Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

ха ха,  бягаш от неудобни въпроси..., но пък не приемаш отговорите които ти се дават.

Виж, аз не съм виновен, че или не четеш всичко или много бързо забравяш.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Всяка една религия се базира на ценностната система с принципи, догми и правила на поведение, която е присъща на региона в която е създадена  и за да се конструира и заработи една система, трябва да има висш авторитет, към когото подчинените да имат респект.

А когато има заповеди, съответно трябва да има и отплата при изпълнението на тези заповеди.

Tъкмо тази логика, понеже е изключитено рационална, напълно състоятелна и обоснована, според мен е изопачила цялата работа - духовността не е толкова рационална и посредствена, тя пак има логика, но е малко по- лъкатушеща да го кажем, малко на зиг-заг трябва да се движи човек.

Десетте заповеди не може да са заповеди, защото духовността е вътрешно светилище, а там няма заповеди - самото естество на съзнанието, на психиката е такова, че заповедите са неприложими, те са адекватни за външните феномени, не за вътрешните, те са социално явление, не индивидуално. Десетте Божии заповеди би трябвало да са десетте Божии обещания т.е. когато познаеш Бог, тогава ще разбереш, защо Бог е един и няма да имаш друг Бог освен Бог, няма да крадеш, няма да убиваш и т.н. познавайки Бог, не че ще примираш от умиление и ще спазваш заповедите, нито пък, че Той лично ще те убеди, че трябва да се спазват, а човешкото съзнание ще трансцедентира по такъв начин, че чисто и просто ще ти е невъзможно да лъжеш, ще се случи една промяна, една драстична промяна в психиката, от която насетне това, което пише в заповедите, по- трудното ще ти бъде да го нарушиш, отколкото да го спазваш, то ще се случва от самосебе си, а не че ще полагаш усилия да се придържаш към него. Сега полагаме усилие, за да спазваме заповедите - познаеш ли Бог, ще трябва да положиш усилие, за да нарушиш заповедите, а спазването им ще се случва естествено, няма да съществува нуждата да ги учиш, защото те ще са налични, като психическо състояние, тогава ще ти се наложи да учиш, как да не ги спазваш, как да ги нарушиш.

Така, че десетте заповеди са по- скоро десет обещания - така би трябвало да е, така имат духовен смисъл, инак в момента предназначението им е изцяло в социален аспект, а не в индивидуален. Спазвайки заповедите вътре в теб не се случва нищо, не се осъществява никаква промяна и това е разказано в Евангелията - и да ги спазваш, и да не ги спазваш, това няма отношение към твоя индивидуум, а отношение към социалното ти съществуване. Всичкия морал на моралистите е една имитация, то е просто едно поведение, а вътре са същия гнилоч, какъвто е и във всеки безнравственик. Това, което е дал Мойсей трябва да е обещания, а не заповеди - ако наистина е бил пророк, това трябва да са обещания, но с времето, с интерпретациите, с наслагването на най- различни тълкувания, са се превърнали в заповеди, защото поначало ние разбираме езика на парите, на законодателността, такава ни е обичайната логика, по е лесно за разбиране и проумяване, но логиката на любовта е много по- различна, умът има една логика, сърцето има друга логика, любов и заповеди са несъвместими понятия за логиката на сърцето, те са съвместими само за интелектуалната логика, но интелекта не познава любовта, сърцето е онова, което опознава любовта, а за логиката на сърцето, на чувствеността, любов и обещания се намират в едно общо измерение, имат нещо много общо м/у тях.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Tъкмо тази логика, понеже е изключитено рационална, напълно състоятелна и обоснована, според мен е изопачила цялата работа - духовността не е толкова рационална и посредствена, тя пак има логика, но е малко по- лъкатушеща да го кажем, малко на зиг-заг трябва да се движи човек.

