Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чувствате ли необходимост от Бог?

Featured Replies

Да се внушава на човека, че е грешен е откровено психологическо престъпление -

Даа... А ти кого обвиняваш в престъпление? На мен ли го внушаваш? Посочи някой конкретен човек... грешник :D .

Или си избери друга дума, виждам, че "грях", "грешник", както и "бог" те натоварват емоционално. Според теб всеки, който използва тези думи е престъпник, подтисник, инквизитор, и дори двойки за грешни безсмислени отговори в училище не е препоръчително да се пишат.

Абе, майтапя се - страдаш от логорея и дефицит на вниманието, няма нищо. Забавлявай се, виж на филмчето (ако ти остане време от писане) експеримента с маймуните капуцини, от 12:50 мин. Забавен е като пример за Уолстрийт протест.

• Отговори 219
  • Прегледи 14,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Всъщност в напредналите страни, вече се развиват по- ефективни методи на образование, в които няма оценки - дали е двойка или шестица, оценката не е никакъв показател и фактически пречи на ограмотяването т.е. не само е безсмислена, но и вредна. В това отношение сам съм правил експерименти - по повечето предмети изкарвах каквито оценки искам аз, аз контролирах оценяването, а не учителите и това им създаваше много главоболия, защото отнемах властта им. Не един път викаха родителите ми, за да изработят някаква стратегия срещу мен, но за съжаление те така и не успяха да разберат, че с това им посочвах, че оценъчната система е пълна безсмислица и не бях само аз - имах и други съученици, които правеха същото, ходехме на училище без учебници, имахме само една тетрадка "по всичко". Оценките са обида за човешката интелигентност, в оценяването няма нищо интелигентно, то е чиста политика и за щастие, педагозите вече взеха да осъзнават това, та разработват други форми на образование, конвенционалното е крайно неефективно, има и по- добри начини, но уви в България сме все още назад в това отношение. Мисля, че беше миналата година, когато вървеше онази новина, за едно момче, което никога не е ходило на училище и понеже няма диплома нито за основно, нито за средно образование не го приеха в нито един университет, но го приеха в Харвард - за какво си говорим?! Така, че почти позна - наистина такова е моето мнение, но не само за двойки, за шестици е пак същото, тези оценки са глупави и не са никакъв показател.

Всъщност в напредналите страни, вече се развиват по- ефективни методи на образование, в които няма оценки - дали е двойка или шестица, оценката не е никакъв показател и фактически пречи на ограмотяването т.е. не само е безсмислена, но и вредна. В това отношение сам съм правил експерименти - по повечето предмети изкарвах каквито оценки искам аз, аз контролирах оценяването, а не учителите и това им създаваше много главоболия, защото отнемах властта им. Не един път викаха родителите ми, за да изработят някаква стратегия срещу мен, но за съжаление те така и не успяха да разберат, че с това им посочвах, че оценъчната система е пълна безсмислица и не бях само аз - имах и други съученици, които правеха същото, ходехме на училище без учебници, имахме само една тетрадка "по всичко". Оценките са обида за човешката интелигентност, в оценяването няма нищо интелигентно, то е чиста политика и за щастие, педагозите вече взеха да осъзнават това, та разработват други форми на образование, конвенционалното е крайно неефективно, има и по- добри начини, но уви в България сме все още назад в това отношение. Мисля, че беше миналата година, когато вървеше онази новина, за едно момче, което никога не е ходило на училище и понеже няма диплома нито за основно, нито за средно образование не го приеха в нито един университет, но го приеха в Харвард - за какво си говорим?! Така, че почти позна - наистина такова е моето мнение, но не само за двойки, за шестици е пак същото, тези оценки са глупави и не са никакъв показател.

Тука си в огромна грешка

На учените не им стиска да го признаят,но е ПОТВЪРДЕН ФАКТ ПРИ ИЗСЛЕДВАНИЯ че чернокожите имат по ниско IQ от белите

И наистина като погледнеш какво е дал за човешкото благо черния човек и какво белия - значи тези оценки НЕ са глупави и са някакъв ПОКАЗАТЕЛ

Така че и да си се бунтувал в училище - ти си тоя дето е бил в грешка

Не се прави на по умен от останалите - въобще не си 

Не се прави на по умен от останалите - въобще не си 

Aйде не се прави на по- умен от чернокожите - явно не се усещаш, че ксенофобските ти наклонности на моменти преливат чашата. Доказали били учените - аман от идиоти изопачаващи науката.

