Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

lspci -v

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Пробвал ли си се да инсталнеш  по нов драйвер http://www.ubuntumaniac.com/2015/11/install-nvidia-linux-display-driver_22.html

Не съм, сега свалям убунту, приготвих няколко урока и ще пробвам да го докарам до същия вид

преди 6 минути, Ивайло Костов написа:

Не съм, сега свалям убунту, приготвих няколко урока и ще пробвам да го докарам до същия вид

Преди да влезеш в системата кликни от клавиатурата CTRL + ALT + F2 , за да инсталираш видеото.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Mozo  стига обяснява колко лесно е под Арч защото не е лесно. Дистрибуцията е гъвкава но не е лесна за ползване от неопитни потребители. Последната бъгня която видях е от преди 2 дена със Плазма 5  и  как ми трепере  екрана на произволно време  без видима причина. Да не ти казвам ,че ако  не попаднеш  на някакво ей такова файче ще се чудиш бая защо  някой работи не ти бачкат https://drive.google.com/file/d/0B3Ds...

И Arch е виновен, че при теб на Plasma 5 нещо ти треперЕ??? Това файлче ми е абсолютно ненужно, нешата се случват по много лесен начин, но ти няма откъде да го разбереш това, защото си зает да наричаш черното бяло ;)

преди 1 час, Ивайло Костов написа:

Няма нищо общо с примерно убунту базираните и тоя pacman като няква ебавка ми идва. Нямаше ли такава игра?

Да, няма, защото не е Убунту, логично, нали... pacman ебавка? Разделът с вицовете е някъде другаде, но не и тук. В случая проблемите не ти идват от Arch, а от изчекнатото дистро, което сам си си избрал. Показах ти как се инсталират програми на нормален Arch. По същия начин се инсталират и на едно нормално Manjaro например. Ти си избрал някаква екзотика, а после обвиняваш Arch, които нямат нищо общо с него??? Мислете преди да пишете.

преди 12 минути, Mozo написа:

И Arch е виновен, че при теб на Plasma 5 нещо ти треперЕ??? Това файлче ми е абсолютно ненужно, нешата се случват по много лесен начин, но ти няма откъде да го разбереш това, защото си зает да наричаш черното бяло ;)

Да, няма, защото не е Убунту, логично, нали... pacman ебавка? Разделът с вицовете е някъде другаде, но не и тук. В случая проблемите не ти идват от Arch, а от изчекнатото дистро, което сам си си избрал. Показах ти как се инсталират програми на нормален Arch. По същия начин се инсталират и на едно нормално Manjaro например. Ти си избрал някаква екзотика, а после обвиняваш Arch, които нямат нищо общо с него??? Мислете преди да пишете.

Всъщност Apricity си е нормален арч с акцент върху дизайна на работния плот. Но просто некадърен е питащия. А не дистрибуциите.

Дори баща ми който гони 60-те работи от половин година с въпросната Apricity. Когато му я инсталирах все още беше Алфа версия.

Щом за повечето Арчи е труден да пробват Дженту

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Mozo ти тъп ли си или се правиш на тъп ? Аз на тебе ли да вярвам или на това което става пред очите ми ? Защо Plasma 5.7.2  го прави това  а  примерно 5.6.5 не го прави ? Или казвай нещата както са  в реалност или млъкни .Спри да караш хората да ползват дистрибуция за която трябва 1 седмица настройки и инсталиране на пакети. Тука е тема за  новобранци и това дистро е категорично сложно  за тях. Нито имат понятие от пакетния му менажер нито знаят как да си инсталнат yaourt от сорс нито знаят как да си добавят след това  дали Apper или Pacman  . Той ако знаеше  от какво е направено дистрото щеше сам да си го  направи и от гол Арч . Ако беше толкова лесен Арча нямаше  във 98 от 100 сайтове,форуми и класации да  редят Дебиан базирани дистрибуции. Тоя файл на тебе може и да не ти трябва ама  има хора дето ще им влезе в употреба. По добре да го има от колкото да те чакат ти да дойдеш и да  им обясняваш колко са тъпи  и ,че н знаят как се ползва Арч дето за сефте го виждат.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Аз дали съм тъп? Yaourt се инсталира чисто и просто с:

sudo pacman -S yaourt 

Оттук нататък ти си прави изводите кой е тъп и кой не ;) Искам да ми обясниш какво е общото между Arch и Plasma, че обвиняваш Arch за грешки в Plasma? Не знаех, че Arch участват в проекта KDE! Би ли проследил много внимателно тук как човек има същия проблем на KaOS, Kubuntu и KDE Neon. Те също ли са виновни, че в Plasma има бъг? Arch ли са виновни, че при Kubuntu също го има това трептене? Аз ли съм тъп??? Мисля, че се видя кой - да обвиняваш Arch за бъгове в графична среда, която те не разработват. От зор да блеснеш отново се наака.

преди 1 час, Mozo написа:

mozo вече ми стана ясен, няма да ти обръщам внимание - пишеш в тази тема само да си избиваш комплексите. 

И от къде ще го свали  тоя yaourt  ако няма репо ? Казах ти да пишеш работите както трябва или да млъкнеш ама явно не си ме разбрал какво ти пиша !!! 

За да стане това дето ти го  пишеш първо трябва да се направи това  пишман майсторе.  И да  виновен ми е Арч защото ми инсталира  5.7.2  още в началото и ми слага и последното ядро  без аз да го искам. Също така нямам половината кодеци за видео и аудио  и флаша и той липсва. Липсват и още един вагон програми и настройки дето един начинаещ  потребител няма от къде да ги знае ни как се  инсталират ни как се казват.  Ако мигрира от Дебиан дистро на Арч хептен ще се омотае защото  и пакетите са със други имена  и тн. Инсталацията на едно Коди  със  IPTVSimple e приключеие ако не си инсталират съпорт за Git  ама  ти това също ще го премълчиш щото много ги разбираш нещата. Да не казвам ,че има пакети в Aur  дето не работят както трябва . 

Edit Pacman configuration file:

$ sudo nano /etc/pacman.conf
Add the following repository at the bottom:

[archlinuxfr]
SigLevel = Never
Server = http://repo.archlinux.fr/$arch
Save and close the file.

Now, update repository database and install Yaourt using command:

$ sudo pacman -Sy yaourt

Мда, горкият аз, нямам какво да правя и си избивам комплексите с разни олигофрени, дето не могат да инсталират една програма с два клика emoticon-0106-crying.gif

преди 26 минути, AlkatrazBG написа:

И от къде ще го свали  тоя yaourt  ако няма репо ? Казах ти да пишеш работите както трябва или да млъкнеш ама явно не си ме разбрал какво ти пиша !!! 

За да стане това дето ти го  пишеш първо трябва да се направи това  пишман майсторе.  И да  виновен ми е Арч защото ми инсталира  5.7.2  още в началото и ми слага и последното ядро  без аз да го искам. Също така нямам половината кодеци за видео и аудио  и флаша и той липсва. Липсват и още един вагон програми и настройки дето един начинаещ  потребител няма от къде да ги знае ни как се  инсталират ни как се казват.  Ако мигрира от Дебиан дистро на Арч хептен ще се омотае защото  и пакетите са със други имена  и тн. Инсталацията на едно Коди  със  IPTVSimple e приключеие ако не си инсталират съпорт за Git  ама  ти това също ще го премълчиш щото много ги разбираш нещата. Да не казвам ,че има пакети в Aur  дето не работят както трябва . 

Edit Pacman configuration file:

$ sudo nano /etc/pacman.conf
Add the following repository at the bottom:

[archlinuxfr]
SigLevel = Never
Server = http://repo.archlinux.fr/$arch
Save and close the file.

