Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Главата не чака опашката или Да убеждаваме ли неразбиращите?

Featured Replies

• Автор

Често в човешкото общуване се разменят просто недоказани и нереални слухове. Не може да се отрече, че всяка класа, образование и мислене стават подвластни на слуха.

Ето какво ни предлага като кратко обяснение за слуховете Кирил Кунчев В: http://kunchev.blog.bg/drugi/2017/10/14/sluhovete-kratyk-obzor-na-avtori-iz-psihologiia-zavisti-vraj.1572279

3. Функции, които изпълнява слухът.

image

И още

-Слухът е параноя, която събира откъслечни и несвързани факти от действителността и ги интерпретира в унисон с потребностите или състоянието на хората.

-Слуховете са част от информация без доказателства.

-База за възникване на слуха е доверчивостта, а понякога и наивността на масата.

-Често слухът сам създава потребността, като паразитира върху нагласи, предразсъдъци и пр., като ги актуализира.

Та така за неспирното подновяване на слухове, които са намерили своето научно обяснение.

• Отговори 60
  • Прегледи 12,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не е нужно да се чака никого, според мен. Аз съм за естественото развитие, идващо от самия човек, а не наложено отвън. Може да се помогне, но само на този, който желае, и пак с уговорката, че всеки та

• Убеждаването поражда излишно съпротивление. И при настояване, ефектът всъщност е обратен. Човекът отсреща започна да отхвърля автоматично това за което бива убеждаван, защото усеща как границите на ли

• И въпросът опира да пропорциите, дали движението ще е напред или опашката ще повлече целия организъм назад. Фокусът обаче трябва да е в движението напред. 

По мое скромно мнение, в познатия ни свят, главата не може самичка да измине по-голямо разстояние, от физиологично заложеното между главата и опашката... В такъв ред на мисли, те са обречени да се движат заедно... По друг начин казано, не е съдено на главата да се движи далеч напред, пред ГЗ... Ще рече, ако иска да стигне по-далеч от текущата позиция ГЗ си, главата трябва да се  движи наедно с него... Или накратко, ако искаме да стигнем до нови хоризонти, без неразбиращите да ни дърпат назад, е повече от необходимо да ги образоваме... Веднъж образовани, те ще се убедят самички...

• Автор
преди 24 минути, darkterminal написа:

По мое скромно мнение, в познатия ни свят, главата не може самичка да измине по-голямо разстояние, от физиологично заложеното между главата и опашката... В такъв ред на мисли, те са обречени да се движат заедно... По друг начин казано, не е съдено на главата да се движи далеч напред, пред ГЗ... Ще рече, ако иска да стигне по-далеч от текущата позиция ГЗ си, главата трябва да се  движи наедно с него... Или накратко, ако искаме да стигнем до нови хоризонти, без неразбиращите да ни дърпат назад, е повече от необходимо да ги образоваме... Веднъж образовани, те ще се убедят самички...

Да.

Просто не трябва главата да е все завряна в г@з@ и да го просвещава. Той ще се довлече и без просвещение. 

Това беше и основната теза на темата. Ако някой смята, че друг е в грешка, ако смята, че оня се занимава с щуротии, дали да го вкарва в правия път или "да си гледа работата", да си върви по пътя, защото оня е свободен в избора си на интереси и думи и все някога ще стигне до истината, макар и по по- дългия път. 

Какви глави ви се мътят?Какви опашки?Тази тема всъщност,с каква цел е направена?Да убеждавате ,,неразбиращите"?Значи роди ли се спор тук,единия ще е разбиращ,другия не.Кофти обаче се получава,че всеки си мисли че е от разбиращите.

• Автор
преди 3 минути, Димитър 59 написа:

Значи роди ли се спор тук,единия ще е разбиращ,другия не.Кофти обаче се получава,че всеки си мисли че е от разбиращите.

Именно. 

