Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

Здравейте, ползвам Windows 10 - LTSC - 1809. Не мога да инсталирам български интерфейс. Има ли офлайн инсталатор на български езиков пакет, както беше преди при седмицата. 

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 7 минути, veneslav написа:

Не мога да инсталирам български интерфейс.

Как инсталираш? Ъпдейтите разрешени ли са?
https://support.microsoft.com/bg-bg/windows/езикови-пакети-за-windows-a5094319-a92d-18de-5b53-1cfc697cfca8

преди 7 минути, цър-вул написа:

Как инсталираш? Ъпдейтите разрешени ли са?

Разрешени са, но има проблем с инсталацията на българския езиков пакет. По точно, инсталира базовия пакет и говор. Но не изтегля пакета за интерфейса, затова питам, ако има от някъде да си го изтегля и да го инсталирам ръчно.

преди 44 минути, цър-вул написа:

Как инсталираш?

Ляв клик по индикатора за език при часовника, избираш More keyboard settings> Windows display language>български >рестартираш
image.png.b21a315bb67e5d70d1a59b866e005b3e.png

image.png

преди 1 час, цър-вул написа:

Ляв клик по индикатора за език при часовника, избираш More keyboard settings> Windows display language>български >рестартираш
image.png.b21a315bb67e5d70d1a59b866e005b3e.png

image.png

Не може, затова въпроса ми беше, има ли езиков пакет, който да изтегля и да го инсталирам, ръчно офлайн. Ако няма, няма, Благодаря, че се отзова.

преди 1 час, цър-вул написа:

Не може не е обяснение! Какво се случва там?

Ползвам руска "Сглобка" с премахнати излишни неща. Затова търся езиков пакет. Иначе при други образи българския не е проблем.

Пакета го има на сърварите на Микрософт и аз съм опитвал да го тегля като самостоятелен за офлаин инсталация, но при 10 - LTSB и LTSC не може да се тегли като самостоятелен пакет за офлаин инсталация,  а както е посочил Цър-вул.

Има ги пакетите, но са достъпни само за членове с абонамент. Преди MSDN, сега -  Visual Studio Subscription

преди 1 час, veneslav написа:

Ползвам руска "Сглобка" с премахнати излишни неща. Затова търся езиков пакет. Иначе при други образи българския не е проблем.

И как мислиш, че ще инсталираш езиков пакет на окастрен Windows?

преди 21 минути, цър-вул написа:

Има ги пакетите, но са достъпни само за членове с абонамент. Преди MSDN, сега -  Visual Studio Subscription

Павка благодаря. Това не го знаех. Само загубих време да търся номера до сега (KB 50xxxxx)

""Ползвам руска "Сглобка" с премахнати излишни неща. Затова търся езиков пакет. Иначе при други образи българския не е проблем.""

Почти всеки, който прави "окастрени сглобки" дава информация какво е премахнато и какво може да се добави към компилацията.  Добавянето на език или премахването му е едно от първите неща, които се споменават от човека, правил компилацията. Така е по Света - за руснаците, не зная щото не съм ползвал техни комплиции.

преди 1 час, veneslav написа:

Общо взето винаги идва момент в който сготвените версии се оказват "прекалено сготвени"  

Днеска се разрових малко по-назад в темата (стр.527) и намерих този линк това дали е чиста инсталация или орязана.

Търся версия която е поорязана, не мисля, че тези работи които ги има в целия пакет на Уиндоуса ще ги използвам.

преди 42 минути, Anonymous User написа:

Днеска се разрових малко по-назад в темата (стр.527) и намерих този линк това дали е чиста инсталация или орязана.

Точно това е много орязаната версия, която ползвам в момента.

Утре смятам да си сложа пак нормална 10-ка, щото ми писна от тоя Avast :mad:  . Айде, да ми трие краковете и модифицирания софтуер - разбирам. Обаче да не ми дава да влизам в страници, и то за да си изтегля съвсем невинна легална програмка - това вече е много! Махам го, искам си Пандата.

преди 11 часа, Coco1 написа:

Общо взето винаги идва момент в който сготвените версии се оказват "прекалено сготвени"  

Windows_10_1809_LTSC_by_KDFX_v_1_6.txt

Microsoft: Октомврийските актуализации на защитата на Windows 10 не успяват да се инсталират

Microsoft казва, че актуализациите на защитата на Windows 10, пуснати по време на Patch Tuesday този месец, може да не успеят да се инсталират с 0x8007000d грешки, въпреки че първоначално показват напредък.

