Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Както и да парфюмирате и извъртате поведението си, единственото му определение е НЕКОРЕКТНОСТ.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Както и да парфюмирате и извъртате поведението си, единственото му определение е НЕКОРЕКТНОСТ.

Бих минал метър, ако през няколко поста не ни се обясняваше, че трябвало да мислим самостоятелно, да сме осъзнати и други подобни.

Ми, аз с автора съм си контактувал години наред на друго място. И изведнъж ми изпляскват негов пост тук. Пък той човекът е посветил половината си живот на изследване на Веданта.

И за каква обмяна иде реч, когато всеки смислен пост, който този потребител даде се оказва, че е писан от друг. В малкото случаи, когато започне да говори със собствен глас се оказва, че няма какво да каже.

Не нападам никой. Пояснявам само.

Сигурна съм, че 90 % от нещата които казва, са плод на нейната осъзнатост. Всеки човек може да изразява мисли, които са повлияни от прочетеното някъде.

Например в постовете на Рамус, прочетох много мисли, които са "взети" назаем от книги, прочетени от него. Той изразява тези мисли като свои, защото се е повлиял от казаното от някой друг, но те са в синхрон с неговото мислене и нагласи, затова ги изразява като свои.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Бих минал метър, ако през няколко поста не ни се обясняваше, че трябвало да мислим самостоятелно, да сме осъзнати и други подобни.

Именно! Ама тя разликата в мисленето е очевадна.

На мен пък ми е жал за това, че си мислят, че стоим тук с търсачките и само търсим кое от къде са краднали. Ами не... Не! Не може да разберат, че разминаването е повече от явно... Не може във всичките си постове да проповядваш нещо, което да е толкова далеч от собственото ти поведение на най-най-най-елементарно практическо ниво - неспособността просто да си коректен в един форум с куп непознати, за които дори не е важно колко ти е акъла в главата...

Например в постовете на Рамус, прочетох много мисли, които са "взети" назаем от книги, прочетени от него.

За това и първата ми спонтанна /и явно най-верна реакция/ на поста, който прочетох посреднощите, беше репликата ми за амнезията, която после затрих. Но не, защото нямам аргументи, а защото предположих какво ще се случи и то се случи още във втория пост по-надолу от моя...

Толкова е предвидимо, че чак е безинтересно...

Марче, пак ли гладиш, а?

Тиху, тиху, че в главата ми кънтят камбаните на Александър Невски... :D

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Той изразява тези мисли като свои, защото се е повлиял от казаното от някой друг, но те са в синхрон с неговото мислене и нагласи, затова ги изразява като свои.

Имено. Очевидно е, че са в синхрон с неговото мислене и поведение.

С другия потребител е тъкмо обратното, както казва Мерил.

Освен това в конкретния случай става дума за наистина стойностно обяснение на свободната воля, според Веданта, което истинският автор е извлякъл след години учене и практика.

Тиху, тиху, че в главата ми кънтят камбаните на Александър Невски... :D

Ма колко чаши бяха? ;)

Имено. Очевидно е, че са в синхрон с неговото мислене и поведение.

А бе никой от нас няма да открие Америка, но собственото разсъждение върху определен текст няма общо с изнасянето му като наше прозрение. /Въпреки, че не пречи да се посочи върху какво разсъждаваме/.

А репликата ми към него беше свързана с тези връзки и погледа на останалите върху нас... по-скоро какво и колко от нас може да се "възстанови" след амнезия, ако единствения материал за възстановка е чуждия поглед върху нас... проекцията ни у другите, която самите ние сме създали у тях... Разбираш ме... Няма какво да го въртя повече...

Ма колко чаши бяха? ;)

Две... :P Аз съм културен пияч. Но... Емоциите ми дойдоха в повече... :shy11:

Ами този автор само трябва да се радва, че го цитират.

Ти верно не разбираш какво пишеш дори самата ти...

Прочети пак това, което съм оставила в цитата си...

