Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Израелски геолог: Разполагам с неоспорими доказатeлства, че Исус е бил женен и е имал син

През последните дни един позатихнал спор е на път да се разгори с нова сила. Повод за възобновяването му е твърдението на израелски геолог и археолог, че е открил “неоспоримо доказателство”, което е на път да разпали с нова сила споровете за Христовото Възкресение и за  мястото за вечен покой на Исус.
Доктор Айра Шимрон твърди, че е след извършването на поредица от анализи безусловно е доказал, че откритата през 1980 гробница, наричана Талпиотска, е фамилна и в нея са погребани семейството на Исус от Назарет – той самият, Мария Магдалена и техният син Юда.

Гробницата придобива световна известност, след като през 2007 година режисьорът на култови филми като “Аватар”, “Титаник” и “Терминатор” Джеймс Камерън създава документален филм за Талпиотската гробница, който е с недвусмисленото заглавие “Изгубената гробница на Исус”. В излъченият по каналите на “Дискавъри” филм се разказва за откритите в гробницата девет погреб*лни саркофага (осуарии – урни, съхраняващи човешки останки), върху които специалистите разчитат надписи, гласящи “Исус син на Йосиф”, “Мария” и други имена, познати от Новия завет.

Надписите и времето, от което датират погребенията, дават основания да се спекулира, че Талпиотската гробница пряко свидетелства, че Исус е бил семеен мъж, имал е дете, а наличието на останки в осуарият означава, че Възкресението никога не се е случвало.

Документалният филм на Камерън е посрещнат на нож – твърденията в него са отхвърлени като несъстоятелни. Според критиците на теорията за “гробницата на Христос” разчетените надписи по осуариите не могат да са солидно доказателство, тъй като имената са били много разпространени по онова време.

Сега 79-годишният доктор Шимрон, който мнозина наричат “йерусалимският Индиана Джоунс”, разказва пред New York Times за десети осуарий, в който според надписа са останките на “Йоан, син на Йосиф, брат на Исус”. Осуарият е притежание на частен колекционер и се твърди, че по време на разкопките през 1980 г. е бил откраднат от мястото на проучванията.

През последните години д-р Шимрон провежда изследвания на химическия състав на почвата, с която гробницата от Талпиот остава зарината през вековете. Точните данни все още не са публикувани, но Шимрон твърди, че “данните от анализите надминаха много очакванията ми”. Предстои публикуването им в реномирано специализирано научно списание.

Дори и резултатите от химическите анализи да доказват, че гробницата е останала непокътната през вековете, то все още е рано да се говори, че научната общност ще приеме без скептицизъм твърдението, че наистина това е гробницата на “семейството на Исус”

https://www.youtube.com/watch?v=HPNOKiWTouI

http://historynakratko.blogspot.hu/2015/04/blog-post_22.html

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 6k
  • Прегледи 400,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Явно е ,че когато стане дума за Исраел,исраилтяни и пр изпадаш във възторг.Толкова се вълнуваш,че явно ти трябват две сърца за да посрещнеш това чувство :tongue2:

Въпроса е,че аз разполагам с неопровержими доказателства ,че дори в Кумранските ръкописи не става въпрос за Исус Христос , а за Йешуа бен Навин ,защото за исраелтяните  друг Исус не съществува.Повечето от ръкописите се отнасят до второто антиримско въстание в Иудея под ръководството на Бар Кохба.

О, ама ти пак ли възкръсна ?!

Тъкмо те бяхме забравили...

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

О, ама ти възкръсна ли ?!

Тъкмо те бяхме забравили...

и злобата й и обидите й

казано е-

"Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите" (Мат. 21:22).,

по добре е за човек да се помоли околкото да си мечтае!

Никога не се моля!Особено на богове искащи ни смирени!

Пак се започна със свободните съчинения - нито Йешуа бен Йосиф, нито Иисус Навин са споменати в Свитъците от Мъртво море. На български има прилична литература за тях (макар че, ако решиш да задълбочиш, трябва да преминеш на чужди езици) и е нелепо някой запознат с тематиката (като мен) да гледа глупостите, които се пишат за тях в този раздел.

