Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 8 минути, ДИоNД написа:

Ми ... ще отнасяш шамари зад врата бе мило хлапе ..

Досега нито един шамар не съм видял от теб. :) 

само рев рев.... :) 

преди 9 минути, ДИоNД написа:

Било лично ... ми тъй де ... Къ ти видя оголеното врътле ... как да не те шамаросам ... а ти после бегай при другарката да се жалваш ...

Аха.... значи личностните ти простотии към мен било "шамарите"  :) 

Ами така е. Когато цоциалситите ви свършат аргументите, се почва със старата тактика... тролене...  :)

преди 11 минути, ДИоNД написа:

Бегай да си тролиш бе ... малък си още да си играеш с мен ...

Аз ли аз ли .... Я се виж... :)  Класика в троленето .

Та... хайде като порастнеш / не на години, на акъл /  и когато се опиташ да се оттървеш от тази цоциалистичекса болест, която сравних със стокхолмски синдром -  жертвата бленува зза мъчителите си и обвинява всичко друго за нейните фалове. ...  та.... .едва тогава пак заповядай  да дискутираме.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 39 минути, insec написа:

Каква 2001 - още '94г. турчалята държаха целия пазар, от тука и един чувал зърно не можеше да се изнесе без тяхно участие.

Принципно ДПС бе създадено противозаконно ... но някой го узакони ... уви ... За мюсюлманите последна надежда бе Симеон II, но той там се провали тотално ...

Остави пазарите на вън ... тях вече изгубихме ... след като бе кампанията против Русия ... Русия била врага ... да бе да ... само гледай какво става в днешно време ...

Та Русия ... ни би шута ...

По-гадно е че предприятията за IT бяха тотално сринати ... а това е носило близо 70% от БВП ...  Нима един Правец 16 бе нещо по-лош от един IBM тогава, а?! Или един Правец 8 бе по-лош от един Апъл II а?! Говоря за след '89 ... та ... хм ... сега кой е водещ, а?! Китай май е ... :) Там обаче си остана комунистическата партия ...

Та - няма вече комунизъм в България, но можеше да стане!!!

преди 36 минути, miro20 написа:

само рев рев....

:) Абе мило ми Мире ... Изревах един път ... и ти почна с психоанализи ... :) 

Резултат с изображение за „рев на лъв gif“"

Ша та схрускам на закуска тебе бе мире ... мъ ... не дей тъй бе ... :) 

Казах ти в прав текст ... младите не ги вълнува ко е било преди близо 80 години ...

Твоята работа я определя твоя шеф ... туй си ти - роб!!!

Знаеш да бълваш и насаждаш колебание ... :) ...

Живееш в миналото ... няма лошо, но де си тръгнал да отваряш очите на слепите бе ... нидей тъй ... постъпваш като партиен секретар бе ... :) 

Ох .... Мире ... ти ревеш ... и все нещо не ти е тамън ... казах ти - добре съм, получавам си пенсията редовно, не преча на младите ... и друго ... хм ... моха да водя охолен живот ... да Мире ... оцелях ... и не бъркай моята загриженост за младите с вид недоволство от това което съм ...

Разликата между мен и теб е в това: Ти си въобразяваш, че си велик ... :) Не си велик бе Мире ... мой сладък доноснико ... :) 

преди 59 минути, miro20 написа:

Досега нито един шамар не съм видял от теб. :) 

Мире ... :) Какво искаш ти ... хм ... по именно ли другарю да изброявам кои другари не са били другари ... :) 

Та, така ми мили мой другарю партиен секретар ... взимате си партийните парички, а ние де не сме във вашата партия да ходим с галошите ... :) 

Ходи си бос Мире ... :) Не ми дреми за твоите боси мисли ... :) т.е. мисли свързани само с твои някакви жълти книжки ... :) 

преди 1 час, ДИоNД написа:

Ша та схрускам на закуска тебе бе мире .......

......Твоята работа я определя твоя шеф ... туй си ти - роб!!!

........Ох .... Мире ... ти ревеш ...    да Мире ... оцелях ... 

Разликата между мен и теб е в това: Ти си въобразяваш, че си велик ... :) Не си велик бе Мире ... мой сладък доноснико ... :) 

преди 21 минути, ДИоNД написа:

Мире ... :) Какво искаш ти..... ми мили мой другарю партиен секретар......

