Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

преди 1 час, dkt написа:

Тогава защо да им вярвам на тези богове, след като те не вярват в мен, и не биха ми помогнали когато имам нужда? Чувствата трябва да са двустранни.

За кои богове говориш?

Всички богове, описани в разни писания, са човешките проекции за Бог.

преди 1 час, аm-аm написа:

За какъв факт говориш, след като предното ти изречение е, че боговете идват и си заминават с епохите, демек с нуждите на модата.

Природа се пише с малка буква, между другото. Ако си кръстила нещо със същата дума, изясни.

И няма висши закони. Това е човешко отношение. Има си закономерности, които сме класифицирали като закони, теореми, хипотези, теории и до там. Сравнението на природна закономерност с вярата е пълна безсмислица и алогизъм. Самото употребяване на такива изпразнени от съдържание клишета тип "това е най-важно, а онова е по-важно от него" е празнодумие.

Всичките закони, явления и закономерности в природата, са заложени от Твореца на Вселената.
Природата и Творецът, са взаимосвързани енергии, които обвиват пространството.

Без значение, дали вие, атеистите, признавате и оценявате това, такава е неоспоримата и обективна Истина.

:vacation1:

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, dkt написа:

Копирано от друг форум:

“Блажени да са верующите, казал владиката и се качил в q7 цата, а до него баба Гуси...”

Е и? Има ли връзка това с Бог, и каква е тя?

преди 2 часа, аm-аm написа:

Няма да ти отговори. Заченал е една девица, докато е била омъжена, и си е взел 2019 години отпуска.

.....някой друг я е заченал ......пък са измислили Господ за оправдание.....

преди 2 минути, dkt написа:

справедливият ви господ дал на някакви миризливи дърти педали да се возят в лимузини и да живеят в лукс.

докато десетки дори стотици деца умират нямайки пари да си платят лечението

Справедливост....

Ти нали не вярваш в Господ ?
Защо тогава обвиняваш Него за всичко случващо се по света?

преди 3 минути, dkt написа:

Ей, винаги отговаряте на въпроса с въпрос :)

Защото не видях твоя отговор!

преди 9 часа, Aumi написа:

Измислици на Дънов!

Повече те нямам за човек. 

преди 16 минути, mecholari написа:

Повече те нямам за човек. 

:wub:

преди 1 час, Aumi написа:

Всичките закони, явления и закономерности в природата, са заложени от Твореца на Вселената.

Изразяваш се напълно погрешно. След като ти вярваш в Твореца, то е редно да се изразиш, че СПОРЕД ТЕБ, т.е. ТИ СИ ВЯРВАШ, че всички закони, явления  и закономерности в природата, са заложени от Твореца на Вселената. Това е много далеч по значение от написаното от теб, където се поднася като едва ли не факт.

преди 1 час, Aumi написа:

Защо тогава обвиняваш Него за всичко случващо се по света?

Аз ще отговоря вместо него. Тезата е много проста: в математиката се нарича отричане на отрицанието и е основен метод за доказателство. След като неговият реторичен въпрос нееднозначно показва несъвършенството на същество, за което вярващите му не подлагат на съмнение, че е съвършено, то излиза, че вярата им е заблуда.

преди 1 час, dkt написа:

докато десетки дори стотици деца умират нямайки пари да си платят лечението - справедливият ви господ дал на някакви миризливи дърти педали да се возят в лимузини и да живеят в лукс.

И въпросът, който всеки човек с морал трябва да си зададе е, желае ли да служи на такъв Бог?

преди 4 часа, dkt написа:

Морал у поп? Моля ти се! Моралът им се свежда до това колко пари ще вземе.

Адски грозно ми стана на погребението на баба ми (тогава бях на 12, но помня до ден днешен) как попа и гробаря обсъждаха как взимали по 80 лева на погребение, и... "днес 80, утре 160 - абе бива". И това ми били "божии служители". 

Вярващите да се поинтересуват малко какви извращения се вършат в манастирите... като се напият и усамотят разните попове и монаси.

А за педофилията при католишките свещеници да не говорим... дори наскоро главния им поп, т.нар. папа се извиняваше, и призна, че било имало такъв проблем.... и тези хора били пратениците на бога????

Знам. Ама ми е забавно :) 

И какво общо има Бог с всичко това, което си изброил?

преди 4 часа, аm-аm написа:

И въпросът, който всеки човек с морал трябва да си зададе е, желае ли да служи на такъв Бог?

Излиза, че обвиняваш Богът, в когото не вярваш, за всичко, което се случва на хората!

