и земното, по разнообразни удоволствия и пристрастни помисли."
Второ, отделилия се от Бога ум, отвръща желанието от Бога и от Неговите заповеди - "Необуздан, той прелъстява и него (желанието) в блуд и безразсъдство...
Когато умът се разслабва, силата на истинската любов в душата намалява и раздробена на различни сладострастни влечения, се устремява към желание ту за непотребни нечистоти, ту за срамни дела, ту за неправедни пари, ту за празна и безславна почит." Трето, страстите угнетяват и тиранизират волята, тоест, тя сама "подивява": "Човек се уподобява не просто на разумна твар, но на отровно влечуго - скорпион, змия, рожба на ехидните." И така трите сили се отдалечават от Бога и загубват единството помежду си. Така например се случва желанието да иска да се върне при Бога, но волята да не го пусне. Или желанието иска, но не иска умът - по своето неверие и нелюбов към Бога. Ние отстраняваме това с помощта на Иисусовата молитва. Завръщането започва чрез съсредоточаване на ума. Целта е да се откъснеш от заобикалящите предмети, да се върнеш в самия себе си и след това да подчиниш желанието си на Бога."

Митрополит Иеротей Влахос, “Една нощ на Света Гора”, Славянобългарски манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”

Исая 19

18 В оня ден ще има пет града в египетската земя, Които ще говорят ханаански език И ще се кълнат в Господа на Силите; Единият ще се нарича град Херес

19 В оня ден ще има олтар на Господа Всред Египетската земя, И стълб на Господа при границата й.

20 И той ще бъде за знамение и свидетелство На Господа на силите в Египетската земя; Защото ще извикат към Господа Поради притеснителите, И Той ще им изпрати спасител и поборник, Който ще ги избави.

21 И Господ ще стане познат на Египет; И египтяните ще познаят Господа в оня ден; Да! ще се покланят принасящи жертва и принос, И ще направят обрек Господу, който ще изпълнят.

22 И Господ ще удари Египет, А като удари ще изцели; Защото те ще се обърнат към Господа, И Той ще бъде молен от тях и ще ги изцели.

23 В оня ден ще има друм От Египет за Асирия; И асирийците ще дойдат в Египет, И египтяните в Асирия, И египтяните с асирийците ще служат Господу.

24 В оня ден Израил ще бъде С Египет и с Асирия; Трето благословение всред земята;

25 Защото Господ на Силите ще ги благослови, като ще рече: Благословен да бъде Египет, Мои люде, И Асирия, делото на ръцете Ми, И Израил наследството Ми.

преди 6 часа, rurk написа:

Само и едиствено чрез Христос може да се познае Бога и човек може да получи Спасение и Вечен Живот.

Тогава защо са ти всички останали учения и практики?!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.