Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

преди 22 часа, Eternal Life написа:

Бъркаш! Няма такова нещо! А,ти в събота не се ли храниш?

Съботата не беше само за Израил,но и за света.

Аз ли бъркам или евангелист Матей бърка?

И така - Евангелие от Йоан, глава 9, стихове 1 - 16 се казва в прав текст, че Исус не пази съботата?

Аз ли бъркам или този дето ви е разпоредил да пазите Старозаветната събота бърка???

Тук търсим отговор на въпроса - Защо Исус не паси съботата, а я нарушава?

Защо????????????????

Йоан. 9:1-16

1 И когато заминаваше, видя един сляпороден човек. space.gif
2 И учениците Му Го попитаха казвайки: Учителю, поради чий грях, негов ли, или на родителите му, той се е родил сляп? space.gif
3 Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела. space.gif
4 Ние трябва да вършим делата на Този, Който Ме е пратил, докле е ден; иде нощ, когато никой не може да работи. space.gif
5 Когато съм в света, светлина съм на света. space.gif
6 Като рече това, плюна на земята, направи кал с плюнката и намаза с калта очите му; space.gif
7 и рече му: Иди, умий се в къпалнята Силоам (което значи Пратен). И тъй, той отиде, уми се, и дойде прогледал. space.gif
8 А съседите и ония, които бяха виждали по-преди, че беше просяк, казваха: Не е ли този, който седеше и просеше? space.gif
9 Едни казваха: Той е; други казваха: Не, а прилича на него. Той каза: Аз съм. space.gif
10 Затова му рекоха: Тогава как ти се отвориха очите? space.gif
11 Той отговори: Човекът който се нарича Исус, направи кал, намаза очите ми, и рече ми: Иди на Силоам и умий се. И тъй отидох, и като се умих прогледах. space.gif
12 Тогава му рекоха: Где е Той? Казва: Не зная. space.gif
13 Завеждат при фарисеите някогашния слепец. space.gif
14 А беше събота, когато Исус направи калта и му отвори очите. space.gif
15 И тъй, пак го питаха и фарисеите как е прогледал. И той им рече: Кал тури на очите ми, умих се и гледам. space.gif

16 Затова някои от фарисеите казваха: Този човек не е от Бога, защото не пази съботата. А други казваха: Как може грешен човек да върши такива знамения? И възникна раздор по между им.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Logoc бъркаш!

Друга събота,когато Исус влезе в една синагога,видя там човек с изсъхнала ръка.Фарисеите Го наблюдаваха,нетърпеливи да видят какво би сторил.Спасителят добре знаеше,че поради лекуването в събота ще бъде оценен като престъпник,но не се поколеба да събори стената от традиционни изисквания,барикадираща съботата.Исус заповяда на нещастния човек да стане и тогава попита: “Позволено ли е да се прави добро в съботен ден или да се върши зло?Да се спаси ли живот или да се погуби?” Максима бе сред евреите,че пропускът да се извърши добро,когато има възможност за това,означава да се върши зло.Да се пренебрегне спасяването на живот,означаваше да се убива.Така Исус използва срещу равините собственото им оръжие. “А те мълчаха.А като ги изгледа с гняв,наскърбен поради закоравяването на сърцата им,каза на човека: Протегни си ръката.Той я простря и ръката му оздравя”(Марко 3:4,5).
Когато Го попитаха:“Позволено ли е човек да изцелява в събота?”,Исус отговори: “Кой човек от вас,ако има една овца и тя падне в съботен ден в яма,не ще я улови и извади?А колко по-скъп е човек от овца!Затова позволено е да се прави добро в съботен ден” (Матей 12:10-12).
Шпионите не се осмелиха да отговорят на Христос в присъствието на множеството,защото се страхуваха да не си навлекат неприятности.Знаеха,че бе казал истината,но за да не нарушат преданията си,биха оставили човека да страда,а биха се погрижили за безсловесното животно поради загубата,която можеше да претърпи собственикът.Така по-голяма грижа се полагаше за нямото животно,отколкото за човека,сътворен по Божия образ.Това илюстрира и действието на всички фалшиви религии.Те произхождат от желанието на човека да се издигне над Бога,но резултатът е деградацията му под равнището и на животното.Всяка религия,която воюва с Божието върховенство,ограбва човека от славата,която бе негова при сътворението и която трябва да бъде възстановена в него чрез Христос.Всяка фалшива религия учи своите последователи да не се грижат за човешките нужди,страдания и права.Евангелието дава висока цена на човека като изкупен с кръвта на Христос и учи да се отнасяме нежно към нуждите и нещастията му.Господ казва: “Ще направя човека да е по-скъп от чистото злато.Да!Хората да са по-скъпи от офирското злато” (Исая 13:12).
Когато се обърна към фарисеите с въпроса,дали е законно в съботен ден да се прави добро или зло,да се спаси живот или да се убие,Исус ги пресрещна със собствените им зли намерения.Те преследваха живота Му с жестока омраза,докато Той спасяваше живот и носеше щастие на множествата.По-добре ли беше да се убие в събота,както те планираха да сторят,отколкото да се излекува нещастният,както Той направи?Беше ли по-праведно в Божия свят ден да се извърши убийство в сърцето,отколкото всички хора да се обичат,което се изразява в дела на милост?
Чрез лекуването на изсъхналата ръка Исус осъди обичая на евреите и очерта четвъртата заповед такава,каквато Бог я бе дал. “Законно е да се върши добро в съботен ден” - заяви Той.Като премахна безсмислените ограничения на евреите,Христос почете съботата,докато обвинителите му обезславяха святия Божи ден.
Тези,които твърдят,че Христос е направил закона невалиден,учат,че Той е нарушавал съботата и е оправдал Своите ученици за същото.Така те всъщност застават на позициите на дребнавите евреи.С това се противопоставят на свидетелството на самия Христос,който заяви: “- Аз опазих заповедите на Отца Си и пребъдвам в Неговата любов” (Йоан 15:10).Никога нито Спасителят,нито Неговите последователи не са нарушавали закона на съботата.Христос бе жив представител на закона.Никакво нарушение на неговите святи заповеди не се намери в живота Му.Обръщайки се към цяла нация от свидетели,които търсеха случай да Го осъдят,Той можа само да каже: “Кой от вас Ме обвинява в грях?” (Йоан 8:46).
Спасителят не бе дошъл да отстрани това,което патриарсите и пророците бяха говорили,защото самият Той бе говорил чрез тези Свои представители. Всички истини на Божието слово идваха от Него,но тези безценни диаманти бяха поставени във фалшиви гнезда.Бе направено така,че тяхната скъпоценна светлина да служи на заблудата.Бог желаеше те да бъдат извадени от гнездата на заблудата и да бъдат преместени в рамките на истината.Това дело можеше да извърши само Божествена ръка.Чрез свързаността си със заблудата истината е служила на делото на неприятеля на Бога и на хората.Христос дойде да я сложи там,където би прославила Бога и където би действала за спасението на човечеството.
“Съботата бе направена за човека,а не човекът за съботата” - каза Исус.Институциите,които Бог е установил,са за благословение на човечеството. “Всичко това е заради вас.” “- било Павел или Аполос,или Кифа,или светът,или животът,или смъртта,или сегашното,или бъдещето,всичко е ваше,а вие сте Христови,а Христос е Божий” (2Кор. 4:15; 1Кор. 3:22,23).Законът на десетте заповеди,от които съботата е част,Бог даде на народа Си като благословение. “Господ ни заповяда - каза Мойсей - да вършим всички тия повеления и да се боим от Господа нашия Бог,за да ни бъде всякога добре и за да пази Той живота ни,както прави и днес” (Второзак. 6:24).А чрез псалмиста бе дадена вестта на Израил: “Служете Господу с веселие! Дойдете пред Него с радост.Познайте, че Господ е Бог.Той ни е направил и ние сме Негови;Негови люде сме и овце на пасбището Му.Влезте в портите Му със славословие.И в дворовете Му с хваление!” (Пс. 100:2-4).И за всеки, “който пази съботата да я не оскверни”,Господ заявява: “И тях ще доведа в святия Си хълм и ще ги зарадвам в Моя молитвен дом” (Исая 56:6,7).
“Защото Човешкият Син е господар също и на съботата.”Тези думи са пълни с поучение и утеха.Защото съботата бе създадена за човека,затова тя е Господният ден.Съботата принадлежи на Христос,защото “всичко това чрез Него стана и без Него не е станало нищо от това,което е станало” (Йоан 1:3).Тъй като Той сътворил всички неща,сътворил е и съботата.Той я отдели като паметник на сътворението.Тя Го посочва както като Творец,така и като Такъв,Който освещава.Тя заявява,че Този,Който сътвори всички неща в небесата и на Земята,и чрез Когото всичко се държи в едно,е главата на църквата и че чрез Неговата сила ние се примиряваме с Бога.Защото,говорейки на Израил,Той каза: “Дадох им и съботите Си да бъдат знак между Мене и тях,за да познаят,че Аз,Господ,ги освещавам” (Езекиил 20:12).Тогава съботата е знак на Христовата сила да ни направи святи и тя е дадена на всички,които Христос прави святи.Като знак на Неговата освещаваща сила съботата е дадена на всички,които чрез Христос стават част от Божия Израил.
И Господ казва: “Ако отдръпнеш ногата си в събота,за да не вършиш своята воля в святия Ми ден.И наречеш съботата наслада,свята на Господа,почитаема...,тогава ще се наслаждаваш в Господа” (Исая 58:13,14).За всички,които приемат съботата като знак на Христовата творческа и изкупителна сила,тя ще бъде наслада.Виждайки Христос в нея,те се радват в Него.Съботата посочва,че делото на сътворението доказва Неговата могъща изкупителна сила.Докато напомня за загубения Едемски мир,тя говори за мира,възстановен чрез Спасителя.И всяко нещо в природата повтаря Неговата покана: “Дойдете при Мене всички,които се трудите и сте обременени,и Аз ще ви успокоя” (Матей 11:28).