На системи, засегнати от този известен проблем, работещи с клиентски платформи (т.е. Windows 10 21H2 и Windows 10 22H2), актуализацията на защитата на KB5031356 няма да успее да завърши инсталирането.

Това потвърждава докладите на потребителите, които се появяват от вторник, 10 октомври, казвайки, че изтеглянето на актуализацията и опитът за ръчно инсталиране също няма да успеят да се внедрят.

"Microsoft получи съобщения за проблем, при който актуализациите на Windows, издадени на 10 октомври 2023 г. (KB5031356), не успяват да се инсталират. Устройствата може първоначално да показват напредък, но след това да не успеят да завършат инсталацията", каза Редмънд.

"Въз основа на нашите доклади, някои от най-често срещаните грешки са грешка 8007000D (ERROR_INVALID_DATA). Тази грешка може да бъде открита от изгледа Windows Update под Системни настройки, като изберете Хронология на актуализациите."

Грешка при 0x8007000d на актуализацията на Windows Грешка в 0x8007000d на актуализацията на Windows (SarahyesAbbylol)

Microsoft насърчи потребителите, изправени пред този проблем, да подадат доклад чрез центъра за обратна връзка на компанията.

Освен това компанията посъветва засегнатите клиенти да се консултират с тази страница за поддръжка, предлагайки допълнителни насоки за разрешаване на проблеми, свързани с актуализирането на Windows.

В момента Microsoft проучва, за да открие основната причина за проблема и се ангажира да предостави актуализация, след като стане достъпна допълнителна информация.

Тази седмица Microsoft също предупреди клиентите за неправилни грешки при шифроване на устройства със защитено стартиране в някои управлявани среди на Windows.

Известният проблем засяга само среди на Windows, където шифроването на устройства се прилага за операционни системи и фиксирани устройства.

По-рано тази година компанията поправи друг проблем, засягащ сървърите WSUS (Windows Server Update Services), надстроени до Windows Server 2022, което ги накара да спрат да натискат актуализациите на Windows 11 22H2 в корпоративните крайни точки.

Microsoft: October Windows 10 security updates fail to install (bleepingcomputer.com)

Преди време се оплаквах, че при опит за надграждане на 10-ката от версия 1909 до 2004 и нагоре се показваше син екран с грешка WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Смених процесора и проблемът се реши. Преминах от Ryzen 3600 на 5800X3D и сега съм с Windows 10 22H2.

Преди няколко месеца закупих NVMe SSD Western Digital Black SN770. Имах странен проблем. От време на време SSD-то увисваше като времето на активност (active time) удряше 100 %, а скоростите на четене и запис падаха на 0 MB/s.

Spoiler

embed?resid=75645D3438558892!6833&authke

Някой път компютърът така забиваше, че се налагаше да се спира от тока. С обикновено рестартиране от бутоните на кутията не се получаваше, тъй като BIOS-ът не можеше да разпознае SSD-то и да продължи зареждането на Windows-а. Това явление се наблюдаваше при едновременно четене/запис и натоварване на видеокартата, и беше лесно възпроизводимо с програмата DaVinci Resolve, която използва основно видеокартата. Обработката на видеоклиповете с високобитрейтовите кодеци DNxHR и ProRes ставаше доста по-бавно при четене от/записване на SSD-то спрямо харддиск. Случваше се увисване и по време на игри, но ако не беше програмата, нямаше да се усетя, че има хардуерен проблем. Обикновено копиране на файлове протичаше нормално. С Windows 11 беше същата история. За съжаление не бях направил снимка на грешките, които се трупаха в Event Viewer-а, но доколкото помня бяха свързани с драйвера за SSD-то stornvme и че се е бил рестартирал. След смяната на процесора и този проблем се реши, така че ако попаднете на подобно поведение да знаете, че не е задължително причината да е в SSD-то. Имам и две SATA SSD-та, но с тях нямам такъв проблем, а ги ползвам от години.

Странно, че целия проблем е бил в процесора. За мен това си е проблем на операционната система. Последния ъпдейт си го свалих и инсталирах без проблем, но отне повече от половинка докато стане готов. А съм със SSD Samsung EVO850.

