Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 3 часа, manjaro написа:

Elementary OS. Това от линка ми не съм сигурен дали е програма или команди за добавяне на въшни пакети/приложения. Мисля, че е нещо, което изкарва индикаторите на програмка gnome system monitor в горния панел на elementary os - wingpanel.

wingpanel-indicator-sys-monitor е добавка към панела (wingpanel).

Pantheon е графична среда.

Elementary OS не съм ползвал.

За Gnome има подобна добавка (разширение) към панела:

https://i.imgur.com/2jbtEWR.png

https://extensions.gnome.org/extension/1460/vitals/

Подобно е и:

https://extensions.gnome.org/extension/841/freon/

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 12 часа, vpvelev написа:

Като се инсталира Wine, няма линкове към него в менюто на Убунту. Когато инсталираш някаква програма за Уиндоус, тогава се появява линк.

Освен това няма нужда да пишеш в конзолата winecfg. При първото инсталиране на някаква уиндоуска програма, ако wine не е още конфигурирано, първо се прави това и то качва още някои програмки и тогава си тръгват нещата.

Това което го описваш е след дъжд качулка и пак не е достатъчно за да може благодарение на него някой, който още не е ползвал никога линукс да се справи.
За да има първо инсталиране на ундоуска програма, трябва предварително някой да му е казал на начинаещия как ще я инсталира. А той програмата Wine просто не я вижда никъде. Това е програма фантом, невидима без да ти каже някой къде се крие.
Освен това софтуерът Cordial Pro като го инсталираш в Wine с настройките по подразбиране във виното и ти изкарва едни ситни букви очите да си избодеш, а това е програма за корекция на текст на френски.
И след 50 инсталирани програми в Wine пак не се появява линк към самия него в менюто на убунту. Как да променя настройките в Wine след като вече съм инсталирал 4 програми и съм си дал сметка , че ми трябва буквите по менютата им да са ми по-големи. По подразбиране Wine е настроен на 96 dpi пък на мен ми трябва да стане на 160. Това упражнение без терминала и winecfg как ще се получи, а ?
И друго, след като една от 4-те инсталирани програми просто не работи в Wine, как я премахвам без да трябва да пиша wine uninstaller в проклетия черен прозорец, да се излагам пред някой познат, че ползвам похвати от миналия век ?
Изглежда че Wine го правят някакви марсианци и го пращат тука на внедрени провокатори да го пускат, с цел да ни тормозят с него нас Земляните.

преди 12 часа, Колев60 написа:

Белгийче!

Работата е много проста за такива , като теб!

Нещо, което не го умееш с главата и ръцете, не се захващай с него. 

Абе и Мърлян обратния на сателитния форум се опитваше да ме плаши,  че да наредиш 7 LNB на една антена било резервирано занимание само за инженери, ама аз като не му вярвам и си го правя с тънки пишки дори и на през 2 градуса да са сателитите.
А ти още не си разчел правилно снимката в твоята тема бубунту дето я пусна за майтап да става.
Не ти е ясно нито какво съм направил, нито как съм го постигнал.
Ама нищо де, продължавай да ръсиш "премъдрите" ти съвети.

преди 12 часа, acnekt написа:

На зададените по-горе въпроси.

4. Сваля се лесно долу. Има добавки. Но има и конфигурационен файл.

Има на баба ти хвърчилото германско.
Пробвал съм ги екстеншъните и знам какъв ужас става.
А ти даже не си успял долу да ти се появява текст до иконката на програмите които са отворени, с описание на на страницата интернет която е в Опера или Кром.

spacer.png

Пък аз съм успял, щото не съм в Германия ами съм в Белгия, това е основната разлика между нас.

Значи според Джокер белгийски среднип уиндоус потребител няма навика да цъка върху ехе-та ли? Брей брей много напредна тоз Джам само дето се смалил от 2000 на 10

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Абе и Мърлян обратния на сателитния форум се опитваше да ме плаши,  че да наредиш 7 LNB на една антена било резервирано занимание само за инженери, ама аз като не му вярвам и си го правя с тънки пишки дори и на през 2 градуса да са сателитите.

Поредната глупост. Ако поне малко се зачетеш в това, което той пише, ще научиш страшно много. Едва ли има много хора в България ( а и не само) които да имат неговия практически опит и знания по темата. Познавам го лично и знам какво пиша. Това, че те е "нахранил" - едва ли има някой изненадан тук. Не може да очакваш с подобно отношение някой да те уважава!

преди 11 минути, danieli написа:

Поредната глупост. Ако поне малко се зачетеш в това, което той пише, ще научиш страшно много. Едва ли има много хора в България ( а и не само) които да имат неговия практически опит и знания по темата. Познавам го лично и знам какво пиша. Това, че те е "нахранил" - едва ли има някой изненадан тук. Не може да очакваш с подобно отношение някой да те уважава!