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Цитат

"Logoc бъркаш!
Тези,които твърдят,че Христос е направил закона невалиден,учат,че Той е нарушавал съботата и е оправдал Своите ученици за същото.Така те всъщност застават на позициите на дребнавите евреи.С това се противопоставят на свидетелството на самия Христос,който заяви: “- Аз опазих заповедите на Отца Си и пребъдвам в Неговата любов” (Йоан 15:10).Никога нито Спасителят,нито Неговите последователи не са нарушавали закона на съботата.Христос бе жив представител на закона.Никакво нарушение на неговите святи заповеди не се намери в живота Му.Обръщайки се към цяла нация от свидетели,които търсеха случай да Го осъдят,Той можа само да каже: “Кой от вас Ме обвинява в грях?” (Йоан 8:46).

Как разбра, че бъркам.Аз още не съм казал какво точно трябва да се спазва. Във всеки случай - еврейската събота - не трябва да се спазва. Исус също не я спазва. Но християнинът трябва да спазва Божията почивка, която му е дадена нато духовен шабат.

Евреи глава 4, стихове 1-9

1 И тъй, ПОНЕЖЕ НИ ОСТАВА ОБЕЩАНИЕ ДА ВЛЕЗЕМ В НЕГОВАТА ПОЧИВКА, нека се боим да не би да се открие, че някой от вас не е достигнал до нея.
2 Защото НА НАС СЕ ДОНЕСЕ ЕДНО БЛАГОВЕСТИЕ, както и на тях; НО СЛОВОТО, КОЕТО ТЕ ЧУХА, НЕ ГИ ПОЛЗУВА, ПОНЕЖЕ НЕ СЕ СЪЕДИНИ ЧРЕЗ ВЯРА В ОНИЯ, КОИТО ГО ЧУХА.

Чудя се – защо аз да вярвам в юдейстата събота, когато самият Исус ми казва – това не ще ми е от полза?

3 Затова НИЕ, ПОВЯРВАЛИТЕ, ВЛИЗАМЕ В ТАЯ ПОЧИВКА; както рече Бог: - "Така се заклех в гнева Си: Те няма да влязат в Моята почивка"; ако и да са били свършени делата Му още при основаването на света.
4 Защото нейде си е говорил за самия ден така: "И почина си Бог на седмия ден от всичките Си дела";
5 а пък на това място: "Няма да влязат в Моята почивка".
6 И тъй, ПОНЕЖЕ ОСТАВА ДА ВЛЯЗАТ НЯКОИ В НЕЯ, а ония, на които от по-напред се благовести, НЕ СА ВЛЕЗЛИ ПОРАДИ НЕВЕРИЕТО СИ,

Евреите още не са влезли в Божията почивка, ПОРАДИ НЕВЕРИЕТО СИ!

7 затова Той пак определя един ден, "днес", като казва толкоз време по-после чрез Давида, както вече рекохме: "Днес, ако чуете Неговия глас, Не закоравявайте сърцата си".
8 Защото, ако ИСУС НАВИЕВ БЕШЕ ИМ ДАЛ ПОЧИВКА, БОГ НЕ БИ ГОВОРИЛ СЛЕД ТОВА ЗА ДРУГ ДЕН.
9 Следователно, за Божиите люде остава една съботна почивка

Интересно!!! Юдеите и техните последователи съботияните - още не са влезли в Божията почивка!

Тук се говори за почивката като духовна, а не като плътска, заради това се казва "А НИЕ, КОИТО СМЕ ПОВЯРВАЛИ ВЛИЗАМЕ В ТАЗИ ПОЧИВКА" и "ЗАРАДИ ТЯХНОТО НЕВЕРИЕ НЕ МОЖАХА ДА ВЛЯЗАТ".
Колосяни, глава 2, стихове 16 и 17

16. И тъй, никой да ви НЕ ВИ ОСЪЖДА това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или СЪБОТА;
17. които СА СЯНКА НА ОНОВА, КОЕТО ЩЕ ДОЙДЕ, а тялото е Христово.

Съботата е СЯНКА НА ОНОВА, КОЕТО ЩЕ ДОЙДЕ с Христа.
Т.е. СЪБОТАТА за християните е сянката /образът/ на Почивката в Бога!
Евреите спазваха съботата, но само плътски, защото не вярваха в Бога напълно. Когато вярата стане само една външна форма тя вече е фарс!
На евреите бе забранено да вършат други дела освен да служат на Бога в този ден, те трябваше да престана със своите дела. Новозаветно това ни показва, че когато човек повярва той върши делата на Бога, а не своите. Търси да угоди първо на Бога, после на себе си. Така като влизаме в почивката на Бога, ние сме влезли в почивката на вярата, в завършено дело на Кръста.

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

преди 20 часа, Logoc написа:

Как разбра, че бъркам.Аз още не съм казал какво точно трябва да се спазва. Във всеки случай - еврейската събота - не трябва да се спазва.

Питаш ме как съм разбрал?! Явно считаш другите за глупаци,а себе си за "умник"?! Все още не си капацитет,за да казваш кой какво трябва да спазва и кой какво не трябва,защото не говориш според Библията,а според своите си плътски виждания и разбирания!

Ти не си християнин! Християнин не означава,да разбираш нещата както си искаш и да правиш каквото си искаш!

Ти определено си човек,който мрази Исус,Неговото Свято Слово,неговите заповеди!

И още нещо не съм ,,съботИянин",аз съм християнин - мирянин,който се интересува,чете Библията и се опитва да спазва Божия Свят Закон!

Никъде в Библията не пише да се спазва неделята,пише събота,така че колкото и да се напъваш и да не се напъваш не можеш да промениш Божия Свят Закон и Неговото Свято Слово,не си Бог!

