Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Останах с впечатление, че човекът "натиска" Канела, а вие го пращате на XFCE и KDE.

Ako съм прав - то веднага след приветстващия поздрав на Ментата има още малко за гледане и настройване, във същия тоз поздрав.

Всичко това - ако пак се стигне до борба със 19.1.

на 19.01.2019 г. в 10:42, tremal написа:

Дайте някаква програмка за сплитване на .ape файлове на отделни песни. Под уиндоус има стотици, но за линукс открих само Flacon, която изкарва грешка като започне да сплитва

А на бас, че само за *.ape няма ни една. Независимо от ОС.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 5 минути, бат'начо написа:

Останах с впечатление, че човекът "натиска" Канела, а вие го пращате на XFCE и KDE.

Ako съм прав - то веднага след приветстващия поздрав на Ментата има още малко за гледане и настройване, във същия тоз поздрав.

Всичко това - ако пак се стигне до борба със 19.1.

Ей аз си му дадох всичко за Канелата,ти кажи по добре как да запали тъчпада и скрола

Не помня къде Кибер беше писал за драйвъра, дето сега го налагат като замяна. Нещо беше xserver-xorg-input-libinput/xserver-xorg-input-synaptics/xserver-xorg-input-evdev. Та идеята беше, че ако не става с единия, то би следвало да стане с другия.

От мене - толкова.

преди 8 часа, petie1 написа:

Ей събори го

Аз видях отдавна тая настройка и разбрах за какво служи, но си помислих, че от списъка си избираш за кои програми да го изключиш и си казах, че това все още не ми е нужно, и че няма защо да си играя с него. Затова не му обръщах внимание.

Обаче сега имам друг проблееем...

Пускат ми се „MIME-based actions“, въпреки че съм ги изключил от тук:wUO0pns.png

Тоест предлага ми да отварям http линкове с Уеб браузъра и другите програми, които могат да отварят „HTML Documents“:

oUEzOY8.png

В един друг форум видях, че са обсъждали същото и не са дали решение. Може би това вече е бъг.

От любопитство питам:

Под Windows, когато натисна скрол бутона и движа мишката надолу - нагоре, уеб страницата в браузера ми се мести в посоката на мишката.

При Linux, когато натисна скрол бутона - действие няма, т.е. не работи!

Здравейте колеги.

Когато имаш включен Screen Lock - като се активира, спира ли процесите които вървят? Като да кажем - теглиш нещо и екрана се заключва, това ще спре ли тегленето или ще си продължи всичко нормално? 

преди 18 часа, бат'начо написа:

Аз не останах с такова впечетление и предположих,че може да се чувства уморен от Канелата:cantbelieve:

Неприятно е,когато нещата не станат "по-подразбиране" и трябва да се правят разни гимнастики.

Цитат

Дайте някаква програмка за сплитване на .ape файлове на отделни песни. Под уиндоус има стотици, но за линукс открих само Flacon, която изкарва грешка като започне да сплитва

Не знам за каква дистрибуция става въпрос но flacon си работи с .ape,като аз ги експортвам във flac .

Евентуално може да ти липсва аудио кодека monkeys-audio или в зависимост от нуждата monkeys-audio-old.

http://download.opensuse.org/repositories/home:/Sokoloff/Debian_9.0/amd64/

Или по този път:

http://www.deb-multimedia.org/

Трябва да разбереш грешката.

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

От любопитство питам:

Под Windows, когато натисна скрол бутона и движа мишката надолу - нагоре, уеб страницата в браузера ми се мести в посоката на мишката.

А ти виж настройката на уеб браузъра, то това не зависи от ОС.

преди 14 часа, bornofash написа:

Аз видях отдавна тая настройка и разбрах за какво служи, но си помислих, че от списъка си избираш за кои програми да го изключиш и си казах, че това все още не ми е нужно, и че няма защо да си играя с него. Затова не му обръщах внимание.

Обаче сега имам друг проблееем...