Now, update repository database and install Yaourt using command:

$ sudo pacman -Sy yaourt

Тия неща дето си ги научил преди пет минути аз съм писал туториъли преди четири години. Спри се малко и не ми обяснявай кое как, ако обичаш. Никой, който е с всичкия си не помни имена на пакети, а ги проверява в Гугъл. Излизат като първи, най-много втори резултат. Воала, отне ти две секунди или и ти си от групата на баннатите в Гугъл?

Продължаваш да се правиш, че не ме разбираш - искам например да инсталираш engrampa в Mint Cinnamon, щото *buntu са много лесни. Когато дойдеш тук разплакан, че не може, ще ти обясня, че в Arch се инсталира отново чисто и просто с:

yaourt -S engrampa

Трудният Arch ;) Що не обясниш на начинаещите *buntu потребители как да компилират, когато някой пакет го няма в хранилищата? Що не им обясниш как да инсталират Wine 1.9.15? Ще познаеш ли при Arch как се инсталира? Ейй, позна, отново с:

sudo pacman -S wine

Трудният Arch, който ти прави всичко, а ти само използваш ;)

И не изкарвай Arch виновни. Ти си ги избрал при техните условия, а именно да ти предоставят всичко ново. Ти си се съгласил, а след това ги обвиняваш, че Plasma са бездарници и им е бъгаво DE-то. Arch ти дават всичко непипано, докато другите пипат, модифицират и чак тогава ти го снасят. Когато си инсталирал Arch ти си наясно, че ще получаваш пакетите в чистия им вид. Мен това ме устройва идеално и затова съм избрал Arch. Ти какво мрънкаш, не знаеше ли предварително условията? Ми чети ;)

И кой е тоя вагон с програми дето липсват?

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Начинаещ потребител иска всичко да му е настроено предварително и да работи. Точно заради политиката на Арч  той  не е подходящ  за нови потребители и никога няма да бъде. Примера ти го дадох за да знеш как да обясняваш на хората  дето сефте  пипат линукс . Нито съм ти чел статиите нито обясненията  да ти кажа. Прочетох едно нещо  за Ацестреам  и се оказа ,че към днешна дата това  не работи  на 64 битов Арч  а бачка частично на 32 битов . Дай да спрем с полемиките защото разводняваме темата. Иначе  не е трудно да се инсталира чист Арч чрез Arch-Anywhere ама после пак трябва  доста време докато човек си  настрои нещата "ако знае как" и след това да  ползва.

Изчетох сумати и глупости и не можах да инсталирам тоя debtap. Утре продължавам наново.

Разни мноровци и тем подобни като са големи прота и нямат за цел да помагат да се хабят да пишат.

Тази тема е за начинаещи и напреднали с желание за помощ а не такива пробутващи некви умрели форуми.

За да го инсталираш първо трябва да имаш инсталиран yaourt .Ти имаш ли го инсталиран ? 

Ако го имаш правиш следното 

1.Сваляте чрез yaourt пакета debtap  и го инсталвате

Пишеш в конзолата yaourt debtap   и т ти вади списък  от който избираш цифра  и биеш ентера.

2. отвряте един терминал и пишете  : sudo debtap -u

След това вече пишеш в конзолата debtap името на пакета и караш по реда в който то ти предлага.  

Локално пакет се инсталира със командата sudo pacman  -U  името на пакета

Програмата не е панацея защото има някой програми дето имат зависимости които се казват по друг начин във Арч  и  ако се пробваш да ги инсталнеш ще ти извади грешка за липса на зависимости.

преди 22 минути, AlkatrazBG написа:

Начинаещ потребител иска всичко да му е настроено предварително и да работи. Точно заради политиката на Арч  той  не е подходящ  за нови потребители и никога няма да бъде.

Не аз съм му предложил Arch, той сам се е залетял натам ;)

Ми помогнете му  на достъпен език  а не да му казвате ти и Росен ,че човека е неграмотен . И вас ако ви сложа до един програмист или лекар ще сте тотални неграмотници  ама ..... Той ако знаеше нямаше да пита а щеше да  си го направи и сам

Почнах да пиша в Libre office Writer един текст и натиснах нещо и сега като натисна някъде по средата на текста и после шпацията, вместо да вмъква интервал трие символа на думата. Примерно щракна в сричката те и искам да добавя в и вместо да се получи тве се получава тв. Или натисна шпацията и вместо да вмъкне символ, буквата си стои маркирана и я трие след това. Как се оправя това. Защото с клавиатура съм го включил там но не знам честно казано как.