• 4 седмици по-късно...
  • 3 месеца по-късно...

8412010a.jpg

Да допуснем, че тримата на заден план са по образ и подобие Божие, тогава Пол по чий образ и подобие е? Само в нашата Галактика има толкова звезди, че ако ги превърнем в песъчинки пясък, ще запълнят чекмедже от нощно шкафче. Учените допуснат съществуването на 10 000 извънземни цивилизации. По аналогия, Пол е образ и подобие на Бога от неговото съзвездие, дали е евреин не е важно, но още един Бог!?

Книгата Тора е преписвана шест пъти в времето. Под въпрос остава идентичността на съдържанието на съвременната версия с първоначалната. През VI век Библията преживява нещо подобно. Тя се пренаписва в полза на светата църква. И тук съм съгласен с евреина Ленин, че религията е опиум за народа. Хомот, рамка, завеса за стадото барани. Това важи за трите авра'амистични религии, като камиларската е явно расистка. Мохамед е бил обирджия на кервани, неграмотен, шизо и педофил, продуктът му плагиат. Какво е Сирия днес по нищо не се различава от мохамедовото време. Бъг в ДНК-то е причина през всичките тези векове да си окосмен като макак, да крещиш вечния лозунг -аллах ахкбар и с мачете да рубиш глави на невинни хора. Връх на варваризма е свещения съюз. Равин да смуче пишката на сина ти.  Един от преводите на мицва е мисия. По земните дела ще получите горе подаръци, горе - след като гушнете букета. При християните е заделено място в Рая, при юдеите е 2000 гоя слуги, докато при камиларите е 72 девственици. Сказки за имбецили.

Нека погледнем Исус през призмата на простосмъртен. Нагласата на лаика, че той се е изиживявал като комунист. Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си, примера с бузите и т.н. Но Исус не е бил член на комунистическа партия, още повече в Израел подобна никога не е съществувала, докато нацистка и неонацистка - да ( но това в страни за любопитните ). Исус като мъж е имал любима жена, дотолкова, че неговите ученици са ревнували. Много малко се знае за пребиваването му в Египет, направо нищо.  По-скоро е бил в Индия или Тибет. Състоянието му е позволявало тази мисия. Там става прилежен ученик по йога и психология. Най-важното, усвоил е урока за силата на Вяра, Надежда и Любов. На кръста изпада в дълбока летаргия, заучено от йога уроците. Ходенето по вода е проява на урок за избор на реалност по желание на ниво вибрации. Ползвал е метафори, за да отсее умните, поради тази причина е непрепоръчително да четете евангелия с нагласа за роман. Иска се подготовка или поне помощна интерпретация. Класическо недоумение е притчата за сеяча, четейки в евангелие от Матей 13:12.

"Защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи, а който няма и това, що има, ще му се отнеме."

Логиката буксува, богатият още по-богат, а бедния по-беден. Но не, тук той пряко засяга вярата и страха, и ни най-малък намек за богатсва. Обучението му го е посветило в механизма на съзнанието и подсъзнанието. С своето учение Исус е целял да разбие догмите на религията угодни единствено на синедрона. Но бараните явно са имали тръби между ушите и мозъчна кора присадена от папагал, го отблъскват. Той прави факири-номера на кръста и се завръща в любимата Индия, за тотално изучаване на материята.

8412010a.jpg

Да допуснем, че тримата на заден план са по образ и подобие Божие, тогава Пол по чий образ и подобие е?

По-същият образ по който сме и ние. Даже и ако беше с едно око, три уши и два носа, пак нямаше да има значение. Образът не е формата на тялото или чертите на лицето. Разделението е на дух, душа и тяло и ако аз си ги имам трите и Пол си ги има трите, тогава с подобието всичко е наред.

"Защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи, а който няма и това, що има, ще му се отнеме."

Това е възможно най-справедливият принцип. Дава се според способността да се приложи даденото по правилния начин. На знаещия и можещия да разбере ще се даде знание, което на глупака не само, че не трябва да се дава, но даващият ще плати висока цена за грешката си. Казано е да не се дават бисери на свинете, което звучи грубо, но изразява същата идея.