......Ходи си бос Мире ....твои някакви жълти книжки

Ох ох о х ..... :)  Рев и сополи рев и сополи .... Миро такъв Миро онакъв....  Миро роб, Миро велик...Миро доносник...Миро партиен секретар.... бос и с жълта книжка

бла бла  :)  Какво ли още не съм бил във вашите фобии ??

преди 1 час, ДИоNД написа:

Живееш в миналото ...

Аз ли аз ли :) :)   Аз не рева по миналото и не плямпам стари соц лъжи.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 9 минути, miro20 написа:

Аз ли аз ли :) :)   Аз не рева по миналото и не плямпам стари соц лъжи.

Лелеййййй ... :) верно .... :) ...... ти се лигавиш къ едно пате со жълту около устата, а не между краката ... :) 

Ходи си гледай децата бе Мире ... :) На тях им ръси новите дем. лъжи ... :) 

Гит бит ти бе гяур ... :) 

Лъжеца вика дръжте лъжеца ...

Голема си лепкъ ... дъ знаеш ... напомняш ми за един гинеколог през 2001 година от Котел ... :) 

Разбери ме правилно ... на доста избори съм наблюдавал определени неща ... ;) 

На такива кът теб все соца е крив ... а не те са прави де, ама ей тъй да си кажат: Соц. лъжите в днешно време ... :) 

Да, Мире ... ти сега сипеш соц.лъжи, а не аз ... :) 

Ти ривеш и все нещу не тий тъй кът нада ... :) 

Ох, другарю, никакъв другар не си ми ... мда ... сакаш да си ми ... ама ... йок ... май таз любов де ти я давам не ти е по мярка на ГЗ-ту ти и затуй мислиш, че ме боли к*а ... :) Споко .... аз на моите деца им съм им програмирал мозъците и се справят ...

Не бъди загрижен за тях - те вече са се реализирали в IT сектора ...  само дето третото не става за тая работа, та му набивам канчето понякога ... :) Не иска да учи и туй си е ... сака да стане директор ... мда ... изтървах го хлапето ... но какво пък ... ша му уври мозгъ ... има още две, три години да се глези ... :) Ще го подкрепям до към още 10 години, пък после ... хм ... ша го видим тоз моя хайванин ... дали ще си вземе хляба в ръцете ...

Ай ... да ти пусна една песен от унуй време ... :) Специално за теб и то тук:

Ай ... да си доволен ... :) 

преди 2 минути, ДИоNД написа:

Лелеййййй ... :) верно .... :) ...... ти се лигавиш къ едно пате со жълту около устата, а не между краката ... :) 

Ходи си гледай децата бе Мире ... :) На тях им ръси новите дем. лъжи ... :) 

Гит бит ти бе гяур ... :) 

Лъжеца вика дръжте лъжеца ...

Голема си лепкъ ... дъ знаеш ... напомняш ми за един гинеколог през 2001 година от Котел ... :) 

Разбери ме правилно ... на доста избори съм наблюдавал определени неща ... ;) 

На такива кът теб все соца е крив ... а не те са прави де, ама ей тъй да си кажат: Соц. лъжите в днешно време ... :) 

Да, Мире ... ти сега сипеш соц.лъжи, а не аз ... :) 

Ти ривеш и все нещу не тий тъй кът нада ... :) 

Ох, другарю, никакъв другар не си ми ... мда ... сакаш да си ми ... ама ... йок ... май таз любов де ти я давам не ти е по мярка на ГЗ-ту ти и затуй мислиш, че ме боли к*а ... :) Споко .... аз на моите деца им съм им програмирал мозъците и се справят ...

Не бъди загрижен за тях - те вече са се реализирали в IT сектора ...  само дето третото не става за тая работа, та му набивам канчето понякога ... :) Не иска да учи и туй си е ... сака да стане директор ... мда ... изтървах го хлапето ... но какво пък ... ша му уври мозгъ ... има още две, три години да се глези ... :) Ще го подкрепям до към още 10 години, пък после ... хм ... ша го видим тоз моя хайванин ... дали ще си вземе хляба в ръцете ...

