Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свобода и Истина

Featured Replies

Нищо ново под слънцето. Само си спомни за ракшасите изливащи киловати от яростта на Мара срещу медитиращият Гаутама :)

На филма с Киану... Между другото, има едни форми/проявления на будите, които се наричат "гневни". Те се проявяват в много страховит вид, в тъмни цветове, въоръжени с разни ножове, секири и други такива, за да усмирят ракшасите и другите демони. Наричат се Дхармапали - буквално Защитници на учението. Казва се, че се проявяват в тази форма от състрадание, а не за да нараняват другите. Един вид като превенцията, която упражнява майката над дете. 

• Отговори 200
  • Прегледи 27,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Напълно съгласна със забележката, но е важно да се обърне внимание и на следното. И във веданта, и в будизъм спасението е резултат от собственото нравствено развитие, което не може да бъде наложено от

• Ще споделя любима фраза, която е напълно във връзка със зададените от теб въпроси:   Quand la vérité n’est pas libre, la liberté n’est pas vraie. Jacques Prévert Когато истината не е свободна, своб

• Свободата не различава субективна от обективна истина, така както не различава добро от зло. Пак свободата е тази, която не налага предпочитания, нито робува на убеждения, защото тя е  чистото  търсен

Ох. Щом почна! Обожавам книгите на Зелазни за боговете.

Създания на Мрак и Светлина

Господарят на Светлината

Донърджак

Наскоро препрочитах Господарят на Светлината. Класика! Книга за Свободата и Истината! Там пратеникът на пратеникът на Кали и ученик на Яма стана Буда...

Ох. Щом почна! Обожавам книгите на Зелазни за боговете.

Създания на Мрак и Светлина

Господарят на Светлината

Донърджак

Наскоро препрочитах Господарят на Светлината. Класика! Книга за Свободата и Истината! Там пратеникът на пратеникът на Кали и ученик на Яма стана Буда...

Готина книга. И аз съм я чел два-три пъти.

Нали не спамим? По темата си говорим. Свобода и Истина.

• Автор

Мда. Представям си битка, при която от едната страна са мотивирани да спечелят битката бойци, а от другата са пацифисти, които разсъждават над морални дилеми...

Пацифистите участват ли в реални войни ?

Пацифистите участват ли в реални войни ?

Kak мислиш? Нали си гледал "Коса" на Милош Форман. Ето, за да си спомниш.

–––––––––––––––––––––

Войната е луда работа. В хипотезата, която даде Мери нещата едва ли ще се случат точно така, т.е. едва ли ще има карцер, ако си там. Направо ще те разстрелят на място.

Добро утро! Спорен ден!

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Kak мислиш? Нали си гледал "Коса" на Милош Форман. Ето, за да си спомниш.

–––––––––––––––––––––

Войната е луда работа. В хипотезата, която даде Мери нещата едва ли ще се случат точно така, т.е. едва ли ще има карцер, ако си там. Направо ще те разстрелят на място.

Добро утро! Спорен ден!

Винаги имаш право на избор - дали да идеш, или да не идеш на война ! ;) Добро утро !

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Винаги имаш право на избор - дали да идеш, или да не идеш на война !

Представи си възможностите за избор като едно ветрило. При подобни ситуации ветрилото е отворено съвсем малко, т.е. имаш много малко възможности, между които можеш да избираш. Зависи за каква война става дума, разбира се. Повечето армии днес са професионални, тъй че хората в тях по дефиниция са готови да воюват. Гражданските войни, като тази в Сирия, е нещо друго. Да, винаги имаш избор, но просто понякога изборът е между това да те застрелят или тези зад теб, или тези пред теб. За СМЕРШ си чувала, предполагам.

• Автор

Представи си възможностите за избор като едно ветрило. При подобни ситуации ветрилото е отворено съвсем малко, т.е. имаш много малко възможности, между които можеш да избираш. Зависи за каква война става дума, разбира се. Повечето армии днес са професионални, тъй че хората в тях по дефиниция са готови да воюват. Гражданските войни, като тази в Сирия, е нещо друго. Да, винаги имаш избор, но просто понякога изборът е между това да те застрелят или тези зад теб, или тези пред теб. За СМЕРШ си чувала, предполагам.

Искаме да постигнем Нирвана, Самадхи, Пустотата, а ни е страх за живота на тялото ни. Не е ли смешно ?! :) Какво като ме убият ? Много важно ! Предпочитам да ме убият, отколкото да участвам в този Ад - войната !Друго е, ако си се родил там където непрекъснато има войни и по принуда живееш във война.

Тогава едва ли ще мислиш така. Но какво да се прави - Карма !

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Видно е, Скептиче, че Ауми не е гледала филма, макар че тази песен и този клип са есенцията му.

