Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Наборната армия - робство и позор (пълна версия на филма)

Featured Replies

Това с разстрелването по границата си е точно истерична журналистическа пропаганда на ония, които се чудят за новия брой кого да оплюят. Четиво за наивници, които мислят, че само българската граница се охранява и то през социализма. Никъде другаде и никога не се охраняват границите и не се стреля по нарушителите :D 

А що се отнася до влезлите, влизали са доста, но повечето не са стигали далеч след престрелки с граничарите. Има такива неща като шпионаж, контрабанда, търговия с наркотици, диверсия. Има ги по целия свят. Но у нас мислят, че тук не ги е имало и ги няма.

Макар че съм съгласен напълно, че соцармията беше нещо доста по-различно от това, което е била войската преди това, не намирам сегашното положение за по-добро. Нещата се променят, нищо не е вечно, също и ЕС и НАТО. Вече ги няма СИВ и Варшавския договор, но същата плоча пак се върти. Какво ще стане, ако в Турция започне гражданска война и отделните фракции почнат да преминават за по-кратко оттук?

А какво ще стане при една епидемия или пандемия - все тая, когато огромни маси от хора тръгнат да се спасяват от нея и от мародерствата, които я съпътстват?  Границите ще се затворят, а страни като нашата ще останат без газ, горива, храни, стоки от първа необходимост, чиста вода, извън охраняваните зони на ЕС - по простата причина, че ние не можем да удържим границата дори и в мирно време и ще се превърнем в троянски кон - и тук започват да се изсипват гости? Населението ще се защитава само с прашки? Дамски? А това ще се случи със сигурност предвид развитието на технологиите, в бъдеще никой терористичен акт няма да е с бомби, нито с ракети, а с вируси, че се пренасят сами и нямат спиране. Тогава ще се види кон боб яде ли. Само да напомня времето на социализма и Варшавския договор, когато заплахата беше ядрена война, която явно нямаше да се случи, нямаше да има повече войни, а в "братска" сърбославия се клаха след това като невидяли. Отърваха се словенците в началото още, че свиха сармите на сърбите и това е защото не са имали наивния поглед на останалите че такива неща вече няма да има. А то ги имаше, на километри от нас. Да не говорим за Украйна и Сирия.

То и аргументите за наборната армия са гола вода, защото пак ние сме най-умните и в цял свят - или в цяла Европа - са все с професионални армии. Но то и наборната армия у нас ще е също тъй безполезна, защото обучени да маршируват кашици с калашници на всеки трети (че повечето са ги нарязали навремето или изнесли за Ирак) няма как да свършат работа.

• Отговори 385
  • Прегледи 22,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Че модератори в калдейта няма това е публична тайна ама хапчетата защо ги спря? 

• Кефиш ме, няма спор. Лъжеш, после се опровергаваш и накрая казваш, че някой те обижда само , защото ти се смее колко си тъп. 

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Хаха, на това "филм" ли му викаш? Пълна аматьорщина. Да не си го записал ти?И що не си показа зурлата? Ебаси майката. Калмуков, излагаш се бе момче. 

преди 33 минути, otark написа:

То и аргументите за наборната армия са гола вода, защото пак ние сме най-умните и в цял свят - или в цяла Европа - са все с професионални армии. Но то и наборната армия у нас ще е също тъй безполезна, защото обучени да маршируват кашици с калашници на всеки трети (че повечето са ги нарязали навремето или изнесли за Ирак) няма как да свършат работа.

В много страни по света си има наборна армия или задължителна военна служба. Това не ги прави слаби. Примерно Израел. Ако имаме население като потенциал, да си правим профи армия. Но ние нямаме. Затова трябва поне 2 години служба. Кой плаща, все тая. Важно е да има армия. В момента има свободни места в армията. Естествено, че всеки ще е против насила да го вкарат за 2 години в казармата. Реалността обаче е друга. Когато човек посети казармата разбира, че не са толкова зле нещата. Или поне не по-зле от живота, който е бил преди това, макар че човек не знае, че животът след казармата всъщност ще бъде много по-зле от самата казарма :)  Ето, сега директно се прескача казармата и всички пак реват - няма работа, няма пари, няма деца...хаха. Ако имаше казарма щяха да разберат, че шибанмият живот е по-зле от 2-те години служба или там колкото са. 