Пускат ми се „MIME-based actions“, въпреки че съм ги изключил от тук:wUO0pns.png

Тоест предлага ми да отварям http линкове с Уеб браузъра и другите програми, които могат да отварят „HTML Documents“:

oUEzOY8.png

В един друг форум видях, че са обсъждали същото и не са дали решение. Може би това вече е бъг.

О, да, бъг е и то голям. Много естествено е да отвориш *.mp3 с принтера, вероятно се очаква да отпечата текста и нотите.

Ако искаш да не ти се отварят така - заличи всички mime-асоциации навсякъде по системата. Хич да не е, по стартерите поне. А, доколкото имам спомен, имаше навремето на друго място настройка на тез исторически асоциации. И ако ги има, там сеч, сеч...

От любопитство питам:

Това няма нищо общо с ОС, разреши си го от настройките на браузъра, аз го имам - autoscroll.

И хиляди да са, трябва да се бориш с лайнян софтуер, който 99% използва отворен код такъв - ffmpeg.

ffmpeg -i Filename.ape -acodec flac Filename.flac

Clementine поддържа формата и може да се слуша директно, dragon също би трябвало.

Не, той иска да си извади отделните тракове от един голям файл. Аз така го разбирам. Но без да му подаде *.cue файла.

А може и да му трябва sox.

sox.png

За цепене на монолитен музикален файл на части чрез cue описание - shnsplit от shntools.  Работи с всякакви audio формати, включително ape.
Но се ползва от конзолата, сори. Flacon e графично недоносче.
Втори вариант за ape - конверсия до flac и цепенето може и да е през Flаcon.
За създаване на липсващо cue описание за монолитен музикален файл - audacity и импорт на файла -> ръчно нацъкване на labels->  lbl2cue конверсия

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

1. Има ли някой от вас да е и на Линукс и на Уиндоус, може и на два различни компютъра.

2. Интересуват ме положителните и отрицателните черти на двете системи една спрямо друга.

За сега с Линукс не се справям много добре. Диска ми за съхранение на снимки си го направих NTFS с цел ако се върна на Уин да не ми се налага да форматирам диск. Тъкмо бях качил много голяма част от файловете си и ми се наложи да          преинсталирам линукса, изобщо не ми зареди диска, докато не го форматирах. Беше пълна загуба на време.

3. Аз играя и на игри, рядко, но го правя. Виждам, че има много игри за Линукс в тракерите, но може ли да се подкарат игри, които ги има само за Уин и не са оправени за Линукс?

От тези неща зависи избора ми на операционна система.

4. Ясно е, че Уин започва да се скапва на шестия месец. Линукс, по- издържлива и устойчива ОС ли е?

Линукс не е Уиндоус колкото по бързо схванете това толкова ще ви е по лесно,разбира се двете системи имат плюс и минус голям плюс на Линукс е свободата нинус е че трябва да си много корав и да четеш много и човъркаш много,Уиндоус е направен меко казано за офси които само знаят клик клик без да се замислят,ОС сама по себе си не се скапва всичко зависи от задклавиатурното устройство,всяка игра може да се подкара под Линукс даже има едно нещо наречено Стеам разгледай го 

преди 1 час, Тодор Андреев написа:

1. Има ли някой от вас да е и на Линукс и на Уиндоус, може и на два различни компютъра.

Аз ползвам и Win, макар и много рядко.

4. Ясно е, че Уин започва да се скапва на шестия месец. Линукс, по- издържлива и устойчива ОС ли е?

Разбира се. Това беше гвоздея на програмата, когато реших да ползвам изключително Linux. Разбира се, опън сорс, някои от програмите, липсата на вируси, че е достъпен, често по-лек, модулен, практически безплатен, бяха много важни точки. Но решаващо се оказа много малкото време за поддръжка и че мога да го товаря с колкото програми и роли мога да измисля.

