Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 9 минути, cybercop написа:

Предложих ти да пуснеш актуален тест, публикуван от някой независим и признат, като компетентен в тази област източник.

Ами то се вижда, дори и от теста който си постнал, че ако множество нишки пишат едновременно, рейзър се представя доста прилично. Още по- интересен е файловият достъп от множество нишки, но това не видях да са го проверили. Преди ext беше още по-лоша на едновременни операции, но май са го пооправили в 4 ката.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 23 минути, Melmak ® написа:

Ами то се вижда, дори и от теста който си постнал, че ако множество нишки пишат едновременно, рейзър се представя доста прилично. Още по- интересен е файловият достъп от множество нишки, но това не видях да са го проверили. Преди ext беше още по-лоша на едновременни операции, но май са го пооправили в 4 ката.

"Прилична" на конкретен тест не звучи като, "няма нищо по-бързо от нея особено за desktop инсталация" в стил "вервайте ми". Както писах, на никакъв тест на Росен няма да повярвам, защото старите потребители на Linux-BG са свидетели, че той манипулира дори снимките, като подменя стойностите на тях. Температурата на процесора, която той беше свалил до няколко градуса чрез пробиване на дупки във вентилатора, беше обект на доста активни коментари с дни.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=38960.0

Но, историята започна в друга тема, където беше публикувал снимка с датчик, показваш 6 градуса.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 6 минути, cybercop написа:

"Прилична" на конкретен тест не звучи като, "няма нищо по-бързо от нея особено за desktop инсталация" в стил "вервайте ми". Както писах, на никакъв тест на Росен няма да повярвам, защото старите потребители на Linux-BG са свидетели, че той манипулира дори снимките, като подменя стойностите на тях. Температурата на процесора, която той беше свалил до няколко градуса чрез пробиване на дупки във вентилатора, беше обект на доста активни коментари с дни.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=38960.0

Хаха, ще го прочета с удоволствие. :D

Инак не ми изглежда никак невероятно да е по-бърза, понеже има друга структура. Не видях обаче тестовете, които биха ме заинтересували.

преди 1 час, Росен Р. Александров написа:

4.0 кога в миналото беше това ядро ? :> преди 7 месеца грубо казано. 
...

Кога беше - ми де да знам ... в миналото ли, в бъдещето ли ...
Аз съм с 3.19.0 - 65, ама не ми дреме ... шъ знаиш.
Работи ли - работи.

преди 1 час, cybercop написа:

Предложих ти да пуснеш актуален тест, публикуван от някой независим и признат, като компетентен в тази област източник.

Ти самия не си компетентен а мен квалифицираш като такъв?! 

Аз резултати не манипулирам, достатъчни са Intel/Nvidia като манипулатори на тестове. Аз съм далеч от тия неща.

Информацията която давам е с много повече точност и достоверност от всяка дума на cybercop.

Защото аз за разлика винаги лично проверявам и споделям резултатите, аз не разчитам на камарите сайтове с тестове.

И не можеш да съдиш по това че преди еди колко си години съм споменал за проблеми с Дебиан и край. Споменал съм защото ги е имало. И няма значение дали е Дебиан Убунту RHEL или подобни. Мнението ми за тях е общо. Бинарните дистрибуции не са гъвкави. По-лошото е че за тях се намърдват доста от така наречените "квартални хакери" всеки чел недочел бърза да прави хранилище и дори не съобразява това че не трябва да има дублирани пакети, по простата причина че бинарните дистрибуции са чупливи поради липса на гъвкавост.

През годините съм пробвал доста дистрибуции. Отначало когато се появи Manjaro и го бях споменал (някъде 2010) ти ме нападна по същия начин, а към днешна дата и ти самия постоянно го предлагаш. Усещаш ли какво намеквам?

Няма никакво значение кой каква система използва, ако му върши работа. Всичко е до навици.

Не виждам какво си се впрегнал и си толкова агресивен и нападателен. Та когато предложа нещо ти изтърсваш някаква адска тъпотия както предния път... За разни бушмени ескимоси и не знам какво. Няма значение какъв е екипа количеството не прави качеството и преди ти го казах.. Ако количеството на екипа е качество то тогава защо Windows все пак е такъв боклук ?!