Десетте заповеди не може да са заповеди, защото духовността е вътрешно светилище, а там няма заповеди - самото естество на съзнанието, на психиката е такова, че заповедите са неприложими, те са адекватни за външните феномени, не за вътрешните, те са социално явление, не индивидуално. Десетте Божии заповеди би трябвало да са десетте Божии обещания т.е. когато познаеш Бог, тогава ще разбереш, защо Бог е един и няма да имаш друг Бог освен Бог, няма да крадеш, няма да убиваш и т.н. познавайки Бог, не че ще примираш от умиление и ще спазваш заповедите, нито пък, че Той лично ще те убеди, че трябва да се спазват, а човешкото съзнание ще трансцедентира по такъв начин, че чисто и просто ще ти е невъзможно да лъжеш, ще се случи една промяна, една драстична промяна в психиката, от която насетне това, което пише в заповедите, по- трудното ще ти бъде да го нарушиш, отколкото да го спазваш, то ще се случва от самосебе си, а не че ще полагаш усилия да се придържаш към него. Сега полагаме усилие, за да спазваме заповедите - познаеш ли Бог, ще трябва да положиш усилие, за да нарушиш заповедите, а спазването им ще се случва естествено, няма да съществува нуждата да ги учиш, защото те ще са налични, като психическо състояние, тогава ще ти се наложи да учиш, как да не ги спазваш, как да ги нарушиш.

Така, че десетте заповеди са по- скоро десет обещания - така би трябвало да е, така имат духовен смисъл, инак в момента предназначението им е изцяло в социален аспект, а не в индивидуален. Спазвайки заповедите вътре в теб не се случва нищо, не се осъществява никаква промяна и това е разказано в Евангелията - и да ги спазваш, и да не ги спазваш, това няма отношение към твоя индивидуум, а отношение към социалното ти съществуване. Всичкия морал на моралистите е една имитация, то е просто едно поведение, а вътре са същия гнилоч, какъвто е и във всеки безнравственик. Това, което е дал Мойсей трябва да е обещания, а не заповеди - ако наистина е бил пророк, това трябва да са обещания, но с времето, с интерпретациите, с наслагването на най- различни тълкувания, са се превърнали в заповеди, защото поначало ние разбираме езика на парите, на законодателността, такава ни е обичайната логика, по е лесно за разбиране и проумяване, но логиката на любовта е много по- различна, умът има една логика, сърцето има друга логика, любов и заповеди са несъвместими понятия за логиката на сърцето, те са съвместими само за интелектуалната логика, но интелекта не познава любовта, сърцето е онова, което опознава любовта, а за логиката на сърцето, на чувствеността, любов и обещания се намират в едно общо измерение, имат нещо много общо м/у тях.

Е, да, но ти бъркаш религията с духовността. Религията налага закони и догми, с  цел да накара масите да й се подчиняват, и въпреки че там се говори за подчинение към Бог , всъщност целта е била народът да се подчини на религиозните водачи и институции. Но разбира се, в Библията може да се намери всичко което се търси и може да се интерпретира по много начини.

Е, да, но ти бъркаш религията с духовността.

Има много вярно в това, което каза - да, няма да е далеч от истината, ако се каже, че религията не е духовност, само че това как ще бръкне в здравето на вярващите ....... не съм сигурен, дали ще мога да се защитя :Д

Виж, аз не съм виновен, че или не четеш всичко или много бързо забравяш.

Тя въобще не чете и много бързо забравя колега абсолютно прав си! :)

По назад в темата споменах :

Библията не се състои само от "нов завет",а и от стар завет! Така,че би било хубаво да четеш цялата Библия,без да я разделяш,както си искаш и както ти е удобно! ;)

а aumi по-нататък в темата ми пише :

искаш да кажеш, че Стария завет за теб, т. е. за вас, християните, не важи. ;)

Да се смее ли човек, или да плаче! :D

......

Е па да ти се посмеем на теб тогава - защо отричаш, че в десетата заповед не било пишело, да не пожелаваме роба на ближния, след като явно точно това пише?

