Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Това го правя по време на инсталацията или след нея. Диска си ми остана с име "Е".

В моя случай как трябва да го напиша в лентата?

Редактирано от Тодор Андреев
грешка (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

След инсталацията. За да имаш пълни права над този дял, чети тук. Търсиш секцията "Подкарване на игра от NTFS дял."

Можеш да не използваш скрипта, а просто добави реда според твоите нужди.

преди 1 час, Тодор Андреев написа:

Изобщо не е задължително да е част от файловата система на Linux, за да се монтира автоматично. Засичаш UUID на устройството

(ls -l /dev/disk/by-uuid) и го описваш в etc/fstab с опция none ntfs defaults 00

UUID=XXXXXX-XXXXXXXX-XXXXXXXX-XXXXX   none                    ntfs    defaults        0            0

преди 3 минути, cybercop написа:

Изобщо не е задължително да е част от файловата система на Linux, за да се монтира автоматично. Засичаш UUID на устройството и го описваш в etc/fstab с опция none ntfs defaults 00

UUID=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX   none                    ntfs    defaults        0            0

Моля, дай примерен вариант как изглежда цялата команда!

преди 13 минути, Пешеходецът написа:

Моля, дай примерен вариант как изглежда цялата команда!

Кликваш върху диска, за да го монтираш, че не знам, дали ще бъде засечен.

Изпълняваш

ls -l /dev/disk/by-uuid

За да му видиш идентификационния му номер.

Отваряш файла etc/fstab с някакъв текстов редактор и добавяш под другите редове и реда с UUID на това устройство с опциите, които съм ти написал. Ще видиш, как са подредени и ще добавиш опцията под тях, като спазваш разстоянията, което не е чак толкова важно, стига да има поне един интервал.

Аз нямам ntfs дял и съм ти копирал UUID на swap дяла, за да видиш, каква е подредбата.

https://i.postimg.cc/2S69ZFPs/NTFS.png

преди 5 минути, cybercop написа:

Кликваш върху диска, за да го монтираш, че не знам, дали ще бъде засечен.

Изпълняваш

ls -l /dev/disk/by-uuid

За да му видиш идентификационния номер.

Отваряш файла etc/fstab с някакъв текстов редактор и добавяш под другите редове и реда с UUID на това устройство и опциите, които съм ти написал. Ще видиш, как са подредени и ще добавиш опцията под тях, като спазваш разстоянията, което не е чак толкова важно, стига да има поне един интервал.

Или sudo blkid и после го описваш в /etc/fstab по примера горе

Внимавай с NTFS трябва да се изпълни sudo apt-get install ntfs-3g за да инсталира модула за четене и писане от NTFS ако го нямаш и другото което е Уиндоус май не харесва да пишеш от Линукс в ntfs

Жизнено необходимо ли е да се монтира автоматично освен, ако не трябва достъп до него от програма веднага след стартиране на ос, като торент клиент или нещо подобно, иначе не виждам смисъл така или иначе файловия мениджър го показва, ако ти потрябва дяла ще си се монтира при клик на него.

Излишна галимация при описването и прочие проблеми.

Може ли да направите скриншоти на тези команди една по една, за да се ориентирам как точно става и къде се пишат.

Благодаря Ви за отделеното време.

А ти с какво си (не ми се чете напред, за да видя)? Предполагам, знаеш че, за да направиш такава редакция ти трябват права на администратор, било конзолно, било графично.

2018-10-22-20-45-13.png

Това е вариант. Аз знам, че този мой дял е ntfs файлова система, че и етикет съм му сложил, логично е да знам. Допълнителна ориентация - така. 2018-10-22-20-58-30.png2018-10-22-21-06-56.png

Само че това е при MBR разпределение. Повече инфо тук.

Графично най-лесно би станало от тук - disks/Дискове/gnome-disk-utility

https://i.postimg.cc/SRWmVjn7/2018-10-22-21-21-07.png

https://i.postimg.cc/ZKSbnPQf/2018-10-22-21-23-59.png

https://i.postimg.cc/J7J7RYpD/2018-10-22-21-23-04.png

Трябва да е така (примерно). При включване на автоматичното монтиране - ще изтриеш направения запис (ще се монтира пак както е било). Но не може да е дял /home (сори, файловата система е непозволена). 2068188600_2018-10-2221-47-32.thumb.png.83d67f21c22241ca9b46a4e5f34f6c14.png

Или така sudo nano /etc/fstab пишеш кот трябва да се монтира crt+x enter enter и готово

преди 10 минути, petie1 написа:

Или така sudo nano /etc/fstab пишеш кот трябва да се монтира crt+x enter enter и готово

Ctrl+O, Enter и след това Ctrl+x

Точно nano не бих му препоръчал за тази работа, въпреки, че го ползвам най често за елементарните действия. Графичния текстов редактор ще свърши същото, но ще може да копира ид. кодове без опасност да обърка някоя цифра.

преди 6 минути, cybercop написа:

Ctrl+O, Enter и след това Ctrl+x

Точно nano не бих му препоръчал за тази работа, въпреки, че го ползвам най често за елементарните действия. Графичния текстов редактор ще свърши същото, но ще може да копира ид. кодове без опасност да обърка някоя цифра.

Наното като натисне така контрола и х само си пита за съхрание

@Mozo Здравей

на 19.10.2018 г. в 9:45, Пешеходецът написа:

Здрасти! Аз също като теб имах неразбиране относно как функционира Линукс. Имам съвсем отскоро Убунту 18.04. Много съм доволен. Аз съм само с една ОС. Нямам други и не срещам проблеми. Ако ползваш Линукс Минт ето тук можеш да видиш обяснение как става разделянето на дяловете. А ТУК можеш да разгледаш файловата система на Линукс. Това са примерни сайтове и съм сигурен, че има и по-добри, но там вече майсторите могат да ти посочат - ако желаят. Успех и не се отчайвай.

Ако желаеш и искаш да експериментираш пробвай Manjaro или Arch Linux. Аз съм впечатлен. И аз ползвам само една дистрибуция на компютъра. Просто не ми трябва друга. В момента съм с Manjaro Xfce. Много съм доволен. Инсталирах я още на три компютъра - на приятели. За сега нямат оплаквания.

Това Манджаро толкова ли е по добро от Арч? Да не е като Убунту уж по добро от Дебиан но не съвсем?

преди 13 минути, бат'начо написа:

Сравнение между Минт и Убунту е по-удачно. Или между debian-live-графична-среда и debian-standard.

Де да знам Каноникал го сравняват с Дебиан..

Здравейте! Имам един въпрос - Как да вляза в BIOS на HP EliteBook 6930p (стар лаптоп 4GB) да си кача Linux като ОС.на флашка 4GB.? 

Нещо  не ти се разбира въпроса. Искаш да запишеш линукс на флашка ли, или искаш от флашка с линукс да стартираш в ливе режим?

преди 5 часа, Person написа:

Здравейте! Имам един въпрос - Как да вляза в BIOS на HP EliteBook 6930p (стар лаптоп 4GB) да си кача Linux като ОС.на флашка 4GB.? 

С F12 май ето вижте на видеото

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.