Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По образ и подобие - тълкувание

Featured Replies

преди 3 минути, <:IdioibI:> написа:

дали в другите светове е така.

Не говоря за други светове, а за други планети. Но ти си се ограничил в твоЙто село, и не можеш да видиш по-надалече от твоя личен кръгозор.

• Отговори 415
  • Прегледи 29,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• То това си е априори известно и няма нужда да се доказва. Как няма да си по-висш? Кой , освен теб, би могъл да издържи на толкова ракия? При това ежедневно.  

• Бог със сигурност е много отчаян ...

• и коя е истинската форма на Бог, сигурен съм че не е човешкото тяло

преди 12 минути, Църо Арматурата написа:

"Никой до този момент дори не е виждал райските порти с очи..."

Пърпъл пък ептен.

Раят няма порти! :) Нормално е, никой да не ги е виждал. :) 

Навремето имах едно гадже, то описваше рая като коридор в който има много врати (порти). 

Рая принципно има портал. В момента в който го преминеш, то не ще съществуваш в този свят. Останалото е плод на народното творчество. 

преди 4 минути, <:IdioibI:> написа:

Това не ни пречи да постъпваме като Бог,

По никакъв начин не бих приела, че човекът е подобен на Всевишният Бог, именно поради такова елементарно мислене на милиони елементарни душици вживяващи се като богове и приписващи на Бог своите елементарни мисли и проекции !

току-що, <:IdioibI:> написа:

Раят няма порти! :) Нормално е да никой да не ги е виждал. :) 

Навремето имах едно гадже, то описваше рая като коридор в който има много врати (порти). 

Рая принципно има портал. В момента в който го преминеш, то не ще съществуваш в този свят. Останалото е плод на народното творчество. 

Дядка тая нова религия дето се появява през призмата на алкохолните изпарения е ...топ! :)
Да си ми жив и здрав!

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

Не говоря за други светове, а за други планети. Но ти си се ограничил в твоЙто село, и не можеш да видиш по-надалече от твоя личен кръгозор.

Все още не можем да ги посетим, за да разберем дали е така. 

Е, да, ограничил съм се в "моето" село, но ти пък си се ограничила в твоя град.

Навремето майка ми (вечна ѝ памет) като я заведох на "Копитото" възкликна: Боже във всеки блок едно село. 

Разликата е, че "моето" село е близо до природата и съм на 30 минути от няколко големи градове, включително Сливен. (родното ми място). От София пък .... хм ... съм на 3 часа път. 

Доволно съм видял този свят. Дори и извън България съм бил. Нещата не са по-различни. Няма как да знаеш какъв ми е кръгозора, нито да те убеждавам в това какъв е, но знам, че си неориентирана. = Това е нормално. Млада си и все още кипят хормоните в теб. 

Бъди жива и здрава. Амин

преди 4 минути, <:IdioibI:> написа:

Няма как да знаеш какъв ми е кръгозора,

Ти сам показваш какъв ти е кръгозора! 

А нашата планета е само една малка точка в необятния Космос.

Бледата синя точка на снимката е... Земята!

преди 12 минути, _Aumi_ написа:

Всевишният Бог

Няма такъв! Т.е. Бог си е Бог! Всевишния, като определение е само твое. За мен има само Бог, който е милостив и всичко което го е направил е с Любов и най-вече го е направил така, че човек да се чувства като господар в него. Да, някои са съгрешили, но на въпросните Бог е постъпил справедливо: И на двамата е отредил да не са вечни в този свят. (Образно покрай сухото изгаря и мокрото...) Но, за това е отговорен определен род хора. Уви, самата история доказва, че по всяко време възгордял се род ... бива погубван.... защото не по техните народо-обичаи се "движи" този свят, а по Божията промисъл!  

преди 1 минута, &lt;:IdioibI:&gt; написа:

Всевишният Бог

Всевишен означава който е над всичко и всички! В това се състои всевишността на Бог. Всички интерпретации относно Бог, са човешки проекции. 
Твоето его, както и това на още безброй други индивиди, си позволява наглостта да твърди, че знае Божиите промисли на Всевишният Творец.

Аз съм смирена пред Божията всевишност и не мога да твърдя, че аз или което и да е същество е създадено по образа на Всевишният.

Осъзнавам колко съм малка спрямо огромният свят създаден от Всевишния и освен да се смиря и преклоня пред Волята на Всевишния, друго нямам право да правя!

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Ти сам показваш какъв ти е кръгозора! 

А нашата планета е само една малка точка в необятния Космос.

И как ще докажеш, че това е Земята? Тя няма свое излъчване. Нещо даваш "зум", от какво разстояние е "правена" снимката? 