Но преди да Го обвиниш за каквото и да е, следва да потърсиш причините и закономерностите за случващото се. Защото ако нещата, които се случват на хората, са на случаен принцип - да, следва, че това е несправедливо. На едни да се случват само хубави неща, на други - лоши. Едни да живеят охолен живот, а други да тънат в болести и мизерия.
Но тъй-като цялата Вселена и всички явления в нея се подчиняват на определени закони, следва, че би трябвало и останалите неща, които се случват, да са следствие на някакви причинно-следствени закономерности.

преди 10 минути, Aumi написа:

И какво общо има Бог с всичко това, което си изброил?

Ауми иска да ти каже, че лошите попове не доказват отсъствието на Бог. Работата е там, че няма доказателства за съществуването на Господ и съответно няма как да обориш неговото съществуване. То не се знае, а се вярва. Цялата концепция е изградена върху "неведоми пътища" и всичко може да се обясни с наличието на всевишен така, че той да не понесе и най-малката критика. Защото идеята да критикуваш Бог е всъщност отричане на съществуването му, като съвършеност.

преди 10 минути, Aumi написа:

Излиза, че обвиняваш Богът, в когото не вярваш, за всичко, което се случва на хората!

Принципно това е другият сценарий - бог съществува, но не е добър.

Третият сценарий, който се криеше зад темата ми може ли Бог да се самоубие, допуска, че го е имало, но вече не.

преди 44 минути, dkt написа:

Справедливият и добър господ допуска някакви луди да избиват чадата му??? Защо? А, да! Той ги подлага на изпитание и сега вече са в рая...

В християнството е въведена душата. Тя е... невидима, естествено, и неосезаема... естествено. Обаче според християнството тя е най-важна и е по-важно да се спаси тя, отколкото тялото. Т.е. твоите физически и даже ментални мъки са дреболия. Освен това като се доказваш като мазохист, както и Христос, който предпочита да го измъчват пред това да си признае нещо, душата ти ще цъфне и завърже и ще заслужиш благоволението на Господ и... нататъка не ми е много ясно. Според католиците ще имаш вечно сношение (не мога да се сетя точната дума) с Господ, след като умреш. Т.е. ще може да си общуваш с него. А ако не вярваш,че съществува, няма да си общуваш с него. А изглежда това е нещо много ценно, макар никой да не го е правил досега и няма как да знае какво му е толкова хубавото. Изключая разказите за близки срещи от третия вид, при които той блесва, буквално и преносно, и нарежда  разни неща - някой да се убие, нещо да се заколи и от този род.

Самата душа е нещо като касичка. Когато слушаш Господа, а под слушаш разбирай му се подчиняваш и изпълняваш безпрекословно, той ти пъха в касичката. Ако е достатъчно пълна, вземаш еднопосочен билет за отвъден свят, защото хората много се обичат и не могат да допуснат, че както ги е нямало така и няма да ги има като им се износи тялото и грохне. Малко заигравка със суетата, ама ако някой открива в Библията моя почерк, значи открил е човешкият почерк. Който разбра - разбрал.

Разбира се, Господ има двоен стандарт. На него му трябва бройка, а не качество. Затова липсващото робуване може да бъде заменено с прошка и опрощаване. Даже по едно време индулгенцията е била в реални пари. Но и при Господ работи. Може да живееш против правилата му, но ако се разкаяш пак вземаш билет за хубав отвъден живот, наред с праведните, които са му робували цял живот. А какъв е този бленуван живот - никой още не се е върнал да разкаже. Според католицизма е токшоу с Господ. Според исляма е харем с жени. Всеки според представите за хубаво. Макар че и най-хубавото омръзва за 20 години, та за цяла вечност не знам какви диалози и не знам какъв секс трябва да се прави, да се задържи вниманието........

преди 8 часа, dkt написа:

Има: ако слугите му са такива, и той ги търпи... що за бог е да допуска това?

НЕ! Просто казвам, че ако той съществува и е добър и справедлив - ще ме спре, ако аз утре реша да си извадя пистолета с двата пълнителя и да поизбия малко народ. Аз разбира се няма да го направя, но не защото някой (бог?) ще ме спре, а защото не съм луд.

Няма да ме спре - Точно както не спря онези, които се взривиха в църквите (неговите храмове), точно както и бога на мюсюлманите не спря лудия, който изби 50 души е джамиите, точно както не спря и онези, които газиха хора с коли и камиони. 

Справедливият и добър господ допуска някакви луди да избиват чадата му??? Защо? А, да! Той ги подлага на изпитание и сега вече са в рая...