Ето и цитат:

Далеч си от познаването на Библейската тематика и ставаш жалък и смешен!

Заповед от рода да пожелаеш роба на ближния си въобще не съществува!

значи жалък и смешен съм бил - виж ти :Д, па да не знаеш, нещо толкова елементарно и всеизвестно, дори децата от детската градина да попиташ, пак ще ти кажат, че в десетата заповед пише "не пожелавай роба на ближния си", пък ти да не знаеш това, лесно забравяш ли, що ли, не си чел Библията или какво?

Собствената си свещена книга не са чели, ала инак ревностните християни, големите светци, дето са безгрешни - да се смее ли човек ..... да се смее и смее :Д

...

Никъде в съвремените преводи на Библията не е упоменат "роб",единствено в православната Библия е преведено по този начин! ;)

Така,че е безсмислено да се правиш на професор! ;):hush:

Никъде в съвремените преводи на Библията не е упоменат "роб",единствено в православната Библия е преведено по този начин! ;)

Така,че е безсмислено да се правиш на професор! ;):hush:

Хайде стига си увъртал и лъгал..

В другите библии пише слуга, което е равнозначно на роб.

...

20:13 Не убивай.

20:14 Не прелюбодействувай.

20:15 Не кради.

20:16 Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.

20:17 Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.

http://www.biblia.w-bg.net/exit.html

http://biblia.bg/index.php?k=2&g=20&tr1=1

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

...

Не знаех,че понятиета "роб" и "слуга" са еднозначни! ;)

В такъв случай ти също си "роб" в предприятието,или фирмата в която работиш! ;)

Явно си полуграмотна,но с притенции за грамотност! ;)

Затова и не можа да разбереш какво е зърно и плява! ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Не знаех,че понятиета "роб" и "слуга" са еднозначни! ;)

В такъв случай ти също си "роб" в предприятието,или фирмата в която работиш! ;)

Е, в някои случаи може да се направи и такава асоциация.

Но за по-сигурно, дай да видим оригинала на Библията, за да не спорим. ;)

дай да видим оригинала на Библията,

Кой е оригинала "православната библия" ли е?!!!

Кой е оригинала "православната библия" ли е?!!!

Аз го искам от теб. :)

Имате над три хиляди деноминации, и сигурно всяка от тях си има свой "оригинал" .

Никъде в съвремените преводи на Библията не е упоменат "роб",

Ахам - инак със сигурност, Библията не е претърпявала редакции, нали :Д  Един пише/ превежда едно, друг друго - ама нееее, това не е вярно, Библията е стопроцентово автентична и никой не е внасял никакви промени в нея, та как би могъл, това е невъзможно, защото тя е самото слово Божие. :Д

Аз го искам от теб. :)

Имате над три хиляди деноминации, и сигурно всяка от тях си има свой "оригинал" .

Скъпа "мал-а-уми",за да научиш нещо конкретно,ето ти една информация :

Христинските деноминации в света са 33 838 и всяка деноминация притежава една и съща Библия,защото Божието слово е непроменимо!

За съжаление православната църква първо твърде малко работи с Библия.

И второ основната книга с която работи е така наречения катехезис-книга сборник от предания,традиции и правила написани от хора,нямащи нищо общо с Библейското писание!А,в превода на "православната библия" има много неща,които са преведени погрешно и има книги,които са написани от човеци,като напраимер "Макавееви книги",които нямат нищо общо с Божието писание.

Така,че точно православния превод в никакъв случай не може да се отъждестви и да се приеми като оригинален превод!Това е последното,което ви пиша,защото е явно че се разминаваме в  приемане на християнството!