преди 37 минути, AlkatrazBG написа:

За да го инсталираш първо трябва да имаш инсталиран yaourt .Ти имаш ли го инсталиран ? 

Ако го имаш правиш следното 

1.Сваляте чрез yaourt пакета debtap  и го инсталвате

Пишеш в конзолата yaourt debtap   и т ти вади списък  от който избираш цифра  и биеш ентера.

2. отвряте един терминал и пишете  : sudo debtap -u

След това вече пишеш в конзолата debtap името на пакета и караш по реда в който то ти предлага.  

Локално пакет се инсталира със командата sudo pacman  -U  името на пакета

Програмата не е панацея защото има някой програми дето имат зависимости които се казват по друг начин във Арч  и  ако се пробваш да ги инсталнеш ще ти извади грешка за липса на зависимости.

Супер си човек. 

Прекомпилирах най-сетне тоя деб файл.

Сега само при инслация ми вади:

Цитат

sudo pacman -U skypeforlinux-1.3.0.0-1-x86_64.pkg.tar.xz
[sudo] password for ivo: 
loading packages...
resolving dependencies...
warning: cannot resolve "apt", a dependency of "skypeforlinux"
warning: cannot resolve "nightingale-git>=4.9", a dependency of "skypeforlinux"
:: The following package cannot be upgraded due to unresolvable dependencies:
      skypeforlinux

:: Do you want to skip the above package for this upgrade? [y/N] n
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: skypeforlinux: requires apt
:: skypeforlinux: requires nightingale-git>=4.9

Тук можете ли да разделите точно командите, че малко се обърках:

Цитат

This all assumes you have "apt" installed which another post mentioned is in the AUR.

Myself, I just unpacked the debtap-generated .xz file, removed the "apt" entry, then repacked using the last part of the debtap script (otherwise pacman returns with a metadata not found error if you just do a simple tar):

tar --force-local -pcf `grep '^pkgname' .PKGINFO | gawk '{print $3}'`-`grep '^pkgver' .PKGINFO | gawk '{print $3}'`-`grep '^arch'
.PKGINFO | gawk '{print $3}'`.pkg.tar * .PKGINFO .INSTALL .MTREE 2> /dev/null
xz --threads=0 -z -9 *.tar

After that, I could run pacman -U on the repackaged file and it installed and ran fine for me.

преди 46 минути, Ивайло Костов написа:

Изчетох сумати и глупости и не можах да инсталирам тоя debtap. Утре продължавам наново.

Разни мноровци и тем подобни като са големи прота и нямат за цел да помагат да се хабят да пишат.

Тази тема е за начинаещи и напреднали с желание за помощ а не такива пробутващи некви умрели форуми.

Защо ти е да конвертираш нещо, което го има в хранилищата.

преди 6 минути, サムライオートバイ написа:

Почнах да пиша в Libre office Writer един текст и натиснах нещо и сега като натисна някъде по средата на текста и после шпацията, вместо да вмъква интервал трие символа на думата. Примерно щракна в сричката те и искам да добавя в и вместо да се получи тве се получава тв. Или натисна шпацията и вместо да вмъкне символ, буквата си стои маркирана и я трие след това. Как се оправя това. Защото с клавиатура съм го включил там но не знам честно казано как.

Виж да не си натиснал "Insert" бутона на клавиатурата.

преди 1 минута, acnekt написа:

Защо ти е да конвертираш нещо, което го има в хранилищата.

Дай линк?

преди 1 минута, Ивайло Костов написа:

Виж да не си натиснал "Insert" бутона на клавиатурата.

Дай линк?

За скайп ли?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.