Не сте прочели втората част от отговора ми:

Цитат

Но преди да Го обвиниш за каквото и да е, следва да потърсиш причините и закономерностите за случващото се. Защото ако нещата, които се случват на хората, са на случаен принцип - да, следва, че това е несправедливо. На едни да се случват само хубави неща, на други - лоши. Едни да живеят охолен живот, а други да тънат в болести и мизерия.
Но тъй-като цялата Вселена и всички явления в нея се подчиняват на определени закони, следва, че би трябвало и останалите неща, които се случват, да са следствие на някакви причинно-следствени закономерности.

Няма как Бог, като Всемогъщ Първоизточник и Управител на света, да бъде несправедлив. А справедливостта изисква справедливи награди за добрите дела, и също така, справедливи наказания за лошите.
Ако градим разсъжденията си върху тази основа, следва, че Справедливият Бог, наказва и възнаграждава справедливо. И тези справедливи наказания, се дават като следствие в нашия живот.
Ако животът на човека, е само един, тогава много въпроси остават без отговори, или пък наистина нещата изглеждат несправедливи. Затова на Изток, ученията се основават върху причинно - следствеността, или закона наречен Карма. Ние, с нашите постъпки, поставяме причините, и след това биваме справедливо награждавани, или изживяваме последствията от тези постъпки - добри или лоши.
Само по този начин може да се изяви справедливостта.
Затова въз основа на дълбоки разсъждения, източните мъдреци, са стигнали до заключението, че всичко случващо се, е следствие от нещо друго.
От там следва, че няма несправедливост в живота, и всеки получава това, което е заслужил. Или стигаме до Третият закон до който е достигнал Нютон, и който гласи, че всяко действие, има равно по големина и сила противодействие.

преди 2 часа, dkt написа:

https://news.bg/world/pone-shestima-zastrelyani-hristiyani-v-tsarkva-v-burkina-faso.html

Дали добрият господ ще ги възнесе в рая?

или сами са си виновни, защото това е следствие от нещо друго?

Ще те оставя да се потрудиш сам да намериш отговора на тези въпроси!

на 29.04.2019 г. в 7:48, Aumi написа:

Няма как Бог, като Всемогъщ Първоизточник и Управител на света, да бъде несправедлив.

Тук няма логика. Всемогъщество му предполага да може да бъде както справедлив, така и несправедлив. Друг е проблемът (за нас, не за него) защо един всемогъщ бог няма желание да се справи със злото, което съвсем ясно, видимо се шири безнаказано. Щяло да има възмездие, някога... все едно да чакаш от умрял писмо, няма я причината, няма го и следствието. Христос възкръснал, но ние измираме от безчет гадости по 150 000 всеки божи ден. Всемогъщ е да, още по-забавно може да стане. Нас не ни грее божието всемогъщество, ние сме смъртни, внезапно и масово. След смъртта компонентите ни биват асимилирани от други форми на "живот" и тн. Но не би, ужасът (според някои оптимисти, вярващи в доброто начало) може да се превърне в безкраен, каквото и да значи това. 

Лично не виждам никакви негови (на всемогъщия бог) проявления. Може да не са ми дадени сетива за целта. Може би сме потопени в собствените си и груповите представи и халюцинаци от милосърдие, защото ако видим единият източник на "доброто" и "злото", такъв какъвто е, това "същество" което ни е създало и после изсмуква "животът ни", няма как да го понесем, понеже за нас животът, повече няма да има никакъв смисъл.

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Тук няма логика. Всемогъщество му предполага да може да бъде както справедлив, така и несправедлив. Друг е проблемът (за нас, не за него) защо един всемогъщ бог няма желание да се справи със злото, което съвсем ясно, видимо се шири безнаказано. Щяло да има възмездие, някога... все едно да чакаш от умрял писмо, няма я причината, няма го и следствието. Христос възкръснал, но ние измираме от безчет гадости по 150 000 всеки божи ден. Всемогъщ е да, още по-забавно може да стане. Нас не ни грее божието всемогъщество, ние сме смъртни, внезапно и масово. След смъртта компонентите ни биват асимилирани от други форми на "живот" и тн. Но не би, ужасът (според някои оптимисти, вярващи в доброто начало) може да се превърне в безкраен, каквото и да значи това. 

Лично не виждам никакви негови (на всемогъщия бог) проявления. Може да не са ми дадени сетива за целта. Може би сме потопени в собствените си и груповите представи и халюцинаци от милосърдие, защото ако видим единият източник на "доброто" и "злото", такъв какъвто е, това "същество" което ни е създало и после изсмуква "животът ни", няма как да го понесем, понеже за нас животът, повече няма да има никакъв смисъл.

