Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

преди 40 минути, Aumi написа:

Не съм казала, че се предават от родителите, а че са ни заложени по рождение.
Ние се раждаме с тях. Болестите са кодирани в гените, още от зачеването ни.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/gennite-mutacii-zapochvat-skoro-sled-zachevaneto-na-embriona-2066312

Генни мутации настъпват и в следствие на радиациа(примерно), която може да те "погали" доста след като си се родила.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 8 часа, A.com написа:

Аз не дадох отговори. Дадох възможни алтернативи. Колко случайна е случайността аз не знам.

Всъщност това не са алтернативи, това е отговор, тъй като естествено, че нещата са тясно свързани с гени и мутации. Отговорът обаче не е пълен, тъй като въпросът беше дали мутациите са случайни, т.е. без връзка с това, че са се случили точно на този човек, или напротив, пряко следствие от онова, което е натворил в предишен живот. Във втория случай говорим за карма.

преди 4 часа, A.com написа:

Въпросът "Нали си християнка, в християнството прераждане на душата няма, какви са тия хипнотизираните с предишните животи?" е все още без отговор, но жената не се и опитва да му отговори. Тя е чела, видяла и вярва.

В това няма нищо чудно, хората непрекъснато вярват във взаимоизключващи се неща. По-горе не случайно споменах, че науката, от една страна, извежда закономерности, а от друга, говори за случайност.

преди 33 минути, A.com написа:

Генни мутации настъпват и в следствие на радиациа(примерно), която може да те "погали" доста след като си се родила.

Да, може, и макар и да се случва по рядко, това е пак Карма.

Но тук става въпрос, дали това което ни е заложено в гените, е на случаен принцип или не.

преди 2 часа, Aumi написа:

Но тук става въпрос, дали това което ни е заложено в гените, е на случаен принцип или не. 

Не знам. Айнщайн каза, че Господ не си играе на зарове, ама един друг човек доказа, че Айнщайн греши.

преди 3 часа, Текила сънрайз написа:

В това няма нищо чудно, хората непрекъснато вярват във взаимоизключващи се неща.

Не отнема много време да се позамисли човек, да види тези взаимоизключващи се неща и да започне да се пита "що така бе, Миме?". Ама явно е по-лесно да не се замисля.

В това няма нищо чудно, хората непрекъснато вярват във взаимоизключващи се неща. По-горе не случайно споменах, че науката, от една страна, извежда закономерности, а от друга, говори за случайност.

Може да се окаже, че случайностите  са закономерности, които все още не сме открили. Обаче, Айнщайн греши.

Всъщност това не са алтернативи, това е отговор, тъй като естествено, че нещата са тясно свързани с гени и мутации. Отговорът обаче не е пълен, тъй като въпросът беше дали мутациите са случайни, т.е. без връзка с това, че са се случили точно на този човек, или напротив, пряко следствие от онова, което е натворил в предишен живот. Във втория случай говорим за карма. 

Ако приемем, че всичко е карма няма нужда да търсим каквито и да било закономерсноти или случайности. Дори и някоя мутация да се прояви, защото човек е бил изложен на радиация, то вярващият в кармата ще каже - това е карма. Иди спори с такъв човек. :)

преди 44 минути, A.com написа:

Не отнема много време да се позамисли човек, да види тези взаимоизключващи се неща и да започне да се пита "що така бе, Миме?". Ама явно е по-лесно да не се замисля.

Очевидно не е толкова просто. Вече ти обясних защо според мен има проблем в това да се приема, че има закономерности, но и случайности, което се прави от съвременната наука, но теб например това не те вълнува, т.е. няма да се замислиш. Останалите хора действат на същия принцип - или не ги вълнува, или ги устройва, или пък не ги устройва. Варианти - бол.

преди 46 минути, A.com написа:

Ако приемем, че всичко е карма няма нужда да търсим каквито и да било закономерсноти или случайности. Дори и някоя мутация да се прояви, защото човек е бил изложен на радиация, то вярващият в кармата ще каже - това е карма. Иди спори с такъв човек. :)

Ти за какво и с кого искаш да спориш? :-) Иначе изводът ти според мен е погрешен - напротив, ако всичко е карма, това означава, че всеки трябва много да внимава какви мисли, думи и действия предприема и да се опита да разбере как да постъпва най-добре и най-правилно, за да не пострада в бъдеще. Нека си припомним, че цялата дискусия тръгна от въпроса защо някои се раждат болни и умират млади. Кармата е много добро и логично обяснение на това. Ако обаче някой предпочита да вярва, че тези неща са случайности, това си е негова работа.