преди 8 часа, Joss Bomon написа:

Microsoft: Октомврийските актуализации на защитата на Windows 10 не успяват да се инсталират

Да, това го бях споменал по-назад в темата.

https://www.kaldata.com/forums/topic/244911-windows-10-впечатления-и-проблеми-2/?do=findComment&comment=5701985

преди 1 час, саби написа:

Преди време се оплаквах, че при опит за надграждане на 10-ката от версия 1909 до 2004 и нагоре се показваше син екран с грешка WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Смених процесора и проблемът се реши. Преминах от Ryzen 3600 на 5800X3D и сега съм с Windows 10 22H2.

WHEA грешките в повечето случаи са хардуерни (свързано точно с процесорите). Или причинени от микрокодовете и пачовете за Spectre/Meltdown.

на 15.10.2023 г. в 21:27, Rudy M. написа:

Точно това е много орязаната версия, която ползвам в момента.

Утре смятам да си сложа пак нормална 10-ка, щото ми писна от тоя Avast :mad:  . Айде, да ми трие краковете и модифицирания софтуер - разбирам. Обаче да не ми дава да влизам в страници, и то за да си изтегля съвсем невинна легална програмка - това вече е много! Махам го, искам си Пандата.

А защо точно Пандата? От години не е това, което беше. Само питам де. Щом си и свикнал.

преди 40 минути, B-boy/StyLe/ написа:

WHEA грешките в повечето случаи са хардуерни (свързано точно с процесорите). Или причинени от микрокодовете и пачовете за Spectre/Meltdown.

Така е, но интересното е, че Windows 10 1909 и Windows 11 трупаха грешката в Event Viewer-а, но работеха, докато Windows 10 2004 и нагоре показваха синия екран. По различен начин действат в ситуацията.

При мен Win 10 - LTSB  и  LTSC  - всичко мина много добре и бързо. До сега не съм имал проблем с тези двете системи. Чиста десятка - не съм ползвал до сега.

Благодаря на всички за споделената информация!  ❤️

преди 7 часа, B-boy/StyLe/ написа:

При мен снощи KB5031356 се инсталира без проблем. Само дето доста чаках на рестарта.

преди 7 часа, B-boy/StyLe/ написа:

А защо точно Пандата? От години не е това, което беше. Само питам де. Щом си и свикнал.

Ами да, свикнал съм ѝ :) . Не ме тормози много, но и ме е спасявала от зарази 3-4 пъти. За моите нужди е добре. 

Отдавна не съм посещавал антивирусния отдел, нали?... ;)

преди 4 часа, Rudy M. написа:

При мен снощи KB5031356 се инсталира без проблем. Само дето доста чаках на рестарта.

Ами да, свикнал съм ѝ :) . Не ме тормози много, но и ме е спасявала от зарази 3-4 пъти. За моите нужди е добре. 

Отдавна не съм посещавал антивирусния отдел, нали?... ;)

Снощи? Че той излезе на 10.10.23-та.

Иначе посещенията на антивирусния раздел в момента не са особен критетий. Самите Windows-и станаха по-сигурни и самите потребители се научиха да спазват някакви навици. Както и че самите инструменти за почистване станаха по-мощни и по-лесни за използване и от начинаещи. Отпадна и нуждата от писането на скриптове за всяка зараза. Както виждаш "работата" ни в подраздела намаля драстично през години. Хората или са спазили добри мерки за предпазване или се самопочистват или "тайно" преинсталират ОС или са намерили удобството от ползването на Image. Но това не пречи пак да има разлики в нивото на защитите предлагано от различните антивирусни програми. ;)

преди 5 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Снощи? Че той излезе на 10.10.23-та.

на 15.10.2023 г. в 21:27, Rudy M. написа:

Утре смятам да си сложа пак нормална 10-ка

;) 

ужасен е тоя ъпдейт kb5031356 Ли беше, дето не се инсталва. чакам го да фейлне, дърпам кабела за нета, на services Правя windows update - disabled, и някак си пак е готов и при рестратиране пак ще опита да се инсталира.

да попитам нещо. имам свободно място 16 гб от 75 в C (бяха 25 пък нищо не съм инсталирал, свалял на C) - не се показва като червено.

25 фрий от 80 в D - не се показва като червено

25 фрии от 310 в E - показва се червено.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.