Ай ... да ти пусна една песен от унуй време ... :) Специално за теб и то тук:

Ай ... да си доволен ... :) 

Мисля че е крайно време  да ми плащаш като на психоаналитик.  :) 

Ко ше кажеш ?

преди 2 часа, miro20 написа:

Мисля че е крайно време  да ми плащаш като на психоаналитик.  :) 

Ко ше кажеш ?

Мире сладичък .... мъ ти само това чакаш, а ... :) Някой да ти плати ... ох бедния я ми .... :) 

Ей .... пъ каза си го най-накрая ... продажник ... който ти плаща на него угаждаш ... :) 

Ей туй си ти .... пачафка облеченъ в някфа камофлашкъ .... :) 

Дур бе гяур ... :) Ай хой си при Ходжата си ... :) Дъ не съ му утъняли джобовите, а ... :) 

п.п. Чи фут ин ... :) Разбрахме те ... за едната храна какво ли не правиш ... :) Простено да ти е чядо! Амин  

преди 5 часа, ДИоNД написа:

Мире сладичък .... мъ ти само това чакаш, а ... :) Някой да ти плати ... ох бедния я ми .... :) 

Ей .... пъ каза си го най-накрая ... продажник ... който ти плаща на него угаждаш ... :) 

Ей туй си ти .... пачафка облеченъ в някфа камофлашкъ .... :) 

Дур бе гяур ... :) Ай хой си при Ходжата си ... :) Дъ не съ му утъняли джобовите, а ... :) 

п.п. Чи фут ин ... :) Разбрахме те ... за едната храна какво ли не правиш ... :) Простено да ти е чядо! Амин  

Не бе, виждам че съм ти добър отдушник на комплексите ти , и най вече успявам успешно да  изкарам всичката кир от теб , което си е вид психотерапия.

Виждам въобще забрави каква е темата, и се впусна в изцяло хейтърско изпразване на вътрешностите си .

Няма лошо .. поплачи си ...

И по темата мили спомени от Георги Димитров :

„Никой не трябва да бъде оправдан! И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля!“

https://desebg.com/chestvania/4271-2020-02-01-06-29-08?fbclid=IwAR2j1YJAKY0I8ptUrddS6iOkIPPUW7MZRp7m1cvegN49oybOgeHuP6zX0G0

преди 28 минути, miro20 написа:

хейтърско изпразване

Хейтърът вика дръще хейтъръ ... :) Комплексърът вика дръще комплексъръ ... :)

Ох миличкия показваш си нрава вече, а не само рукцата. То ти поведе тази тема по туй направление другарю/

Така е като хулиш соц. лъжи от миналото.

Мире, бе си добре по социалзмЪт и туй е ... комунизма не се е отишъл, спете спокойно деца.

Тато бди вам.. Амин!  

Пролетарий от вси срани, събуждайте се! Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди!

Вива комунизму, вива либерта ... :) Старите муцуни идват в тоя миг, Синята лавина се е понесла пак.

:) 

преди 6 минути, ДИоNД написа:

Хейтърът вика дръще хейтъръ ... :) Комплексърът вика дръще комплексъръ ... :)

Кога съм показвал хейт към някого тук ? Към теб ли ? Абсурд :)  Освен огромно съчувствие и разбиране,  нищо друго не съм показвал към теб.

Докато ти се задавяш в слюнка от "епитети" към мен. :) 

И какви комплекси виждаш в мен от това че се интересувам от история и политика ?

Ах да... не ти изнасят част от фактите в тази наша история. Ми...това не е мой проблем бре :) 

преди 4 минути, miro20 написа:

Кога съм показвал хейт към някого тук ? Към теб ли ? Абсурд :) 

Като истински комунист! :) Отричай! Браво!!! :) Те ония по минало време бяха виновни ... :) 

Сетих се, вица за трите плика, та ... Мире ти кое куфарче взе, а?! :) 

• 2 седмици по-късно...

