Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Точно така, шабат означава почивка. И в изход 20:8 се казва пази шабат... Някои превеждат това като съботния ден, други като почивния ден. Смисълът да се отдели един ден на Бог вече споменах. В България като почивен ден се е утвърдила неделята. Това, че нашия почивен ден не съвпада с еврейския е без значение. Заповедта от изход е спазена и ако Бог се почита в неделя вместо в събота.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Определено смятам,че обясненията ти са твърде отвлечени.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.Откъде правиш извода,че покланяйки се в деня на слънцето,творец е сатурн?!

Говорех за съботата, неин управител (на първия час) е Сатурн. Не за деня на Слънцето неделя.

И да, малко несмилам материал привеждам... Нали знаеш, като няма човек възможност, пише дълго писмо, вместо кратко).

Така,че твърденията ти че християните почитат неделята са абсолютно безпочвени!

Това че повечето църкви са приели почитането на неделята,не ги прави повече християни,а по скоро се явяват нарушители на Божия закон!

Християните отбелязват не първия ден и не деня на слънцето в неделя, а възкресението на Христос, затова неделната литургия е "малка пасха", ден и първи и осми като начало на новото творение. Което именно казва в горния цитат и Климент Александрийски, като нарича из нецитираните места Христос "денят днес", Христос като шест и осем, а съботата само "приготовление за първоначалния ден".

Итак, седьмой день объявлен днем отдыха, освобождения ото зла и приготовления к первоначальному (a)rxegonon) дню, дню совершенного отдыха и истинного света, который все воистину освещает и охватывает...

Макар че и слънчева символика има в тези събрания, понеже Христос е наречен "Слънце на Праведността". Впрочем за православието съботата не е отменяна никога като празник.

(почетох отгоре-отгоре, понаучих се нещичко и аз междувременно :ph34r:)

А седмият ден на "прекъсването" - което също означава буквално Шаббат, се оказва в някакъв смисъл - още продължаващ. Виж това ме впечатли този път, но наистина богословските трактовки и особено православните са си доста отвлечени. Затова пък ти пълнят душата, както се казва, :) понякога. Добре, да не досаждам с монолози, пристъпвам към наливане на още малко разяснения.

--------------

Суббота в православной памяти, в православном богослужении и богословии также до сих пор праздничный день. Субботы, как и воскресные дни, празднично выделяются из дней Великого Поста. В них совершается праздничное, не постовое богослужение. Служится полная Литургия, не читается покаянная молитва Ефрема Сирина, не делаются земные поклоны.

Православието винаги помни, че сътворяването на света е започнало от неделния ден (тъй като завършило със съботния). Помни и че обновяването на творението също е започнало в първия ден след съботата, тоест във възкресния ден. Но ако с творческата неделя от първа глава на книга Битие историята просто е започнала и по тази причина този ден е бил просто и ясно „първи”, то пасхалната неделя завършила събитията, започнали в Страстната Седмица: това е възкръсването на живота, възсиял из мълчанието и гробницата на Съботата. Пасхалната Неделя увенчава деянията на Страстната Седмица, тя следва след Съботата, след седмия ден и със самото това се оказва… осми ден. Неделята, по такъв начин, има уникален статус: тя е и първи ден от седмицата, и – осми.

„…Денят на Слънцето, споменат от Юстин (Философ) е не повече от техническо обозначение на деня (римският календар познавал ден на Венера, ден на Марс, ден на Меркурий…) … Неделните „слънчеви събрания” на християните, закоито говори св. Юстин са Евхаристийни събрания. На тях става причастяване с Вечната Трапеза. И това означава, че денят на Литургията (а в древната Църква такъв ден е бил преди всичко неделният ден) извежда християните отвъд рамките на историята. Причастието на Вечността е извън времето, то е метаисторично. И като такова, Причастието много добре се съотнася с числовата символика на Библията. Шестте дни са дните на творението. Седмият ден, продължаващ от сътворяването на човека до края на времето – това е сега продължаващата история на човека (характерно е, че за седмия ден Шестоднев не говори като за другите, „и беше вечер и беше утро”; този ден още не е приключил). Осмият ден – е денят на изпълнението и края, денят, когато времето враства във Вечността… „Денят осми, а заедно и първи, или, по-добре да се каже, единият и безкраен” (св. Григорий Богослов)

http://azbyka.ru/protestantam-o-pravoslavii.shtml#obrashhenie_k_adventistam

диакон А. Кураев, „Протестантам о православии – обращение к адвентистам”

Редактирано от witness (преглед на промените)

И защо Сатаната не спасява Исус от кръста,след като с това изкупва греховете ни? И да се опита да го спечели?

