Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

на 24.04.2016 at 16:10, Aumi написа:

Синодът: Един е Господ, една е Църквата и тя е православна!

1.От Синодът абсолютно нищо не зависи! ;) 

2.То,по тази логика,ако аз не принадлежа към някоя църква,или деноминация,това означава ли че съм еретик?! Сигурно и на мен ще ми лепнат етикет еретик!

Много глупаво изказване в тази статия от страна на хора,които "вярват" в Бога! Те много често забравят,че не са Бог и от тях не зависи нищо!

Господ е един,църквата е една (и разбира се това не е православната ;) ) и истината също,няма две истини,или три истини!

Единственото,което трябва да направим е да следваме Исус,защото Той е пътят,истината,и животът! Всичко останало са човешки измислици и прибавки,които утежняват християнството и изморяват хората,както са го правели и фарисеите!

С една дума,играят си на вяра,заради власт и пари,затова правят и подобни изказвания! Това е! ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 часа, Eternal Life написа:

1.От Синодът абсолютно нищо не зависи! ;) 

2.То,по тази логика,ако аз не принадлежа към някоя църква,или деноминация,това означава ли че съм еретик?! Сигурно и на мен ще ми лепнат етикет еретик!

Много глупаво изказване в тази статия от страна на хора,които "вярват" в Бога! Те много често забравят,че не са Бог и от тях не зависи нищо!

Господ е един,църквата е една (и разбира се това не е православната ;) ) и истината също,няма две истини,или три истини!

Единственото,което трябва да направим е да следваме Исус,защото Той е пътят,истината,и животът! Всичко останало са човешки измислици и прибавки,които утежняват християнството и изморяват хората,както са го правели и фарисеите!

С една дума,играят си на вяра,заради власт и пари,затова правят и подобни изказвания! Това е! ;)

От ясни по-ясни сте ми. Но църквата за която говори Исус, днес не съществува. А вие може да си въобразявате, че вашата е най-истинската...

преди 1 час, Aumi написа:

От ясни по-ясни сте ми. Но църквата за която говори Исус, днес не съществува. А вие може да си въобразявате, че вашата е най-истинската...

Не знам какво всъщност ти е ясно,но определено виждам не разбираш нищо,религията не е задължение,всеки има право на избор!
Бог ни е дал избор,а сульо и пульо тръгнал да говори от себе си измишльотини и да задължава!
А,коя според теб е моята църква?!

преди 7 часа, Eternal Life написа:

Не знам какво всъщност ти е ясно,но определено виждам не разбираш нищо,религията не е задължение,всеки има право на избор!
Бог ни е дал избор,а сульо и пульо тръгнал да говори от себе си измишльотини и да задължава!
А,коя според теб е моята църква?!

Не ме интересува коя е твоята църква и какви са твоите вярвания. Тук обсъждаме нещата по принцип, а църквите отдавна са се компрометирали и са се превърнали в печеливш бизнес, което няма нищо общо с никаква духовност.
Вярата е нещо лично е всеки е свободен да вярва в това което му харесва, стига да не вреди на останалите.

на 16.05.2016 at 6:27, Aumi написа:

Не ме интересува коя е твоята църква и какви са твоите вярвания. Тук обсъждаме нещата по принцип, а църквите отдавна са се компрометирали и са се превърнали в печеливш бизнес, което няма нищо общо с никаква духовност.
Вярата е нещо лично е всеки е свободен да вярва в това което му харесва, стига да не вреди на останалите.

Не се интересуваш,а правиш изводи без да си запозната,или може би си запозната,а се правиш на три и половина,а?! ;) 

Все пак нека да ти припомня още веднъж какво бях споменал в по - предните си постове :

Цитат

Аз не принадлежа към никаква църква,а съм човек,който изследва Библията

Зная достатъчно неща и затова мога и съвсем спокойно да преценя,кое учение е фалшиво и кое учение не е!

Докато при теб базата за сравнение липсва - няма нищо ("zero"),защото не изследваш,само едно надуване и перчене,а не си запозната с християнството!

По - добре си стой там при буда(ла)та ,където ти е мястото и се извисявай,преминавай на различни нива,докато стигнеш Нирваната! ;) 

То това "малко" ми заприлича на масоните,то и те като стигнат (Нирваната) 33 ниво (най-висшата степен) и стават най - просветените същества,нали?!

Да,всеки има право на избор.

Но независимо от всичко,дали на теб ти харесва,или не,истината е една,а като не ти харесва,ти само ще изгубиш! ;)

Не мисля,че съм навредил на някого,още повече пък на теб! ;)

на 16.05.2016 г. at 17:15, Eternal Life написа:

Зная достатъчно неща и затова мога и съвсем спокойно да преценя,кое учение е фалшиво и кое учение не е!

