Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Хей Джокер и БНТ подкарах без флаш 

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

screen2.png

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Здравейте!

Пълни ми се кореновата система. Този проблем как да го избегна?

Инсталационният ми диск е нацепен така:

50 гб за Линукс

11 SWAP / 8гб ми е рамта.

1 гн efi

Имам сложен wine. Определено е свързано с игрите,  защото и предния път гл напълних по същия начин. Къде да бръкна, за да изтрия ненужното?

Мога ли да вляза през буутваща флашка и да ги изтрия?

преди 3 часа, Тодор Андреев написа:

...
Къде да бръкна, за да изтрия ненужното?
...

В корена:
# du -ah /* 2>/dev/null | sort -rh | head -n 10

В домашния:
$ du -sh /home/$USER/* | sort -h

преди 25 минути, Profruit написа:

В корена:
# du -ah /* 2>/dev/null | sort -rh | head -n 10

В домашния:
$ du -sh /home/$USER/* | sort -h

Благодаря много.

Оказа се, че сейфовете на играта са... 34гб.

Empire total war

Намерих ги в папка home и т.н.

на 27.03.2020 г. в 9:01, Мальчик Бананан написа:

Май за Activity лентата говори, а я нарича "панел".( Или точно за панела говори?) Тя си е супер удобство. Едно от гениалните дизайнерски решения на Apple. Поне за мен, де. Аз не виждам защо трябва да загрозява и намалява пълната функционалност на Гном. Това, че е нещо различно от джама... го прави просто по-различно от джама. Ако искаш нещо като Уиндоус, не е ли най-добре да се използва... Уиндоус?

проблема на белгиеца е че не може да инсталира никоя операциона среда  нито windows нито линукс .За него няма операциона система която да работи всичките са боза

преди 5 часа, Тодор Андреев написа:

Благодаря много.

Оказа се, че сейфовете на играта са... 34гб.

Empire total war

Намерих ги в папка home и т.н.

Явно си инсталирам всичко под руут-а, което не е много добре.

Затова винаги при инсталация е хубаво /home /var /var/log /var/adm ( някои юникси) и / да са на отделни партишъни. Така ако се наложи преинстал няма да изгубиш информацията в /home /var и /var/log /var/adm Също  е добре да си инсталираш и настроиш LVM2, който позволява създаването на логически групи и дялове които могат да бъдат екстендвани и шринквани. 

преди 2 часа, ninov написа:

проблема на белгиеца е че не може да инсталира никоя операциона среда  нито windows нито линукс .За него няма операциона система която да работи всичките са боза

Брате Ниновец много познаваш ти бе, да не си врачка нещо, ц ц ц ...

Wine4.jpg

Ей пичове, тая размазана снимка дето я виждате, сървърът на калтата я е скапал така, при мен си е нормална. А тука е 2 пъти по-лека и яко мътна.
Значи вчера убунту-мейт след инсталиране на Вино и ПлейонЛинукс го спрях за около час, да папкам нещо. И като го пуснах пак един готин черен екран с едни бели точици  по него и иска парола, ама като му я напише и не могъл та тръгне. Е па прекратих му мъките и инсталирах на негово място xubuntu 19.10 , на който Wine и PlayOnLinux не предизвикват черен екран ( за сега де).
За да не си помисли моят духовен водач и просветител по пингвинистика че съм лош ученик, инсталирах уиндоуски програмки в линукса и работят. Ами да, DreamboxEDIT тръгна и свали каналите от приемника ми. Повече не съм го пробвал, ама вероятно ще си работи. На мен ми е кеф обаче за Cordial Pro който вие едва ли ползвате, че тръгна и на линукса.
А оня Гном ми го направете да е като на снимката тука, ако можете и после ми кажете как става.

преди 2 часа, ninov написа:

Аз го разбирам. Обича да човърка. Нормално. И аз съм го правил. Ма понеже съм си ЛАИК, вече не го правя отдавна.

преди 6 минути, Мальчик Бананан написа:

Аз го разбирам. Обича да човърка. Нормално. И аз съм го правил. Ма понеже съм си ЛАИК, вече не го правя отдавна.

няма лошо да човърка но да не обвинява после ОС че е виновна 

на 27.03.2020 г. в 8:01, Мальчик Бананан написа:

Ако искаш нещо като Уиндоус, не е ли най-добре да се използва... Уиндоус?

