Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

За коя графична среда ще ми е най-лесно да си направя собствена тема или да редактирам вече готова?

Дайте насоки къде и какво да почвам да чета.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, Ивайло Костов написа:

За коя графична среда ще ми е най-лесно да си направя собствена тема или да редактирам вече готова?

Дайте насоки къде и какво да почвам да чета.

Не съм убеден, какво имаш предвид под "тема". По принцип, всеки се опитва да си направи теми за DE, която ползва, а, не обратното.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Няколко бързи въпроса:

Как да сменя командата за смяна на езика в Apricity OS? Не ми позволява да сложа командата алт+шифт.

Това чудо е Арцх базирано и нито една от командите които знаех не работят тука.

Другото което искам е при клик в долния десен ъгъл да показва декстопа.

Също и коя версия трябва да дръпна тук
https://community.skype.com/t5/Linux/Skype-for-Linux-Alpha-and-calling-on-Chrome-amp-Chromebooks/td-p/4434299

И как да го ева да я инсалирам?

Здравейте !

От 2-3 месеца имам Линукс Минт 17.3 XFCE.
Чак сега ми се наложи да ползвам Wi-Fi, но не знам с кое приложение да го направя и къде се намира.

Моля за съвет или за линк да прочета, ако вече е писано някъде !

Предварително ви благодаря !

на 29.07.2016 г. в 8:08, AlkatrazBG написа:

. Хибридната графика не е толкова развита във линукс както е във Windows защото производителите не желаят да я развият.

Значи все пак има хибридна графика? И казваш че не съм допринесъл с нищо, ами проблемите които се появяват при мене и търся информация на различни места в интернет? Примерно питам за някоя игра защо не върви при мен, дават ми тук информация, която не ми помага или не разбирам и намирам информация или решение на проблема на друго място това не ли е пак някакъв принос към Линукс като цяло? Все пак съм един от малцината които ползват Линукс за основна операционна система. Ай да видим реално кой какво ползва при лаптопите примерно. Колко от тях са на Mac OS, колко от тях са на Windows (няма значение пиратски или легален) и колко потребителя ползват Линукс. Оставяме андроида и сървърите настрана.Също така колко потребителя биха сменили windows за линукс и да си вършат основните нужди, като реално заради това че не става за игра бягат от него надалеч. Говоря за обикновен човек на който му трябва лаптоп или компютър за интернет, някое писмо там да напише или обади по скайпа и да пусне някоя игра примерно която е по-вървежна и модерна да се изразя така.

преди 42 минути, Недко написа:

Здравейте !

От 2-3 месеца имам Линукс Минт 17.3 XFCE.
Чак сега ми се наложи да ползвам Wi-Fi, но не знам с кое приложение да го направя и къде се намира.

Моля за съвет или за линк да прочета, ако вече е писано някъде !

Предварително ви благодаря !

В какъв смисъл ? Нямаш драйвър за адаптера или нямаш инсталиран Network Manager.

С лаптопа от подписа ли си ?

преди 16 минути, cybercop написа:

В какъв смисъл ? Нямаш драйвър за адаптера или нямаш инсталиран Network Manager.

С лаптопа от подписа ли си ?

С лаптопа от подписа съм.
Не знам какво нямам.
Сега ще потърся дали имам някъде заглавие Netrwork Manager. Междувременно, моля, подскажи къде трябва да е ! ?

Няколко часа няма как да потърся дали го имам и къде е, защото съм в Уиндоус и имам спешна работа.

Редактирано от Недко (преглед на промените)

По принцип, като кликнеш на аплета на Network Manager в панела ти се появяват достъпните мрежи.

https://s19.postimg.org/ghdb533sj/wifi.png

Кликваш на мрежата и се свързваш, ако е отключена. Ако е заключена, въвеждаш парола и се свързваш.

Ако в списъка няма мрежи, а си убеден, че наблизо има рутер, тогава има три варианта. Мрежата да е изключена от Network Manager (да е махната отметката), от хардурен ключ (бутон или клавишна комбинация) или да нямаш необходимия драйвър за wi-fi картата.

