Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да се справим с емоционалните си тригери

Featured Replies

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Глупостите по "разликата на английски и според кое и кого" са просто игрички за невежи, след като на който и да е език - опита да се анализират поредица от събития, се разгражда първоначално на "причина и следствие от нея" ( :) е, някои си остават дотам... може би защото повече не могат ).  Дали ще се нарече спусък, според кой на английски било едно, а на български друго, дали според "травма" и какво точно означава това... са просто чесане на сърбежи и празно бърборене, за да се избяга от същността.

“Ако наименованията не са правилни, езикът не е в съответствие с истината на нещата.” Конфуций

За мен е от значение да се насърчава ясното мислене и ясното писане чрез ограничаване на терминологичната дезинформация и объркване. Психологията има отдавна ясно определена терминология, а Гугъл винаги може да бъде ползван за справка, вместо да се пишат измислени думички, като Идент и прочие, когато може да се ползва съответната терминилогия.

В науката е така, в бизнеса е така. Не мога аз да изпратя измислена думичка на контрагента си вместо “поръчка” и да очаквам той да не ми изпрати нещо, което няма нищо общо с това, което съм имал предвид.

Като държиш да си по същността, ползвай терминологията, за да се избегне наистина празното бърборене.

Аман, че трябва да се обясняват очевидни неща.🙄

• Отговори 509
  • Прегледи 30,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Отново липсва думичката АЗ, липсва първо лице, ед. число в изказа и израза, Липсва заявка че става въпрос за някого, за когото нещо си е "дрън-дрън, празно, мисли... както и някакво съждение... Чие е

• 😳 Правилно ли ви разбрах, че темата е пусната с единствената цел да си натискаме бутончетата и да си гледаме сеира? Наистина ли смятате това за предизвикателство? Защо?  (Допълненията в с

• Силата на клишетата е поразителна, но специално за себе си не намирам, че ако би се сбъднало такова 'пожелание' би било 'добро'. Обаче от друга страна - аз съм си "крив човек" в сравнение с "прав

Публикувани изображения

• Автор
преди 42 минути, marv написа:

Ако наименованията не са правилни

Няма "правилни " наименования, а само конвенционални. Конвенцията няма стойност на закон, нито на 'единствено' положение.

Схоластиците нямат стойност на законодатели, нито на законотворци или каноници.

Наивното е да вадите цитати, само и само за да подкрепите личните си убеждения, според които вие сте прав, правилен, правите правилно нещата, мислите правилно... Това го правят всички на които им е невъзможно да мислят отвъд подражанието.

Убеждението на някого за нещо си, което и да е то - не е нещото.

Идент и прочие

"Прочие"то... :) си го запазете като изразно средство за "науката, бизнеса" и останалите архаизми и нелепости, които снасяте в опита да преживеете форумния си образ.

Като държиш да си по същността, ползвай терминологията, за да се избегне наистина празното бърборене.

Не налагайте личното си мнение като вселенски меродавно, колега. :) Едно - че няма да ви мине номера, и второ - че тия номера вече са в някакви отминали филми, в които вие сте поставяли условия, задавали сте посоки, съвети и сте го играли на важен и значим, в сравнение с околните.

Нахаканите схоластици, нямат стойност на нещо друго, освен бърборковци. Много са ви важни утвържденията, но са плитки и твърде матрични. С нищо не сте оригинален, особено с имитацията на някакви ваши представи за интелигентно общуване. Но от него сте твърде далеч. Просто моделите ви на поведение, израз и надувка са от средата на миналия век - когато сте ги заучили.

За мен е от значение...

а за мен е от значение друго.

преди 18 минути, _ramus_ написа:

не налагайте личното си мнение като вселенски меродавно, колега.

Ай на ... :) Тук няма колеги ... :) Или, какво, работиш за Калдата и си нещо против шефа ли?! :) 
Та разберете се със шефа си бе ИИ-чо. :) За какво сте тук и кои са ви колегите и за какво се борите ... :) или работите ... :) или пък зло хулите ... 

• Автор
преди 46 минути, marv написа:

Психологията има отдавна ясно определена терминология, а Гугъл винаги може да бъде ползван за справка,

Когато остане за психологията да правите справка в Гугъл... при това с "цитати от Конфуций" значи че си нямате нищо общо с психологията, а с някакво народно творчество и популярна митология относно нея.

Проблемите на някои хора, с някои думички и порива им да внасят ред спрямо техния вътрешен хаос, няма връзка с никой друг, освен с тях. Оправяйте се както можете - другите какво общо имат с проблема ви?

преди 11 минути, _ramus_ написа:

Когато остане за психологията да правите справка в Гугъл...

Ти вземи, че направи разлика между психология и психиатрия ... :) Определено някои материали по отношение на патологията не ще намериш в нета ... :) 

п.п. Все пак раздела е психология, а не психиатрия ... :) И се споделя за психологични проблеми, а не психиатрични ... :) 

п.п.2. Да, може да имаш психологически проблеми, но те да не са психиатрични и за това е раздела, т.е. да се споделя личния опит по отношение на психологичните неща в живота, за да придобие някакво познание за нещата свързани с психологическите процеси които всеки от нас изживява или пък е преживял някакъв си психологически момент който е натоварил психиката му, и от който му е трудно да "излезе" сам. Няма пари, за да си плати за специалист ... Примерно ... 