Ти си чети будистката литература,а "професора" да се занимава с всичко друго,но не и с християнство! ;)

тази заповед ни учи да уредим не само вътрешните дела, но и вътрешните си желания. не пожелавай...нищо, което е на ближния ти - казва Господ, защото всяко такова пожелание е противно на любовта към ближния. не само прелюбодейството е грях, но и пожеланието да откраднеш. не само прелюбодействието е грях, но и пожеланието да прелюбодействаш. не само убийството е грях, но и пожеланието да убиваш,в случая няма значение какво пожелаваш,ако ви е по удобно и по модерно я разбирайте така-не пожелавай голфа на ближния,нито акумулатора му,нито чистачките! :)

Господ дълбоко прониква, иска да очистим сърцето от грехове! никой човешки съд не осъжда човека заради неговите греховни желания, но Бог обръща внимание и на най-скритите и пред никого необявени греховни помисли на човешкото сърце и гледа да ги изкорени още в техния зародиш, защото желанията раждат делата, делата определят вечната участ на човека. Бог е искал още тогава от човека да бъде праведен не само външно, но и вътрешно!Спасителят  изобличава: "Вие отвън се показвате на човеците праведни, а извътре сте пълни с лицемерие и беззаконие" (Мат. 23:28) !със забраната да пожелаваме каквото и да е било, което принадлежи на ближния - препречва достъпа до сърцето за един много тежък грях - зависта. не пожелавай, това значи не завиждай! останалите грехове все носят някаква радост, макар и нечиста, зависта причинява още с появяването си скръб. зависта е най-неоправдания грях! завистникът не търси щастието и като че ли има за цел непременно да е нещастен и от всичко да се чувства засегнат - и от своите неуспехи, и от чуждите успехи.зависта е дяволско качество: "но завист от дявола влезе в тоя свят смъртта - свидетелствува Библията (Прем. Сол. 2:24);. Дяволът завидя на човеците за тяхното блаженство в рая и ги въвлече в грях, за да се радва на тяхната гибел. любовта е силно средство против зависта. който се среми да придобие любов, ще надвие тази сатанинска слабост, защото любовта не завижда (1 Кор. 13:4)!
точните думи в заповедта са-Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му,нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.

Хехехе ей, ама големи сте лисички ей - всички други деноминации са наред, само православната крива, брех да му се невиди, как ли се е стигнало до тук, при все, че баш православната църква е най- древната. Сори момци - преди да развивате свободни съчинения, заинтересувайте се, какво е било юдейското общество, какъв статут са можели да имат неюдеите- евреи, неюдеите- неевреи и юдеите- неевреи, имало ли е робство, нямало ли е и т.н.  Заповедта е мотамо - не пожелавай РОБА на ближния и съвсем не е била случайна, имало си е конкретни причини да бъде формулирана по този начин, а останалото са свободни интерпретации, които просто така ви се иска да е, че инак как да се оправдае очевадния факт, че явно Бог не е имал нищо против робството. Но в едно сте наистина прави - четете баш съвременните преводи на Библията, във по- старите си е било написано точно "роб" независимо от деноминацията.

11-та Божия заповед (начин за мислене и действие):

....

11. Не оставяй компа си без анти-вирусна ! Струва само $40 .

Иначе ще те постигне гнева Божи !

От тогава си живея в блаженство. А духът ми е свободен в безкрайността на Нет-а....нищо , че почти не разбирам от компютри и атни-вирусни програми. От вируси пък съвсем.....! 

Да се слави името Му ....Бил Гейтс и царството му небесно Microsoft...!  :lol6:

Това го пиша за религиозните , за тези които не знаят , да могат в блаженство да си живеят.... 

Природата празно не търпи......в съзнанието където няма знание , с вяра го запълва.

Програмистите (тези които знаят и могат) и без това си го знаят!......  :)

Те пък други неща , отвъд тези не знаят и тях с вяра запълват .....и т.н. до безкрай.

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Скъпа "мал-а-уми",за да научиш нещо конкретно,ето ти една информация :

Христинските деноминации в света са 33 838 и всяка деноминация притежава една и съща Библия,защото Божието слово е непроменимо!

За съжаление православната църква първо твърде малко работи с Библия.

