Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свобода и Истина

Featured Replies

... носейки моралната отговорност за действията си...

Какъв морал при воденето на бой ?

• Отговори 200
  • Прегледи 27,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Напълно съгласна със забележката, но е важно да се обърне внимание и на следното. И във веданта, и в будизъм спасението е резултат от собственото нравствено развитие, което не може да бъде наложено от

• Ще споделя любима фраза, която е напълно във връзка със зададените от теб въпроси:   Quand la vérité n’est pas libre, la liberté n’est pas vraie. Jacques Prévert Когато истината не е свободна, своб

• Свободата не различава субективна от обективна истина, така както не различава добро от зло. Пак свободата е тази, която не налага предпочитания, нито робува на убеждения, защото тя е  чистото  търсен

Моралът е спирачка за човека да върши зло, но не е лечение на лошите му качества, а чувството за вина е това, което най-вече ни отличава от животните. Моралът предпазва доколкото, ако не съществуваше, войните биха били още по-жестоки. Но така или иначе и самото водене на война е въпрос на избор, а решението е направеният избор, който вече ни обвързва с отговорността ни. Та… Ако искаме да не сме животни и във войната не трябва да се държим животински. „Без вътрешен мир не е възможно да има световен мир” – Тензин Гяцо.

Какъв морал при воденето на бой ?

Моралът на войниците се измерва с тяхната мотивировка да водят бой и да печелят сражения.

П.П. Само малък пример, как една и съща дума употребена в различен контекст има съвсем различно значение...

„Без вътрешен мир не е възможно да има световен мир” – Тензин Гяцо.

Иска да каже 14-я Далай Лама, но понеже са близки дружки го цитира само с името без титлата. :D

Моралът на войниците се измерва с тяхната мотивировка да водят бой и да печелят сражения.

П.П. Само малък пример, как една и съща дума употребена в различен контекст има съвсем различно значение...

Да, много точно наблюдение. Репликата ми е излишна, но нямам лайкчета, за да изразя съгласие. Това е щото превишавам лимита от лайквания на спамове в партера...

Иска да каже 14-я Далай Лама, но понеже са близки дружки го цитира само с името без титлата. :D

Ама разбира се, нали и аз съм само едно захарче! :)

Да, много точно наблюдение. Репликата ми е излишна, но нямам лайкчета, за да изразя съгласие. Това е щото превишавам лимита от лайквания на спамове в партера...

Аха... И сигурно няма случаи, в които войничето, което няма и грам желание за битки, но страхувайки се да не носи последствията на дезертьорството, просто да си поеме кръста...

...

Аха... И сигурно няма случаи, в които войничето, което няма и грам желание за битки, но страхувайки се да не носи последствията на дезертьорството, просто да си поеме кръста...

Ако цитираното по-горе е мисленето на подавляващото количество бойци, това ще бъде идеален пример за "нисък морал на войската"!

Но в смисъл на немотивираност... не точно контекста, който аз имам предвид.

Ама разбира се, нали и аз съм само едно захарче! :)

Ма, как очаквах тази реакция... Това жените сте опасни.

Ставаше дума за различната употреба на една и съща дума.

Първият ми учител имаше ученици от руските СПЕЦНАЗ. Често го питаха как да постъпват в екстремни ситуации. Обикновено им казваше да стрелят в краката, ако е възможно. Но това е съвсем общ съвет. В подобна ситуация възниква инерционна реакция, т.е. когато минеш един праг е много трудно да се спреш. Имам предвид, ако се бориш за оцеляването си. Задействат се много дълбоки атавистични биологични и психологични механизми. Логиката на подобна ситуация е съвършено различна от тази, когато някой неволно те настъпи в метрото. Примерно. 

Но в смисъл на немотивираност... не точно контекста, който аз имам предвид.

Точно така. "Морал на войската" е термин с точно определено значение и то е на пръв поглед обратното на това, което сме свикнали да използваме! Но само на пръв поглед. Ако моралът е следствие от спазването на някакъв етичен код, то следва да си припомним, че етичният код на войната е "малко" по -различен от общоприетият. Там на преден план са ценности - като Оцеляване, Успех, Победа, Хитрост (военна). Значи тогава не трябва да се чудим, че моралът на войната има по-различно измерение. Това, като цяло беше отговорът ми към Реджеп...

...

Ами, опасни! Хич не ги и подценявай! Страшнички са си...

Това е, защото имаш очаквания... :tongue2: /Малко от твоите камъни в твойта градинка, с цялата ми приятелска обич, разбира се/...

Ставаше дума за различната употреба на една и съща дума.

Първият ми учител имаше ученици от руските СПЕЦНАЗ. Често го питаха как да постъпват в екстремни ситуации. Обикновено им казваше да стрелят в краката, ако е възможно. Но това е съвсем общ съвет. В подобна ситуация възниква инерционна реакция, т.е. когато минеш един праг е много трудно да се спреш. Имам предвид, ако се бориш за оцеляването си. Задействат се много дълбоки атавистични биологични и психологични механизми. Логиката на подобна ситуация е съвършено различна от тази, когато някой неволно те настъпи в метрото. Примерно.

Разбрах за какво става дума още с първия пост на Дарко. Мисля, че е ясно аз в какъв смисъл съм си написала поста. И да, ако ме нападнат или нападнат хората, които обичам, и аз няма да обърна другата си буза и ще стрелям на месо... Но със сигурност ще си нося и последствията и решението ми, колкото и да е първосигнално, пак ще носи белега на моя морал и култивираните ми качества или липсата им...