И как ще ми докажеш, че вашето учение е истинско, а другите фалшиви? ;)
За да го направиш, трябва да стъпиш на някаква база и да се обосновеш логически. Но ти не можеш да го направиш.

на 17.05.2016 at 19:03, Aumi написа:

И как ще ми докажеш, че вашето учение е истинско, а другите фалшиви? ;)
За да го направиш, трябва да стъпиш на някаква база и да се обосновеш логически. Но ти не можеш да го направиш.

Каквото и да ти кажа,ти няма да го приемеш,защото сърцето ти е затворено да приеме истината! ;)

Базата аз я имам и тя е само,и единствено Библията,по - истинска и мощна книга от нея няма! Възприятието ти  е замъглено,очите ти са затворени,а ушите ти са запушени,какво очакваш?! ;)

27% от текстовете на Библията са точни пророчества. В Исая 46:9,10 четем, че само Бог е Този,"Който от началото изявява края".Ето като потвърждение един пример.В Откровение 9:15 е предсказано,седемнадесет века и половина преди да се случи,че Отоманската империя ще отслабне и че султанът ще потърси помощ,за да не се разпадне империята му.Това щяло да стане на 11 август 1840 г.Две години преди тази дата Йосиф Лич от Филаделфия,базирайки се на това пророчество,пише в пресата,че предстои капитулация на султана.Никой не повярвал,но когато две години след това се сбъднало пророчеството,всички разбрали,че Библията не е писана от хора,и пророците "са говорили от Бога,движими от Святия Дух",а не от своята воля (2 Петр. 1:21).

Библията е Божие послание до тебе и до мене, за да ни осветли относно смисъла на живота (1 Сол. 2:13).Тя ни посочва единствения Спасител,Исус Христос, и пътя към Божието царство.Поетът Иван Вазов заявява, че "на света няма няма по-мощна книга от Библията",и съжалява, че "тя е тъй малко позната и четена у нас".

• 4 седмици по-късно...
на 19.05.2016 в 20:22, Aumi написа:

Всички свещени писания твърдят, че са самата и единствена истина. От което следва, че или всички са истина, или всички са лъжа. Ако Бог, на различни хора, от различни краищата на света, е дал различни откровения, които те са записали на книга, би трябвало всички те да съдържат една и съща истина, но както виждаме в някои неща се разминават.

А това че ти приемаш нещо за истина, не доказва че е истина.
Свободен си да вярваш в това което ти харесва, дори и в Спагетеното чудовище.
Но вяра не означава истина.

Най после малко време,за да ви  отговоря! ;)

Животът не може да съществува без истина! И животът не е приятен без истина! Животът е тъжен без истина!

Но що е истина?!

Ще разгледаме,някои философски теории! По традиция има три теории за истината!

Първата е така наречената кореспондентна теория за истината – истината е онова което кореспондира,което отговаря на фактите!Ако ви кажа навън вали сняг и вие погледните навън и е Август (месец),вие знаете,че аз не ви казвам истината.Защото може да сравните онова което казвам с реалността.Това е много важна теория за истината.Трябва да бъдем верни на реалността.И когато кажем,че Писанието е верно,и когато Исус казва в Йоан 17 глава 17 стих,твоето слово е истина,това означава,че онова,което казва Писанието отговаря на реалността! Това е едната теория за истината!

Втората теория за истината е наречена кохирентна теория за истината.Имате ли от онези картинни мозайки – пъзели,които са само на парчета и ги поставяте заедно,сещате се нали?!Онова,което е дразнещо за тези картинни мозайки,е че никога не можете да поставете грешното парче на мястото,което искате да запълните,ако понякога насила го набутате там,може някак си да пасне,но след това нищо друго не може правилно да се прикрепи към него,няма спойка,не остават заедно! Истината има спойка! Тя задържа нещата заедно!

И така първата теория за истината е кореспондентната теория – Истината е това,което отговаря на реалността!

Втората теория за истината е кохирентната теория – Истина е онова,което си пасва заедно!

Третата теория за истината е прагматичната теория – Истината е това,което действа!

Някога сглобявали ли сте часовник?! Това е много пипкава и финна работа,защото ако само една частичка се постави на погрешното място,часовникът няма да работи! Истината е онова,което действа,истината е това,което функционира!

Писанието ни казва,че едно от знаменията на последното време,е че истината ще бъде в изгнанечество,хората няма да искат да познаят истината.