За много неща си прав.Обаче и ти не си много наясно със поредността на заповедите:tongue2:..но вина нямаш.Едно е казано на евреите,друго са разбрали християните.Виж откъде идва объркването ти..от обединението или разделението на текстовете.Християни,какво да ги правиш:tongue2:

Заповед Евреи Англичани, Реформирани, Презвитериани, Конгрешани, Методисти, Баптисти Католици и Лутерани Православни
Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Eгипетската земя ... 1 1 1 1
Да нямаш други богове, освен Мене. 2
Не си прави кумир и никакво изображение... 2 2
Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог... 3 3 2 3
Помни съботния ден, за да го светиш... 4 4 3 4
Почитай баща си и майка си... 5 5 4 5
Не убивай. 6 6 5 6
Не прелюбодействувай. 7 7 6 7
Не кради. 8 8 7 8
Не лъжесвидетелствувай против ближния си. 9 9 8 9
Не пожелавай нищо, което е на ближния ти. 10 10 9 10

Не знам доколко съм  объркал и това което цитирам е онова,което е написано в Изход 20 глава от  3 до 17 включително!

Съгласен съм,че някои деноминации са "променили" заповедите,чрез обединение,или разделение на текстовете,но в основата си те са запазили същността си,страшната и основна промяна идва от римската църква,която и до ден днешен не се е отказала от домогванията си за върховно владичество.

Те са тези,които променят Божия закон,като по този начин се доказва,едно от пророчествата,което е фиксирано в книгата на Данаил 7 глава 25 стих :

Пророк Данаил казва за малкия рог - папството:

"...Ще замисли да промени времена и закони"

Апостол Павел нарича същата сила :

"човека на греха,който ще възвиси себе си над Бога"

Едното пророчество е допълнено от другото.

Папството би могло да възвеси себе си над Бога,само чрез промяната на Божия закон и то прави това.

Втората заповед забраняваща поклонението пред образи ,статуи  е била изпусната от закона,а четвъртата е била така променена,че да заповядва съблюдаването на първия,вместо на седмия ден Събота.

Но католическата институция твърди,че втората заповед е пренебрегната защото не е необходима,тъй като се включва в първата и че те предавали закона точно така както Бог възнамерявал да бъде разбиран.

Но това не може да бъде промяната предсказана от пророка,той е посочил съзнателна,нарочна промяна :

"...ще замисли да промени времена и закони."

Промяната на четвъртата заповед точно отговоря на изпълнението на пророчеството,защото единствения авторитет претендиращ за нейната промяна е църквата,тук папската власт открито поставя себе си над Бога.

Библята посочва седмия а не първия ден,като ден на Господа,Христос каза:

"...Човешкия син е господар и на Съботата"  

Четвъртата заповед гласи "

"...Седмия ден,който е Събота на Господа,Твоят Бог",а чрез пророк Исая,Господ го определя като :

"Святия ми ден"

Марко 2:28 ;Изход 20:10 ;Исая 58:13

Често повтаряното твърдение,че Христос бил променил Съботата се опровергава от собствените му думи в Матей 5 глава от 17 до 19 стих той казва :

17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.     
18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.     
19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.

Римокатолиците признават,че промяната на Съботата е направена от тяхната църква и заявяват че протестантите,чрез съблюдаването на Неделята признават нейната власт и авторитет.
В "Католически Катехезис на християнската религия" в отговор на въпроса кой ден трябва да се пази,ако искаме да бъдем послушни на четвъртата заповед е дадено следното изявление :

"по време на Стария Завет Съботният ден трябваше да бъде освещаван,но църквата наставена от Исуса Христа е ръководена от Божия Дух е заменила Съботата с Неделя,затова сега ние освещаваме първия,а не седмия ден.
Сега неделята означава и е денят на Господа."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ето и самия закон на Бога променен от човека :

I

Аз съм Господ твоят Бог,да нямаш други богове освен Мене.

