Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 19 минути, Joss Bomon написа:

Направи ми впечатление, че спорите за различни по номер актуализации. Добре е всеки да конкретизира с коя точно му е проблема.

Става дума за това:

А и всички тези гимнастики крият съвсем реален риск от разваляне на ОС, и то за какво-някакъв хипотетичен риск от хакерски атаки-дрън дрън. Ще се откажа -да си стои неинсталирана, майкрософт да направят актуализацията да разширява нужния дял.

22.PNG

23.PNG

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 21 минути, N47X написа:

майкрософт да направят актуализацията да разширява нужния дял

Въпроса е, че при по-новите компилации този дял е в дясно от системния, а при по-старите е в ляво него. Когато е в дясно от системния, тогава свиването на системния върши работа. 

Общо казано, "операцията" не е за масовите потребители и е предпоставка за евентуален проблем. Има два варианта - или се отказвате от тази актуализация, или слагате главата в торбата /ако нямате данни за губене/ и се захващате с преоразмеряването, което става най-лесно с програми за работа с дискове.

Коментарите тук обобщават положението.

преди 58 минути, N47X написа:

Само  че така не става-освободеното празно място може да се слее само пак с С, с дяла за възстановяване сливането не е активно (с АОМЕИ Про). И дялът за възстановяване се определя при инсталирането от самия инсталатор, как може да изпратят актуализация, която ще влезе в противоречие с всички уиндоуси по света? Колко ще могат да си разширят дяла ? Да се чуди човек...

Става и още как. Но не говорим за СЛИВАНЕ, говорим за RESIZE опцията. Аз имам Unallocation Space (заделен за over provisioning на nVme-то) и без проблем си чопвам оттам за сметка на Recovery дяла. Ето ти без проблеми мога да му задам и 30+ GB!

Image-668.png

преди 37 минути, aoxomoxoa написа:

Сега след разширението не ми излиза наименованието на диска:

Не прикачвайте снимки, че сайта ги мачка! Качвайте ги на външни хостинги за да са четими. И AOMEI и при мен не вижда описанието на дяла (дори преди увеличаването му за примера горе).

Виж как се вижда в Disk Management-a. Там е важното.

преди 9 минути, Joss Bomon написа:

Въпроса е, че при по-новите компилации този дял е в дясно от системния, а при по-старите е в ляво него. Когато е в дясно от системния, тогава свиването на системния върши работа. 

Общо казано, "операцията" не е за масовите потребители и е предпоставка за евентуален проблем. Има два варианта - или се отказвате от тази актуализация, или слагате главата в торбата /ако нямате данни за губене/ и се захващате с преоразмеряването, което става най-лесно с програми за работа с дискове.

Коментарите тук обобщават положението.

Да. Затова тук има и опция как да се скрие за да не дразни поне:

https://www.askvg.com/fix-0x80070643-error-code-from-kb5034441-update-in-windows-10/

Иначе при мен този път папката $WinREAgent не е празна. Вътре за първи път имам и информация за Rollback на въпросната кръпка.

Rollback.xml

RollbackInfo.ini

WinREServicingManager.xml

Имам и файл - $WINRE_BACKUP_PARTITION.MARKER (който понякога се появява при failed, но се появява и при успешно инсталирани кръпки). И отново е свързан точно с WinRe.

преди 55 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Иначе при мен този път папката $WinREAgent не е празна.

Затова и ъпдейтът си търси мястото и явно прави проверка за някакъв наличен обем(предположение)...

преди 9 минути, aoxomoxoa написа:

ето пак, дано да се види по-добре:

812_155901_11_01_2024.jpg.0ac067902434965878267ed8b96bc877.jpg

Ами не се, защото отново сте я прикачили!

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Не прикачвайте снимки, че сайта ги мачка! Качвайте ги на външни хостинги за да са четими.

Иначе идея си нямам как точно сте преоразмерили за да се стигне до това положение. Какво показа reagentc /info?

Можете да пробвате да изтриете и пресъздадете дяла:

https://www.askvg.com/fix-0x80070643-error-code-from-kb5034441-update-in-windows-10/

Има и друг начин. При тестване преди открих и друг начин за rebuild-ване на въпросния дял - инструмента за обръщане от MBR в GTP го прави автоматично (mbr2gpt), но вие по-добре не пипайте там.

Като цяло тези упражнения наистина не са за всеки и възможността нещо да се обърка не е малка. Но то реално гафа тук си е и на MS донякъде.

преди 10 минути, цър-вул написа:

Затова и ъпдейтът си търси мястото и явно прави проверка за някакъв наличен обем(предположение)...

Да, най-вероятно.

Вижте на какво попаднах. Нещо, което M$ са описало, а самите те не спазват:

Цитат
  1. If you use a custom partition layout, update the push-button recovery script so the recovery tools can recreate the custom partition layout when needed.

