Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Наука и Религия

Featured Replies

преди 12 часа, Solly написа:

Откъдето и да се погледне - не е красиво да се яде мъртва плът на убито преди това животно! Дори и само да е умряло от естествена смърт, пак не е красиво. Още повече пък ако си заобиколен от толкова друга храна. Ако си някъде където не съществува друга храна и си обречен на глад, тогава може да се оправдаеш че няма какво друго да ядеш.

Извръщаш ли глава в магазина, когато видиш месо? Гади ли ти се? 

Как ще постъпи след като видиш, че животно убива друго с цел задоволяване на глада си?

Гледните точки на месоядните и на веганите са различни. Което ще тече: Мразиш ли човеците които ядат месо, щото за теб не било красиво?  

Отделно това явно за теб не е красиво и когато видиш домашен любимец (котка или куче) да ядат месо. Те грозни животни ли са? 

ОК, според теб срамно ли е човек да консумира месо? 

Не считаш ли, че проявяваш дискриминация спрямо човеците които ядат месо?! 

• Отговори 442
  • Прегледи 39k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• ...кажи го на Стив Джобс... ...Мир на праха му... ...тъй вярно...Зигмунд... ...слушам...

• отново грешка. Въобще че нещо няма значение, не означава че "няма значение за мен". Освен това последното въобще не означава че вие нямате значение ( вашата незначителност). Това, че само от няко

• Без такива хора светът отдавна да е загинал. И да, образите им са важни. Още от деца хората мечтаят да са герои. Да, далеч не всички успяват, но самият стремеж не е случаен. Той идва дълбоко от човешк

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Не считаш ли, че проявяваш дискриминация спрямо човеците които ядат месо?! 

Не считам, защото тези които не ядат месо са малцинство и се проявява дискриминация спрямо тях тъй-като е трудно по заведенията да се намери храна без месо.

ОК, според теб срамно ли е човек да консумира месо? 

Да, при наличие на толкова растителна храна днес, е срамно да се убиват животни за храна.

Как ще постъпи след като видиш, че животно убива друго с цел задоволяване на глада си?

Аз говоря за хората, а не за животните. Не знам защо човекът винаги се сравнява с животно, което няма интелекта на човека.

преди 55 минути, Solly написа:

Не знам защо човекът винаги се сравнява с животно, което няма интелекта на човека.

Предполагам сравняват човека с животно заради вегетарианците.

Една особеност на растителноядните е, че интелектът им е друг- ето, например в тема за наука и религия мисионерстват за постноядство. Разбирам ги: без месо е трудно да се заситят и мислят все за това. 

Друг недостатък е, че не могат нищо да напишат по темата. Изглежда заради отсъствието на животински белтъчини.

преди 1 час, Solly написа:

Не считам, защото тези които не ядат месо са малцинство и се проявява дискриминация спрямо тях тъй-като е трудно по заведенията да се намери храна без месо.

Да, при наличие на толкова растителна храна днес, е срамно да се убиват животни за храна.

Аз говоря за хората, а не за животните. Не знам защо човекът винаги се сравнява с животно, което няма интелекта на човека.

Защо ходиш по заведения? Не може ли само да си изготвяш храната? 

И не си се оттеглило в някой метох?! Защо?

Отделно, дори там при определени случаи е позволено консумация на риба. 

След като е срамно, то за теб явно да се храниш е интимно, затова и защо проявяваш интимност из заведенията? 

тъй-като е трудно по заведенията да се намери храна без месо.

Защо ти е трудно?! Нали си интелект, т.е. не знаеш как да си поръчаш нещо което не съдържа месо ли?!

п.п. Ще прощаваш, но по твоята логика в заведенията предлагат само храни с месо, а това е лъжа!  

преди 53 минути, Търсещ истини написа:

заради отсъствието на животински белтъчини.

Това е лъжа и пропаганда!

преди 51 минути, (:IdioibI:) написа:

в заведенията предлагат само храни с месо, а това е лъжа!  

99% от храната в почти всички заведения съдържа месо или животински продукти.

Крайно време е да се въведе като задължително поне 50 % от храната да е на растителна основа, особено като се има предвид неблагоприятното въздействие на животновъдството върху климата.

преди 57 минути, Търсещ истини написа:

Една особеност на растителноядните е, че интелектът им е друг

Показателен е  фактът, че много велики учени, философи, интелектуалци и духовни лица, са били вегетарианци!

преди 16 минути, Solly написа:

99% от храната в почти всички заведения съдържа месо или животински продукти.

Това е лъжа! :) Във "всички" се предлага пържени картофи! :) 

п.п. Произволно (първо срещано с google)

Ястия без месо | Ресторант Под Липите

преди 50 минути, (:IdioibI:) написа:

Това е лъжа! :) Във "всички" се предлага пържени картофи! :) 

п.п. Произволно (първо срещано с google)

Ястия без месо | Ресторант Под Липите

Писах почти, не абсолютно. Да, пържените картофи спасяват винаги положението, но пък си представи, че има хора които не ядат картофи, или не ги ядат пържени. 😄

преди 4 минути, Solly написа:

Писах почти, не абсолютно. Да, пържените картофи спасяват винаги положението, но пък си представи, че има хора които не ядат картофи, или не ги ядат пържени. 😄

Не аз имам проблем с месото, а ти.