спазвал е почивката и с другите гяволета е бил на купон в назарет!

Значи Исус е бил незначителна личност! Впоследствие обожествен!

незнам за кой исус питаш!в израел сигурно има хиляди исусовци!

Исус Христос разпнатия!

Твоя смешен бог Глен!

приятелски съвет,не скверни,небогохулствай!по добре се бъзикай с друго нещо!?ти си знаеш!дал ти е свободна воля!

незнам за кой исус питаш!в израел сигурно има хиляди исусовци!

Исус е гръцко произношение на Иеhошуа, накратко - Иешо. В съвременен Израел няма ни един с подобно име. Хиляди са: Давид, Моше, Ели, Иаков, Ицхак, Леви, Даниел, Габриел, Шломо.

В съвременен Израел няма ни един с подобно име. Хиляди са: Давид, Моше, Ели, Иаков, Ицхак, Леви, Даниел, Габриел, Шломо.

Поредната порция простотии... Ако бе поне малко на "ти" с историята, щеше веднага да се сетиш за един от мозъците на атентата с/у Бернадот - Йехошуа Цетлер, който почина преди няколко години.

В съвременен Израел няма ни един с подобно име. Хиляди са: Давид, Моше, Ели, Иаков, Ицхак, Леви, Даниел, Габриел, Шломо.

Поредната порция простотии... Ако бе поне малко на "ти" с историята, щеше веднага да се сетиш за един от мозъците на атентата с/у Бернадот - Йехошуа Цетлер, който почина преди няколко години.

Ти пък откъде цъфна такъв метумтам? С лекота раздаваш квалификации, но следващия път като решиш да ми се правиш на умник вникни в написаното, ако трябва го препрочети.

...

Опитваш се да доказваш неща,които не почиват на библейските истини!

Посочи ми един стих от Библията,който доказва твоето твърдение,че трябва да се празнува възкресение,или каквото и да е нещо свързано с този ден!

Това,че Климент Александрийски,Юстин,аз,или ти твърдим нещо извън Библията са само интерпретации,важно е какво е казал и наредил Бог!

По този начин можем да си бърборим до утре и всеки да доказва някаква своя истина,опитвайки се да докаже себе си!

Библията и само Библията е единствения критерий,всичко друго е шлака!

Ето ти ясната история на това,за което дискутираме!

http://textuploader.com/5d6yq

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Ти пък откъде цъфна такъв метумтам? С лекота раздаваш квалификации, но следващия път като решиш да ми се правиш на умник вникни в написаното, ако трябва го препрочети.

Въпрос на чест е да си признаеш невежеството. Ама явно ти липсват "топки". И сега "бягаш по тъча", след като беше разкрит. Но не се притеснявай - тук са доста като теб. Да се пише по дадена тема е лесно; виж, колко сме запознати с нея е отделен въпрос. Досега тук не съм видял един, който да е прочел необходимата акад. литература по въпрос, който се разисква. Все още чакам някой да ме изненада приятно с ерудиция, а не с преразказ от интернет сайт.

Опитваш се да доказваш неща,които не почиват на библейските истини!

Посочи ми един стих от Библията,който доказва твоето твърдение,че трябва да се празнува възкресение,или каквото и да е нещо свързано с този ден!

Това,че Климент Александрийски,Юстин,аз,или ти твърдим нещо извън Библията са само интерпретации,важно е какво е казал и наредил Бог!

По този начин можем да си бърборим до утре и всеки да доказва някаква своя истина,опитвайки се да докаже себе си!

Библията и само Библията е единствения критерий,всичко друго е шлака!

Ето ти ясната история на това,за което дискутираме!

http://textuploader.com/5d6yq

Благодаря за линка, прочетох информацията, но това не променя мнението ми.

Библията не е Бог. И дори да приемем, че всяка дума от двата завета е боговдъхновена, как да променим, че е четена от несъвършени хора като теб и мен, които се объркваме и нямаме стабилни критерии за истинност.

