Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер

Featured Replies

Ще ми препоръчате ли рутер до 40 лева? Трябва ми за настолен компютър и лаптоп в двустаен апартамент. Няма значение дали е жичен или безжичен. Интернетът е 30 мегабита. ПП: Взех си TP-Link TL-WR740N.

Редактирано от Cell (преглед на промените)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 182,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Преди да препоръчам нещо - искам да получа малко повече инфо:

1. Каква ти е максималната скорост на интернета?

2. Колко максимално компютъра ще я използват по кабел и през безжична връзка?

3. Ще има ли голям трансфер на информация от един компютър на друг по кабел и през безжичната връзка?

4. Максимален бюджет, който си готов да отпуснеш?

Всеки средностатистически домашен рутер би трябвало да можеш да му спреш безжичната връзка от административния му панел...

Към момента максимална скорост 30 Mbps. За сега ще се използва от два настолни свързани с кабел за рутера + два преносими свързани през Безжичната мрежа.

За голям трансфер незнам, за един едно е голям трансфер на информация, а за друг значи съвсем друго.

На ден я се решим да свалим един филм, я не, обаче се прави по около 5-6 GB ъплоуд на ден(от едната машина, другите не) иначе браузване, ВоИП....

Не ми трябва нещо скъпо, най-много до 50лв.

http://sms.bg/mrejov...100-p-8421.html

Този трябва да свърши работа. Аз го ползвам от повече от година на два десктопа + 3 лаптопа и джобен компютър. Зависвал ми е само веднъж за това време, но на него си има копче за он/офф и не е нужно да вадя захранващия му кабел. Настройки не е губил, а и скороста си му е такава, каквато пише. Гледам ще се ползва на 30 мбпс интернет, така че е идеален, ако за вбъдеще вдигнат скороста Ви.

P.S. Забравих да спомена, намира се в преходен апартамент, в най-крайната стая, 80 квадрата, покрива с безжичен сигнал до другия край през стените и вратите (при затворени врати не е на макс, по-скоро на 1/3 от мощноста на сигнала).

Редактирано от silvering (преглед на промените)

Към момента максимална скорост 30 Mbps. За сега ще се използва от два настолни свързани с кабел за рутера + два преносими свързани през Безжичната мрежа. За голям трансфер незнам, за един едно е голям трансфер на информация, а за друг значи съвсем друго. На ден я се решим да свалим един филм, я не, обаче се прави по около 5-6 GB ъплоуд на ден(от едната машина, другите не) иначе браузване, ВоИП.... Не ми трябва нещо скъпо, най-много до 50лв.

Аз за този бюджет не смея да препоръчам рутер - 4 компютъра които ще го ползват не заслужават ли малко повече пари за осигуряване на стабилна връзка... Между самите компютри ще има ли голям трафик - игране на игри, гледане на филми от шерната дир и други такива, торент клиенти на всички компютри ще бъдат ли пуснати,този ъплоад свързан ли е с осигуряване на връзка на веб сървър или фтп сървър - каква надежност се търси? Смятам, че за около 90 лева може да се предложи прилично решение, но за 50лв. вземете каквото намерите евентуално с префлашване с модифициран фърмуер, може и да върши работа.

Здравейте,понеже не съм много във час със рутерите искам да ви попитам за съвет кой да избера(кой е по добрия вариянт)

Linksys E2500 Wireless-N Dual Band 300MBit/s или Linksys E1500 Wireless-N Dual Band 300MBit/s

или разликата между тях е много малка, благодаря предварително.

http://sms.bg/mrejov...100-p-8421.html

Този трябва да свърши работа. Аз го ползвам от повече от година на два десктопа + 3 лаптопа и джобен компютър. Зависвал ми е само веднъж за това време, но на него си има копче за он/офф и не е нужно да вадя захранващия му кабел. Настройки не е губил, а и скороста си му е такава, каквато пише. Гледам ще се ползва на 30 мбпс интернет, така че е идеален, ако за вбъдеще вдигнат скороста Ви.

P.S. Забравих да спомена, намира се в преходен апартамент, в най-крайната стая, 80 квадрата, покрива с безжичен сигнал до другия край през стените и вратите (при затворени врати не е на макс, по-скоро на 1/3 от мощноста на сигнала).

Вчера намерих въпросния рутер TP-Link TL-WR740N за 32лв. с една година гаранция и най-вероятно ще го вземам тези дни!

Каква е разликата междо въпросния рутер (TP-Link TL-WR740N) и " TL-WR741N " , продавача не можа да каже каква е разликата освен, че е втория е с 5лв. по-скъп. Ако втория ( TP-Link TL-WR741N ) е по-добър да го вземам него, а ?!

Здравейте,понеже не съм много във час със рутерите искам да ви попитам за съвет кой да избера(кой е по добрия вариянт)

Linksys E2500 Wireless-N Dual Band 300MBit/s или Linksys E1500 Wireless-N Dual Band 300MBit/s

или разликата между тях е много малка, благодаря предварително.

Защита

WPA Да WPA2 Да WPS Да VPN Да Firewall Да

това за първия - втория е без WPS и VPN. Ако няма да ги ползваш - купи си втория...

Вчера намерих въпросния рутер TP-Link TL-WR740N за 32лв. с една година гаранция и най-вероятно ще го вземам тези дни!

Каква е разликата междо въпросния рутер (TP-Link TL-WR740N) и " TL-WR741N " , продавача не можа да каже каква е разликата освен, че е втория е с 5лв. по-скъп. Ако втория ( TP-Link TL-WR741N ) е по-добър да го вземам него, а ?!