НО, уточни дали това твое нежелание с какво е свързано?! Заради религиозни канони или защото е модерно и предпочиташ да си сред малцинството?!

преди 1 минута, (:IdioibI:) написа:

Не аз имам проблем с месото, а ти.

НО, уточни дали това твое нежелание с какво е свързано?! Заради религиозни канони или защото е модерно и предпочиташ да си сред малцинството?!

Преди всичко с етиката! 

преди 1 минута, Solly написа:

Преди всичко с етиката! 

И поради какви причини считаш, че не е морално и/или не е нравствено да се консумира месо?

току-що, (:IdioibI:) написа:

И поради какви причини считаш, че не е морално и/или не е нравствено да се консумира месо?

Защото няма нищо етично в убийството и насилието!

Особено днес, когато сме заобиколени с изобилие от храни, нямаме никакво оправдание да убиваме животните, за да ядем плътта им.

преди 19 минути, Solly написа:

Защото няма нищо етично в убийството и насилието!

Обясни го от аксиологична точка? 

Защо не е ценно да се яде месо? Как вреди на човек?

Принципно по-интелигентният не афишира свое нежелание поради етичност. 

Считаш, че мнозинството са за убийството и насилието ли?! = Което определено не е истина!!!

преди 19 минути, Solly написа:

Особено днес, когато сме заобиколени с изобилие от храни, нямаме никакво оправдание да убиваме животните, за да ядем плътта им.

Пред кого да се оправдаваме? Пред вас веганите ли? :) Кои за Бога сте вие, че да се налага да ви агитираме за ползите от яденето на месо? :) 

Странно е как се правят сравнения с животните. Но при тях няма осъзнаване, че отнемат живот, нито за причинена болка, а само инстинкти. Котките убиват и за да си играят, вповечето случаи дори само за да си играят - на това ли трябва да поддражаваме? Отделно животинската храна се усвоява трудно от човека, причинява редица здравословни проблеми. Има и негативно влияние върху психиката подхранвайки грубото, животинското в човека, ниските страсти и емоции.

Аз не обвинявам ядящите месо, защото това е общоприето, а и е навик, чиято промяна може да доведе до други заболявания при хора при които месото от години е част от храненето.

За отглеждането на животни за храна ще се въздържа от крайно мнение. Тези животни нямат шанс в природата и ще деградират без "грижата" от човека. Но пък и болката и страданието, които им се причиняват особено при корене, условията в които са поставени да живеят, не са ок.

99% от храната в почти всички заведения съдържа месо или животински продукти

Донякъде е разбираемо. При свободна консувация ястията, които могат да се включат в менюто трябва да се приготвят сравнително бързо. Месото се съхранява лесно в замразено състояние, без да губи чак толкова хранителните си свойства както зеленчуците. Така че трудно може да се осигури разнообразие от последните. Особено от по-малък и не много скъп ресторант. При едно планирано меню за в къщи, за банкет, парти или шведска маса е друго. Аз лично съм против и масовото изхвърляне на храна, но това е др.тема.

преди 54 минути, (:IdioibI:) написа:

Обясни го от аксиологична точка? 

Интелегентният човек е етичен и морален. Аморалният е неетичен и не му пука за етичността.

Това е накратко обобщена истина!

преди 54 минути, (:IdioibI:) написа:

Кои за Бога сте вие, че да се налага да ви агитираме за ползите от яденето на месо? :) 

Тук не става въпрос за полза, а за етика! 

преди 42 минути, Theros написа:

Аз не обвинявам ядящите месо, защото това е общоприето, а и е навик, чиято промяна може да доведе до други заболявания при хора при които месото от години е част от храненето.

След години, приоритетите и навиците ще се променят, и това което днес се счита за полезно и правилно, в бъдеще ще се приема като погрешно и нездравословно.

Тези животни нямат шанс в природат

Тези животни са размножавани изкуствено с цел високи добиви на месо с развитие на индустрията. С индустриализация на производствата се получават високи добиви на месо и животински продукти, и рекламата на ползите от животинският протеин, е водещ фактор за увеличената консумация на месо, и от там за развитието на този водещ бизнес.

Странно е как се правят сравнения с животните.

Неосъзнатият и примитивният човек, се сравнява с животните. Колкото едно племе е на по-ниско ниво в цивилизацията, толкова животът му наподобява този на животните.

преди 13 часа, Solly написа:

Интелегентният човек е етичен и морален. Аморалният е неетичен и не му пука за етичността.

Това е накратко обобщена истина!

Тук не става въпрос за полза, а за етика! 