Божият закон :

Нов Завет :

I

,,На Господа твоя Бог да се покланяш и нему да служиш" - Матей 4:10

II

,,Дечица,пазете себе си от идоли" ,,И тъй като сме Божи род,не бива да мислим,че Божеството е подобно на злато или сребро,или на камък,изработен с човешко изкуство и измишление." 1 Йоан 5:21 Деян. 17:29

III

,,...Да се не хули Божието име и учението." - 1 Тимотей 6:1

IV

,,...молете се да се не случи бягането ви зиме или съботен ден." ,,Съботата е направена за човека,а не човек за съботата; така щото Човешкия Син е господар и на съботата." ,,Защото нейде си е говорил за самия ден така: ,,И почина си Бог на седмия ден от всичките си дела... Следователно за Божиите  люде остана една съботна почивка. Защото оня,който е влязъл в Неговата почивка,той си е отпочинал от своите дела,както и Бог от Своите Си." ,,Понеже,чрез Него бе създадено всичко,което е на небесата и на земята..." - Матей 24:20; Марко 2:27,28;  Евр. 4:4,9,10; Кол. 1:16

V

,,Почитай баща си и майка си" -  Матей 19:19

VI

,,Не убивай" - Римл. 13:9

VII

,,Не прелюбодействай" - Матей 19:18

VIII

,,Не кради" - Римл. 13:9

IX

,,Не лъжесвидетелствай" (ЦП). - Римл. 13:9

X

,,Не пожелавай" - Римл. 7:7

Съботата бе осветена при сътворението.Като предназначена за човека, тя имаше своя произход,“когато звездите на зората пееха заедно и всичките Божии синове възклицаваха от радост”(Йов 38:7). Мир владееше в света,защото земята бе в хармония с небето.“И Бог видя всичко, което създаде,и ето,беше твърде добро”(Бит. 1:31).И Той си почина в радостта на Своето завършено дело.
Защото си почина в съботата,“Бог благослови седмия ден и го освети” - отдели го за свята употреба.Той го даде на Адам като ден за почивка.Съботата бе паметник за делото на сътворението и по този начин знак за Божията сила и за Неговата любов.Писанието казва:“Достопаметни направи чудесните Си дела.” “Понеже от създанието се изявява това, което е невидимо у Него”, “вечната Му сила и божественост” (Бит. 2:3; Пс. 111:4; Римл. 1:20).
Всички неща бяха сътворени от Божия Син.“В начало бе Словото и Словото беше у Бога- Всичко това чрез Него стана и без Него не е станало нищо от това,което е станало” (Йоан 1:1-3).И тъй като съботата е възпоменание за делото на сътворението,тя е един знак за любовта и силата на Христос.
Съботата отправя нашите мисли към природата и ни довежда до общуване с Твореца.В песента на птиците,в шумоленето на дърветата,в музиката на морето ние все още можем да чуем Неговия глас,който говореше с Адам и Ева в хладината на деня.И като гледаше Неговата сила в природата, намираме утеха, защото словото, което сътвори всички неща, е същото, което дава живот на душата.Този, “Който е казал на светлината да изгрее из тъмнината,Той е, Който е огрял в сърцата ни, за да се просвети света с познаването на Божията слава в лицето на Исус Христос” (2Кор. 4:6).
Тази мисъл е подбудила поета да изпее песента:

“Защото Си ме развеселил, Господи,
с деянията Си.
Ще се радвам в делата на ръцете Ти, о, Господи.
Колко са велики Твоите дела, Господи!
Твърде дълбоки са мислите Ти” (Пс. 92:4,5).

И Светият Дух чрез пророк Исая заявява: “И тъй, на кого ще уподобите Бога?Или какво подобие ще сравните с Него? - Не знаете ли, не сте ли чули?Не ви ли се е известило отначало?От основаването на земята не сте ли разбирали?Онзи, Който седи на кръга на Земята,пред Когото жителите - са като скакалци,Който простира небето като завеса и го разпъва като шатър за живеене- И тъй,на кого ще уподобите Бога?Или какво подобие ще сравните с Него? - Дигнете очите си нагоре,та вижте: Кой е създал тези светила и извежда множеството им с брой.Той ги вика всичките по име чрез величието на силата Му,понеже е мощен във власт,ни едно от тях не липсва.Защо говориш,Якове,и казваш,Израилю: Пътят ми е скрит от Господа и правото ми се пренебрегва от моя Бог?Не знаеш ли, не си ли чул,че вечният Бог,Йехова,създателят на земните краища не отслабва и не се уморява? - Той дава сила на отслабналите и умножава мощта на немощните.” “Не бой се,защото Аз Съм с тебе.Не се ужасявай,защото Аз Съм твой Бог.Аз ще те укрепя,да! ще ти помогна.Да! ще те подпра с праведната Си десница.” “Към Мене погледнете и спасени бъдете,всички земни краища, защото Аз Съм Бог и няма друг.” Това е вестта,написана в природата,която трябва да бъде пазена в паметта чрез съботата. Когато Господ каза на Израил да освещават Неговите съботи,Той рече: “- нека бъдат знак между Мене и вас,за да познаете,че Аз,Господ ваш Бог Съм” (Исая 40:18-29, 41:10, 45:22; Езекиил 20:20).
Съботата бе вложена в закона,даден от Синай,но като ден за почивка не бе известена за първи път тогава.Народът на Израил имаше познание за нея,преди да дойде при Синай.По пътя към него тя бе спазвана.Когато някои я оскверняваха,Господ ги порицаваше,казвайки: “Докога ще отказвате да пазите заповедите Ми и законите Ми?” (Изх. 16:28).

преди 6 часа, Eternal Life написа:

Ти не си християнин! Християнин не означава,да разбираш нещата както си искаш и да правиш каквото си искаш!

Ти определено си човек,който мрази Исус,Неговото Свято Слово,неговите заповеди!

И още нещо не съм ,,съботИянин",аз съм християнин - мирянин,който се интересува,чете Библията и се опитва да спазва Божия Свят Закон!

Никъде в Библията не пише да се спазва неделята,пише събота,така че колкото и да се напъваш и да не се напъваш не можеш да промениш Божия Свят Закон и Неговото Свято Слово,не си Бог!

Не можах да разбера къде пише в Божието слово, че трябва да спазват християните Старозаветната събота!

Просто ми напиши стиховете и ги коментирай!

Мисля, че изобщо не си разбрал какво ти пиша. Аз изобщо не съм искал да те обидя или да се представям за добър познавач на Божието слово. И в началото само задавах въпроси и не съм твърдял, че трябва да не спазваме ШАБАТА. Аз го казах в прав текст - християните не спазват Старозаветната събота, а спазват Божията почивка. Т.е. Старозаветната събота е сянката на Божията почивка от Новия завет. 

Като ми напишеш стиховете, където е писано, че Християните трябва да спазват Старозаветната събота, аз ще ти покажа къде грешиш!

А що се отнася до Божието слово, аз не съм срещал човек, които да го познава перфектно. За мен най-добрият човек, познавач на Божието слово роден до този момент е  Апостол Павел.

преди 16 часа, Logoc написа:

Не можах да разбера къде пише в Божието слово, че трябва да спазват християните Старозаветната събота!

Просто ми напиши стиховете и ги коментирай!

Мисля, че изобщо не си разбрал какво ти пиша. Аз изобщо не съм искал да те обидя или да се представям за добър познавач на Божието слово. И в началото само задавах въпроси и не съм твърдял, че трябва да не спазваме ШАБАТА. Аз го казах в прав текст - християните не спазват Старозаветната събота, а спазват Божията почивка. Т.е. Старозаветната събота е сянката на Божията почивка от Новия завет. 

Като ми напишеш стиховете, където е писано, че Християните трябва да спазват Старозаветната събота, аз ще ти покажа къде грешиш!

А що се отнася до Божието слово, аз не съм срещал човек, които да го познава перфектно. За мен най-добрият човек, познавач на Божието слово роден до този момент е  Апостол Павел.

Как разбра, че бъркам.Аз още не съм казал какво точно трябва да се спазва. Във всеки случай - еврейската събота - не трябва да се спазва. 

Изход 20 глава от 8 до 11 стих:

8 Помни съботния ден,за да го освещаваш.     

9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела;

10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти;     

11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

Много добре разбрах какво пишеш и какво ми пишеш,противоречиш си,без да го осъзнаваш,или се правиш,че не знаеш,за да объркаш останалите! Не може да разделяш Божието Свято Слово на Нов и Стар Завет,тя е едно цяло и всичко написано в нея трябва да се спазва!

От това по - ясно какво още да ти показвам?! Имам най - малко четири доста дълги поста,които ясно разкриват нещата относно съботата,а също и някои други неща,върни се назад прочети ги отново и се опитай да ги асимилираш,ако не можеш,потърси Божията помощ,аз не мога да ти помогна,да разбираш нещата!

