Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Не е точно така... Публикувано изображение

В днешно време има една погрешна тенденция сред някои будисти - взимайки за опора вярването,че ние всички сме съвършени изначално и че Буда природата присъства във всички нас,те смятат,че няма нужда от никакви усилия и медитации и че цялата тази работа с търсенето и самооткриването е ненужна. По този начин те си създават един мързелив будизъм,който е безкрайно далеч от оригинала и чрез който едва ли могат да постигнат нещо...Усилия са необходими във всичко. Истината никога не идва лесно и поднесена на тепсия...

А ти самият медитираш ли? И стремиш ли се непрекъснато да се самооткриваш?

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Интелектуално е лесно.

Преживяването не е чак толкова лесно.

Просветлението е отвъд всяка концепция. Няма подходящи думи да бъде описано. Все ще са слабо подобие. Пръст сочещ към луната.

Наистина е необходима много, много, много работа. Публикувано изображение

Но пък е забавно. :lol6:

Редактирано от Вало (преглед на промените)

А ти самият медитираш ли? И стремиш ли се непрекъснато да се самооткриваш?

Аз самият съм доста мързелив... Публикувано изображение

Медитирам само когато имам желание за това. Колкото до самооткриването,това е процес,който тече постоянно...

Интелектуално е лесно.

Преживяването не е чак толкова лесно.

А би трябвало да е точно обратното. :help wanted3:

Просветлението е отвъд всяка концепция.

По-вярното е, просветлението е преди всяка правилна концепция. Защото не всяка концепция е по дефиниция неправилна. Средствата на правилното познание в будизма са две - възприятие (пратякша, преживяване) и извод (анумана, концептуално познание). Ако отречеш едното за сметка на другото, отричаш основни положения на будизма.

Второ, просветлението е състояние на ума, а умът е инструмент на правилното рационално познание. Да кажеш, че просветлението е отвъд ума е все едно да отречеш собствената природа на ума, която е ясната светлина на интелектуалното прозрение.

Няма подходящи думи да бъде описано.

Има подходящи думи, няма подходящи хора.

Не ми се отваря нещо сайтът.

Интелектуалното разбиране е като гледане на карта на Еверест и четене на книги за алпинисти. Интелектуално изкачваме Еверест така: 1. Отиваме в Непал. 2. Отиваме в базовия лагер. 3.Изкачваме Еверест. Лесно е. Но на практика не толкова лесно. Трябва доста подготовка. Много е добре ако имаме водач. Някой, който е минал по този път, преживял е трудностите и знае как да се тренираме за това приключение. Просветлението въпреки че е същността ни е още по-трудно. Много, много, много по-трудно. Защото сме невежи от безначални времена. Но е възможно. Интелектуално просветлението може да се опише така: Липса на разделение между субект, обект и действие. Абсолютно безстрашие, спонтанна радост, неограничена мъдрост и активно съчувствие, във всеки момент. Безстрашието е абсолютно защото истинската ни същност е неродена, безкрайна ясна светлина, съвършена, която нищо не може да подобри или влоши. Когато сме абсолютно безстрашни, тогава каквото и да се случва е радостно. Без значение дали е "щастие" или "болка", всеки атом трепти с радост и се поддържа от любов, всичко е свежо и ново, винаги има удивителни нови възможности. Преживявайки безстрашие и радост във всеки момент, виждайки природата на нещата, каквито са - естественото поведение е активното съчувствие. Всяка мисъл, дума или действие на просветления е спонтанно изпълнение на желанията на останалите, активното съчувствие е непрекъсната, интелигентна работа в полза на останалите. Това са само думи. На практика не е толкова лесно. Трябва доста работа. Трябва и водач. Но е възможно да преживяваме така във всеки момент. Това сме. Такава е истинската ни природа.

Публикувано изображение

Eeeeee, Imago, аз съм много начинаещ, нещата които пиша са предимно интелектуално разбиране, освен това съм и мързелив.

Не съм много добър пример, не съм водач. Публикувано изображение

Но пък се старая, колкото мога.

пп

Хубави или лоши, думите са думи, по важното е че всеки който иска просветление трябва сам да положи усилия.

Ако Буда можеше да подарява просветление, отдавна щеше да го е направил за всички.

Буда или Ламата могат да вдъхновят и да покажат пътя и методите, човек обаче трябва доста да поработи.