Е, по отношение на другото осъзнаване, то е пределно ясно, че става въпрос за интуитивно разбиране на положението с контекстите и концепциите.

Щото то друго разбиране няма как да има.

Ти казваш, че търпиш критика, когато разсъждаваш самостоятелно. Така няма как да се доближиш до другото осъзнаване. Изобщо не става въпрос дали търпиш или не търпиш критика. Става въпрос, че си склонна към подражание. Това не е правилен възглед.

Aйде не се прави на по- умен от чернокожите - явно не се усещаш, че ксенофобските ти наклонности на моменти преливат чашата. Доказали били учените - аман от идиоти изопачаващи науката.

Историята потвърждава кой е по умен и е постигнал повече

А системата винаги е по силна от отделния индивид,така е правилно

Въобще хора който се мислят за по умни от всичко свършват много зле,не са един или два примера 

пп за изследванията на човешката ителигентност може да потърсиш в интернет - само ще потвърдят това което писах по нагоре

Логиката само може да следва концепцията. Не може да я предхожда.

Концепциите се създават от взаимодействието между волята и интуицията. Щастието се крие в това взаимодействие. Естествено и нещастието също. Непукизма и той.

Въобще хора който се мислят за по умни от всичко свършват много зле,не са един или два примера 

И ти баш натам си се запътил - да станеш още един пример.

Дали се чувства задоволително или не, е едно на ръка - интересното е, че се изтъква,, че с развитието на съзнателните способности неизбежно се изпада в грях, примитивното съзнание на едно животно е безгрешно, но съзнанието на човешкото същество, дето било венец на творението е грешно .... странен венец. И защо било грешно - в обща сметка, щото в някаква книга така пишело. Да се внушава на човека, че е грешен е откровено психологическо престъпление - сякаш има същество, което е абсолютно безгрешно.

Давам друго тълкуване на библейското "грешен човек":

Човекът е грешен (ангелите, например, не са грешни). Грешен не означава нито "греховен" нито "сгрешен".

Грешен е защото ТРЯБВА ДА ГРЕШИ, да се учи от грешките си, да ги поправя и така да напредва. Такъв е Божият план за човешката вълна на живот.

Човекът се е спуснал от етерния ангелски свят в по-плътната земна материя, чиято плътност вече е толкова голяма, че връзката на човешкия дух с Бог, с духовните светове, се прекъсва. Създава се мозък и сетивни органи - връзки с материалниния свят, с които човешкият дух да управлява физическото тяло и да съществува и еволюира в земни условия. Но вече Бог не му ГОВОРИ ! Оставен е самичък, току що роден.

И земята е много добро място за учене, защото всичко което човекът създава тук, е първо мисъл-форма или идея. Например - устройство някакво. Според мисловната идея за това устройство, човекът създава първи проект, пуска го е действие и той ,естествено, не работи правилно. Мисли, ефект - каква е причината, поправя, втори модел, експериментира, пак поправя т.т.н. Следователно, Земната материя ПОКАЗВА грешките на мисълта, а понастоящем, човек се учи да мисли правилно за да може в много далечно бъдеще да създава ЖИВОТ. (ако беше ял и от Дървото на Живота, сега щеше да създава чудовища).

Животните щели да се спуснат в още по-плътна материя...и щели да бъдат още по-могъщи от човеците в много далечно бъдеще, както ние ще сме по-могъщи от ангелите, защото еволюцията се движи по спирала нагоре.

Колкото до "първородния грях", това е друго нещо, става въпрос за разделянето на половете, когато човекът е пропаднал от етера т.е рая, на земята и зачеването т.е. сътворяването на ново физическо тяло, е започнало да става посредством образуване на хромозомна двойка от две единични хромозоми от два индивидата, от майката и от бащата. Освен всички популярни тълкувания на "първородния грях", които сигурно са верни и аз ги приемам, мога да добавя от себе си, че новото физическо тяло получава от две места евентуални грешки в хромозомите и вероятността за грешки в неговия геном се удвоява.