"Посочи ми един стих от Библията, доказващ, че трябва да се празнува възкресение..." - а Рождество Христово предписано ли е в Библията да се празнува? (Редовен въпрос и отговор)

И косвено, по подразбиране, защо не това място от Псалм 117/118

22 Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Стана глава на ъгъла, space.gif
23 От Господа е това, И чудно е в нашите очи. space.gif
24 Тоя е денят, който Господ е направил; Нека се радваме и се развеселим в Него.

За мен в ядрото на този спор не е преместването на празничния ден и неспазването на четвъртата заповед, а въпросът за приемането или отхвърлянето на Иисус Христос като Син на Бога, Спасител и Месия.

Забравих още един цитат от Библията от Колосяни 2:):

16 И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота; space.gif
17 които са сянка на онова, което ще дойде, а тялото е Христово.

Редактирано от witness (преглед на промените)

...

Чукча не читател, чукча писател.
Липсата на кадурим може да витае в главата единствено на кастриран. Вече 12г обитание ми спестява прочита на акад. литература, защото съм зрител от първия ред.

Не смятам повече да ти обръщам внимание, но ти си типичен обект на психосоматическа изява. Д-р. Данбър издава книга "Емоции и телесни изменния". Авторитетът му утвърждава, че точно на кожата минава границата между вътрешния и външен мир на личността. Според божественото начало на кожата е възложена роля, да чисти менталните отрови, забъркани от подтиснати емоции, като чувство на вина, страх, разкаяние и прочие негативизми. Следи кожата си! Толкова много жлъч храни сивата ти безличност, че е неизбежно външна индикация в близко бъдеще.

• 2 седмици по-късно...
на 30/10/2015, 19:35:35, witness написа:

Библията не е Бог. И дори да приемем, че всяка дума от двата завета е боговдъхновена, как да променим, че е четена от несъвършени хора като теб и мен, които се объркваме и нямаме стабилни критерии за истинност.

"Посочи ми един стих от Библията, доказващ, че трябва да се празнува възкресение..." - а Рождество Христово предписано ли е в Библията да се празнува? (Редовен въпрос и отговор)

а писана ли е от съвършени хора?

на 20/10/2015, 18:41:47, Shiniasu написа:
на 29/10/2015, 23:18:22, Alex&Vanko^ написа:

Значи Исус е бил незначителна личност! Впоследствие обожествен!

Буда,Иисус,Мохамед са учители и пророци. И няма незначителна личност.

преди 3 часа, Alex&Vanko^ написа:

Защо Исус Христос отива на кръста заради ерес нали? Хубаво значителна личност!

Обвинението, заради което римският префект (а не - прокуратор!) Пилат Понтийски издава тази смъртна присъда, е закачено на самия кръст - това си е съвсем ясно написано в Библията. Ама кой да я чете...

преди 16 часа, името ми е .... написа:

а писана ли е от съвършени хора?

Буда,Иисус,Мохамед са учители и пророци. И няма незначителна личност.

Първото лице - Сидхарта Гаутама - откога се "преквалифицира" в пророк? А второто е пророк само в исляма.

Редактирано от Бате Милко (преглед на промените)

Второто лице(както го наричаш) ,извършва ли чудеса,вижда ли в бъдещето-това ако не е пророк,какво е тогава?

Между преподавател и учител разликата каква е?

Буда вижда свои минали животи,а който може да направи това,той знае какво ще е следствието за бъдещето.

Бог е един и е съвкупността от истина,мъдрост,любов.Това кой с каква религия ще се припознае,въобще не ме интересува.

преди 12 часа, името ми е .... написа:

Второто лице(както го наричаш) ,извършва ли чудеса,вижда ли в бъдещето-това ако не е пророк,какво е тогава?

Между преподавател и учител разликата каква е?

Буда вижда свои минали животи,а който може да направи това,той знае какво ще е следствието за бъдещето.

Бог е един и е съвкупността от истина,мъдрост,любов.Това кой с каква религия ще се припознае,въобще не ме интересува.

Вижда се отдалеч, че си скарана с теол. терминология. Прочети малко каква е разликата м/у въплътено в човешко тяло божество (Иисус) и пророк (Илия, Йезекил...). Започни оттам.

Относно това дали изобщо съществува Бог (и дали е един-единствен!) - quod erat demonstrandum.

Редактирано от Бате Милко (преглед на промените)

на 30.10.2015 г.,, witness написа:

...

Aз не мога да променя мнението ти,но Бог може! Библията е средството чрез,което Бог говори на всички човеци на тази Земя!