Аз не съм Апостол Павел,но смятам,че познавам добре Божието Слово!

За да можеш да разбираш нещата трябва да изследваш,повечето от Вас,тук във форума,пишете без да изследвате,без да се интересувате,или ако се интересувате попадате на някакъв/ви/ материал/и/,в който/които/ има само думичката християнин/християнство/ и т.н. и от пръв прочит казвате : "Да,това наистина е така!"

Ами не е така!

Докато аз взимам прочитам,сравнявам и търся,това което е най - близко до истината,т.е. това което наистина отговаря на Божието Свято Слово!

Искам да те попитам,ти християнин ли си?

на 30.11.2015 г.,, Eternal Life написа:

Изход 20 глава от 8 до 11 стих:

8 Помни съботния ден,за да го освещаваш.     

9 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела;

10 а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти;     

11 защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.Много добре разбрах какво пишеш и какво ми пишеш,противоречиш си,без да го осъзнаваш,или се правиш,че не знаеш,за да объркаш останалите!

Това, което си цитирал е записано, че трябва да се спазва ШАБАТ! Шабат в превод от иврит означава освен "събота" и "почивка"!

Така ли е или греша?

Освен, че Бог освети шабата  /както си написал/ , Той се закле в гнева си, че евреите няма да влязат в Неговия шабат /почивка/, понеже са старозаветните евреи са се заблудили и не познават пътищата на Бога!

Псалм, глава 95, стихове 10 и 11

10 Четиридесет години негодувах против това поколение, И рекох: Тия люде се заблуждават в сърце, И не са познали Моите пътища;

11  Затова се заклех в гнева Си, Че няма да влязат в Моята почивка.

Следователно тези, които мързелуват по цял ден без да правят нищо /в събота/, няма да влязат в Шабата /почивката/ на Бога! А виждаме, че Христос даже в съботния ден извършва чудеса, т.е. в събота е отдаден на Бога.

Същото е записано и в Евреи, глава 4, стихове 3 - 6

3 Затова НИЕ, ПОВЯРВАЛИТЕ, ВЛИЗАМЕ В ТАЯ ПОЧИВКА; както рече Бог: - "Така се заклех в гнева Си: Те няма да влязат в Моята почивка"; ако и да са били свършени делата Му още при основаването на света.
4 Защото нейде си е говорил за самия ден така: "И почина си Бог на седмия ден от всичките Си дела";
5 а пък на това място: "Няма да влязат в Моята почивка".
6 И тъй, ПОНЕЖЕ ОСТАВА ДА ВЛЯЗАТ НЯКОИ В НЕЯ, а ония, на които от по-напред се благовести, НЕ СА ВЛЕЗЛИ ПОРАДИ НЕВЕРИЕТО СИ,

Как точно почиташ съботата, като не вършиш нищо и си почиваш физически /както правят старозаветните евреи/, или като вършиш Божиите дела / както е правил Исус/?

Старозаветното пазене на шабата и новозаветнния шабат са две различни неща! Всъщност тези, КОИТО ДЪРЖАТ ДА СПАЗВАТ СЪБОТАТА ЗА СПАСЕНИЕ СЕ ОБЛЯГАТ НА ЗАКОНА И ЗАРАДИ ТОВА ОТПАДАТ ОТ БОЖИЯТА БЛАГОДАТ.
Галатяни, глава 3, стрих 10

10 Защото всички, които се [облягат] на дела, [изисквани] от закона, са под клетва, понеже е писано: "ПРОКЛЕТ ВСЕКИ, който не постоянствува да изпълнява ВСИЧКО ПИСАНО В КНИГАТА НА ЗАКОНА".

Това е много жалко. Именно съботата учи човека, че Бог е направил всичко необходимо и ние просто трябва да приемем Неговата блага милост, да се откажем от суетните си дела и да вършим Божиите, които ще ни въведат в Божията почивка.

Аз изпълнявам Божия Шабат /Почивка/, която е един духовен шабат и върша Неговите дела, а не Старозаветната събота и да мързелувам по цял ден!

А ти как спазваш Съботата?!

на 30.11.2015 г.,, Eternal Life написа:

Не може да разделяш Божието Свято Слово на Нов и Стар Завет,тя е едно цяло и всичко написано в нея трябва да се спазва!

Това категорично не е така!

За опрощаване на грехове ти  правиш ли принос за грях, като изгаряш животни, както е описано в Стария завет, или се молиш на Исус?! Няма как едновременно да изпълняваш и Стария и Новия завет.

Писано е - Колосяни, глава 2
14. и като изличи противния нам в постановленията Му закон, който беше враждебен нам, махна го отсред и го прикова на кръста;
15. и като ограби началствата и властите, изведе ги на показ явно, възтържествувайки над тях чрез Него.
16. И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота;
17. които са сянка на онова, което ще дойде, а тялото е Христово.

Писано ли е в прав текст,  - Никой да не ви осъжда за съботата или не е писано?! Писано ли е, че ЗАКОНЪТ е противен. Аз ям свинско, защото е писано в Новия завет - 1Коринтяни, глава 10, стих 25 - Всичко, що се продава на месарницата, яжте без да изпитвате за него заради съвестта си;

Ще ме накаже ли Бог за това, че не спазвам Стария завет или няма да ме накаже?!

Евреи, глава 8
7 Защото, ако оня първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.
8 А напротив, когато порицава израилтяните, казва: "Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще сключа с Израилевия дом и с Юдовия дом нов завет;
9 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им В деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа из Египетската земя; Защото те не устояха в завета Ми, И Аз ги оставих, казва Господ.
10 Защото, ето заветът, който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа законите Си в ума им И ще ги напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат мои люде;
11 И няма вече да учат всеки съгражданина си И всеки брата си, като му казват: Познай Господа; Защото всички ще Ме познават, От малък до голям между тях.
12 Защото ще покажа милост към неправдите им И греховете им (и беззаконията им) няма да помня вече".
13 А като каза "нов завет", Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване.

Амин!

Има ли недостатъци Стария завет или няма недостатъци! Близък ли е до изчезване Стария завет или трябва да го спазваме?! какъв обаче е смисълът на Стария завет?

Старият завет ни служи на нас християните, да РАЗБИРАМЕ КАКВО Е ГРЯХ! Това в записано в Римляни, глава 7, стих 7
7 Тогава що? Да речем ли, че законът е грях? Да не бъде! Но напротив, не бих познал греха освен чрез закона, защото не бих познал, че пожеланието е грях, ако законът не беше казвал: "Не пожелавай".

Това е! Надявам се да не разбереш сега...

както казва великия наш отец и наставник преподобния Ефрем Сирски,ако всички започнете да желаете началства и предстоятелства и всички да бъдете игумени, и всички наставници, и тълкуватели, и учители, и поникнат всред вас съперничества, свади, разпри, ревност, клевети, високомерия, завист и други неподходящи  страсти, тогава знайте положително, че Христос не е между вас, защото Христос не е учител на раздор и несъгласие, но на мир и съединение.

Защото той се моли към Бога и Отца и за Своите свети ученици да бъдат единни, сиреч единомислени, именно тези и всички, които чрез тях вярват в Него, и говори така: "Отче свети, запази ги в Твоето име, да бъдат единни, както сме и Ние." И другаде: "Моля се не само за тези, но и за онези, които вярват в Мене заради техните думи, да бъдат всички единни." Така и вие бъдете единни, имайте мир помежду си, защото Той казва към Своите ученици: "Мир ви оставям, моя мир ви давам."

А какъв е този Христов мир? - Той сам отново казва, като говори: "Не както дава светът ви давам Аз." Но този Христов мир надминава всеки ум. Това е мирът, за който говори пророкът: "И неговият мир няма предел" (Ис. 9:7). Но и апостолът ни учи, като казва: "Имайте мир и святост - с всичко друго, но без тези неща никой не ще види Бога." Такъв мир, прочее, имайте и вие помежду си и с голямо единомислие и разсъждение устройвайте всичко според Бога, за да не разгневявате благия ваш Владика Бога.
Завет на Свети Иван Рилски Чудотворец

Ето, ида скоро; дръж, що имаш, за да не вземе никой венеца ти.
кой крив,кой прав ще разбереме накрая- плътско мъдруване или идеален образ!