И днес западната цивилизация е в своя постмодерен период,а постмодернизма твърди че няма истина.Вие имате ваша си истина,аз си имам моя.И тъй християнството не е единствената истина,исляма също може да ви спаси,и йогата може да ви спаси,не само библейската истина. Да прочетем във Второ Тимотеево 4 глава 3-ти и 4-ти стих :

Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти,

и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните.

Представете си какво се казва тук!

Павел казва,че в последните дни,ще настъпи време,когато човешките същества,няма да могат да търпят истината,няма да могат да понасят истината,хората ще имат алергия към истината,тя ще ги дразни,ще станат нетолерантни спрямо истината. Вместо истината сами ще си търсят,хора които да им казват онова,което им е приятно. Различни истории,но те ги приемат,защото им са приятни.

А сега си представете,карате си колата и на таблото се изписва,положението на автоматичните скорости,то обаче е повредено,вие знаете,че това е една скъпо струваща поправка,обаче вие не отивате в сервиз,защото знаете че ще ви струва много пари и не искате да знаете истината,искате нещо което ви е приятно.Отивате при тъща си,казвате й какъв е проблема с колата и тя казва : „О не се притеснявай,просто си карай” и така си правите. 

Или си представете,че тук някъде,ви нараства една буца,тя става все по - голяма и по – голяма,о,не,не ви се ходи на лекар,защото той може да каже,че е тумор,а туморът може да бъде рак.

О,не,отивате при някоя врачка,плащате й добри пари,и тя ви казва : „А,не,няма нищо страшно,изпий еди кой си чай,или сложи върху нея един лист от зеле”,и вие бихте предпочели да слушате врачката,отколкото да отидете на лекар,който ще ви каже истината,защото истината може да е неприятна.

Това е странен период от време,странна цивилизация!

Представете си живота без истина. Да си представим,че постмодернизма е прав и казва,че няма истина,аз имам въпрос,ако няма истина,как може да е вярно,че няма истина?!

Ако няма истина,тогава дори твърдението,че няма истина не е истина. Интелигентни хора твърдят това и си противоречат!

Представете си,че няма истина,не само,че младежите и девойките никога няма да могат да се оженят и омъжат,но не бихте се доверявали на никого,не бихте отишли да си купите бензин,защото ще се притеснявате,че ще ви налеят портокалов сок,а дори мерцедеса не върви с портокалов сок.

Животът е невъзможен без истина,ние не бихме си спазвали обещанията,защото няма истина.

Невъзможно е да се живее в обществото,или човек сам да живее без истина!

В Еремия 2 глава от 9-ти до 11-ти стих намираме една подобна история,където Бог говори :

Затова, Аз още ще се съдя с вас, казва Господ, И с внуците ви ще се съдя.

Защото минете в китимските острови та вижте, Пратете в Кидар та разгледайте внимателно, И вижте, ставало ли е такова нещо, -

Разменил ли е някой народ боговете си, при все че не са богове? Моите люде, обаче, са разменили Славата си срещу онова, което не ползува

на 20.05.2016 в 12:43, Разгонен пръч написа:

...

Хамелионе,а ти,да вземеш,да започнеш да четеш,че вече много станаха излагациите ти! ;)

на 16.06.2016 в 19:21, Aumi написа:

...

Нямам намерение да ти обяснявам! В по - горния ми пост ти обясних,точно,ясно и кратко! Не знам дали разтягам локуми,но те са твой приоритет! Между другото в Библията "точно,ясно и кратко" е казано : "С очи ще гледат и няма да видят,с уши ще слушат и няма да чуят." Това е последното,което ти написвам - Изборът е твой! ;)

П.П.

Моля те,адресирай желанието си за изява,във форума към някой друг и не ме занимавай с излишни неща! ;)

• 1 месец по-късно...
преди 11 часа, valkiria1 написа:

Надявам се да си ме разбрала. 

Хубава вечер :)

Това, прекрасна Принцесо моя, се нарича прекомерен оптимизъм.Всеки оптимизъм в тази посока е прекомерен.

Очаквам утре и ти да бъдеш обвинена в подкрепа на ислямизацията на Европа чрез събуждането на ураган от чувства у един мюсулманин.Също тъй, надявям  се, осъзнаваш колко дълбока  е вината ти.:bday19:

• 2 седмици по-късно...
  • 4 седмици по-късно...

