Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Умирайки историческият Буда е казал няколко неща, които добре характеризират учението:

Умирам щастлив, всичко което може да ви облагодетелства вече съм го дал.

и още :

Не вярвайте на нито една моя дума само защото един буда я е казал. Проверете всичко сами. Бъдете своя пътеводна светлина.

Така че - не ми вярвай. Може да лъжа. Може да имам егоистична мотивация.

пп

Последното изречение на Буда не означава, че е възможно някой да стигне до просветление без учител. Това от будистка гледна точка не е възможно. Но учителите трябва да бъдат внимателно проверявани, а не сляпо следвани.

Не вярвам,разбира се!Кой е бил учителя на Буда?Всеки стига до истината по собствен път.Когато сам си станеш учител,тогава намираш истината. Публикувано изображение
  • Отговори 16k
  • Прегледи 893,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

:rolleyes: Много интересно и поучително...
Много точно.И добре си стои тук.Много благодаря! ;) ;)

P.S.Аз не се обиждам Trihocephalus, нищо че съм нов тук.Просто аз знам, че вярвам в жива Личност, докато повечето тук вярват в някакви принципии идеологии.Ако мислиш, че не е така, ок, аз просто съм останал с такива убеждения.Защото всички основоположници на тези учения са мъртви.Това е разликата с християнството, но с него, не с църквите, които се пишат християнски.Това е.Мир и на тебе.WhiteHart, аз не съм възпитаван в християнски традиции, родителите ми не стъпват в църква.Не мога да приема учението на Христос и това на Мохамед.Невъзможно е, не вярвам някой да може.Ако е искрен и честен човек.От тези хора нагоре няма стълби, защото те няма и как да се качат по тях даже и да има.Защото са само хора.А Онзи , презрения на кръстта, Той възкръсна от мъртвите, нещо, което никой, никога не е правил.Това е малката разлика.Иначе са били мъдри хора, но по човешки и толкоз.И да, мога да кажа, по-превъзходен и по-по-най ако може.Няма друг като Него.

"Защото всички основоположници на тези учения са мъртви" ??? :laughing5:

Това "мъртви" не го разбрах - яде ли се....пие ли се........?

"Той възкръсна от мъртвите, нещо, което никой, никога не е правил.Това е малката разлика" - някой да има снимки от събитието?

С най-добри чувства.....

Очаквах тона да излезе под поста за който е писан:whist:

Доста съм закъснял - Моя грешка.. :help:

И все пак - така или иначе попаднах в този форум.

Привет на всички които имат наблюдения върху това как стоят нещата Публикувано изображение

Радвам се, че ще мога да науча доста неща от това място и задам въпроси на по-знаещите от Вас, които така и не зададох на Виница.

Надявам се зад ник-овете ви да срещна реални приятели...

Редактирано от Fidosov (преглед на промените)

"Той възкръсна от мъртвите, нещо, което никой, никога не е правил.

Фактът остава, че християните, които прокламират т.нар. 'Възкресение', не могат да го ДЕФИНИРАТ какво ТОЧНО Е. Публикувано изображение

По-удачно е, може би, да дават оценки когато го разбрат- дали някога е ставало в Човешката история или не. :laughing5:

Може би тези неща са непознати само за СЕМИТИТЕ И АБРАХАМСКИТЕ РЕЛИГИИ, които се славят с антибожественост и нихилизъм. :help:

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Буда не е мъртъв. Буда ни поглежда от огледалото. :) Това, което мисли мислите и е зад тях, това което е между две мисли, това което чувства чувствата, което гледа през очите ни и слуша през ушите ни. Неродена, безкрайна ясна светлина. Безстрашие, радост, мъдрост и съчувствие. Това сме. Това е Буда.

• 2 седмици по-късно...

На Анаами Баба му омръзнали постоянните въпроси има ли бог или не и казал: "Дали съществува или не съществува - това си е лично негов проблем и той мен не ме засяга. Откъде мога аз да знам? Мен ме няма." Анаами Баба и Анаами Дасс пиели чай. -Ти си глупак, - казал накрая Баба. - Защо ти е бог? Пий чай. :ph34r:

Док,сега за наказание ще те възнаградя с този коан:

Вникни назад в своето собствено виждане,

Върни мислите си към съзнанието, което мисли!

Що е то?