преди 11 часа, marv написа:

Разбирам ви, но на английски тригър се употребява във връзка с травма. Когато се говори за емоции, се употребява cause(причина) not trigger. Такава е терминологията. Когато се употреби тригър, е ясно, че става дума за ПТСР.

От препоръчаната статия за емоциите в уики се налага да препиша всички употреби на тригер

Цитат

In practical terms, Joseph LeDoux has defined emotions as the result of a cognitive and conscious process which occurs in response to a body system response to a trigger.[33]

To account for different types of emotional experiences,[74] James proposed that stimuli trigger activity in the autonomic nervous system, which in turn produces an emotional experience in the brain. 

An example of this theory in action would be as follows: An emotion-evoking stimulus (snake) triggers a pattern of physiological response (increased heart rate, faster breathing, etc.), which is interpreted as a particular emotion (fear). 

An example of this theory in action is as follows: An emotion-evoking event (snake) triggers simultaneously both a physiological response and a conscious experience of an emotion.  

Therefore, Cannon also argued that it was not anatomically possible for sensory events to trigger a physiological response prior to triggering conscious awareness and emotional stimuli had to trigger both physiological and experiential aspects of emotion simultaneously.[79] 

Rather the bodily changes themselves perceive the meaningful content of the emotion because of being causally triggered by certain situations. 

He has said that the amygdala may release hormones due to a trigger (such as an innate reaction to seeing a snake), but "then we elaborate it through cognitive and conscious processes".[33] 

Lisa Feldman Barrett highlights differences in emotions between different cultures,[110] and says that emotions (such as anxiety) "are not triggered; you create them. 

People can also provide positive or negative sanctions directed at Self or other which also trigger different emotional experiences in individuals.

В цитираното виждам, че стимулът поражда емоции и в такъв смисъл се използва думата тригер. За мен не е проблем, че бива използван и като стимул, отключващ връзка с травматично преживяване, но не е само това, т.е. не е само връзката тригер- посттравматичен стрес. Дори тя не е основна. По- скоро ПТСР не може без тригер, а не обратното. Тригер=стимул, си има и без ПТСР

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Всяка наша реакция така или иначе е в отговор на нещо.

Така е. 

Пак във връзка с електронната схема тригер, искам да намеря мястото на този психическия  тригер. Както го описват, той е стимулът от средата, нещо извън човека. Всъщност "спусъкът" е в човека, принадлежи му и именно по тази причина "можем да се справим" с него. Става дума за нашето ВЪЗПРИЯТИЕ на ситуацията. Когато гледаме змия в терариум изпитваме едно, при препарирана в музей- друго, при жива на пътеката- трето. Интересното е, че препарирана змия на пътеката ще предизвика същото изживяване като живата, защото ние сме я ВЪЗПРИЕЛИ, че е жива. 

В този смисъл, повлияването е като се измени възприемчивостта, резистентността към стимула от страна на възприятието. Може би "десенсибилизация"- страдащият от офидиофобията- страхът от змии, който се е появил без травма, но може да започне с рисуване на змия, гледане на змия във филм и т.н.

преди 16 часа, _ramus_ написа:

Когато остане за психологията да правите справка в Гугъл... при това с "цитати от Конфуций" значи че си нямате нищо общо с психологията, а с някакво народно творчество и популярна митология относно нея.

Фалшиво. Това изказване няма нищо общо по смисъл с онова, което написах.🙄

преди 14 часа, Търсещ истини написа:

Тригер=стимул, си има и без ПТСР

Има да. Ползва се в икономиката, маркетинга, продажбите, социологията, литературата, дори в поезията.

В психологията обаче този термин за първи път се ползва по отношение на ПТСР, в последствие започва да се употребява в същия смисъл и при други разстройства, а напоследък се употребява дори във форум Калдата.🤣

Представете си, че съзнателното ви аз е мравка, която е убедена, че целеустремено и амбицирано се движи в посока юг. Постепенно оттегляме фокуса от мравката обаче и забелязваме, че тя, всъщност, е на гърба на слон, който се движи в посока север. Слонът е вашето несъзнавано.

😉

преди 14 часа, Търсещ истини написа:

думата тригер. За мен не е проблем, че бива използван и като стимул

Значи, ако тригера работи нормално, т.е. функционира, то стимула води до позитивно изживяване. (Може емоцията да е отрицателна, но изживяването да е в "полза" на субекта...) Повреден ли е (примерно е изгорял...) то има проблем. Чак тогава се налага някакво справяне с въпросния тригер. Примерно: Трябва да се подмени ... или ремонтира. Няма как сам човек да бръкне в съзнанието си. Трябва друг да го направи, за да заработи отново въпросния тригер или стимул ... 

Пак да повторя: Първичното е когато има проблем. В някои случаи субекта не осъзнава, че има проблем. Затова и не е възможно човек сам да се справи с емоционалния си тригер или стимул. 

Забележи в кои моменти филм по ТВ-то се прекъсва и се пуска реклама. Забележи и кога се рекламират неща за перисталтиката. :) Затова не трябва да се яде пред телевизора ... :) Примерно ... :) 

преди 1 час, marv написа:

Фалшиво. Това изказване няма нищо общо по смисъл с онова, което написах.🙄

Не му обръщайте прекалено внимание.