преди 26 минути, cybercop написа:

По принцип, като кликнеш на аплета на Network Manager в панела ти се появяват достъпните мрежи.

https://s19.postimg.org/ghdb533sj/wifi.png

Кликваш на мрежата и се свързваш, ако е отключена. Ако е заключена, въвеждаш парола и се свързваш.

Ако в списъка няма мрежи, а си убеден, че наблизо има рутер, тогава има три варианта. Мрежата да е изключена от Network Manager (да е махната отметката), от хардурен ключ (бутон или клавишна комбинация) или да нямаш необходимия драйвър за wi-fi картата.

Няма аплет Network Manager.
Видях, че и други са писали за този проблем в нета.
Няма го по подразбиране долу на реда. Когато бях на домашния кабел, си стоеше някаква иконка за мрежа, но сега не съм в къщи и няма никаква иконка-бутон по темата.

sudo apt-get update

sudo apt-get install network-manager-gnome

Ако го има, причините да не се вижда са следните.

1. Не е стартиран : Натискате Alt+F2 и пишете в полето

nm-applet

2. Индикаторите на Gnome (indicator-application) са блокирали показването му в зоната за уведомяване и в същото време, там не е добавено разширението за тях в панела.

По- безопасното решение е, да инсталирате xfce4-indicator-plugin и да го добавите към панела.

Някой може ли да преведе това на разбираем език:

https://community.skype.com/t5/Linux/Skype-for-Linux-Alpha-and-calling-on-Chrome-amp-Chromebooks/m-p/4446524/highlight/true#M15341

Все си мислех, че имам поне базови умения, ама тоя Арч ми разказа играта - 6 часа един скайп не мога да инсталирам. 

Не си с чист Arch, не се изхвърляй. В интернет е написано от ясно по-ясно как се инсталира. Wiki-то на Arch е най-богатият учебник за Linux в целия интернет, използвай го, не хапе. Всяка една програма, която е в официалните хранилища се инсталира с pacman. Това ще рече, че можеш да си стартираш фронтенда на пакетния мениджър, който използваш и с два клика на мишката да го инсталираш. Ако държиш на команди:

sudo pacman -S skype

Ако пакетът е от AUR се използва yaourt, ако го имаш инсталиран. Ако не, ще го инсталираш. Ако си се залетял по гнусната плоска алфа версия, втори резултат в гугъл:

yaourt -S skypeforlinux-bin --noconfirm

Дърпа си всички необходими зависимости, компилира го, а ти само си изкарваш шорткът. Толкова по въпроса за сложния Arch. Искам да компилираш пакет при *buntu.

Научѝ се да търсиш информацията си на правилните места.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

преди 8 минути, Mozo написа:

Не си с чист Arch, не се изхвърляй. В интернет е написано от ясно по-ясно как се инсталира. Wiki-то на Arch е най-богатият учебник за Linux в целия интернет, използвай го, не хапе. Всяка една програма, която е в официалните хранилища се инсталира с pacman. Това ще рече, че можеш да си стартираш фронтенда на пакетния мениджър, който използваш и с два клика на мишката да го инсталираш. Ако държиш на команди:

sudo pacman -S skype

Ако пакетът е от AUR се използва yaourt, ако го имаш инсталиран. Ако не, ще го инсталираш. Ако си се залетял по гнусната плоска алфа версия, втори резултат в гугъл:

yaourt -S skypeforlinux-bin --noconfirm

Дърпа си всички необходими зависимости, компилира го, а ти само си изкарваш шорткът. Толкова по въпроса за сложния Arch. Искам да компилираш пакет при *buntu.

Научѝ се да търсиш информацията си на правилните места.

Да беше прочел поне какво съм писал преди да се "изхвърляш" като голям мастър.

Айде със здраве и не се чувствай повече длъжен да ми отговаряш. 

Не съм мастър, напротив, просто умея да чета. Това, което си написал е именно, че не можеш да инсталираш Skype от шест часа. При положение че ти давам отговора в два варианта - за legacy и alpha версията що си недоволен? Или ти искаш от дебианския пакет да инсталираш? И защо? Инсталирай си Skype по нормалния начин с мишката, с два клика или и това не можеш? Инсталира се за пет секунди, не се излагай.

