Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Самодостатъчност

Featured Replies

Ти вече ги посочи:"Детинска работа, но мина мярката."

Да си отворим тема за "мярката" или да продължим тук, тъй като и мярката е голяма част от самодостатъчността.

Мохини, някъде тук писах, че ситуацията е "златен шанс" за теб, стига да можеш да я използваш.

Засега не се справяш много успешно. Продължаваш да се опитваш да обърнеш нещата в твоя полза. Но това не ти е от истинска полза.

Разбираш ли ме?

• Отговори 340
  • Прегледи 19,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Мохини, някъде тук писах, че ситуацията е "златен шанс" за теб, стига да можеш да я използваш.

Засега не се справяш много успешно. Продължаваш да се опитваш да обърнеш нещата в твоя полза. Но това не ти е от истинска полза.

Разбираш ли ме?

Поздрав на групата с това парче:

;)

Поздрав на групата с това парче:

Мерси.

Тук няма група.

––––––––––––––––––––––

Мохини, хайде направи мъничко усилие и мини мъничко по-напред.

Знам, че е трудно. Бил съм в подобни ситуации и съм много благодарен за тях. Разказах някои от тях.

Сега ще разкажа още една, която се случи с един приятел, който е много свестно, умно и стабилно момче. В един разговор той зададе някакъв въпрос на неговия будистки учител. Последният отговори: "Твоят въпрос печели приза за най-глупав въпрос, който са ми задавали". И го направи публично. Нали се сещаш, че как се почувства приятелят ми. А е човек, който е видял и преживял доста повече от теб, ако съдя по постовете ти. Но имаше достатъчно тренинг, за да използва ситуацията по правилния начин. Да остане ведър и невъзмутим поне външно, както и да не изпита негативни емоции към учителя си.

А въпросът му наистина беше глупав, между другото. Учителят беше достатъчно опитен, за да използва ситуацията. А ето, че ти получаваш подобна ситуация наготово. Използвай я, а не се превземай.

––––––––––––––––––––

Хайде, трябва да излизам.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Мерси.

Тук няма група.

––––––––––––––––––––––

Мохини, хайде направи мъничко усилие и мини мъничко по-напред.

Знам, че е трудно. Бил съм в подобни ситуации и съм много благодарен за тях. Разказах някои от тях.

Сега ще разкажа още една, която се случи с един приятел, който е много свестно, умно и стабилно момче. В един разговор той зададе някакъв въпрос на неговия будистки учител. Последният отговори: "Твоят въпрос печели приза за най-глупав въпрос, който са ми задавали". И го направи публично. Нали се сещаш, че как се почувства приятелят ми. А е човек, който е видял и преживял доста повече от теб, ако съдя по постовете ти. Но имаше достатъчно тренинг, за да използва ситуацията по правилния начин. Да остане ведър и невъзмутим поне външно, както и да не изпита негативни емоции към учителя си.

А въпросът му наистина беше глупав, между другото. Учителят беше достатъчно опитен, за да използва ситуацията. А ето, че ти получаваш подобна ситуация наготово. Използвай я, а не се превземай.

––––––––––––––––––––

Хайде, трябва да излизам.

Благодаря за съветите!

Но се придържам към други авторитети:

БГ ІІ.70: Както реките се вливат в пълноводния и неподвижен океан, по същия начин всички обекти на въжделението се вливат в този, който жадува за спокойствие, а не в копнеещия да ги притежава.

БГ ІІ.50: Свързан с интелекта, човек отхвърля в този свят доброто и лошото действие. Затова, стреми се да постигнеш тази Йога! Йога е изкуството в делата.

:wors: 

Редактирано от Mohini (преглед на промените)

Благодаря за съветите!

Моля... Не са точно съвети. Споделям по-скоро.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Много важно, според мен, е човек да прави разлика между относителна (конвенционална) и крайна (абсолютна) истина, както и между възглед и поведение. Инак, настъпва пълна каша. Гуру Ринпоче казва (цитирам по памет): Дори възгледът ви да е обширен като небето, трябва да действате толкова внимателно, колкото някой, който пресява брашно. Да минеш отвъд обусловеностите и концепциите за добро и зло, приятно и неприятно, красиво и грозно и други такива, изобщо не означава да имаш неадекватно поведение. Напротив. Това означава, че ставаш все по-адекватен и в хармония със ситуацията. Тези, които могат да си позволят да се държат като глупаци, откачени и други такива са много малко. Единици. Ако го правят, то те знаят защо го правят.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Просто човек трябва да си дава сметка на какво ниво е. Трябва да го отчете много ясно, а не да си фантазира разни неща. Тъй че цитатите ти от БГ са ОК, обаче разбирането ти е неточно, според мен. Съдя по реакциите ти.