За него няма значение какво сте написал. Важно е да се заяде за пореден път.

Неговата цел е да принизява всеки пишещ тук, без значение колко сте интелигентен и колко смислено обяснявате и пишете.

на 25.06.2021 г. в 18:58, _ramus_ написа:

некакъв рамус се спряга тука...:lol6:Некъв урунгел дето въобще не е човек, всъщност...

Къв е тоя и на къв се прави, въобще в калдата? От няколко години го следя - то няма такава надувка, а е толкова елементарен, глупав и небрежен.

Освен това е зъл, нескопосан простак, дето обижда, хули и напада малките нежни форумни души, руши им форумната игра и само се кудоши и подиграва с умните, смелите, начетените, добрите и мъдрите списващи тук.

И най-вече - щото им завижда и гледа да ги обиди, нарани, само и само да им покаже че е над тях.

Аман от такива надувки като него, с голямо его, взряни в пъпа си самовлюбени и надменни тъпаци.

Е тва е свободата на словото :lol6:

:bubblegum::*  Предния ти "емоционален отговор" на каква "най-бърза форма на психичен реактивен "отговор" на случващите се събития и тяхното психично отражение" се дължи?  Да не би да е от

преди 23 часа, _ramus_ написа:

Няколкото основни, (които) са инстинктивно постановени.

, и са свързани със "защитаването на територията", но пък чрез стратегията на мимикрирането..."аз не съм този, които написа това, което написах" ....и пуфффф ....изхвърли си мастилото....Сепияяя....ти на Спонджи ли ще се опитваш да се измъкваш?!?:lol6:СпонджБоб игри - Игри онлайн 6igri.bg

преди 23 часа, _ramus_ написа:

Всички практики за вътрешна работа са някаква разновидност на подготовка и реализация един основен принцип - ПРЕКЪСВАНЕ НА ТОЗИ ПОТОК до неговото пълно стопиране чрез изход от него. А това е огромна и сложна задача... която отгоре на всичко носи и рискове.

Като всеки процес и този също е постепенен, поредица от постепенни наслагвания. Всеки етап е и подготовка за 'следващата стъпка". Невъзможно е да се прескочи етап, защото няма как да се реализира 'следваща стъпка'.

Що описваш "огледални" процеси, без да уточняваш, че са такива?!? За да се "прекъсне некъв ПОТОК" значи да се "развие рулото от наслагвания" които го обуславят....и решението, според теб, е да се "намотае друго руло от наслагвания", "стъпка по стъпка"!

Аз поне - не съм съгласен с твоето мнение в двете му части.  ....както и "обобщението" ти за "всички практики"...да не би да познаваш "всички"?!? тва дори и за теб е прекомерно да го изкажеш...вероятно съм те разбрал погрешно?!?

В крайна сметка "справянето с емоционалните тригери" чрез "заместването на схемите" с други е част от НЛП терапиите, но те не са меродавни, а просто подход със спорни практически резултати.

на 26.06.2021 г. в 6:47, marv написа:

Не разбирам как холотропното дишане се оказва фактор за някаква значимост?

Правилно! Не сте ме разбрал!

Всеки човек живее напрактика и нищо не му бива спестено.

Спестява му се! От него самият идва "спестяването", а пък уж го отбелязвате в друг пост?!?!

на 26.06.2021 г. в 7:41, marv написа:

Тук пък разбирам, че имало някаква специална игра на “натисни му тригърчето и му гледай сеира”, което вече тотално ме довърши. Ей, голям смях!

ОтНово не сте разбрал! Изглежда тези "игри" са за напреднали, които се смеят по друг начин, а не лекичко, слабо, инфантилно-неразбиращо. 

New Age духовни практики като ценз за значимост и стойност?

Пък и изглежда, че обичате да етикетирате, нещо което ако се изпита на практика, няма значение "ню ейдж ли е", "БДЖ ли е", "ВиК ли е".

Но пък с "етикетирането" е добре да се внимава! Щото понякога "слагаме" различни "етикети" на едно и също нещо.

п.п. изследването на Вниманието не може да даде сигурно постигане на наднормално ниво на Внимаване. Щото колкото и да сме внимателни сме ограничени от собственото ни невежество, което "скрива" за нас от самите нас. А като "вярваме", че сме "доста компетентни", ръсим и глупости като следната:

преди 20 часа, dioib написа:

п.п. Все пак раздела е психология, а не психиатрия ... :) И се споделя за психологични проблеми, а не психиатрични ... :) 

Това е типичен пример за невежество и "лепене на различни етикети" на едно и също нещо като казус, но пък с апломб на кръчмарски многознайко, изявяващ се пред пенсионерките от кварталния клуб за пеене - "Поетична мисъл".

преди 6 часа, marv написа:
преди 20 часа, Търсещ истини написа:

Тригер=стимул, си има и без ПТСР

Има да. Ползва се в икономиката, маркетинга, продажбите, социологията, литературата, дори в поезията.