Защото е дал свободна воля на хората, и тази свободна воля позволява да правим избори между доброто и злото. И за да има справедливост, естествено е злото да се наказва.
Или искате да няма наказание, а само награди и за доброто и за злото, което вършим?

преди 1 час, dkt написа:

Наказание викаш... 

иди обясни на някое дете защо е наказано, и защо трябва да умре от рак на 8-9 години. С какво с сгрешило пред добрият дядка на небето?

Или на някое детенце, което е обречено да прекара живота си в инвалидна количка обясни как господ е много добър, и сега може да го кара да страда, ама като иде на небето - ще го пуснат в рая.

Ааааа, щях да забравя - изкупува греховете на дедите си..... всички сектанти все с тоя номер минавате.

Господ бил добър, ама наказвал напълно невинното детенце, за да можело на родителите/близките да им е гадно, и да се разкаели за греховете си. Много добра логика, признавам.

И отново питам:

Ако утре реша да вляза със зареден пистолет в църква/манастир/храм, то как и по какъв начин добрият господ ще ме спре, и ще ми попречи да избия поклонниците му? Ей на, хората вярват в него, отишли да му се молят пък то взел, че влязъл някакъв луд и ги изтрепал?

По горе ти обясних за закона наречен Карма, но ти го подмина без изобщо да се потрудиш да го проумееш.
Ако малко се беше замислил, нямаше да продължаваш да говориш за християнския ад и рай, които не са някъде другаде, а тук, на Земята. А може и да съществуват и в някои други измерения или планети.

преди 15 минути, Aumi написа:

Защото е дал свободна воля на хората, и тази свободна воля позволява да правим избори между доброто и злото.

И за да има справедливост, естествено е злото да се наказва.

Свободната воля не ти позволява да избегнеш злото. Злото, въпреки това което наричаш "свободна воля", навлиза в живота и го разрушава. Злото във вселенски мащаб се нарича ентропия, която като черна дупка изсмуква светлината.

Щом е естествено злото да се наказва, защо не се случва? За каква справедливост говориш?

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

За каква справедливост говориш?

Относителна.

Нима имаме право да обвиняваме Бог в несправедливост ?

Всъщност имаме, ама е загуба на време. Относителна загуба на време.

Защото е казано "Времето е в нас, и ние сме във времето"

Най вероятно си го измисляме времето. След като най вероятно си измисляме пространството, а е невъзможно да дадем независима от пространството дефиниция за време.

преди 12 минути, Реджеп Иведик написа:

Най вероятно си го измисляме времето. 

Произвеждаме го. Възприемайки чрез даденото ни възприятие хоризонта на събитията, на нас ни се струва че е минало време.

преди 35 минути, Śūnyatā написа:

Свободната воля не ти позволява да избегнеш злото. Злото, въпреки това което наричаш "свободна воля", навлиза в живота и го разрушава. Злото във вселенски мащаб се нарича ентропия, която като черна дупка изсмуква светлината.

Щом е естествено злото да се наказва, защо не се случва? За каква справедливост говориш?

Страданията са като следствие на злото. Те са наказанието! Ти какво друго наказание очакваш?

преди 18 минути, dkt написа:

. Всичко е както сам си го направиш.

Кармата е точно това, което сам си направиш.

Няма никакъв друг по-логичен отговор на това защо едно малко дете страда или се разболява от левкемия, защо някои хора се раждат с недъзи, защо някои хора живеят щастлив живот в изобилие и охолство, а други се раждат и тънат в болести и мизерия!
Само и единствено причинно-следствения закон, наречен Карма, обяснява всички тези неща.

Ако намериш друг по-логичен отговор - ще се радвам да го чуя!

преди 2 часа, Aumi написа:

Страданията са като следствие на злото.

Злото се поява не като същност или някаква обективна конструкция, а само като проекция. Тази проекция е вкарана в човешкия мозък както се създава холографско изображение. Затова когато тръгнем да търсим и изследваме злото или доброто не можем да ги открием. Бог също. Това много добре е обяснено в Пхена пиндупама сутта: Топка пяна. СН 22.95. В Дхаммапада също. Чрез такива схеми се детерминира живота на човек. Вярата е причината той да няма свободна воля. Става жертва на спекулация, защото в него пуска корени определена програма, представа, която като метастазиращ рак формира патологическа типология (взаимствах го това от един професор:), следват отклонения, неврози, чисто природен дисбаланс. Човек става неспособен да изпита истинското, незамърсено щастие, което е възможно да се изживее в тази... "реалност".