Впрочем и "Реброто Адамово" може да се тълкува като единият клон от двойката хромозоми.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Няма грешен човек, защото няма правилен човек, а да се допусне някаква грешка е нещо съвсем естествено и присъщо на съществуването, така че цялото това акцентиране в/у грешноста при християнството, е просто пресилено и ненужно, а и е показателно за недалновидността на тази религия.

Ти казваш, че търпиш критика, когато разсъждаваш самостоятелно. Така няма как да се доближиш до другото осъзнаване. Изобщо не става въпрос дали търпиш или не търпиш критика. Става въпрос, че си склонна към подражание. Това не е правилен възглед.

По подразбиране адресатът съм аз, нали. Подвежда те маниерът ми, в действителност не съм склонна към подражание чак толкова, не повече от необходимото в естественото ни устройство, така се виждам аз и не ми е проблем  - по-точно би било да се каже - подражателство-то.

Не ми е проблем да проявя уважение към авторитети и да покажа готовност да уча, защото за да научиш дори нещо съвсем просто, е нужно смирение. Малко засукано стана... Проблемът ми по-често е вироглавост.

Какво друго осъзнаване, интуицията ли? Не съм сигурна като казваме интуиция, дали и двамата мислим за едно и също. В моята интуиция няма нито място, нито време за разсъждаване.

Може ли да има осъзнаване или разбиране без обект? Май за втори път го споменавам на страницата...Честно казано, в момента не съм в състояние да разбера, не че го отричам :)

По подразбиране адресатът съм аз, нали. Подвежда те маниерът ми, в действителност не съм склонна към подражание чак толкова, не повече от необходимото в естественото ни устройство, така се виждам аз и не ми е проблем  - по-точно би било да се каже - подражателство-то.

Не ми е проблем да проявя уважение към авторитети и да покажа готовност да уча, защото за да научиш дори нещо съвсем просто, е нужно смирение. Малко засукано стана... Проблемът ми по-често е вироглавост.

Какво друго осъзнаване, интуицията ли? Не съм сигурна като казваме интуиция, дали и двамата мислим за едно и също. В моята интуиция няма нито място, нито време за разсъждаване.

Може ли да има осъзнаване или разбиране без обект? Май за втори път го споменавам на страницата...Честно казано, в момента не съм в състояние да разбера, не че го отричам :)

Те авторитетите са хора. И хората сме авторитети.

Стремежът към осъзнаване е опитът да се разбере "обекта". "Обекта" може да е и собствената персона. Минава се през утвърждаване и отричане на обекта. Прави се разлика между утвърждаването и отричането, докато постепенно не се разбере, че е необходим справедлив подход, изразяващ се в равнопоставяне на утвърждаването и отричането. Това е постепенното осъзнаване. Ако се постигне е възможно да се прояви внезапното осъзнаване. Изразява се в откритието, че съществуването и несъществуването са едно. Обекта го има и го няма. Не може да съществува без да не съществува и не може да не съществува без да съществува.

Няма грешен човек, защото няма правилен човек, а да се допусне някаква грешка е нещо съвсем естествено и присъщо на съществуването, така че цялото това акцентиране в/у грешноста при християнството, е просто пресилено и ненужно, а и е показателно за недалновидността на тази религия.

Който от вас атеистите е безгрешен,нека пръв хвърли камък по мен 

Оценката на холерика за другите хора е неточна, самооценката също. Той подценява останалите хора и се надценява, а това създава предпоставки за развитие на мания за величие.

Първо, не съм хлапе!

Второ, занимавам се с научна работа. 

Трето, точно хора като мен определят, кой колко знае в определени областти на науката!

Вашето мнение за науката и в науката не се зачита под внимание, и не струва пукната стотинка. Така е било, така е, и така ще бъде!