Ако и двамата са неразбиращи, ще търсят коопериране на усилията за да изяснят нещата. Ако не искат да се променят- няма проблем, няма да научат кой- знае какво един от друг.

Ако и двамата са разбиращи, но с различни "истини", могат да научат един от друг нещо. Има един интересен феномен- доцентите са по- сурови от професорите. Професорите знаят, че има много гледни точки и не се заяждат заради спорта.

Ако единият е разбиращ, а другият не, но не изслушва и не се променя, а държи на своята "истина", то не е ли по- добре да го остави човек да си живее със своята истина или трябва да го просвещава? Това е проблемното поле. 

на 12.06.2020 г. в 12:44, Търсещ истини написа:

Защо паника, а не радостна еуфория? Ако някой иска да ни паникьоса, отдавна да ни е нападнал. Как мислите, какво е отношението Им към нас? На извънземните, де.

Твоето отношение към мравките какво е , ако не е изследователско ?

Иначе , този който е в състояние да преодолява Време и Пространство в Космични мащаби - какво му трябва ?

Не са рекли да изринат мравуняка - не са го направили ....с опулен поглед само .:)

Хладен Разум и Безразличие ! :nono: (привърженик съм на идеята изложена художествено в " Среща с Рама " - Артър Кларк)

На майтап казано - идват . И като ни видят хала , бързо обръщат на обратно....:lol6:

................................

А във вехтите книги е писано : " Видиш ли заспал - завий го да не се събуди ! Събудиш ли го - ще те намрази . "

На мен обаче , а предполагам и на другите тук изобщо не им пука , поради естеството на взаимодействието . За това пък :

................................

При по-задълбочено замисляне може да се види , че тук във форума , всеки в същност изследва себе си , къде е сравнявайки с другите....

"Плоската Земя" примерно , според мен е само нескопосен инструмент за сравнение....Във всички анимации за деца Земята си е кълбо.....както искаш го разбирай !:lol6:

преди 42 минути, by_chechi написа:

...,,Плоската Земя" примерно

Говориш за извънземните,после вмъкваш ,,плоската земя".Извънземните знаеш че са много напред с технологиите.Защо отхвърляме тогава модела на една голяма летяща чиния,вътре в която да се намира плоската земя.Да не би Те,след като са толкова напред,да не могат да я направят?Друга тема е,че не можем да обясним всички доказателства в двата модела.  Всъщност по голямата част от ,,обясненията" се състоят точно в това,с което е подхваната тази тема.Да се доказва че някой е тъп,а не да се дискутира или доказва че не е прав.

• Автор
преди 2 часа, by_chechi написа:

При по-задълбочено замисляне може да се види , че тук във форума , всеки в същност изследва себе си , къде е сравнявайки с другите....

Разбирам горното , все едно "мерим си ..." и съм съгласен. Само дето го намирам за чудато. Елените са блъскат за женска. Вълците се хапят за статус и това, да са близо до храната. Лисугерите показват зъби за добро леговище. Тук във форума кое е ценност?- или кавги по инстинкт? 

и като се премести някой в статус, че е по- ... от друг какво? Ще получава палчета, усмивчици и и други виртуални награди?

Ей, дигиталното не е като гениталното! Не си мерим пиш..., мерим си на к..... кожите :) 

• Автор
преди 12 часа, darkterminal написа:

ако искаме да стигнем до нови хоризонти, без неразбиращите да ни дърпат назад, е повече от необходимо да ги образоваме... Веднъж образовани, те ще се убедят самички...

Този текст оставих по- дълго време, за да помисля. И до сега се чувствам раздвоен. Едната алтернатива, която приветствам е хуманна, демократична, отнасяща се до това, неразбиращите да бъдат образовани. Другата, обратната, основана на "роденото да пълзи не може да лети" също има смисъл.