Ама моля ти се!

Белгийчето (т.е. Бай Ганьо) е царят на операционните системи и на Сателитната техника! Научи българите и руснаците на разни мурафети и сега си мъндахерца краката в Белгия, та и там ще се опита да "пробие". Абсолютен охлюв, от където и да го погледнеш!

преди 13 минути, danieli написа:

Познавам го лично и знам какво пиша. 

Г-н Дзумбович аз те усетих, че тоя тик е твой още като ми пусна два френски канала в acestream за доказателство че си бил гледал от твоя oscam сървър каквото си искаш.
Но, аз не съм вчерашен и не ти повярвах че това са стриймове от енджина, защото и аз мога да си пратя до всяко ВЛЦ от сателитния ми приемник стрийм , а то acesream player си е едно ВЛЦ нали така.
Е, няма кво да уча от тебе бе, гледам си от 15 сателита и си свиркам безгрижно.

Аз съм самоук начинаещ, днес в xubuntu си открих сам как да ми тръгва Oперата направо в private window

в launcher-a ѝ добавих това  --private  и сега се отваря направо с лилаво поле за URL адресите.
Ако бях питал тука за същото, щяха да се правят на приятно разсеяни и да се спотайват.
Те тия хубавци тука eдин Cinnamon не могат да разпознаят на по-горната снимка, защото им е неудобно че начинещ който не иска да пише команди го е турил редом до гадния Гном в убунту 20, при това без терминал а от Synaptic. Кофти им е че не съм се унижавал да им падам на колене да им се моля на тях да ми кажат как да го направя това, за да могат да си направят гаргара с мен като ми лепнат две страници команди да копирам у черния прозорец.

преди 34 минути, danieli написа:

То само това да му са глупостите с мед да го мажеш ама той 5  страници само дрънчи против Линукс и никаква полза от него

преди 19 минути, Колев60 написа:

Белгийчето (т.е. Бай Ганьо) е царят на операционните системи и на Сателитната техника! 

Прав си дедко, открих сам къде са скрили от Каноникъл Cubuntu ( не Kubuntu ).
Вътре у Synaptic са го покрили сред хиляди други пакети, а на техния сайт официално не го дават да си го свалиш гадовете южно-африкански.

Аз го разпознах та даже съм писал в темата какво е тва чудо ама Джокер белгийски ме е блокирал та........

преди 14 минути, Белгиеца написа:

Г-н Дзумбович аз те усетих,

Нищо не си усетил. Не съм Мариан.

Учил съм се от него.

А това, което ти качих, няма нищо общо с оскам.

Казах му че съм елит на тема Линукс в сравнение с него ама оноо не верва

Ето го

преди 5 часа, Белгиеца написа:

Има на баба ти хвърчилото германско.
Пробвал съм ги екстеншъните и знам какъв ужас става.
А ти даже не си успял долу да ти се появява текст до иконката на програмите които са отворени, с описание на на страницата интернет която е в Опера или Кром.

Пък аз съм успял, щото не съм в Германия ами съм в Белгия, това е основната разлика между нас.

Много сложно. Защо ми е текст до иконките? Ето, един клик само. На мен не ми харесва. На теб щом ти харесва, дръж си го така с текст до иконката.

oejxlu7d.png

Радвам се, че си успял. 

преди 6 минути, acnekt написа:

Много сложно. Защо ми е текст до иконките? Ето, един клик. На мен не ми харесва. На теб щом ти харесва, дръж си го така.

https://s12.directupload.net/images/200430/bndqnf7x.png

Радвам се, че си успял. Стой си в Белгия и си яж картофите и белгийските вафли.

Германец не се опитвай за послъгваш, защото "Dash to panel" ти сваля и Dock-а долу.
И си си пак с гадния Гном. За какво ти е тоя Гном като не искаш горната лента да е на мястото си ?
Има Cinnamon за убунту и е 100 пъти по-красив.

преди 11 минути, Белгиеца написа:

Германец не се опитвай за послъгваш, защото "Dash to panel" ти сваля и Dock-а долу.
И си си пак с гадния Гном. За какво ти е тоя Гном като не искаш горната лента да е на мястото си ?
Има Cinnamon за убунту и е 100 пъти по-красив.