(Втората заповед е изпусната)

II (всъщност III)

Не вземай напразно името на Господа твоя Бог.

III (IV)

Помни да пазиш свято почивния ден.
(Съботната заповед е коренно променена)

IV (V)

Почитай баща си и майка си.

V (VI)

Не убивай

VI (VII)

Не прелюбодействай

VII (VIII)

Не кради

VIII (IX)

Не свиделствай лъжливо против ближния си.

IX (всъщност X, първа част)

Не пожлавай жената на ближния си.

X (всъщност X, втора част)

Не пожелавай благата на ближния си.

Заповедите са преписани от  - "Общ католически катехезис"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"ВЪПРОС : Имате ли някакъв друг начин да докажете,че (Католическата) църква има власт да установява празници със заповед?

ОТГОВОР : Ако нямаше такава власт...,не би могла да замени пазенето на съботата,седмия ден,с пазенето на неделята,първия ден от седмицата - промяна,за която няма авторитет от Писанието." - Доктринален катехезис, с. 174 (римокатолически)

"докажете ми единствено от Библията,че съм задължен да пазя неделята свято.В Библията няма такъв закон.Това е единствено законът на Святата католическа църква.
Библията казва : "Помни съботния ден,за да го освещаваш".
Католическата църква казва : "Не. Чрез моята божествена власт аз премахвам съботния ден и ви заповядвам да пазите свято първия ден от седмицата.И ето!Целият цивиливизован свят се прекланя в почтително послушание на заповедта на святата католическа църква" - Томас Енрайт, председател, ,,Redemptorist College, Cansas City, Mo, Feb.18, 1884 (Roman Catholic)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Дните от седмицата в западно-европейските държави идват от Египет през латинския. Те са свързани с египетската астрология и са си съвсем подходящо избрани. Съвсем в реда на нещата е денят на Слънцето да заема водеща позиция. А църквата просто прави компромис, защото няма как да въведе юдейските наименования на дните на мястото на традиционните имена. Така не се празнува в събота (еврейския шабат), а се запазва традиционното почитане на неделята. И съвсем правилно. Добре, че и ние в славянските държави също не сме приели съботата за водещ ден от седмицата. Предполагам, че никой не вярва, че настоящите дни от седмицата точно отговарят на дните от сътворението. Смисълът на заповедта е в това да се отдели един ден (поне един) за откъсване от земните дела и насочване на съзнанието към духовното. И неделята е много по-подходяща от гледна точка на астрологията.

...

Явно при теб езическите обичаи са водещи,така че не поставяй мнението си като миродавно!

Не си ти този,който ще определя кой какво и кой ден ще почита!

Всъщност почитайки деня на "слънцето" се почита творението,а не Твореца!

Всъщност почитайки деня на "слънцето" се почита творението,а не Твореца!

Излиза тогава, че Твореца е Сатурн :rolleyes:

И нещата са малко по-други, защото не е съвсем почит, а по-скоро предумишлено пренебрежение точно към властващия над съботата Шабетай - Сатурн.

Така не се празнува в събота (еврейския шабат), а се запазва традиционното почитане на неделята.

Изобщо не съм наясно къде до разпространението на християнството неделята е била традиционно почитана.

Била е смятана за първи ден да, но дали денят на слънцето е бил почитан, не зная, исках да кажа.

...

Разбира се,че е умишлено,но браво - Открила си Америка!

Ако се беше постарала да прочетеш информацията предоставена от мен по-горе,нямаше да правиш глупави асоциации!

Има хиляди богове,може да се покланяш и на опашката на кучето,но изборът е твой!

Аз съм християнин и се покланям само и единствено на Създателя в лицето на Отца,Сина и Святия Дух,и приемам да живея според принципите,които той е постановил!

Разбира се,че е умишлено,но браво - Открила си Америка!

Ако се беше постарала да прочетеш информацията предоставена от мен по-горе,нямаше да правиш глупави асоциации!

Има хиляди богове,може да се покланяш и на опашката на кучето,но изборът е твой!