В психологията обаче този термин за първи път се ползва по отношение на ПТСР, в последствие започва да се употребява в същия смисъл и при други разстройства, а напоследък се употребява дори във форум Калдата.🤣

Представете си, че съзнателното ви аз е мравка, която е убедена, че целеустремено и амбицирано се движи в посока юг. Постепенно оттегляме фокуса от мравката обаче и забелязваме, че тя, всъщност, е на гърба на слон, който се движи в посока север. Слонът е вашето несъзнавано.

Потвърди се, че имате възгледи, основани на научна парадигма, коренно различна от моята. Няма лошо. 

Доколкото съм "Търсещ истини", а не "Налагащ истини", нямам някакви значими конфликтни точки с мнението ви. 

Имам обаче питане, това с мравката и слона към мен ли е отправено?

• Автор
преди 10 часа, kipen написа:

Аз поне - не съм съгласен с твоето мнение в двете му части. 

може би през твоят прочит ти си чел някакво "мнение"?

Но не е. Заради това мнението на някого, спрямо нещо, което не е мнение, на друг - няма съответствие. Разбира се - за втория. За автора на мнения - си е по неговото.

Схващаш ли разликите в 'двете страни'?

За да се "прекъсне некъв ПОТОК" значи да се "развие рулото от наслагвания" които го обуславят ( !!! ми - нищо такова )

....и решението, според теб, е да се "намотае друго руло от наслагвания", "стъпка по стъпка"! ( !!!ми - нищо такова)

ето това визирам - още от началните предпоставки като "полетиш някъде" и... дотам съм.

Нуждата все пак да отразиш нещо, без значение за теб дали има качество, без осмисляне, без нужда от вникване... и вече ти е познато, вече имаш мнение. Ми, ок!

на едно и също нещо като казус

всъщност не е едно и също - като казус или вектор и ти чудесно знаеш това.

Предния ти "емоционален отговор" на каква "най-бърза форма на психичен реактивен "отговор" на случващите се събития и тяхното психично отражение" се дължи?

сигурен ли си че въобще разбра какво, и защо го написах? Дори съмнение поне - че си наясно толкова че да имаш мнение по него?

Мда…прочетох в другата тема, че ramus е музикант.

Това обяснява напълно защо човекът се фантазира за психолог и употребата му на твърде…хм…странни термини.🤣

Духовната практика, разбирам, била на почит тук, а не сериозното знание.

Успех, дерзайте по духовните пътеки, мили люде, аз предимно ще ви чета. Някои никове са толкова сладки в предвзетата поза на духовно израстнали, че са неспирен източник на искрен смях за мен.🤣

За дамите моите почитания и 🌹😘

преди 4 часа, _ramus_ написа:

може би през твоят прочит ти си чел някакво "мнение"?

Но не е. Заради това мнението на някого, спрямо нещо, което не е мнение, на друг - няма съответствие. Разбира се - за втория. За автора на мнения - си е по неговото.

Схващаш ли разликите в 'двете страни'?

Алооо, Сепия! Недей да се превземаш!!! Схващаш ли разликата?!? Или ще продължиш с предвзетото ти отношение?

Като пишеш нещо четеш ли си го...то бива да си толкова вяврващ в собствената си правота, ма не изнаглявай!

"Всяка практика за вътрешна работа" била "разновидност" на "подготовката" за прекъсване на "вътрешния поток", заместващ "живеенето" с "преживяването" - ОК. Ами каква е механиката на тази "подготовка", бре? - "стъпка по стъпка", "наслагвания", последователност. Всичко това си го написал ти, а аз просто изказах метафората с "развиването на рулото"....или и за това ще ми "изпедантясаш"?!?

При положение, че да се "превърне" в "заместващ" "ПОТОК" значи има също наслоения, от множество етапи.... и всъщност, за да се реализира "спиране на потока и изход"(както си се изразил), то се изисква(по твоето мнение) реципрочно реализиране на идентичен процес.

Реципрочен на този, който преразказах с цитарани твои думи в предното изречение. Но ще взема и да ти цитирам изложението за "завиването", че пак ще ми се "врътнеш като годпожица"

на 26.06.2021 г. в 11:29, _ramus_ написа:

....Чувствата и преживяванията от своя страна пораждат емоции и нови чувства... и нови преживявания... Постепенно се образува ПОТОК от тия, който задължително има тенденция да се 'запълни' за да се заличат "прекъсванията". Когато това се насити достатъчно - вече е започнало изместването и интервенцията в дяловете в които се реализира усещането за екзистенция. Подменя се цялата картина на ЖИВОТА и така ЖИВЕЕЩИЯ сред нея постепенно потъва в собствения си сложен микс от заместители.

...Всички практики за вътрешна работа са някаква разновидност на подготовка и реализация един основен принцип - ПРЕКЪСВАНЕ НА ТОЗИ ПОТОК до неговото пълно стопиране чрез изход от него. А това е огромна и сложна задача... която отгоре на всичко носи и рискове.

Като всеки процес и този също е постепенен, поредица от постепенни наслагвания. Всеки етап е и подготовка за 'следващата стъпка". Невъзможно е да се прескочи етап, защото няма как да се реализира 'следваща стъпка'.