преди 2 часа, Logoc написа:

...

Исус прекрати,тази жертвена система и сега вече ние получаваме изкупление и опрощение на греховете не чрез даване на приноси и чрез жертване на животни,а чрез изкупителната кръв на Исуса Христа като Божий Агнец!

И в уверение на това прочети Евреи 9 глава от 11 до 15 стихове,Библията сама обяснява себе си!

Тук,за свинското се изложи!

И къде точно в това което си дал като стихове от Новия Завет на Библията се посочва на 100%,че това е Свинско Месо?! Няма такова нещо в 1 Коринтяни 10 глава 25 стих,там пише следното :

Всичко, що се продава на месарницата, яжте без да изпитвате за него заради съвестта си;

Да не си мислиш,че евреите са яли свинско месо (много наивно от твоя страна) при положение,че Господ Бог стриктно го е забранил?! Той ясно е посочил в Своето Свято Слово,кои меса са позволени и кои не!

Виж във Второзаконие 14 : 1 - 8 какво пише :

1 Вие сте чада на Господа вашия Бог; да не правите по тялото си нарязвания, нито да се бръснете между очите си поради мъртвец.     

2 Защото сте люде свети на Господа вашия Бог, и вас избра Господ измежду всичките племена, които са по лицето на земята, за да Му бъдете собствени люде.     

3 Да не ядеш нищо мръсно.     

4 Ето животните, които бива да ядете: говедото, овцата и козата,     

5 елена, сърната, бивола, дивата коза, кошутата, дивия вол и камилопарда.     

6 Всяко животно между четвероногите, което има раздвоена нога и разцепено на два нокътя копито и което преживя, тях да ядете.     

7 Но да не ядете от ония, които само преживят, или които само имат раздвоено и разцепено копито, като камилата, заекът и питомният заек; понеже те преживят,но нямат раздвоено копито,те са нечисти за вас;     

8 и свинята,понеже има раздвоено копито, но не преживя, е нечиста за вас; от месото на тия да не ядете, и до мършата им да се не допирате.

А в Исая 66:17 се казва :

....Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки,Те всички ще загинат, казва Господ.

Разбира се,че ще те накаже,щом не спазваш закона,това е повече от ясно! 

Това е Божия Морален Закон (Десетте Божии Заповеди)!

А,сега аз да те попитам,ако ти не спазваш закона в нашата страна,няма ли да сгрешиш,или да загубиш живота си? Ако пресечеш на червено,няма ли да те блъсне кола?! Значи излиза така,че закона те предпазва и ти можеш да живееш благодарение на него. Друг въпрос е,кой,как го разбира!

В Стария Завет (В Светите Думи на Бога) няма никакви недостатъци,той ни разкрива много неща,които са ставали в тогавашното време и може да ни служи за поучение,може да се предпазим и да живеем според принципите,които Той е постановил,защото те ще ни спасят!

Относно евреите,ето ти малко инфо,дано да ти помогне да разбереш нещата!

Иначе смесваш доста неща,други ги приемаш прекалено буквално и смяташ,че е така както ти си го мислиш,но не е!

Но все още си духовно непросветен и необразован,не се изживявай като капацитет за неща,които все още не разбираш и не са ти ясни!

Абсолютно неправилно тълкуване на Библията и незачитане на Божието Свято Слово! В момента използваш тактиката на сатана - "Разделяй и владей"!

Не може да говориш и разсъждаваш по този начин : "Това ще го приема,а това няма да го приема",защото на теб така ти е у/из/годно!!!

Та то,по тази логика не е нужно да спазваме нищо,ми то така е много лесно!

Ако се водим по тази твоя логика,можем да правим каквото си поискаме,както си поискаме - да убиваме,да прелюбодействаме,да лъжем,да крадем и няма да бъдем наказани,Бог ще ни прости и спаси! И така всеки път! Да,ама не,няма такова нещо!

И щом веднъж си позволим да правим компромис да незачетем една от заповедите,представям си другите как ще се спазват!

Запомни истината е само една,няма две,или три истини!

Съботата е за всички хора на тази земя,не е само за евреите,както ти смяташ и понеже не си прочел достатъчно добре последните ми постове,пак ще ти ги предоставя,за да ги прочетеш и дано да успееш да вникнеш в тях :

https://www.kaldata.com/forums/topic/227043-за-иисус-мохамед-буда-или-да-поговорим-за-религия/?do=findComment&comment=3240102

https://www.kaldata.com/forums/topic/227043-за-иисус-мохамед-буда-или-да-поговорим-за-религия/?do=findComment&comment=3246249

https://www.kaldata.com/forums/topic/227043-за-иисус-мохамед-буда-или-да-поговорим-за-религия/?do=findComment&comment=3246958

https://www.kaldata.com/forums/topic/227043-за-иисус-мохамед-буда-или-да-поговорим-за-религия/?do=findComment&comment=3248845

https://www.kaldata.com/forums/topic/227043-за-иисус-мохамед-буда-или-да-поговорим-за-религия/?do=findComment&comment=3249348

А,и не ми отговори на въпроса :

Ти християнин ли си,мюсюлманин ли си,будист ли си,или нещо друго?!

Като ми отговориш на този въпрос,ще реша,дали си заслужава да продължа дискусията с теб,или не! ;)

преди 35 минути, Eternal Life написа:

Тук,за свинското се изложи!

И къде точно в това което си дал като стихове от Новия Завет на Библията се посочва на 100%,че това е Свинско Месо?! Няма такова нещо в 1 Коринтяни 10 глава 25 стих,там пише следното :

Всичко, що се продава на месарницата, яжте без да изпитвате за него заради съвестта си;

Да не си мислиш,че евреите са яли свинско месо (много наивно от твоя страна) при положение,че Господ Бог стриктно го е забранил?! Той ясно е посочил в Своето Свято Слово,кои меса са позволени и кои не!

Не мисля, че са яли и точно за това аз ям. А с появата на Новия завет е трябвало да почнат да ядат!

За това давам пример със свинското месо.

Защото няма как да спазваш и двата завета - единият разрешава свинско, а другия го забранява!

Обаче на месарницата зад моя вход се продава свинско и аз си купувам и го ям.

Сега искам да ми кажеш - ще ме съди ли Бог за това, че ям свинско или няма да ме съди?!

Ти лично ядеш ли свинско или не?!

преди 41 минути, Eternal Life написа:

А в Исая 66:17 се казва :

....Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки,Те всички ще загинат, казва Господ.

Разбира се,че ще те накаже,щом не спазваш закона,това е повече от ясно! 

Нямам повече въпроси към теб!

Аз ти казвам, че си със сигурност не си християнин, понеже не спазваш Евангелието, а спазваш Закона!

Може да мислиш, че си християнин, но не си!

ЗАКОНЪТ НЕ Е В СИЛА ЗА ХРИСТИЯНИТЕ!

Това е записано в прав текст в Библията и е чудно, че не си го чел.

Ето накратко какво е писано. Чрез пророк Еремия, Бог ни уведомява, че ще даде нов завет:

Еремия, глава 31, стихове 31 до 35
31 Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом Нов завет;
32 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им, В деня, когато ги хванах за ръка, За да ги изведа из Египетската земя; Защото те престъпиха Моя завет, Поради което Аз се отвърнах от тях, казва Господ.
33 Но ето заветът, Който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им, И ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат Мои люде;
34 И няма вече да учат Всеки ближния си и всеки брата си, И да казват: Познайте Господа; Защото те всички ще Ме познават, От най-малкия до най-големия между тях, казва Господ; Защото ще простя беззаконието им, И греха им няма да помня вече.

Бог унищожи Закона, точно този закон, който ти спазваш! Виждаш ли думичките " изличи противния нам закон"

Колосяни, глава 2
14. и като изличи противния нам в постановленията Му закон, който беше враждебен нам, махна го отсред и го прикова на кръста;
15. и като ограби началствата и властите, изведе ги на показ явно, възтържествувайки над тях чрез Него.
16. И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота;

Нещо повече Бог прокле тези, които спазват Закона! Писано е в прав текст, че никой не може да се оправдае пред Бога чрез Закона!