Снимката (поради мое незнание) по подхожда на луна или на Сатурн или Юпитер.  

преди 2 минути, &lt;:IdioibI:&gt; написа:

И как ще докажеш, че това е Земята?

Автоматичните междупланетни станции, работещи в далечния космос, понякога заснемат нашата Земя на фона на космическата чернота - също както "Касини" го направи през 2013 г. (вж. горната снимка). Нека днес да си спомним за думите на великия космически популяризатор Карл Сейгън. 

https://cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4408-2022-pale-blue-dot

преди 10 минути, _Aumi_ написа:

Всевишен означава който е над всичко и всички!

То и аз съм над всички и всичко, но не се считам за Всевишен или Бог. :) 

Чисто и елементарно е: Считам, че съм по образ и подобие на Бог, защото постъпвам като него: Всяко едно нещо което правя в този свят, го правя с Любов и да може да ме надживее в този свят. Не руша, не погубвам, а следвам Божията промисъл, т.е. този свят да става по-красив и приветлив за живота на хората и/или други твари. 

Истински смиреният човек не се възгордява, а приема, че Бог чрез него създава красотата!😊

преди 11 минути, _Aumi_ написа:

знае Божиите промисли

Да, знам я, по-точно я разбирам, което ми дава убеденост, че я зная. До момента никой не е доказал, че я разбира, т.е. изтъква свое незнание като обективна истина. 

Значи, ... хм ... не знаеш какво е смирение ... и не приемаш Божията промисъл. ОК, в този случай как разбра, че Бог е всевишен? 

преди 1 минута, <:IdioibI:> написа:

Да, знам я,

Значи твърдиш, че ти четеш мислите на Всевишният Бог?!

Е, това доколкото знам, дори и пророците не са твърдяли.

преди 31 минути, _Aumi_ написа:

Истински смиреният човек не се възгордява, а приема, че Бог чрез него създава красотата!😊

Истинският смирен човек служи на Бог. ;) Той не служи на човечеството или на конкретен човек. 

Приемайки, че чрез теб Бог прави красота, то означава, че си радикална (крайна), а това е грях! Покай се и приеми, че Бог е вечен и е сред безкрайното пространство и Земята е един от много светове които той е сътворил. 

Основната твоя грешка е, че само през теб той създава красоти, а това не е така. Има и други които създават красоти. По спомен обаче по предпочиташ да показваш грозоти, което определено не е Божия промисъл, а твои помисли за това, че в света има и грозота. => След като обръщаш внимание на грозното, то не правиш красота. Покай се и от тук на сетне показвай красотите в този свят! Уви, явно не знаеш какво да правиш с грозните неща.... или пък как от нещо грозно да направиш красиво ... мда ... 

п.п. Оставям те във форума да слово блудстваш (Из двора ми има грозни неща) и трябва да го претворя. = Няма кой да ми помогне, отново ще се правя на Бог, независимо, че е само в двор, който не е само моя собственост). Какво пък ... лесно човек може да е Бог, независимо, че е сам. :) -> От там и максимата: Един е Бог и не е такъв, ако разчита други да му свършат делата му! :) 

преди 27 минути, _Aumi_ написа:

Значи твърдиш, че ти четеш мислите на Всевишният Бог?!

Не чета, а се "вслушвам" в Бог. Отдавна вече светския живот не ме вълнува и успявам все повече и повече да я разбирам въпросната Божия промисъл. 

Отделно не твърдя, а споделям аспекти от Божията промисъл. На времето се е пишело, чрез метафори, но по-ми-харесва пряката реч, независимо, че не е съвършена, но поне мога да твърдя, че е откровена. Друг е въпроса дали другият ще възприеме въпросното мое откровение или ще се опита да го представи като лицемерие или прочие .... дори да ми сложи етикет, че съм фантазьор и незнаещ ...    

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Ако Бог се приеме като родител, следва да е родител на всички сътворени твари. А те са неизброими на брой като се почне от най-низшите и се стигне до най-висшите обитатели на тази планета. Всички ли те са създадени по образа на своят родител Бог, или само човекът, който поради егото си се е възгордял и си е въобразил, че само той по образ и форма може да прилича на своя Създател?!

Очевидно всички живи същества и по-точно духът им. Защо да е само човекът? Защото тялото е само инструмент. Всяко живо същество е било, е или ще бъде някога човек. Не знам защо наричаш осъзнаването на божественото начало в себе си гордост. Това първо не е някакво предимство, защото божественото е във всички. Второ, както казваш, има същества, които са развили този потенциал в много по-голяма, невъобразима за нас хората степен. Напротив осъзнатостта и степента в която хората са овладели себе си и света е изключително ниска. Осъзнаването на божественото начало в себе си носи надежда, посока и смисъл на съществуването ни, защото застоят е смърт. То носи и отговорност, защото ние сме най-висшата форма на живот на тази земя и носим отговорност за всички други същества на нея, както и за планетата като цяло. А ако тя бъде унищожена, развитието ни ще бъде прекъснато за стотици милиони години, докато бъдат създадени подходящи конкретно за нас условия за живот и развитие другаде.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

На 6 ракий Ауми Свети дух излиза през ушите....

