Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Май изобщо не сте вникнали в думите ми...какви два, часа какви 5 лева. Recovery Environment е специална среда (а не Recovery като опция за Repair на Windows). Посочените неща се правят за минути. И какъв е проблема да се активира скрития админ акаунт или да се използва RE среда. Такава среда има всеки по-нов компютър, а ако няма просто се поставя инсталационния диск. Както си имаш наблизо жив диск с Linux какъв е проблема да си имаш такъв и с Windows?

Ако всичко работеше прекрасно нямаше да задаваш тези въпроси. А нещо може да се счупи не само заради самата ОС, а заради потребителя зад нея (калпав софтуер, вирус, "оптимизации") или хардуерен проблем (например лоши сектори на мястото на потребителския акаунт)...въпросните екстри ги има за всеки случай, а не защото MS знаят, че ОС им не става...Защо на корабите има спасителни лодки колкото и да са сигурни?

Както каза cybercop в другата тема....изниква проблем, намирам решение...ми и при Windows-a е така, но всичко си зависи от познанията на потребителя му (както каза пак cybercop - какъвто потребителя, такава и системата му).

А и да не говорим, че при счупен профил, почти винаги Windows-а те логва с временен (Temp) профил и пак можеш да стигнеш до Regedit-a лесно... Така че глупости не ми се четат.

Но всеки да ползва каквото си иска. Обаче като се изтъква даден минус на една ОС дори на базата на личен опит, нека да е с ясни аргументи (защото това в случая не е проблем на ОС, а на потребителя).

Поздрави!

Продължавате да пишете за частни случаи. Нов компютър, инсталационен диск. Аз не изпадах в конкретика, а просто дадох пример на проблем с който се сблъсках. А това ми се случва често, така че хайде да не си ги мерим ...

Аз "живи" дискове с Linux ползвам само за да инсталирам OS. И то не са "живи" дискове, а мининал ISO-та които са по няколко стотин MB. Ако искате вярвайте, но Linux изобщо не му трябва "жив" диск за да бъде "събуден" дори ако е здраво омазан. Да, има случаи когато се стига и до това, но те са в точно обратната пропорция на случаите в които ви трябва диск за Windows.

Самият факт, че споменавате потребителя като фактор говори за устойчивостта на системата като такава. Лодки, корабчета парашути. Чакайте да се сетя колко такива инструмента има за Windows и колко за други OS. Разликата е в пъти. Сигурно има причина и тя не е само потребителя.

Няма лошо. Намирате решение. Никой не ви кара да ползвате Linux. Както и мен никой не ме кара да ползвам Windows.

"Почти винаги" продължава традицията "АКО". Да, пуска ви, но в този случай това не се случваше. И на мен не ми се четат глупости, защото KB на Microsoft е прекрасно нещо. Стига да не ти се налага да го ползваш често ...

Минуси са ви написали доста, а моя личен опит като активен ползвател на Windows завърши някъде около XP. Защо го зарязах? Ето ви личен опит. Всичко работи и хоп - синьо екранче, което се случва на случаен интервал. След преобърнат Интернет и изпробване на всичко, включително и на възстановяване на оригиналната система как си е дошла проблема пак започна да се случва. Тогава имах dual-boot с Gentoo. Е, просто спрях да ползвам Windows. Машината продължи да работи до миналата година - осем години след проблема. Подобен проблем при Linux? Ще ви залее лога с това, какво се е случило. Дали е проблем с диск, на кой сектор и т.н. Но, пусто там не се появи.

Реален минус: Кодовете на грешките на Windows са уникални. Могат да значат около милион и едно неща, но проблема се решава (ако се реши) по усет или с налучкване, а не защото така пише някъде. Да кажем се процентите в случая са около 80 на 20. Логовете на Linux са в пъти по-информативни от тези на Windows. И което е по-важното могат да доведат до решение на проблем, а не да ви поставят на кръстопът с поне пет възможни разклонения.