Галатяни, глава 3
10 Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона".
11 А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее";
12 а законът не действува чрез вяра, но казва: "Който върши това, което заповядва законът, ще живее чрез него".

Това са само част от стиховете, но те са много и лежат в основата на християнството!

Когото и да питаш, всеки ще ти каже, че е невъзможно да се спазва и Закона и Евангелието.

преди 1 час, Eternal Life написа:

А,и не ми отговори на въпроса :

Ти християнин ли си,мюсюлманин ли си,будист ли си,или нещо друго?!

За разлика от теб, аз съм 100% християнин.

Аз не спазвам закона на Стария завет, защото  всички, които го спазват са под проклятието на Господа Исуса!

Аз не се кланям само на левити, както е казано в Стария завет, а на Исуса Христа, които е от рода Юда /от който род, Моисей не е казал, че може да има първосвещеник/ и е Първосвещеник и Цар по Мелхиседековия чин до века!

В Стария Завет (В Светите Думи на Бога) няма никакви недостатъци,

Някой те е заблудил. Писано е в прав текст в Евангелието, точно обратното:

Евреи, глава 8
7 Защото, ако оня първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.

преди 1 час, Logoc написа:

...

Виж какво,говориш абсолютни глупости и най-лошото е,че си вярваш!

Нямаш знания,ама се натискаш да пишеш,засрами се!

Никъде в Библията,нито в Новия,нито в Стария Завет,пише че може да ядеш Свинско!

Това,че в месарницата до твоя вход продават Свинско,не означава че е така,както ти го мислиш и казваш!

Ами ако в месарницата до твоя вход продават ла*на,сигурно и тях ще си купуваш и ядеш! Само защото са в месарницата! Но ако си предупреден,че месото,което си купуваш от там е нечисто със сигурност ще спреш да си купуваш,нали?!

Еее,но все пак това си е твоя работа! Божието Слово,никого не кара на сила да прави нещо! Бог ни е създал със свободна воля и разум,така че избора всеки сам си го прави! Не,не ям никакво месо,нищо животинско,изборът е лично мой!

Все пак Стария Завет те изобличава,затова се и напъваш толкова много и го отхвърляш!

Та ти самия не си се доверил на Библията,а ми говориш кой е християнин и какво е християнство,та ти самия нямаш нищо общо с християнството! Ако имаше щеше да разбираш доста неща и нямаше да се ежиш така!

Всъщност ти не го правиш за мен,ти се съпротивляваш на самия Бог!

А Господ Бог е казал така в Словото Си :

Езекил 3 : 18 , 19

Когато кажа на беззаконника: Непременно ще умреш; а ти не го предупредиш,и не говориш за да предпазиш беззаконника от беззаконния му път та да спасиш живота му,оня беззаконник ще умре в беззаконието си;но от твоята ръка ще изискам кръвта му.    

Обаче, ако предупредиш беззаконника,но той не се върне от беззаконието си и от беззаконния си път,той ще умре в беззаконието си;а ти си избавил душата си.

Стихове от Библията давай,само когато разбираш техния смисъл!

Аз имам Божието Слово и се допитвам всеки ден до него,то е моя живот и ми дава сили! А,ако питам хорица като теб,естествено,че ще ми говорят същите абсолютни глупости!

Толкова от мен,няма да дискутирам с теб,не си заслужава! В момента се причисляваш към тези хора!

1 Йоаново 2:18

...последно време е; защото както сте чули,че иде Антихрист,и понеже сега има много антихристи,от това знаем, че е последно време.

Матей 24:11

И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.

1 Йоаново 4:1

Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света.

Ами ако в месарницата до твоя вход продават ла*на,сигурно и тях ще си купуваш и ядеш!

Подиграваш се с Божието слово!

В месарницата продавали л...

Тя за това се казва месарница, защото там продават само месо.

Ефесяни, глава 4, стих 29
29. Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, но онова, което е добро, за назидание според нуждата, за да принесе благодат на тия, които слушат;

И Словото се тълкува в смисъла на написаното, а не да си измисляш небивалици.

За това и нищо не си разбрал от християнството, а твърдиш, че има два завета! За пръв път срещам човек, който твърди, че следва и двата завета! За пръв път.

А Господ Бог е казал така в Словото Си :

Езекил 3 : 18 , 19

Когато кажа на беззаконника: Непременно ще умреш; а ти не го предупредиш,и не говориш за да предпазиш беззаконника от беззаконния му път та да спасиш живота му,оня беззаконник ще умре в беззаконието си;но от твоята ръка ще изискам кръвта му.    

Обаче, ако предупредиш беззаконника,но той не се върне от беззаконието си и от беззаконния си път,той ще умре в беззаконието си;а ти си избавил душата си.

Бог прокле в  Новия завет тези, които следват Законът от Стария завет:

Галатяни, глава 3
10 Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона".
11 А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее";

Амин!!! След като е писано, че чрез Закона, не можеш да се оправдаеш пред Бога, защо трябва да го следваш??? Правиш ли ритуали с изгаряния на животни, както е писано в Стария завет или не изпълняваш Закона!?

В момента се причисляваш към тези хора!

1 Йоаново 2:18

...последно време е; защото както сте чули,че иде Антихрист,и понеже сега има много антихристи,от това знаем, че е последно време.

Обаче ти не знаеш какво е антихрист... Да видим какво е писано в Евангелието за определение на Антихрист!

1Йоаново, глава 2

18 Дечица, последно време е; защото както сте чули, че иде Антихрист, и понеже сега има много антихристи, от това знаем, че е последно време.

19 От нас излязоха, но не бяха от нас; защото ако бяха били от нас, щяха да си останат с нас; но излязоха, за да стане явно, че те всички не са от нас.

20 А вие сте помазани от Светия и знаете всичко.

21 Пиша ви, не защото не знаете истината, но защото я знаете и разбирате, че никаква лъжа не е от истината.

22 Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос? той е антихрист, който се отрича от Отца и от Сина.

23 Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца.

Би ли посочил - къде се отричам от Исуса? Къде? Аз следвам Новия завет, а ти Стария. А Евреите, както всички знаем, не признават Исус за Месия. Т.е. Този, които следва Стария завет, се е отрекъл от Сина!

Матей 24:11

И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.

1 Йоаново 4:1

Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света.

Точно така! Само човек който заблуждава хората може да твърди, че следва Заветът на Моисей и заветът на Исус едновременно!

Аз лично следвам завета на Исус, а заветът на Моисей ми служи само за да разбера какво е грях!

Пич,нищо съществено не си казал,нито си обяснил,за да ни стани ясно на всички! Човекът те попита конкретно къде в библията пише,че трябва да се яде свинско месо,а ти не си му отговорил и само заблуждаваш с други неща. Посочи му стихове от библията,къде по - точно е казано в Новия завет,че е позволено,че да се съгласи и той с теб! Eternal ти е дал доста информация и се е аргументирал доста добре,можеш само да се възползваш от тази информация,вместо да я отхвърляш!

преди 34 минути, Solomon750 написа:

Пич,нищо съществено не си казал,нито си обяснил,за да ни стани ясно на всички! Човекът те попита конкретно къде в библията пише,че трябва да се яде свинско месо,а ти не си му отговорил и само заблуждаваш с други неща. Посочи му стихове от библията,къде по - точно е казано в Новия завет,че е позволено,че да се съгласи и той с теб! Eternal ти е дал доста информация и се е аргументирал доста добре,можеш само да се възползваш от тази информация,вместо да я отхвърляш!

Напротив - Eternal life изключително манипулативно дава само част от цитатите с оглед да докаже правотата на своето вегетарианство  , в което няма нищо лошо де. Logos даде достатъчно цитати от Светото писание ,  който има очи - да чете. Sapienti sat

преди 1 минута, Trichocephalus написа:

Напротив - Eternal life изключително манипулативно дава само част от цитатите с оглед да докаже правотата на своето вегетарианство  , в което няма нищо лошо де. Logos даде достатъчно цитати от Светото писание ,  който има очи - да чете. Sapienti sat

Аз не мисля че е така и не разбрах,да е акцентирал върху това,че е вегетарианец. Стиховете в библията само за вегетарианци ли се отнасят? Може ли да покажете,къде той е акцентирал върху това,че не бива да се яде свинско,само защото той е вегетарианец?