Това което искам аз е да не трябва да си променям навиците на работа.
Като отворя програми да се виждат долу кои са отворени (със иконка и текст ) също както е в Уиндоус.
Да няма лента отгоре, независимо колко е тънка. 
И да мога да си накача директни линкове за пускане на различни програми в лента вляво, за да не ми заемат място както е при уиндоуса долу вляво.
А уиндоусът не искам да го ползвам по причини за сигурност. Имам го за всеки компютър вкъщи Уин 10, но не го ползвам.
Но на синчето няма да му се размине да не го ползва в училището и после в университите и после на работата. Та на моето дете, въпреки че ползва Линукс, искам да му изглежда като Уиндоус, та да не се обърква като минава от едната на другата ОС. Това е то да си татко и да си обичаш детето.

""Това е то да си татко и да си обичаш детето.""

Oftopic!

А парички за закуски и за гаджета даваш ли му всяка сутрин или отново тръскате...МАМА?

•  
преди 1 час, Белгиеца написа:

Това което искам аз е да не трябва да си променям навиците на работа.
Като отворя програми да се виждат долу кои са отворени (със иконка и текст ) също както е в Уиндоус.
Да няма лента отгоре, независимо колко е тънка. 
И да мога да си накача директни линкове за пускане на различни програми в лента вляво, за да не ми заемат място както е при уиндоуса долу вляво.
А уиндоусът не искам да го ползвам по причини за сигурност. Имам го за всеки компютър вкъщи Уин 10, но не го ползвам.
Но на синчето няма да му се размине да не го ползва в училището и после в университите и после на работата. Та на моето дете, въпреки че ползва Линукс, искам да му изглежда като Уиндоус, та да не се обърква като минава от едната на другата ОС. Това е то да си татко и да си обичаш детето.

Добре, разбирам те. Защо не сложиш Xubuntu или Kubuntu? Второто - КДЕ - е най-податливата откъм персонализация среда. Погледна ли и линка към статията в секция новини на "Калдата", който ти дадох? Имаш си старт меню, всичко, можеш да си накачиш "линкове", където искаш и всьо. Аз гледам да не апострофирам хората, които препоръчват Убунту на Уиндоус потребители, но не съм съгласен, принципно с този съвет. Когато беше с Юнити, определено не беше за Уин потребител и сега с Гном пък не знам - вероятно също. Искаш нещо като Уин - каза, че използваш Ментата. Ето. Имаш и Xubuntu и Kubuntu. Остави го Убунтуту. Вместо да смърдиш в 10000 реда, 100 пъти щеше да си инсталнал и двете дистрибуции и да си забравил, вместо да си образуваш нерви за глупости. Т

Ако решиш да е Кубунту, има само една малка подробност, която трябва да знаеш за иконите на десктопа - вероятно го знаеш.

http://store.picbg.net/pubpic/C5/C8/c38c024b0790c5c8.png

Tака е при мен почти по дефолт - не съм туиквал и преправял почти нищо. Можеш да си го направиш, както искаш. Xubuntu.

П.С.

Цитат

Та на моето дете, въпреки че ползва Линукс, искам да му изглежда като Уиндоус, та да не се обърква като минава от едната на другата ОС

Щом е започнал на Линукс, надали ще се обърква като мине на Уиндоус. Обратното по може да се случи, но децата не са като нас с теб, възрастните. На тях не им трябва да им обясняваш много-много.

преди 22 минути, Мальчик Бананан написа:

Защо не сложиш Xubuntu или Kubuntu?

Слагам ги аз, имам дискове и пробвам. През 2017г кубунту ми прави мизерии и затова избрах Минт. Сега обаче се усетих че Минт изостава спрямо убунту, който през април ще е вече версия 20.04 . Ще го пробвам и кубунту сега на какво прилича. Но от версията му на PCLinuxOS който е с KDE ( не е последната ) има тиеринг при видео. А този пък го обичам много щото се зарежда напълно в RAM  и вадя флашката и се разхождам където си искам из интернет и нищо не може да бъде записано на компютъра. Ще видя вероятно и последната му версия дали не е по-добра.