TL-WR741ND

1 detachable Omni directional antenna - тоест антената може да се разкача, аз друга разлика не видях :)

Също така 741 поддържа само N стандарт. Не съм много наясно с безжичните мрежи, но мисля, че няма да можеш да го ползваш с устройство, което поддържа само b/g стандарти. Ако греша да ме поправи някой. Edit: Грешка, поддържа си всичките стандарти. Значи само сменяемата антена е разликата.

Редактирано от silvering (преглед на промените)

Да ама сега се двомя между Linksys E3200 Wireless-N Dual Band или Asus RT-N56U Dual-Band какво ти е мнението кой е по добрия избор ,мисля да заложа на ASUS.

Разликата между тях верно е малка. Смятам, че асуса има по-добър обхват. Освен това има два усб порта, докато линксиса има 1. От друга страна едва ли ще го ползваш професионално.. иначе не мисля, че щеше да питаш нас.. щеше да знаеш кой да вземеш. Линксиса за дома е идеалното решение, а и се спестяват 10 лева.

Иначе кво ще кажеш за рутер със вградем модем например като този ( AVM FRITZ! Box WLAN 3270 )или е по добро решение само рутер като този ( Asus RT-N56U Dual-Band WLAN Router )без вграден модем и какво ви е мнението благодаря ви предварително.

за какъв дявол ти е тоя вграден модем?

Иначе кво ще кажеш за рутер със вградем модем например като този ( AVM FRITZ! Box WLAN 3270 )или е по добро решение само рутер като този ( Asus RT-N56U Dual-Band WLAN Router )без вграден модем и какво ви е мнението благодаря ви предварително.

Само да попитам къде ще го пъхнете този АДСЛ?

Този модем е вграден във рутера, вместо 2 подобре 1 на едно място така мисля ама несам много сигурен за това се съветвам. Как за какво ,ти нета от космоиса ли го дърпаш не си ли чувал за модеми вместо 1,2, и така нат. подобре всички на едо място да са така мисля а ти како мислеш.

Този модем е вграден във рутера, вместо 2 подобре 1 на едно място така мисля ама несам много сигурен за това се съветвам.

този маршрутизатор може да се свърже само към АДСЛ линия. Т.е. няма да ви свърши никаква работа, защото доставчика ви достига до вас с етернет (в 99.9% от случаите). А само БТК предлагат (доколкото знам) АДСЛ, но те няма да позволят устройство, което не е тяхно да се свърже към линията.

Така че маршрутизатора може да стане великолепно украшение за хола... но само това :)

....

Как за какво ,ти нета от космоиса ли го дърпаш не си ли чувал за модеми вместо 1,2, и така нат. подобре всички на едо място да са така мисля а ти како мислеш.

Е, има какво още да научите за мрежи...

Не съм на етернет и въпроса сам го решил (разполагам със такова устройство което само разкодира WI-FI сигнала и рутер неможе да му се опре няма значение как е криптиран и със каква стена е ,но темата не е това) просто питам за информация защото не съм ползвал никога net през рутер (само през кабел) но човек постояно се учи и затова ви благодая за учтивия и коректния отговор довиждане.

Не съм на етернет и въпроса сам го решил (разполагам със такова устройство което само разкодира WI-FI сигнала и рутер неможе да му се опре няма значение как е криптиран и със каква стена е ,но темата не е това) просто питам за информация защото не съм ползвал никога net през рутер (само през кабел) но човек постояно се учи и затова ви благодая за учтивия и коректния отговор довиждане.

Тези приказки за разкодиращото устройство, което е независимо от криптиращия протокол можете да ги разказвате на малките деца.

А за да ви предложим подходящия модел трябва да знаем как ще "идва" при вас достъпа до интернет

интернет идва през АДСЛ МОДЕМ и миля да заложа на АСУСА а за приказката просто несте тука за да ви го демонстрирам само тогава можете да повярвате казвам ви това което е истина

интернет идва през АДСЛ МОДЕМ и миля да заложа на АСУСА а за приказката просто несте тука за да ви го демонстрирам само тогава можете да повярвате казвам ви това което е истина

Не видях АСУС маршрутизатора да има АДСЛ вход, което означава че трябва да останете с външния модем. А за другия маршрутизатор - да, той е по-елегантното решение, но преди да го купите говорете с вашия доставчик дали ще ви разреши да закачите свое устройство към линията и дали той ще може да работи с него.

А за дешифратора - можете да ми повярвате, от доста години се занимавам с ИТ и знам какво може и какво не може

Това с разкодирването на всички криптирания е доста интересно... може би е измислено нещо, но само за слабозащитени мрежи.... И питаш какъв рутер да си купиш... Мисля, че линксиса е по-подходящ за рутер след модем на БТК, макар, че с тоя доставчик изненади винаги са възможни... Ограничаване на изходящи трафик при такъв тип интернет е твърде желателно, ако желаете стабилност, както и броя конекции на всички програми и най-вече на торентите - това пак от опит го казвам. Ако искаш нещо по-стабилно и с повече възможности, разгледай възможностите на рутербордовете. Най-евтините за кабелна връзка само почват от 80 лева и така според вида на процесора и обема памет цените растат доста нагоре.

Редактирано от krassleto (преглед на промените)

Добър вечер, хубав двубандов рутър да ми препоръчате ? Огледах само Аsus RT-N56U и Apple Airport Extreme, но на последният нещо цената не ми хареса...

Добър вечер, хубав двубандов рутър да ми препоръчате ? Огледах само Аsus RT-N56U и Apple Airport Extreme, но на последният нещо цената не ми хареса...

И какъв е бюджета?

Казвате по елегантен за линксъса ама на тестовете асуса все излиза победител във своя клас.мисля че Асуса превасхожда Ликсъса, А за устройството и аз така не вярвах докато не го видях какво може ама както и да е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.