Е кво толкова не схвана в метафората ми с "развиващото и завиващото се рула", с която обобщих мнението ти?!! Да, МНЕНИЕ е! Освен ако в твърденията си не изхождаш от позиция на пълната истина, от познаването на.. и спрямо която... даваш и оценки. О, велики.....Сепия....поне прегледай архетипната страна на двата героя, тъ дъ се припознаеш в Сепия....ти неповторимия, който ма хипер точно се вписваш в повторителен модел на детски анимационен герой. ...та и аз покрай теб като Спондж Боб.

Вече ми се вписваш перфектно в профила на самозатворилия се в собствената си представа за ЖИВОТА социопат, но естествено, за човек с този профил, написаното от мен ще бъде омаловажено. Така, че поздрави от мен! Схвана ли, че има и друга страна, кът си написал все пак за "две страни"? ..."идеализъм" може и да е от "идеал", ама може и да е само от "идея", а не основно "материя"...

Схващаш ли изобщо, че всичко което описваш в психологически насочените ти изказвания е за патологични ситуации при "ултрарелигиозни" хора, ама спрямо теб, спрямо твоята "инерциална система", и така се самоизолираш (доказа, че е съзнателно), но и се самовъзвеличаваш неусетно и за теб? (по-добре си психически от религиозните последователи - завидно постижение!!!)?  ....а пък и е твърде вероятно да са отражение на "зациклянето" ти по траекторията на "вътрешния ти път" дето уж можеш "да откриеш изход", но по-прилича да въжделееш за това?!? Това си е твоя работа, но Перфекционизмът, когато избие на Педантизъм, винаги се съпътства и от Тесногръдие.

преди 4 часа, _ramus_ написа:
преди 15 часа, kipen написа:

Предния ти "емоционален отговор" на каква "най-бърза форма на психичен реактивен "отговор" на случващите се събития и тяхното психично отражение" се дължи?

сигурен ли си че въобще разбра какво, и защо го написах? Дори съмнение поне - че си наясно толкова че да имаш мнение по него?

За кво да анализирам едно детинско регресиране?!? Да взема отново да чета какво пише Диоида, а? Да "влизам в чужди водовъртежи", ли?!? Написах ти, че мога и да съм сериозен, ама ти така и няма да повярваш, че е лесно да се сменят Его-състоянията! Но твоята "транзакция" (покана за игра от "дете" към проекто-тайфата, та и "асистентчето", "колегата" ти, веднага се отзова с "бунак") е типичен пример за "залитане" към "Е-сферата", в която не "откриваш ползи", но "поканите" ти у всека тема налични..

......аз поне нямам проблем да говоря на жаргона, които налагаш, за разлика от новия, дето прочетох, че "Идента" му е трудно да го идентифицира като "Идентичността", ама и без тва се себезаяви като принадлежност с "цветенцето и целувката". Ауми ще му разкаже с висшия си интелект и неповторим стил на писане как се чувстват "негърчетата в Судан", щото не са й у дома....тогаз бързо ще смени формата на вярванията си, както се вижда че е склонна да го прави в зависимост от чувствата си накъде са я подхванали всяка сутрин. А пък той ще има възможност да се изяви като достолепен защитник, рицар, пазител на "беззащитните деца", но зовящ пораснали такива - "льольовци" и т.н., без да разпознава, че става въпрос за един и същ типаж в различни етапи на развитие.

преди 4 часа, marv написа:

Духовната практика, разбирам, била на почит тук, а не сериозното знание.

Интересно! Отново използвате думичката "разбирам"! Но този път я комбинирате в изречение, в което внасяте изкуствен антипод "духовна практика-сериозно знание"?!? Изглежда сте лаик и в двете щом ги опонирате в съзнанието си, а по средата декларирате и "разбиране".  ...вече съм сигурен, че си нямате представа защо споменах холотропното дишане, което НЕ Е "духовна практика" в смисъла на "етикетчето" дето си ползвате да залепите на дамаджаната, в която явно доста "неща" сте си напълнили..

Колкото и да е "интересна темата", познанието за това как да подпомогнеш в "справянето с тригерите", ще дойде когато не "делиш" на "мои" и "твои". Дотогава ще сте поредния егоцентричен суетник, с неовладяно чувство за власт, който в лицемерните си представяния пред хората, зорлем ще скрива кухия си живот в личността и конкретно в социалната роля, с която се идентифицира и произтичащите от това властови мотиви в поведението.

преди 5 часа, kipen написа:

Интересно! Отново използвате думичката "разбирам"! Но този път я комбинирате в изречение, в което внасяте изкуствен антипод "духовна практика-сериозно знание"?!? Изглежда сте лаик и в двете щом ги опонирате в съзнанието си, а по средата декларирате и "разбиране".  ...вече съм сигурен, че си нямате представа защо споменах холотропното дишане, което НЕ Е "духовна практика" в смисъла на "етикетчето" дето си ползвате да залепите на дамаджаната, в която явно доста "неща" сте си напълнили..

Колкото и да е "интересна темата", познанието за това как да подпомогнеш в "справянето с тригерите", ще дойде когато не "делиш" на "мои" и "твои". Дотогава ще сте поредния егоцентричен суетник, с неовладяно чувство за власт, който в лицемерните си представяния пред хората, зорлем ще скрива кухия си живот в личността и конкретно в социалната роля, с която се идентифицира и произтичащите от това властови мотиви в поведението.