Дори не изгледахте предоставеното от мен видео, преди да ме упрекнете, че написаното за ДНК са мой измислици! Това говори достатъчно за вашата заинтересованост. 

Ако бяхте проявили уважение към мнението на другите, то щяхте да получите същото.

Вие задувате за вечен живот.Ако можете отречете го, ще отречете ли за фантазията си за вечен живот? И тъй като подценявате другите хора и се надценявате, то реално вие си мислите, че вие заслужавате вечен живот, а много други хора не. Неверниците не заслужавали вечен живот.... 

Какво ли не поражда страха от смъртта.  

Крайната точка е една и съща. Вие си бленувайте за вечен живот.

Много преди да се появят хората, други същества са обитавали планетата ни. Последното изречение е насока, но силно се съмнявам, че ще можете да го разтълкувате правилно.

Пожелавам ви да сте жив и здрав.

Приятна вечер. :)

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Защо не споменавате и другите ,,научни постижения,,  като напалма,бойните отровни газове и любимото ми - атомната бомба

Струва ми се че не ЦЪРКВАТА ги е създала  :D  :D  :D 

Мога да спомена за взривните вещества. Имат различно практическо значение, използват се в мините, взривяването на сгради и т.н.

Използват се и от религиозни фанатици, които поставят бомби на малки момиченца и после ги взривяват от разстояние.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Мога да спомена за взривните вещества. Имат различно практическо значение, използват се в мините, взривяването на сгради и т.н.

Използват се и от религиозни фанатици, които поставят бомби на малки момиченца и после ги взривяват от разстояние.

Айде сега познай щеше ли да е така ако взривните вещества не бяха измислени от науката ?

Атомните бомби над хиришима и нагасаки също нямаше да бъдат използвани,ако не бяха измислени от група учени

Науката може да измисли невероятни начини на унищожения,инквизицията пред нея пасти да яде 

...

Понеже  не искам да изпадам в спорове,мога да ти кажа само едно :

Явно ти си очевидец на "съществата обитаващи планетата ни,много преди да се появят хората" :D

От тук идва и "самочувствието ти" (затова "ти определяш,кое правилно и кое не е право в различните области на науката"!!!!!!! :yanim: :yanim: :yanim:).

Когато човек говори по този начин това означава,че предположенията на псевдонаучни среди,които печелят на гърба на обикновените хора,защитавайки десертации,професури,титли и най вече пари,ти си  ги приел като твое верую.

Имено това говори за твоята недостатъчност!Всъщност и ти си вярващ,но в КАКВО?

В какви ли невероятности трябва да вярва човек,за да си остане невярващ в Бога! - перефразирано от Блез Паскал

За твое сведение дори и "псевдоучените" започнаха вече да отхвърлят собствените си теории,така че вземи се пообразовай,за да си в крак с времето! ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

кой,как влезне в тема за религия и започва да те замеря кой с диплома,кой с бележник,кой с партиен билет!що така?ти не си ли пазиш някой бележник? :) :) :)

нямах мнение за изучаването на вероучение,но сега съм напълно съгласен!поне нямаше да има подобни изцепки!!!

Редактирано от glen (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Дядо Добри:

Пазете си душите. Няма ли вяра - сте загубени !

dobri.jpg

"Бог ми беше дал една хубава молитва, чрез която се молех, но дяволът направи така, че я забравих. А беше много хубава! Затова сега отново се моля на Бог да ми я даде, за да се моля отново. Нека хората да не се лъжат по земното и временното, да се държат за Бог и да не се отклоняват по дявола!", сподели тревогите си живият светец от Байлово навръх Великден пред "България днес".

"Семейството трябва да се уважава, родителите, защото това иска нашият отец Бог. Бъдете добри, молете се и вярвайте и Бог ще ви приеме, ще чуе молитвите ви и ще ви отговори.

Има хора, които не знаят добро, не знаят Бог и да си палят свещички. Дяволът така кара хората да не вярват в Бог, да не ходят в неговия дом. Злото, което правим, ще ни съди, когато отидем горе при Бог, а той иска от нас да се покаем, да признаем греховете си и той, защото е добър и милостив, ще ни прости и ще ни се зарадва за нашето покаяние", продължава дядо Добри.