Ти сама трябва да търсиш и да изследваш,вместо сляпо да се доверяваш на това,което си чула оттук и оттам!

Един християнин не би следвало да вярва в каквото си поиска? Не може да вярваш и в сатана,и в Бог едновременно! Христос казва така в Лука 16 :13 :

"Никой служител не може да служи на двама господари; защото или ще намрази единия и другия ще обикне, или ще се привърже към единия а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона."

Какво трябва да бъде нашето отношение към Твореца?! Можем ли да получим познание за този Творец?! Ние казваме Богопознание и Богопочитане,Бог е оставил два велики източника за Богопознание. Това са природата и Библията. В природата Бог е посочил своята мощ,а в Библията,неговото писано откровение,Бог е посочил своята воля! Библията е Божие Слово изпратено до човечеството,до всеки човек - до нас,за да познаем Твореца.Ние го виждаме в творението,но ние по - добре можем да го опознаем в Неговото Слово. Когато Апостол Павел изнасяше своята реч в Атина на Ареопага този форум на древногръцката философия,в Деяния на Апостолите в 17 глава изтъкна точно тази истина в 24,25 и  27 стихове :

"Бог, Който е направил света и всичко що е в него, като е Господар на небето и на земята, не обитава в ръкотворени храмове,нито Му са потребни служения от човешки ръце, като да би имал нужда от нещо, понеже сам Той дава на всички и живот и дишане и всичко; за да търсят Бога, та дано биха Го поне напипали и намерили, ако и Той да не е далеч от всеки един от нас;"

Павел казва Бог е създал този свят и ние живеем благодарение на неговата благодат. И когато наблюдаваме този свят,дано бихме потърсили,дано бихме напипали,дано бихме го намерили. Защо трябва да го търсим ,защо трябва да го познаваме,защо Библията апелира към към Богопознание,към търсене на Бога?! Има и други стихове в Библията,в които се казват : "Търсете Бога",защо трябва да го търсим,дали това е свързано с нещо в нашия живот?! Нашият спасител Господ Исус Христос в своята първосвещеническа молитва в Евангелието от Йоана 17 глава 3-я стих  произнесе и този израз :

А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.

Това е една знаменита мисъл на нашия Спасител,това е вечен живот,да познаят  Бога,Богопознанието е еквивалентно на вечен живот,а не познаването е еквивалентно на вечна смърт. Павел поставя знак на равенство между Богопознанието,познаването на Бога Исуса с вечността,това е казва вечен живот "да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил".Ние трябва да знаем,че има един Бог,който е създал света и го поддържа,ние трябва да знаем,че имаме един Небесен Баща,който се грижи за нас и който ни обича,ние трябва да знаеме,че имаме един Спасител - един Христос,който е дошъл на Земята,за да ни спаси,да ни помогне,да ни изкупи,това трябва да знаем.Това познание,това дълбоко познание всъщност води към вечен живот,към осъществяване на най - съкровените мечти и въжделения на човечеството,към овековечаване на човечеството.Когато ние познаем нашия Творец,ние стигаме до уединение с Него и тогава ние получаваме Неговата Сила,Неговият Живот и този живот овековечава нашия живот.Без Богопознание,ние сме далеч от Него,ние сме лишени от Него - лишени сме от Неговата Светлина,от Неговия Живот,от Неговата Сила,ние сме изоставени,ние сме лишени от живота,ние загиваме,ние отиваме към вечна смърт.Затова Библията казва познай Бога,Библията апелира към Богопознание и към търсене на Бога,търсете,дано биха го потърсели и намерили е казал Апостол Павел,пред гръцките философи в Атина.От Богопознанието зависи нашия временен и вечен живот,нашата съдба!

Но обърнете внимание,почитането на Твореца,не означава само признаване на неговото съществуване.Много хора признават съществуването на някаква сила,без да знаят какво влагат в израза "някаква сила",но почитането на Твореца не означава само признаване на Неговото съществуване,да признаеш,че има един Бог,но истинското почитане на Твореца означава да се съобразяваш с Неговата Воля,с това,което той е разкрил в Своето Слово.