Значи, според теб всеки който яде месо е аморален, ОК, но спрямо кой или кои? До толкова ли плътта на животните е ценна за теб? Интелигентният човек знае, че плътта му не е вечна и рано или късно и той ще умре. 

Нещо приравняваш интелигентния човек към тварите, а това не е етично, въпреки, че е по твоя морал. 

Цитат

Както моралът, така и етиката свободно са свързани с разграничаването на разликата между „добро и лошо" или „правилно и грешно". 
Много хора мислят за морала като за нещо лично и нормативно, докато етиката е стандартите за „добро и лошо", отличаващи се от определена общност или социална среда

Етика и морал - какви са разликите | highviewart.com

= Твоята обобщена истина не е истина! => Което простичко изказано е: Извода от умозаключенията ти е грешен! 

Пак ще попитам: Защо човек който яде месо е лош? На кой вреди? Етично ли е да го смяташ за неинтелигентен, защото няма твоя морал

За мен не е грешно човек да яде месо, а за теб е грешно. Кой в случая е добрия и кой е лошия, при положение, че и двамата сме интелигентни?! Или считаш, че в случая само ти си интелигентното?! 

Кои сте за Бога вие, че ме смятате за неинтелигентен?! И каква липса имам аз от това, че ям месо? = Не е етично да ме смяташ за неинтелигентен, защото ям месо, щото било неетично да се консумира храна от мъртво животно купено в магазина. :)  

Но, представи си, че нямаш пари, че нямаш земя, с какво ще се изхранваш? Отделно това, работодателят ти яде месо. Етично ли ще е да му натякваш, че не е интелигентен колкото теб?! :)  

преди 6 часа, (:IdioibI:) написа:

Не е етично да ме смяташ за неинтелигентен, защото ям месо, щото било неетично да се консумира храна от мъртво животно купено в магазина.

Етика и права на животните

Във въпросната етика фигурира и начини за умъртвяване на животни, за да не се мъчат. Как възприемаш евтаназията на животни? 

Отделно, че животните (особено големите хищници) изобщо не се съобразяват с правата на човек. :) И как така само животните имали права?! :) 

Значи, животно убива човек, за да задоволи глада си, а човек не може да го "евтаназира" и да му ползва плата за храна. :) 

Нещо има двоен стандарт. Кои сте за Бога вие, които го предлагате на интелигентен човек които е месояден да не ползва месото, щото не било етично?! :)  

преди 3 минути, (:IdioibI:) написа:

животно убива човек, за да задоволи глада си

Колко човеци на година са убити от животни, и колко животни са убити от хората?

преди 10 минути, Solly написа:

Колко човеци на година са убити от животни, и колко животни са убити от хората?

Много са! :) 

п.п. Все пак уточнявам: Човеците отглеждат питомни животни за храна. ;) Т.е. умишлено създадени животни за храна! 

преди 11 минути, (:IdioibI:) написа:

.е. умишлено създадени животни за храна! 

или умищлено опитомени!

Според една от теориите, говедата са одомашнени за пръв път в Шумер. Тази хипотеза се опира на факта, че повечето съвременни породи говеда, които са разпространени най-далеч от центъра на тази цивилизация, са най-стари и примитивни.[6]

Други автори твърдят, че говедата са опитомени едновременно в различни места в Европа и Северна Африка, независимо едно от друго.

преди 10 минути, Solly написа:

или умищлено опитомени!

Цъ, те са умишлено създадени с цел да са храна! :) 

Как се опитомява морков?! :) 

Изобщо не си запозната с начините за селектиране на животни, т.е. да става за храна. Но, е нормално, явно твоята обща култура не е на ниво. :) 

Животновъдството не ти е в кръга на интересите и следователно разчиташ единствено на философите, а те си "търкалят камъка" по своя си хълм, отново и отново. :) 

преди 8 часа, (:IdioibI:) написа:

те са умишлено създадени с цел да са храна!

Нищо подобно. Фактите и изследванията показват, че всички животни, които днес са домашни, са били одомашнени в доста по-късен период от съществуване на човечеството.

Цитат

Домашната свиня произлиза от свободно живеещата в природата дива свиня. Човек е опитомил свинята преди 10 хиляди години. 

преди 8 минути, Solly написа:

Фактите и изследванията показват

Именно фактите те оборват! :) 

Това което си цитирала, то, от достоверен източник ли е или "модно" копи/пейст!? :) 

При мен информацията е друга!!! НО, за разлика от теб не я цитирам!!! :) 

Прадедите на авторите на Съновник са особени. Те не са имали кучешки зъби и са били с три стомаха, един от които- шкембе. Тези, които имаме кучешки зъби сме генетично предразположени да ядем месо и не можем да преживяме.

С вътрешна гордост установих и споделям, че вегетарианците мислят само за ядене и темата "Наука и религия" им е недостъпна. Нито Науката, нито Религията, само зарзаватът. Насищане нямат, нуждаят се от постоянно преживяне на едно и също.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.