Там на преден план са ценности - като Оцеляване, Успех, Победа, Хитрост (военна). Значи тогава не трябва да се чудим, че моралът на войната има по-различно измерение.

Мда. Представям си битка, при която от едната страна са мотивирани да спечелят битката бойци, а от другата са пацифисти, които разсъждават над морални дилеми...

...И да, ако ме нападнат или нападнат хората, които обичам, и аз няма да обърна другата си буза и ще стрелям на месо....

Тиии. май имаш още да разказваш за онзи лагер по НВО. Кой те учи да стреляш и по какво месо? М :P

Точно така. "Морал на войската" е термин с точно определено значение и то е на пръв поглед обратното на това, което сме свикнали да използваме! Но само на пръв поглед. Ако моралът е следствие от спазването на някакъв етичен код, то следва да си припомним, че етичният код на войната е "малко" по -различен от общоприетият. Там на преден план са ценности - като Оцеляване, Успех, Победа, Хитрост (военна). Значи тогава не трябва да се чудим, че моралът на войната има по-различно измерение. Това, като цяло беше отговорът ми към Реджеп...

Да. Разбрах. Това, което не разбирам е защо разглеждате войната като неизбежност, а не като нечие решение.

Това е, защото имаш очаквания... :tongue2: /Малко от твоите камъни в твойта градинка, с цялата ми приятелска обич, разбира се/...

Нарочно го написах, за да усетиш това, което му викат "вкуса на истинската практика". Но не съм достатъчно безжалостен/състрадателен, за да продължа още малко... захарче N 2. :D

Инак с теб и Дарки сме на еднакви или поне сходни мнения. Пишем тези неща, заради други участници. Така мисля.

.

Мда. Представям си битка, при която от едната страна са мотивирани да спечелят битката бойци, а от другата са пацифисти, които разсъждават над морални дилеми...

Нищо ново под слънцето. Само си спомни за ракшасите изливащи киловати от яростта на Мара срещу медитиращият Гаутама :)

А бе защо така профанизирахте всичко, което казах... Това, което се опитвам да кажа е, че човек има възможност да вземе решение относно битките си - в смисъл - да участва или не... Кво ти пречи да си излежиш карцера и да не влизаш в бой... Ясно ни е за какво говорим и тримата, ама понякога сте по-големи мрънкала от жените...

Да. Разбрах. Това, което не разбирам е защо разглеждате войната като неизбежност, а не като нечие решение.

Не бре! Реджеп пита, аз отговарям.

П.П. Не знам дали пита точно мен, но в духа на демократичните принципи на хорума, му отговрих ас :)

Прочети си цитата от Тензин Гяцо - там е отговора. Що питаш пак?

Казал го е в едно изречение. Какво повече има да се добавя?

Нарочно го написах, за да усетиш това, което му викат "вкуса на истинската практика". Но не съм достатъчно безжалостен/състрадателен, за да продължа още малко... захарче N 2. :D

Инак с теб и Дарки сме на еднакви или поне сходни мнения. Пишем тези неща, заради други участници. Така мисля.

.

Ми не... Мисля, че имаше достатъчно време да разбереш, че нямам увереността да бъда Захарче, пък било то и № 2.

Когато нещо не знам - си стоя в ъгълчето и си трайкам, за да прочета нещо от тези, който назнайват...

Ясно ни е за какво говорим и тримата, ама понякога сте по-големи мрънкала от жените...

Я, ма ти си можела да се дразниш!

Готино! Това е нов штрих към портрета...

Аре млък! И двамата! Имам достатъчно мотивация да ви стрелям в момента! :D

Накрая и тримата ще го ядем модераторския... Ай, пайдос съм... :)

Едит - модераторския гняв имах предвид... :D Лигльовци! :D

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

... N 2. :D...

Аууууу! Това с №2 е способно да накара всяка жена да забрави за излежаването на карцера, да изрови томахавката, да сложи цветовете на войната и да хукне по опасен път.

Момче, играеш си с огъня - тъй да знаеш!

Ми не... Мисля, че имаше достатъчно време да разбереш, че нямам увереността да бъда Захарче, пък било то и № 2.

Когато нещо не знам - си стоя в ъгълчето и си трайкам, за да прочета нещо от тези, който назнайват...

Спри, че оспамихме темата.

Просто виж реакцията. Думи някакви. Безплътни, виртуални. Пък пробуждат емоции.

В онзи форум Иво ме е поставял в подобни ситуации, но докарваше нещата докрай, което аз не мога да направя тук. Но само съм имал полза, от което... захарче N2. :D

Момче, играеш си с огъня - тъй да знаеш!

Давам си сметка... Който рискува - пичели, който не рискува - не пичели, както вика бате Ицо.

Спри, че оспамихме темата.

Просто виж реакцията. Думи някакви. Безплътни, виртуални. Пък пробуждат емоции.

В онзи форум Иво ме е поставял в подобни ситуации, но докарваше нещата докрай, което аз не мога да направя тук. Но само съм имал полза, от което... захарче N2. :D

Давам си сметка... Който рискува - пичели, който не рискува - не пичели, както вика бате Ицо.

Добре де, добре... Разбрах... Убий мъ, убичъм тъ... :D

------------------------------------

Сериозно - разбрах те...

...

Да?

Играть, так играть!

На руках одни шестеры,

А в рукаве - туз бубновы....

:)

Как говорил мой неприятель

Кумовской петушок неприжаты -

Береженного Бог бережет! Неберженного конвой стережет!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.