Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо избягахме ?

Featured Replies

преди 24 минути, KOCKAR написа:

Дори Апостолът на свободата е казал следното: "Българина много обича свободата, но ако някой му я поднесе в къщи на тепсия. "Тъй, че за тези, които са избягали по чужбина и се оплакват, че в България е зле, ще напиша следното: Еми в някои други страни, хората сами са си направили да им е добре - вие като чакате "някой да ви оправи държавата" или да ви даде "добър живот", еми чакайте си. А на тези, които им се работи - дайте да се хванем и да работим за България! Единствените хора, които мразят България, са простаците, мързеливците и некадърниците. Тях където и да ги сложиш, винаги стигат до помийната яма. За проблемите си, винаги обвиняват другите и от злоба и завист, могат само да плюят. На крива ракета, вълната и пречи. ;)

Не бе Пич - не си разбрал. Аз казвам - в България е добре. Пък, ако ги нямаше българите (поне една част) - щеше да е супер.

• Отговори 557
  • Прегледи 54,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Въпроси към избягалите като мен.

Нещо носталгия по родния край не ви ли е ловило ?
Или за близки приятели, роднини, стари гаджета да ви е мъчно по някога.
На мен това чувство носталгията не ми работи, сигурно съм „дефектен“ нещо.

Като се изселих бях казал на родителите ми да не дават адреса ми в Белгия на никого, защото не ми се посрещаха неканени гости, останали без пукната пара и търсещи безплатен подслон.
Та горе долу аз сам съм се само изолирал от бившите приятели. С роднини се срещах като се връщах в София.

А как реагирате там на място, ако някой нашенец почне да ви досажда да му помагате за нещо ?

Аз някъде до към три годишна възраст на хлапето, просто отбягвах всякакви контакти с българи в града в който живея. Беше ми станало навик от преди 2007г., да си нямам работа с хора, които не са на моето ниво на жизнен стандарт. Сега познавам няколко, повечето жени, ама рядко се срещаме нарочно.

Като се връщате в Б-я гледат ли ви в ръцете дали им носите подаръчета нещо ?

Опитват ли се да си изпросят по нещо ? А поръчват ли си по Скайп предварително да им носите това онова, щото го нямало в Б-я ? Например някакви лекарства.

Мене редовно си ме тормозеха и най-лошото беше, че белгийците не дават без рецепта.

А пък как си вкарах сам таралеж в гащите като инсталирах там един ИП телефон и при мен също един. Разговорите безплатни и по цял час откарваха. Друго си е да не си пускаш Скайпа и да не могат да ти се обадят безплатно. То те сега имат и безплатни минути за звънене и до Европа, та не знам дали не ви досаждат и така.

И накрая, парички искаха ли ви ? А давали ли сте ?

Аз съм давал когато са нямали, щото няма начин, неудобно е. Ама те на другата година пак искат. Е, това не е болка за умиране де, ама все пак ако някой избягал няма достатъчно пари, може да се почувства неудобно като му искат.

Обаче не съм канил абсолютно никой да идва от Б-я на гости при мен в Белгия. Правили са си устата няколко човека, ама не се е случило да се реализира. То не ми е никакъв проблем де, имам излишни стаи в къщата, ама като не живея сам би било разправия да се грижиш десетина дена за някого, като чели е малко дете, щото не знае френски.

Давайте вие сте, признайте си това онова, да ви олекне на душата.

преди 51 минути, KOCKAR написа:

Дори Апостолът на свободата е казал следното: "Българина много обича свободата, но ако някой му я поднесе в къщи на тепсия. "Тъй, че за тези, които са избягали по чужбина и се оплакват, че в България е зле, ще напиша следното: Еми в някои други страни, хората сами са си направили да им е добре - вие като чакате "някой да ви оправи държавата" или да ви даде "добър живот", еми чакайте си. А на тези, които им се работи - дайте да се хванем и да работим за България! Единствените хора, които мразят България, са простаците, мързеливците и некадърниците. Тях където и да ги сложиш, винаги стигат до помийната яма. За проблемите си, винаги обвиняват другите и от злоба и завист, могат само да плюят. На крива ракета, вълната и пречи. ;)

Пропуснал съм русофилите - най-долната пасмина!