Аз съм християнин и се покланям само и единствено на Създателя в лицето на Отца,Сина и Святия Дух,и приемам да живея според принципите,които той е постановил!

Добре де :) Но аз имах предвид еврейската традиция по тази четвърта заповед, не християнските прочити. Християните почитат неделята, исраелтяните съблюдавайки съботата, я "убиват". Морят си злото, така да се каже. Ето, илюстрирам с нещо какво са си наумили и как го обясняват, но дали е правилно и работи... е, в приложението има доста голяма художествена част, но долу-горе е така.

Това са част от коментари, засягащи връзката между Съботата и Сатурн към превод на трактат върху мистичния Шабат ( Sod ha-Shabbat) от Меир ибн Габаи (1480-1543), испанско-турски кабалист. (И върл противник на РаМбам, изучавал го упорито, за да го оспорва, но Маймонид и без това не е бил кабалист, както и да е)

„Сатурн.” Популярната представа за него в манталитета на средновековните евреи е като за звезда на злото, носеща нещастие на Израел. В традицията на Зохар, Сатурн (ивр., Shabbetai) е персонифициран и феминизиран, приравнен с Лилит. Противопоставяйки се на Malkhut, божествения Шабат, Сатурн представлява квинтесенцията на анти-шабатната сила. Така играта на думи в TZ 21 (56b): „SHaBbeTaI съдържа думите `I SHaBbaT, означаващи `не Шабат`”

В геоничната Baraita` de-R. Samuel (Ch.9), меланхоличният Сатурн е представен като „отговорен за недостига, трагедията, мъката, разрушението и болестите, телесните наранявания, смъртта и греха.” Подобни описания могат да се намерят в анонимната Baraita` de-Mazzalot и в коментарите от десети век на Шабатай Доноло към Сефер Йецира, Hakhmoni:

Сатурн е крайно студен и сух; той е отговорен за смъртта и мъченията… и злото. Той властва над Съботата.

От тази средновековна фраза той извлича характерното еврейско заключение: „Следователно, трябва да не се работи, за да се свърши.” (…) Тези астрологични идеи били усвоени широко в зохаричната литература (препратки…) и митологизиран, Сатурн се превръща в демоничната Лилит. Важни възгледи, засягащи Шабетай и Шабат има в пост-зохаричната литература (..) Чрез извършването на тези промени меланхоличните сили на Шабетай са отклонени и Шехина /еврейския/ Космос е защитен. Съботата (денят на Сатурн) е превърната в Шабат. Идеята е богато представена в TZ/RM, напр.:

Който иска да бъде предпазен от Шабетай, трябва да промени своето име, своето място и своите деяния [обърквайки Шабетай]. (TZ 70 [124b])

SHaBbeTaI е образувана от буквите I SHaBBaT, означаващи Не-Шабат. Затова Исраел трябва да промени своето място, име и действия [по време на Шабата]…. Човек трябва да действа различно в сравнение с делниците, сменяйки дрехите и храната си, така че той [да участва] в насладата на Шабата. (TZ 21 [56b-57a])

По време на насладата в Шабата Прислужницата [Лилит] е обезсилена. Тя е принудена да стои в мрака… Носейки черни одежди като вдовица… „Когато едната [кабалистично, Шабат/Шехина] благоденства, другата [Шабетай/Лилит] линее.”

[TB Meg. 6a] (Z 3: 272b [RM])

Друг значим източник е ZH Yitro” 33d-34a [TZ?], където е казано, че насладата на Шабат изкупува Исраел (подразбирайки Шехина) от родилните мъки на Изгнанието:

През Шабата всеки трябва да показва радост, като противопоставяне на прислужницата Лилит. Където и да обитава мъката на Шабетай, той трябва да показва радост. В мястото на мрака, светлина. В мястото на родилните болки, радост. За да се трансформират всички неща. За Лилит е меланхолията [горчивият мрак] . . . ямата . . . със змии и скорпиони . . . изгнанието на Исраел.