Наистина България се нуждае от образовани хора и това е задължение на безброй учители и професори, така че във форум на Калдата участниците да стават учители нито ни е квалификация, нито си личи желание сред равни да се смятаме за недоучили. Та въпреки тази всеобемна система, винаги е имало отпадащи и повтарячи... и слънцето не може да огрее навсякъде.

Винаги съм смятал по аналогия с Римския форум форумите за среща на равни. Една група римляни беседва за цената на говеждото, друга за политиката на Картаген, трета за нещо си. Излагат се мисли. Някой път се разгорещят, когато някого засегнат, но всеки може да се дръпне или да се скара по избор. Аристотел е направил школа настрани от агората/форума, в Ликея. Платон при Академ, но и той не на форума. Нютон и Галилей не са имали школи, а вторият, след като се опитал да образова съвременниците си бил осъден от инквизицията на заточение и забрана да има ученици. Сократ също бил осъден от съвременниците си за стремежът да образова неразбиращите. Интересни са и последствията от книжката на Паисий. Вече било време на книгопечатане,  пък той по античному носил в торбата си ръкописа тук и там. Да не мислите, че хората са го приемали като важен? Докато не стигнал до поп Стойко Владиславов- Първият. Та Паисий тропал на много врати, докато се отвори първата. Ще рече поучавал е навсякъде, докато намерил единият, който иска да се поучи.

Сякаш независимо от властта, от обществените възгледи, тези идеи, които са по- близо до истината и помагат в живота са се разпространили независимо от това, дали авторът целенасочено е искал да убеждава неразбиращите или не. Идеите си имат свой живот. Наистина, важно е да бъдат изложени и защитавани, но не е задължително всички да ги разбират. Обущарят нека си е уважаван майстор на обувки. Главата да гледа напред и мозъкът й да работи,  да преценява кое е добро и лошо, да решава постъпки, а опашката ще дойде, няма къде да иде. На кутрето е позволено да хапе опашката си, но опитното куче прави друго. 

• Автор

Още едно размишление по подобие (с метафори)

Свързах стръковете в научната градина с буренака и културните растения. Буренът се скубе, а сега с култиваторът се разчиства. Лоша е една градина с бурени.

Обаче кой е градинарят и кои са културните растения? В калдата от подобието следва, че пишещите са растенията, а администраторът градинарят. Предполагам и Стамат се ядосва, колко усилия трябва да хвърли за да ни убеди че земята е плоска, както и обратното. Еднакви сме.

Друга аналогия свързвам с толерантността или както някои я наричат толерастия. Ако търпим хора, които имат други разбирания за хубавото в половите отношения и си гледаме нашите предпочитания, то дали да се бъркаме в това, че някой смята Земята за тепсия, друг вижда в житените кръгове послания, трети вярва във врачки и баячки? Инквизицията не е могла да се справи с врачките, че ние ли? Да живеят. Толерантни сме. 

Слънце има и за бурените и културните растения. Или ни задушават?

преди 23 часа, darkterminal написа:

По друг начин казано, не е съдено на главата да се движи далеч напред, пред ГЗ...

те твай съдба
кът пръдне гъзо, главата да не мое да избяга

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

Предполагам и Стамат се ядосва, колко усилия трябва да хвърли за да ни убеди че земята е плоска, както и обратното. Еднакви сме.

По голямата част от фактите,които използва въобще не са никакви доказателства,а недоказващи нищо следствия,от които би трябвало да е плоска.Нещо като някой казал,че чул друг да казва,на един който видял,че приятелят му бил казал и т.н. ...

• Автор
преди 11 минути, Димитър 59 написа:

По голямата част от фактите,които използва въобще не са никакви доказателства,а недоказващи нищо следствия,от които би трябвало да е плоска.Нещо като някой казал,че чул друг да казва,на един който видял,че приятелят му бил казал и т.н. ...

