Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция предпочитате?

Кой Linux предпочитате? 65 гласували потребители

1. 1. Коя Linux дистрибуция предпочитате?

• Ubuntu
      20%
      13
    • Mint
      27%
      18
    • Debian
      10%
      7
    • Arch
      13%
      9
    • Kali
      6%
      4
    • FreeBSD
      1%
      1
    • Fedora
      4%
      3
    • Manjaro
      10%
      7
    • Zorin
      1%
      1
    • Pop!_OS
      3%
      2

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 20 часа, petie1 написа:

Това е дистрибуция специално за процесорите на Интел, в нея всичко е оптимизирано за бързина която зависи и от хардуера де :) Лошото е че не е базирана на никоя от големите Имена  в света на Линукс така че софтуера за нея е сравнително беден :)

И за какъв *** ми е дистрибуция, с мижав кернел и без библиотеки и апо-ве?

Ето - оня ден говорихме за MX Linux (не я знаех) - пък то ... комбинирано предаване „Дебиан и Убунту“!

• Отговори 365
  • Прегледи 52,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Келепир има от мразенето по принцип, помага на човек да си създаде собствени естетически и етични норми. Абе я да се сплотите между вас си блокираните "нормални" хора

• [img]https://i.imgur.com/Dn2TUn6.png[/img]В момента -Арч 970пакета.

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Софтуерния магазин на Убунту нема нищо общо с пакетния мениджър

Публикувани изображения

преди 3 часа, jhoro написа:

И за какъв *** ми е дистрибуция, с мижав кернел и без библиотеки и апо-ве?

Ето - оня ден говорихме за MX Linux (не я знаех) - пък то ... комбинирано предаване „Дебиан и Убунту“!

Е дядо Стефчо да ти каже аз низнам :lol6:

преди 40 минути, petie1 написа:

Е дядо Стефчо да ти каже аз низнам :lol6:

Хора! Аз питам като човек, а не настоятелно. И питам явно тези, които смятат, че са я чували и я познават. Лошо ли е това? Срещам какви ли не глупости насреща.  Явно съм попаднал на най големите разбирачи които ръсят само глупости и празни приказки. Останете си със здраве. Явно този подфорум не е за мен пък и да ви кажа,май нещо въобще почна да ми е безинтересен. Приятни почивни дни на всички. Без коментар по въпроса, който бях поставил,за което ще съм благодарен.

преди 2 минути, Kolev71 написа:

Хора! Аз питам като човек, а не настоятелно. И питам явно тези, които смятат, че са я чували и я познават. Лошо ли е това? Срещам какви ли не глупости насреща.  Явно съм попаднал на най големите разбирачи които ръсят само глупости и празни приказки. Останете си със здраве. Явно този подфорум не е за мен пък и да ви кажа,май нещо въобще почна да ми е безинтересен. Приятни почивни дни на всички. Без коментар по въпроса, който бях поставил,за което ще съм благодарен.

Ами аз ти отгговорих на въпроса доколкото мога, ето на мен Дебиан ми върши работа него ползвам, на теб Минт, Жоро Убунту и т.н. Всеки си ползва каквото му е удобно и му харесва така ги виждам нещата :)

Хубави почивни дни дядо Стефчо

преди 1 час, Kolev71 написа:

Колев, погледни анкетата, не слушай професорите дето по цял ден искат нещо на инсталират и деинсталират.

МИНТ ги трепи по стабилност и производителност.

Сега очаквам да се появите и да спорите със мен.

преди 7 минути, ДзВяРа! написа:

Колев, погледни анкетата, не слушай професорите дето по цял ден искат нещо на инсталират и деинсталират.

Аз си го ползвам и долу горе съм се запознал с много неща. Просто реших, че тук, човек не трябва да пита за нищо, свързано с линукс. Независимо от това има и още хора не толкова активни, но на голямо ТИ с него и само да попитам са готови във всеки момент да ми помогнат. А за тази дестрибуция ми стана интересно от една новинарска статия във форума преди една две седмици. Не бях я чувал до сега. И понеже е свързана с Intel които са ми любимци, реших да попитам от хорски срам - да не изглеждам като глупак. Карай да върви. Това е последният ми пост в този подфорум. На теб, лека и приятна вечер пожелавам.

преди 12 минути, ДзВяРа! написа:

За стбилност е друга дистрибуцията!

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Започна се!

Здравей, така е прав си, съгласен съм!