Искате ли друг пример? Windows 7 с всьо и вся. Вкарвате си USB четеца за електронен подпис, USB флашка или подобно устройство. Не се познава. Няма драйвери казва Windows. Рестартирате компютъра с включен подпис и хоп той работи. Преинсталирах драйверите от сайта на Lenovo за USB3 и Windows-а не поиска повече да запали и ме вкара в прехваленото Recovery. След около 30 минути чакане - системата не може да бъде възстановена. И с прехваления диск номера не стана.

Искате още примери? Windows 7 не може да си инсталира updates. Теглите си инструмента от сайта на Microsoft, с който уж проблема се решева. Е, не се решава. Четете форуми, KB-та, следвате указания според грешката - не се случват нещата. Пускате му там recovery/repair или както там се казва ... връща се машината. Проблема остава. Решението? Оставям го на вас.

Та такива неща се случват и аз съм напълно наясно защо се създават инструменти за решаване на проблеми. Създават се защото такива проблеми се случват често. И колкото тези инструменти са по-достъпни, толкова по-ясно е, че някой иска да му спестят обажданията за въпросния проблем.

Windows е прекасна OS. И всички програми за нея са прекрасни. Но, ако нещо се случи ... вече не са толкова прекрасни. А такива неща се случват често.

Linux Desktop SUX. Windows Desktop RulZ ... но само докато не спре.

Поздрави и от мен :)

• Отговори 450
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако искате вярвайте, но Linux изобщо не му трябва "жив" диск за да бъде "събуден" дори ако е здраво омазан. Да, има случаи когато се стига и до това, но те са в точно обратната пропорция на случаите в които ви трябва диск за Windows.

А дали потребител тип "блондинка", ще  "събуди" въпросната дистрибуция?

А дали потребител тип "блондинка", ще  "събуди" въпросната дистрибуция?

А дали потребител блондинка може да събуди нещо освен моя хуй ?!

Защо смяташ че тъпата блондинка ще съживи дриснята за която вече се каза многократно че никой инструмент не работи има го просто за окраса.

И каква изобщо е вероятността тъпа блондинка да счупи линукс. Линукс е доста идиотоустойчив и блондиустойчив.

Защо смяташ че тъпата блондинка ще съживи дриснята за която вече се каза многократно че никой инструмент не работи има го просто за окраса.

И каква изобщо е вероятността тъпа блондинка да счупи линукс. Линукс е доста идиотоустойчив и блондиустойчив.

За твоя не знам дали може да бъде съживен.  :ph34r:

Обаче поне 70% от потребителите са блондинки. Те не знаят какво имат в кошника си, който са купили от някоя бакалия. Поне ОС-ма на повечето от тези потребители, е инсталирана от някой който го може. Те не са потребители в добрият смисъл на думата, а са прости консуматори.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Аве, майна, защо се занивате с глупости. Аз мога да ти съжива Линукс на който си изтрил / root-а. На Вин нищо не мога да направя - щото трябва да го правиш на сляпо без да знаеш какво има под завивките - това ме нервира. Има грешки, които трябва да ровя като абдал в нета за тях, когато лиспват системни библиотеки става Дантев ад. Вин няма да пипна през живота си повече - на реална машина, но на виртуалка ми се налага професионално - нямам думи кви нерви ми прави.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Аве, майна, защо се занивате с глупости. Аз мога да ти съжива Линукс на който си изтрил / root-а. На Вин нищо не мога да направя - щото трябва да го правиш на сляпо без да знаеш какво има под завивките - това ме нервира. Има грешки, които трябва да ровя като абдал в нета за тях, когато лиспват системни библиотеки става Дантев ад. Вин няма да пипна през живота си повече - на реална машина, но на виртуалка ми се налага професионално - нямам думи кви нерви ми прави.

"Аз мога+ Аз, аз, аз . Всички ли потребители на дистрибуции са такива горделивци. Ето що не можете да се спогодите с Симтеч. Два остри камъка брашно не мелят. Ама аз ако сбозя дистрибуцията, трябва ли да те викам да ми пътуваш на 300км да ми я оправиш? Нека приемем, че има достъп до мрежата само през компютъра и съм осрал и мрежовата връзка имам само засрания от мене Линукс - изтрил съм бозата, а указания по телефон не мога да изпълнявам.