Important

To avoid bare metal recovery boot issues due to partition size, manufacturers should allow the bare metal recovery feature's auto generation script to create the partition used for the recovery WIM. If manufacturer's want to use a custom DISKPART script to create partitions, the recommended minimum partition size is 990MB with a minimum of 250MB of free space.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/configure-uefigpt-based-hard-drive-partitions?view=windows-11

Да, трябва да пипнат инсталатора още тогава да я прави с такъв размер за да няма нужда да се човърка в последствие. Или да пуснат скрипт/инструмент/ъпдейт, който автоматично да прави това, ако засече, че дял C:\ има достатъчно свободно място. Процедурата хич не е за всеки. Аз помня преди време какви безсънни нощи имах като си rebuild-вах този дял ръчно. То не бяха стотици команди за bcdedit и reagentc като трябваше да се внимава с guid-номерата и т.н. А определено е добре да има и такъв дял освен наличието на флашка с Win (или достъп до друг хард с Win). Също, както е добре Macrium-a освен да е в boot menu-то, да го има и на recovery флашка. Както се казва да си върже гащите човек за всеки възможен сценарий.

преди 18 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Ами не се, защото отново сте я прикачили!

Иначе идея си нямам как точно сте преоразмерили за да се стигне до това положение. Какво показа reagentc /info?

Можете да пробвате да изтриете и пресъздадете дяла:

Има и друг начин. При тестване преди открих и друг начин за rebuild-ване на въпросния дял - инструмента за обръщане от MBR в GTP го прави автоматично (mbr2gpt), но вие по-добре не пипайте там.

Като цяло тези упражнения наистина не са за всеки и възможността нещо да се обърка не е малка. Но то реално гафа тук си е и на MS донякъде.

Да, най-вероятно.

Ето, тук ми го показва. Мисля че е наред всичко.

Също така след преоразмеряването и рестартите които направих, ъпдейта се е качил. И сега всичко е актуализирано до последно(пак ще прикача тук снимка, извинявам се но е само информативно).

Доста ми помогнахте и се радвам че съм част от форума.

C:\Windows\system32>reagentc /info
Windows Recovery Environment (Windows RE) and system reset configuration
Information:

Windows RE status:         Enabled
    Windows RE location:       \\?\GLOBALROOT\device\harddisk0\partition3\Recovery\WindowsRE
    Boot Configuration Data (BCD) identifier: 4da0036a-6090-11eb-9d1b-bc85b1de3c75
    Recovery image location:
    Recovery image index:      0
    Custom image location:
    Custom image index:        0

REAGENTC.EXE: Operation Successful.

Ето актуалицациите:

813_104217_12_01_2024.thumb.jpg.d0c034434e18fb94467e15c5daa5e4ef.jpg

Браво.

Колкото до премахнатото описание, явно е бъг. Ако сработва и можеш да буутваш в нея (а според reagentc е активна и работеща), значи всичко е точно:

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/recovery-partition-not-showing-as-such-in-disk/994a4d7e-d0cb-4076-a4d2-0ff737416438

Сега има начини сигурно да се върне описанието като се сменят атрибутите на дяла, но няма смисъл ако си бачка. Иначе ето (но това е за GPT дялове само)!

https://www.tenforums.com/general-support/152243-windows-recovery-partition-missing-volume-list-disk-management-3.html

преди 6 минути, цър-вул написа:

Странно е това:
image.png.cd4a2eeeb0d77d7108e6aa5955a9dd59.png

Защо да е странно? И при мен е така!

Image-670.png

Добре иначе ето точното решение и за MBR (онова с атрибутите беше за GPT), а за MBR и аз бяг убеден, че става със смяната на ID-то, но не намерих точните инструкции от ListParts (един инструмент, който преди използвахме за борба с TDL4 рууткита създаващ активен 10MB дял). Както и да е. Ще постна линковете (не за теб, а ако някой ентусиаст се натъкне на същия проблем и иска да го поправи):

https://www.wilderssecurity.com/threads/bork-tuesday-any-problems-yet.370217/page-320#post-3179857

https://www.tenforums.com/windows-10-news/210321-kb5034441-security-update-windows-10-21h2-22h2-jan-9-a-10.html#post2598936

Попрочетох коментарите от линковете, аз не можах да се ориентирам много каква точно команда би могла оправи този бъг. 

Но, тази вечер на друг лаптоп вкъщи проверих и нещо се инсталира и после каза че е актуален. Реших че са го оправили. Въпреки че прочетох че ще си оправят ъпдейта от Майкрософт, яно не са още. Защото проверих пак и си стои това съобщение:

2024-01: Актуализация на защитата за Windows 10 Version 22H2 за системи, базирани на x64 (KB5034441)

Възникнаха някои проблеми при инсталирането на актуализациите, но ще опитаме отново по-късно. Ако продължавате да виждате това съобщение и желаете да потърсите информация в уеб пространството или да се свържете с отдела за поддръжка за информация, това може да е от полза: (0x80070643)

Но, пък аз сега си имам 1 ТБ дял дял за възстановяване вместо 509 МБ. Което е по-добре. А ако от Майкрософт наистина решат че този дял трябва да е по-голям за да се риши проблема, как ще накарат да си преинсталират машините хората или пък сами да преоразмерят? Дали пък с ъпдейт да не го направят те?