И второ основната книга с която работи е така наречения катехезис-книга сборник от предания,традиции и правила написани от хора,нямащи нищо общо с Библейското писание!А,в превода на "православната библия" има много неща,които са преведени погрешно и има книги,които са написани от човеци,като напраимер "Макавееви книги",които нямат нищо общо с Божието писание.

Така,че точно православния превод в никакъв случай не може да се отъждестви и да се приеми като оригинален превод!Това е последното,което ви пиша,защото е явно че се разминаваме в  приемане на християнството!

Ти си чети будистката литература,а "професора" да се занимава с всичко друго,но не и с християнство! ;)

Аз съм свободна и мога да си чета която литература си поискам, а ти по-полека карай с квалификациите, защото собствената си библия, която следваш не познаваш, а си тръгнал да се присмиваш на тези, които я познават по-добре от теб.

Библията описва бита и обществено-социалните структури на обществото от онова време и е естествено и заповедите на бога описан в нея да са в съзвучие с времето, нравите и порядките в това общество.

Левит 25:44

А колкото за робите и робините, които ще имаш, - от народите, които са около вас, от тях да купуваш роби и робини.

Левит 25:46

И да ги оставяте в наследство на чадата си; те да ги наследват подир вас, като притежание; винаги от тях да бъдат вашите роби; но над братята си, израилтяните, да не господарувате един над друг жестоко.

Левит 26:13

Аз съм Господ вашият Бог, Който ви изведох из земята на египтяните, за да не им робувате; и строших жеглата на ярема ви и ви направих да ходите изправени.

Второзаконие 5:6

Аз съм Иеова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството.

Второзаконие 5:15

И помни, че ти беше роб в Египетската земя, и че Господ твоят Бог те изведе от там със силна ръка и издигната мишца; за това Господ твоят Бог ти заповяда да пазиш съботния ден.

Второзаконие 6:12

внимавай на себе си да не забравяш Господа, Който те изведе из Египетската земя, из дома на робството.

2 Летописи 28:10

И сега възнамерявате да държите юдейците и ерусалимляните като роби и робини под себе си; обаче няма ли у вас, у сами вас, престъпления против Господа вашия Бог?

Естир 7:4

защото сме продадени, аз и людете ми, да бъдем погубени, избити и изтребени. Ако бяхме само продадени като роби и робини, премълчала бих, при все че неприятелят не би могъл да навакса щетата на царя.

Псалми 105:17

Изпрати пред тях човека Иосифа, Който бе продаден като роб.

10 за блудниците, мъжеложниците, търгуващите с роби, лъжците, кълнящите се на лъжа, и за всичко друго, що е противно на здравото учение,

...

Не знам от коя секта си и не това  е важното в случая, защото в момента коментираме същността на казаното в библията, а не коя деноминация е най-праведната. :D

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Аз съм свободна

Ако имаше възможност, опцията  "харесва ми" да бъде ползвана многократно за един и същи коментар, само заради това, което съм цитирал, бих направил няколко клика към произволно двуцифрено число.

п.п. апропо-  не е ли комично, как пред факта на над 30 000 деноминации, се опитват да ни убедят, че Божието слово било непроменимо :Д

Ако имаше възможност, опцията  "харесва ми" да бъде ползвана многократно за един и същи коментар, само заради това, което съм цитирал, бих направил няколко клика към произволно двуцифрено число.

п.п. апропо-  не е ли комично, как пред факта на над 30 000 деноминации, се опитват да ни убедят, че Божието слово било непроменимо :Д

Изглежда, че свободата на мисленето е най-трудното нещо.

Хората най-трудно се освобождават от умствените окови.

Изглежда, че свободата на мисленето е най-трудното нещо.

Хората най-трудно се освобождават от умствените окови.

Не само умствените - има много привързаности, от които наистина е трудно да се изкопчи човек. Казвам,че не е само умствените, защото не е въпрос просто на познания, логика и интелектуални способности. 