• Автор

@mail123456

Малко извън темата ... За електронните подписи не си прав. Те са бъгави навсякъде. Просто четците дето дават тапаците от bankservice и infonatory са прецакани ( не всичките има дето стават).

Примера е следния. Правих на скоро една програмка да подписа PDF-и под Linux. При тестовия подпис с който я писах всичко си беше OK, pcscd-то си го детектна ( дадоха ми даже и 64bit lib от bankservice :) евала ...) и нямаше грижи с Java-та. Та взимам аз друг подпис и друг четец с който ще се бачка ( пак от тях, уж същия ) и в крайна сметка т*шак. Четеца друг, cardos-a на сим-а друг. pcscd-то се сцепва ... 

Смених, четеца - всичко ОК, тогава идва време да го пусна към една виртуалка, която ще търкаля нещата. Ок, ама не работи :D dmesg ми намира четеца, ама карта йок :)

В крайна сметка след смяна отново на четеца с Omnikey запали и не съм го бутал.

Та идеята ми е, че самите устройства са тотално бъгави (не всички, ама не знаеш, какво ще ти пробутат) и проблема не е в Линукс-а или Win-a

"Аз мога+ Аз, аз, аз . Всички ли потребители на дистрибуции са такива горделивци. Ето що не можете да се спогодите с Симтеч. Два остри камъка брашно не мелят. Ама аз ако сбозя дистрибуцията, трябва ли да те викам да ми пътуваш на 300км да ми я оправиш? Нека приемем, че има достъп до мрежата само през компютъра и съм осрал и мрежовата връзка имам само засрания от мене Линукс - изтрил съм бозата, а указания по телефон не мога да изпълнявам.

Няма нещо в Линукс, което го мога само аз, просто споделям какво може да се прави. И как е възможно да защитавате М$ като на тех единствената работа е да си пробутат продукта? Слагаш Вин и все едно нямаш нищо - дори архив не можеш да си отвориш! Трябва да сваляш една кола глупости, докато взе, че може да правиш нещо на компа. Докато си се лутал из сайтове си се заразил с вирус, компа е омазан и се надяваш B-boy[styLe] да бъде така добър да ти помогне. Помага ти, добър е, след 2 седмици нещата се повтарят - това живот ли е? Редовно гледам анти вирусния отдел и хората са едни и същи - проблемите също - оправия за малко.

хората са едни и същи - проблемите също - оправия за малко.

(Офтопик, просто не можах да се сдържа): Обаче ти вадиш извод, че операционната система е виновна... Логиката ти е желязна...

Вероятността изобщо да се докосне до Linux е точно нулева, тъй като кретени като теб, дето си мислят, че много разбират само обясняват на хората, колко биле тъпи, щото ползвали Windows. Сега ще ти обадя една тайна - хората ги боли дедовия, колко бърз бил Linux, или че нямал вируси... хората търсят лесното, искат да си изтеглят нещо и то да тръгне, а не да търсят врътки как да го подкарат. Докато се обаждат такива разбирачи като вас, пазарния дял на Desktop дистрибуциите на Linux ще си седи под 2% и никоя компания няма да взема предвид Linux потребителите при разработката на софтуер.

Linux не е по-сложен от Windows и изобщо не ти трябва да си голям разбирач, че да работиш с Linux... това време отдавна мина и хората, които твърдят подобни неща са пълни малоумници!

Е нали в Уиндоус нищо не се пишеше ? Всичко ставало ей така?!

Практически всичко става и през GUI. Освен поправка на bootsector-а. Просто някои неща много по-бавно се извършват през GUI. Дори и bootsector-а в Windows7 може и да го поправи startup repair и подобни автоматизации. Аз като senior не ми пречи да драсна 3 дебил ни команди.

