Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Това споделяне ли е? Цитираш думи на друг човек без да го посочваш, за да се представиш за познавач на Веданта. Какво споделя тя? Споделя думите и опитността на Брахман, но като свой. Нищо нейно не споделя. И то не за първи път. Преди това по същия начин споделяше Хорхе Букай. И претендира за осъзнатост. Това е просто наглост за мен. Както и да е. Не писах тези неща, заради този потребител. Той няма да се промени.

Ммм и на мен ми изглежда, обаче явно предпочитанията към обяснения са свързани с изобилно употребяване на епитети към останалите участници в дискусията. Което разводнява въпросните коментари.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

А откъде е този текст., има ли го запазен в писмен вид  и откога е датиран евентуално.

Това като история се разказва, когато се обясняват монашеските правила. Има го във Виная-питака, която е едната от трите части на Трипитака (будисткият канон). Другите две са Сутра-питака и Абидхарма-питака. Всяко правило е било въвеждано по конкретен повод. В подробности се обяснява на тези, които искат да приемат монашески обети. На мен просто са ми го разказвали учители, когато са давали учения. Тази история е доста популярна. Описана е в много книжки. Мисля, че на български я имаше в "Пътят на Буда" от Калу Ринпоче. Не съм 100% сигурен. Трябва да погледна.

–––––––––––––

Вчера май малко прекалих. Не очаквах, че ще се намеси Profruit. Не исках да се стига чак дотам.

Моля, приеми публичното ми извинение, приятелю Бадр.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

ВНИМАНИЕ: Публикуваните материали в "тук е името на сайта" са авторски. Копирането и свалянето им е забранено! Публикуването им на други сървъри или излъчването им по други медии без разрешението на автора е напълно забранено! "Сайтът" ще оказва съдействие при повдигнати съдебни искове относно авторство. Ако искате да споделите произведението с ваши приятели, може да го правите с линк към него или чрез социалните мрежи, с бутоните за споделяне дадени по-долу:

:shock11: Де ги четеш тия неща....аз като вляза в някой сайт, искат само да потвърдя, че имам 18 години.... :clown:

:shock11: Де ги четеш тия неща....аз като вляза в някой сайт, искат само да потвърдя, че имам 18 години.... :clown:

Те на твойте сайтове само картинки бре... Кво да ти пишат, ка та знаят къф си... :ass::lol6:

Когато Mohini или някой друг пречи, тогава се прави опит да се преодолее препятствието. Но ако не успяват да го преодолеят, от това света няма да свърши. Има много други възможности и много други полета за действие. Коя е Мохини? Хихихи едно нищо. И на какво пречи? На някое глупаво желанийце, дето и с него, и без него все тая.

Критерият за правилното осъзнаване е „привързаността”. Ако при осъзнаването има привързаност, значи то страда от недостатъци. Не е възможно обаче да се осъзнава без да има наличие на „привързаност” от някакъв вид. Става въпрос за осъзнаване на самата привързаност. Важното е човек да знае, да разбира, че винаги проявява някаква привързаност и да има готовност да промени гледната си точка. Такова осъзнаване засега не се наблюдава при Скъпсис и затова му казах, че будизмът не е за него. Мисля, че аврамическите религи биха му прилегнали значително по-добре.  :lol6: 

както и факта, че той никога не е имал нищо против да бъде цитиран

Ти наистина ли не разбираш, че за нас четящите е важно да знаем кого четем... дори и това да не пречи на цитирания.

Наистина ли не разбираш, че ми дреме за Хорхе, Борхе или Господин Никой... и не защитавам неговите интереси, а своите - на обикновен читател. Аз, като такъв, искам да знам кого чета!

На мен не ми е все едно дали репликирам Достоевски или Мохини... Примерно...

Наистина ли ще ти е все едно, ако някой постави теб в подобна ситуация...

Или викаш - ти си толкова на ниво, че еднакво добре може да пообщуваш и с Достоевски, и с Букай, и с Далай Лама и с Мерил... Кво муй?!

Наистина ли не разбираш или участваме в скрита камера за нервна издръжливост...

Защото, ако наистина не разбираш - ще си дам сметка, че става въпрос за диагноза и ще те сложа в игнора...

Всъщност... :basketball5: това е решението!

п.п. Готово!

Така, така, ако наистина го познаваше, както твърдиш, щеше да знаеш коя съм аз, в какви отношения съм с въпросния човек, както и факта, че той никога не е имал нищо против да бъде цитиран. Дори книгата, която е написал, може да се дърпа безплатно - "Основи на будизма".  Внимавай, че от Скъпсис, ще те прекръстя на Спекулацис Интригантиус. :lol6:

Познавам го виртуално от форума на Пламен и сме говорили многократно в течение на няколко години.