преди 1 минута, ДзВяРа! написа:

Започна се!

Здравей, така е прав си, съгласен съм!

Ми как да кажа на бялото черно? И за прозводителността също, но да не се почустваш зле го спестих в първият пост, че така в два поста по-лесно се възприема!

преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ми как да кажа на бялото черно? И за прозводителността също, но да не се почустваш зле го спестих в първият пост, че така в два поста по-лесно се възприема!

Да да да, така е, прав си, много е вярно това което казваш. Прав си, съгласен съм с теб.

Нещо друго?

Ти със коя дистрибуция си?

преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Да да да, така е, прав си, много е вярно това което казваш. Прав си, съгласен съм с теб.

Нещо друго?

Не и да си пожелаем лека нощ !

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Не и да си пожелаем лека нощ !

Не каза ти със какъв Линукс си?

Ами аз ти отгговорих на въпроса доколкото мога, ето на мен Дебиан ми върши работа него ползвам, на теб Минт, Жоро Убунту и т.н. Всеки си ползва каквото му е удобно и му харесва така ги виждам нещата [emoji4]
Хубави почивни дни дядо Стефчо
„Харесвам” ти поста, но не си прав - за мен!
Има приказка - „Калпавия работник работи с калпави инструменти, добрия - с добри. А майстора - с каквито има! И всеки път му се получава!”
В момента ползвам Лубунту, заради слабия хардуер. И от мързел - да ръчкам и пробвам нови варианти. Нещо, което работи - не се ремонтира!
Иначе - постоянно някой ме моли: „Ела да видиш, какво става, какъв е проблема”! И тук - във форума, и на живо. И компютри, и компоти, и телефони. С Уиндоус всякакви версии, и Линукси разни, и Андроиди от 5 до 11 …
Когато ми потрябва - намирам решение, но излишна информация не помня! Следващия си я намирам пак.

А бат' Стефчо го раздава „ощипана мома”, ама ще му мине!
на 4.11.2021 г. в 17:51, jhoro написа:

По принцип си прав, но на практика ...

Слаба машина - едвам си „носи“ основната ОС - ти искаш отгоре VM,че и втора ОС!
Но от „live CD/USB“ - кайне кусурен!

По принцип ако е до финанси и е за учебна цел целия "експеримент" - free tier акаунти можеш да си регистрираш колкото искаш: gcloud, azure, digitalocean и т.н. Иначе и lxd можеш да ползваш за екпериметни, вместо виртуалка - реално memory usage ще е много малък (според зависи, какво пускаш там де).
Иначе за десктоп експериметни на bare metal, по-скоро бих си купил някой лаптоп втора употреба, за ~500 лв можеш да си намериш прилична машина с доста памет, на която да си правиш всякакви експерименти.
Реално погледнато в момента, чисто финансово са доста по-достъпни нещата, отколкото преди 20-тина години

преди 2 часа, Kolev71 написа:

Аз си го ползвам и долу горе съм се запознал с много неща. Просто реших, че тук, човек не трябва да пита за нищо, свързано с линукс. Независимо от това има и още хора не толкова активни, но на голямо ТИ с него и само да попитам са готови във всеки момент да ми помогнат. А за тази дестрибуция ми стана интересно от една новинарска статия във форума преди една две седмици. Не бях я чувал до сега. И понеже е свързана с Intel които са ми любимци, реших да попитам от хорски срам - да не изглеждам като глупак. Карай да върви. Това е последният ми пост в този подфорум. На теб, лека и приятна вечер пожелавам.

ClearLinux си е Интелска, правят си експеримети от Интел с оптимизации на компилатора, compile options и др. Реално ако искаш да я тестваш става, за desktop да я ползваш, не мисля, че ще ти е много - ОК.
Ако ти е само, заради тези performance improvements, до колкото знам от Ubuntu, Fedora, Arch се възползват, след като излезе нещо позитивно в ClearLinux. Иначе за benchmarks - https://www.phoronix.com/scan.php?page=search&q=Clear+Linux може да разгледаш тук.

преди 4 часа, borovaka написа:

Иначе за десктоп експериметни на bare metal, по-скоро бих си купил някой лаптоп втора употреба, за ~500 лв можеш да си намериш прилична машина с доста памет, на която да си правиш всякакви експерименти.
Реално погледнато в момента, чисто финансово са доста по-достъпни нещата, отколкото преди 20-тина години

Като купуваш - вземи една и за мен. Ако не те видят де!