Защото драйверите за 7 не сработват на 8.1 и по специално сканирането при мрежова инсталация. Относно хейта и т.н. - ето ми първия пост по темата:

Хаха, интересно. МФУ-тата които съм слагал едно от тях си взимаше адрес в мрежата по DHCP, всичко настроено и печата, ама не можеше да сканира в мрежата.

Пак ще се повторя. На Windows инсталираш и знаеш какво получаваш. Няма приумици като някой да ми махне LPT поддръжката и да ми счупи Print системата, защото търсил олекотяване. Базовите компоненти са идентични и ако искаш да спреш нещо - спираш го ти на ръка. И ако програмата е наред, тя тръгва на всеки компютър с Windows без повредени системни файлове. Повредата на системни файлове не зависи от Windows, дори той има склонност като забележи, да си пуска сам CHKDSK.

A "при всяка дистрибуция се подхожда по малко различно, но има стандарти" - не ми е изгодно. Искам където седна едно и също да има и еднаква стартова база. И що иде реч до dependency hell-а, това е типично Linux проблемче, на моменти много дразнещо. В Windows са решили работата идиотски - просто всички библиотеки им слагат ver number или ги слагат на различни места в Windows SideBySide или просто си стоят кротко в директорията на програмата.

Защото драйверите за 7 не сработват на 8.1 и по специално сканирането при мрежова инсталация. Относно хейта и т.н. - ето ми първия пост по темата:

Хаха, интересно. МФУ-тата които съм слагал едно от тях си взимаше адрес в мрежата по DHCP, всичко настроено и печата, ама не можеше да сканира в мрежата.

Пак ще се повторя. На Windows инсталираш и знаеш какво получаваш. Няма приумици като някой да ми махне LPT поддръжката и да ми счупи Print системата, защото търсил олекотяване. Базовите компоненти са идентични и ако искаш да спреш нещо - спираш го ти на ръка. И ако програмата е наред, тя тръгва на всеки компютър с Windows без повредени системни файлове. Повредата на системни файлове не зависи от Windows, дори той има склонност като забележи, да си пуска сам CHKDSK.

A "при всяка дистрибуция се подхожда по малко различно, но има стандарти" - не ми е изгодно. Искам където седна едно и също да има и еднаква стартова база. И що иде реч до dependency hell-а, това е типично Linux проблемче, на моменти много дразнещо. В Windows са решили работата идиотски - просто всички библиотеки им слагат ver number или ги слагат на различни места в Windows SideBySide или просто си стоят кротко в директорията на програмата.

дето сега ти приказва пълни алабализми е работил във ISP фирма (по негови думи)

Аз нямам никакъв проблем да ти пусна апаха, споделяне на директории, FTP или нещо подобно под Linux. Ама мога да ползвам и Windows Server. Работата е там, че Linux го няма в десктопа, защото потребителят иска да седне навсякъде, да види едно и също, а не да се чеше умно по главата и да се чуди къде да цъкне.

Ти къде ме върна в 2005та ? КДЕ 3.5?!.

Годината е 2009 и тогава още в Linux раздела се свързвахте чрез PPPOE в терминала. След това моето дистро пусна графични аплети. Ама тия аплети как се бъгваха. Няма сигнал, показва че има - бавно се обновяваше. Бъгваше се и не можеше да се свърже понякога. Иначе беше улеснение.

И да. с VGA драйвера Windows няма проблеми. Като използваш пълните възможности на картата и тя прегрява или не й стига тока, ще ти крашва все нещо.

Няма нещо в Линукс, което го мога само аз, просто споделям какво може да се прави. И как е възможно да защитавате М$ като на тех единствената работа е да си пробутат продукта? Слагаш Вин и все едно нямаш нищо - дори архив не можеш да си отвориш! Трябва да сваляш една кола глупости, докато взе, че може да правиш нещо на компа. Докато си се лутал из сайтове си се заразил с вирус, компа е омазан и се надяваш B-boy[styLe] да бъде така добър да ти помогне. Помага ти, добър е, след 2 седмици нещата се повтарят - това живот ли е? Редовно гледам анти вирусния отдел и хората са едни и същи - проблемите също - оправия за малко.