Той предупреждава хората да си пазят душите чрез покаяние и молитва. "Това иска Бог като наш един баща. Пазете си душите, дяволът вече живее в хората, приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Пазете се! Няма ли вяра - сте загубени!"

Дядо Добри е избрал орисията на странничеството.

Тази почти неизвестна днес форма на служене на Бога е била популярна в миналото, по време на робството. Самият Паисий е обикалял населените места, събирайки средства за манастирите. В православната традиция, тези странстващи монаси се наричат таксидиоти. Тяхната мисия е била съхраняването на вярата в поробена България. Днес България не е поробена, тя е свободна. И явно няма нужда от светци. Защото сме свободни в своята християнска вяра, както и в безверието си. Затова да си свят човек в наше време е много, много трудно. И толкова ефимерно, че дори не можем да го осмислим. Светците в България винаги са били странници, винаги са различни. Те са хората с мисия, с цел толкова далечна от делничните проблеми, че сякаш живеят в свой свят. Вижте Дядо Добри, нима изглежда като нас? Той прилича повече на старозаветен пророк, призоваващ ни да се молим на Богородица и Господ.

Този неугледен старец е събрал над 70 000 лева дарения за българските църкви и манастири. Без да запази стотинка за себе си. Наивник ли е той или божи човек? Всеки има отговор за себе си и всеки отговор е верен. Но всеки ден Дядо Добри върши едно и също. Самият той признава неохотно, че е сторил голям грях. Какъв - никой не знае. С каквото и да е прегрешил, има кой да отсъди. Доброто, което върши от няколко десетилетия обаче, не може да се сравни с нищо. Милостивите пускат някое левче в чашката му, други не го забелязват. Той обаче стои в преддверието на храма или отвън. И събира милостиня. За нашата собствена вяра. Понеже ние нямаме сили, вяра или желание.

Дядо Добри е роден в с. Байлово през 1914 г., в разгара на Първата световна война.

Войната отнема неговия баща и принуждава майка му Катерина да отгледа сама своите деца и да ги изучи. Дядо Добри не помни своето детство и учение, което е преминало в „града". За сметка на това една дата отпреди повече от 70 години се е запечатала в съзнанието му – сватбата през 1940-а - времето, по което „дойдоха германците". Пак по това време при една от бомбардировките над столицата снаряд пада близо до него и почти го лишава от слух. Отначало всичко било наред, но с времето се отчуждил с жена си и предпочитал манастирите. Той има четири деца, две от които е надживял. Като пораснали те се пръснали по София и Елин Пелин. Една от дъщерите му и досега се грижи за него и за малката му къщичка в църковния двор на селото. Почти не се знае как е протекъл животът на този жив безсребърник. Дядо Добри не обича да говори за себе си, защото "не той е важен", а вярата и храмовете, за които събира пари вече повече от десетилетие. В едно от редките си интервюта споменава, че се е занимавал със земеделие. И толкова.

Преди десетина година Дядо Добри дарява всичките си имоти на църквата. Близките му не само, че не го разбират, но и го гонят от родната му къща. Той обаче не се сърди. Заживява в малка пристройка на църквата на село Байлово.

Преди близо две десетилетия започва своята странническа мисия и всеки ден ходи пеша до София, където събира дарения за църкви и манастири. През 2005 година дарява събраните 10 000 лева за църквата „Св. Кирил и Методий" в Байлово. Две години по-късно 25 000 лева са събрани от него за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. На следващата година Дядо Добри дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.

През м.май 2009 г. в дарителската сметка на Храм-паметник „Св. Александър Невски" са преведени 35 700 лв., срещу които стои името Добре (Добри) Добрев от село Байлово.

И днес можете да видите пред храма беловласия старец с шаячните потури, с власеницата и със светлина в погледа... дарен с безвремието на светостта.

Международна продукция от три държави - България, САЩ и Германия, подготвя 100-минутен документален филм за живота и делото на живия светец от Байлово. Филмът от българска страна се продуцира от пазарджишкия музикант и продуцент Неди Джон Крос.

gnezdoto.net

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.