Не знам - до манталитет ли е, до възможности ли ... много лесно правиш сметка, на чуждите пари!
Преди 20-на години - изкарвах малко по-малко от сега, а цените бяха ... доста по ниски! Но пък - нямаше време за харчене!

преди 11 часа, Kolev71 написа:

Системата е дело на Интел, което за мен е много обезпокояващ факт.

Уж е оптимизирана за Интелски процесори, и максимална сигурност (доколкото е възможно за интел със всичките хардуерни пробойни).

Да, има хубава страна откъм сигурност че всеки инсталиран пакет се подписва наново и в firmware има списък от който чете и сравнява дали кодовете са еднакви, в противен случай ако някой файл е модифициран просто няма да има boot. Това за хранилищата на софтуер не го мисли толкоз, освен техните хранилища официално поддържат и flatpak и appimage.

Но реално не разчитай на много хора тук да ти дадът адекватен отговор, 90% не са виждали друго освен Убунту и Дебиан но иначе дават компетентни мнения там където не са наясно. 😆

преди 9 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Само едно ще ви кажа като може би един от малкото Линукс пионери в този форум.

Стабилност и Сигурност не се инсталират на готово, те се изграждат след инсталирането, това че имаме няколко опита като RHEL+SELinux и всичките му подобни SUSE, Fedora, Rosa и други rpm базирани, или опита на Дебиан да предоставят морално остаряла и пробита откъм сигурност система и да говорят "кво пък? поне е стабилна" -> да ама не, тя като е пробита откъм сигурност забравяш за стабилност, просто повечето е ПР.

И за да не бъда неправилно разбран, не не казвам че Дебиан е лоша, много добра е за ред неща, но не трябва да се живее с мисълта че е въздесъща, обикновено хора които си мислят това са най-честите хакнати (дето държат сървъри на нея), просто си иска внимателно обслужване, тя не разполага с никакви механизми за защита и сигурност като RHEL подобните, или проекта на Gentoo "grsecurity/rbac/selinux" Всичко си е според зависи.

И пак повтарям, аз също имам един сървър с Дебиан, и една Виртуализация базирана на Дебиан.

spacer.png

преди 10 часа, ДзВяРа! написа:

Не каза ти със какъв Линукс си?

Не е този на-стабилният, но горе съм гласувал - Kali ! Инак може да погледнеш топ 10 на супер компютрите с коя ОС са .

преди 13 часа, Kolev71 написа:

Това е последният ми пост в този подфорум. 

Защо така бе Kolev71?Нали си високообразован акълия?Каза ми(темата за блутут),че ако съм бил малко по-вещ в Линукса ,си щял да ми теглиш не една ,а две майни.Е,хайде де,сега насреща са ти вещи хора в Линукса,защо не им теглиш по една майна?Само толкова ли ти беше речниковият запас от обиди,които употреби срещу мен(макар,че аз нито един път не използвах твоя прийом).Хайде,доказвай се?На умряло куче нож вадиш,но когато ти припари под краката,подвиваш опашка,и се изнизваш,като пръдня из гащи.

Знаеш ли,всичко онова,което изписа срещу мен,само потвърждава истината,че си фалшив(герой),при това и страхлив.

"И аз оставам',и си оставам,такъв оставам-

(Твърде късно е за друго)

фалшив герой,

фалшив герой."

В който и подфорум да си-това си ти.

преди 15 минути, Miro40 написа:

Защо така бе Kolev71?Нали си високообразован акълия?Каза ми(темата за блутут),че ако съм бил малко по-вещ в Линукса ,си щял да ми теглиш не една ,а две майни.Е,хайде де,сега насреща са ти вещи хора в Линукса,защо не им теглиш по една майна?Само толкова ли ти беше речниковият запас от обиди,които употреби срещу мен(макар,че аз нито един път не използвах твоя прийом).Хайде,доказвай се?На умряло куче нож вадиш,но когато ти припари под краката,подвиваш опашка,и се изнизваш,като пръдня из гащи.

Знаеш ли,всичко онова,което изписа срещу мен,само потвърждава истината,че си фалшив(герой),при това и страхлив.

"И аз оставам',и си оставам,такъв оставам-

(Твърде късно е за друго)

фалшив герой,

фалшив герой."

В който и подфорум да си-това си ти.