Да, толкоз съм тъп, че чупя тъпомери. 😜

• Автор
преди 6 часа, kipen написа:

Реципрочен на този, който преразказах с цитарани твои думи в предното изречение

Напушен ли си бил като си писал това? Или това:

идеализъм" може и да е от "идеал", ама може и да е само от "идея", а не основно "материя"...

:)

Схващаш ли изобщо, че всичко което описваш в психологически насочените ти изказвания е за патологични ситуации при "ултрарелигиозни" хора, ама спрямо теб, спрямо твоята "инерциална система", и така се самоизолираш (доказа, че е съзнателно), но и се самовъзвеличаваш неусетно и за теб?

Ми не - не схващам, но като гледам ще ми го "преразкажеш" и ще взема да го схвана.

написаното от мен ще бъде омаловажено.

От страх или мързел да не попаднеш в някакви или нечии 'водовъртежи', си някъде сред своя версия на същото. Но пък - написаното от теб е достойно за уважение? 

Понеже съм ти вече някъде в "профила", да  допълня профилирането ти с няколко елемента - рамус уважава само хора. Писаници... идеологии, вярвания или други производни... не са човека. За някой - именно това е "човека", за рамус - не е.

Тва социопатите сме много смотани - все сме "наопаки" и си дърпаме в нашите си водовъртежи и така хитро подмамваме разни "профайлъри" да ги давим на дълбокото... :) Но те са умни, хитри, сериозни и добри... и няма как да ги заблудим.

Аз поне те чета. А ти - можеш да преразказваш ли, или държиш на "уваженията", профилите и свбодния летеж?

преди 27 минути, marv написа:

Факт. Претендираш за знания, но освен тази корекция ограничаваща обхвата на понятието "тригер", нищо не си написал. Ти нямаш какво да напишеш повече, но иначе щял да гледа доискусията отстрани и да се смее. Обидното ти мнение от снощи говори, че ти не си психолог. Може вероятно да си психиатър, за който сериозната наука се ограничава с предписването на медикаменти. Форумът обаче е психолигия и той не е насочен към разискването на клинични случаи. 

П. П. Приемам и, чр двамата, кпито са те лайкнали, въореки, че знам, че реакцията им е чисто емоционална, че са ме обидили лично. Не им се сърдя, но пък заявяват позиция, която не мога да пренебрегна. 

• Автор
преди 10 часа, marv написа:

а не сериозното знание.

:)  Вероятно е "твърде сериозно знанието", дето е в уикипедия. Пък и колко "точни" и категорични понятия има в "психология"... някаква си.

Поради изключителните "сериозни знания", вие прочетохте " в друга тема" че някой си бил "музикант". И... ви 'станало ясно" :lol6:А рамус не е "музикант".

Между другото - "прочие"-то не го виждам вече написано (може би заради липсващия "тригър" )... Някак си ми липсва - толкова е характерно за "средните векове" на "народните всичколози", вкл и сред форума.

преди 21 часа, kipen написа:

В крайна сметка "справянето с емоционалните тригери" чрез "заместването на схемите" с други е част от НЛП терапиите, но те не са меродавни, а просто подход със спорни практически резултати.

И защо? Къде е проблемът в НЛП и какви алтернативи предлагаш.

преди 2 часа, marv написа:

Пасивно-агресивното Ви самопоставяне в ролята на "жертва" също е неетично, според мойте си критерии.

Симпатичен сте ми, независимо, че май не съзнавате, че вече си имате личен пример за емоционална реакция, в специфична форма, след "тригериране"!

Та и белким "разберете", че косвено в темата се разиграва на практика и личния пример за действието на "тригерите", а не да се чудите къв е смисъла "да си натискаме бутоните". 

Ако не "разровиш тинята" нема как да видиш кво има действително "на дъното на потока"(а дано! че често "потока" е застинал до "блато", ама за Барон Мюнхаузен си говорим в друга тема )....пък и ако не го правиш сам, то некой друг/и ще го прави щото времето си тече, а липсата на промяна се "натрупва" като налягането в тенджера за готвене под налягане...и ако не си развърташ винтила, боба ще стане на каша преди да гръмне тенждерата  напълно 😜 ....е верно, всичко това е при положение, че си стигнал до съзнателното желание да готвиш боб, а не само да изхвърляш обгорени чужди тенджери, сякаш твойта е перфе...

преди 7 часа, kipen написа:

Реципрочен на този, който преразказах с цитарани твои думи в предното изречение

Напушен ли си бил като си писал това? Или това:

Да! И то яко! Натисна ми таман "тригерчето", свързано с "горделивостта". Задоволен ли си?

Ми не - не схващам, но като гледам ще ми го "преразкажеш" и ще взема да го схвана.

Изглежда - не, щото пак ме юркаш като в казармата(очаквам усмивка!😘), но и не коментираш за "рулата".

преди 7 часа, kipen написа:

написаното от мен ще бъде омаловажено.

От страх или мързел да не попаднеш в някакви или нечии 'водовъртежи', си някъде сред своя версия на същото. Но пък - написаното от теб е достойно за уважение?

Въпрос на доверие е, а и диференциране! Нали не очакваш да не изкажа констатацията, че от "моята камбанария" и ти си в "своя версия на същото"!? Аз вече декларирах, че уважавам това, което пишеш, но си запазвам правото да ти тегля една сочна....целувчица...че гледам не обичаш да те целуват...Едипе.