преди 1 час, Текила сънрайз написа:

Очевидно не е толкова просто. Вече ти обясних защо според мен има проблем в това да се приема, че има закономерности, но и случайности, което се прави от съвременната наука, но теб например това не те вълнува, т.е. няма да се замислиш. Останалите хора действат на същия принцип - или не ги вълнува, или ги устройва, или пък не ги устройва. Варианти - бол. 

Цитат

Самата наука извежда не малко закони и теории за някои неща, а за други казва, че са случайни. Спокойно може да се допусне, че онова, което се приема за случайно днес, също се подчинява на закономерности, но науката просто още не ги е открила. Не виждам нищо лошо или необосновано в това да смята, че за всяко нещо си има причина и дори смятам, че това е по-логично, отколкото да казваме за нещо, за което все още не сме открили причина, че е случайно. В същото време някой друг може да предпочита да вярва в случайността - въпрос на личен избор.

И аз съм на мнение, че случайностите може въобще да не са случайности. Но личното ми мнение не е никакво доказателство. Споменах по-назад, че квантовата физика вече навлиза и в биологията и започва да обяснява някой неща, които до момента са оставали необясними, включително фотосинтезата и мутациите при гените. Споменах и че един човек доказа, че Айнщайн греши.

Ти за какво и с кого искаш да спориш? 🙂

За нищо и с никого. :)

Иначе изводът ти според мен е погрешен - напротив, ако всичко е карма, това означава, че всеки трябва много да внимава какви мисли, думи и действия предприема и да се опита да разбере как да постъпва най-добре и най-правилно, за да не пострада в бъдеще. Нека си припомним, че цялата дискусия тръгна от въпроса защо някои се раждат болни и умират млади. Кармата е много добро и логично обяснение на това. Ако обаче някой предпочита да вярва, че тези неща са случайности, това си е негова работа.

Защо да е погрешен? Ако всичко е карма и аз го осъзнавам сега, ще се окаже, че в този си живот ще си плащам за грешките, направени в предишния. Пре...такован съм. :) Кармата е добро и логично обяснение(примерно за теб), божиите наказания са добро и логично обяснение(примерно за realno), за мен и двете разчитат на страха. И в двата случая трябва да внимаваш какво правиш, защото ще бъдеш наказан(може и твои близки да изгорят, зависи от наказващия). И май в тази тема, по-назад, попитах дали няма християни, мюсюлмани и т.н. които са такива и са вярващи заради страха от Бог, карма. Всяка религия учи на морал и ценности и в същото време заплашва с всякакви чудесии ако се отречеш от нея. Обаче на мен не ми е нужно божество или кармата да ме заплашват с вечни мъки, страдания в следващия живот и тем подобни, за да знам, че "така не се прави". 

Заменяш "кармата" със "случйността" и получаваш същото. :) разликата между двете зависи от камбанарията.

Кармата е много добро и логично обяснение на това. Ако обаче някой предпочита да вярва, че тези неща са случайности, това си е негова работа.

Случайността е много добро и логично обяснение на това. Ако обаче някой предпочита да вярва, че тези неща са карма, това си е негова работа.

От друга страна, доказано, Господ си играе на зарове. :)

За Исус,Мохамед,Буда и др. може да се говори много! По принцип те си съществуват от както го има Светът. Общото им е че всичките обитават едни специализирани институции от затворен тип от рода на това в Карлуково и Раднево! А това че имали последователи(фенове) е нормално и е подобно като публиката на ЦСКА,Лефски,Витоша(Бистрица) и прочее.🤠

преди 5 часа, A.com написа:

Случайността е много добро и логично обяснение на това. Ако обаче някой предпочита да вярва, че тези неща са карма, това си е негова работа.

Ако случайността обяснява всичко, тогава нека атеистите не обвиняват Бог, че е несправедлив, и нека не се питат защо Бог наказва невръстни деца с тежки и нелечими болести!