Но който почита Шабат избягва тази яма. Който престъпва, остава впримчен . . . . Този, който съблюдава Шабат, се възкачва към Malkhut, който е Шабат. . . През Шабата човек трябва да се украси с хубави дрехи. Защото той е дете на Шабат, дете на Кралицата. Но ако е обратното, е дете на Лилит . . . Облеклото, накратко, разкрива неговото духовно потекло, посочвайки „кой” точно е той.

(…….)

Заради Шабетай, Изгнанието на Исраел . . . Исраел трябва извърши пълна промяна, както посочихме преди [TZ 21, (56b)]  . . . . Относно този Язвителен Един, е написано: „Снеми това, което те пленява [nealekha] от стъпалата си” [Изх. 3 : 5] изкаляната обувка, зловонната капка “защото земята, на която стоиш, е свята земя” , а именно, Шабат. Във връзка с Лилит, Шекина казва: „Но аз си рекох: Съблякох дрехата си, - как да я облека? Умих нозете си, - как да ги окалям? [Песен на песните 5: 3] По тази причина [символизирайки освобождението на Шехина и отблъскването на Шабетай], човек сам трябва да промени одеждите си чрез осветляването (възпламеняването) и чрез храната, която яде.

Тук оскъдният пасаж от ZH, който TY плътно следва, обяснява:

Тази [планетарна] мистерия има власт над нацията на Шабетай, но не и върху Божия Народ. В този ден Исраел трябва да показва радост, участвайки със специална храна и напитки, носейки весели пъстри дрехи и приготвяйки дома и празничната трапеза. Но не такъв е случаят с уловения в ноктите на Шабетай, който трябва да пости (да се закрепи), и т.н.

https://books.google.bg/books?id=tCA7xgEhC7kC&pg=PR3&dq=inauthor:"Meir+ben+Ezekiel+ibn+Gabbai"&hl=bg&source=gbs_selected_pages&cad=2#v=onepage&q&f=false

...

Скъпа,Съботата е постановена още в Едем,преди да съществуват нации на Земята!

Това е заявено в Битие 2 глава 2 и 3 стих :

2 И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал.     

3 И благослови Бог седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил.

Така че нещо бъркаш!

Да говориш,че съботата е само притежание на евреите е просто смешно.

Промяната която е пренесла светостта на съботния ден върху неделята е чисто човешко дело.

Но съботата е тази,която Бог е определил за почивка на всички човеци!

Ако желаеш мога да ти покажа един филм в пет части,който би могъл да ти даде ясна и цялостна картина по отношение на промяната,която е извършена!

Потвърди,дали желаеш,или не?!

Дните от седмицата в западно-европейските държави идват от Египет през латинския. Те са свързани с египетската астрология и са си съвсем подходящо избрани.

Поредната уникална простотия.

Изобщо не съм наясно къде до разпространението на християнството неделята е била традиционно почитана.

Била е смятана за първи ден да, но дали денят на слънцето е бил почитан, не зная, исках да кажа.

Почитало се е самото слънце. Съответният ден не че се е почитал, но е имал водещо значение спрямо останалите дни поради култа към слънцето. Навсякъде могат да се дадат примери, за слънчеви богове в различните религии, които са били на особена почит. Тук е добре да се направи разликата, че почитта към бога не означава той да е върховен бог в съответната космогония. В Римската империя се е почитал Аполон като слънчев бог. В египет в различни периоди Атум, Хор и Ра. Славяните - Сварог, в Индия - Митра и т.н.

Поредната уникална простотия.

Ами не е простотия. Направих проверка и от други източници, и пак се оказва вярно написаното. Александрия си е в Египет, а школата си е египетската, въпреки че е почти неразличима от елинистичната и римската астрономия/астрология от това време.

Да, така е, Shiniasu. Само да допълня, че в Индия Митра е познат под двойката-близнаци Митра и Варуна.

Да, така е, Shiniasu. Само да допълня, че в Индия Митра е познат под двойката-близнаци Митра и Варуна.

Айде и тук малко да се понаправим, брей не държиш. Много трябва да те напъва от вътре, и страха от пресъхване е много голям. Затова да се разсея с нещо вън от мен, да изкарам някой друг по нещастен от мен. Така ли правиш?