Е да, но, вервай ми, има хора, дето са служили преди много години, когато казармата е била доста тежка, и не са станали хора, има и други, които не са служили, а са станали. Плюс това животът не почва след казармата, за мнозина мъките и теглото са от далеч преди това.

А когато човек посети казармата, разбира, че нещата са толкова зле, че няма накъде повече. С такава войска можеш да чистиш сметища, нищо повече. Не знам дали си служил... В казармата думата "работа" е мръсна дума и е за новобранците. Техниката и въоръжението са под всякаква критика, а обучението е гола вода. Просто трагикомедия. Аз с изумление наблюдавах как ни даваха нафта за автоматите и колегите ръгаха с шомполите по резбата да чистят, а един циганин даже старателно изчисти и приклада с нафтения парцал. Стрелбата - който се е учил да стреля по капачки по панаирите, е научил нещо... другите кучета ги яли, а който не уцели на "изпита" - няма отпуска :ohmy:  Ако стане война, половината няма да пристигнат на фронта, защото машините ще са закъсали по пътя, половината от другите няма да имат оръжия или боеприпаси, а останалите ще се изпозастрелят по погрешка. С такава армия собствено какво ще посрещаш - бронирани дивизии с авиоподдръжка ли, или диверсионни групи, командоси-парашутисти, ракетен дъжд с касетъчни бомбички? Ще стреляш с калашниците по танковете или ще ги замеряш с кубинки? Каквато и храброст да проявиш с поверения ти крив калашник и шепа патрони, не можеш да спреш добре въоръжен и обучен противник. Вместо да обучаваш 1000 души да маршируват и отдават чест, по-добре да обучиш 5 човека да работят с високоефективни системи или да купиш такива. По-добре 50 боеспособни въртолета с обучени пилоти, отколкото 20 000 души строеваци - пушечно месо, които междувременно са допотрошили техниката (а командният състав я е окрал.)

Помня как в поделението имаше един огромен камион, Краз мисля (а и много други), но гумата издишаше, а когато тръгнеше някой на проверка, веднага се разнасяше информацията и почваше яко помпене на гумата, та като дойде проверяващият и погледне - гумата е ОК. А по време на учения колоната се пръскаше на километри, разредена с москвичи на цивилните, защото техниката от време оно сдаваше багажа. А колко неща вътре липсваха и бяха сменени с вкаменелости, защото някой беше прибрал и продал тва-онова... За кражбата на нафтата и превъртането на километража да се отчете "учебно кормуване" да споменавам ли... Тия неща като ги видиш и си казваш дано няма война, че ще се издавим в някоя локва преди да сме стигнали...

• Автор

Копирано от фейсбук страницата Спомени от народната република.

-/Глупости. Бил съм в казарма и никакви такива извращения нямаше./

-/Сигурно само са те водили, че си бил!/

Без коментар.

Жени да коментират живота в казармата, е като про*ст*и*тут*к*и да обсъждат живота в женски манастир

-Пак бих отишъл за месец

-Ми то бития и оно*де*н*и*я насищане немат ....

-Е защо не за две години?

Тези двамата другари дали са жулели паркета в казармата?

Снимка на Alexander Kostadinov.

за пореден път се убедих че сме прост народ Българите!толкова векове сме имали армия и чак сега,нашто поколение разбра колко по добре е без нея благодарение на нашите приятели от нато!какво щехме да правиме ако требваше сега да храниме,обличаме и въоръжаваме армия?ние немаме пари да си купиме катастрофирал самолет,а какво остава за нов внос без двигател и криле?

как поне един от тия велики български царе не разбра че без армия сме щели да сме по добре!?

благодаря на приятелите соросоиди в темата,че ми отвориха очите!дерзайте,борете се да ви вдигнат комисионните!

И какво ще ни е по- добрето със армия?

п.п. а да - младежта щяла да се научи на дисципллина, а момчетата ще стават мъже ...... мхм.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
на 26.11.2017 г. в 18:38, sound написа:

И какво ще ни е по- добрето със армия?