• Автор

Моля... Не са точно съвети. Споделям по-скоро.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Много важно, според мен, е човек да прави разлика между относителна (конвенционална) и крайна (абсолютна) истина, както и между възглед и поведение. Инак, настъпва пълна каша. Гуру Ринпоче казва (цитирам по памет): Дори възгледът ви да е обширен като небето, трябва да действате толкова внимателно, колкото някой, който пресява брашно. Да минеш отвъд обусловеностите и концепциите за добро и зло, приятно и неприятно, красиво и грозно и други такива, изобщо не означава да имаш неадекватно поведение. Напротив. Това означава, че ставаш все по-адекватен и в хармония със ситуацията. Тези, които могат да си позволят да се държат като глупаци, откачени и други такива са много малко. Единици. Ако го правят, то те знаят защо го правят.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Просто човек трябва да си дава сметка на какво ниво е. Трябва да го отчете много ясно, а не да си фантазира разни неща. Тъй че цитатите ти от БГ са ОК, обаче разбирането ти е неточно, според мен. Съдя по реакциите ти.

Именно, скепсис, сладур. Не спираш да съдиш и мериш от собствената си камбанария, въпреки че си пич.

Какво е адекватно поведение? Според кого, чия мярка? Трябва да се разберем за критерия.

Кажи сега за мярката.

П.П. Мен ме остави, аз съм празно пространство, което се кефи тотално на живота. Жива съм до последния косъм на главата си.

П.П. Мен ме остави, аз съм празно пространство, което се кефи тотално на живота.

Ще ти върна комплимента - и ти си пич, т.е. в мъжки род, че в женски звучи цинично.

––––––––––––––––––––

Ти казваш си била "празно пространство". Мхм... Знаеш ли какво всъщност казваш? Казваш, че си достигнала нещо като мокша, нирвана на Архат, 1-то бодхисатва бхуми и други такива. Казваш, че си минала отвъд илюзията за субстанционално Его/личност. Това съвсем очевидно не е така. Знаеш ли защо? Защото, инак просто не би написала това изречение. Не би имало никаква необходимост. Не би влизала и в спор с мен. Не би и попаднала в ситуацията, която попадна.

–––––––––––––––––––

ПОЗДРАВ с нещо, с което може би съм те поздравявал. Или друг някой. Няма значение. Хубава песен.

• Автор

Ще ти върна комплимента - и ти си пич, т.е. в мъжки род, че в женски звучи цинично.

––––––––––––––––––––

Ти казваш си била "празно пространство". Мхм... Знаеш ли какво всъщност казваш? Казваш, че си достигнала нещо като мокша, нирвана на Архат, 1-то бодхисатва бхуми и други такива. Казваш, че си минала отвъд илюзията за субстанционално Его/личност. Това съвсем очевидно не е така. Знаеш ли защо? Защото, инак просто не би написала това изречение. Не би имало никаква необходимост. Не би влизала и в спор с мен. Не би и попаднала в ситуацията, която попадна.

–––––––––––––––––––

ПОЗДРАВ с нещо, с което може би съм те поздравявал. Или друг някой. Няма значение. Хубава песен.

Ммм, ще побеседваме ли за мярката или моята личност ти е по-интересна?

Знам, че не съм ти. Затова, хайде да си поговорим за критерия, а аз ще преразкажа една притча за Буда, пък Мерил ще докладва от къде съм я копнала. ;)

Един богат търговец много се сърдил, че децата му вместо да помагат в търговията все ходели да слушат Буда и да медитират. Страхувал се човечеца, че няма да има на кого да остави търговийката си, че децата му са тръгнали по "лош" път. И решил да отиде лично при Буда и да му покаже къде зимуват раците.

