Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

А , бе ! Я , някой да ми обясни на мен Маймуна , защо се пръскат толкова пари и армия за охрана на Папата днес у нас ....и не само !?

Нали Папата е Наместник на Бога на Земята ! Ако мен , теб и другия , Господ не може да ни опази , примерно защото сме много -

Папата е само един !

Него поне Господ не може ли да опази от човешко посегателство ? Или Папата не се моли достатъчно и не е Богу мил и драг ? :lol6:....същото се отнася и за водач на друга религия или висш представител на Властта.....! :nono:

.......................................................

Някой може да каже : " Казано е : " Помогни си сам , та и Господ да ти помогне ! " " . Ами тогава Господ за какво е ? :lol6:

.......................................................

....Въъъх ! Какво чух току що по телевизията в новините ! Ще показват у нас на срещата с Папата , Исус Христос в ракета....! ......`Ма вярно , че го има ! :lol6:

640_2778d809796caa43949754800ec29c85.jpg

• Отговори 6k
  • Прегледи 393,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Погледнах за всеки случай в речника какво точно е фанатизмът и се оказа, че е „Прекалена преданост към своите вярвания или убеждения, свързана с ненавист и нетърпимост към чуждите вярвания или убеждения“. С други думи фанатизмът е прекалено привързване към собственото мнение и липса на толерантност към чуждите възгледи. В този смисъл фанатизмът не е ограничен до последователите на религиите, а засяга всички нас – ако човек например смята, че Земята е плоска и изобщо не приема доводите за противното, т.е. не го интересува нищо, което противоречи на възгледа му, вече можем да говорим за фанатизъм. Фанатикът сякаш се смята за специален и по-някаква причина по-умен от другите или казано иначе, е още по-силно привързан към егото си от останалите хора. Той може да си въобрази, че единствен разбира в дълбочина човешката психология или пък само той схваща правилно дадени теории или учения или текстове, като Библията или будистките сутри. Разбира се, само по себе си противопоставянето на общовъзприетите възгледи не е достатъчно да обявим някого за фанатик, защото в човешката история имаме достатъчно примери за хора, които са се изправили срещу всички и са извършили малка революция – нека си припомним онези, осмелили се да кажат, че Земята е кръгла, или Айнщайн, променил из основи разбиранията за физиката. Вероятно обаче разликата между тях и един фанатик е готовността да се изследват нещата и да се коригират възгледите в зависимост от наученото. Да не спрат на едно място с твърдото убеждение, че нещата са точно такива, каквито са известни на всички или както някой им ги е казал или са прочели в някоя книжка, и отчаяно да отхвърлят всичко, което противоречи на тези предразсъдъци, а да продължат напред и да видят какво има там.

преди 22 часа, Текила сънрайз написа:

Как не се прави? Как решаваш какво да правиш и какво - не? Може да не се опираш на религия, но все се опираш на нещо.

Не е нужно някой да ме заплашва с нещо, за да знам, че "така не се прави" и да се държа човешки с хората. Въпрос на личен избор.

Кармата специално не те заплашва с нищо, на нея изобщо не й пука за теб, в което е и красотата на цялата работа. Съвършено безпристрастно уравняване на сметките, какво по-хубаво от това? 🙂

Работата е там, че в следващия си живот ще плащаш за грешките в този. Без значение дали това е заплаха, обещание, факт - у някои хора поражда страх и те действат, водени от този страх. Една колежка в работата беше обещала да свърши една работа. Питам я защо не я е свършила - "Нали беше Разпети петък бе, Коце. Господ ще ме накаже."

Ако Бог не може да поправи повредените души, какъв Бог е? Още повече, ако не иска... Аз поне, като се счупи нещо в къщи, първо се опитвам да си го поправя. После, ако не мога да го поправя, го изхвърлям на боклука. Бог май прескача първата част. А търпението му няма и сто години.

Ами така е. Свръхпроизводството води до повече брак. Както и до изхвърляне на големи количества годна, но непродадена продукция, междувпрочем. А за ада е хубаво да пусне едно видео в ю тюб, защото май повечето не му вярват.

на 3.05.2019 г. в 22:30, A.com написа:

Работата е там, че в следващия си живот ще плащаш за грешките в този. Без значение дали това е заплаха, обещание, факт - у някои хора поражда страх и те действат, водени от този страх. Една колежка в работата беше обещала да свърши една работа. Питам я защо не я е свършила - "Нали беше Разпети петък бе, Коце. Господ ще ме накаже."

Ами то може и в този живот - например, ако някой извърши престъпление, като нищо може да го хванат и да го накажат. Според разбиранията за карма това няма да изчерпи нещата, но все е някакво начало. 