Айде и тук малко да се понаправим, брей не държиш. Много трябва да те напъва от вътре, и страха от пресъхване е много голям. Затова да се разсея с нещо вън от мен, да изкарам някой друг по нещастен от мен. Така ли правиш?

Ти като някаква сянка ме следваш по петите. То не бе либоф да я опишеш! :D

Ти като някаква сянка ме следваш по петите. То не бе либоф да я опишеш! :D

Това си си заслужила, щеш не щеш, ще го ядеш!

Редактирано от König (преглед на промените)

Почитало се е самото слънце. Съответният ден не че се е почитал, но е имал водещо значение спрямо останалите дни поради култа към слънцето. Навсякъде могат да се дадат примери, за слънчеви богове в различните религии, които са били на особена почит. Тук е добре да се направи разликата, че почитта към бога не означава той да е върховен бог в съответната космогония. В Римската империя се е почитал Аполон като слънчев бог. В египет в различни периоди Атум, Хор и Ра. Славяните - Сварог, в Индия - Митра и т.н.

Ами не е простотия. Направих проверка и от други източници, и пак се оказва вярно написаното. Александрия си е в Египет, а школата си е египетската, въпреки че е почти неразличима от елинистичната и римската астрономия/астрология от това време.

Редиш бисер след бисер. Не ми се занимава да оборвам глупостите, които си написал (това може да го стори всеки, запознат с материята).

П.П. И да знаеш, че божество с името "Ра" не съществува.

Да говориш,че съботата е само притежание на евреите е просто смешно.

Промяната която е пренесла светостта на съботния ден върху неделята е чисто човешко дело.

Но съботата е тази,която Бог е определил за почивка на всички човеци!

Ако желаеш мога да ти покажа един филм в пет части,който би могъл да ти даде ясна и цялостна картина по отношение на промяната,която е извършена!

Потвърди,дали желаеш,или не?!

Не смятам съботата за притежание на който и да е народ, не съм казвала това. Само посочих друга някаква гледна точка, по-безпристрастно. Филма от пет части няма смисъл да гледам понеже в действителност не обсъждаме едно и също, ако и да го наричаме и двамата седми ден и събота. Ти мислиш за ден от седмицата и проблеми с католиците, пък аз си умувам доста настрани за смисъла на въпросната "почивка". Сега, виж например послание до евреите глави 3 и 4, от пръв прочит става ясно ако не друго, поне че св. апостол Павел под "почивка" разбира нещо специално, в което божият народ - в случая някои от евреите, които са получили благовестието първи сред другите народи, няма да влязат заради непокорство и заради липса на вяра - въпреки че стриктно спазват съботата?

----------

6 И тъй, понеже остава да влязат някои в нея, а ония, на които от по-напред се благовести, не са влезли поради неверието си, space.gif
7 затова Той пак определя един ден, "днес", като казва толкоз време по-после чрез Давида, както вече рекохме: "Днес, ако чуете Неговия глас, Не закоравявайте сърцата си". space.gif
8 Защото, ако Исус Навиев беше им дал почивка, Бог не би говорил след това за друг ден. space.gif
9 Следователно, за Божиите люде остава една съботна почивка. space.gif
10 Защото оня, който е влязъл в Неговата почивка, той си е починал от своите дела, както и Бог от Своите Си.

------------

Ще извадя нещо набързо от "Стромати" на Кл. Александрийски във връзка с "деня", за който споменава Павел от Псалми, седмѝцата и почивката (че сама не съм способна да обясня, особено в момента), само леко осветляване на тия неща е, разбира се. Бих искала самата аз да разбирах повече. Съжалявам, че не е преведено от руски.

-------------

Заповедь «чтить день субботний»
   (4) Третье1467 слово указывает на то, что Бог сотворил мир и дал нам седьмой день как день отдыха от трудов этой жизни. Сам Бог никогда не устает, не страдает и не испытывает нужды, однако тело нуждается в отдыхе.1468 (138,1) Итак, седьмой день объявлен днем отдыха, освобождения ото зла и приготовления к первоначальному (a)rxegonon) дню, дню совершенного отдыха и истинного света, который все воистину освещает и охватывает...