Та аз за тия получовеци ли да "работя"? Да "оправям" за русофилите? Или за циганите, чалгарите?

Прекалено много е лошия матрял вече, няма светло бъдеще и колкото по-рано го разберете по-добре. От 30 години едно и също се върти - скоро ще се оправи всичко а народа все по-прост става.

преди 12 минути, Белгиеца написа:

Нещо носталгия по родния край ......... бла бла бла

Пуич, ти си бил обграден в България само от авантаджйии и злетаци бре. Като ти чета разсъжденията, имало е защо да сте си другарували. А пък Белгия се е сдобила с ценна придобивка. Халал да и е.

преди 2 часа, KOCKAR написа:

А на тези, които им се работи - дайте да се хванем и да работим за България!

Ами ти явно си се хванал вече . Сподели моля те ,какво си направил досега и каква помощ искаш за да направим още повече занапред.

Пускаш тема за..................Българите в чужбина,защо са избягали,а ника ти.........Белгиеца.Какъв си в крайна сметка?На мен ми е ясно какъв ти се ще да си и за какъв се мислиш,но не е зле да уточниш.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Нещо носталгия по родния край не ви ли е ловило ?
Или за близки приятели, роднини, стари гаджета да ви е мъчно по някога.
На мен това чувство носталгията не ми работи, сигурно съм „дефектен“ нещо.

Като се изселих бях казал на родителите ми да не дават адреса ми в Белгия на никого, защото не ми се посрещаха неканени гости, останали без пукната пара и търсещи безплатен подслон.
Та горе долу аз сам съм се само изолирал от бившите приятели. С роднини се срещах като се връщах в София.

А как реагирате там на място, ако някой нашенец почне да ви досажда да му помагате за нещо ?

Аз някъде до към три годишна възраст на хлапето, просто отбягвах всякакви контакти с българи в града в който живея. Беше ми станало навик от преди 2007г., да си нямам работа с хора, които не са на моето ниво на жизнен стандарт. Сега познавам няколко, повечето жени, ама рядко се срещаме нарочно.

Като се връщате в Б-я гледат ли ви в ръцете дали им носите подаръчета нещо ?

Опитват ли се да си изпросят по нещо ? А поръчват ли си по Скайп предварително да им носите това онова, щото го нямало в Б-я ? Например някакви лекарства.

Мене редовно си ме тормозеха и най-лошото беше, че белгийците не дават без рецепта.

А пък как си вкарах сам таралеж в гащите като инсталирах там един ИП телефон и при мен също един. Разговорите безплатни и по цял час откарваха. Друго си е да не си пускаш Скайпа и да не могат да ти се обадят безплатно. То те сега имат и безплатни минути за звънене и до Европа, та не знам дали не ви досаждат и така.

И накрая, парички искаха ли ви ? А давали ли сте ?

Аз съм давал когато са нямали, щото няма начин, неудобно е. Ама те на другата година пак искат. Е, това не е болка за умиране де, ама все пак ако някой избягал няма достатъчно пари, може да се почувства неудобно като му искат.

Обаче не съм канил абсолютно никой да идва от Б-я на гости при мен в Белгия. Правили са си устата няколко човека, ама не се е случило да се реализира. То не ми е никакъв проблем де, имам излишни стаи в къщата, ама като не живея сам би било разправия да се грижиш десетина дена за някого, като чели е малко дете, щото не знае френски.

Давайте вие сте, признайте си това онова, да ви олекне на душата.

преди 2 минути, Слави Маринов написа:

...Белгиеца.Какъв си в крайна сметка?На мен ми е ясно какъв ти се ще да си и за какъв се мислиш,но не е зле да уточниш.

Това е изключително сложен въпрос с множество разтегливи отговори. Нито е вече само "българин", нито някога ще бъде чист "белгиец".

