Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 8 - впечатления, проблеми и решения

Featured Replies

Пак свеждаш нещата до теб или хора които се занимават активно със тази тематика.Аз ти говоря за обикновен потребител който ползва компютъра си за да си цъка у фейса или да зяпа филми.И тук не е въпроса как е конструирана една ОС ,а това да е надеждна щото ако тря сме обективни .............кликаш в калдата на раздела "Уиндоус" и всяка тема започва със заглавието Проблем с еди какво си :) ............изводите ги оставям на теб .

Че защо...тези които кликат в раздел Linux не са ли те все спецове? Тогава каква е разликата...Тук не важи, защото аз разбирам, а там не, макар че 99% от потребителите са geek-ове...Не е много честно. Точно за обикновен потребител Win-a е с едни гърди пред Линукса (които чак в последните си билдове взе да става малко по user friendly). При Win-a всичко е автоматизирано, пускаш си инсталацията, отиваш да пиеш кафе, връщаш се и почваш да работиш. А защо има повече теми, ми защото е по-масова, по-популярна и по-ползвана ОС. Не че няма и стотици такива теми и за Linux, ако не в kaldata, то в другите форуми. А, ако вземат все повече хора да мигрират към Linux темите ще набъбнат яко, просто бъди сигурен.

Като цяло разговора е безсмислен...нито ти ще ме убедиш, нито явно аз теб. Защо да продължаваме? Всеки да си ползва каквото иска...и ако нямаш конкретен въпрос по темата предлагам да приключим със спама, който и без това се натрупа доста в последните няколко страници. Нека да оставим темата за тези. които ползват продукта и искат помощ по конкретни въпроси. Благодаря!

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 237,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е тука много се изложи ,а драйверите кой ще ти ги инсталира :) или ша караш с Уиндоуските ................ти инсталирам и настроя повечето линукс дистрибуции точно за има няма 30 минутки и после пей сърце .Квото ти трябва за домашно PC  го имаш напълно безплатно.Виж как сладко си хортуваме .............хората да четат кви неща споделяме :)

Пак свеждаш нещата до теб или хора които се занимават активно със тази тематика.Аз ти говоря за обикновен потребител който ползва компютъра си за да си цъка у фейса или да зяпа филми.И тук не е въпроса как е конструирана една ОС ,а това да е надеждна щото ако тря сме обективни .............кликаш в калдата на раздела "Уиндоус" и всяка тема започва със заглавието Проблем с еди какво си :) ............изводите ги оставям на теб .

Изводите са много елементарни:При огромния брой,ползващи Уиндоус и пренебрежимо малкия,ползващи Линукс на ДОМАШНИТЕ си компютри - нормална е такава разлика в броя на темите.

Иначе - никога не бих си позволил да окачествя една операционна система като лоша или добра.Златно правило е,когато оценяваш/професионално/ нечий труд,да имаш познания поне равни или по-големи от оценявания.Обратното си е чисто плюене.

Бих казал,че има подходящи и неподходящи ОС.Например - софтуера,който ползвам професионално и в домашни условия е несъвместим с Линукс,нито има аналози.Така,че - за мен Линукс е неподходящ.Никъде няма да прочетеш ,обаче написано от мене,че Линукс е лоша ОС.

Е тука много се изложи ,а драйверите кой ще ти ги инсталира :) или ша караш с Уиндоуските ................ти инсталирам и настроя повечето линукс дистрибуции точно за има няма 30 минутки и после пей сърце .Квото ти трябва за домашно PC  го имаш напълно безплатно.Виж как сладко си хортуваме .............хората да четат кви неща споделяме :)

Май не правиш разлика...много ясно, че няма да остана с Windows-ските драйвери, но след инсталация при Windows 8.1 почти няма устройство, което да не се поддържа и с вградените драйвери. Аз това имах предвид...инсталираш и всичко работи...това как ще работи е друг въпрос. Който иска производителност ще сложи последните, обикновените потребители обаче може да си карат и с вградените. Така че не знам, кой се е изложил в случая. Говорим за различни неща. Инсталираш и работи, а не как работи и различни донастройки. Разбира се, че има такива...освен драйвери, инсталиране на софтуер, плъгини и т.н. Но аз говорех за друго...дано да вникнеш...

Лично на моята машина след инсталацията нямах нито една питанка в Device Manager за неразпознато устройство...Много ясно, че сложих последните от производителите на компоненти...но нали не говорим за мен...а за нормалните потребители...

Ми чи то и аз си ползвам Джама и Линукс .............ама според теб колко домашни PC  потребители ползват специфичен софтуер :) ,ммммммммм 2-3 % максимум.Тук обсъждаме коя ОС е по-лесна за инсталиране и употреба ................