Самата ти казваш "че го цитират"... Ама не го цитират... Не го! Пишат го като свое!

Открийте десетте разлики! Не ми отговаряй! Това може да продължи вечно!!!

И вече няма смисъл...

Прозрителки...

Ти верно не разбираш какво пишеш дори самата ти...

Прочети пак това, което съм оставила в цитата си...

Самата ти казваш "че го цитират"... Ама не го цитират... Не го! Пишат го като свое!

Открийте десетте разлики! Не ми отговаряй! Това може да продължи вечно!!!

И вече няма смисъл...

Прозрителки...

Нейният пост стоя няколко дни, но никой не му обърна внимание, докато аз тази сутрин не ти го цитирах в отговор на въпроса ти за амнезията.

Ето какво казва тя:

Копирам съобщението, което съм поствала в един друг форум, ако някой иска да види линка, няма проблем да му го изпратя.

Къде пише че тя е автора на този текст, който тя била поствала в друг форум?

................

Е, ама вие се оляхте вече с вашето заяждане и обсъждане не на темите, а на съфорумците.

.............

Никой освен Мохини не писа по темата.

Дори повечето от вас казаха че тя е за кошчето. А това е философски въпрос обсъждан от хилядолетия.

........................

Сега, нека продължим по темата.

Та така....какво ще кажете за свободната воля на човека, и за следствията от нея?

Две... :P Аз съм културен пияч. Но... Емоциите ми дойдоха в повече... :shy11:

Знаеш ли как Буда е въвел правилото монасите да не пият? В началото им казал приблизително следното: "Ако искате да сте мои ученици не бива да убивате и да правите секс." Веднъж един монах, попаднал сам в една къща с някаква жена. Тя заключила вратата и му казала: "Сега или ще заколиш прасето в двора, или ще спиш с мен, или ще пиеш вино." И той решил да пие, защото това не му било забранено. И понеже не "носел" бързо се опиянил и забравил другите обещания, които бил дал. Правили секс с жената, а накрая заклал и прасето... Буда като научил се хванал за главата и казал: "Е, отсега нататък няма и да пиете". И така, лека-полека по конкретни поводи били въведени над 250 правила за поведение на монасите. Преди своята Махапаринирвана Буда им казал: "След като ви напусна следвайте само главните правила, а не второстепенните." Обаче, след смъртта му се оказало, че никой не се е сетил да го попита кои правила са главни, и кои - не. Така че решили да запазят всичките. :)

–––––––––––––––––

Рамус е пич.

Нейният пост стоя няколко дни, но никой не му обърна внимание, докато аз тази сутрин не ти го цитирах в отговор на въпроса ти за амнезията.

Видях го от самото начало. Поколебах се как да постъпя. Нещях да се "цапам". После реших, че все пак трябва да го кажа.

Ами този автор само трябва да се радва, че го цитират.

Доколкото го познавам, а го познавам доста добре, най-много да му стане смешно от подобна наглост.

Наистина ли не разбираш? Или я защитаваш само, защото я чувстваш близка?

Ако е второто - разбирам те. Ако е първото - не знам какво да кажа.

Знаеш ли как Буда е въвел правилото монасите да не пият?

Не всичко незабранено е позволено... ;)

Понякога емоцията е по-опасна от виното...

А бе, с една дума - свободната воля стига до втората чаша вино...

Рамус е пич.

Може. Трябва да извървя доста път, за да стигна до същността му, а за толкова път не винаги желанието достига...

Нямам толкова време... :)

Видях го от самото начало. Поколебах се как да постъпя. Нещях да се "цапам". После реших, че все пак трябва да го кажа.

Нищо де... Зад баира може да се покаже някоя нова Америка... :clown:

Доколкото го познавам, а го познавам доста добре, най-много да му стане смешно от подобна наглост.

Наистина ли не разбираш? Или я защитаваш само, защото я чувстваш близка?

Ако е второто - разбирам те. Ако е първото - не знам какво да кажа.

