Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 1 час, vpvelev написа:

Изпробваме малка промяна в менюто "Старт", където някои вътрешни лица ще виждат значки в потребителския си профил, които ги уведомяват, че трябва да бъдат предприети определени действия.

Явно не съм много вътрешно лице, защото такива значки не виждам в старт менюто :)

А може да се появяват само, ако има някакво уведомяване. Ще видим.

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 716,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

преди 16 минути, vpvelev написа:

Явно не съм много вътрешно лице

Явно не си от вътрешните лица 😎

преди 18 часа, B-boy/StyLe/ написа:

проблеми да свикна

Има много за учене там (в PS)

WinPaletter 1.0.6.1
Промените:

Spoiler

What's new? Nothing new, the same as 1.0.6.0, except for some minor fixes:

• Fixed bug: Applying accent on titlebar was not working on Windows 11 22H2 for some users
  • Application Language: improved and fixed minor bugs
  • Minor UI fixes and improvements

https://github.com/Abdelrhman-AK/WinPaletter/releases/tag/v1.0.6.1

Изтегляне:
https://github.com/Abdelrhman-AK/WinPaletter/releases/download/v1.0.6.1/WinPaletter.exe

Забелязвам, че и на двата компютъра с уиндоус 11 про, след последната кумулативна актуализация, ако копирам файл ,напр. от флашката, при опит да го поставя в папка в компютъра, инструментът за поставяне горе в лентата не е активен. Тогава това става с десен бутон, както на десятката. Дали е умишлена промяна или дефект? Тама свикнах да използвам тези бутони...

21.png

22.png

23.png

Заиграх се с командни инсталатори - winget и chocolatey.
Доста съм впечатлен. Не отстъпват от Линукс еквивалентните - инсталации, ъпгрейди, пинове.
И макар да не са Windows 11 специфични, работят безупречно под Windows 11, кaтo правят инсталациите и масовите ъпгрейди на програми в Windows голямо удобство и улеснение.

https://prnt.sc/0X2QdTkU5pPN

преди 1 минута, MZ/X написа:

Заиграх се с командни инсталатори - winget и chocolatey.
Доста съм впечатлен. Не отстъпват от Линукс еквивалентните - инсталации, ъпгрейди, пинове.
И макар да не са Windows 11 специфични, работят безупречно под Windows 11, кaтo правят инсталациите и масовите ъпгрейди на програми в Windows голямо удобство и улеснение.

https://prnt.sc/0X2QdTkU5pPN

Пробвай и Scoop, ако не си го пробвал още, въпреки че той се занимава по-скоро с портативки. На мен ми е доста удобен, когато трябва да инсталирам 10-20 дребни неща на чист Windows.

преди 47 минути, killchain написа:

Пробвай и Scoop, ако не си го пробвал още, въпреки че той се занимава по-скоро с портативки. На мен ми е доста удобен, когато трябва да инсталирам 10-20 дребни неща на чист Windows.

Мерси за подсказката.
Инсталирах го и scoop-a да го проуча.
Макар че тръгна с фалстарт и не си намери програмата, която иначе я намира в web интерфейса, а пък друга също неинсталирана я намира.

Сравнение на трите инсталатора за предварително info на една и съща неинсталирана програма - potplayer.

https://prnt.sc/w_Ea5EjrbPzY

И аз така съм се ориентирал - при инсталация на чист Windows - един скрипт и сите програми за инсталация вътре.

Да, малко по-различно работи. Мисля, че info ще ти покаже само неща от вече кеширани манифести. Ако извикаш "scoop search potplayer", би трябвало да ти излезе в "кофата" extras; играеш веднъж "scoop bucket add extras" и вече ще го има и като извикаш info.

P.S. Не помня дали extras не идваше стандартно със scoop; ако е така, може и да ти трябва просто "scoop update".

P.S. 2 Доста е удобно и ако имаш настроени подсказки (аз лично ползвам cmd + clink и clink-completions) - в такъв случай ти излизат неща още докато пишеш.

• Автор
преди 14 часа, Kolev72 написа:

Това ми е новият  Win 11   22000 Bild 1163, инсталиран и регистриран преди ден. За сега, всичко е отлично.

Честито! Обаче моят Windows 11 Iot Enterprise си стои на версия 22000.1098 и до момента не е идвал този ъпдейт до 22000.1163. Аз и не бързам за ъпдейти по принцип...

Между другото, моят Windows е от времето преди финалната версия /виж датата на инсталация/ и само е ъпдейтван:

image.png

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Честито! Обаче моят Windows 11 Iot Enterprise си стои на версия 22000.1098 и до момента не е идвал този ъпдейт до 22000.1163. Аз и не бързам за ъпдейти по принцип...

Между другото, моят Windows е от времето преди финалната версия /виж датата на инсталация/ и само е ъпдейтван:

image.png

Инсталирали сме ги на един и същи ден, една и съща година. Разликата е точно един месец и моят е PRO. И аз само ъпдейтите правя на едната мащина. А новият е от "Там", където ти ме насочи и по този въпрос ти писах лятото лично съобщение.