Преживяването с годините ни дава опит, но замисли се, какво представлява този опит - той не е едностранен, в смисъл опита съдържа в себе си заключения, изводи, потвърждаване на даден набор от неща, отрицателно отношение към други неща, с годините пък всички оценки и мнения, които трупаме се затвърждават, вкореняват се в психиката ни. Парадокса на опита е тъкмо в това, че дори самия опит се оказва верига, която приемаме за "правилна" - нашия опит непременно е правилен. И постепенно така се получава, че на човек му е много трудно да се освободи от привързаностите, които е създал - инвестицията е огромна, тя е нашето собствено живеене, нашето минало.

Примерно чел съм за френската революция един забележителен факт, който може да се наблюдава и в днешни времена. Когато станала френската революция били освбодени затворниците от Бастилията. - но там имало хора заточени преди 20- 30 години, че и повече, имало хора, които били заточени още в съвсем млада възраст, а когато били освободени те били вече към края на дните си. По принцип логично е да се предположи, че тези хора би трябвало да са неимоверно щастливи, но вместо това се оказало, че те дори се разсърдили на революционерите, казали им: ок и сега какво да правим ние, цял живот сме живели тука, цял живот сме живели по един и същи начин, свикнали сме на този начин на живот, сега всичко ни изглежда несигурно, къде да идем, какво да правим, как ще се прехранваме. Това се наблюдава и сега - затворниците особено онези с по- дълги и тежки присъди, когато наказателния им период изтече и бъдат освободени, се оказват неспособни да се адаптират към обществото, реабилитацията им става почти невъзможна и е факт, че процента на успеваемост е по- скоро в рамките на статистическа грешка. Ползвам тези примери, защото те са достатъчно показателни за начина, по който функционира човешката психика - вярно е, че те са много крайни и драстични, но същото нещо се случва със всеки човек, може да е по- деликатно и трудно забележимо, но това наистина се случва.

За да живееш свободно се иска особена смелост, трябва да си куражлия човек, в не малка степен и непукист - нека ти кажа кой е най- лесния трик, за да се чувстваш и живееш свободно: просто не предавай свободата си :Д Не го прави - просто е. Няма по- висша ценност от свободата, нищо на този свят няма дори приблизително такава стойност, тогава просто не я продавай и няма да имаш проблеми. Сега ще ти кажа и един очеизваден пример от историята - Галилей :Д Виждаш ли - Галилей е разбрал някаква истина, не какво да е, а истина, опитал се да я отстои, защото вярно е това, че истината е редно да се отстоява до край, но в действителност кой е този край: може би смъртта или някакъв морален закон, или пък справедливостта? края е свободата. Отстояваш, но до свободата, защото нищо не си струва толкова, колкото свободата - истина, любов, морал, вяра, да всичко това прави живота ни пълноценен, но замисли се, какво е живота без свободата? Какво е да живееш, ма да не си свободен? Бастилия - така, онакава, все е вид бастилия. Така, че гласувам с две ръце за решението на Галилей - земята се върти, ала това може да му струва живота. Карай да върви - тя така или инак се върти, защо да си даваш живота за истината, след като тя и без това си е там, рано или късно ще стане явна, тогава защо да си даваш свободата, живота, дори за такава висша ценност, каквато безспорно е истината?! За това - просто не го прави и живей, живей свободна. А както се досещаш не можеш да се привържеш към свободата (; - някои ще кажат: оковите на свободата ммммм перфектни са ми тези окови, супер са ми даже. Дори Бог и нирвана не си струват, за да се отърва от свободата. :Д

Библията описва бита и обществено-социалните структури на обществото от онова време и е естествено и заповедите на бога описан в нея да са в съзвучие с времето, нравите и порядките в това общество.

Е добре, дори и при такъв ограничен прочит може да сме малко по-внимателни.

Думата אָמָה amah от Изход 20:17 означава домашен прислужник, независимо мъж или жена, струва ми се. В гръцкия превод е  παῖς паис (не съм сигурна как се чете) , буквално означаваща дете момче или момиче, също така се превежда като роб или слуга – но домашен, домашен прислужник/ца.