Ако хората бяха едни и същи нямаше да има бедни-богати, умни и прости. Всички щяхме да стартираме от едно място и никой нямаше да изревари никого. Никой не ме е принудил да си купя бозичката, още по-малко М$. Можеше спокойно да си дръпна някоя пиратка и да направя като мнозинството у нас, или ако бях скръндза на пари, но не и на работа с интелектуални предизвикателства, да си издялкам някоя дистрибуция по мой тертип и да я ползвам като някой дядо. Да браузвам, слушам народни песни и да гледам "На всеки километър" и да приказвам по вайбъра с внуците в Париж(упс, нямам внуци в Палиж!)

" post="3115330" timestamp="1430290707"]

Май изобщо не сте вникнали в думите ми...какви два, часа какви 5 лева. Recovery Environment е специална среда (а не Recovery като опция за Repair на Windows). Посочените неща се правят за минути...

Не казваме, че е невъзможно. Напротив, решения и заобиколки има. Win-a е достатъчно добър и за десктоп и за сървър даже. Просто редица различни проблеми си чакат елегантното решение и там, както в Linux. Ако трябва да сравним редакция на база от външен носител с команден ред или редакция/връщане на текстов файл, мисля че е ясно кое е по-просто и бързо.

Междувпрочем точно с RE си изгубих 3 часа тогава и не стана. Беше грешен подход. Не е само до некадърността на потребителя/администратор-а.

Практически всичко става и през GUI. Освен поправка на bootsector-а. Просто някои неща много по-бавно се извършват през GUI. Дори и bootsector-а в Windows7 може и да го поправи startup repair и подобни автоматизации. Аз като senior не ми пречи да драсна 3 дебил ни команди.

Така де, така де, същото важѝ с пълна сила и за Linux, ама все ви бърка в очите тая конзола.

Вероятността изобщо да се докосне до Linux е точно нулева, тъй като кретени като теб, дето си мислят, че много разбират само обясняват на хората, колко биле тъпи, щото ползвали Windows. Сега ще ти обадя една тайна - хората ги боли дедовия, колко бърз бил Linux, или че нямал вируси... хората търсят лесното, искат да си изтеглят нещо и то да тръгне, а не да търсят врътки как да го подкарат. Докато се обаждат такива разбирачи като вас, пазарния дял на Desktop дистрибуциите на Linux ще си седи под 2% и никоя компания няма да взема предвид Linux потребителите при разработката на софтуер.

Linux не е по-сложен от Windows и изобщо не ти трябва да си голям разбирач, че да работиш с Linux... това време отдавна мина и хората, които твърдят подобни неща са пълни малоумници!

Какво теглиш от торента? Не ми казвай че не можеш да пуснеш филм на линукс. Айде стига. И не обиждай! Защо не ми кажеш в очите кретен да видиш какво ще ти се случи ?!

И кое е лесното в Уиндоус ?! Дето дрисльовци като теб го хвалят а трябва след като инсталираш да ровиш като луд и прочети пак поста на bvbfan

Какво теглиш от торента? Не ми казвай че не можеш да пуснеш филм на линукс. Айде стига. И не обиждай! Защо не ми кажеш в очите кретен да видиш какво ще ти се случи ?!

И кое е лесното в Уиндоус ?! Дето дрисльовци като теб го хвалят а трябва след като инсталираш да ровиш като луд и прочети пак поста на bvbfan

15 дни ще си развяваш атрибутите и ще наричаш тоя и оня "дрисльо" някъде другаде.

Ако искате аз съм навит ще намеря време - тунинговаш си Вин-а ама както знаеш - велики програми и т.н. Даваш същия комп на мен - софтуер от 3-ти страни не ми е необходим - ще те бия с отврените драйвери. Видео обработка, видео декондинг, powersaving, хардуерно ускорение някой желащ?

Слагаш Вин и все едно нямаш нищо - дори архив не можеш да си отвориш! Трябва да сваляш една кола глупости, докато взе, че може да правиш нещо на компа. Докато си се лутал из сайтове си се заразил с вирус, компа е омазан...