Просветлението идва от собствения ни разум.Достигане на вътрешната хармония е най трудното нещо и който го постигне поне донякъде може да живее в мир със себе си и света.Словата на Буда не могат да ни да ни докоснат ,ако не отворим душите и сърцата си.Светлина по пътя!

• 1 месец по-късно...

Просветлението идва от собствения ни разум.Достигане на вътрешната хармония е най трудното нещо и който го постигне поне донякъде може да живее в мир със себе си и света.Словата на Буда не могат да ни да ни докоснат ,ако не отворим душите и сърцата си.Светлина по пътя!

Днес на един приятел будист споделих подобни мисли

Той ми отговори:

Ами ти си си цяла будистка

Публикувано изображение

Само бих искал да допълня, че просветлението от една страна е резултат от практикуване и прилагане на съвкупност от учения и методи. Но от друга страна, по пътя всъщност ние не се усъвършенстваме, защото ние вече сме съвършени. По пътя откриваме истинската си същност - нашата Буда природа. Същност която винаги е. Разликата между Будите и непросветлениете същества е като разликата между две чаши вода: една чиста и друга мътна. Същността и на двете е чиста вода. Просто в едната чаша има примеси. Отстраняването или утаяването на примесите води до осъзнаване на изначалната чистота. Тези "примеси" са това, което се трансформира с практиката. Тези примеси са "смущаващите" емоции, като гняв, гордост, алчност, ревност, невежество... и закостенелите, дуалистични идеи и навици. Природата на чистата вода - Буда природата, просветлението е съвкупност от безброй качества. Качества като безстрашие, радост, мъдрост, активно съчувствие. Качества, които са абсолютни, защото са същността ни. Същността на всяко чувстващо същество.

Само бих искал да допълня, че просветлението от една страна е резултат от практикуване и прилагане на съвкупност от учения и методи. Но от друга страна, по пътя всъщност ние не се усъвършенстваме, защото ние вече сме съвършени. По пътя откриваме истинската си същност - нашата Буда природа. Същност която винаги е.

Разликата между Будите и непросветлениете същества е като разликата между две чаши вода: една чиста и друга мътна. Същността и на двете е чиста вода. Просто в едната чаша има примеси. Отстраняването или утаяването на примесите води до осъзнаване на изначалната чистота.

Тези "примеси" са това, което се трансформира с практиката. Тези примеси са "смущаващите" емоции, като гняв, гордост, алчност, ревност, невежество... и закостенелите, дуалистични идеи и навици.

Природата на чистата вода - Буда природата, просветлението е съвкупност от безброй качества. Качества като безстрашие, радост, мъдрост, активно съчувствие. Качества, които са абсолютни, защото са същността ни. Същността на всяко чувстващо същество.

Е вие сте по-чисти явно

При мен го има гнева и болката-за всичко,за всеки

Ама нали и Дон Кихот е нужен

Публикувано изображение

Стана ми интересна вашата дискусия:но мисля,че ние сме ХОРА точно защото изпитваме болка,гняв,разочарования,гордост,алчност,ревност и др.Иначе ще бъдем едни свръх модерни машини.Това за религията хич не го разбирам(ПРОСТЕТЕ МОЕТО НЕВЕЖЕСТВО).

Е вие сте по-чисти явно

Публикувано изображение

При всеки ги има. Дори и при будистите. Номерът обаче е в това да не се асоциираш с тези си състояния. Примерно когато вали дъжд и времето е мрачно...Не си мислиш,че ТИ си дъжда. Знаеш,че това е нещо около теб,което отминава. Така е и с тъгата,гнева и лошото настроение. Това са просто облаци. Наблюдаваш ги като страничен наблюдател и си даваш сметка,че ти не си това. По същия начин е и със щастието и еуфорията... Когато се асоциираме с емоциите си, ставаме зависими от тях и това води единствено до разочарование и горчивина.

Е вие сте по-чисти явно

Публикувано изображение

Не бих делил хората на ние и вие. Същността на всеки е абсолютно съвършенство.

Причината че не го преживяваме постоянно е егото.

Егото от будистка гледна точка е съвкупност от "смущаващи" чувства като гняв, гордост, алчност... и дуалистични идеи и навици.

Всички ги имаме. Някои повече, друг може би по-малко.