Е как нали пускаш инсталатора и пеш кафе :) после се връщаш и имаш инсталирани браузъри,скайп и прочие даже и драйвери............то ако беше така хората щеха си преинсталират машинките след заразяване с вирус ,а не да търсят помощ :)

Е как нали пускаш инсталатора и пеш кафе :) после се връщаш и имаш инсталирани браузъри,скайп и прочие даже и драйвери............то ако беше така хората щеха си преинсталират машинките след заразяване с вирус ,а не да търсят помощ :)

Че то си е така...аз говорех само за инсталацията на ОС, не за прилежащия софтуер...капиш? А там си е точно така...отиваш да пиеп кафе и като се върнеш си вече в десктоп средата...това имам предвид. И си имаш и драйвери (освен ако не е някой специфичен хардуер), и инсталиран IE...За този, който иска къстом инсталация просто ще си направи един къстом диск с NTLite и после пей сърце...но дори и без него като се върнеш от кафето ще си в десктоп средата...няма ги вече усложнените wizard-и, както бе при 98 или XP...

Колкото до преинсталацията, някои го правят...тя самата преинсталация е лесна и отнема 30 мин...трудното са после донастройките...за които аз не говорих...говорех само за инсталацията на самата ОС. А и в днешно време кой преинсталира като има Image?

:)  :ph34r:

Де го тоз DOS дет поддържа NTFT?

Лапсус...............имах предвид Hiren,s Boot CD  :) прости ми невежеството !

Правилно подготвена работата по пре/инсталирането на Windows XP+ при стартирането може да инсталира всичко - ОС, apps, драйвъри от производител. и всичко това за час-два. А от syspreped имидж е за 20-30 минути(сравнително стар HDD)(време за прехвърляне на харда плюс един рестарт)

Гол ВиндоЛЗ (от iso файл даже) се инсталира за 20-минути до десктоп

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Да де ама аз под Линукс за 30 минути и си ползвам ОС ...............и не ми обеснявай колко време отнема инсталация със инсталиране на драйвери и програми и ъпдейти и настройки и дефрагментация и почваш сабахлянта и то станало ракиено време :).Дай да си говорим сериозно ,да не съм инсталирал джам да ми обесняваш колко време отнема :)

Абе хора потребителите не могат да си чистят хронологията на браузъра вие ми говорите за интегриране на драйвери с Nlite :) ............

Да де ама аз под Линукс за 30 минути и си ползвам ОС ...............и не ми обеснявай колко време отнема инсталация със инсталиране на драйвери и програми и ъпдейти и настройки и дефрагментация и почваш сабахлянта и то станало ракиено време :).Дай да си говорим сериозно ,да не съм инсталирал джам да ми обесняваш колко време отнема :)

Абе хора потребителите не могат да си чистят хронологията на браузъра вие ми говорите за интегриране на драйвери с Nlite :) ............

Защо вкарваш в устата(в кллавиатурата) ми неизказани от мен слова? Кой говори за Nlite? Има други техники за инсталиране на драйвъри и туикове.

То не беше за теб ..............аз знам кви инструменти има щото имам една флашка със едно XP  със драйвери за всичко :) ама не е там въпроса.Спора е кое е по-лесно за инсталация и ползване .В това отношение повечето графични инсталатори на Линукс мачкат джама и като улеснение и като време за инсталация .От всичките ОС на Уиндоус само Глиста не съм инсталирал .Като почнеш от 2000 нагоре ,всичко отнема поне 3-4 часа и то на пърформърс потребител .Инсталация ,драйвери,софтуер ,настройка ,ъпдейти 

Че защо...тези които кликат в раздел Linux не са ли те все спецове? Тогава каква е разликата...Тук не важи, защото аз разбирам, а там не, макар че 99% от потребителите са geek-ове...Не е много честно. Точно за обикновен потребител Win-a е с едни гърди пред Линукса (които чак в последните си билдове взе да става малко по user friendly). При Win-a всичко е автоматизирано, пускаш си инсталацията, отиваш да пиеш кафе, връщаш се и почваш да работиш. А защо има повече теми, ми защото е по-масова, по-популярна и по-ползвана ОС. Не че няма и стотици такива теми и за Linux, ако не в kaldata, то в другите форуми. А, ако вземат все повече хора да мигрират към Linux темите ще набъбнат яко, просто бъди сигурен.

Като цяло разговора е безсмислен...нито ти ще ме убедиш, нито явно аз теб. Защо да продължаваме? Всеки да си ползва каквото иска...и ако нямаш конкретен въпрос по темата предлагам да приключим със спама, който и без това се натрупа доста в последните няколко страници. Нека да оставим темата за тези. които ползват продукта и искат помощ по конкретни въпроси. Благодаря!

Сериозно ли мислиш че уиндоус и готова система. От 4ГБ диск имаш гола система.

А с Линукс дори няма да имаш време да запалиш цигара и инсталацията е готова и системата има всичко нужно за всекидневна употреба.

Плеери за аудио и видео, записване на звук, обработка на аудио и видео, уеб браузъри приставки за тях, офис пакет. Те идват инсталирани и готови за употреба. 

И ако седнем наравно да инсталираме аз ти давам половин час преднина. Започвам инсталацията приключвам я преди теб и работя с вградения софтуер.