παῖς - „дете” е употребена в Матей 8:6 и е преведена като „слуга” – когато стотникът моли Иисус да каже дума и да изцели „детето му”. А стотникът силно страда и се страхува за живота на това свое „дете”, или слуга. В древния свят домашните слуги най-често трябва да са били роби, родени поколение от поколение в дома на фамилията, били са част от семейството. Жестокото отношение към робите, както и към децата, никога не е било обществена норма. Така че не трябва непременно да възприемаме думата „роб” като нещо непременно обидно – просто наистина трябва да я разгледаме по-добре в историческия ѝ контекст. С „момче” се обръща Сократ в диалога „Менон” към един роб, за да демонстрира нещо на събеседника си, като чертае едни квадрати на роба и го кара да мисли и отговаря…Обичайно обръщение към робите било „момче”, „момиче”, независимо от възрастта им.

Дори и днес е така. Не сте ли чували началник да нарича подчинените си момчето, момичето, и мен са ме споменавали като „момичето”, сякаш не присъствам. Даже си спомням как в тв интервю премиерът Борисов каза за президента – работи момчето.

Обаче, в евангелие от Йоан 18:10 Петър вади къс меч и отрязва дясното ухо на слугата/ роба на първосвещеника;  думата за роб тук е δοῦλον, дуле  - и в дулос смисловият оттенък е положение на неволничество, привързаност от рождение, пленничество, подчиненост, също неблагородство, порочност и низост.

Интересно е, че само евангелист Йоан споменава името на роба (слугата), ама защо? Малх идва от Мелек, вениаминов потомък, името освен това означава „крал”. Името на роба беше „крал”.

Йоан 18

10. А Симон Петър, който имаше нож, измъкна го, удари слугата на първосвещеника и му отряза дясното ухо. Името на слугата беше Малх.

11. Но Иисус рече на Петра: тури ножа си в ножницата; да не изпия ли чашата, която Ми е дал Отец?

Лука 22:51

51. Отговори Иисус и рече: оставете, спрете се! И като се допря до ухото му, изцери го.

А дясното ухо защо точно... Мелек е свързан с Вениамин; бен-иамин пък означава "син на дясната ръка" :D абе, приказвам си сама.

Сега ще ти кажа и един очеизваден пример от историята - Галилей :Д Виждаш ли - Галилей е разбрал някаква истина, не какво да е, а истина, опитал се да я отстои, защото вярно е това, че истината е редно да се отстоява до край, но в действителност кой е този край: може би смъртта или някакъв морален закон, или пък справедливостта? края е свободата. Отстояваш, но до свободата, защото нищо не си струва толкова, колкото свободата - истина, любов, морал, вяра, да всичко това прави живота ни пълноценен, но замисли се, какво е живота без свободата? Какво е да живееш, ма да не си свободен? Бастилия - така, онакава, все е вид бастилия. Така, че гласувам с две ръце за решението на Галилей - земята се върти, ала това може да му струва живота. Карай да върви - тя така или инак се върти, защо да си даваш живота за истината, след като тя и без това си е там, рано или късно ще стане явна, тогава защо да си даваш свободата, живота, дори за такава висша ценност, каквато безспорно е истината?! За това - просто не го прави и живей, живей свободна. А както се досещаш не можеш да се привържеш към свободата (; - някои ще кажат: оковите на свободата ммммм перфектни са ми тези окови, супер са ми даже. Дори Бог и нирвана не си струват, за да се отърва от свободата. :Д

Сега аз ще ти дам още по шокиращ пример.Самият ти.Галилей не е открил никаква истина свързана с въртенето на земята около слънцето.Просто такава истина няма.А земята не се върти около слънцето.

Виждаш ли какви изненади поднася света?