преди 53 минути, dkt написа:

Значи, детето само си го е направило да се разболее от рак, или да се роди болно/увредено, и да страда цял живот от това? Къде му е кармата, как и с какво я е предизвикало? Какъв причинно следствен закон те гони тук?

Логичен отговор ли? Няма такъв. Просто така е станало. И тук най-добре проличава липсата на "господ", който справедливо да съди. Или, ако този господ е осъдил детето да се роди болно или увредено, и да страда цял живот (заради греховете на родители, баби, дядовци и т.н.)  - това означвава, че този господ е извратено копеле. Всичко друго, но не и справедлив. Що не накаже този, който е направил греха, а наказва детето? А, да... защото така близките ще ги боли повече. Дежурните сектантски отговори. 

.

Да, каша е, ако в главата ти се въртят взаимноизключващи се хипотези.

Но ако вярваш, че човек не се състои само от тяло, и че не живее само един живот, а душата му се преражда, тогава нещата идват на мястото си.
Ако в предишният си живот, си бил главорез, и без да ти трепне окото си насилвал малки деца, какво очакваш да ти се случи в този живот? Или ако в този живот някой е педофил, садист или насилник, как искаш да получи възмездие такъв човек?

Както казах по горе, и раят и адът, са тук, а не в някакъв друг свят. Кармата се проявява в материалния свят.

Цитат

Сигурно това е карма, или добрият господ и се отблагодарява за това, че е дарила на измамната му църква? Защо сега тя е в окаяно състояние, а пасторите, които са я мамили и са и взимали парите - живеят в палати, и карат S класи? 

Защо свързваш винаги Бог с Църквата или с поповете?

Те не са назначени от Господ, да бъдат посредници между Него и хората, а Църквата се е самообявила като Божия наместница на Земята. Може би от там идва и заблудата, че Църквата или която и да е религия, имат нещо общо с Бог. Да, те говорят за Бог, но някои от тях са по-далече от Бог, дори и от най-големият атеист.

преди 22 минути, Śūnyatā написа:

Злото се поява не като същност или някаква обективна конструкция, а само като проекция. Тази проекция е вкарана в човешкия мозък както се създава холографско изображение. Затова когато тръгнем да търсим и изследваме злото или доброто не можем да ги открием. Бог също. Това много добре е обяснено в Пхена пиндупама сутта: Топка пяна. СН 22.95. В Дхаммапада също. Чрез такива схеми се детерминира живота на човек. Вярата е причината той да няма свободна воля. Става жертва на спекулация, защото в него пуска корени определена програма, представа, която като метастазиращ рак формира патологическа типология (взаимствах го това от един професор:), следват отклонения, неврози, чисто природен дисбаланс. Човек става неспособен да изпита истинското, незамърсено щастие, което е възможно да се изживее в тази... "реалност".

Ако разсъждаваш по този начин, наистина няма как да бъдеш щастлив.
Дори и да е истина, че щастието е непостоянно, човек не трябва да бъде такъв песимист, в противен случай, животът му наистина може да се превърне в ад, или както казваш с тези негативни мисли, той сам програмира живота си.

И вместо да програмираме негативното, ние можем да направим точно обратното - да живеем в щастие и екстаз, програмирайки позитивни мисли и чувства.

преди 14 минути, Aumi написа:

И вместо да програмираме негативното, ние можем да направим точно обратното - да живеем в щастие и екстаз, програмирайки позитивни мисли и чувства.

Точно обратното на негатива пак е негатив ;). Ти умираш този миг и в този миг се ражда нещо подобно на предишното. Това в будизма се нарича прераждане. Ти Си само един миг... Това е много прост факт, който обаче обезмисля битието на миналото, бъдещето, Бог, добро, зло, негатив, позитив и всички останали представи, програмирането. Откъде произхождам няма никакво значение, ако не мога да се актуализирам "тук и сега".

преди 17 минути, Śūnyatā написа:

Точно обратното на негатива пак е негатив ;). Ти умираш този миг и в този миг се ражда нещо подобно на предишното. Това в будизма се нарича прераждане. Ти Си само един миг... Това е много прост факт, който обаче обезмисля битието на миналото, бъдещето, Бог, добро, зло, негатив, позитив и всички останали представи, програмирането. Откъде произхождам няма никакво значение, ако не мога да се актуализирам "тук и сега".

А защо просто не изживееш този миг в щастие, и не забравиш всички негативи!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.