Ако ще една дистрибуция да е правена от екип със бушмени чукчи цигани педали индийци католици будисти негри мюсюлмани.. Това няма никакво значение. Факт е че ти нямаш и 1/1000 от техните знания, нито аз. Научи се да уважаваш труда на хората които ти предлагат плода на усилията си без пари.

преди 54 минути, Melmak ® написа:

Хаха, ще го прочета с удоволствие. :D

о боже.. извадки от миналото... :D 

чети ако ти се занимава. Има доста неща за които съм бил нападан. Просто характера ми е по-твърд. А тогава бях и по-млад. Там споровете вечно бяха с един градски "backtolife" :D  Но не виждам каква връзка има тази тема направена от някой друг от мое име.. Която е по съвсем друг въпрос.

преди 25 минути, jhoro написа:

Кога беше - ми де да знам ... в миналото ли, в бъдещето ли ...
Аз съм с 3.19.0 - 65, ама не ми дреме ... шъ знаиш.
Работи ли - работи.

Именно. Е това искам и аз да кажа.

Не знам какво става, само да напомня - темата (все още) е "Ако си начинаещ в Линукс ..."

Та, аз ако съм така - изобщо няма да мисля, кое ядро и с коя файлова система ще ми даде 10-15% повече нещо си.
Ей, по-горе, човека пита - как да си инсталира Убунтуто на виртуалката, не как да Фръкне.

преди 7 минути, jhoro написа:

Не знам какво става, само да напомня - темата (все още) е "Ако си начинаещ в Линукс ..."

Та, аз ако съм така - изобщо няма да мисля, кое ядро и с коя файлова система ще ми даде 10-15% повече нещо си.
Ей, по-горе, човека пита - как да си инсталира Убунтуто на виртуалката, не как да Фръкне.

Ето от тук тръгнаха нещата в посока на файловите системи.

преди 13 часа, サムライオートバイ написа:

Така никой не ми каза какви файлови системи да избирим при инсталация вместо да съкам автоматично и това е едно от нещата които много ме дразни.

преди 5 минути, jhoro написа:

Понеже беше зададен въпрос за файловите системи.

А има толкова много примери как да се инсталира в виртуална машина.

http://nau4i.me/линукс/ubuntu-първи-стъпки/133/ubuntu-за-начинаещи-част-1

Пробвай и ще си намериш  графична среда дето ти  удобна и лека. Направи  малко компромиси  и ще с доволен от резултата. Претенции и капризи не може да имаш към нещо което ти се дава  свободно и без пари.

преди 1 час, cybercop написа:

Ето от тук тръгнаха нещата в посока на файловите системи.

Аз не оспорвам, просто прекалено се задълба ...

преди 9 минути, AlkatrazBG написа:

Пробвай и ще си намериш  графична среда дето ти  удобна и лека. Направи  малко компромиси  и ще с доволен от резултата. Претенции и капризи не може да имаш към нещо което ти се дава  свободно и без пари.

... например - Л-убунту ...

преди 43 минути, Ивайло Костов написа:

Много мудно ми идва това убунту.

Ако разкарам това юнити дали няма да му олекне?

Както те посъветва колегата - сложи някое от другите десктоп издания на Ubuntu - Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu MATE.

Лесно ще инсталираш lubuntu-desktop и ще влезеш с Lubuntu сесия, но, мисля, че е по- добре да инсталираш на чисто.

преди 9 минути, Kieli написа:

Този драйвър не ми стига, нали? Кой да инсталирам от тия?

Нали ползваш Убунту

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 13 минути, Kieli написа:

Този драйвър не ми стига, нали? Кой да инсталирам от тия?

Intel-microcode не е драйвър за видеото.

За интелските видеокарти не ви трябва никакъв допълнителен драйвър. Нищо няма да постигнете с инсталация на фирмения, който излиза доста нередовно. Единствения дефектен драйвър беше в Ubuntu 14.10 и, само там беше препоръчителна инсталацията през intel graphics installer.

преди 8 минути, acnekt написа:

Нали ползваш Убунту

Най- вероятно e Lubuntu или Xubuntu. Въпреки, че software-properties-gtk се ползва и в Debian.