...  и всеки има право на мнение, а който може да върви напред като не се оставя да го спира опашката. (кой- както я разбира)

на 12.06.2020 г. в 23:30, Търсещ истини написа:

Често в човешкото общуване се разменят просто недоказани и нереални слухове

слухът е важна част от общуването
ако за първи път видиш горяща свещ, но не си чул нищо за нея, вероятно в съзнанието ще ти изиграе някаква шега,
ще наподобиш свеща за някой предмет, за който ти е известно
именно слухът за летящи чинии, ми даде възможността да видя такива обекти, но само в съзнанието ми са такива
друг е въпроса, че не знаем какви обекти са
дали са физични явления или физически обекти
тъй де, не знаем какво виждаме

• Автор
преди 4 часа, дръндю написа:

слухът е важна част от общуването
ако за първи път видиш горяща свещ, но не си чул нищо за нея, вероятно в съзнанието ще ти изиграе някаква шега,
ще наподобиш свеща за някой предмет, за който ти е известно
именно слухът за летящи чинии, ми даде възможността да видя такива обекти, но само в съзнанието ми са такива
друг е въпроса, че не знаем какви обекти са
дали са физични явления или физически обекти
тъй де, не знаем какво виждаме

Обяснението ни сваля на земята.

Моето преживяване е следното. Къркаме си в София и виждаме светлини в северозападна посока- към Царичина. Кръгове, които се приближават и раздалечават. Изпадаме в еуфория. Обаче един от нас бил от ПВО. Свали ни на земята. В тази посока имало поделение на ПВО. Прожекторите им били такива- един се насочва в точка а другите се раздалечават около нея за да обхванат площ и засекат самолета. Като го засекат и се събират в един лъч. 

Тогава съвпаднаха следните обстоятелства: 1. ракиено време- бяхме пили 2. близост до обект, на който бе придадена мистична окраска. Повечето житни кръгове са до Стоунхендж, Ейвбъри, Сейлсбъри 3. град с достатъчна гъстота за постигане на масова илюзия. Дори и цяло село да разправя, не може да стигна до града. Имаше някаква история с НЛО в Бохот, вж. Тук, ПВО изглежда има и към Дъбник- да пази Плевенските рафинерия, ама в споменатото в статията време си е бил секретен обект и няма да кажат каква техника има там, я.. 4. близост до място, където  има специална осветителна техника. 5. непознато явление, което си има съвсем обикновен и познат произход. 6. Наличие/отсъствие на компетентно мнение от авторитет. Това поне при нас го имаше.

Обяснението ни качва в небесата.

ако в нашата компания имаше някой уфолог, нещата щяха да изглеждат такива, каквито той ни каже. Хубаво е, че народът ни се е нагледал на щуротии и е доста скептичен.

на 14.06.2020 г. в 1:37, Търсещ истини написа:

И до сега се чувствам раздвоен.

Може да е щото много философстваш. Цивилизация без образование и здравеопазване не ми я фали. Без образование ...... африка с гегата и козите, да ги пазиш от лъвовете, тук там някой банан и това е. Колкото е по- образовано едно общество, толкова по- добре живее; другото са лакърдии.

• Автор
преди 3 часа, insec написа:

Може да е щото много философстваш. Цивилизация без образование и здравеопазване не ми я фали. Без образование ...... африка с гегата и козите, да ги пазиш от лъвовете, тук там някой банан и това е. Колкото е по- образовано едно общество, толкова по- добре живее; другото са лакърдии.

Става дума за това- място за ограмотяване и образоване ли е форумът? и отговорът ми е Не. Като илюстрация ще попитам нещо и зная как ще ми отговориш: да потърся някъде си, което и сам зная. Ами ако отговориш грешно, с неистина,  по- образован ли ще стана?
И така Ако ЕМгПоле поражда ток, то би трябвало и в междузвездното пространство да има светкавици. Дали те ще са по права линия или зигзагообразни?