Христос изрази това чрез един подходящ  пример в Евангелието от Лука 6-та глава от 46 до 49 стихове :

И защо Ме зовете, Господи, Господи! и не вършите това, което казвам?Всеки, който дохожда при Мене, и слуша Моите думи, и ги изпълнява, ще ви покажа на кого прилича. Прилича на човек, който като построи къща, изкопа и задълбочи, и положи основа на канара; и когато стана наводнение, реката се устреми върху оная къща, но не можа да я поклати, защото беше здраво построена. А който слуша и не изпълнява, прилича на човек, който е построил къща на земята, без основа; върху която се устреми реката, и на часа рухна; и срутването на оная къща беше голямо.

Христос казва защо ме зовете Господи,Господи,обръщате се към мен,молите се,почитате ме,зовете ме,а не изпълнявате това,което ви казвам,не пазите това,което ви казвам?!

Тези думи на Исуса Христа показват,че истинското Богопочитание,истинското обръщение - обръщане към Него,истинската молитва,трябва да предполага и вече изпълняване на Неговата Воля.Не е достатъчно само да казваме  : "Господи,Господи" ,да повтаряме този израз,да се молим,да изразяваме тези прозби,нашите молби,нашите молитви,но ние трябва да изпълняваме и Неговата Воля. И когато Библията ни казва да почитаме великия Творец и да се поклоним,първата ангелска вест твърди,поклонете се на този,който е направил всичко,това Богопоклонение,включва и желание за съобразяване с волята на Твореца.

Всички наши разсъждения,човешката логика,съвременната космология и астрономия и Библията,ни водят към една Велика Първопричина,към Един Творец,създанието,доказва Своя Създател.От този фундаментален факт,произтича и религията! Що е религията?! Религията,това е отношението ми към Твореца,отношението на творението към Твореца,осъзнаване на това отношение,долавяне на това отношение към едно Велико Същество,едно Безкрайно Същество,от което аз завися,зависи живота ми - съдбата ми,това долавяне на отношението ми към едно Безкрайно Същество е религията,това фактически е религията! И този фундаментален факт,че ние приемаме една Велика Първопричина за всичко съществуващо,произтича и религията,тоест познаването и почитането на Твореца.Отношението ми като творение към Твореца създава моята религия,определя моята религия и това е религия на познаване и почитане на Твореца.

Но истинската религия не е само теология,не е само Богословие,истинската религия,истинското почитане на Твореца означава съобразяване на живота,постъпките,целите,идеалите,направлението в живота с Божиите изисквания,а това означава любов към истината,любов към доброто,любов към всички хора,да не говорим за любовта към Бога.Това означава вече един почтен морален и чист живот,това всъщност е съобразяване на творението с Волята на Твореца.В Библията Твореца е предал с пределна яснота Своята Воля,тук в тази Свята Книга,можем да намерим всичко,което ни интересува по отношение на този Творец.Ако приемем Твореца тогава живота ни ще бъде овековечен и завинаги свързан с Неговия живот,а Бог е Безкрайният Живот,както видяхме думите на Исуса "това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил",ако приемем Твореца живота ни ще бъде свързан с Него и овековечен,ако го отхвърлим,тогава съдбата ни ще бъде вечно отделена от Него,тоест вечно отделяне от живота,който е равностоен на вечна смърт,анихилация - несъществуване.Ние имаме право да изберем,ние сме разумни същества създадени със свободна воля и имаме право да изберем - или вечен живот свързан с живота на Твореца в един нов свят,или вечно несъществуване.

Чрез перото на Исая (45 глава 22 стих ),този Богооткровен пророк,Бог отправя един апел към всички хора :

"Към Мене погледнете и спасени бъдете всички земни краища; Защото Аз съм Бог, и няма друг."

Бог се обръща към цялото човечество,към всички земни краища :

"Към Мене погледнете и спасени бъдете",което означава Бог да ни помогне  с искрени сърца,с пълна вяра да се обърнем към този Творец,за да бъде животът ни свързан с Него и да бъде овековечен!

Леле, ти да не си проповедник, бе човек, та пишеш такива дълги проповеди ? :whist:

преди 21 минути, valkiria1 написа:

Когато човек е част от някаква приемственост на осъзнаване, както го наричам аз, според моя жаргон, то е много трудно или на практика не възможно, да сподели това с друг, който не е част от същата приемственост. Но ако, все пак, е част от някаква сходна традиция, както сме аз и ти, колкото и различни пътища да следваме, то лесно можем да намерим общ език. Според мен е така.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

шабат е оприличена на невеста  и е празник

можеш ли да разясниш коя е невестата?за жениха е ясно,че е Господаря на съботата!