преди 6 часа, Текила сънрайз написа:

Ти за какво и с кого искаш да спориш? :-) Иначе изводът ти според мен е погрешен - напротив, ако всичко е карма, това означава, че всеки трябва много да внимава какви мисли, думи и действия предприема и да се опита да разбере как да постъпва най-добре и най-правилно, за да не пострада в бъдеще. Нека си припомним, че цялата дискусия тръгна от въпроса защо някои се раждат болни и умират млади. Кармата е много добро и логично обяснение на това. Ако обаче някой предпочита да вярва, че тези неща са случайности, това си е негова работа.

Всъщност какво лошо има да се приеме за истина Закона на Карма!
Вярата в него, би накарала хората да бъдат по-внимателни със своите мисли и действия. Би ги направила по-състрадателни, по-добри към ближните си и всичко, което ги заобикаля. Би ги накарала да внимават и обмислят постъпките си. Насилието в света би намаляло драстично, убийствата, войните и производството на оръжие, също!

преди 5 минути, dkt написа:

Евем ти кармаа.

потомците на едни от най-големите изроди:

сталин, хитлер, чърчил, рузвелт, труман, буш, обама - живеят в охолство.

това ли е кармата на едни от най-големите убийци, живели последните два века?????

Не се безпокой за тях!
В следващият си живот, те ще са се преродили в Африка!

РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за аÑÑика бедноÑÑ Ð³Ð»Ð°Ð´
Хитлер, Сталин, Пол Пот...биха изглеждали така!
Или така...
РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за пÑоказа

преди 1 минута, dkt написа:

Хахаххахах, в кой следващ живот бе?

те освен на единия буш и на обама кокалите им изгниха на другите.... ама щели да се преродят хахаххаах откачена работа.

нали кармата се предавала на покилението?

провери кво става с потомците на тия? 

Пълно е с откачалки.

Кой ти каза, че Кармата се предава на поколение, и кой ти каза, че се преражда физическото тяло?
Да, тялото изгнива, но в следващият живот, ти се дава ново тяло. Т.е. твоето съзнание, се въплъщава се в нова плът.

преди 19 минути, dkt написа:

Пий си хапчетата. Ама вземи някакви по-силни, явно сегашните не помагат. Дано не е станало късно....

Май хапчетата трябва да пиеш ти.

Аз нямам нужда от тях!

преди 1 час, Aumi написа:

Вярата в него, би накарала хората да бъдат по-внимателни със своите мисли и действия. Би ги направила по-състрадателни, по-добри към ближните си и всичко, което ги заобикаля. Би ги накарала да внимават и обмислят постъпките си. Насилието в света би намаляло драстично, убийствата, войните и производството на оръжие, също!

Принципно си права. Бих го нарекъл закон за причината и следствието. Но ако вярваме в него, а не го живеем, го превръщаме в мем - μίμημα (mimema). 

Истината е живо присъствие. Истината не може да се изрази чрез слово, защото словото ползва спрежения и склонения, които не са онази жива истина. Истинното може да бъде предадено само чрез нещо истинно.

Никой не може да убеди никого нито в кармата, нито в съществуването на т.н. Бог.

В тези неща човек се убеждава сам.

Пък и не виждам защо някой трябва да вярва в съществуването на реинкарнация.

Всичко съществуващо се поражда, съществува и умира.

Няма карма, няма Бог, няма Закон, можем да си правим каквото искаме, особено ако няма и правосъдие, съдии, прокорори, съдилища и светски закон.

Следователно, всеки човек, вярващ в тези неща, по подразбиране е съгласен да убие, или да бъде убит, да изнасили, или да бъде изнасилен и пр..

преди 7 часа, dkt написа:

Според теб - каква е кармата ми? И ще изкупя ли греховете им? 

По горе ти казах, че греховете не се предават по наследство. Всеки отговаря за своите лични грехове, или за своята лична Карма.
Ти няма да изкупуваш чужди грехове, пък били те на твои близки роднини.

преди 44 минути, Aumi написа:

Ти няма да изкупуваш чужди грехове, пък били те на твои близки роднини.

Ами ако майката по време на бременността увреди сериозно здравето си и така увреди бъдещия плод, който се роди увреден и това увреждане се превърне в негова съдба?

Ами ако някой роднина на множеството избити от предците на пишещия тук се разрови в историческите документи, намери фамилията и наследниците и реши по някакъв начин да отмъсти на тази фамилия, за несправедливо (според него) отнетите животи?