На xubuntu пък не му се отварят папките от бюрото със само един клик. Казал съм така да прави, ама се ослушва нещо и иска двоен клик. А като съм влязъл вече в някоя папка и там другите се отварят с 1 клик. Ако и в 20.04 ми прави този номер, тогава ще търся чалъм да го оправям, ако съм се спрял на xubuntu за следващите 3 години.

Де да знам, съседът ако ме навие може и дебиан да е, ха ха ха ...

Йеееееееее Джокера се научил да пуска ехе под Линукс :lol6:Дебиан за теб ще е доста труден  повярвай ми

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Та на моето дете, въпреки че ползва Линукс, искам да му изглежда като Уиндоус, та да не се обърква като минава от едната на другата ОС. Това е то да си татко и да си обичаш детето.

Трябва ти XFCE 4.14 и някой пак за тема кат Уин

преди 2 часа, petie1 написа:

Дебиан за теб ще е доста труден  повярвай ми

Съседът пише софтуери по цял ден бе, може пък да ме зарази не се знае
ама той на работата си не ползва дебиан, та ще ми се размине

А иначе нищо не съм учил, писах Wine   в Synaptic  и търсачката му изкара и PlayOnLinux  с описанието че е Front End за виното. Не съм чел никъде как трябва да се работи, просто ги инсталирах и с налучкване тръгнаха и бачкат.
Със същият метод на налучкване без четете изпробвам и различните пингвини. Ако някой не работи, минавам на следващия, да са се научили да го правят така, че да се разбира интуитивно кое как се прави.

А сега големият въпрос е, как да се опазя от ползването на уиндоуски софтуер в линукс ?
Щото тези гадинки имат достъп до папките и на пингвина.
Да не вземе да стане грешка нещо ...

преди 17 минути, Белгиеца написа:

Съседът пише софтуери по цял ден бе, може пък да ме зарази не се знае
ама той на работата си не ползва дебиан, та ще ми се размине

А иначе нищо не съм учил, писах Wine   в Synaptic  и търсачката му изкара и PlayOnLinux  с описанието че е Front End за виното. Не съм чел никъде как трябва да се работи, просто ги инсталирах и с налучкване тръгнаха и бачкат.
Със същият метод на налучкване без четете изпробвам и различните пингвини. Ако някой не работи, минавам на следващия, да са се научили да го правят така, че да се разбира интуитивно кое как се прави.

А сега големият въпрос е, как да се опазя от ползването на уиндоуски софтуер в линукс ?
Щото тези гадинки имат достъп до папките и на пингвина.
Да не вземе да стане грешка нещо ...

А до преди два дена искаше да ти разпъвам лакърдии как се бачкало аджеба с Виното хехе за два клика още ме набучва смях кат се сетя, не се бой нищо няма му стане на Линукс от Уин софтуера, можеш да прочетеш ко е тва емулатор

преди 18 минути, petie1 написа:

..., можеш да прочетеш ко е тва емулатор

Е аз прочетох че Wine  не бил точно емулатор, а сега де !

Видя ли сега че Гном не можеш да го направиш да ти отваря долу в лентата както прави бозата за всеки прозорец описание до иконката ?
Това което си направил е само да ги обединиш наличните Гномски тъпотии в една лента да не е горе.
Абе трудничко ви е на вас пингвинистите да разберете, че на някои хора не ни се иска да сме птици с перки и предпочитаме да си живеем на сушата само.

преди 48 минути, Белгиеца написа:

Е аз прочетох че Wine  не бил точно емулатор, а сега де !

Видя ли сега че Гном не можеш да го направиш да ти отваря долу в лентата както прави бозата за всеки прозорец описание до иконката ?
Това което си направил е само да ги обединиш наличните Гномски тъпотии в една лента да не е горе.
Абе трудничко ви е на вас пингвинистите да разберете, че на някои хора не ни се иска да сме птици с перки и предпочитаме да си живеем на сушата само.

Не съм решил не съм го направил, вземи малко и ти се потруди недей само плямпа щот за два дена ти доказах че освен да плямпаш нищо друго не правиш, довчера плямпаше че лентата не можела да се смъкне долу... Абе знам ти номерата на теб ама... :lol6:

Джокер белгийски я  виж кво си имам

И се кръсти Джокера

screen3.png

преди 9 часа, petie1 написа:

Джокер белгийски я  виж кво си имам

И се кръсти Джокера

screen3.png

Половината екран зает от лента и заглавна страница. Четеш едно изречение и скролваш надолу, за да видиш следващото.