През целия път към Буда човекът си повтарял на ум какво щял да му каже. Но веднъж, изправен пред него, го обзел такъв гняв, така се разтреперил, че не могъл да отрони и една дума и го заплюл в лицето. Буда не направил нищо. Човекът, изпълнен с емоции, просто избягал от страх да не изгуби напълно контрол...Естествено учениците на Буда побесняли и не могли да повярват на очите си, че Буда не направил нищо.

Човекът се прибрал у дома и осъзнал цялата нелепост на ситуацията, обзело го невероятно съжаление за постъпката и на следващия ден отишъл при Буда, поклонил му се дълбоко, целунал краката му и го помолил да му прости. На което Буда отвърнал: "Не мога да ти простя!"

Сега учениците били шокирани. Тогава Буда трябвало да им обясни какво имал предвид, защото всеки бил в състояние на пълен шок. Той казал: „Защо? След като не си направил нищо, защо да те извинявам? Какво си направил? В какво си сбъркал?” Той отговорил: „Изплюх се на лицето ти вчера. Аз съм същият човек.” Буда отвърнал: „О! Този човек вече го няма. Ако срещна човекът, на чието лице си се изплюл, ще му предам твоите извинения. На този човек, който сега е тук, ти не си направил нищо лошо.” Това е състрадание.

Състрадание не е да кажеш: „О! Накарай някого да се почувства виновен и после му прости.” Това не е състрадание. Твоята прошка трябва да е такава, че този, на когото прощаваш, дори и да не разбере, че му прощаваш. Той дори не трябва да се почувства виновен, че е направил грешка. Това е правилният начин да прощаваш. Ако накараш някого да се почувства виновен за грешката си, тогава не си му простил. Тази вина сама по себе си е наказание и това не е добре. Вината те изяжда, поглъща те. Знанието те отвежда далеч от вината и те слага на пиедестал, от който ти изобщо не виждаш света. Не виждаш света в смисъл, че не виждаш всички малки, усложнени бърборения. Всички те ти изглеждат незначителни.

Ти си умно момче, знам, че ще разбереш какво е посланието. Но няма да се откажа да питам за "мярката". :rolleyes: 

Мхм. Тази история е пълен абсурд, особено разказана по този начин. Бих искал да видя как някой би могъл да направи нещо подобно на описаното. Просто не си се срещала и не си общувала с автентични будистки учители. Нямаш идея за какво става дума. Това е последното нещо, което би ти минало през главата да направиш.

Инак, човек трябва да разбере, че е сбъркал. В идеалния случай трябва да го каже на глас. Ако не това, то поне трябва да го разбере, да се позасрами и да си замълчи. И най-важното, да стане по-внимателен за в бъдеще.

Но няма да се откажа да питам за "мярката". :rolleyes: 

И какво по-точно питаш? Обясни по-ясно, защото не съм сигурен, че разбирам...

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ПП Що се отнася до прошката... Това е за децата. Няма никаква причина човек първо да се сърди, пък после да прощава. Това е напълно безмислено и глупаво. Ако човек се чувства наранен, обиден, ядосан или други подобни, то проблема си е негов, разбира се. Това е съвсем ясно.

• Автор

Инак, човек трябва да разбере, че е сбъркал. В идеалния случай трябва да го каже на глас. Ако не това, то поне трябва да го разбере, да се позасрами и да си замълчи. И най-важното, да стане по-внимателен за в бъдеще.

И какво по-точно питаш? Обясни по-ясно, защото не съм сигурен, че разбирам...

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ПП Що се отнася до прошката... Това е за децата. Няма никаква причина човек първо да се сърди, пък после да прощава. Това е напълно безмислено и глупаво. Ако човек се чувства наранен, обиден, ядосан или други подобни, то проблема си е негов, разбира се. Това е съвсем ясно.

Окей, да допуснем, че е "сбъркал", но какъв е критерият, по който човекът е сбъркал?

Светски? Духовен? Друг?

Трябва да е ясно, не може така да се сипят зазубрени обвинения без да сме изяснили критерият или мярката. Трябва да е ясен произходът на тези читта-вритти - дали става дума за възпитаване на правилни нагласи, дадени в писанията, или за някакъв фалшив светски морал. Нали сам разбираш, че не можеш да служиш на двама господари и да прилагаш в живота и в дискриминирането на реалността веднъж светски, друг път духовни критерии? 