Спрямо Логок,нека първо да се аргументира чрез библията,къде пише,че може да се яде свинско и аз също ще се съглася с него,но ако няма какво да покаже,или докаже,това означава само,че всичко което е написал са долни лъжи и манипулации от негова страна.

преди 1 час, Solomon750 написа:

Пич,нищо съществено не си казал,нито си обяснил,за да ни стани ясно на всички! Човекът те попита конкретно къде в библията пише,че трябва да се яде свинско месо,

Написах го абсолютно точно - Бог разреши да се яде всякакво месо, в това число и свинското месо:

1 Коринтяни, глава 10, стих 25

25 Всичко, що се продава на месарницата, яжте без да изпитвате за него заради съвестта си;

Продава ли се в месарниците в България свинско месо или не се продава?! Без съмнение се продава!

////////

И не само това. Римляни, глава 14, стихове 1 и 2

1 Слабия във вярата приемайте, но не за да се препирате за съмненията му,

2 Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук

//////

Матей, глава 15, стихове 10 и 11

10 И като повика народа, рече им: Слушайте и разбирайте!

11 Това, което влиза в устата, не осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека.

Амин

Написах....  Бог разреши да се яде всякакво месо, в това число...

...месарниците в България свинско месо! ...се продава!

Няма такова нещо пич,не видях думата "свинско" в тези стихове.Затова и аз също пак ще те попитам къде на 100% пише и можеш да ни докажеш,че свинско месо може да се яде,моля точно,ясно и конкретно и без никакви други заблуждения от рода "В месарницата го продават,щом го продават значи мога да го ям",моля!

Моля Ви не се подигравайте с нещата написани в библията,това са сериозни неща,а не вицове за всеки. Докажете думата свинско в библията с какво се свързва,а не месарницата в днешно време с какво се свързва!

Това,което си споменал е важно,какво излиза,а не какво влиза в устата,но това в случая няма нищо общо с конкретно зададения въпрос,а и смисълът е съвсем друг на тия думи! Може да видиш и прочетеш цялата 15 глава на Матей и тогава ще ти стане по-ясно защо е казано!

В същата тази глава римляни - 14 : 21 , 22 ,23 пише :

Добре е да не ядеш месо, нито да пиеш вино, нито да сториш нещо, чрез което се спъва брат ти, [или се съблазнява, или изнемощява].

Вярата, която имаш за тия неща, имай я за себе си пред Бога. Блажен оня, който не осъжда себе си в това, което одобрява.

Но оня, който се съмнява, осъжда се ако яде, защото не яде от убеждение; а всичко, което не става от убеждение, е грях.

В Българските месарници,може и да се продава свинско,но това не означава,че трябва да се яде,само защото в България го продават и само защото ти го казваш!

На други места по света се продават мишки,змии,гущери и т.н.,може би и тях трябва да ядем,нали?

За тях пише в библията,че може да се ядат,нали?

Бог разреши да се яде месо,това е вярно,добре,но...  не е разрешил всякакво,включително и свинско. Той го е забранил и никога не го е позволявал! Докажи,че не е така!

Редактирано от Solomon750 (преглед на промените)

преди 57 минути, Solomon750 написа:

Няма такова нещо пич,не видях думата "свинско" в тези стихове.

Продават ли свинско месо в най-близката до вас месарница или не продават?!

Бог е очистил всички храни и за това казва да ядем всичко, за това не виждаш думата "свинско". То и никаква дума не виждаш, но това не означава, че трябва да ядеш само зеленчук!

Казано е в прав текст, защото всичко е разрешено, в това число и свинското.

Питам, ще ме съди ли Бог за това, че ям свинско или няма да ме съди???

Ще ме съди ли????

Колосяни, глава 2, стих 16

16 И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота;

Амин!!!

Питам, ще ме съди ли Бог, защото ям свинско???

преди 57 минути, Logoc написа:

...

Пич ти тъп ли си,или се правиш на тъп?!

Да съм споменал,че трябва само зеленчук да се яде някъде?! Ако е така,покажи ми го,да го видя!

И отговори на конкретно зададения въпрос  : Къде в Библията Бог е посочил,че може да се яде свинско месо? Покажи ни го!

Научил ми един стих и половина и само него цитира,без да знае защо всъщност го цитира!

А сега също виж и това :

Лука 8 глава :

27 И като излезе на сушата, срещна Го от града някой си човек, който имаше бесове, и дълго време не беше обличал дреха, и в къщи не живееше, но в гробищата.

28 Той, като видя Исуса, извика, падна пред Него, и рече със силен глас: Какво имаш Ти с мене, Исусе, Сине на Всевишния Бог? Моля Ти се недей ме мъчи. 29 Защото Исус беше заповядал на нечистия дух да излезе от човека. Понеже много пъти бе го прихващал; и връзваха го с вериги и окови и го пазеха; но той разкъсваше връзките, и бесът го гонеше по пустините.

30 Исус го попита: Как ти е името? А той каза: Легион; защото много бесове бяха влезли в него.

31 И молеха Го да не им заповяда да отидат в бездната.

32 А там имаше голямо стадо свини, което пасеше по хълма; и бесовете Го помолиха да им позволи да влязат в тях. И позволи им. 33 И като излязоха бесовете из човека и влязоха в свините, стадото се спусна по стръмнината в езерото и се издави.

преди 40 минути, Solomon750 написа:

Да съм споменал,че трябва само зеленчук да се яде някъде?! Ако е така,покажи ми го,да го видя!

Аз казвам това, което Бог е споменал, а не което ти си споменал. Разбираш ли това, което пиша или не разбираш? Споменал ли е Бог, че слабият във вярата яде само зеленчук или не е споменал?

1 Слабия във вярата приемайте, но не за да се препирате за съмненията му,

2 Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук

преди 43 минути, Solomon750 написа:

И отговори на конкретно зададения въпрос  : Къде в Библията Бог е посочил,че може да се яде свинско месо? Покажи ни го!

Научил ми един стих и половина и само него цитира,без да знае защо всъщност го цитира!

Този стих го цитирах в предния пост /Колосяни 2:16 го цитирах за първи път тук и не съм го повтарял до сега/ за пръв път, ни ти вероятно не ги четеш. За това не ти е ясно това, което казва Бог. И така, Бог направи всички храни чисти, в това число и забранените от Стария завет.

Показвам - Римляни глава 14, е казано, че всички храни са чисти. А щом всички храни са чисти, то и Свинското месо, което е храна е чисто! Ясен ли съм или има нещо неясно?!

Римляни, глава 14, стихове 14 и 15

14 Зная и уверен съм в Господа Исуса, че нищо не е само по себе си нечисто; с това изключение, че за този, който счита нещо за нечисто, нему е нечисто.

15 Защото, ако брат ти се оскърби поради това, което ядеш, ти вече не ходиш по любов. С яденето си не погубвай онзи, за когото е умрял Христос.

Каза ли Бог, че няма нечисти храни или не каза? 

Ако ти считаш, че е нечисто, това си е твой проблем, а не мой - така ни учи Бог!!!

Бог каза в прав текст - " нищо не е само по себе си нечисто"!

Каза ли Бог, че ако ти считаш нещо за нечисто, то е нечисто само за теб, но не и за мен?

Ще ми отговориш ли веднъж на въпросите или не желаеш?

преди 49 минути, Logoc написа:

Аз казвам това, което Бог е споменал, а не което ти си споменал. Разбираш ли това, което пиша или не разбираш? Споменал ли е Бог, че слабият във вярата яде само зеленчук или не е споменал?

Това Бог ли го е казал, или Павел ?
Не знаех, че и Павел го считате за Бог. :clown:

преди 1 час, Aumi написа:

Хич не го слушайте,този човек си няма никакво понятие кое,какво е,затова се изразява,по този начин,няма никаква правилна мисъл,развива се като бавноразвиващите,затова доста неща не са му ясни. А,може и да е мюсюлманин,а те много мразят християните и гледат да изопачат Божието Слово! :)

Аз казвам това, което Бог е споменал...

Не съм съгласен и никога няма да се съглася с теб! Ти не говориш от Божието име,а от твоето си,от твоите лични емоции,чист манипулатор и лъжец си!