Будист не означава напълно реализиран Буда. Будистите имат не по-малко гняв, болка ... от всеки друг. Разликата е може би в това, че се опитваме да не ги приемаме твърде насериозно, опитваме се да не позволяване на "смущаващи" емоции особено на гнева... да управляват мислите, думите и делата ни. Освен това ползваме добри "инструменти" - различни медитации, които трансформират невежеството в мъдрост.

Стана ми интересна вашата дискусия:но мисля,че ние сме ХОРА точно защото изпитваме болка,гняв,разочарования,гордост,алчност,ревност и др.Иначе ще бъдем едни свръх модерни машини.Това за религията хич не го разбирам(ПРОСТЕТЕ МОЕТО НЕВЕЖЕСТВО).

От будистка гледна точка гнева, гордостта, алчността, ревността, болката, разочарованията.... не са част от истинската ни природа.

Защото тези емоции или състояния са преходни. Те зависят от причини. Появяват се, променят се през цялото време и изчезват.

Истинската ни природа винаги е.

Това, което гледа през очите ни и слуша през ушите ни точно сега, това което мисли мислите и е между и зад тях. Безначална, безгранична ясна светлина- нашият ум. Абсолютно съвършенство, преживяващо различните филми в които постоянно се намираме.

Това разбира се са само думи. Интелектуалното знание е дуалистично и ограничено.

Има методи водещи до преживяване на истинската природа на всичко.

При всеки ги има. Дори и при будистите. Номерът обаче е в това да не се асоциираш с тези си състояния. Примерно когато вали дъжд и времето е мрачно...Не си мислиш,че ТИ си дъжда. Знаеш,че това е нещо около теб,което отминава. Така е и с тъгата,гнева и лошото настроение. Това са просто облаци. Наблюдаваш ги като страничен наблюдател и си даваш сметка,че ти не си това. По същия начин е и със щастието и еуфорията... Когато се асоциираме с емоциите си, ставаме зависими от тях и това води единствено до разочарование и горчивина.

Обожавам дъжда-чувствам се страхотно

Не,не плача-просто ми измива Душата-аз така го чувствам

И затова го обичам

Пък ако има гръмотевици,бури-колкото повече ефекти-толкова по-добре

Снощи тук имаше такова шоу-ама малко продължи

И земетресение да дойде все ми е тая

Точно-страничен наблюдател-при втория трус в 7 и 10 така и не станах от леглото си

Просто си лежах и се люлях с писанката

Вече не се страхувах от нищо

Господ ако е решил да се срути блока-ще се срути

А аз с Господ не споря хич

Да, изпитваме ги, преживяваме ги, но искаме ли ги? Най-често гледаме колкото е възможно по-скоро да ни отминат. Човекът и машината се отличават в свободата на избора. Когато ни обземе някоя отрицателна емоция, това ли е нашият избор? Когато сме истински радостни, радостта не е следствие на външни причини, тя е естественото състояние на човека. Когато обичаме истински, това също не е следствие на външни причини, а е естественото състояние на човека; тогава обичаме всичко и всички.

В своята същност, човек е съвършен, но също така, човек се развива, защото се учи да проявява това вътрешно съвършенство в живота си. Имаме един вътрешен скрит потенциал - безграничен потенциал, но този потенциал е нужно да бъде проявен. С духовното си израстване, човек се научава да проявява този потенциал, това съвършенство във все по-пълен и по-чист вид. Реализиран, този потенциал става истински наш, а не остава само възможност.

• 2 седмици по-късно...

Ето една кратка компилация от различни текстове,пословици и фрази,които са ми направили впечатление и които според мен до голяма степен изразяват същността на будизма и дзен-будизма:

Изгрява само онази зора,

за която сме се пробудили

Хенри Дейвид Торо

Простота, простота, и пак простота! Вършете по две-три неща, а не по сто,

че и по хиляда едновременно. Вместо до милион бройте до десет, та всичките

ви сметки да се побират на дланта. Това разбунено море - цивилизацията -

е тъй помръкнало от облаци, раздирано от бури, насечено от плитчини

и всевъзможни рифове, че решен ли е да не потъне и да достигне своя пристан,

човек трябва да е отличен навигатор, да се ориентира без помощта на звездите.

Опростявайте, постоянно опростявайте!

Торо

Моята религия е добротата

Далай Лама

Покоят изпълва душте на хората,когато осъзнаят, че са едно цяло с вселената

Черният елен

Нима човечността е нещо далечно?