Ще разбера кой е и ще му пиша лично, за да го поздравя за размишленията. :)

Но той също не е открил топлата вода, защото те се базират на Веданта. ;)

Но той също не е открил топлата вода, защото те се базират на Веданта. ;)

Учил е във Веданта академия в Индия. Не живее в България много отдавна. Едва ли можеш да го откриеш.

Освен това, Веданта е много задълбочено учение, каквото е и будизма. Трябва да се изучава и практикува систематично. С един-два поста извадени от контекстта не става.

Може. Трябва да извървя доста път, за да стигна до същността му, а за толкова път не винаги желанието достига...

И мен ме подведе в началото...

И мен ме подведе в началото...

Амиии... Аз нямам твоята мотивировка. А и нали самият той твърди, че е важно да открием себе си, а не проекцията ни у околните... или нещо такова. Е, предпочитам да намеря Мерил... :)

Добре де - не е редно да опростявам нещата така... Но те всъщност са прости...

Тя не казва, че е автора на текста.

Скепсис все още прекалено живо се интерсува от "авторството", а това издава и определено ниво на съзнание, където да си автор е от изключителна важност, за да можеш да закичиш егото си с него, както и да натрупаш парички, благодарение на същото.

Но в други нива на съзнание, където се намира и "автора" на текста, когото познавам лично и доста добре, там е ясно какво е авторството и е надрастното. Самият "автор" на текста винаги е признавал, че само предава онова, което самият той е научил. Той е проводник, а не автор. И винаги се радва, когато някой цитира неговите постове, защото знае, че малко или много, цитиращият е успял да проумее посланието в тях.

Ами този автор само трябва да се радва, че го цитират. Защото ако не бяха цитирали Буда, Мохамед, Исус, Платон, Сократ,  Аристотел, Рамакришна, Вивекананда, Лао Дзъ и други мъдреци, никой нямаше да чуе за тях. ;)

То голям пропуск. Най-обичам някой да ме учи как да живея, какво и колко да чувствам. И да ми дават определения за топла вода. Точно за това се дъвчете тука. На кого бил цитата "Добър ден"...мноо важно. Разбирам да беше някакво научно откритие, песен, стихотворение, картина, които да се изплагиатстват, ама това :no-no:

Да, само за посветени... :)  ;)

Хихихи, това пък каква глупост е "просветлението" и с какви гирлянди и митове са го окичили, пък си е направо за цяла тема.

Но прекалено много сме го обсъждали на други места. Който има интерес, сам може да намери.

Скъпсис, ако си беше направил труда да поиска линк, където първоначално съм цитирала Брахман или Юлий Железаров, нямаше отново да изпадне в издребняване и евтини опити за заяждане. Не са толкова много хората, които могат да обяснят Веданта така, както Юлката.

Неговите думи ще ги цитирам, докато пиша по форуми. И не само неговите, а и на много други адепти, които отдавна са скъсали с претенциите за "авторство". Някой ден и Скъпсис ще порасте и ще разбере какво казвам, дано да е скоро. ;)

Учил е във Веданта академия в Индия. Не живее в България много отдавна. Едва ли можеш да го откриеш.

Освен това, Веданта е много задълбочено учение, каквото е и будизма. Трябва да се изучава и практикува систематично. С един-два поста извадени от контекстта не става.

Ми те повечето пишещи по форуми не живеят в България, но това не пречи да общуваме виртуално.

Ти явно си голям егоист, след като не обичаш да споделяш знанията и опита си с другите. :(

Нали знаеш какво се казва в Будизма  за щедростта. :whist:

Ако толкова държи някой да научи източника, тя пише, че ще даде линк.

Не виждам защо някои хора се безпокоят от цитатите?

Това е обмяна на знания, на опитност.Можем да научим много неща като взаимно си разменяме цитати от мъдри хора, които са ни направили впечатление, които ние сме осъзнали, чрез които искаме да изразим своите нагласи, отколкото непрекъснато да се нападаме .