Теб не те знам и не ме интересуваш.

Не става дума дали би бил против да го цитираш или не. Става дума, че ти НЕ ГО ЦИТИРА. Както не цитира и Хорхе, и други. Просто пляскаш чужди мисли като свой. Тъжно и жалко.

Той това и прави - радва се от сърце човека. Ама сега повече го вълнуват конспирациите.  :)

Така, така, ако наистина го познаваше, както твърдиш, щеше да знаеш коя съм аз, в какви отношения съм с въпросния човек, както и факта, че той никога не е имал нищо против да бъде цитиран. Дори книгата, която е написал, може да се дърпа безплатно - "Основи на будизма".  Внимавай, че от Скъпсис, ще те прекръстя на Спекулацис Интригантиус. :lol6:

"Тук съм се старал да представя основните принципи на будизма като философия, без изследвам и сравнявам различните разклонения, автори или епохи. Тези основни принципи са обяснени така, че да могат да се прилагат на практика, и ако се разберат добре, те дават ключ за разбиране на отделните школи в будизма. Някой може да ме обвини, че съм направил „миш-маш” от различни будистки учения. Но аз мисля, че така се създава едно по-просто и по-необременено изложение, което се чете по-лесно. Опитал съм се да покажа най-важните концепции и понятия, да ги обясня доколкото мога най-точно и най-разбираемо. Първоначално съм събирал и писал всичко това за лично ползване, и в продължение на години съм осъзнал практическата ценност в личната си практика. Ползвал съм много различни източници от които съм черпил информация, а също съм имал възможност да водя многократни разговори в различни будистки школи в Индия и Англия, които ми помогнаха да усвоя по-бързо тази материя.  Сега целта ми е да споделя с другите тази книга, която мисля че може да послужи като едно сериозно въведение и да подпомага за задълбочено и самостоятелно навлизане в тази материя."

От предговора на  "Основи на Будизма"

Специални благодарности на автора Юлий Железаров !

:withflowers::withballoon2:

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Познавам го виртуално от форума на Пламен и сме говорили многократно в течение на няколко години.

Теб не те знам и не ме интересуваш.

Не става дума дали би бил против да го цитираш или не. Става дума, че ти НЕ ГО ЦИТИРА. Както не цитира и Хорхе, и други. Просто пляскаш чужди мисли като свой. Тъжно и жалко.

Колкото и да се опитвам да го приема като упражнение, вече ми идва в повече... :)

Колкото и да не ми се чисти, ако се хвана за моп-а, поне ще свърша нещо полезно... вместо да седя и да нося от десет дерета вода, за да доказвам ноторно известното... Баси...

Хубав следобед, Скепс...

Ти наистина ли не разбираш, че за нас четящите е важно да знаем кого четем... дори и това да не пречи на цитирания.

Наистина ли не разбираш, че ми дреме за Хорхе, Борхе или Господин Никой... и не защитавам неговите интереси, а своите - на обикновен читател. Аз, като такъв, искам да знам кого чета!

Или викаш - ти си толкова на ниво, че еднакво добре може да пообщуваш и с Достоевски, и с Букай, и с Далай Лама и с Мерил... Кво муй?!

Същността на казаното, е много по-важна от това кой го е казал.

Наистина ли не разбираш или участваме в скрита камера за нервна издръжливост...

Защото, ако наистина не разбираш - ще си дам сметка, че става въпрос за диагноза и ще те сложа в игнора...

Всъщност... :basketball5: това е решението!

Съжалявам обаче, че сама се поставяш в такава позиция. Това не е породено от правилност, а поради криво разбиране за нея.

Можеш да ми сложиш диагноза, можеш да ме игнорираш, всичко можеш. Но не можеш да ме направиш роб на твоите желания. Никой не може. Това мога да направя само аз. И избирам да не робувам на чужди очаквания.

Сега ме сложи в игнора и дишай дълбоко. Не можеш да ме манипулираш, колкото и да ти е неприятно от този факт.

Пък аз ще те поздравя с една песньовка:

Съжалявам обаче, че сама се поставяш в такава позиция. Това не е породено от правилност, а поради криво разбиране за нея.

Можеш да ми сложиш диагноза, можеш да ме игнорираш, всичко можеш. Но не можеш да ме направиш роб на твоите желания. Никой не може. Това мога да направя само аз. И избирам да не робувам на чужди очаквания.