ScreenShot002.jpg

преди 4 часа, MZ/X написа:

Акцентите върху технологични решения за подобрена сигурност в Windows 11:
https://www.makeuseof.com/windows-11s-advanced-security-features-keeping-you-secure/

И преди съм казвал, че SAC ми харесва, но DoH не знам дали може да се счита като подобрение само на Windows, защото те повечето браузъри го вкараха доста отдавна като цяло.

Иначе пък 11 се оказа, че НЕ е уязвим за този бъг (8.1 също не е засегнат между другото), явно е "интродуциран" в 10 само.

https://www.kaldata.com/forums/topic/237412-новини-свързани-със-сигурността-важна/?do=findComment&comment=5373202

И освен препоръката ми в другия пост за спиране на Windows Scripting Host, може би е добре потребителите на 10 да направят и следните неща:

Цитат

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Download]
"CheckExeSignatures"="no"
"RunInvalidSignatures"=dword:00000001
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Attachments]
"SaveZoneInformation"=dword:00000001
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Associations]
"LowRiskFileTypes"=".zip;.rar;.nfo;.txt;.exe;.bat;.com;.cmd;.reg;.msi;.htm;.html;.gif;.bmp;.jpg;.avi;.mpg;.mpeg;.mov;.mp3;.m3u;.msu;.wav;.img;"

или:

Цитат

rem 1808 - Disable the warning The Publisher could not be verified
reg add "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Associations" /v "DefaultFileTypeRisk" /t REG_DWORD /d "1808" /f

rem Disable Security warning to unblock the downloaded file
reg add "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Attachments" /v "SaveZoneInformation" /t REG_DWORD /d "1" /f

от следната дискусия:

https://www.wilderssecurity.com/threads/windows-defender-is-becoming-the-powerful-antivirus-that-windows-10-needs.383448/page-163

Малко е от трън на глок, защото се спира SmartScreen, който проверява за зловреден софтуер, но пък ако не е спрян после самите зловредни файлове може да се възползват от поведението на филтъра и реално системата ще е по-малко защитена, отколкото с него (поне докато не го оправят това):

Цитат

"This issue is in the new-as-of-Win10 SmartScreen feature.  And disabling "Check apps and files" reverts Windows to the legacy behavior, where MotW prompts are unrelated to Authenticode signatures," Dormann told BleepingComputer.

"So that whole setting is unfortunately currently a tradeoff.  On one hand, it does scan for baddies that are downloaded."

"On the other, baddies that take advantage of this bug can get a LESS-SECURE behavior from Windows compared to when the feature is disabled."

Натествах се на winget, choco и scoop.

Winget - най-професионално изпипаният от трите, най-бърз.
Обаче с грандиозен недостатък...
Няма lock/pin/hold за програма/версия на програма. При ъпгрейд на всички (all) = всичко до последна версия за всички. Няма не искам, няма недей. Абсолютен проблем за програми, които са лицензирани в рамките на главна версия само. Искането за такава функционалност е отправено още през 2020, няма имплементация досега, но има надежда - сигурно са разбрали, че ще го ползвам и преди 4 дни са се размърдали да го имплементират. :)
https://github.com/microsoft/winget-cli/issues/476

На тяхното - "не ни е платил клиент да го имплементираме спешно",
им отговарям: "не бързам, има и други освен вас" :)
Та докато не имплементират локинга, някакси целият winget си губи смисъла за мен.

Scoop - интересен като възможност, но много малко пакети в неговото 'репо', в сравнение с другите 2 инсталатора.
Допълнителен проблем е, че е капризен и иска да работи с изключен UAC.
Сори, ама не си изключвам UAC-а само заради вас.
Пробвах да му подпиша скриптовете - 89 парчета!!, но се усетих, че е излишно, щото при ъпдейт на себе си ще ги омаже пак, та се спрях.
Между-другото хванах и бъг на powershell-a в търсенето им.

PS> gci -recurse -filter "*.ps1" -file | select name | measure-object | select-object -expand count
90
$ find . -name "*.ps1" -type f | wc -l
89

Едно, че резултатът от PS е неверен, друго че синтаксисът му е доста по-сложен от wsl-bash за същото.
Но пък погледнато от положителната страна - Windows дава повече - и по-дълъг синтаксис, и повече резултати. :D

Chocolateys (choco)
На това се спрях засега, докато си фикснат ония winget-a.
Най-доброто при него е, че имат най-много програми за инсталиране в репото си ~=6000.
Другото най-добро е, че има най-развит фреймуърк за инсталация спрямо другите 2 инсталатора, все пак е в разработка от 2009.
Безпроблемни инсталации за всичко, прекрасен pin-инг.
Е, и той има недостатък - недоизпипано търсене, връщащо референции към програми, които нямат нищо общо с търсенето. В тежки случаи на търсене е по-добре да се ползва web интерфейса му.
Затова пък през choco си линуксирах Уиндоус-а, начинът ми за ъпдейт на програми през choco по нищо не се отличава от навиците ми за ъпдейт на програми през cli пакетни менъжери под Линукс.