Те ти и нещо в стил "вселенската кака" - всички сме водовъртежи или поне свастики, ако ще го делим тетралектично.:bedtime2: ....и аз мога да се измъквам като пръдня изпод родопско одеало.

Понеже съм ти вече някъде в "профила", да  допълня профилирането ти с няколко елемента - рамус уважава....

Позволи ми да реша сам какво е "рамус"...моля те! Нали каза, че си "изживял Галадриел", ма май е само на думи! Не че аз съм, де, та ми го "връщаш късия пас", и то с право!

преди 1 час, Shiniasu написа:
преди 22 часа, kipen написа:

И защо? Къде е проблемът в НЛП и какви алтернативи предлагаш.

"Проблемът", според мен, е че ако една рана не е дезинфектирана, то възпалението тръгва наново. Това е "спорното" според мен.

Не мога да предложа алтернативи, щото не съм психотерапевт с достатъчно практика от работа с хора по методите на НЛП. Познавам терапевти, които работят и с НЛП, но пък фактът, че след време отново се активират модели, които би следвало да са "заместени" чрез самовнушения, поне за мен е показателен, че не е свършена "работата". А пък допускането ми, че моето е инцидентно наблюдение, ме навява на мисълта, че процесът по терапевтиране чрез НЛП вероятно изисква време, релевантно на количеството "слоеве за заместване", а те при някой хора с по-изразена дисфункция при адаптирането, са наистина доста....т.е. нямам основание да предлагам алтернативи на метод, който не съм изследвал като функциониране И резултати в представителна "дълбочина"... ...иначе мога да си предлагам, ама ще е "леко" самонадеяно. 

А пък и темата може и да е за "използването"/"справянето", ама аз предпочитам да се огранича в коментарите си само до същността на "тригерите".

преди 9 минути, kipen написа:

"Проблемът", според мен, е че ако една рана не е дезинфектирана, то възпалението тръгва наново. Това е "спорното" според мен.

Не мога да предложа алтернативи, щото не съм психотерапевт с достатъчно практика от работа с хора по методите на НЛП. Познавам терапевти, които работят и с НЛП, но пък фактът, че след време отново се активират модели, които би следвало да са "заместени" чрез самовнушения, поне за мен е показателен, че не е свършена "работата". А пък допускането ми, че моето е инцидентно наблюдение, ме навява на мисълта, че процесът по терапевтиране чрез НЛП вероятно изисква време, релевантно на количеството "слоеве за заместване", а те при някой хора с по-изразена дисфункция при адаптирането, са наистина доста....т.е. нямам основание да изказвам алтернативи на метод, които не съм изследвал като функциониране и резултати в дълбочина.. ...иначе мога да си предлагам, ама ще е "леко" самонадеяно. 

Правилният метод сам по себе си не е гаранция за успешен резултат. Нежеланият модел така или иначе си мисля, че трябва да бъде променен, но освен, че това не е лесно, остава и въпросът в каква посока. Според мен проблемът не е в нлп. От значение са неприбързаността и търпението, увереността, осъзнаването точно какво и защо се иска да се постигне, правилното разпределение на силите и възможностите...

Да, моделите, които би следвало да са заместени, могат да се активират и това е защото все още една част от нас ги желае. Една част от нас не иска промяната, а да следва вече установения модел. И това се проявява при всяка асоциация достигнала до съзнанието ни. Възможно е да се появи и в сънищата ни. А възприемането на новия модел като противодейтвие на стария допълнително подсилва последния. Нагласата би следвало да е да утвърдим новия модел заради самия него; един вид да го "откъснем" от стария, в който да не влагаме енергия с мислите си.

• Автор
преди 2 часа, kipen написа:

но и не коментираш за "рулата".

не коментирам, така е. Няма връзка с това, дето го пиша, а с някаква твоя връзка. Ок, твоя си е.

Интерпретацията ти, според някакви "преразкази", е напълно неадекватна за смисъла, който влагам. Пиша ти го вече за трети път. А ти... чакаш някакви си "коментари" ... Не разбираш какво съм написал, защо съм го написал... Но пък си увлечен по интерпретирането с играта "колко ги разбираш".

Не те интересува да си по-адекватен - защото ако това беше важно за теб, си има начини и средства. Не, според написаното ти е по-важно да имаш мнение, да го размахваш с все сили - като заклет фен, носещ плакат на левски, във "вечното дерби".

ОК - така да е. Мен това не ме бърка с нищо...

Позволи ми

щом опря до позволение - НЕ, не позволявам! :) Марш в "позволеното" и не се прави на бунтар...

Шегувам се, разбира се. Прави каквото ти 'душа сака'. Да живее свободата!

преди 1 час, Shiniasu написа:

методите на НЛП

Методите на НЛП са съвсем общи и само принципни. Само един "гуру" е самозаявил, че работи в психотерапевтичната си работа, открито с тях. Доколко е така, и доколко успешно - нямам информация.