:champagne1::lighter::bar2:

Ми, вземи го прочети. Брахман е добре запознат с Тхеравада. Насочих го към Нагарджуна и Мадхямака.

Не знам докъде е стигнал в изследванията си. Но силата му е във Веданта. 

––––––––––––––

Както и да е. Значи, нали, схвана защо игнорираме въпросния потребител? Искам да знам с кого говоря. Като говоря с теб - да говоря с теб. Като е с Мерил или Бадр - да е с тях. А не като говоря с теб - да говоря с Букай, Брахман или друг някой. Това е нелепо.

Пак казвам, ако я защитаваш, защото сте приятелки това е похвално или ако не похвално, то разбираемо. Ако го правиш, защото не разбираш, то това те приобщава към непочтеното поведение на този потребител.

Хубав следобед, Скепс...

И на теб. И аз изчезвам...

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ми, вземи го прочети. Брахман е добре запознат с Тхеравада. Насочих към Нагарджуна и Мадхямака.

––––––––––––––

Както и да е. Значи, нали, схвана защо игнорираме въпросния потребител? Искам да знам с кого говоря. Като говоря с теб - да говоря с теб. Като е с Мерил или Бадр - да е с тях. А не като говоря с теб - да говоря с Букай, Брахман или друг някой. Това е нелепо.

Пак казвам, ако я защитаваш, защото сте приятелки това е похвално или ако не похвално, то разбираемо. Ако го правиш, защото не разбираш, то това те приобщава към непочтеното поведение на този потребител.

Непочтеният човек не може да ми бъде приятел и никога не бих защитила някого, ако не е прав и само защото ми е приятел.

Но вие сте предубедени и това ви кара да не гледате трезво на нещата.

Знаеш че емоциите са вредни, според Будизма, но аз да не те уча , защото ти си много по-навътре в това учение  в сравнение с мен.

Но пък от нещата които съм прочела, съм осъзнала малки, но много полезни истини.

Ми, вземи го прочети. Брахман е добре запознат с Тхеравада. Насочих го към Нагарджуна и Мадхямака.

––––––––––––––

И на теб. И аз изчезвам...

Хихи, Скъпсис в ролята на разгневения Зевс. Импресионантно. Hilarische mop!  :giggle1:

Тропка сърдито с краченце, нерви се, че няма контрол и отсъжда - това е похвално, Аумке, но онова не е. И предупреждава, куту един същий Яхве, милата ни Аумка какви ще се последствията, ако не го слушка. :clap:

Ей, голям цирк е тука! Ахахахаха

Но вие сте предубедени и това ви кара да не гледате трезво на нещата.

Не съм предубеден. Нямам нищо против Мохини. Няма как да и се ядосам на закачките.Просто пояснявам, защото го намирам за важно.

Разбираш ли? Това не е нормална комуникация. Ако тя разбираше това, което цитира щеше да го обясни със свой думи. От друга страна, ако го цитира, за да илюстрира нещо, както правим мнозина тук, то щеше да посочи източника. Щеше да каже напр.: "Това са думите на един познавач на Веданта, когото уважавам. Ето какво казва той:..." Или "Това са думите на Хорхе Букай, мой любим автор:..." Това са елементарни неща. 

Хайде, чао ви, че имам работа.

Ей, сладур, повечето хора не могат да си отговорят на въпроса "кой съм аз", обаче ТИ претендираш, че знаеш с "кого" ТИ си говориш? :shy11:

Още си много confused кое е реалното и кое не е. Не можеш да различиш въжето от змията, реалното от представата.

ти,почтенна ли си ?-хубаво си помисли преди да ми отговориш???

Ти пък коя си, че да ти давам отчет?!

Отчет се дава само пред Бог ! Той вижда и знае кой колко е почтен и кой не.

Ами отчитайте ми се тогава, ама Бог ще ме наричате от 8 до 5 само. После закона го забранява.

Ами отчитайте ми се тогава, ама Бог ще ме наричате от 8 до 5 само. После закона го забранява.

:money6:

бъди здрав.това ми беше и последният контакт по обсъждане на  теми в тоя форум с теб.

Стига де...

Само това липсва - всички да се изпокараме. Глупаво е.

Дефицитът не е толкова в сферата на интелекта или образованието. Това е само повърхността.

А като си видял какво има на 1мм под кожата и между ушите, защо го правиш? Момко Прекрасни не е нужно да винаги да отговаряш а и не си длъжен!!! Когато общуваме с друг човек, имаме една невротична скорост. Трябва да се опитваме да я намаляваме! Усмихни се, направи пауза, пунктуация.  :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.