Choco в Windows 11 rulz!

на 23.10.2022 г. в 6:24, NEVADA написа:

Дали е умишлена промяна или дефект

След днешната кумулативна актуализация до версия .755 е оправено. Сега пак може да се използват бутоните за копиране и поставяне.

на 23.10.2022 г. в 7:28, нушо написа:

Нали си даваш сметка, че "Те" не харесват чак толкова това, което си пуснал (един куп празни приказки, без връзка с моя въпрос), а целта им е да покажат колко не харесват мен. И аз знам защо-скоро ще им стане още по-мъчно.

22.png

Как да си включим 'живите' субтитри в Windows 11

Актуализацията 22H2 на Windows 11 въведе Live Captions, което означава, че ще получавате субтитри за всичките си видеоклипове дори и тези без такива.
Надписите на живо са нова функция към серията Windows, добавена с актуализацията на Windows 11 22H2.  След като бъде активиран, вашият компютър автоматично ще генерира текстови надписи за почти всяко видео, което се възпроизвежда на вашия компютър с Windows 11, дори видеоклипове, изпълнявани в избрания от вас браузър.

https://www.makeuseof.com/windows-11-live-captions-guide/

Пробвах го е е вярно.
В Тубата ми изкарва даже и на 95% верни текстовете на песните - за чисти гласове обаче, а не препили и препушени. :)
Като тази песен примерно:
https://www.youtube.com/watch?v=qYS0EeaAUMw

А за английски филми без субтитри се оказва невероятна благинка. Много точна генерация, че чак с пунктуация.

Записах кратко сравнение на живи субтитри към 'оригинални' във филм под VLC.
https://icedrive.net/s/zugiviyQGPvyt5W23B8B91XyjfYQ 

Яко!

преди 6 часа, MZ/X написа:

Как да си включим 'живите' субтитри в Windows 11

Актуализацията 22H2 на Windows 11 въведе Live Captions, което означава, че ще получавате субтитри за всичките си видеоклипове дори и тези без такива.
Надписите на живо са нова функция към серията Windows, добавена с актуализацията на Windows 11 22H2.  След като бъде активиран, вашият компютър автоматично ще генерира текстови надписи за почти всяко видео, което се възпроизвежда на вашия компютър с Windows 11, дори видеоклипове, изпълнявани в избрания от вас браузър.

https://www.makeuseof.com/windows-11-live-captions-guide/

Пробвах го е е вярно.
В Тубата ми изкарва даже и на 95% верни текстовете на песните - за чисти гласове обаче, а не препили и препушени. :)
Като тази песен примерно:
https://www.youtube.com/watch?v=qYS0EeaAUMw

А за английски филми без субтитри се оказва невероятна благинка. Много точна генерация, че чак с пунктуация.

Записах кратко сравнение на живи субтитри към 'оригинални' във филм под VLC.
https://icedrive.net/s/zugiviyQGPvyt5W23B8B91XyjfYQ 

Яко!

И няма бг език,само английски има...................голяма благинка, да ти превежда нещо от английски на..............английски?! А песента примерно е The Sound Of Silence,а не това дето пише на линка ти:))

преди 1 час, Слави Маринов написа:

И няма бг език,само английски има...................голяма благинка, да ти превежда нещо от английски на..............английски?! А песента примерно е The Sound Of Silence,а не това дето пише на линка ти:))

Добре ме разсмя.

Първо това не е средство за превод, а средство за изписване на говоримото.
Има го към момента само на английски да, за 2 млрд население, за които това е официалният държавен език + още други 5 млрд за които това е №1 официален международен език. Ползата от това средство можеш да оцениш най-вече ако ползваш видеоконферентна връзка с хора, говорещи примерно индийски английски, или пък австралийски английски какво плямпат. Същото важи и за китайски/корейски/японски 'английски' дето нямат фонетични произношения на някои звуци. Гръцкият английски също е вътре, момце разбирас ли ме? :D
Второ, наистина ли си мислиш, че ще го има и за български в следващите 20 години, щом все още го няма за следващите 2 най-говорими езика в света - китайски и испански?

Мен лично ме кефи, защото вече няма да ми се налага да чакам за субтитри на току-що излезли филми и които по принцип в общия случай досега гледам без субтитри.

преди 16 минути, MZ/X написа:

Добре ме разсмя.

Пак е нещо в тия смутни времена.......................тук говориме на бг английски,а пък такъв не видях да си споменал от тези дето ще се възползват от "благинката",та  не виждах смисъл от поста ти, освен това за хората дето се интересуват(тези тук от форума) тази новина и тази опция в  22H2 е ясна още преди месец, ама ти сега си открил топлата вода,браво!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.