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Ами ако майката по време на бременността увреди сериозно здравето си и така увреди бъдещия плод, който се роди увреден и това увреждане се превърне в негова съдба?

Ами ако някой роднина на множеството избити от предците на пишещия тук се разрови в историческите документи, намери фамилията и наследниците и реши по някакъв начин да отмъсти на тази фамилия, за несправедливо (според него) отнетите животи?

Това ще е кармично наказание за майката и за детето, което неслучайно ще е дете на тази майка.

А ако някой родина реши да отмъсти - може да ги нарани, може и да не ги нарани. Ако ги нарани, това ще е следствие на кармични обвързаности от предишни животи между тези хора.

преди 12 часа, dkt написа:

Пий си хапчетата. Ама вземи някакви по-силни, явно сегашните не помагат. Дано не е станало късно....

Предлагам  да минем без подобни изяви.

преди 1 час, Aumi написа:

Ако ги нарани, това ще е следствие на кармични обвързаности от предишни животи между тези хора.

Ако някой нарани друг е вследствие че са го наранили него пряко или косвено, съгласно закона за причината и следствието. Твоето обяснение е чисто спекулативно и необосновано.

преди 43 минути, Śūnyatā написа:

Ако някой нарани друг е вследствие че са го наранили него пряко или косвено, съгласно закона за причината и следствието. Твоето обяснение е чисто спекулативно и необосновано.

Ако някой нарани друг, ще си носи последствията...според закона на причината и следствието.

3

Той ме оскърби, той ме удари, той ме победи, той ме ограби." омразата никога няма да угасне у тези, които таят такива мисли.

4

"той ме оскърби, той ме удари, той ме победи, той ме ограби." омразата ще угасне у тези, които не таят такива

Мисли.

5

Защото старо правило е, че омразата никога не се прекратява с омраза. Омразата се прекратява с любов.

- ДХАМАПАДА

на ‎30‎.‎4‎.‎2019‎ г. в 20:33, Śūnyatā написа:

Човек става неспособен да изпита истинското, незамърсено щастие, което е възможно да се изживее в тази... "реалност".

16

Добродетелният човек се радва и в този, и в следва­щия свят. Той се радва и в двата. Той се радва и наслаждава, когато вижда чистотата на собствените си дела.

17

Злодеят страда и в този, и в следващия свят. Той страда и в двата. Той страда, когато разсъждава за злото, което е извършил. Той страда още повече, когато върби по пътяна злото*.

18

Добродетелният човек е щастлив и в този, и в следващия свят. Той е щастлив и в двата. Той е щастлив, когато разсъждава за доброто, което е извършил. Той е още по-щастлив, когато върви по пътя на доброто*.

- ДХАМАПАДА

преди 43 минути, Aumi написа:

16

Добродетелният човек се радва и в този, и в следва­щия свят. Той се радва и в двата. Той се радва и наслаждава, когато вижда чистотата на собствените си дела.

17

Злодеят страда и в този, и в следващия свят. Той страда и в двата. Той страда, когато разсъждава за злото, което е извършил. Той страда още повече, когато върби по пътяна злото*.

18

Добродетелният човек е щастлив и в този, и в следващия свят. Той е щастлив и в двата. Той е щастлив, когато разсъждава за доброто, което е извършил. Той е още по-щастлив, когато върви по пътя на доброто*.

- ДХАМАПАДА

Под два свята се разбират два момента от причинно-следствената верига, както е обяснено в първите два стиха на Дхаммапада. Вече уточнихме, че слово от което и да е свещено писание не се явява жива истина, а трябва внимателно да се анализира и ако се потвърди като преживяване, да се приема за полезно. Буда е учил да гледаме критично на всички авторитети и "свещени писания". Нямат ли практично приложение да ги отхвърляме. 

преди 16 часа, Aumi написа:

Ако случайността обяснява всичко, тогава нека атеистите не обвиняват Бог, че е несправедлив, и нека не се питат защо Бог наказва невръстни деца с тежки и нелечими болести! 

А дано.

Най-лошото нещо го има - хората.

преди 16 часа, dkt написа:

Евем ти кармата.

потомците на едни от най-големите изроди:

сталин, хитлер, чърчил, рузвелт, труман, буш, обама - живеят в охолство.

това ли е кармата на едни от най-големите убийци, живели последните два века?????