• 6 месеца по-късно...
на 14.06.2020 г. в 17:29, Търсещ истини написа:

Хубаво е, че народът ни се е нагледал на щуротии и е доста скептичен.

Да вярваш или да знаеш ?
Колко варианта са възможни:

1. Вярват, но не знаят много за това, в което вярват
2. Научават за нещо, но не могат да повярват
3. Нито знаят нещо, нито вярват в нещо
4. Имат много знания за това, в което вярват

Вярата има значение за знанието в смисъл че:
- възможно е първо да повярват в нещо и това да ги подтикне после да получат и знания за него
- ако някой не вярва в нещо, той предварително се лишава от възможността да потърси знания за него
(а то може да се окаже вярно)

Наивният и лековерен може да бъде излъган, но е отворен за нови знания.
Свръх-критичният не може да бъде излъган, но не е така възприемчив към неочаквани новости.

• 2 години по-късно...

Не е нужно да се чака никого, според мен. Аз съм за естественото развитие, идващо от самия човек, а не наложено отвън. Може да се помогне, но само на този, който желае, и пак с уговорката, че всеки така или иначе се развива според вложените собствени усилия.

Привърженик съм и на идеята, че твърде различни единици не могат да бъдат организирани ефективно в едно тяло (общност). Но не е и нужно. "Опашката" в даден момент може да си приобщи към друга група, съответстваща на стремежите, възможностите и нагласите й. С "главата" може би има разлика, защото тя носи отговорността за цялото. Нещо повече - тя се самоидентифицира с цялото... Но с тази посока на размишления ще оставя всеки сам да си продължи.

преди 5 часа, Just a Stranger написа:

Аз съм за естественото развитие, идващо от самия човек, а не наложено отвън.

То (развитието) винаги е наложено от вън. Самият ти живот е наложен от твоите родители.  Друг е въпроса в какво го развиваш, т.е. дали деградираш спрямо учението на псевдо духовник или градиш своята личност. 

Уви, при теб се се очертава в близко време да достигнеш своята еманация, но за сметка на това се опитваш да наложиш своята еманципация като  значима. = По-общо => Не можеш да се адаптираш към социума, но за сметка на това афишираш своята ниска култура, дори своето ниско образование. 

• Автор
преди 12 часа, Holy Diver написа:

То (развитието) винаги е наложено от вън. Самият ти живот е наложен от твоите родители.  Друг е въпроса в какво го развиваш, т.е. дали деградираш спрямо учението на псевдо духовник или градиш своята личност. 

Уви, при теб се се очертава в близко време да достигнеш своята еманация, но за сметка на това се опитваш да наложиш своята еманципация като  значима. = По-общо => Не можеш да се адаптираш към социума, но за сметка на това афишираш своята ниска култура, дори своето ниско образование. 

Имам пресантиман, че си от неразбиращите темата. 😃 

Чудна работа! В прахта диря остава основно от опашката. :) 

преди 15 часа, Търсещ истини написа:

Имам пресантиман, че си от неразбиращите темата. 😃 

Прощавай, че съм ти развалил темата. 

Принципно главата води опашката, т.е. опашката прави неща които главата е помислила по-рано. 

Наскоро настъпих гущер за опашката. Доста мърдаше докато не престана. = НО, само и единствено главата не регенерира. Отделно би следвало да си клал кокошка и цяло тяло хуква да бяга без глава. Та, как една опашка или тяло (дори) да следва главата?! = По-е- вероятно опашката и/или тялото да не чакат главата. :) 

Цитат

Да убеждаваме ли неразбиращите?

Не!!!