Ауми, има моменти, в които изборът е толкова драстичен, че "жертвата" е неизбежна. В случая(филма "Коса") пацифистът Джордж има само две възможности - да предаде приятеля си или да замине вместо него във Виетнам и той(след като е жертвал нещо много свидно-косата си, Джордж е хипи) избира да се качи на самолета и да намери смъртта си във войната, но не предава приятеля си. Гледай филма, невероятно силен е!

Искаме да постигнем Нирвана, Самадхи, Пустотата, а ни е страх за живота на тялото ни. Не е ли смешно ?! :) Какво като ме убият ? Много важно ! Предпочитам да ме убият, отколкото да участвам в този Ад - войната !Друго е, ако си се родил там където непрекъснато има войни и по принуда живееш във война.

Тогава едва ли ще мислиш така. Но какво да се прави - Карма !

Сега дали ме е страх, то ти няма как да знаеш, мило момиче. Просто дадох пример за ситуация с много ограничен набор от възможности за избор. Това първо.

Второ, има каузи, за които си заслужава да воюваш. Ако Съюзниците през 2-та СВ бяха пацифисти по начина, по който ти го разбираш, щяхме да живеем в Новия Райх.

• Автор

Сега дали ме е страх, то ти няма как да знаеш, мило момиче. Просто дадох пример за ситуация с много ограничен набор от възможности за избор. Това първо.

Второ, има каузи, за които си заслужава да воюваш. Ако Съюзниците през 2-та СВ бяха пацифисти по начина, по който ти го разбираш, щяхме да живеем в Новия Райх.

Да, но тук вече става въпрос за отбранителна война.

Да, но тук вече става въпрос за отбранителна война.

Тази дистинкция, май че Ленин я правеше, т.е. на справедливи и несправедливи войни. Да де, това имам предвид. Не може всичко да се слага под общ знаменател. Познавам няколко професионални военни, които са и будисти, т.е. те вече напуснаха армията щото нашите политици я разсипаха. Мисълта ми е, че са избрали тази професия не защото са войнолюбци, а по-скоро обратното. Нали така?

В хипотезата, която даде Мери нещата едва ли ще се случат точно така, т.е. едва ли ще има карцер, ако си там. Направо ще те разстрелят на място.

Хипотезата, която даде Мери, беше предварителното решение дали да се отиде на войната или не. Никъде Мери не е казвала, че ако вече си избрал да се включиш, трябва да стоиш и да те застрелят, защото си пацифист.

Снощи стана въпрос и за реакциите ни, когато ни нападат и трябва да се отбраняваме. Нали се сещаш причината, поради която е предвиден института на неизбежната отбрана, която погледнато формално един вид защитава виновното поведение на нападащия.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Хипотезата, която даде Мери, беше предварителното решение дали да се отиде на войната или не. Никъде Мери не е казвала, че ако вече си избрал да се включиш, трябва да стоиш и да те застрелят, защото си пацифист.

Аз доизяснявам хипотезата на въпросната Мери (тя сигурно спи още :D ), за да не стават недоразумения.

Снощи стана въпрос и за реакциите ни, когато ни нападат и трябва да се отбраняваме. Нали се сещаш причината, поради което е предвиден института на неизбежната отбрана, която погледнато формално един вид защитава виновното поведение на нападащия.

Да, разбира се. Превишаване пределите на неизбежната отбрана. Защитата трябва да е реципрочна на напедението. Демек, ако ми шибнеш един шамар, който сигур съм си заслужил, не върви да те застрелям.

И благо дарение на съюзниците, станахме съюзници на една система, с пъти по нечовешка от националсоциалистическата на Фюрера. Сигурно знаеш какво се случва веднага след 9ти, да не казвам в прав текст, да не скандализирам обективистите.

който сигур съм си заслужил

Ето един много важен момент!

Винаги ме е впечатлявала "оценката" за "заслуга", която зависи от коя страна на "бариерата" сме.

Винаги ме е впечатлявала "оценката" за "заслуга", която зависи от коя страна на "бариерата" сме.

За това оценката се дава от независим арбитър, след изслушване на страните.

Един вид - да е прекрачил над бариера, за да го боли при неправилно отсъждане и забежка към някоя от страните... :);)

Бъркаш! Заградотряди при СМЕРШ никога не са създавани. СМЕРШ са се занимавали с контраразузнаване, а заградотрядите са изпълнявали полицейска роля.

Видно е, Скептиче, че Ауми не е гледала филма, макар че тази песен и този клип са есенцията му.

Ауми, има моменти, в които изборът е толкова драстичен, че "жертвата" е неизбежна. В случая(филма "Коса") пацифистът Джордж има само две възможности - да предаде приятеля си или да замине вместо него във Виетнам и той(след като е жертвал нещо много свидно-косата си, Джордж е хипи) избира да се качи на самолета и да намери смъртта си във войната, но не предава приятеля си. Гледай филма, невероятно силен е!