Xubuntu е да. Значи да разбирам, че така си е най-читаво? Питам, защото HD видеото не се възпроизвежда много гладко и мислех, че е от драйвъра.

преди 16 минути, cybercop написа:

Intel-microcode не е драйвър за видеото.

За интелските видеокарти не ви трябва никакъв допълнителен драйвър. Нищо няма да постигнете с инсталация на фирмения, който излиза доста нередовно. Единствения дефектен драйвър беше в Ubuntu 14.10 и, само там беше препоръчителна инсталацията през intel graphics installer.

Най- вероятно e Lubuntu или Xubuntu. Въпреки, че software-properties-gtk се ползва и в Debian.

Това какво е? Това не върши ли работа?

https://cgit.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-video-intel/

https://www.freedesktop.org/software/vaapi/releases/libva-intel-driver/

http://ppa.launchpad.net/wsnipex/vaapi/ubuntu/pool/main/libv/libva/

преди 14 минути, acnekt написа:

Това какво е?

Кое от всичките ?

Относно драйвъра за Intel, необходимо е да провери само, дали е инсталиран xserver-xorg-video-intel. Друг драйвър не му трябва.

преди 24 минути, Kieli написа:

Xubuntu е да. Значи да разбирам, че така си е най-читаво? Питам, защото HD видеото не се възпроизвежда много гладко и мислех, че е от драйвъра.

За да гледате филми добре на интелско видео сложете va-api ( libva-intel-vaapi-driver vainfo ). После в плеъра изберете va-api за хардуерно декодиране.

преди 33 минути, Kieli написа:

Ако, видеото не се възпроизвежда добре, при инсталиран xserver-xorg-video-intel, тогава, търсете причината в слабата видеокарта, декодерите или видео изходите на плеъра. Все пак, вградените интелски видеокарти не служат да ви предлагат максимално удовлетворение, а, колкото да имате нещо.

преди 17 минути, cybercop написа:

Кое от всичките ?

Относно драйвъра за Intel, необходимо е да провери само, дали е инсталиран xserver-xorg-video-intel. Друг драйвър не му трябва.

Ако нямаш компетентно мнение просто си замълчи.

Драйвера сам по себе си няма да му даде хардуерно ускорение ако няма нужните библиотеки с които приложенията получават ускорение от видео драйвера.

а в случая както се спомена за libvdpau-intel libva-intel и подобни.

Имате ли идея защо при смяна на драйвърите. В смисъл, минавам от вграденото видео в процесора на видеокартата, трябва да дам логаут и после логин?

Пич ама ти за  всяко нещо ли ще питаш ? Не ,че има лошо да се пита ама ти не си положил и 2% усилие да се запознаеш поне какво се каниш да ползваш. Във yotube  има доста клипчета за линукс  дистрибуции а има и огромна документация за Дебиан,Убунту и всичко дето е базирано на тях. Във самото дистро също има подробни хелпове за голяма част от нещата. Дистрибуция от рода на Убунту и Минт е  максимално автоматизирана да ти инсталира всичко  още в началото за да не се чудиш  ти кое какво е . Свободния видео драйвер е  на 95%  като затворения и ти тая разлика няма да я разбереш никога. Кодеците  и обновяванията могат да се инсталират още  във началото ама и да не ги инсталираш то ти предлага да ги инсталнеш след това.Няма как да ти се компенсират 10 години липса на компютърна грамотност със 20-30 въпроса и отговора  във който и да е форум. Хибридната графика не е толкова развита във линукс както е във Windows защото производителите не желаят да я развият.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

apt install vdpau-va-driver vdpau-driver-all mesa-vdpau-drivers vainfo vdpauinfo

имаше и още там libvdpau библиотеки трябва сам да ги намериш.

преди 1 час, サムライオートバイ написа:

Имате ли идея защо при смяна на драйвърите. В смисъл, минавам от вграденото видео в процесора на видеокартата, трябва да дам логаут и после логин?

Защото в момента има работещ сървър. Видео при Линукс е на основата сървър/  клиент. Има и kernel driver или модули

https://bg.wikipedia.org/wiki/Клиент-сървър

560px-Schema_of_the_layers_of_the_graphi

https://www.kernel.org/doc/Documentation/stable_api_nonsense.txt

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.