преди 11 часа, petie1 написа:

белгийски я  виж кво си имам

screen3.png

Какво ми доказва че това е в работещ Гном 19.10 или 20.04 ?
И после кво правим с иконките да са по-малки ?
Абе верно е че може да си вмезеш една яко мургава и да я накараш да се изруси и да сложи сини контактни лещи и да си избели кожата като Майкъл Дексън, ама само ще се самозалъгваш че си с русо маце у кревата и като ти народи едни къдравки мургави дечица, ставаш за смях у махалата.
Та и с твоите изнасилени Гномски версии на виртуалка е същата работа.
Те южно африканците от каноникъл нарочно го правят тоя Гном да е коренно различен от бозата. Все в някой момент ще удариш на камък с него и нещо няма да работи да изглежда като боза 7.

Абе господине, ти що ме лъга че .exe програми за боза се подкарвали с Wine ?
А като го свалих в 19.10 и чета коментарите на френски отдолу, двама човека викат че не работи.
Е как ще работи, като цялата ви пингвинска философия е такава, да препоръчвате софтуер на публичен форум на който четат и децата , ама да забравите да им кажете че това всъщност не е работещ софтуер, щото няма графичен интерфейс. Та дечкото ако си няма татко да е разбрал от преди 15 години че имало и такова понятие като Front End , просто ще разкара пингвина от компютъра си и пак ще си сложи боза 10.

Абе живеете си в някаква виртуална реалност пингвинистите и си ви е добре да не се мешате с живи нормални хора, щото не ги разбирате тях.
Знаете ли поне че има различни форми на аутизъм ?
https://bg.wikipedia.org/wiki/Аутизъм

По ББС гледах веднъж 1 час документален английски филм. И показваха разни дами засегнати от него, които при нормални контакти е много трудно да ги познаеш че нещо не са наред.
Като гледам разни линукс интегристи колко упорито се мъчат да ми обясняват че трудното е било всъщност лесно за тях, та се чудя дали няма някой професор по психиатрия да открие и опише някой пингвински синдром на самоизолиране на индивиди от нормална социална среда и отдаване на сектански живот със собствени норми, различни от тези на 98% от другите хора в същата държава.

Много сте зле да знаете !

Що не се пробваш да продаваш ДВД дискове с някой Гном на тях за по 10 лв само, да видим кой ще си ги купи ?
Заставаш на пазарче някъде с един лаптоп и показваш на хората как изглежда гном, да скиваме колко диска ще продадеш.
После след 10 дена същия опит ама с променен xubuntu както аз съм го направил или с КДЕ пак пробваш да продадеш за 10 лв ДВД дискове с обещанието, че ако успеят да хванат вирус следващите 3 месеца им връщаш парите.

преди 3 минути, tremal написа:

Някакви предложения как да скъся времето за стартиране, че е леко дълго :D

Убунту 19.10

Screenshot from 2020-03-29 14-34-26.png

Толковa за бързината на systemd.  Я дай резултат от командата systemd-analyze blame да видим при стартирането на кои сървиси бави.

Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук но ще се пробвам. 

Опитвам да стартирам един настолен компютър. 

Дъното е ConRoe945G-DVI, процесора не знам какъв е към момента.

Сложил съм видео карта GV-R657D3-2GI.

Направил съм флашка с Убунту 18.04.3 lts и съм я ползвал на лаптопа изцяло опитно да разгледам какво как работи.

Тъй като нямам VGI слот на телевизора, има ли начин да подкарам директно видео картата през HDMI?

С друга дистрибуция на линукса, друга портативна  ОС,  с някакви предварително монтирани двайвъри като знам хардуера какъв е? 

Мога да инсталирам ОС на хард директно с помоща на лаптопа.

Пробвах да "сърчна" в гугъл но като цяло не знам какво да търся...

преди 36 минути, tremal написа:

Някакви предложения как да скъся времето за стартиране, че е леко дълго :D

Убунту 19.10

Screenshot from 2020-03-29 14-34-26.png

Купи ССД. На хард диска каквото и да му правиш - бързина нема.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.