Къде стигнахте до Коса на Форман. Да прочете Съботянинът от Вежинов, драмата е много по-силна, пък и е по действителен случай...

И благо дарение на съюзниците, станахме съюзници на една система, с пъти по нечовешка от националсоциалистическата на Фюрера. Сигурно знаеш какво се случва веднага след 9ти, да не казвам в прав текст, да не скандализирам обективистите.

Скандализирай ни ако обичаш...

Къде стигнахте до Коса на Форман. Да прочете Съботянинът от Вежинов, драмата е много по-силна, пък и е по действителен случай...

хм... затрудни ме, Дарки, за "Тримата от запаса" ли иде реч, защото(признавам без бой) досега не съм попадала на книга с такова заглавие от Павел Вежинов, но знам, че е негов сценария за филма.

Разказ от някакъв "анонимен" сборник с пионерски разкази намерен на тавана на село преди много години. Явно е рядко издание, щото на мен ми се дочете пак, разтърсих се, но не го намирам. Може същият текст да е послужил за сценарий на филма след време. Не знам... Но там, Бай Иван Съботянинът до последно отказва да вземе пушката, а с голи ръце души фашагата. Малкият свит човечец, докаран до там, че да вземе непростим (според съботянството) грях на душата си за да подари живот на момчетата, които са му се смяли... Уффф, чакай че нещо силно ме стегна под гръцмуля... Ади ако някой ден се добера до тавана пак, ще снимам и публикувам - това е една тези книги, които са достояние на народа - в смисъл, в централата на Труд ги е срам да им заграбят правата, щото са от недолюбваното минало...

Бъркаш! Заградотряди при СМЕРШ никога не са създавани. СМЕРШ са се занимавали с контраразузнаване, а заградотрядите са изпълнявали полицейска роля.

Taka ли беше? Мислех, че заградотрядите са били под юрисдикцията на СМЕРШ.

Объркал съм се нещо, щото отдавна не съм влизал във форума на БС.

Но това не променя значението на примера, който дадох на колежката Ауми, нал тъй?

Разказ от някакъв "анонимен" сборник с пионерски разкази намерен на тавана на село преди много години. Явно е рядко издание, щото на мен ми се дочете пак, разтърсих се, но не го намирам. Може същият текст да е послужил за сценарий на филма след време. Не знам... Но там, Бай Иван Съботянинът до последно отказва да вземе пушката, а с голи ръце души фашагата. Малкият свит човечец, докаран до там, че да вземе непростим (според съботянството) грях на душата си за да подари живот на момчетата, които са му се смяли... Уффф, чакай че нещо силно ме стегна под гръцмуля... Ади ако някой ден се добера до тавана пак, ще снимам и публикувам - това е една тези книги, които са достояние на народа - в смисъл, в централата на Труд ги е срам да им заграбят правата, щото са от недолюбваното минало...

За Павлик Морозов, няма ли да ни разскажеш? :D

станахме съюзници на една система, с пъти по нечовешка от националсоциалистическата на Фюрера.

Чак пък толкова. Преувеличаваш.

Истински случай от автобиографичната книга на Чък Норис. Някакъв боец - експерт по БИ, е нападнат с нож при кръчмарско сбиване. Обвиняемият не е въоръжен, но не само, че оцелява, но успява да убие нападателя. Формално няма превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана. Тезата на обвинението, обаче, е че поради професионалната си подготовка в БИ, обвиняемият е имал предимство и степента на защитата му не е съответствала на нападението, демек е прекарил. Канят Чък Норис, за да направят нещо като възстановка. Той демонстрира как с две движения може да обезоръжи и доведе до безпомощно състояние въоръжен с нож нападател. Осъждат обвиняемия...

Начи, това, както го е разказал бате Норис, е тотална съдебна недомислица. Едно, че подобно нещо е въпрос на шанс. Ако имаш нож или друго хладно оръжие, мотивиран си и можеш да го използваш долу-горе, то имаш изключително предимство дори пред много по-опитен, но невъоръжен противник. Второ, подобна възстановка/демонстрация е напълно нереална. Трето, не всеки е Брус Лий или някой подобен.

Илюстрация от филм на Малкия Дракон. Значи при тази сцена счупената бутилка порязва Брус при един от дублите, когато я изритва (по онова време в Хон-Конг не са ползвали бутафорни бутилки като днес).

Нямат нищо общо двете историйки...

Беше шега. Но имат общо с темата за свободната воля и истината.

• Автор

Беше шега. Но имат общо с темата за свободната воля и истината.

И кое е общото ?

И кое е общото ?

Свидетелствал срещу баща си, щото вярвал, че комунистическата утопия е неизбежна и ще настъпи по силата на обективните исторически закономерности... Според пропагандната версия, разбира се. Инак, случаят е бил съвсем друг.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.