Бъркаш карма с божие наказание(при християните). Кармата си е твоя и наказва теб в следващите ти животи. Божието наказание, понякога, се разпростира и върху твои броднини(настоящи и бъдещи). С други думи кармата на Сталин, Хитлер и т.н. няма нищо общо с охолния живот на потомците им.

Няма лошо. Но дори и да се приеме, ще трябва доста работа от страна на всеки. Сама знаеш, че за съжаление и индуисти и будисти са способни да се отдават на брутално насилие, така че наистина е необходимо човек да е много внимателен.

преди 5 часа, Aumi написа:

Това ще е кармично наказание за майката и за детето, което неслучайно ще е дете на тази майка.

А ако някой родина реши да отмъсти - може да ги нарани, може и да не ги нарани. Ако ги нарани, това ще е следствие на кармични обвързаности от предишни животи между тези хора.

Браво! Много добре казано!

преди 21 часа, A.com написа:

Защо да е погрешен? Ако всичко е карма и аз го осъзнавам сега, ще се окаже, че в този си живот ще си плащам за грешките, направени в предишния. Пре...такован съм. :) Кармата е добро и логично обяснение(примерно за теб), божиите наказания са добро и логично обяснение(примерно за realno), за мен и двете разчитат на страха. И в двата случая трябва да внимаваш какво правиш, защото ще бъдеш наказан(може и твои близки да изгорят, зависи от наказващия). И май в тази тема, по-назад, попитах дали няма християни, мюсюлмани и т.н. които са такива и са вярващи заради страха от Бог, карма. Всяка религия учи на морал и ценности и в същото време заплашва с всякакви чудесии ако се отречеш от нея. Обаче на мен не ми е нужно божество или кармата да ме заплашват с вечни мъки, страдания в следващия живот и тем подобни, за да знам, че "така не се прави". 

Как не се прави? Как решаваш какво да правиш и какво - не? Може да не се опираш на религия, но все се опираш на нещо.

Кармата специално не те заплашва с нищо, на нея изобщо не й пука за теб, в което е и красотата на цялата работа. Съвършено безпристрастно уравняване на сметките, какво по-хубаво от това? :-)

преди 3 часа, Aumi написа:

16

17

18

- ДХАМАПАДА

Хората са различни, затова не всеки разбира казаното като вярно. Всекиму според това, което му е писано - за някой добродетелност и щастие, за други - да са напротив на доброто и да носят нещастие. Всеки следва пътя си и няма смисъл да го мислим ако видим, че върви не където сме ние...

Ричард Боруди много точно е описал психологията на сляпо вярващите. Вярата е мем, попаднала отвън представа в съзнанието, психичен вирус, който предписва сляпо да се вярва в него. Този мем има защита срещу разума, например колегата Реално цитира, "горко на тези които са разумни пред себе си". Буда учи точно обратното, сами да ползваме разума си, но някои го цитират без да го разбират. "Страх от господа е начало на мъдростта", старах от ада, прераждането, натискат психичния бутон за страх, за фалшива самозащита, психичната защита лесно е преодоляна и зомбито спира да мисли изобщо, камо ли критично, пее мантри, моли се. Мем система базирана на вярата и отказа от критично мислене никога не може да бъде премахната от съзнанието на човек чрез разумна критика и аргументация. В съчетание с "евангелизма" и "месианството", жертвата си мисли че изпълнява някаква много важна божества мисия, услуга на Бог или цялото човечество. Вярата става мощна психическа обвивка за психичните вируси, в която обвивка може да се сложи практически всякакво съдържание. Програмиращият механизъм започва да създава образи, ново отражение на действителността, което се възприема от заразения за негова собствена реалност и реалност на обкръжаващата го среда. Жертвата вече  е заредена с вирусна информация която не съответства на живота и истинските преживявания. Лъжливото съзнание става базово и измества логическото. Във вируса също има мисия за автоматичното му, досадно и настойчиво предаване, набиване в главите на другите хора, искат или не искат. Така глупаците стават жертва на собственото си его и амбиции. Някои от тях се издигат над другите зомбита в безумното стадо, стават учители, пастори, това е друга причина много заразени душици да се изявяват тук. Никой не го интересува истина или лъжа е това което се проповядва, добро или зло, затова тези вируси доминират на планетата в момента и всички виждаме пораженията които следват от тях. Кой колкото може драпа, а фанатиците отиват направо в "рая", БУМММ... :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.