Ограмоти се поне малко,прочети и изследвай Божието Слово и тогава давай мнения!

Ще отговоря на въпросите,когато ми дадеш отговор на въпроса : Къде в Библията Бог е посочил,че може да се яде СВИНСКО МЕСО? Покажи ни го!

Исая 65 :

2 Простирах ръцете си цял ден Към бунтовнически люде, Които ходят по недобър път След своите помисли, -     

3 Люде, които непрестанно Ме дразнят в лицето Ми, Като колят жертви в градини, И кадят върху кирпичени олтари:     

4 Като живеят в гробищата, И нощуват в подземията; Като ядат свинско месо, И държат в съдовете си вариво от нечисти неща; 

5 Като казват: Стой надалеч, не се приближавай до мене, Защото аз съм по-свет от тебе, Такива са дим в ноздрите Ми, Огън горящ през целия ден.

6 Ето, писано е пред Мене; Няма да мълча, но ще въздам. Да! ще въздам в пазухите им,     

7 Както за вашите беззакония, казва Господ, така и за беззаконията на бащите ви, Които кадиха по планините, И Ме хулиха по хълмовете; Затова Аз най-напред ще отмеря в пазухата им делото им.

Исая 66 :

15 Защото, ето, Господ ще дойде с огън, И колесниците Му ще бъдат като вихрушка, За да излее гнева Си с ярост, И изобличението Си с огнени пламъци,     

16 Защото с огън и с ножа Си Ще се съди Господ с всяка твар; И убитите от Господа ще бъдат много.     

17 Ония, които се освещават и очистват за да отиват в градините След една ашера в средата, Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки, Те всички ще загинат, казва Господ.     

18 Защото Аз зная делата им и помислите им, И иде времето, когато ще събера всичките народи и езици; И те ще дойдат и ще видят славата Ми.

преди 3 часа, Solomon750 написа:

А сега също виж и това :

Лука 8 глава :

27 И като излезе на сушата, срещна Го от града някой си човек, който имаше бесове, и дълго време не беше обличал дреха, и в къщи не живееше, но в гробищата.

28 Той, като видя Исуса, извика, падна пред Него, и рече със силен глас: Какво имаш Ти с мене, Исусе, Сине на Всевишния Бог? Моля Ти се недей ме мъчи. 29 Защото Исус беше заповядал на нечистия дух да излезе от човека. Понеже много пъти бе го прихващал; и връзваха го с вериги и окови и го пазеха; но той разкъсваше връзките, и бесът го гонеше по пустините.

30 Исус го попита: Как ти е името? А той каза: Легион; защото много бесове бяха влезли в него.

31 И молеха Го да не им заповяда да отидат в бездната.

32 А там имаше голямо стадо свини, което пасеше по хълма; и бесовете Го помолиха да им позволи да влязат в тях. И позволи им. 33 И като излязоха бесовете из човека и влязоха в свините, стадото се спусна по стръмнината в езерото и се издави.

тоя пич въобще не е тъп,а просто ти не разбираш онова което цитираш!

ето ти един въпрос-

Бог ли е създал свинята нечисто животно?

преди 36 минути, Aumi написа:

преди 37 минути, Aumi написа:

Странен въпрос ми задаваш. Това го знаят всички християни. Бог го е казал всичко, което е в Библията.

И така, Павел има дар от Светия дух да пророкува. Т.е. всичко, което Павел казва, му е дадено от Светия Дух.Ето, тук е записано, че Павел е изпълнен със Светия Дух:

Деяния, глава 13, стих 9

9 Но Савел, който се наричаше и Павел, изпълнен със Светия Дух, се вгледа в него и рече:

Един от даровете на Светия Дух е да се пророкува. Ето какво е писано за дарбата да се пророкува:

1Коринтяни, глава 14, стихове 1 - 5

1 Следвайте любовта; но копнейте и за духовните дарби, а особено за дарбата да пророкувате.

2 Защото, който говори на непознат език, той не говори на човеци, а на Бога, защото никой не му разбира, понеже с духа си говори тайни.

3 А който пророкува, той говори на човеци за назидание, за увещание и за утеха.

4 Който говори на непознат език, назидава себе си; а който пророкува, назидава църквата.

5 Желал бих всички вие да говорите езици, а повече да пророкувате; и който пророкува, е по-горен от този, който говори разни езици, освен ако тълкува, за да се назидава църквата.

За това в Евангелието е писано, че Бог е истинския автор на Библията. А Библията е писана от Свети човеци, чрез Светия Дух:

2Петрово, глава 1, стихове 20 и 21

20 И това да знаете преди всичко, че никое пророчество в писанието не е частно на пророка обяснение на Божията воля;

21 защото никога не е идвало пророчество от човешка воля, но [светите] човеци са говорили от Бога; движими от Светия Дух.

Т.е. Бог говори на хората чрез пророци, движими от Светия Дух!

преди 43 минути, Solomon750 написа:

Хич не го слушайте,този човек си няма никакво понятие кое,какво е,затова се изразява,по този начин,няма никаква правилна мисъл,развива се като бавноразвиващите,затова доста неща не са му ясни. А,може и да е мюсюлманин,а те много мразят християните и гледат да изопачат Божието Слово! :)

Не съм съгласен и никога няма да се съглася с теб! Ти не говориш от Божието име,а от твоето си,от твоите лични емоции,чист манипулатор и лъжец си!

Ограмоти се поне малко,прочети и изследвай Божието Слово и тогава давай мнения!

Ще отговоря на въпросите,когато ми дадеш отговор на въпроса : Къде в Библията Бог е посочил,че може да се яде СВИНСКО МЕСО? Покажи ни го!

Исая 65 :

2 Простирах ръцете си цял ден Към бунтовнически люде, Които ходят по недобър път След своите помисли, -     

3 Люде, които непрестанно Ме дразнят в лицето Ми, Като колят жертви в градини, И кадят върху кирпичени олтари:     

4 Като живеят в гробищата, И нощуват в подземията; Като ядат свинско месо, И държат в съдовете си вариво от нечисти неща; 

5 Като казват: Стой надалеч, не се приближавай до мене, Защото аз съм по-свет от тебе, Такива са дим в ноздрите Ми, Огън горящ през целия ден.

6 Ето, писано е пред Мене; Няма да мълча, но ще въздам. Да! ще въздам в пазухите им,     

7 Както за вашите беззакония, казва Господ, така и за беззаконията на бащите ви, Които кадиха по планините, И Ме хулиха по хълмовете; Затова Аз най-напред ще отмеря в пазухата им делото им.

Исая 66 :

15 Защото, ето, Господ ще дойде с огън, И колесниците Му ще бъдат като вихрушка, За да излее гнева Си с ярост, И изобличението Си с огнени пламъци,     

16 Защото с огън и с ножа Си Ще се съди Господ с всяка твар; И убитите от Господа ще бъдат много.     

17 Ония, които се освещават и очистват за да отиват в градините След една ашера в средата, Като ядат свинско месо и гнусотии и мишки, Те всички ще загинат, казва Господ.     

18 Защото Аз зная делата им и помислите им, И иде времето, когато ще събера всичките народи и езици; И те ще дойдат и ще видят славата Ми.

Точно,ясно и кратко,браво! Който,разбира Божественото Слово като теб,ще бъде спасен,който не разбира той ще загуби своя живот! :handshake:

И още :

Левит 11 глава :

1 И Господ говори на Моисея и Аарона, като им каза:     

2 Говорете на израилтяните, казвайки: Ето животните, които можете да ядете измежду всичките животни, които са по земята.     

3 Измежду животните всяко що има раздвоени копита и е с разцепени копита, и преживя, него да ядете.     

4 Обаче от ония, които преживят, или от ония, които имат раздвоени копита, да не ядете следните: камилата, защото преживя, но няма раздвоени копита; тя е нечиста за вас;     

5 питомния заек, защото преживя, но няма раздвоени копита, той е нечист за вас;     

6 дивия заек, защото преживя, но няма раздвоени копита; той е нечист за вас;     

7 и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас.     

8 От тяхното месо да не ядете, и до мършата им да не се допирате; те са нечисти за вас.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.