Моят отговор какво би ме накарало да се махна от България: 

Не знам по другите държави как е, но живея с чувството, че, вместо напред, отиваме назад. Ще се радвам на отговори както в тази, така и в другата тема.

• Автор
преди 21 минути, Слави Маринов написа:

Пускаш тема за..................Българите в чужбина,защо са избягали,а ника ти.........Белгиеца.Какъв си в крайна сметка?

Ами точно под ника към написал на френски какъв съм.
terrien означава жител на планетата Земя

На моят 9 годишен син му обяснявам, че аз съм българин а той е белгийче, родено в Белгия от чистокръвна белгийка.

А никът Белгиеца служи да съм по-лесно различим. Та ако случайно прочете писанията ми някоя нашенка, дето не ме е искала едно време, да се спука от завист как съм се наредил.
Едно време имахме паспорти вместо лични карти, в които слагаха печати за местожителство, месторабота и като се ожениш ти бият и печат, че си се бракувал вече и пишат името на щастливата ти чисто нова собственичка, тая за която си се вързал бе.
Та тогава като срещнех някой завистник и вадех паспорта от задния джоб и му показвах печата с хубавите белгийски имена на булката, да му разваля настроението за деня, пък и за по-дълго. Щото те копелетата преди като им говорех за първото ми свестно гадже гъркиня, само на подигравки го караха. Та си им го връщах.

А тука братче четат и комуноиди, сътрудници доносници на милицията по време на комунистическата диктатура, нека да си знаят какво мислят за тях някои от избягалите.
Те тия не могат да си признаят открито как са доносничили едно време, щото ще се получи лавинообразно оплюване по техен адрес. Но по заобиколен начин показват силно отрицателно отношение към личността ми.

Сега изяснили ти се какъв съм ?

От хубавото може би сте "избягали".Не ми харесва тази дума.Тръгнали сте да търсите по-доброто.Кой бяга от хубавото.Може би само Че Гевара,семейството му е било заможно,но той си е бил бунтар.Кръвта му е "вряла".

• Автор
преди 17 минути, _nib_ написа:

От хубавото може би сте "избягали".Не ми харесва тази дума.

И на мен не ми харесва, ама е ефектна и повечко привлича вниманието. Като за кратко заглавие върши работа.

Когато корените са ми Български и ако ще да живея в мизерия,ще си остана тук защото не съм продажен гъз и вместо да бягам от мангалята аз като ги видя шамарчета им удрям и ги предупреждавам да внимават какво да правят! А вие по специалните където искате по-добър живот ''продажници'' ходете мрете в Белгия много ви здраве! А питате ли ги негрите в Африка където на ден пият по една чашка вода дали не искат да живеят нашият мизерен живот в България?Господ е определил кой как да живее,то ако е определил да живееш като цар,щеше такъв да се родиш..;)

преди 9 минути, KOCKAR написа:

...и вместо да бягам от мангалята аз като ги видя шамарчета им удрям и ги предупреждавам да внимават какво да правят!

А ние четем, вярваме и кимаме възхитени. 

преди 1 час, Белгиеца написа:

Ами точно под ника към написал на френски какъв съм.
terrien означава жител на планетата Земя

На моят 9 годишен син му обяснявам, че аз съм българин а той е белгийче, родено в Белгия от чистокръвна белгийка.

А никът Белгиеца служи да съм по-лесно различим. Та ако случайно прочете писанията ми някоя нашенка, дето не ме е искала едно време, да се спука от завист как съм се наредил.
Едно време имахме паспорти вместо лични карти, в които слагаха печати за местожителство, месторабота и като се ожениш ти бият и печат, че си се бракувал вече и пишат името на щастливата ти чисто нова собственичка, тая за която си се вързал бе.
Та тогава като срещнех някой завистник и вадех паспорта от задния джоб и му показвах печата с хубавите белгийски имена на булката, да му разваля настроението за деня, пък и за по-дълго. Щото те копелетата преди като им говорех за първото ми свестно гадже гъркиня, само на подигравки го караха. Та си им го връщах.