За сравнение във Win инсталирането на повечето от няколко тежки програми, бяха напълно достатъчни да го накарат да бави осезаемо. Също така обновяването беше трудно, а сега е направо нетърпимо. Ако изскочеха проблеми се намираха и отстраняваха бавно. Мъчно беше и да си настроиш и изградиш средата постепенно и да запазиш инсталацията в работоспособно състояние.

3. Аз играя и на игри, рядко, но го правя. Виждам, че има много игри за Линукс в тракерите, но може ли да се подкарат игри, които ги има само за Уин и не са оправени за Линукс?

Може, разбира се и дори се получава добре. Става през програмата Wine. Но все пак зависи какво играеш. Ако днес илезе някаква игра ААА и не можеш да я подкараш на момента, от което полудяваш, то Linux определено не е за теб.

Ами ти си решаваш най-вече. В Win печалившата стратегия е да правиш минимлни настройки, да ползваш по-малко програми, а тези които ползваш да ги инсталираш на момента в който ти трябват. Така относително лесно можеш да преинсталираш, без да си докараш мигрена. Може да опиташ и с бекъпи, но не вярвам да променят нещата.

Според мен е хубаво да инсталираш Win сега. Дори трябва да го направиш, само така на прясно ще можеш да сравниш.

2. Интересуват ме положителните и отрицателните черти на двете системи една спрямо друга.

Ами Win първи достигнаха до това да има ускорен хардуер на обикновени компютри. Изобщо първо при тях обикновените компютри станаха толкова масови, евтини и мощни, едновременно. Първо при тях имаше скок в мултимедията и 3d-то. И все още при тях работят поне малко по-добре. Нещата не се случиха заради тях, но спомогнаха за въпросния процес. Също така са ултракомерсиални и с най-разширена обвивка, било за програми, било за потребители, било за информация. Съответно за тях се правят повечето комерсиални софтуери. Но ще трбва да се примириш/бориш с вирусите, телеметрията и нелоялните практики на фирмата производител. А забравих за най-важния плюс. Обикновено с Win инсталирането и разучаването на нова програма става много по-бързо. Поне ако говорим Win VS Linux. Лошото че винаги си плащаш лихвите при поддръжката. Защото проблемите изскачат във времето, не визирам само ОС, но и начина по който обикновено са направени приложенията и това как се поддържат от производителите.

За сега с Линукс не се справям много добре. Диска ми за съхранение на снимки си го направих NTFS с цел ако се върна на Уин да не ми се налага да форматирам диск. Тъкмо бях качил много голяма част от файловете си и ми се наложи да          преинсталирам линукса, изобщо не ми зареди диска, докато не го форматирах. Беше пълна загуба на време.

Ами тук сам си си виновен за този дерт. Въпреки че си бил подведен от относително добрата поддръжка за NTFS в Linux средата. Но правилото е никога да не разчиташ на файлова система която не е нейтив за определената среда. NTFS не е нито с отворен код, нито с отворени стандарти, нито пък с безупречен драйвър и въобще не е свойствена за Linux. Другия път прехвърли файловете по мрежата, например с Rsync.

Имам и двете на различни компютри.
Според мен ти е най-важно да си намериш остатъчно мотивация да не искаш да ползваш Уиндоус.
Когато Уин ХП беше млад, правих плах опит да ползвам Линукс, заради едно изкачащо прозорче в Уиндоус което ми обясняваше че съм жертва на нелегален ключ. Но по онова време Линукса който пробвах ми се стори неприемлив и непознат и понеже единствената ми причина беше нелегалния ключ, ами влязох в един магазин и си преписах от кутията на един изложен компютър легален ключ и сървъра на микрософт го прие. Така опитът с Линукс приключи безславно.
Но, времето си тече и през 2017г.  детето се оплаква че лаптопа върви по-бавно от моя компютър.
И реших да му сглобя и на него по-добра машинка. Да ама Уиндоуса в магазина казаха,  че го прадавли за нещо като 130 евро. Егати обирчиите !
Та чашата на търпението ми към хамериканците преля и почнах да пробвам пак разни дистрибуции на Линукс. Питах един съсед какво ползва той и след доста проби и аз избрах Линукс Минт.
Е, ами сега е на цели три компютъра този линукс в къщата ми и въобще не ми минава през акъла идеята да плащам за Уиндоус или да го търся нелегален. Ако детето скапе нещо, еми нова инсталация без нужда да трепериш дали микрософт ще ти уважи ключа пак , без да трябва да им се обаждаш и да им се молиш като на икона и да се оправдаваш като чели си някакъв престъпник, защо преинсталираш бозата им на друг търд диск или дъно. Не се разправяш повече с гадни капиталисти отвъд океана, които гледат на теб като на дойна крава.