Методите на НЛП се ползват в много други места в социалния реал. Бяха много модерни преди 15-тина години. Сега - не особено. Най-повлияна от НЛП остана рекламата и маркетинга, политиката и пропагандата (които по принцип имат доста сходства помежду си). Има си обосновка, защо е така. :)

НЛП няма нищо общо с науката и откъм познавателни елементи е твърде спорен. Извеждането на общите постановки, аналитичните и други методи... са просто сборка от хибридни хрумки на двамата му основатели и са преди всичко на основата на "защо и как да станел някой си успешен".

за това "спорно" НЛП не върши никаква работа сам по себе си. както не върши никаква работа на кенгуруто ножа, изпаднал от камион на Червения кръст, някъде в пустините на Австралия.

Но за други - същия нож ще върши някаква работа. Но ножа е само "инструмент" за нечие немерение, нечие умение, нечие виждане...

==============

Колеги ( по форум и тема), следва веселата част - като общ преглед на темата, зададен преднамерено ползвайки определено заглавие, намерено сред виртуала, мога да кажа следното.

Точният текст на заглавието в тази тема е "КАК ДА СЕ СПРАВИМ... с нещо си". Всъщност примерите сред коментарите в темата са "КАК НЕ СЕ СПРАВЯМЕ ... със същото нещо", но зора е напрегнат от доказването как коментиращите "вече са се справили, че чак и за износ имат във вид на кръчмарски или други стандартни дежурни изцепки".

Напрежението да се делегира и афишира "успешност", чрез накахани и други комплексарски автоматизми е доста характерно заключение от общо наблюдение. Това идва от простичкият извод - щом някой демонстрира "колко не се е справил", но пък рецитира колко е успешен и колко се е справил не само с конкретиката на проблема, а ми и с всички аспекти на екзистенцията... :) не направи дори опит да вникне в проблематиката на 'емоциите' и огромната им разлика с "чувствата" ( и преживяванията ) - които са объркани дори и сред подбраното антре на темата. 

Напушва ме смях само като си спомня как "специалистът по психологическите понятия" се дереше колко било важно да се ползват тия понятия в някаква си "сериозна наука". :)

За къде сте тръгнали, колеги, ако едно от най-базовите явления сред целия човешки психичен свят, сред всички хора - не са ви ясни какви са същността, разликите, приликите и взаимовръзките? Но пък - за комплексарите няма никакви граници - къде, как и според какво да снесат задължителните си изхождания.

За нещо толкова универсално, без никакво изключение за всеки човешки субект - плявата е пословична и характеризираща колко е ниско нивото на общо познание.

Тука форум за безплатна психоанализа е? 
Пичове…ни моа…ни моа са спра от хилеж, чета и цвиля на профила, който ми създавате.🤣

Нямате достатъчно инфо, но въпреки това не се отказвате.😂

Ок, продължавайте. Само ще подскажа много “студено” за опитите досега.😜

на 27.06.2021 г. в 6:48, marv написа:

Отново ще се самоцитирам. Защо? Докато сте вторачени в някой друг, дали осъзнавате, че не извършвате абсолютно никаква “вътрешна работа”(ползвам вашата терминология, та да говорим на един и същ метаезик).

Не ми надничайте в градинката, гледайте какво има във вашата. Аз, ако реша, мога да ви поканя на гости. 
Засега обаче ще ви наблюдавам от тераската какви ги вършите на мегданя.

преди 11 часа, _ramus_ написа:

:)  Вероятно е "твърде сериозно знанието", дето е в уикипедия. Пък и колко "точни" и категорични понятия има в "психология"... някаква си.

Поради изключителните "сериозни знания", вие прочетохте " в друга тема" че някой си бил "музикант". И... ви 'станало ясно" :lol6:А рамус не е "музикант".

Между другото - "прочие"-то не го виждам вече написано (може би заради липсващия "тригър" )... Някак си ми липсва - толкова е характерно за "средните векове" на "народните всичколози", вкл и сред форума.

Въй, значи Рамус е певачка. Пой ласточка, пой! Милая пой!🤣

преди 51 минути, marv написа:

Не ми надничайте в градинката, гледайте какво има във вашата. Аз, ако реша, мога да ви поканя на гости. 
Засега обаче ще ви наблюдавам от тераската какви ги вършите на мегданя.

Много се превъзнасяш. Ти си никой и тук не интересуваш никого. Много ти се иска да демонстрираш някакъв контраст между себе си и другите в последнитв ти мнения. Преди това сякаш беше по-умерен. А вече за втори път повтаряш как само ще гледаш. Ами добре е, че заявяваш скромното си присъствие. Ние "на мегдана", където ти снисхождаш само по изключение, естествено ще вземем това под внимание. 

• Автор

Отново ще се самоцитирам.

браво - още колко ще акате,  а и ще го повтаряте - да не би някой да не е подушил достатъчно от изобилието от "щедрост"?

Въй, значи Рамус е певачка.

Ми отново Тц! (Студено, та чак "ледено" ) :lol6:

Пичове…ни моа…ни моа са спра от хилеж, чета и цвиля

"грухтенето и кудкудякането" ги пропуснахте. :)

Такаааа - постепенно се белят люспичките на показното приличие, боичките от маската на "сериозната наука" и лъсва елементарната простащина, с характерния й език.

Доста бързичко се избистри поредната гола маймунка пред огледалото, която настоятелно се изиграва на 'цар'.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.