Мой човек, аз съм жива антивирусна програма. Моменталически разбирам, че нещо не е наред, познавам записите в системата, какви имена имат файловете, какви са най-типичните вируси, какви са нетипичните за системата процеси и startup записи.

Архиви се отварят. Поддръжка на ZIP има от WindowsXP нагоре. Между другото, допълнителните функционалности, за които говорите не са част от ядрото, а са там щото някой е решил като компилира и модифицира системата да ги добави. И аз го мога същото под Windows - в инсталатора да добавя да се инсталират допълнителни драйвери и програми. Само дето политиката на MS е да ти кажат - на ти OS с базова функционалност, от там нататъка се оправяй. Имаш звук, имаш картина. Има безплатни архиватори, безплатни плеъри, безплатни месинджъри, доста безплатен софтуер има, дори и от MS. Ама друго си е като мрънкахте, когато MS махна IE и WMP, че нямало с какво да се отваря и колко некадърно било, а пък в същото време натискахте за свобода и да нямало доминация на MS програмите.

Най-много ме радваше по едно време как пропагандираха Libre Office, набутваха ми Firefox, докато аз ползвах само Opera и други неща по техен вкус, които на мен въобще не ми трябват. Хич не ми трябва ПидГин месинджъра да ми се инсталира с OS. Ако искам ще си го сложа сам.

На Вин нищо не мога да направя - щото трябва да го правиш на сляпо без да знаеш какво има под завивките...

Аз съм научил наизуст поне основните компоненти в Win директорията. Ама друго си е да влезеш в СПА център, зад едната врата да има гей, а за другата дашна блондинка. Ти може да знаеш какво има, ама никой не е сложил табелки конкретно кое къде се намира. Същата работа и Linux - отворен, правиш всичко, ама куца документация и се молиш по форумите.

А системните библиотеки сами се трият. Не познаваш и SystemFileChecker, не познаваш Repair. Мда.

Така де, така де, същото важѝ с пълна сила и за Linux, ама все ви бърка в очите тая конзола.

Разликата е, че в 99% от случаите знам нещата просто от мързел. Не че не става и без да пипна никога команден ред. И то си говорим за практически всичко. А не да си редактирам Xorg, докато се чудя защо производителността на видео подсистемата е лай..но.

...

Има инструменти за анализиране на BSOD съобщенията и MEMORY DUMP-овете. Само senior като мен може да разбере, че крашва OS при стартиране и малко след показване на десктоп, заради повреден драйвер/файл на антивирусната програма, поради отпадане на мрежовото захранване на компютъра в неподходящ момент. Ами добре, тъп съм, вие сте умни. Като ще е така, предпочитам системата, която по-трудно се разбира. По-малко "разбирачи" могат да я ремонтират, от там повече пари за мене.

Ако искате аз съм навит ще намеря време - тунинговаш си Вин-а ама както знаеш - велики програми и т.н. Даваш същия комп на мен - софтуер от 3-ти страни не ми е необходим - ще те бия с отврените драйвери. Видео обработка, видео декондинг, powersaving, хардуерно ускорение някой желащ?

Powersaving? Болен мозък. Optimus кога го портнаха читаво за Linux и от кога се радвате на това? Навремето супер елементарни неща не ставаха без пачване и ако ръчно не посоча Policy на CPUFreq, щото дебилистичният модул просто си пускаше лаптопа на пълна мощност на процесора и той пече ли, пече.

п.п Имам пресен спомен как при един ъпдейт ми се счупи KDE-то много лошо и не ми познаваше флашка през GUI-то. Маунтвах си я на ръка през конзолата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

@mail123456

Малко извън темата ... За електронните подписи не си прав. Те са бъгави навсякъде. Просто четците дето дават тапаците от bankservice и infonatory са прецакани ( не всичките има дето стават).