Какво неестествено намираш в това, че някои хора се страхуват - човек се страхува от най-различни неща и често действа в съответствие със страховете си? Иначе по повод примера, ако изключим варианта, че просто се търси извинение за това, че не е свършена работата, очевидно става дума за чисто суеверие. Защо? Защото първо, тези правила какво може и не може да се прави на този или онзи ден варират от една област до друга и от една държава до друга, т.е. единни правила няма (да не говорим, че е хубаво да се види къде точно в Библията пише такива работи, ако изобщо ги пише) и освен това Разпети петък за православните тази година не съвпада с този за католиците. Значи католиците ще ги наказваме, ако работят на техния разпети петък, а православните - на нашия? Нещо не звучи много разумно. 

С други думи, това , че някой се страхува и си измисля някакви неща, за да се страхува още повече, си е негова работа. Разбира се, онези, които го плашат, са не по-малко виновни, но теб лично какво точно те притеснява? Ти нали не се страхуваш?

Какво неестествено намираш в това, че някои хора се страхуват - човек се страхува от най-различни неща и често действа в съответствие със страховете си?

Нищо неестествено не намирам. Интересни са ми реакциите и действията на хората. :)

преди 36 минути, dkt написа:

Всичко, което се случва е плод на случайни събития. ... Всеки сам си определя съдбата...

Супер! Остава само да обясниш как съвместяваш тези двете изречения.

преди 1 час, dkt написа:

И истината, която те споделят е - няма богове. Нищо не е създадено "от нищото", поради причината, че всичко просто си го е имало. Не е имало начало на вселената, няма да има и край. Всичко ще продължи да съществува вечно, освен живота на земята, който може да бъде унищожен по много начини.

Кое те кара да мислиш, че всичко е вечно. Тъкмо обратното - физиката твърди и то като главен  свой фундамент, че няма вечни двигатели.

преди 1 час, dkt написа:

Никак, щото така ми го спускат ония отгоре.

Да не би и ти да си говориш с духове?

преди 24 минути, dkt написа:

Е нали вече казах - някои говорят с боговете, аз не съм на достатъчно висок левел за това... и си лафя с извънземните. Свивам си едно масурче, изпушвам го и след малко ми се явяват и почват да ми ги говорят едни... :)

А твоите извънземни ...и те ли са се самосъздали, или са съществували вечно?

преди 8 минути, dkt написа:

Те се самосъздават малко след като се напуша... идват от Десетото Измерение на Вечнозелените Холандски Полета.

Ако се напуша малко - идва само едно, и ме кара да пуша повече.... като се напуша както си трябва - идват десетина, и започват да ми говорят. Объркан съм, защото говорят едновременно и понякога нищо не им разбирам. 

После ако ти каже някой, че шмъркаш, да не се обидиш пак!

Трудно поносимо е за човешкото Съзнание състоянието , обозначено с понятието " Не се Знае ! " (духовен глад) . За това човек сам си измисля и подменя това " Не се знае ! " със собствените си измислици .

Това произлиза , трудно поносимо е поради І-ви закон на всяко Живо : " Усвоява околната среда за целите на собственото си съществуване . " (Лакомия - материална и идеална)

Друг е въпросът дали е способен да го стори без да си измисля и дали го желае ...... трудно е . По-лесно е сляпо да копира измисленото от други или сам да си измисля....! 

Това произлиза , следствие е на ІІ-ри закон на всяко Живо : " Постигане на максимален резултат с минимум усилие . " (Мързел)

...................... Така Човек сътвори бог по собствен образ и подобие , бог да служи в угода на Човека и да осветлява пътищата му неведоми.........Това всеки има възможността да го изследва съвсем самостоятелно върху самият себе си....... !

Тук разбира се могат да се добавят още множество други въздействащи психически и физически , второстепенни компоненти....

П.П. Тук има много шкембелии преяли с религия , дето им е трудно да си местят духовните тлъстини.....Нужни са упорити тренировки за отслабване , а по някага и операционна намеса.....:lol6:

Никой не може да каже как и защо,откога и докога ще съществува светът! Всеки си пише каквото му дойде! Като се почне от стария завет,новия завет ,та докато се стигне до приказката за Червената шапчица! Все пак някои писачи се правят на оригинални и се опитват да си лансират теориите! 🙂

преди 28 минути, dkt написа:

Ако някой пък вземе на сериозно глупостите, които пиша - би трябвало да е на много по-тржки наркотици :)

Не се бой, тук никой не те взема насериозно! :speak::D

преди 36 минути, dkt написа:

Е що?

вие вярвате в богове, аз в извънземни. И докато боговете със сигурност не съществуват, то за извънземните е сигурно, че ги има.