на 27.10.2015 г.,, witness написа:

През Шабата всеки трябва да показва радост, като противопоставяне на прислужницата Лилит. Където и да обитава мъката на Шабетай, той трябва да показва радост. В мястото на мрака, светлина. В мястото на родилните болки, радост. За да се трансформират всички неща. За Лилит е меланхолията [горчивият мрак] . . . ямата . . . със змии и скорпиони . . . изгнанието на Исраел.

Но който почита Шабат избягва тази яма. Който престъпва, остава впримчен . . . . Този, който съблюдава Шабат, се възкачва към Malkhut, който е Шабат. . . През Шабата човек трябва да се украси с хубави дрехи. Защото той е дете на Шабат, дете на Кралицата.

на 21.11.2015 г.,, valkiria1 написа:

мда-а-а,

по надалеч от ала-бала-кабала не си стигнала:tongue2:изповядващите иудаизъм възприемат шабат като празник...който се повтаря всяка седмица през цялата година .спазването на шабат е част от  завета на Адонай, дал този ден единствено и само на своя народ;)

леха доди  ..като си преведеш тази празнична песен ,ще разбереш че шабат е оприличена на невеста  и е празник,а не предумишлено пренебрежение.

Не виждам противоречие със смисъла на текста, който пуснах предната страница - горното е цитат от него, а пък за леха доди и връзката му с ала-бала-кабала можеш да ми вЕрваш, доколкото може да се вярва на информацията, че е творба на учителя на Моше Кордоверо, на име  АЛКАБЕ́Ц Шломо бен Моше ха-Леви , кабалист и поет-мистик.

После, не бих могла да стигна по-далече от нещо, в което дори не съм навлизала. Кабала изисква дълги години обучение (не се съмнявам, че си ги преминала и сега напредваш в друга посока) и е твърде висока летва. За мен. :tongue2:

http://www.eleven.co.il/article/10143

на 27.10.2015 г.,, Eternal Life написа:

III (IV)

Помни да пазиш свято почивния ден.
(Съботната заповед е коренно променена)

А аз се чудя - Защо Исус и учениците Му не почитат съботния ден???

Защо?!

Матей, глава 12, стихове 1 - 5

1 По онова време, в една събота, Исус минаваше през посевите; а учениците Му, като огладняха, почнаха да късат класове и да ядат.

2 А фарисеите, като видяха това, рекоха Му: Виж Твоите ученици вършат каквото не е позволено да се върши в събота.

3 А Той им рече: Не сте ли чели що стори Давид, когато огладня той и мъжете, които бяха с него,

4 как влезе в Божия дом и яде от присътствените хлябове, които не бе позволено да яде ни той, нито ония, които бяха с него, а само свещениците?

5 Или не сте ли чели в закона, че в съботен ден свещениците в храма нарушават съботата, и пак не са виновни.

За това питам - Грешник ли е Исус и учениците Му, които не почитат старозаветната събота?!

space.gif

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

преди 16 часа, Logoc написа:
  space.gif

Бъркаш! Няма такова нещо! А,ти в събота не се ли храниш?

Съботата не беше само за Израил,но и за света.Беше известена в Едем и както другите предписания на Декалога има непреходна валидност.За този закон,от който съботата е част,Христос заяви : "Докле премине Небето и Земята,ни една йота,ни една точка от закона няма да премине." Докато траят Небето и Земята,съботата ще продължи да бъде знак за властта на Създателя.И когато Едем отново разцъфти на Земята,Божият свят почивен ден ще бъде почитан от всички под слънцето."От събота до събота" обитателите на прославената Нова Земя ще отиват "да се поклонят пред Мене - казва Господ" (Матей 5:18; Исая 66:23).Никоя друга институция,която е била поверена на евреите,не ги отличава толкова цялостно от околните народи,както съботата.Бог предназначи спазването й да ги определи като Негови поклонници.Тя трябваше да бъде знак за отделянето им от идолопоклонството,за връзката им с истинския Бог.Но за да пазят съботата свято,самите хора трябва да бъдат святи.Чрез вяра трябва да станат участници в Христовата правда.Когато даде на Израил заповедта : "Помни съботния ден,за да го освещаваш",Господ също им каза : "Бъдете ми свети човеци" (Изход 20:8,22:31).Само така можеше съботата да разграничи Израил като поклонници на Бога.
Когато евреите отстъпиха от Бога и пропуснаха да направят чрез вяра Христовата правда своя собствена,съботата загуби значението си за тях.Сатана се стремеше да издигне себе си и да отдалечи хората от Христос и работеше,за да изврати съботата,защото бе знак за Христовата сила.Еврейските водачи изпълниха волята на Сатана,като обградиха Божия почивен ден с тягостни изисквания.В дните на Христос съботата бе така преобразена,че спазването - отразяваше по-скоро характера на егоистичните и осъдителни човеци,отколкото характера на обичащия небесен Баща.Равините в действителност представяха Бога като Такъв,Който е дал на хората неизпълними закони.Те подведоха народа да Го приема като тиранин и да мисли,че спазването на съботата, както Той го изисква, прави хората коравосърдечни и жестоки.Делото на Христос трябваше да очисти тези фалшиви разбирания.Макар че равините Го преследваха с безмилостна враждебност,Той не се присъедини към техните изисквания дори външно,но вървеше право напред,като пазеше съботата според Божия закон.