Примера е следния. Правих на скоро една програмка да подписа PDF-и под Linux. При тестовия подпис с който я писах всичко си беше OK, pcscd-то си го детектна ( дадоха ми даже и 64bit lib от bankservice :) евала ...) и нямаше грижи с Java-та. Та взимам аз друг подпис и друг четец с който ще се бачка ( пак от тях, уж същия ) и в крайна сметка т*шак. Четеца друг, cardos-a на сим-а друг. pcscd-то се сцепва ... 

Смених, четеца - всичко ОК, тогава идва време да го пусна към една виртуалка, която ще търкаля нещата. Ок, ама не работи :D dmesg ми намира четеца, ама карта йок :)

В крайна сметка след смяна отново на четеца с Omnikey запали и не съм го бутал.

Та идеята ми е, че самите устройства са тотално бъгави (не всички, ама не знаеш, какво ще ти пробутат) и проблема не е в Линукс-а или Win-a

Ставаше дума за чисто софтуер проблем, защото и USB flash-ки не работеха, пък и подписа си работеше на останалите PC-та.

Има инструменти за анализиране на BSOD съобщенията и MEMORY DUMP-овете. Само senior като мен може да разбере, че крашва OS при стартиране и малко след показване на десктоп, заради повреден драйвер/файл на антивирусната програма, поради отпадане на мрежовото захранване на компютъра в неподходящ момент. Ами добре, тъп съм, вие сте умни. Като ще е така, предпочитам системата, която по-трудно се разбира. По-малко "разбирачи" могат да я ремонтират, от там повече пари за мене.

Знаем, че има. Ползвайте си ги със здраве. И печелете много пари. Само не знам защо си мислите, че ние пасем трева и парите ходим да ги берем в гората.

В крайна сметка нали се разбрахме, че Windows Desktop-а е по-добър. За вас ...

Аз съм желаещ за хардуерно ускорение! Ползвам видеокарта Nvidia 9600GT 1080p поточно видео с VLC под Windows работи до 10% CPU, а под Ubuntu с OpenSource, Xorg, Proprietary не пада под 39% CPU?

Аз съм желаещ за хардуерно ускорение! Ползвам видеокарта Nvidia 9600GT 1080p поточно видео с VLC под Windows работи до 10% CPU, а под Ubuntu с OpenSource, Xorg, Proprietary не пада под 39% CPU?

ОК

sudo apt-get install libva1 vainfo
vainfo
сложи иходът от втората команда.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

ОК

sudo apt-get install libva1 vainfo vainfo
сложи иходът от втората команда.

Темата не е за това. Току що даде конзолна команда като отговор и каза сам, че нещо което върви по подразбиране в Windows не върви в Linux. Айде сега да се опиташ да дадеш решение без конзолни команди, като за начинаещ потребител. Стъпка по стъпка къде да цъкне с мишката, че да му тръгне всичко. Давай! Старт!!!

п.п Позволено е да се ползва само мишка и евентуално бабешко цъкане по клавиатурата, за да се ползва Search

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Най-много ме радваше по едно време как пропагандираха Libre Office, набутваха ми Firefox, докато аз ползвах само Opera и други неща по техен вкус, които на мен въобще не ми трябват. Хич не ми трябва ПидГин месинджъра да ми се инсталира с OS. Ако искам ще си го сложа сам.

мче ти тогава си за Arch, бе - всичко си инсталираш сам и няма нищо preinstalled. Никой не те кара да си дърпаш оаканото Убунту :P

Ама друго си е като мрънкахте, когато MS махна IE и WMP, че нямало с какво да се отваря и колко некадърно било, а пък в същото време натискахте за свобода и да нямало доминация на MS програмите.

Да, бе, точно за некадърния IE и и пикливото WMP съм ревал, ще знаеш toothy12.giftoothy12.giftoothy12.gif Директно през файловия мениджър си достъпвам FTP - то на Moziila и съм готов ;)

И как върви по подразбиране? Като инсталираш видео драйвер ли? В Линукс не е нужно да инсталираш такъв има си по подразбиране. Във Вин нищо няма по подразбиране.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.