Защото харесвам Gnome. Pigé?

https://www.gnome.org/

Гледай колко неща има. Как няма да го харесаш? :emoji_smiley-07:

https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.36/

Всеки ,който продължава да пише с този лоботомит да се смята за блокиран от мен !!! Щом слизате на неговото ниво да му се обяснявате ...........ви чета излиянията .Не разбрахте ли ,че този потребител е един мрънкач ,вечно недоволен ,каквото и да му се пише и обяснява и каквито и решения на проблеми да му се дават той винаги намира за какво да се оплаква .Ами ......на такъв човек освен да му теглиш една дъгла и цветуща друго не остава .Видно е ,че е скаран със тази материя и най-лошото е ,че е прост ,нагъл но пък със самочувствие на специалист в областта .Еми........продължавайте да ходите подир г'за му :)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 3 часа, acnekt написа:

Много сложно. Защо ми е текст до иконките? Ето, един клик само.

oejxlu7d.png

Радвам се, че си успял. 

Виждам че си сменил снимката, ама аз нали ти я прихванах първата по-горе.
Е, така пък док вляво нямаш, ха ха ха ...
Абе това Гнома не е направен за нормални хора имащи потребителски права.

преди 34 минути, Белгиеца написа:

Виждам че си сменил снимката, ама аз нали ти я прихванах първата по-горе.
Е, така пък док вляво нямаш, ха ха ха ...
Абе това Гнома не е направен за нормални хора имащи потребителски права.

Автоматично се скрива. И затова ли не си чувал?

преди 32 минути, acnekt написа:

Автоматично се скрива. И затова ли не си чувал?

В Берлин така ли ги будалкаш ?
Обединяват се горната лента и дока само в една долна лента.
Ако се скриваше, ти можеше да сложиш мишока на него и да го снимаш, ама нямааааш док , това е.
Абе xubuntu със Xfce е доста по бързо от тромавия Гном с екстеншъни.
Сега пиша от него.

.............................................................................................................

Я да проверим дали има разбирачи тука в тая тема.
На снимката долу вдясно където ми отчита входящия и изходящия трафик, как може да се махнат буквите bit/s и също нулите след запетайките ?
Та да се показва например само
366k  = килобита в секунда
или 
59M  = мегабита в секунда

Значи това е в xubuntu 20.04 с неговите си джаджи за в лентата долу.
( в cinnamon в ubuntu 20.04 не е същото, по-прибрано е )

преди 19 минути, Белгиеца написа:

В Берлин така ли ги будалкаш ?
Обединяват се горната лента и дока само в една долна лента.
Ако се скриваше, ти можеше да сложиш мишока на него и да го снимаш, ама нямааааш док , това е.
Абе xubuntu със Xfce е доста по бързо от тромавия Гном с екстеншъни.
Сега пиша от него.

Снимах ти, защото ти искаше да видиш текст до икони. Сега пък искаш да видиш док. Нещо друго искаш ли да видиш? 

Ето скрива се автоматично.

ek4kx2rg.gif

преди 3 часа, Ивайло Димов написа:

Всеки ,който продължава да пише с този лоботомит да се смята за блокиран от мен !!! Щом слизате на неговото ниво да му се обяснявате ...........ви чета излиянията .Не разбрахте ли ,че този потребител е един мрънкач ,вечно недоволен ,каквото и да му се пише и обяснява и каквито и решения на проблеми да му се дават той винаги намира за какво да се оплаква .Ами ......на такъв човек освен да му теглиш една дъгла и цветуща друго не остава .Видно е ,че е скаран със тази материя и най-лошото е ,че е прост ,нагъл но пък със самочувствие на специалист в областта .Еми........продължавайте да ходите подир г'за му :)

Поне да не пишеше че да плаши новаците, иначе подготвям нов урок за Дебиан... Аз лично Джокера съм го правил на луда гъба сега пак мога го направя за Канелата в Убунту ама карай :)

преди 2 минути, acnekt написа:

Снимах ти, защото ти искаше да видиш текст до икони. Сега пък искаш да видиш док. Нещо друго искаш ли да видиш? 

Ето скрива се автоматично.

ek4kx2rg.gif

Еха туй е яко

преди 2 минути, petie1 написа:

Поне да не пишеше че да плаши новаците, иначе подготвям нов урок за Дебиан... Аз лично Джокера съм го правил на луда гъба сега пак мога го направя за Канелата в Убунту ама карай :)

Еха туй е яко

Постоянно ме кара да му показвам елементарни неща. Сигурно ще пита и какво е icon cache.

преди 5 минути, acnekt написа:

Постоянно ме кара да му показвам елементарни неща. Сигурно ще пита и какво е icon cache.

Коя ти е версията на гном? 3.36 ли?

преди 1 минута, petie1 написа:

Коя ти е версията на гном? 3.36 ли?

Да, най-новата. Gnome 3.36.1.

преди 1 минута, acnekt написа:

Да, най-новата.

Ясно ще я докопам с Федора или Дебиан Тестинг

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.