Много благодаря за съветите и помощта! 

на 11.01.2024 г. в 16:32, цър-вул написа:

Вижте на какво попаднах. Нещо, което M$ са описало, а самите те не спазват:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/configure-uefigpt-based-hard-drive-partitions?view=windows-11

При инсталация на Windows 10 от iso --> Win10_22H2_English_x64v1, което се води последна версия на Win 10 към този момент Recovery дяла не се създава при инсталация, а както писах преди само при активиране на Bitlocker. И точно както пишат от Microsoft, дяла се създава в края на системния дял, което позволява лесно бъдещо преоразмеряване или дори премахване на дяла. По интересното е, че въпросния ъпдейт се инсталира дори без наличието на WinRE.

От друга страна EFI дял 100 MB e твърде малък и не разбирам, защо от Microsoft все още използват този размер. Всички Linux дистрибуции препоръчват размера му да бъде минимум 512 MB.
Примерно Последната дистрибуция на Fedora дори отказва инсталация на наличния създаден от Microsoft, EFI дял с размер от 100 MB

Относно GPT vs MBR от доста години вече масово се препоръчва дисковете да се създават като GPT.

преди 51 минути, n1its написа:

Относно GPT vs MBR от доста години вече масово се препоръчва дисковете да се създават като GPT.

Има много дискусии в тази наскока и няма еднозначен отговор на въпроса.

На няколко места срещам метод на създаване на дял за ремонт по време на ремонтно надграждане на Window (препоръчително от iso)

Има един паразит, наречен "Microsoft Teams", който се появява след нова инсталация в стартъпа на Windows. След деинсталирането му в стартъпа остава неактивен запис в регистъра, който сочи към стартиране на "Program.exe"

Ако не искате да виждате този запис в стартъпа на машината си, може да бъде премахнат само с пипане в регистрите. Много лесно се открива записа с инструмента  Autoruns64.exe, който е част от SysinternalsSuite. Когато стартирате Autoruns64.exe ще намерите записа с жълта подсветка и можете лесно и безопасно да го изтриете.

Или просто да се деинсталира:
eaf2e704-386e-446e-ada9-fd3c7ff306f7.png
И евентуално изтриване на двата записа

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Teams
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Teams

Ново издание на Windows 10 Debloater - V2.6.5/12.01.24
Сваляне

Screenshot-2023-12-17-220719-1024x553.pn

Добър ден на всички. Искам да попитам , тъй като повечето потребител имат проблеми с последната актуализация на самата операционна система. Ако не се лъжа проблема идва от актуализация от 1 януари 2024 година. Някой има ли идея кога ще бъде оправен проблем със изтеглянето и инсталиране на ъпдейта на Security.

преди 4 часа, n1its написа:

Има един паразит, наречен "Microsoft Teams", който се появява след нова инсталация в стартъпа на Windows. След деинсталирането му в стартъпа остава неактивен запис в регистъра, който сочи към стартиране на "Program.exe"

Ако не искате да виждате този запис в стартъпа на машината си, може да бъде премахнат само с пипане в регистрите. Много лесно се открива записа с инструмента  Autoruns64.exe, който е част от SysinternalsSuite. Когато стартирате Autoruns64.exe ще намерите записа с жълта подсветка и можете лесно и безопасно да го изтриете.

С тази "паразит" някои си изкарваме хляба (и салама!), и по безсмислен коментар (и "решението" му)тук скоро не бях чел...
Къде по интелигентни начини за решение на проблема има, и са посочени също тук, но никога не е късно да станеш за резил... 

преди 9 часа, цър-вул написа:

Обстоен анализ на проблема с WinRE и KB5034441
https://www.outsidethebox.ms/22242/

Много полезен блог, благодаря, че го сподели.

Относно дяла WinRe във Windows 11 след активиране на Bitlocker се създава дял със размер 772 MB.

на 13.01.2024 г. в 12:10, KnoX написа:

Добър ден на всички. Искам да попитам , тъй като повечето потребител имат проблеми с последната актуализация на самата операционна система. Ако не се лъжа проблема идва от актуализация от 1 януари 2024 година. Някой има ли идея кога ще бъде оправен проблем със изтеглянето и инсталиране на ъпдейта на Security.

Аз успях да направя ъпдейт на проблемната актуализация, като следвах следните инструкции от тук: https://www.comss.ru/page.php?id=12858
Много важно е, да се избере правилният партишън при командата за свиване на дяла, общо взето изпълних всички стъпки 1:1. След това пуснах няколко проверки за грешки с командите:
sfc /scannow  ;   DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth    ;    chkdsk
При първата команда откри някакви повредени файлове, но не знам дали от дези гимнастика е станало или от друго нещо.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.