Но потърси си първо някаква достатъчно добра причина, да ги намразиш тези дето го правят Уиндоуса и ти искат пари за него. Ако си я намериш, след време като си му свикнал на някой от линуксите, повече няма да ти се разправя с Уиндоус. Ето сега ти пиша от Минт и е със сини папки като Уиндоус.

преди 34 минути, Melmak ® написа:

Може, разбира се и дори се получава добре. Става през програмата Wine. Но все пак зависи какво играеш. Ако днес илезе някаква игра ААА и не можеш да я подкараш на момента, от което полудяваш, то Linux определено не е за теб.

Напротив, благодарение на DXVK над 98% от току-що излезлите игри  вървят в ден първи и на Linux. Разбира се, това е при положение че,  смотаният разработчик не е добавил Linux поддръжка, а игрите с нейтив Linux поддръжка стават и ще стават все повече. Почти няма игра, която да съм пробвал и да не е тръгнала от новите и то веднага след като е излязла. Да, трябва да знаеш какво правиш, но да НЕ използваш Windows си струва усилията отвсякъде и дори за миг не съм си помислил да се върна към онзи кошмар отново. И игрите далеч не са единственото решение за преминаване към Linux, а и също така не са никакво оправдание, защото можеш да играеш десетки хиляди игри къде нейтив, къде с Wine. Нещата при Linux просто работят, програмите се инсталират с поглед, не се бориш като прасе с тиква всеки път с всяка програма да ѝ баеш, не стоиш в неведение какъв е проблемът, когато нещо не работи, а всичко е твоите ръце, не се бориш с вируси, не се опасваш с антивируси, не те подслушват, не те следят, не ти извиват ръцете, имаш пълната свобода да си направиш системата така както ТИ искаш, а не както ТЕ ти казват, ъпдейтвам за секунди, а не чакам с часове и го правя кокаго аз искам, а не когато те искат, и т.н., и т.н. Windows никога повече!

А доказателството за игрите е тук. И това е една двадесета от игрите, които съм пробвал, просто ме мързи за всяка една да снимам клип.

преди 10 минути, Mozo написа:

Нещата при Linux просто работят, програмите се инсталират с поглед, не се бориш като прасе с тиква всеки път с всяка програма да ѝ баеш, не стоиш в неведение какъв е проблемът, когато нещо не работи,

Понеже не съм на твоя форум ( който не е лош ), я кажи като каква тиква го гледаш acestream с новия му енджин като решиш, че искаш да го ползваш на линукс минт ?
Щото аз тука цяла тема отврях преди време да обяснявам как съм се справил с него.

Да понаучиме някой тарикатлък и ние тука.

преди 3 часа, petie1 написа:

Линукс не е Уиндоус колкото по бързо схванете това толкова ще ви е по лесно,разбира се двете системи имат плюс и минус голям плюс на Линукс е свободата нинус е че трябва да си много корав и да четеш много и човъркаш много,Уиндоус е направен меко казано за офси които само знаят клик клик без да се замислят,ОС сама по себе си не се скапва всичко зависи от задклавиатурното устройство,всяка игра може да се подкара под Линукс даже има едно нещо наречено Стеам разгледай го 

И при уиндоус трябва да четеш, те знанията не идват свише, а в офиса каквото им сложиш на такова ще кликат нямат никаква работа да администрират ОС, а да работят с програми няма нужда да познават конзолата и ОС, а софтуера с който работят, а това е избор на началството и сферата в която работят.

