Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кошче на раздела

Featured Replies

Марчето е един от малцината потребители, които са на ниво. Тя е директна и естествена. Не се преструва и не играе игрички. Това не биваше да го казвам, защото ще си навири носа. Казах го в името на справедливостта, дето викат.

Епа, аз кво пиша....носа нема го навири, щот е гламава....

• Отговори 2k
  • Прегледи 127k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз изчезвам. И ако успея като се върна /след дванайстия час/ да не надниквам тук, значи още съм Пепеляшка... и има надежда някой принц да ме гони с пантофката... :D

Аз изчезвам. И ако успея като се върна /след дванайстия час/ да не надниквам тук, значи още съм Пепеляшка... и има надежда някой принц да ме гони с пантофката... :D

:top secret: Нидей са надява много, фабриката дет на правеше изгоря.....Ама искрено ти пожелавам, не само да та гони, ами и да те стигне, некой.

ППКат доди тоз, да не вземеш пак да :iron:

Редактирано от Мама не горюй (преглед на промените)

Ако получиш амнезия, спираш ли да бъдеш ти...

-------------------------------------

Лека нощ... :cheers:

Специален поздрав за тебе:

Ако получиш амнезия, спираш ли да бъдеш ти...

-------------------------------------

Лека нощ... :cheers:

Ще продължа с темата за свободната воля, като дам тълкуванието на Веданта по въпроса.

Копирам съобщението, което съм поствала в един друг форум, ако някой иска да види линка, няма проблем да му го изпратя.

Тук става въпрос за Свободната Воля, що е Свободна Воля и как се проявява. Във Веданта първата васана - Пуруша Артха се нарича също така и Свободна Воля.

Когато човек реагира на нещо, на някое възприятие, той си въобразява, че неговата реакция е израз на неговата свободна воля. Човек може да се ядоса на нещо или да се зарадва, може да направи саможертва или може да прояви себичност. При всички положения, човек си мисли, че неговото решение, каквото и да е то, е резултат на неговата свободна воля. Това не е така. Всъщност, всяка реакция е предварително програмирана, предварително заучена. Човек реагира по един или друг начин, защото в него има съответните васани, съответните настройки. Дори, когато човек се замисля между няколко възможни начина за реагиране, той отново действа по предварително заложена схема. Всяка реакция е предварително заложена. Това означава, че всеки път, когато човек реагира по един или друг начин, той не проявява свободна воля.

И въпреки всичко свободна воля съществува и това е Пуруша Артха. Пуруша Артха е тази, която дърпа съзнанието към състояние на Безмисловност. Когато човек е в състояние на безмисловност, той Не Реагира Изобщо. Именно това въздържане от реагиране е свободната воля. Човек може да прояви свободна воля само дотолкова, доколкото той се въздържа от реакция. В момента, в който той започне да реагира, тогава всичко е предварително начертано.

Така свободната воля се изразява само във въздържане от реакция. Друг е въпроса, че когато човек се въздържи от реакция, дори само за няколко секунди, след това той може да избере друга алтернатива, друг начин на реагиране, който също е предначертан предварително. Всяко въздържане от реагиране дава възможност на човек да избере друг начин на действие.

Това е обяснението за свободната воля. Дали да реагираме на някоя мисъл или да не реагираме, това е свободата на волята. В момента, в който реагираме, в същият момент ние сме вече в света на причина и следствие, нямаме свободна воля.

ЙС І.2: Йога е потискане на модификациите на съзнанието.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Като те чета, виждам колко много си израснала за известно време...

:iloveyou1:

И ти, мила.

:withballoon2:

Специален поздрав за тебе:

Благодаря за поздрава. :)

-----------------------------------------

Трябва да има механизъм на забрана за включване на лаптопа след повече от чаша вино.

Това беше първата ми реакция след прочитането на поста над моя, без дори да имам желание да насочвам дискусията в тази посока. Просто реплика... Както и да е...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Интересно ювление наблюдавам при теб. Не изпитваш никакви проблеми с това да си ехидна, саркастична и провокативна с другите, но когато някой ти поднесе от същото, някак не си в състояние да го преглътнеш. Присяда ти. :jeer:

Не е само при нея. По принцип хората обичащи да се присмиват и критикуват, не търпят критики.

Познавате Уикипедия......гола вода и кал в ушите, както викат "простите" хора.....

Имено. Очевидно е, че са в синхрон с неговото мислене и поведение.

С другия потребител е тъкмо обратното, както казва Мерил.