п.п. а да - младежта щяла да се научи на дисципллина, а момчетата ще стават мъже ...... мхм.

Граница (1993) Целия Филм (НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ЛИЦА ПОД 18)

Даваме думата и на другата страна. Монетата винаги има две страни.

Това което политиците не ви казаха за прехода и демокрацията.

Много добре е отразена българската действителност.

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

• Автор

Филмът не е направен се цел да "опозори граничните войски", а да покаже нехуманните,уродливи и гнусни обстоятелства създадени от комунизма, проявяващ се тук в образа на Великия Наум Шопов!!!!!!!! 

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
на 25.11.2017 г. в 23:26, glen написа:

за пореден път се убедих че сме прост народ Българите!толкова векове сме имали армия и чак сега,нашто поколение разбра колко по добре е без нея благодарение на нашите приятели от нато!какво щехме да правиме ако требваше сега да храниме,обличаме и въоръжаваме армия?ние немаме пари да си купиме катастрофирал самолет,а какво остава за нов внос без двигател и криле?

как поне един от тия велики български царе не разбра че без армия сме щели да сме по добре!?

благодаря на приятелите соросоиди в темата,че ми отвориха очите!дерзайте,борете се да ви вдигнат комисионните!

Глупо*ст*та на някои Българи е безгранична както и атеизма - суеверие. В казармата се ставало мъж - ами тогава в затвора пък се става супер мъж. Много Българи са облъчени от комунистическата пропаганда особено българите-юнаци. Андрешкооооооооо!

http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/sots-kazarmata-petsata-i-shmihi

на 12/8/2017 в 0:12, kalansuv написа:

Това което политиците не ви казаха за прехода и демокрацията.

A ти от кои си, че за разлика от НАС знаеш - откъде аджеба знаеш? та сега така да се облагодетелстваме от великата ти милост да НИ казваш.

на 16.12.2017 г. в 8:10, kalansuv написа:

Глупо*ст*та на някои Българи е безгранична както и атеизма - суеверие. В казармата се ставало мъж - ами тогава в затвора пък се става супер мъж. Много Българи са облъчени от комунистическата пропаганда особено българите-юнаци. Андрешкооооооооо

Ти лично, колко години си служил и къде???

П.П. И май някой само е чувал за "Андрешко" и въобще не го е чел, но се опитва да се направи на вървежен!!! Комсомолец, неграмотникът си остава неграмотник!!! Понимаеш???

Редактирано от Джугашвили (преглед на промените)

преди 19 часа, nikssi написа:

Ми хвалеше се,че във ВКР бил. :D

Вероятно е бил "писар в щаба". Имало е такива длъжности. И от тогава обича да драска нещо си с химикалката.

То и аз бих се върнал в казармата, особено ако ми плащат и се прибирам вечер, беше по-спокойно от сегашната ми служба. Но това което ми липсва е че там хората бяхме по-сплотени от общата гадост, особено в началото. С превръщането ни в "стари" започнаха и простотиите и всеки за себе си - също както в цивилния живот.

на 23.11.2017 г. в 22:39, otark написа:

То добре, ама да кажем и тия професионалисти от Европа и НАТО, коя война срещу наборници са спечелили!!! Виж,има и едни други наборници от държавата Израел, дето въобще не напират да им махат наборната служба, въпреки че служат по 3 години, включително и жените!!! Те къде са на световната карта, като въоръжение и военна мощ???

преди 4 часа, otark написа:

То и аз бих се върнал в казармата, особено ако ми плащат и се прибирам вечер, беше по-спокойно от сегашната ми служба. Но това което ми липсва е че там хората бяхме по-сплотени от общата гадост, особено в началото. С превръщането ни в "стари" започнаха и простотиите и всеки за себе си - също както в цивилния живот.

Е да, на еврейчетата службата може да им е наборна и задължителна, но си им плащат подобаващо!!! М/у другото в Турция също е наборна и задължителна!!! Нищо че са член на НАТО!!! Нашите изнежени и изпедерастени мъжлета и политици няма какво да си мият ръцете с НАТО!!! Да я правят задължителна, да влизат и да възмъжават, че станахме нация от евнуси и педали!!!