Сигурно , сигурно , ама за сега не се знае ! Никой не ги е виждал , също както и бог.....измислят си :)

Хей , момче ! Бой се от Бога , Бога в сам теб който представляваш ! :nono:

553324.gif 

:lol6:

преди 4 минути, dkt написа:

А дали има извънземни? Мисля, че беше миналата година - ЦРУ разсекретиха 15 милиона страници на тази тема. Както и НАСА за наблюдавани от тях необясними неща в космоса.... разни летателни апарати и т.н. 

Това са само необясними за сега факти , които все още нищо не доказват . Не се знае ! :nono:

Същите тези факти могат да се посочат и като Божии поличби.....

преди 15 минути, dkt написа:

Да, но поне има някакви факти за това. Докато за боговете - факти няма. Там има само вяра.

....бързаш като теле пред майка си . Аз да не съм печатна машина !?...... :) (виж пак горе)

Същите тези факти могат да се ползват и за другото !

Понятието за " Не се знае ! " трудно ли е за разбиране , макар да е трудно поносимо ! :)

Защото отвъд " Не се знае ! " стои " Немислимото ! " . Там на първо място стои въпросът : " А кой е създал човек (измислил Бог)/извънземните ? " ! :nono:

преди 57 минути, dkt написа:

Е що?

вие вярвате в богове, аз в извънземни. И докато боговете със сигурност не съществуват, то за извънземните е сигурно, че ги има.

що? аз вярвам и в Бог, и  в съществуването на извънземни.

Едното не изключва другото. Дори напротив!
Глупаво е да се вярва, че в тази огромна вселена, съществуваме само ние!

преди 9 минути, Aumi написа:

що? аз вярвам и в Бог, и  в съществуването на извънземни.

Едното не изключва другото. Дори напротив!

Тях (твоя Бог както го "разбираш" и извънземните) кой ги създаде ? :lol6:

Немислимо е ! За сега не ни е във възможностите да го мислим ! :nono:

преди 3 минути, dkt написа:

Как кой?

Та нима те си нямат богове и извънземни? Няма да е честно!

Ето , това е измисляне ! :)

Съвсем по земна аналогия . А те може да са немислимо други

преди 5 минути, by_chechi написа:

Тях (твоя Бог както го "разбираш" и извънземните) кой ги създаде ? :lol6:

Немислимо е ! За сега не ни е във възможностите да го мислим ! :nono:

Извънземните, са създадени от същия който е създал и нас.

А Бог е вечно съществуващ.

преди 37 минути, Aumi написа:

Извънземните, са създадени от същия който е създал и нас.

А Бог е вечно съществуващ.

А защо не Вселената е вечно съществуваща (Големият Взрив е все още само хипотеза , т.е. в смисъл измислица) ?....Хм , и Безкрайна (ако ти го побира главата) ! Там където е безкрайност , нужда някаква   от Бог няма ! Всичко може да се случи !!! Всичко ! Даже и това , което никой не може и да си помисли !  :nono:

Хайде пак го обмисли , ама го обмисли сериозно , с всичките си възможни умствени способности - Човек сътвори бог по собствен образ и подобие , бог да служи в угода на Човека и да осветлява пътищата му неведоми....

Не можеш ? Тогава вярвай в Бог.....или в плюшеното си мече ако искаш . Все едно и също е ! ....Там някой броеше религии.....:nono:

преди 48 минути, dkt написа:

А той от къде се е взел?

Ако Вселената е вечносъществуваща, значи и Бог е вечносъществуващ. Защото Бог, е самата Душа на Вселената.

преди 11 часа, Aumi написа:

Ако Вселената е вечносъществуваща, значи и Бог е вечносъществуващ. Защото Бог, е самата Душа на Вселената.

"Ако" е "изходно допускане", чрез което се опитваш да изградиш логическа конструкция, за която да твърдиш че е "вярна". Това е несериозно, защото няма как да свидетелстваш от първо лице че Вселената е вечносъществуваща, никой не може. Оттам изводите за "бог" и "душа", пък и "вечни", нямат нищо общо с действителността, за която всеки може да прави наблюдения от първо лице, които са много по-ценни от безбройните допускания които можем да си нафантазираме. Айнщайн беше писал нещо за Вселената и човешката глупост. А Вселената е непостоянна, ужасна и търпеливо чака да довърши всеки един от нас. Останалите концепции, извън обективната действителност са блянове, подобни на "принца идващ за принцесата", който обаче или не идва, ако дойде се оказва не точно "мечтания принц", а ако закъснее принцесата вече е повяхнала. Крехки въздушни кули, които се разпадат при най-лекия полъх на Реалността, сън наяве на един притиснат в ъгъла разум, който се опитва да си обясни - необяснимото...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.