Поискам ли да съм човечен - ето я и човечността.

Конфуций

В природата на човека няма друго освен добро. Всичко зависи от неговата способност да се възвръща към нея

Джан Дзай

Първи сняг -

заваля по тъмно,

по тъмно и спря

Сецуко

Между живота

и смъртта

сипе се белият сняг

Сантока

Не е нужно да отхвърляш действието,за да търсиш спокойствие; просто се стреми към състояние на вътрешна празнота и външна хармония. Тогава ще бъдеш в покой насред хаотичното движение на света.

Юан У

Нашата изначална същност, според най-висшата истина, е пуста, безмълвна, чиста; тя е божествена, тайнствена и спокойна радост - това е всичко. Навлез дълбоко в нея, като я проумееш. Тя е пред теб - в пълната си цялост, абсолютно завършена.

Хуан Бо

Съзнание, което е в покой, покорява цялата вселена

Чжуан Цзъ

Ако не умееш да откриваш истината там, където си, къде другаде очакваш да я намериш?

Доген

Най-великото откровение е покоят

Лао Дзъ

Тайната да виждаш нещата такива, каквито са, е да си свалиш цветните очила. Този живот, сам по себе си - без нищо необичайно или чудодейно, е великото чудо.

Сесан

В Дзен напълно просветленото същество вече не се опира на никакъв външен морален кодекс, а естествено, от дъното на сърцето си, върши добро и се въздържа от зло.

Д.Т.Судзуки

Дзен трябва да се търси в непосредствено изживяното,в светулката, а не в звездата.

Лусиън Стрик

Само когато нямаш нищо на ум и умът ти не е зает с нещо,той е пуст и духовен,празен и прекрасен.

Токусан

Какъв цвят е вятърът?

Дзен фраза

Когато уловиш прашинка,държиш цялата вселена в ръка.

Ло Пу

Ние сме тук, и то сега. Отвъд това,цялото човешко познание е лунен лъч.

Х.Л.Менкен

Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.

Марсел Пруст

Птиците се претопиха в синевата.

Ето,и облакът последен излинява.

Заедно седим - аз и планината,

докато накрая не остане само тя.

Ли Бо

Всеки ден е добър ден.

Юн Мън

Безкрайни светове се появяват и изчезват в безбрежната шир на моето съзнание, като прашинки, танцуващи в небесата от светлина.

Из санскритски писания

Планинският въздух блести при залез слънце.

Птиците се връщат на ята.

В тези неща има най-висша истина, но захвана ли да я обяснявам, думите се губят.

Тао Юан Мин

Да не нанасям вреда.

Да правя добро.

Да живея в полза на всички живи същества.

Трите постулата на Сото Дзен

Според светогледа на Дзен, всичко е еднакво единно - даже рогозките и конските фъшкии. Ако отличим един от аспектите на живота и го направим по-значим от друг, ние заменяме действителността с дуалистична заблуда.

Ан Банкрофт

Освободи се.

Опразни себе си,

изпълни се с тишина,

яснота и покой.

Йин Ан

Снежинката никога не пада там, където не трябва.

Дзен фраза

Утринното зарево, което блясва за час, в същността си не е по-различно от гигантския бор,който живее хиляда години.

Р.Х.Блайт

Когато спреш да разграничаваш и скъсаш връзка с всичко,умът става ясен като слънцето и луната, по-чист от сняг и скреж.

Дзен мъдрост

Ако всички часовници спрат, колко ще е часът?

Дзен мъдрост

Седя притихнал,без да правя нищо.

Иде пролет и тревата сам-самичка никне.

Башо Мацуо

Кардиналната заблуда на човечеството е презумпцията,че аз съм тук,а ти - някъде там.

Ясутани Роши

Обилният снеговалеж потъва в морето.

Каква тишина!

Дзен фраза

Как искам хората да чуят шума на падащия сняг в дълбините на нощта.

Ан Банкрофт

Капчиците дъжд трополят по листата на дървото. Това не са сълзи на скръб - подобна мисъл отразява само болката на човека,заслушан в тях.

Дзен мъдрост

Изхвърли умствения си багаж и го замени с умението да се удивляваш; разсъдъкът е само сбор от мнения, а смайването - интуиция

Джалал Ал-Дин Руми

Питаш защо живея сред планинските дебри, а аз се усмихвам и немея, дори душата ми остава безмълвна; тя обитава другия свят, който никой не притежава. Прасковените дръвчета цъфтят. Водата тече.