За последното филмче, по-кратко е, та го изгледах. Нещо обаче не мога да си събера ума за какво влязох в темата, отвличат ме разни фактори, значи едва ли ми е важно мнението. )

Та, може би преди време и аз бих се притеснила от подобна кампания на католическата църква. Сега ми се струва обичайната реклама за вдигане на популярността, примесена с политически ползи. Не знам защо толкова сте си навили предполагаема сатанинска заплаха от страна на Ватикана, както правят и част от православните. Според теб какво би се случило чрез тази кампания, което не би се случило без нея? Колкото за Уроборос, змии има и на патриаршеския жезъл, ама кой ги разбира. Папата и кардиналите  и патриарсите и други подобни би трябвало да го разбират де, но какво от това. Защо в логото на кампанията има Уроборос, да се правят на интересни и загадъчни помежду си?

преди 18 часа, witness написа:

За последното филмче, по-кратко е, та го изгледах. Нещо обаче не мога да си събера ума за какво влязох в темата, отвличат ме разни фактори, значи едва ли ми е важно мнението. )

Та, може би преди време и аз бих се притеснила от подобна кампания на католическата църква. Сега ми се струва обичайната реклама за вдигане на популярността, примесена с политически ползи. Не знам защо толкова сте си навили предполагаема сатанинска заплаха от страна на Ватикана, както правят и част от православните. Според теб какво би се случило чрез тази кампания, което не би се случило без нея? Колкото за Уроборос, змии има и на патриаршеския жезъл, ама кой ги разбира. Папата и кардиналите  и патриарсите и други подобни би трябвало да го разбират де, но какво от това. Защо в логото на кампанията има Уроборос, да се правят на интересни и загадъчни помежду си?

Предните два филма също разкриват доста неща!

Виж Откровение 13 глава,както и това :

Мисля,че ще ти бъде любопитно и интересно! :)

преди 12 минути, Eternal Life написа:

Някои цял живот "вървят" и все на едно място си стоят,и не могат да се върнат,защото са пропаднали в една огромна пропаст,която ги отделя от истината и спасението! ;) 

Няма как да е иначе, не че точно такъв е планът, просто нещата с нас са каквито единствено могат да бъдат. Има срокове, обстоятелства, които пречат или помагат. И най-вече едно условие има, ти би трябвало да го знаеш - никой не може да дойде до постоянен интерес и размишление по тия въпроси, ако не е бил привлечен.

Благодаря за филмчето, и последното изгледах и ме наведе на размисли страшни :) Като се почна от 2 Солуняни 2 през евангелията за пришествието (парусия-та) до Даниил 7 и апокалипсиса.

Ма ние сме били големи балъци! Само това ще заключа. Нямам на кого да кажа, а може би е по-добре.

Всъщност кого го интересува кой какво е казал - не са всички тия споменати места от библията пророчества за бъдещето. И да има нещо такова, не са основното. Защото за хората, които са ги писали нищо от този свят не може да е по-важно от другото, свързаното с вътрешните процеси в човека и движението му към Бога. Защото, пак, пак и пак са описвани иносказателно принципни положения в тях, етапите, кое след кое, след кое и т.н. Като се разгледа текста с множеството значения, залозите, времената, разбираш, че изобщо не е лесно да се отсече какво е точно, но варира около много грандиозна картина - като мълния от изток до запад. Има нещо такова даже от Хераклит, че съдът е огън или мълния "едновременно". В един миг. Затова постоянно на тия места се повтаря "който чете нека разбира", "който има ухо да слуша", защото замисълът е скрит наистина. Павел започва с молба и предупреждение да не се повличат от умовете си и разни тълкувания и пророчества, и говори като йерофант на въведени хора, които би трябвало да са излезли от буквалното схващане на света.

1. А колкото за пришествието на Господа нашего Иисуса Христа и нашето събиране при Него, молим ви, братя,
2. да се не поколебаете тъй скоро в мислите си, нито да дохождате в ужас било чрез дух, било чрез слово, или чрез послание, като че ли от нас изпратено, какво уж настъпва вече Христовият ден.
3. Никой да ви не прелъсти по никой начин; защото оня ден не ще настъпи, докле първом не дойде отстъплението и се не открие човекът на греха, синът на погибелта,
4. който се противи и се превъзнася над всичко, що се нарича Бог, или светиня, за да седне като бог в Божия храм, показвайки себе си, че е бог.

Изглежда лесно за разбиране, но не е. Той започва с пришествието и събирането им (парусия) в Христос, който няма къде другаде да се яви, освен във всеки един от тях, но това може да стане едва след отстъплението и след като първо първия се открие (в тях), синът на погибелта. И т.н. Не са едно и две.

преди 5 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Църквата в България има половин милиард?! Целта й е да вярваш а не че ти казва истината!