Ти когато четеш дори, не разбираш хората какво са ти казали. А аз съвсем друго ти казах и отново ще ти го напиша. "Компютрите не са за хора, като теб". За всичко останало можеш и имаш право да си мислиш - каквото си искаш.

преди 8 минути, Kolev71 написа:

Ти когато четеш дори, не разбираш хората какво са ти казали. А аз съвсем друго ти казах и отново ще ти го напиша. "Компютрите не са за хора, като теб". За всичко останало можеш и имаш право да си мислиш - каквото си искаш.

Нали преди 14 часа написа собственоръчно,че това беше последният ти пост?Оказа се обаче,че е бил предпоследният ти,а този какъв ще бъде?Пак ли последен.?Мисля(а сигурно и не само аз),че сам допълни още качества от характеристиката си,това,че си и непостоянен,и не държиш на мъжката си дума.

преди 7 минути, Miro40 написа:

Нали преди 14 часа написа собственоръчно,че това беше последният ти пост?Оказа се обаче,че е бил предпоследният ти,а този какъв ще бъде?Пак ли последен.?Мисля(а сигурно и не само аз),че сам допълни още качества от характеристиката си,това,че си и непостоянен,и не държиш на мъжката си дума.

А ти как искаш да ти отговоря? Без да влизам тук? .Много си умен. Чак ти се възхищавам на глупостите. Посети някой доктор за помощ, момче.Щом ме питаш и искаш отговор, редно е да вляза и да ти отговоря. Размърдай го този мозък. Сега ти пожелавам лек ден и да си прочетеш отново темата за блутута, та белким разбереш нещо. Не забравяй и сервизното описание на техниката. То се пише именно за такива като теб.

И тази тема ли оакахте?

@Росен Р. Александровсе изживява като „пионерче“ - с червена връзка. Роска - по-уеко, щото ще изгърмиш - като балон, от надуване!
Другите двама (Miro40 и бат' Стефчо) - си мерят ... не знам какво. На тези години - само акъла може да е!

преди 1 час, Kolev71 написа:

А ти как искаш да ти отговоря? Без да влизам тук? .Много си умен. Чак ти се възхищавам на глупостите. Посети някой доктор за помощ, момче.Щом ме питаш и искаш отговор, редно е да вляза и да ти отговоря. Размърдай го този мозък. Сега ти пожелавам лек ден и да си прочетеш отново темата за блутута, та белким разбереш нещо. Не забравяй и сервизното описание на техниката. То се пише именно за такива като теб.

Най-големият радетел и пропагандатор за спазване правилата на форума,продължава да сипе обиди.Сега вече съм сигурен,че приоритет в образованието ти-са обидите.Какво двуличие само,граничещо с наглост.Явно трябва пак да ти кажа,че с мозакът си, съм много добре.По скоро ти имаш нужда от това ,което ми предлагаш,защото до сега не написа нищо смислено,а повтаряш като папагал едни и същи думи и изречения.Прекалено много време ти отделих,да чета изпразнените ти от смисъл постове.Ако продължавам да ти отговарям значи ти правя чест,ако не ти отговарям,ще се мислиш за победител.Здравият разум в случаят ми казва-Just ignore them(просто ги игнорирай),постовете ти.

преди 10 часа, jhoro написа:

Като купуваш - вземи една и за мен. Ако не те видят де!

Не знам - до манталитет ли е, до възможности ли ... много лесно правиш сметка, на чуждите пари!
Преди 20-на години - изкарвах малко по-малко от сега, а цените бяха ... доста по ниски! Но пък - нямаше време за харчене!

Изобщо не правя сметка на чуждите пари. Казвам просто, че техниката в момента е доста по-достъпна, спрямо минималната заплата в страната.
Ако на някой му се влиза в тази сфера, реално погледнато може да го направи безплатно ... Дадох ти пример с free tier, който предлагат почти всички cloud провайдъри.
За учебна цел е напълно достатъчно! А възвращаемостта, ако човек после влезе в тази сфера е многократна ... Иначе ако говорим за чисто любителска цел е друг въпроса, но не виждам причина и любителско да е, да се ползва безплатна виртуалка за тестове

Та сметка на парите ти изобщо не правя, нито съм милионер, нито съм имал на готово от къде да взимам пари.

преди 22 минути, jhoro написа:

Другите двама (Miro40 и бат' Стефчо) - си мерят ... не знам какво. На тези години - само акъла може да е!

Дядо Стефчо да не ми се обиди ама с другия Мирчо ни разиграват "Съдити старчета" :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.