Пиша това с молба да прочетеш това с внимание. Ако не можеш - после се върни на него пак. молба е - не е изключено нещо да разбереш, а не само да минават очите ти, работещи на една и съща честота. После да взимаш едно изречение като цитат и да пишеш 5 думи колкото да върви каруцата...

Добре, но по-късно. Наистина нямам време сега.

Окей, да допуснем, че е "сбъркал", но какъв е критерият, по който човекът е сбъркал?

Светски? Духовен? Друг?

И на теб, ще отговоря по-късно. След обед или вечерта, макар че... Не знам как човек може да се захваща с някакви духовни търсения, без да си е прояснил основни неща. И да се изправя пред подобни нелепи дилеми...

• Автор

И на теб, ще отговоря по-късно. След обед или вечерта, макар че... Не знам как човек може да се захваща с някакви духовни търсения, без да си е прояснил основни неща. И да се изправя пред подобни нелепи дилеми...

Окей, ще очаквам включването ти с интерес. Мярката за "нелепост" се надявам също да не пропуснеш?

аз пък за друг ник се съмнявах,поради простата причина,че имаше доста странни съвпадения. :ohmy:

• Автор

Дам... Кой да се сети да погледне.

хихихиии

Най-после да се пообразовате малко.

Специалитет ми са "демоните". Пък тук ги има в изобилие. ;)

хихихиии

Най-после да се пообразовате малко.

Специалитет ми са "демоните". Пък тук ги има в изобилие. ;)

Добре, че е Вал да внимава. Аз съм разсеян, щото правя по две неща наведнъж, а и съм преуморен напоследък.

Навързах нещата или поне повечето.

Честно казано, изгубих интерес. Не се кефя от такъв тип общуване...

• Автор

Добре, че е Вал да внимава. Аз съм разсеян, щото правя по две неща наведнъж, а и съм преуморен напоследък.

Навързах нещата или поне повечето.

Честно казано, изгубих интерес. Не се кефя от такъв тип общуване...

Уж, бодхисатва, пък само за личния си кеф се оказва, че бил загрижен...Така поне си по-автентичен. В пъти те предпочитам без престръвките и лицемерието ти. На прав път си с това мислене - фен съм и го подържам. :lighter:

• Автор

Наистина си нагъл. :)

Е, това е твоя работа.

:clap:

Е, може и в мъжки род да ми говориш, Скъп-сис, но това няма да промени нито женските ми форми, нито  факта, че съм жена до мозъка на костите си. Ахахаха, ей, благодаря за хубавото настроение!

Все повече се убеждавам в думите на Айнщайн за безкрайността на глупостта. :lol6:

Е, може и в мъжки род да ми говориш, Скъп-сис, но това няма да промени нито женските ми форми, нито  факта, че съм жена до мозъка на костите си. Ахахаха, ей, благодаря за хубавото настроение!

Пробвам те...

Прибързана реакция, обаче. ;)

След съветите на Рам, реших да съм внимателен.

• Автор

Пробвам те...

Прибързана реакция, обаче. ;)

След съветите на Рам, реших да съм внимателен.

Ма, душко, ти не си се спрял да пробваш. Не ми казваш нищо ново. Отлично знам как работи човешката психика.

И 108-я опит да ме категоризирате замина в кошчето.

Единственият, който би могъл, е Рамус. Но и той не е сигурен, щото го обърквате и подвеждате. Но ако слуша само себе си, може и да успее.

• Автор

не съвсем...нали дадохме три опции.иначе да ..нещата лесно се разпознават ,особено като се изяви носталгия по минали времена....не,че е нямало и случай да се пише от един аватар от двама души..питай трихо той ще потвърди :wink12:

:wink12:  :tongue2:  :whist: ......

Крайно време е да се допитате до модератор, който може да вижда АйПи-тата, та да миряса параноята на Вълчи-рай.

Но въпросът коя съм аз ще продължава да ви измъчва, дори и след като параноята премине. :tongue2:

Крайно време е да се допитате до модератор, който може да вижда АйПи-тата, та да миряса параноята на Вълчи-рай.

Но въпросът коя съм аз ще продължава да ви измъчва, дори и след като параноята премине. :tongue2:

Не ме измъчва този въпрос.

Изгубих интерес към теб.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.