Като откриеш отговора,ми пиши на ЛС Публикувано изображение

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Анаами Баба учеше Анаами Дасс на изкуството на медитацията: "Седни на тихо и спокойно място... по вечерно време, можеш да стоиш или да отиваш за някъде, ако е необходимо това... Затвори очи... или ги отвори ако ти се иска... Събери цялото си внимание... т.е. разсей го... не... Помни едно - дхяна трябва... Оооо! Забрави за това. Донеси да ударим по едно мляко" :ph34r::)

Мисля, че това означава да се убие представата за Буда, за просветлението.

Задръстени сме от концептуални идеи. Докато не ги разтворим - няма резултат.

Вало, защо говориш за буизма, като "последна инстанция"?.. Буда е просто последен аватар на Вишну и то за последната епоха-най-упадъчната КАЛИ-йуга, йугата на религиите на извънкастовите семити.

Имаш в пред това:

1)Будизма е също концепция, само, че тя води до "вяра в пустотата"

2)Изчистване от "садръстването от концепции" не става с "прибавяне на една нова", а с - опознаване на всички ДО НЕЯ и избиране на най-подходящата.

защото с подобен сценарий са си решили проблема и семистките религии- юдаизмът възниква като отрицателен "коректив" на будизма, християнството бъзника, като положителен коректив на юдазима, а ислямът(благодарение на юдазима) възниква като отрицателен "коректив" на христинството.....е?... Публикувано изображение

Защото така както ти представяш нещата е все едно да искаш да откриваш "НОВА топла вода". ;)

U.Ra, никой не говори за будизма като за "последна инстанция". По-скоро в твоите думи се чете вярата ти,че твоето мнение е такова... Всеки има свободата да избира това,което съответства на собствения му мироглед. Не отричай това право на другите...

U.Ra, никой не говори за будизма като за "последна инстанция". По-скоро в твоите думи се чете вярата ти,че твоето мнение е такова...

Всеки има свободата да избира това,което съответства на собствения му мироглед. Не отричай това право на другите...

Моите думи не са за мене нали?... както и думите на Вало не са за него. ;)

Говорим за концепции. :angry:

Все пак, будизма не отрича Бог, както Вало твърди, а ЛИЧНОСТТА на Бога. А Вало говори нонсенс "В будизма нямало Бог". Това е НОСНСЕНС и е недопустимо за човек, който се занимава с източна филосфия да твърди подобни неща. Разбирам да беше "семитски абрахамец" :) , ма будизма е светлинна нива пред абрахамците в светоусещането си! :yanim:

Моите думи не са за мене нали?... както и думите на Вало не са за него. :ph34r:

Говорим за концепции. :)

Все пак, будизма не отрича Бог, както Вало твърди, а ЛИЧНОСТТА на Бога. А Вало говори нонсенс "В будизма нямало Бог". Това е НОСНСЕНС и е недопустимо за човек, който се занимава с източна филосфия да твърди подобни неща.

Да,будизмът не отрича Бог. Всъщност,в будизма изобщо не се споменава за Бог. Тази дилема там просто не съществува - дали има или няма Бог...Не е нонсенс това,което Вало твърди. Хайде опровергай го и кажи къде е Бога в будизма?

p.s. Аз от няколко години се занимавам и съм изчел много книги за будизма,дзен,даоизма,и никъде не съм видял да се говори за някакъв Бог... :)

Вало, защо говориш за буизма, като "последна инстанция"?.. Буда е просто последен аватар на Вишну и то за последната епоха-най-упадъчната КАЛИ-йуга, йугата на религиите на извънкастовите семити.

Не знам какво значи аватар. Нито кой е Вишну.

Буда е обикновен човек. Нищо повече и нищо по-малко от всеки от нас.

Имаш в пред това:

1)Будизма е също концепция, само, че тя води до "вяра в пустотата"

Никога не съм твърдял подобно нещо, нито има подобна идея в будизма.

Пустотата в будизма е нещо повече от концепция, пустотата може директно да се преживее. Пустота, неразделна от съчувствие.

2)Изчистване от "садръстването от концепции" не става с "прибавяне на една нова", а с - опознаване на всички ДО НЕЯ и избиране на най-подходящата.

Това не го разбирам. Концепциите, както и "смущаващите" емоции са преходни, нетрайни са в същността си и си отиват от само себе си.

----

Будизмът е учение за нещата каквито са.

Възглед, методи и поведение водещи до преживяване на нещата каквито са. Просветление. Пробуждане от съня на невежеството.

Колкото до боговете, в будизма са описани цели два свята с богове. Те също са част от самсара, добра карма съчетана с малко гордост води до прераждане в божествените сфери а добра карма съчетана с ревност води до прераждане в сферата на ревнивите полу-богове. И двете състояния са част от самсара - цикличното съществуване. Добрата карма водеща до божествените сфери рано или късно се изчерпва.