А тука братче четат и комуноиди, сътрудници доносници на милицията по време на комунистическата диктатура, нека да си знаят какво мислят за тях някои от избягалите.
Те тия не могат да си признаят открито как са доносничили едно време, щото ще се получи лавинообразно оплюване по техен адрес. Но по заобиколен начин показват силно отрицателно отношение към личността ми.

Сега изяснили ти се какъв съм ?

На мен си ми ясен,но от отговора ти нищо не става ясно.Това с жител на планетата земя е..................глупаво .Мен като ме питат какъв съм ,отговарям ,че съм жител на слънчевата система

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

преди 36 минути, Слави Маринов написа:

Мен като ме питат какъв съм ,отговарям ,че съм жител на слънчевата система

Белгиецът е живял в поне 3 държави,  та е нормално да има трудности с идентифицирането със само една от тях.

Ти на колко планети си живял,  та да претендираш за жител на слънчевата система? Не, че не можеш, ама не върви.

Редактирано от zemonti (преглед на промените)

преди 1 час, Слави Маринов написа:

Това с жител на планетата земя е..................глупаво .Мен като ме питат какъв съм ,отговарям ,че съм жител на слънчевата система

Не мисля че е глупаво . Глупаво е по - скоро обратното да се разделяме на национални  етнически расови и др . признаци. Най- главното е че сме хора и ако приемем това светът ще стане много по - добро място. Иначе ако мислиш че е важно къде си роден защо не се определиш с името на селото или града в който си роден. Или може би квартала улицата ? Разделянето на хората по националности винаги е ползвано за манипулирането им. Така че чудесно е че се самоопределяте като българи да кажем но не решавайте за другите как да се чувстват и как да се самоопределят.

Не бях влизал от 5 години. Сега гледам белгиеца дъвче отново същите дъвки - жена ми белгийката, аз великия. Само слушателите му са вече други. Спрете да храните форумния трол.

Не става дума само за белгиеца -неговата позиция е ясна вече на всички във форума. Според мен темата е важна защото в чужбина са избягали и много по - стойностни хора и е важно да знаем защо са го направили а не тъпоумно да ги обявим за "плъхове" "предатели" и неща от този род с което само спомагаме за още по - лошо мнение за страната като цяло.

преди 3 минути, lsmurf написа:

Не става дума само за белгиеца -неговата позиция е ясна вече на всички във форума. Според мен темата е важна защото в чужбина са избягали и много по - стойностни хора и е важно да знаем защо са го направили а не тъпоумно да ги обявим за "плъхове" "предатели" и неща от този род с което само спомагаме за още по - лошо мнение за страната като цяло.

Смърф,донякъде си прав-познавам доста Българи,подлъгани от "демокрацията",които за да спасят достойнството си на такива,отидоха навън да печелят и да си върнат заемите.Мечтите не винаги се реализират..особено по нашите географски ширини...Също като  "българската секция в Ада"...

Познавам и доста "плъхове",които избягаха само за да ни кажат колко сме "тъпи,че стоим тук"..и да ни гледат,все едно току-що сме паднали от някое бананово дърво...

На което и те са се люляли,ма това е добре забравено....

За нас май е по-лесно да кажем на падналия,че е паднал...вместо да му подадем ръка да се изправи.....

преди 16 минути, lsmurf написа:

Не става дума само за белгиеца -неговата позиция е ясна вече на всички във форума. Според мен темата е важна защото в чужбина са избягали и много по - стойностни хора и е важно да знаем защо са го направили, а не тъпоумно да ги обявим за "плъхове" "предатели" и неща от този род с което само спомагаме за още по - лошо мнение за страната като цяло.

"Не си прав" - в тази страна (България) винаги е имало нужда от някой, който да е виновен и който да се сочи с пръст. Не че така ще се оправят нещата.