Баси и ужаса тука...

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Това е още по-голямо възгордяване. Човек може да опитва да живее според божиите закони и да е изразител на божията воля, но зад действията винаги ще стои той самият, колкото и да осъзнава единството си с всичко съществуващо и да е воден от надличностни мотиви.

преди 34 минути, Theros написа:

Това е още по-голямо възгордяване. Човек може да опитва да живее според божиите закони и да е изразител на божията воля, но зад действията винаги ще стои той самият, колкото и да осъзнава единството си с всичко съществуващо и да е воден от надличностни мотиви.

Доста си го усукал това твое умозаключение. 

1. Божи закони няма! Да, има канони, но те са на конкретна Църква (сбор от хора), които изповядват вярата в Бог. = Бог е дал на човек свободна воля или да е сам или да е със себеподобен/и или да е в група, но основното е, че определени грехове не приема да се считат за богоугодни. Да, Бог знае, че човек е податлив на съгрешения, т.е. към определен вид грехове проявява милост, а към други ги подлага на изпитание, чрез които човек да  може да повярва в него. Именно към атеистите Бог е по-строг и понякога живота им не стига, но дава шанс на децата им. (Ако въобще са създали деца...) Иначе наследството на въпросните става светско притежание и биде присвоено от по-вярващи. -> Това е поради основен факт: Един атеист винаги се съмнява! = Винаги се колебае дали стореното от него е добро или лошо. 

2. Божията воля е: Човек да е господар в този свят.  Да считаш, че на едно животно стремежа му е да е човек не е само утопия, а лъжа! => Това, че някои обличат домашните си любимци с дрехи, то това не значи, че животното е човек или пък в бъдещия живот ще е човек. В животните не им е вдъхнато Светия дух! Да, те имат някакъв живот, но изцяло зависи от човек. Друг е въпроса дали човек ги възприема като своя собственост и е склонен да убия човек, но да запази животното.

3. Човек не изразява Божията воля, а изповядва вярата си в Бог. Груповите вярвания в Бог си съграждат храм, но това не пречи да превърнеш своя дом в храм и да имаш своя индивидуална вяра в Бог. Историята е показателна в това отношение, т.е. след като не ти позволява местната власт да съградиш храм, то  превръщаш пещера или дълбаеш в скалата такъв. "Прескочи" до Кападокия, за да разбереш как се съхранява вярата в Бог. Или виж как християнски храм го превръщат в джамия по политически причини или поради това, че из териториите няма вече християни.  

4. Човек не стои зад или преди действията си. Той е отговорен за тях, но преди да го съдиш, то трябва да се обследва мотива му, особено, ако е "воден" от над личностни мотиви. 

Не мисля, че си дорасъл, за да съдиш другите, поради това, че се изразяваш сложно и поради това вероятността да подведеш други е 99,99999 %, а останалото е съшито от твои предразсъдъци. 

При тебе няма възгордяване, но за сметка на това има задълбочена склонност към  вярвания в заблудата. 

Бог не принадлежи на никоя религия! Друг е въпроса, че някои не признават че е един, а настояват за множество от богове или въздигат култ към конкретен човек. Трети и четвърти и прочие са въпросите свързани с начина по който човек трябва да изповядва вярата си в Бог. Някъде споменах, атеистите са чистачите в този свят. (от духовна гледна точка са на най-ниското ниво), но така е: Бог по един или друг начин им изпраща предизвикателства и съм виждал човек, който до 30-на възраст е бил атеист, но определено "изпитание" го е довело при вярващите в Бог. 

Принципно всяко възгордяване е до време. Всеки обаче по своя воля може да се покае, а на по-късен етап да се смири на Божията воля и започне да живее праведно, а не по правилата на светската власт. = Не всяко незаконно деяние е противозаконно.  Все пак въпросните закони и/или канони са създадени от човеци. 

Мир вам! 

преди 6 минути, &lt;:IdioibI:&gt; написа:

Божи закони няма!

Ами кажи на гравитацията да спре да действа или на тялото си, че няма нужда от храна. Някои неща са неизбежни. Човешката свобода е в рамките определени от божията воля. Това е локална и ограничена свобода и винаги ще остане такава, въпреки че с времето границите й ще се разширяват.