Църквата в  България и където и другаде по света да е няма да те спаси,ако ти не си истински Христов последовател! Ти чети,изследвай Библията и ако има нещо нередно кажи на брата си и ако не те послуша,това си е за негова сметка! 

Псалми 34:8 
Вкусете и вижте, че Господ е благ; Блажен оня човек, който уповава на Него...

Псалми 100:5 
Защото Господ е благ; милостта Му трае до века. И верността Му из род в род.

Наум 1:7 
Господ е благ, крепост е в ден на бедствие, И познава уповаващите на него.

1.Петрово, 2 глава

1 И тъй отхвърлете всека злоба, и всека лъст и лицемерие и завист, и всеко одумване.

2 Пожелайте като новородени младенци чистото словесно млеко, с него да порастете,

3 понеже вкусихте "че Господ е благ."

4 При когото идвайте като при камик жив, от человеците отхвърлен, а от Бога избран и драгоценен.

5 И вие като живи камене зидете се на дом духовен, на свещенство свето, да принесете жертви духовни благоприятни Богу чрез Исуса Христа.

______

В какво се състои благостта на Господa?

преди 41 минути, rurk написа:

В какво се състои благостта на Господa?

У Бога има следното качество: пред Него никога не можеш да говориш против другите.
Учителя

преди 9 часа, 3,14 написа:

Но дори и в смъртта си човек може да бъде само и единствено себе си?

Нямам опит, но така казват. Срещала съм го на много различни места, даже в "Дидахи". В онова есе по Гурджиев от темата тук също, че последното желание е много важно. И че то не било случайно, а нещо като сбор от най-определящите стремежи и мотиви от целия изминат живот, затова в известен смисъл човек наистина се явява пред смъртта с истинското си лице. Има даже обичай да се сваля посмъртна маска и може би оттам идва изразът "лицето на смъртта", знам ли? Използвах това клише горе, без да се замисля.

преди 9 часа, 3,14 написа:

А може би статуите са неговите различни лица, зад които се крие от смъртта?

Статуите нали били еднакви, обаче даже да бяха различни, общият им признак е, че не са живи. Приказката дава възможности за доразказване. Аз си представих "стоп" техниката покрай статуите и един и същи човек замръзнал в различни заучени пози. Идеята на тази техника била да ги изкара от автоматизма. При даден сигнал всеки трябвало да фиксира тялото си както е в момента, да задържи мускулното напрежение, погледа и изражението на лицето си докато го освободят, и така да направи "снимка" на себе си в промеждутъка на две привични пози. Понеже ние имаме някакъв ограничен брой такива автоматично заемани пози на тялото, а те са свързани с емоциите и мисленето. Само че сам не можеш да си кажеш "стоп", трябва да го направи неочаквано някой друг, както правили в Приоре и по разни представления.

По-интересно е може би, че човек може да усети "вкуса" на живота едва след като в някакъв смисъл излезе от него и го погледне отстрани. И го вижда точно мъртъв, а вкусът на живота се оказва нещо друго. Не самозабравата.

Разоблачать образы опасно, ведь они скрывают, что за ними ничего нет.

Жан Бодрийяр

От себе си не можем да избягаме. Затова и не трябва да се привързваме към аз-а си - безсмислено е и глупаво. Това е все едно да оцветиш стъклото през което гледаш. Но така ще получим погрешна представа за всичко останало. Не можем да избягаме от себе си - съзнанието, умът, чувствата, сетивата са все индивидуални. От кое от изброените бихме се лишили и бихме продължили да наричаме себе си живи? Представете си се без съзнание, ум, чувства и сетива (всичките, не само без едно или две). Но притежаването на аз не трябва да се счита за нещо особено. Всички имат аз и той трябва да е чист и прозрачен.

• 4 месеца по-късно...
преди 18 часа, valkiria1 написа:

Иудаизма и Исляма имат еднакво виждане за Иисус, той е човек и пророк.

Това ме изненадва.Естествено Исляма признава Иса(Иисус) за Расул, но Иудаизма ?

Разбира се за бог и двете религии не го признават.Мисля и друг път съм коментирал отношението на иудеите към чудноватата идея всемогъщия бог да се разхожда в човешко тяло, а тукашните му творения взели, че му теглили един бой, разпънали и дори убили.На този фон дори Алийчето изглежда рационална.

преди 1 час, badr написа:

Мисля и друг път съм коментирал отношението на иудеите към чудноватата идея всемогъщия бог да се разхожда в човешко тяло, а тукашните му творения взели, че му теглили един бой, разпънали и дори убили.

С малката разлика, че според християните Исус не е бог преди да възкръсне.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.