Ми 90% са избягали за пари а други 10% са избягали по политически причини и последните 10% са избягали за да се развият професионално . Там където има правила ,норми и порядки и те се спазват нацията просперира. При нас тия 3 неща ги няма  или ако ги има никой ги не спазва и за това сме на тоя хал . Ние сме нация на консуматори и освен молове и хипермаркети тука друго няма. Искаме хубавото ама се примиряваме за 1 час и със посредственото .При нас временното е постоянно и не се стремим да вземем положителния опит а наблягаме на кръчмарската политика и люпенето на семки  по празните ни стадиони и паркове. Хората са си извоювали тия  високи стандарти със няколко революции  и със над 100 години демокрация. Ние за 30 години  съсипахме 90% от заводите във средната и леката промишленост  и си продадохме и къщите на бабите и дядовците ни в Родопите,Рила и Пирин на Китайци ,Англичани и Германци. Икономиката ни е  80% алъш - вериш (далаверка) и 20 % селско земеделие с мотиката и магарето на съседа. И за да не се чудите колко сме и  със колко се увеличаваме или намаляваме може да погледнете ей тоя сайт за справка  http://countrymeters.info/bg/Bulgaria Само днеска са мигрирали 21 човека според тая статистика . Има и други държави та може да погледнете и там какво е положението :) 

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 1 час, NIKISHARK написа:

Смърф,донякъде си прав-познавам доста Българи,подлъгани от "демокрацията",които за да спасят достойнството си на такива,отидоха навън да печелят и да си върнат заемите.Мечтите не винаги се реализират..особено по нашите географски ширини...Също като  "българската секция в Ада"...

Познавам и доста "плъхове",които избягаха само за да ни кажат колко сме "тъпи,че стоим тук"..и да ни гледат,все едно току-що сме паднали от някое бананово дърво...

На което и те са се люляли,ма това е добре забравено....

За нас май е по-лесно да кажем на падналия,че е паднал...вместо да му подадем ръка да се изправи.....

Разбира се че има всякакъв тип хора и между тези които избягаха и между тези които останахме . Затова мразя обобщенията и шаблончетата - тези са навън значи са предатели онези са вътре значи са патриоти , или глупави - съответно умни. Когото поговориш с конкретния човек и видиш неговите лични мотиви разбираш най - добре какъв е . 

преди 4 минути, AlkatrazBG написа:

Ми 90% са избягали за пари а други 10% са избягали по политически причини и последните 10% са избягали за да се развият професионално . Там където има правила ,норми и порядки и те се спазват нацията просперира. При нас тия 3 неща ги няма  или ако ги има никой ги не спазва и за това сме на тоя хал . Ние сме нация на консуматори и освен молове и хипермаркети тука друго няма. Искаме хубавото ама се примиряваме за 1 час и със посредственото .При нас временното е постоянно и не се стремим да вземем положителния опит а наблягаме на кръчмарската политика и люпенето на семки  по празните ни стадиони и паркове. Хората са си извоювали тия  високи стандарти със няколко революции  и със над 100 години демокрация. Ние за 30 години  съсипахме 90% от заводите във средната и леката промишленост  и си продадохме и къщите на бабите и дядовците ни в Родопите,Рил и Пирин на Китайци ,Англичани и Германци. Икономиката ни е  80% алъш - вериш (далаверка) и 20 % селско земеделие с мотиката и магарето на съседа. И за да не се чудите колко сме и  със колко се увеличаваме или намаляваме може да погледнете ей тоя сайт за справка  http://countrymeters.info/bg/Bulgaria Само днеска са мигрирали 21 човека според тая статистика . Има и други държави та може да погледнете и там какво е положението :) 

Сърбия например е за пример : http://countrymeters.info/bg/Serbia

;)

Белгиец защо ли цялата ти история  мирише на изгоряло

Дааа! Аз самия казах че различавам 2 вида мигранти!

- Първите са принудени от икономическата ситуация. Тези хора отиват за месец, три, година и бъхтят като роби! Те не биха мигрирали дори и за ден, нито пък се биха върнали пак там! Нямам нищо против такива хора

- Втория тип са мигранти живеещи десетки години извън границата на нашата родина. Част от тях дори вече не знаят родният език и нямат никакво намерение да се завърнат, но пък много обичат да поучават, да показват колко са по - висши, че дори искали и да гласуват!

Тези - последните не ги приемам! 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.