Защото още са заседнали в определено ниво на съзнание и тропкат сърдито с краче, че при други хора подобни въпроси дори не занимават съзнанието им.

Мухиниту, оня ден сама си каза, че издишаш....Ся на ква ми са прайш?  И да та светна: Който се оправдава, значи е виновен.... Цитата е на една даскалица, коят на хвана да играйми на чичко доктор и почнахме с една дружка да се оправдаваме...Такова то.....нема оправия.....

То голям пропуск. Най-обичам някой да ме учи как да живея, какво и колко да чувствам. И да ми дават определения за топла вода. Точно за това се дъвчете тука. На кого бил цитата "Добър ден"...мноо важно. Разбирам да беше някакво научно откритие, песен, стихотворение, картина, които да се изплагиатстват, ама това :no-no:

Сега без да искам разрешение от Ерос и Тина, ще те поздравя с една тяхна песен:

;)

http://www.youtube.com/watch?v=zCBC-iOpmL4

Ти явно си голям егоист, след като не обичаш да споделяш знанията и опита си с другите. :(

Това споделяне ли е? Цитираш думи на друг човек без да го посочваш, за да се представиш за познавач на Веданта. Какво споделя тя? Споделя думите и опитността на Брахман, но като свой. Нищо нейно не споделя. И то не за първи път. Преди това по същия начин споделяше Хорхе Букай. И претендира за осъзнатост. Това е просто наглост за мен. Както и да е. Не писах тези неща, заради този потребител. Той няма да се промени.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Знаеш ли как Буда е въвел правилото монасите да не пият? В началото им казал приблизително следното: "Ако искате да сте мои ученици не бива да убивате и да правите секс." Веднъж един монах, попаднал сам в една къща с някаква жена. Тя заключила вратата и му казала: "Сега или ще заколиш прасето в двора, или ще спиш с мен, или ще пиеш вино." И той решил да пие, защото това не му било забранено. И понеже не "носел" бързо се опиянил и забравил другите обещания, които бил дал. Правили секс с жената, а накрая заклал и прасето... Буда като научил се хванал за главата и казал: "Е, отсега нататък няма и да пиете". И така, лека-полека по конкретни поводи били въведени над 250 правила за поведение на монасите.

А откъде е този текст., има ли го запазен в писмен вид  и откога е датиран евентуално.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Това споделяне ли е? Цитираш думи на друг човек без да го посочваш, за да се представиш за познавач на Веданта. Какво споделя тя? Споделя думите и опитността на Брахман, но като свой. Нищо нейно не споделя. И то не за първи път. Преди това по същия начин споделяше Хорхе Букай. И претендира за осъзнатост. Това е просто наглост за мен. Както и да е. Не писах тези неща, заради този потребител. Той няма да се промени.

Няма смисъл, Скепс... Така ще е... То е ясно.

Винаги съм мразела това в живота си - посочването на некоректност, която те превръща самия теб в човек, потъващ в дребнотемие, а главното остава изместнето в страни. Главното - разбирай некоректността...

Та ние сме обикновени. Толкова обикновени, че в дребното влагаме цялото от нас...

Е, може би за някои хора е необходимо да излетят в Космоса, за да докажат, че са храбри. За мен храбростта е простичко нещо - пред себе си, именно, дори само пред себе си, да си дадеш сметка, че не си прав...

Ето и какво пише в един сайт, за да е ясно, че не става въпрос за дребнотемие...

п.п. Не че всички не го знаем и нещо би попречило на някои хора да кажат на бялото черно...

ВНИМАНИЕ: Публикуваните материали в "тук е името на сайта" са авторски. Копирането и свалянето им е забранено! Публикуването им на други сървъри или излъчването им по други медии без разрешението на автора е напълно забранено! "Сайтът" ще оказва съдействие при повдигнати съдебни искове относно авторство. Ако искате да споделите произведението с ваши приятели, може да го правите с линк към него или чрез социалните мрежи, с бутоните за споделяне дадени по-долу:

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.