Ли Бо

Дай си миг спокойствие и ще осъзнаеш колко глупаво си препускал насам и натам.

Цън Шиджу

Изправени пред вечността,планините са така преходни,както и облаците.

Р.Г.Ингърсол

Все се надяваме,че някой друг знае отговорите,че някое друго място ще е по-добро,че някой друг път нещата ще се подредят. Но животът е тук и сега.

Никой не знае отговорите,няма по-добро място,а нещата вече са подредени.

Лао Дзъ

Пристигания и заминавания,

живот и смърт,

хиляди селца,

милиони къщурки.

Не разбирате ли смисъла?

Луната бразди водата,небето цъфти.

Гидзан

Нека душевният мир и покой царуват над всичко.

Упанишадите

Дълбоко в душата, отвъд болката, отвъд разсейващата суета на живота,се намира тишината - необятна и величествена - безмерен притихнал океан, несмущаван от нищо, покой всемогъщ на природата, който умът не може да "проумее"

К.М.К.

Слушай, потънал в пълна тишина. Бъди неподвижен и отвори ума си... Потопи се дълбоко в покоя, който те чака отвъд необузданите и трескави мисли, отвъд гледките и шумовете на този полудял свят

из "Курс по чудеса"

Съществува тишина,в която светът не може да нахлуе. Съществува древен покой, който носим в сърцата си и не сме изгубили

из "Курс по чудеса"

Нека пред мен да е спокойно

зад мен да е спокойно

над мен да е спокойно

под мен да е спокойно

навред да е спокойно

Молитва на племето Навахо

Както водата,в която ясно се оглеждат небето и дърветата,само ако повърхността и е спокойна,така и умът може да отрази истинския образ на душевността,само ако е неподвижен и напълно бездеен

Индра Деви

Сърцето на мъдрия човек е тихо като застинала вода.

Камерунска поговорка

Няма нищо по-силно от добродушието,

и нищо не е по-добродушно от истинската сила.

Франсис Дьо Сал

С благост можеш да разтърсиш света.

Махатма Ганди

Гръмките думи с грохот пропадат в нищото.

Истинното слово,дори изречено тихо,ще просвети света.

Махабхарата

Мълчанието понякога вдига голям шум.

Суахилска поговорка

Всяка мисъл се развива правилно в мълчание.

П.Дънов

Ние се храним безмълвно,тихо изпушваме една лула и си тръгваме.Така отдаваме почит на стопанина. Белият човек прави друго.След като си изяде храната,се очаква да говори глупави приказки. И от това стопанинът се чувства почЕтен.

Индианският вожд Четири лъка

Безцелно се рея и общувам с душата си...

Уолт Уитман

Ако успееш да прекараш един съвършено безцелен следобед по съвършено безцелен начин,значи си се научил да живееш.

Лин Ютанг

Голямо щастие е да не искаш нищо,да не бъдеш нещо,да не отиваш никъде.

Джиду Кришнамурти

В самотата откривам напълно себе си и света. Въображението ми лети като птица без посока.

Ивайло Петров

Всевечната истина се чува само в самота

Майстер Екхарт

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

По-малко е по-вече

Р.Браунинг

Вкорениш ли дълбоко в себе си копнежа за спокойствие,хаосът изчезва от само себе си.

Сенг Цян

Вярвам,че ще бъдем по-щастливи,ако осъществим лична революция в живота си и се върнем към простотата. Не друго,а простите житейски истини осмислят жовота,онези сладки,изконни неща като обич и дълг,труд и почивка,близко общуване с природата.

Л.Уайлдър

...и щастието съществува!Достатъчно е да се вслушате в тишината на сърцето си.Достатъчно е да протегнете ръката си,да се усмихнете на някого.

Христо Фотев

Щастието е като пеперуда - колкото повече я гониш,толкова е по-неуловима, но ако спреш да се движиш и тихо почакаш,тя може да кацне при теб.

Натаниел Хоторн

Какво просто и непретенциозно нещо е щастието: единственото,което е потребно,за да си щастлив тук и сега,е едно обикновено и непретенциозно сърце.