Да, не е Skype, но за всяка една програма е аналогично. Тук съм показал как става с Apper. С Octopi е същото, вече си зависи от фронтенда, който използваш, но всички използват pacman.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Върни се назад и виж защо искам да инсталирам от деб файла.

Инак:

Цитат

ivo  ~  sudo pacman -S skype
[sudo] password for ivo: 
error: target not found: skype

Така ще като инсталираш някакви знайни и незнайни дистрибуции. Сам виждаш колко лесно става под чист Arch. Щом те влече, мъчи се, твоя воля.

преди 25 минути, Mozo написа:

Така ще като инсталираш някакви знайни и незнайни дистрибуции. Сам виждаш колко лесно става под чист Arch. Щом те влече, мъчи се, твоя воля.

Ако беше прочел питането ми нямаше да загубим и 2-та време с глупости.

преди 6 часа, Ивайло Костов написа:

Няколко бързи въпроса:

Как да сменя командата за смяна на езика в Apricity OS? Не ми позволява да сложа командата алт+шифт.

Това чудо е Арцх базирано и нито една от командите които знаех не работят тука.

Другото което искам е при клик в долния десен ъгъл да показва декстопа.

Също и коя версия трябва да дръпна тук
https://community.skype.com/t5/Linux/Skype-for-Linux-Alpha-and-calling-on-Chrome-amp-Chromebooks/td-p/4434299

И как да го ева да я инсалирам?

това е специфика на Gnome Shell има начин но не е желателен.

Mozo  стига обяснява колко лесно е под Арч защото не е лесно. Дистрибуцията е гъвкава но не е лесна за ползване от неопитни потребители. Последната бъгня която видях е от преди 2 дена със Плазма 5  и  как ми трепере  екрана на произволно време  без видима причина. Да не ти казвам ,че ако  не попаднеш  на някакво ей такова файче ще се чудиш бая защо  някой работи не ти бачкат https://drive.google.com/file/d/0B3Ds...

преди 4 минути, AlkatrazBG написа:

Mozo  стига обяснява колко лесно е под Арч защото не е лесно. Дистрибуцията е гъвкава но не е лесна за ползване от неопитни потребители. Последната бъгня която видях е от преди 2 дена със Плазма 5  и  как ми трепере  екрана на произволно време  без видима причина. Да не ти казвам ,че ако  не попаднеш  на някакво ей такова файче ще се чудиш бая защо  някой работи не ти бачкат https://drive.google.com/file/d/0B3Ds...

Няма пълно щастие - супер графична среда, подредих си и ми е супер удобна. Ама верно това, че е базирана на това чудо арч ебава всичко.

Няма нищо общо с примерно убунту базираните и тоя pacman като няква ебавка ми идва. Нямаше ли такава игра?

Е това е най елементарен Gnome 3  със свален даш  долу бе човек :)  Този изглед може да го направиш  и на Убунту Gnome  за 15 минути . Ей това ти трябва Gnome Tweak Tool  и това Dash to Dock   .Другото са икони,тема  и тапети бе човек :)  Темата е Arc  а иконите са  numix circle  Install Numix Icon Packs in Ubuntu/Linux Mint 

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 минута, AlkatrazBG написа:

Е това е най елементарен Gnome 3  със свален даш  долу бе човек :)  Този изглед може да го направиш  и на Убунту Gnome  за 15 минути .

Виж убунтуто не се разбира нещо с видео картата ми  (може да е и юнити проблема)

ама за някоя друго дистро ако може да се настрои така:

8856399h.png

8856400I.png

8856402o.png

преди 10 минути, AlkatrazBG написа:

Е това е най елементарен Gnome 3  със свален даш  долу бе човек :)  Този изглед може да го направиш  и на Убунту Gnome  за 15 минути .

Може би за по- малко. Ако не са измислили вече опция в Gnome Tweak Tool.

https://extensions.gnome.org/extension/307/dash-to-dock/

току що, AlkatrazBG написа:

Каква ти е видео картата ? 

Нвидиа нещо си, затрих кутията. 

Има ли команда нещо да драсна да ми изведе хардуера?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.