преди 28 минути, Джугашвили написа:

Нашите изнежени и изпедерастени мъжлета и политици няма какво да си мият ръцете с НАТО!!! Да я правят задължителна, да влизат и да възмъжават, че станахме нация от евнуси и педали!!!

От това по-голяма тъпотия не съм чувал. Познавам от "великите мъже", минали през казармата, които цял ден си чешат дебелия корем, пият в кръчмата, но не могат да сменят кранче на чешмата. Такива по-добре ще ни пазят по време на война, така ли си мислиш?
Азис, Евгени Минчев кои набори са?  А дянков, примерно? Едни от най-големите хомосексуалисти и крадци в България са минали през казармата!  Ако казармата беше фактор хората да стават мъже, нямаше да има толкова много дрисльовци и от по-стари поколения.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Армия - настоящия ни политически елит да си скъсат задника, армия не могат да направят. На тези хора не трябва да им се позволява да стъпват в политката - дай им баш военна служба наборна да правят. Е нема нужда - много добре знам какво ще се получи от цялата тази идея в ръцете на тези некадърници.

току-що, Johnny B написа:

От това по-голяма тъпотия не съм чувал. Познавам от "великите мъже", минали през казармата, които цял ден си чешат дебелия корем, пият в кръчмата, но не могат да сменят кранче на чешмата. Такива по-добре ще ни пазят по време на война, така ли си мислиш?
Азис, Евгени Минчев кои набори са?  А дянков, примерно? Едни от най-големите хомосексуалисти и крадци в България са минали през казармата!

Сори, ама такива не ги взимаха в казармата!!!Това са си от вашите изнежени душици!!! Не ни ги приписвайте на нас!!! Така че само доказваш моите твърдения и нищо друго!!!

Бих добавил и че тези който най много говорят за "изпедерастени мъжлета"  и са специалисти "по казарма" .. дори не са ходили в такава :)

преди 1 минута, sound написа:

Армия - настоящия ни политически елит да си скъсат задника, армия не могат да направят. На тези хора не трябва да им се позволява да стъпват в политката - дай им баш военна служба наборна да правят. Е нема нужда - много добре знам какво ще се получи от цялата тази идея в ръцете на тези некадърници.

Един от тия няма да изпрати синът си да служи!!! Гаранция!!!

току-що, miro20 написа:

Бих добавил и че тези който най много говорят за "изпедерастени мъжлета"  и са специалисти "по казарма" .. дори не са ходили в такава :)

Комсомолец, аз и във войни съм участвал!!! Мен не ме гледай!!! Хайде нЕма нужда всички да бъдат като мен!!! Нека бъдем единици!!! Тук става въпрос за военно обучение, военна подготовка и военни познания, дори и да са в най-елементарната им форма!!! И не е нужно да си сменяш никът!!!

току-що, Джугашвили написа:

Сори, ама такива не ги взимаха в казармата!!!Това са си от вашите изнежени душици!!! Не ни ги приписвайте на нас!!!
Така че само доказваш моите твърдения и нищо друго!!!

Викаш, малко крадци, които са дали клетва в армията, излязоха от нея? Дори и в момента разни генералчета не крадат от нея?
А пък разни, които си чешат корема и псуват в кръчмата, но не могат да си напишат името трябва да са ни на нас светила в живота?
Аз може да съм млад и да не съм бил в никаква казарма, но съм минал през достатъчно гадости, които в казармата ги няма.
Ако обичаш, престани да лепиш етикети на по-младите поколения. Да, по-младите са по-различни. Аз пиша поезия и не бих бил жена си.
Оценявай хората по достойнства и престани да обобщаваш.

преди 4 минути, Джугашвили написа:

аз и във войни съм участвал!!!

Какви войни? Освен измислените мисии в чужбина от по 15 човека, които отиват там за пари, България не е участвала в никакви войни от втората световна!

преди 10 минути, miro20 написа:

Tи в кое поделение беше фазанче? На една стрелба поне ходил ли си?