... Ако помислиш, дори и логиката е вид ограничение, но всеки се радва, че света е логичен, иначе не би могъл до съществува.

преди 3 часа, Theros написа:

Човешката свобода е в рамките определени от божията воля.

Бог. Божията воля е била друга, но човек е съгрешил и затова го е лишил от вечността в този свят. Въпреки това му е дал свободна воля да избере дали след кончината си да е до него във вечността или да бъди съден по греховете си, т.е. да бъде възкресен след свършека на този свят или да "потъне" в забвение ... 

преди 21 часа, Theros написа:

Бог е създал човека със способността да се променя и развива.

Абсолют, в качествата на който нямат място промяната и развитието, бил създал свят и нещо си точно с "тия способности" ли? :)

Ей нямат край малоумните податки из раздела. И то - само от едни и същи никове.

преди 18 часа, &lt;:IdioibI:&gt; написа:

И в жена може да го съзреш, защото е човешко същество.  = За разлика от другите, то знам, че има видения, които човек не знае как му са възникнали. НО, уви, аз по друг начин съм усещал Бог. Само веднъж волно съм се "откъсвал" от плътта, т.е. все едно не си в тялото си.  Да, странно е да виждаш (да усещаш, възприемаш, чувстваш) тялото (плътта) си извън себе си ... 

Това е достатъчно доказателство за теб , за да свидетелстваш за Бога , задгробния живот и ценността на Вярата .

преди 6 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Това е достатъчно доказателство за теб , за да свидетелстваш за Бога , задгробния живот и ценността на Вярата .

небесен живот....

Значи, пропускаш едно нещо. Забравяш, че "началния" ми живот е бил в миналия век, който бе изцяло подчинен на атеизма, което означава, че сам "закърмен" с критичния подход към Метафизиката . "Задгробния живот" е словосъчетание из старите религии. Новите религии "стъпват" върху словосъчетанието "небесен живот". ;) 

Съзнателния ми живот бе изпълнен с множество изпитания. След поредно такова осъзнах, че човек без религия бавно и постепенно губи човекът в себе си и започва да живее като твар, т.е. ден за ден. = Което означава, че доволно грехове съм натрупал. След размисъл и след определен пореден случай реших да се откажа от съзнателния си живот. Да, и сега живея ден за ден, но дните ми изцяло зависят от мен, а не от ритъма на цивилизацията. Младите ме охарактеризираха по модерно му с понятието "спрял".  (имало е такива които са ме наричали "миришеш на пръст", а други /както и тука/, че алкохола ме е  "развалил" и ме е направил "палячо" или глупак) 

Дали ме вълнува „след, отвъд“ този свят"?! -> Не! Рано или късно ще стане., но за мен по-важно вече е Вярата. Тя все пак се основава на нещо. Религиозният човек е като човек който си е ампутирал единия крак.  Атеистът пък другия. При първият има доволно предразсъдъци, а при вторият има съмнения. Стигнах до извод: Само с вяра, но без убеденост, човек не може да напредне в своя духовен живот. = Консервативен тип съм!!!

И стигаме до моя избор:  Да съм християнин и комунист. Първото е защото християнството като религия е първото което заговаря (започва да рекламира) за небесния живот, а второто, защото е първото което заговаря (започва да рекламира) за светло бъдеще на децата ни. Всеки родител знае, че по-ценно от децата му няма. Идва момент в който физиологически вече си амортизиран, т.е. вече не си дееспособен, и затова трябва да се оттеглиш. Останалото е Божа работа и от това как си възпитал децата си. Те, нашите деца, са ни съдникът дали  ще сме в Рая или ада. За мен е по-важно вече когато си "замина" от този свят да съм до Бог. 

Та, в детството съм бил щастлив, зрелостта ми бе буйна и изпълнена с емоции, и сега когато съм пенсионер съм се "потопил" в свое блаженство. То, за някои може да е мизерно, за други пропуск за "златни години", но за мен е доволно. 

Отдавна не давам доказателства за това дали има Бог, нито пък свидетелствам, а вече изповядвам вярата в Бог и следвам неговата промисъл.

Аз казах!  

п.п. Не знам дали живота ми до момента е бил достоен, но знам, че е бил обграден от доволното и удовлетворението си след свършека на дадена дейност. Уви вече дейността ми е противопоказна. На който не му изнася този свят, то има способи по-рано да се "изнесе" и да се прероди дори, за да заживее както на него му харесва. :) Младите да дерзаят, а не из интернет да ръсят чужди мъдрости! = Всичко е измислено!!! Ползвайте го по предназначение и в името на бъдещето на вашите деца, внуци и правнуци и т.н.! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.