Никос Казандзакис

Ясните очи на детето бързо се замъгляват от идеи, предразсъдъци и абстрактни понятия. Естественото, свободно същество се покрив с тежката броня на егото. И чак след години инстинктивно схващаме, че ни е било отнето някакво жизненоважно усещане за тайнство. Слънцето проблясва в клоните на боровете и в един миг на красота и непозната болка нещо пронизва сърцето ни, сякаш сме си спомнили рая. От този ден нататък… ние ставаме търсачи.

ПЕТЕР МАТИСЕН

Ако дверите на възприятията се пречистят, всичко би се явило пред човека такова, каквото е — безкрайно.

УИЛЯМ БЛЕЙК

Животът и любовта са си живот и любов, едно букетче теменужки си е букетче теменужки и да се вмъква ненужно идеята за някаква цел, означава да се разруши всичко. Живей и остави другите да живеят, обичай и остави другите да обичат, цъфти и увяхвай; следвай естественото течение на живота, който се носи без цел.

Д. Х. ЛОРЪНС

Научи ни да взимаме присърце

И да не вземаме присърце.

Научи ни да стоим неподвижно.

Т.С.ЕЛИЪТ

Неоформените хора се възхищават от яркото и новото. Завършените личности се наслаждават на обикновеното.

ДЗЕН-ПОГОВОРКА

Когато си гладен — яж си ориза.

Когато си уморен — затвори очи.

Глупаците може да ми се смеят,

но мъдреците ще разберат какво искам да кажа.

ЛИН-ДЗИ

Не се опитвайте — умолявам ви — да търсите каквото и да е, скрито отвъд явленията. Поуката е в самите тях.

ГЬОТЕ

Когато танцувам — танцувам, когато спя — спя, и ако в един миг, докато се разхождам сам в някоя красива овощна градина, мислите ми внезапно се зареят към далечни теми, в следващия момент отново ги насочвам към разходката, към градината, към сладостта на тази самота, към себе си.

МОНТЕН

Състояние на пълна простота.

(То струва всичко — и нищо по-малко от това.)

Т.С.Елиът

И не се променяй. Не отклонявай своята любов от видимите неща. Продължавай да обичаш доброто, простото, обикновеното: животните, предметите, цветята — и не нарушавай равновесието.

РИЛКЕ

Цитатите са от следните книги:

"Дзен - джобен пътеводител" - изд.Кибеа

"Китайски мъдрости" - изд.Кибеа

"Класическа японска поезия" - изд.Изток-Запад.

"Съвременно хайку" - изд.Изток-Запад.

"Където и да идеш,ти си там" - изд.Изток-Запад

"Камъчета Дзен" - изд.Еквус Арт

"Душевна хармония" - изд.Еквус Арт

WhiteHart, с тоя си пост можеш да започнеш книга.Мисли за будизма/или за просветлението/Надявам се да се сетиш сам за подобната такава,издадена преди доста време/ако един човешки живот е толкова/....

• 1 месец по-късно...

We are here on earth to do good for others. What the others are here for, I don't know. Ние сме тук на Земята за да правим добро на другите. За какво другите са тук, аз не знам. --W.H. Auden :-)

We are here on earth to do good for others.

What the others are here for, I don't know.

Ние сме тук на Земята за да правим добро на другите.

За какво другите са тук, аз не знам.

--W.H. Auden

:-)

Buddy, не е ли по-добре темата да се казваше "Нудизъм на Раннобудни"?... Публикувано изображение

Тези, които са невежи ще направят лоши неща и ще отидат в ада, тези, които са невежи ще направят добри неща и ще отидат в рая, тези, които са мъдри ще отидат отвъд добро и лошо и ще постигнат нирвана. Чандракирти

Тези, които са невежи ще направят лоши неща и ще отидат в ада,

тези, които са невежи ще направят добри неща и ще отидат в рая,

тези, които са мъдри ще отидат отвъд добро и лошо и ще постигнат нирвана.

Чандракирти

Знам, че Кришна е ниргуна(отвъд САТва и ТАМас)...

А Нирвана вечна ли е?... :angry22:

Ееееееееее, нали си се отказал от удоволствията?! Сега пък искаш вечна нирвана! Публикувано изображение Не става тъй Слънчо! Първо си поживей тук и сега, щото после може и да няма Нирвана. Публикувано изображение

• Автор

Не бяха ли едно нирвана и самсара?

О, самсара е името на един от парфюмите ми... :)Публикувано изображение

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.