В един съботен ден,когато Спасителят и учениците Му се връщаха от мястото на поклонение,минаха през нива със зреещо зърно.Исус бе продължил да работи до късен час и като минаваха през нивите,учениците започнаха да събират класове и да ядат зърната,като ги стриваха с ръце.В който и да е друг ден това действие не би събудило никакъв коментар,защото минаващият през житна нива,през овощна градина или през лозе бе свободен да събере,каквото желаеше да хапне (виж Второзак. 23:24,25).Но да се прави това в събота,се смяташе за акт на осквернение.Не само събирането на зърното беше един вид жътва,но и стриването на класовете се смяташе вършитба.Така според мнението на равините имаше двойно нарушение.
Шпионите веднага се оплакаха на Исус,казвайки : “Защо правите това,което не е позволено да се прави в събота?”
Когато бе обвинен за нарушение на съботата във Витесда,Исус се защити,като потвърди Своята синовност към Бога и заяви,че работи в хармония с Отца. Сега,когато бяха атакувани учениците,Той посочи на обвинителите Си примери от Стария завет - действия,извършени в събота от Божии служители.

Щом беше право Давид да задоволи глада си,като изяде хлябовете,които бяха отделени да се употребят свято,тогава бе право и учениците да задоволят нуждата си,като откъснат класове в святите часове на съботата.А също и свещениците в храма изпълняват по-голяма работа в събота,отколкото в други дни.Същата работа за светски неща би била грешна,но трудът на свещениците е Божия служба.Те изпълняваха тези обреди,които посочваха изкупителната сила на Христос,и трудът им бе в хармония с целта на съботата.Но сега самият Христос бе дошъл.Учениците,като извършваха делото Му,бяха ангажирани с Божия служба и това,което бе необходимо за изпълнението на тази служба,бе правилно да се върши в съботен ден.
Христос искаше да научи учениците и неприятелите Си,че службата за Бога е на първо място.Предметът на Христовото дело в този свят е изкуплението на човека.Затова онова,което е необходимо да се направи в събота,за да се изпълни това дело,е в съгласие със съботния закон.
Тогава Исус завърши победоносно Своя аргумент с изявлението,че Той е “господар на съботата” - Един,Който стои над всички въпроси и над всеки закон. Всемогъщият съдия оправда учениците Си от обвинението, като се позова на самите постановления, в чието нарушение бяха обвинени.

Исус не остави нещата да отминат само с упрек към неприятелите Му.Заяви,че в слепотата си те са разбрали фалшиво същността на съботата. Каза им : “Но ако бяхте знаяли що значи тая дума : Милост искам, а не жертва!,не бихте осъдили невинните” (Матей 12:7).Многобройните им безсърдечни ритуали не можеха да заместят липсата на истинско благочестие и на нежна любов,които винаги ще отличават верния поклонник на Бога.
Христос отново напомни истината,че жертвите нямат никаква стойност.Те бяха средство, а не цел.Предназначението им бе да насочват хората към Спасителя и така да ги довеждат в хармония с Бога.Службата от любов е онова,което Бог цени.Когато тя липсва,простият кръг на церемониите е оскърбление за Него.Така е и със съботата.Предназначена бе да сближава хората с Бога.Но когато умът е погълнат с уморителни ритуали,значението на съботата се обезсмисля.Само външното й спазване бе подигравка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.