Покой (a)napausij) Бога, вопреки мнению некоторых, не означает, что он отдыхает от своих трудов. Ведь будучи Благим, он не может прекратить творить добро, поэтому так думать неблагочестиво. (142,1) Покой (katapepaukenai) этот означает, что определенный и неизменный порядок устанавливается на вечные времена, и все творение из древнего беспорядка переходит и «останавливается» в определенном порядке. (2) Последовательность дней творения имеет глубокий смысл, показывая значение каждой отдельной вещи. Ведь хотя все мироздание и возникло сразу, определяемое единым замыслом, не все в нем имеет одинаково важное значение. Вещи не возникали по мере произнесения слов демиургом, но получили свое начало сразу. (3) Нечто должно быть названо первоначалом, из которого происходит все остальное. Однако следует помнить, что в действительности все возникло из единой природы и движимое единой силой. Ведь замысел Бога един и самотождественен (e)n mia­? tau)tothti). (4) Как же творение могло происходить во времени, если и само время возникло вместе с остальным сущим?...

(4) О том, что мир сотворен, но не во времени, пророк говорит так: «Это книга бытия, и всего в нем, что создано. В день, когда Бог сотворил небо и землю.»1481 Выражение «создано» указывает на неопределенное время, а «в день, когда сотворил Бог» следует понимать как «в том и через того» он сотворил, «без кого ничто не возникло», то есть, без активной деятельности Сына. Или, как говорит Давид: «Это день, сотворенный Богом. Будем же радоваться и наслаждаться им,» (Пс. 117:24.) то есть будем праздновать и славить Бога за дар гносиса, который он передал через него. (6) «Днем» же называется Логос, освещающий все сокрытое. Через него все творение ожило и увидело свет.

http://azbyka.ru/otechnik/Kliment_Aleksandrijskij/stromaty/6_16

Редактирано от witness (преглед на промените)

...

Определено смятам,че обясненията ти са твърде отвлечени.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.Откъде правиш извода,че покланяйки се в деня на слънцето,творец е сатурн?!

Всъщност това е чист езически ритуал възникнал в древността от първия владетел на Вавилон - Нимрод.След смъртта му той бил обожаван като слънчев бог,като в последствие обожествен и често наричан ваал.

Така постепенно се формира един страхотен култ към слънцето.

Ням друга по - мощна религия на Земята от древността,та чак до наши дни от това именно слънце поклоничество - култ към слънцето,така наречената "слънчева религия".

Връзката ти между сатурн и шабетай е абсолютна измислица.

Единственият властващ е Бог! А ШАБАТ означава почивка.

Шабетай е някакво измислено име произлизащо от Шабат - Почивка.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.Християнския прочит на четвъртата заповед е ясно и точно фиксирана в Божието Слово от Исус Христос,който заявява :

"Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.

Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.

На нито едно място в новозаветните писания (които според повечето християнски деноминации са водещи за християнството) не е отбелязано извършване на промяната на съботния ден с неделя.

Така,че твърденията ти че християните почитат неделята са абсолютно безпочвени!

Това че повечето църкви са приели почитането на неделята,не ги прави повече християни,а по скоро се явяват нарушители на Божия закон!

Прочитите и в Стария,и в Новия Завет са едни и същи! Бог не се променя!

Искам да ти подчертая още нещо. Отношението към четвъртата заповед не е еврейска традиция,защото тя е част от Декалога (Десетте Божии Заповеди).

3.Съботата наистина не е притежание на който и да е народ,защото тя е направена за всеки народ на земята. Ако Бог е сметнал,че този ден е ден за почивка на хората,и е ден за поклонение пред Твореца,кой има право да променя и да налага друг ден?!

Проблеми с католическата институция,която е направила промяната и тези които са приели да я следват,аз нямам - отговорността е тяхна.

Библията казва :

Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,

и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.

Ето и думите на Исус :

Който казва че ме люби,а заповедите ми не пази,лъжец е и истината не е в него!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.