преди 19 минути, Johnny B написа:

Викаш, малко крадци, които са дали клетва в армията, излязоха от нея? Дори и в момента разни генералчета не крадат от нея?
А пък разни, които си чешат корема и псуват в кръчмата, но не могат да си напишат името трябва да са ни на нас светила в живота?
Аз може да съм млад и да не съм бил в никаква казарма, но съм минал през достатъчно гадости, които в казармата ги няма.
Ако обичаш, престани да лепиш етикети на по-младите поколения. Да, по-младите са по-различни. Аз пиша поезия и не бих бил жена си.
Оценявай хората по достойнства и престани да обобщаваш.

Какви войни? Освен измислените мисии в чужбина от по 15 човека, които отиват там за пари, България не е участвала в никакви войни от втората световна!

Аха, сега щото като махнаха задължителната служба и кражбите спряха, а!!! И нищо не си минал!!! След като не си ходил в казарма, не знаеш какво е и нямаш абсолютно никакво право да се обаждаш!!! Когато се научиш, че заради един човек патят още 50, тогава ще ми говориш, колко много си видял и колко много знаеш за казармата!!! И този човек може да си ти, може да е приятеля ти, може да ти е просто някой от многото набори!!! А впоследствие като разбереш, че точно тези неща и наученото от там могат да ти спасят живота или нечий чужд, тогава ми обяснявай през какви ситуации си минал!!! Тук говорим за човешки животи, комсомолец!!! Трябва да стоиш изправен пред компа, когато разговаряш с висшестоящ!!!

П.П. Да започнем от Камбоджа!!! После в Косово като доброволец (на страната на сърбите, естествено) и в последствие и във втората в Ирак!!! Достатъчно ли ти е като боен опит!!! Сега ако бях по-млад, щях да съм или в Донбас или в Сирия!!! Но годинките си казват думата!!! На тази преклонна възраст, вече ми е трудно натоварен да изминавам повече от 10 км на ден!!!

преди 11 минути, _Слънце_ написа:

Tи в кое поделение беше фазанче? На една стрелба поне ходил ли си?

Щом е от Шумен, къде да е служил??? При връзкарите в Шумен, естествено!!! Досущ както и инженерното му образование!!! Иначе пък е много компетентен де!!!

Редактирано от Джугашвили (преглед на промените)

преди 6 минути, Джугашвили написа:

Аха, сега щото като махнаха задължителната служба и кражбите спряха, а!!!
...Трябва да стоиш изправен пред компа, когато разговаряш с висшестоящ!!!

Аз съм видял живота. И смешната ви казарма спрете да я врете като аргумент навсякъде.
Ау - доброволец. Не ми пука грам. Чупи си колкото искаш главата! Нямам намерение да споря с някакъв дърт комунист!
Не е важно какво е спряло или не сега. От 20 години крадат все едни и същи бивши комунисти, които бяха ходили в казармата, ама с връзки!
Ще разговарям пред висшестоящ? Аз ще спазвам ред и заповеди, когато се налага. Но иначе няма да ми даваш наклон на уя. Ясно?
п.п Сам си искал да отидеш там, където се стреля. Друго в тоя живот научи ли, освен това?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 минути, Джугашвили написа:

Аха, сега щото като махнаха задължителната служба... След като не си ходил в казарма...

Ти май искаш да се върне казармата? Какво ще спечелят младите от нея и какво ще загубят?

Ще се научат да разглобяват калашник (защото друго няма да има). А да стрелят забрави (защото няма да има пари за патрони).

Ще ядат храна със съмнително качество. От която 100% ще се натровят по няколко пъти и не е сигурно дали ще я сменят. Защото няма да има пари за по-хубава.

Ще спят недостатъчно и на неудобни легла/места. Така де, да им замине здравето още от млади. Да не си правят илюзии, че ще стане нещо от тях в тази държава.

Да нямат право на избор. Уж сме демокрация... ама малко криворазбрана. Нека поне да имаме избор дали искаме да ходим в казарма или не.

Ще гледаме танкове и бойни машини само на картинки... Защо ли?

А за такива като теб се сещам един цитат от песен точно на място:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.