А ти те първа ще се разправяш със драйвери антибацилни програми и друг софтуер за всекидневни нужди.

Извинете, че ви прекъсвам спора, но имам проблем с Windows 8.1. Лаптопът си е купен с него и до вчера работеше без проблеми. Днес го включих, показа логото на марката и после черен екран. Вижда се само показалеца на мишката и нищо. В boot- менюто погледнах от къде зарежда ОС и на първо място е windows boot manager. Това нищо не ми говори, защото всичките други компютри, които ползвам зареждат от харддиска. Пробвах него да сложа на първо място и никакъв ефект. Подозирам, че може нещо да съм го бъгнала вчера, но вие кажете дали това е проблема, аз разбирам много малко от тия неща. Деинсталирах антивирусната,с която е купен Macafee, защото е trial версия и срокът и изтичаше. Качих Nod32,активирах я и я ъпдейтнах. Лаптопа си работеше нормално. Възможно ли е това да е причината да не ми зарежда ОС?

При натискане на Ctrl+Shift+Esc, както е в позиция черен десктоп и курсор, показва ли се Диспечерът на задачи? Ако показва, щракни на File->щракни на New Task->напиши explorer и натисни Enter. Зареди ли десктопа?

Възможно ли е това да е причината да не ми зарежда ОС?

Не.

Изобщо вижда ли ти се харддискът в BIOS?

И малко повечко данни за лаптопа?...

RudeBoy, нали стига почти до десктоп - курсор. Значи дискът трябва да се вижда.

RudeBoy, нали стига почти до десктоп - курсор. Значи дискът трябва да се вижда.

Цитат:

"Днес го включих, показа логото на марката и после черен екран."

На марката на лаптопа, а не на WIndows. Аз поне го разбирам, че изобщо не е заредил ОС.

Очакваме подробности от автора на въпроса.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

И после следва: "Вижда се само показалеца на мишката и нищо"

Остава Мая да сподели какво е положението.

И после следва: "Вижда се само показалеца на мишката и нищо"

Остава Мая да сподели какво е положението

Лаптопът е ACER Аspire Е3-112. Като го пусна изписва Acer - experience beyond limits и после вместо началния екран на уиндолса е черен екран с курсора на мишката. С ctrl+shift+esc не се случва нищо. В биоса се вижда HDD: и някакви букви и цифри (предполагам модела). Ако е от значение, има парола за уиндолса, защото при първото пускане на лаптопа след покупката ми поиска създаване на Майкрософт акаунт. В момента въобще не стига до екрана с паролата.

Windows-ът оригинален ли е? Имам предвид - закупен с лаптопа? Има ли Recovery Partition?

Да, купен е с него. Не знам дали има Recovery Partition. Как мога да разбера? По принцип имам възможност да го преинсталирам с легален уиндолс, но ще ми се затрият няколко файла, защото имаше само дял С. А и като не знам какъв е проблема за срива може пак да се случи.

Редактирано от MayaV (преглед на промените)

Операционната система, с която е купен лаптопът, е лицензирана за ползване само на него. Ще си изгубите лиценза, ако преинсталирате с друг Windows.

Според мен, най-разумното в случая е да се опитате да възстановите системата, като ползвате този Recovery Partition, който би трябвало да имате. Само че никога не ми се е налагало да го правя досега, и не мога да съм полезен със съвети. Изчакайте някой по-компетентен колега. Успех.

Здравейте Мая,

Ако имате достъп до Recovery Environment, пробвайте да върнете системата към по-задна дата със System Restore.

Ако не знаете английски пишете:

http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/system-restore-from-windows-8-recovery-environment/

Поздрави и успех!

Здравейте Мая,

Ако имате достъп до Recovery Environment, пробвайте да върнете системата към по-задна дата със System Restore.

Ако не знаете английски пишете:

http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/system-restore-from-windows-8-recovery-environment/

Поздрави и успех!

Благодаря, знам англйски, но там прочетох: "To access System Restore in the Windows Recovery Environment you need to go to the Windows 8 Start Screen and type Advanced."

За съжаление нямам достъп до Start екрана. Въобще не зарежда нищо от ОС. Преди старт екрана при мен имаше още два- един съвсем начален (май се води lock screen) и след него този с паролата. Чак след това е Start екрана. Не зарежда нищо от това и няма как да използвам точките за възстановяване.

Погледнах и в буут списъка дали има recovery partition, ако всъобще трябва да е там. Е, няма. Май ще се преинсталира.

Редактирано от MayaV (преглед на промените)

Ако нямате диск с Windows 8, пробвайте да помпите F8 и ако се появи Repair Your Computer

650x294ximage37.png.pagespeed.ic.U9PazJH

И там вече изберете TroubleShoot:

troubleshoot-windows-8.JPG

Advanced Options

advanced-windows-8-repair-options.JPG

и после System Restore

boot-into-command-prompt.JPG

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.