Колкото до твоето съждение - то е много добро, но има една твърде съществена подробност. В църквата това, което казваш се премълчава - участвал съм във всички християнски форуми, разговарял съм и със свещеници, и с академици, и с обикновените вярващи, и едва ли има повече от 0,01% сред тях, които да признаят, че човека първо има богоподобна природа и второ, че Бог и човек са всъщност две неразривно свързани личности. Винаги, когато съм посочвал тези твърдения за фундамент на християнството и съм ги поставял като основа, в/у която можем да обсъждаме всичко останало, то съм бил предупреждаван, наказван, даже и банван, хулен, говорил съм глупости, нищо не съм знаел, нищо не съм бил разбирал, нищо не съм бил чел, пробутвал съм еретизъм и бля бля бля 

Написаното от мушкатото и Утинес е основата на православната догматика.Може би не си участвал в   православни форуми или не си беседвал с православни християни.

Ненапразно основното тайнство на православието е евхарстията, т.е мистичното съпрежияване на жертвата която възсъединява двете природи у Иисус като човеката бива обожествена и точно в това вярват православните християни.

Че един ден ще бъдат обожени и възсъединени, по благодат, така както е Иисус едно с Отец по естество.

.....

Начи не бил баш роб, ам малко по така роб :Д - и сигурно поради това Константин Велики е забранил на юдеите да притежават роби- християни и да обрязват своите роби.

Робството си е все робство, що не го подържате в днешно време, като не било баш робство, ами еди какво си робство? Що си нарушавате традицията - нали няма проблем в робството, което не било точно робство, а робство, което не е робство? Защото светския закон е забранил всякакво робство - такова, онакова, както и да го увъртате все е робство и не на Бог, а на хората им дошло на ума, че тази работа е чисто и просто нередна, и нехуманна.

Сега аз ще ти дам още по шокиращ пример.

Ох шокиран съм - какви познания, какво чудо, ум да ти зайде. Нещо по същество да кажеш чакам от теб, а не само да ми се фръцкаш, колко много големи познания имаш.

Галилей критикува аристотелизма, който разглежда всеки обект, като квазиорганична единица, задвижвана от вътрешния стремеж да постигне своята идеална природа  - своето предназначение или форма – точно както човекът е подбуден от чувството за нравствен дълг, за да прояви най-висшето в своето естество. Така и йерархията в природата, изучавана от науката отразявала обществената и политическата йерархия, а редът във физическия свят се съотнасял с реда в човешкото общество, сиреч Галилей поставя под въпрос научната рамка наследена от философията на Аристотел, а някои сред църковните дейци не искали да се откажат от Аристотеловата физика и космология, именно защото те били свързано пряко с един всеобхватен възглед за нравствения и обществения живот. А Аристотеловата космология е геоцентрична т.е. земята се явява ротационен център на вселената - инак още в 6 клас се преподава, че едва Нютон успява да докаже хелиоцентричния модел.

Само, че това с нищо не променя същността на коментара ми към Aumi и изобщо не намирам никакъв смисъл да я занимавам с подобни излишни, ненужни и не в контекста на разговора ни обяснения. Така, че надявам се за в бъдеще да бъдеш малко по- адекватен и да следиш темата, а не да се включваш само, за да се мъчиш да изпъкнеш с познанията си, които нямат нищо общо с дискусията и разглеждания към момента казус, поради което несъответствие - хем не на точното място, хем в неточното време - знанията ти увисват, като безсмислени и безполезни, и язък, че ги имаш.

п.п. а евхаристията не потвърждава наличието на божествена природа у човека - тъкмо поради това се прави, за да се свържела човешката природа с божествената, сиреч тази на Исус, приемае се, че причастието се преосъществява, та хлябът и виното ставали истински тяло и кръв Христови.  Ядеш и си готов - преди това няма божествена природа, имаме само човешка.

...

Да, затова визирах свободата на ума, защото ние живеем в матрица и не можем да съществуваме без привързаностите.

Но умът ни може да се освободи от много натрупвания и стереотипи, за което се иска аналитичност, за да ги осъзнаеш и да се освободиш от тях.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.