Колко да си корав за да ползваш линукс, колкото и при уиндоус тук даже трябва да си по-корав за да издържиш на всички своеволия на микрошмек, основния проблем на уиндоус потребителите е че са свикнали да работят като супер потребители/администратори (уиндоус го позволява) и от там всичките им проблеми с омазването на ОС и когато се сблъскат с линукс и за всяко нещо което иска повишени права реват като девици ..... защо е толкова трудно, виж в уиндоус колко е лесно и тн., да лесно е и лесно си омазват ОС и лесно хващат бацили, ако седнат да ползват уиндоус с обикновен потребителски акаунт пак ще реват.

преди 3 часа, Mozo написа:

Да, трябва да знаеш какво правиш, но да НЕ използваш Windows си струва усилията отвсякъде и дори за миг не съм си помислил да се върна към онзи кошмар отново.

Аз пък поне на три пъти бях решил да скъсвам с Пингвина. Поради неговите му простотии. Обаче, така и не се получи. Най-тежко беше на третия път. Тогава осъзнах, че колкото и да се зоря, няма да стане. Така окончатело рабрах, какво наистина ми трябва от двете.

преди 8 часа, Тодор Андреев написа:

Е, па, много по-лесно ще ти е Уйн. Няма да се налага да променяш навици. Защото един път трябва да свикнеш с нова ОС, и после още веднъж с Уйн врътки, и после още един път с "наши врътки"... Т.е. на тоя етап няма да стане лесно, както ти се иска.

преди 8 часа, Тодор Андреев написа:

Някъде го бяхме коментирали - exfat "е човекът". Потърси.

А описаното е доказателство, че Линукс не става засега.

преди 7 часа, Mozo написа:

Напротив, благодарение на DXVK над 98% от току-що излезлите игри  вървят в ден първи и на Linux. Разбира се, това е при положение че,  смотаният разработчик не е добавил Linux поддръжка, а игрите с нейтив Linux поддръжка стават и ще стават все повече. Почти няма игра, която да съм пробвал и да не е тръгнала от новите и то веднага след като е излязла. Да, трябва да знаеш какво правиш, но да НЕ използваш Windows си струва усилията отвсякъде и дори за миг не съм си помислил да се върна към онзи кошмар отново. И игрите далеч не са единственото решение за преминаване към Linux, а и също така не са никакво оправдание, защото можеш да играеш десетки хиляди игри къде нейтив, къде с Wine. Нещата при Linux просто работят, програмите се инсталират с поглед, не се бориш като прасе с тиква всеки път с всяка програма да ѝ баеш, не стоиш в неведение какъв е проблемът, когато нещо не работи, а всичко е твоите ръце, не се бориш с вируси, не се опасваш с антивируси, не те подслушват, не те следят, не ти извиват ръцете, имаш пълната свобода да си направиш системата така както ТИ искаш, а не както ТЕ ти казват, ъпдейтвам за секунди, а не чакам с часове и го правя кокаго аз искам, а не когато те искат, и т.н., и т.н. Windows никога повече!

А доказателството за игрите е тук. И това е една двадесета от игрите, които съм пробвал, просто ме мързи за всяка една да снимам клип.

Игри като StarCraft- 1, Generals Zero Hour  има ли някакъв шанс да ги подкараме, и ако вече са подкарани, от къде да ги открадна?

Другите игри, които ме интересуват, вече си ги намерих.

Всичките ги има в бананландия, аз също лично съм ги пробвал. Подобни елементарни игри вървят без абсолютно никакви проблеми. На Linux играем къде, къде по-големи, тежки и модерни заглавия ;)

Разбира се всички сте прави за Линукс

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.