В будизма няма творяща, наказваща и отсъждаща сила - Бог. Светът какъвто е, е самодостатъчен. Без начало и без край, просто е. Всяко нещо, което се появява е пусто в същността си. Което означава, че всяко нещо е съвкупност от условия. Рисунка върху вода. Всяко нещо се появява, променя се през цялото време и изчезва. Затова се казва, че светът е илюзия, нищо не съществува по траен начин. Дори боговете.

Това, което гледа през очите ни и слуша през ушите ни, което мисли мислите и е между и зад тях е неродена, безкрайна ясна светлина.

Абсолютно безстрашие, спонтанна радост и безгранично, мъдро съчувствие. Това е Буда. Това сме.

Това са само концепции, но в будизма те са проверим факт. Знанието, методите и преживяването на просветлението са запазени до наши дни.

Най-добри пожелания и много любов!

Така в празнотата няма никаква форма. Никакво усещане, разбиране, различаване, осъзнаване, никакво око, ухо, нос, език, тяло, ум, никакъв цвят, звук, мирис, вкус, докосване, феномени, никакъв видим свят, никакъв свят на съзнанието, никакво невежество и никакъв край на невежеството, никаква старост и смърт и никакъв край на старост и смърт, никакво страдание, никаква причина за страдание никакво прекратяване, никакъв път, никаква мъдрост и никакво постижение. Никакво постижение и така Бодисатва живее Съвършенството на Мъдростта без никаква пречка в ума. Никаква пречка, следователно никакъв страх, далеч отвъд заблудените мисли - това е нирвана. :whist:

Мъдростта и Трансцденталният свят сами по себи си не самосъздадени. Публикувано изображение

Общо взето, будизмът се доближава до теорията на еволюция без Бог.. т.е. първите дарвинисти са били будисти.. :P

• 4 седмици по-късно...

Общо взето, будизмът се доближава до теорията на еволюция без Бог.. т.е. първите дарвинисти са били будисти.. :)

Пълни глупости. Публикувано изображениеВало много добре го каза -

Това, което гледа през очите ни и слуша през ушите ни, което мисли мислите и е между и зад тях е неродена, безкрайна ясна светлина. Абсолютно безстрашие, спонтанна радост и безгранично, мъдро съчувствие. Това е Буда. Това сме.

Персонални "богове" има само в самсара. Такива с имена и персонажи.

Публикувано изображение Стив Джобс е имал късмет да ходи неделен ден на "манджа" при Харе Кристна в техния храм - Публикувано изображение затова и не е грешил много в живота си - имал е жив пример пред очите си относно чуждото подражание.

Ако Бог е творец - Творец съм и Аз (доказал съм го в живота си). Самия живот се състои в Творчество, която дарява Свобода. Останалите са подражатели и Роби.

Будизмът наистина е една много интересна религия.Ако не бях гаден атеист сигурно щях да бъда Будист

Истинският будист е атеист. Анатмавадин.

Стив Джобс е имал късмет да ходи неделен ден на "манджа" при Харе Кристна

Казва се Харе Критсна, Тоталния Хари.

Така в празнотата няма никаква форма.

Никакво усещане, разбиране, различаване, осъзнаване,

никакво око, ухо, нос, език, тяло, ум,

никакъв цвят, звук, мирис, вкус, докосване, феномени,

никакъв видим свят, никакъв свят на съзнанието,

никакво невежество и никакъв край на невежеството,

никаква старост и смърт

и никакъв край на старост и смърт,

никакво страдание, никаква причина за страдание

никакво прекратяване, никакъв път,

никаква мъдрост и никакво постижение.

Никакво постижение и така

Бодисатва живее Съвършенството на Мъдростта

без никаква пречка в ума.

Никаква пречка, следователно никакъв страх,

далеч отвъд заблудените мисли -

това е нирвана.

:gift:

Че то тогава Нирвана е много лесна за постигане.

Че то тогава Нирвана е много лесна за постигане.

Не е точно така... Публикувано изображение

В днешно време има една погрешна тенденция сред някои будисти - взимайки за опора вярването,че ние всички сме съвършени изначално и че Буда природата присъства във всички нас,те смятат,че няма нужда от никакви усилия и медитации и че цялата тази работа с търсенето и самооткриването е ненужна. По този начин те си създават един мързелив будизъм,който е безкрайно далеч от оригинала и чрез който едва ли могат да постигнат нещо...Усилия са необходими във всичко. Истината никога не идва лесно и поднесена на тепсия...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.