Освен това в конкретния случай става дума за наистина стойностно обяснение на свободната воля, според Веданта, което истинският автор е извлякъл след години учене и практика.

Ами този автор само трябва да се радва, че го цитират. Защото ако не бяха цитирали Буда, Мохамед, Исус, Платон, Сократ,  Аристотел, Рамакришна, Вивекананда, Лао Дзъ и други мъдреци, никой нямаше да чуе за тях. ;)

Ами този автор само трябва да се радва, че го цитират. Защото ако не бяха цитирали Буда, Мохамед, Исус, Платон, Сократ,  Аристотел, Рамакришна, Вивекананда, Лао Дзъ и други мъдреци, никой нямаше да чуе за тях. ;)

Той това и прави - радва се от сърце човека. Ама сега повече го вълнуват конспирациите.  :)

Доколкото го познавам, а го познавам доста добре, най-много да му стане смешно от подобна наглост.

Наистина ли не разбираш? Или я защитаваш само, защото я чувстваш близка?

Ако е второто - разбирам те. Ако е първото - не знам какво да кажа.

Така, така, ако наистина го познаваше, както твърдиш, щеше да знаеш коя съм аз, в какви отношения съм с въпросния човек, както и факта, че той никога не е имал нищо против да бъде цитиран. Дори книгата, която е написал, може да се дърпа безплатно - "Основи на будизма".  Внимавай, че от Скъпсис, ще те прекръстя на Спекулацис Интригантиус. :lol6:

:offtopic_s:

Проблема и е, че се опитва да компенсира ограничените си знания и нисък интелект с безкрайни цитати от Уикипедия и от къде ли не, без да вниква в същността на разискваната тема.... Вярно, че е като децата, ама за децата си има детски форуми... :baby5:

А ти твоите знания откъде ги черпиш?

Да не би от Ую? :lol6:

Не виждам смисъл да ти отговарям....няма да ме разбереш, не и преди да прочетеш няколко рафта с книги....

Сигурно съм прочела повече от теб. :bubblegum:

А сега, по темата какво ще кажеш?

А сега, по темата какво ще кажеш?

Ми, той каза - виж по-горе. Не постна нещо от УИКИ.

Сега предполагам ще се изкаже Вал. Нейният пост го прочети внимателно. Предполагам, че инфото и ще е най-задълбоченото по темата.

Покая ли се?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

абе жена,ти си разсъждавала нормално и с пълен капацитет преди 40 години..стой и си успокой бясовете.как ще разсъждаваш върху факти които не познаваш като предистория.честно,егати и досадата дето си.

не жена, а ламя...

Публикувано изображение

Интересно ми е да видиш самия текст и как го е разчел професорът : 

gabriels_revelation.pdf 1,9MB 0 Брой сваляния  

:nono: Старо ти е инфото:

Не, scepis  - вината е наистина моя, за което моля да бъда извинен.

Днес е ден да се извиняваме един на друг.

Сутринта се извиних на Бадр, защото не съобразих, че в дискусията ще се включи и шпагата на Израел. Уважавам и двамата, както и другите участници с малки изключения, които са ... случаи.

мила ми лелче,

Мила ми бабо Валче, дай да не увъртаме, а да говорим по същество с цитати от Талмуда. Кво ша кажеш?

Въпреки, че нямам такова желание, но ако ти имаш...нямам нищо против.

хайде да не преиграваш в първата част  ..щото нали си знаеш..пак ще изляза права.

във втората част-ами нали това ти предложих бе гугутке...намери ми това изречение което си пляснала като цитата..дадох ти и линка..хайде започни от там.

Сега нямам време, а и нямам желание да давам повече такива цитати.

Но ако ти желаеш, можем да говорим и за тези и за кодекса на Маймонид, въпреки, че аз лично нямам такова желание.

Та, ако искаш дай да спрем до тук. Какво ще кажеш, а?

та се стигне до слънцезащитните кремове... :write a letter:

Ми сетих се снощи и затова и го написах под линия и в бледо-сиво. Щото е по-подреден човек от мен за такива неща. Аз винаги забравям по нещо.

Както и да е. Имам работа. Дано сме изяснили въпроса, който повдигна. Хубав и слънчев ден!

Ми сетих се снощи и затова и го написах под линия и в бледо-сиво. Щото е по-подреден човек от мен за такива неща. Аз винаги забравям по нещо.

Както и да е. Имам работа. Дано сме изяснили въпроса, който повдигна. Хубав и слънчев ден!

:vacation6::weather3:  Слънчев и усмихнат ден на всички!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.