Lexx Sci Fi GIF - Lexx Sci Fi Science Fiction - Discover & Share GIFs

Опаиката е продължение на гръбначния стълб, която липсва при хората, докато животните като цяло я имат. Който е запознат с чакрите веднага може да направи поне най-обща връзка. При чакрите висшите функции са представени от чакрите намиращи се в главата и сърцето. Долните три чакри представят по-нисши функции. Опашката всъщност представлява продължение още по-надолу, т.е. представя етапи на развитие, вече преминати и ненужни на човека. Това разбира се са етапи в които умът липсва, действията са примитивни, напълно инстинктивни и шаблонни. Хората за съжаление до голяма степен са подвластни на модели идващи от миналото, които задържат развитието им и именно умът е който може да промени или замени тези модели, да се наложи над тях, вместо да им бъде подчинен. Много хора обичат да говорят за свободата, да я търсят, да си представят, че я имат, но свободата в действителност е именно от влиянието на това наследство от миналото.

преди 7 часа, Just a Stranger написа:

представя етапи на развитие, вече преминати и ненужни на човека. Това разбира се са етапи в които умът липсва

липсва, да :) ... но твърде много не са минали още тия... "етапи". Веселия начин е "аз съм привърженик на идеята/описанието/картинката за...".

Само да напомня, че "ПРИ-ВЪРЗВАНЕ-ТО" е състояние на "ВРЪЗВАНЕ" (принудително или приНУЖДАвано от полза или бягство). ПриВЪРЗВАнето е явление при което ПриВЪРЗАния за нещо/някой, е в състояние на невъзможност и нежелание за РазВръзване"... В плана на познанието, явление, което изразява лично отношение на "спасително (при)връзване" е понятието "Вкопчване", както и "Впиване".

Интересен при човека е именно "емоционалният аспект на приВЪРЗВАне". Именно емоционалноонезрели хора си представят и интерпретират, че състраданието и съчувствието е някаква дълбока емоционална свързаност. Това издава тяхната собствена потребност, заради съответни дефицити и проектирана като "нужда", а последствие формирана като "жадуван блян и идеал".

Друг аспект на привързването е от т.н. "чувство за дълг" ( типологии от социални "задължения", които задават и с тях се регулират социалните отношения).

Най-разпространената форма на ПРИВЪЗРВАНЕ е именно идейно-представната , чрез която се задава "черупката" и съдържанието на "описанието на света"... Това е най-разпространената от всички "привъзрвания', защото нейното формиране и припознаване е дълъг процес и това е най-баналния начин за компенсация на личностните дефицити и формираните от тях "комплекси".

Сред всички форми на привързване е налице тясна корелация между несъзнаваното и проявите на "привързване". Личностните особености са тяхно преплетени с особеностите на избраното за "привързване". А Избрания за "привързване" обособява реализация на отношения, от всички типологии привъзрзвания.

Влиянието на дефицитите и нуждата на личността да се постанови и запълни "празнините" от отхвърлените и непреработените конфликти е тотално и задава етап, който твърде многобройни личности не се справят да израснат и отработят. Резонирайки помежду си те формират  версия на "субкултура", сред която техните проблеми, описания, конфликти, дефиниции и възможности за възприятие и отражение, да са адекватни на обмена между тях.

==================

Нуждата от редене на клишенца, които да се припознаят, а после послужат за изразяване, е лична заблуда, че са "нечии". Целта на народните и популярни клишета е именно такава, и са точно за подходящия спрямо тях таргет. Подбора на клишетата, настойчивостта при тяхното утвърждение, упоритостта на защитаването им - издават техните "говорители" колко са далеч от индивидуалния си опит и куп други признаци на незрялост и личностни дефицити.

• 1 година по-късно...

Убеждаването поражда излишно съпротивление. И при настояване, ефектът всъщност е обратен. Човекът отсреща започна да отхвърля автоматично това за което бива убеждаван, защото усеща как границите на личността му биват прекрачени без неговото съгласие.

Убеждаващият също пропилява усилията си, ако вместо да ги насочи към развиване и усилване на съответната идея в него самия, тръгне да я налага. А дори е тя отсреща да се приема в основата си, при навлизане в детайли ще възникнат различия. Хората, които могат да се абстрахират от това са рядкост. ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.