Ето още спомени от съветския "фастфууд" :) 

https://maxim-nm.livejournal.com/567848.html

Това пифтунене "на крак" в собствена посуда съм го виждал на живо , и бе доста странно по принцип... Ние , в НРБ, не бяхме паднали толкова ниско . Или не толкова явно и масово... :) 

A ето и едно интересно сравнение, сами преценете какво би било днешното ни състояние , ако след царска България нямахме социализъм .

https://www.istoricheskidnevnik.eu/post/кое-място-заемаше-царство-българия-сред-другите-европейски-страни-по-икономически-показатели

https://bodil.bg/2018/05/22/1939/?fbclid=IwAR10z4R5Etq6Gxy5gn6jlKtuPpI547NwyqqJbibqJZjqnckmr3wjUEb8rLw

• 2 месеца по-късно...
Скъпи Приятели, материалът ни за „имането през социализма” породи огромен интерес, поради което публикуваме част от коментарите ви за онова време в този пост!
Благодарим ви, че сте с нас!
Благодарим ви, че ни споделяте за да си спомнят старите и да научат младите!
"Златните години" на България:
- Цял народ да тъне в блажено невежество докато партийците си тъпчеха западните сметки и бяха по-капиталисти от капиталистите
- В България нямаше богати бедни. Всички бяха еднакво бедни.
- Една стотинка на земята беше "късметче".
- Слагаха се дюзи на запалките за еднократна употреба. Сега газовата запалка е 30 стотинки, а тогава беше чудо невиждано и струваше 4 лева - поставяш си после дюза за 2,50 лв., а сетне зареждаш газ за 50 стотинки.
- Клечките кибрит се брояха, някои ги цепеха да имат повече.
- Найлоновите чанти се перяха и простираха.
- Имаше "всичко" в магазините ни с по 50 артикула, прилежно наредени от вид от единия до другия край на рафта.
- Уиски се вземаше или за Нова година или по бутилка на петилетка. Празната му бутилка задължително се пазеше на видно място дълго време след като е изпито, а след това се ползваше за съхранение на ракия и беше гордост да сервираш ракия от бутилка червено Джони например.
- Някои от тези които си пазеха бутилките, оставаха по половин пръст от пиенето да подушат гостите.. трагедия си беше съветското робско време...
- Във витринката в хола задължително се дъжаха на показ и кристалните сервизи - само за гости!
- Супер престижно беше и да имаш каталог Некерман, събирахме се лапетиите разглеждахме и цъкахме с език, б@си кви неща продават...
- Десетки хиляди семейства с абсолютно същата холна секция. Придобита с огромно дебнене в МЕБЕЛНИЯ (единствено число) магазин, за да се доредиш...
- Вносен алкохол можеше да се купи само от Кореком, или пък някой шофьор на ТИР да го донесе през граница. Обикновено над шкафовете в кухнята или зад витрината в хола беше изложбата му.
- Два, максимум 3 вида холни секции за цялата страна/по-точно в 3-4 големи града има/няма 30-35 години. Когато ги "пуснат", де...
- Почти нямаше домакинство, без хубава бутилка от уиски със стълбичка от черница във нея...
- Празните вече кутии от цигари също се пазеха, а в много случаи от тях се правеше робот от Marlboro или от Kent... Ехаааа! Небивала гъзария! Да се пукат съседите от завист!!!
- Пазеха се и опаковките и станиолите от шоколади като символ на изживян лукс.
- Вносните сапуни и шампоани задължително се държаха в гардеробите поне един месец като ароматизатор.
- Често срещана гледка беше наредени празни флакони от дезодоранти и празни шишенца от парфюми на видно място, а в някои домакинства и до ден днешен още си ги има тия неща, някои хора са застинали в онова време.
- Маслините бяха като диамантите, а "екзотичните" стоки се изкупуваха месец по-рано с връзки и записване. Даже и до опашката не стигаха...
- Дънки и джинси на детенцето се вземаха с 3-4 номера по-големи, щото то нали ще расте...
- От тогава са лафовете "Щом държавата сме ние, значи и държавното е наше”, “Няма КРАЖБА, а преминаване от един собственик в друг”, “Ние не крадем , а си ВЗИМАМЕ, щом е държавно значи си е наше”
- Купиш си тапети и губер - после каниш цялата улица, да видят.
- Вървежният подарък беше подаръкът порцеланов сервиз - тези с невиждани копирки и форми някои ги редяха по секциите си.
- Чорап се носеше до пето закърпване, дупка на жилетката...наплита се със сходен цвят.
- Държавни ателиета за "ловене на бримка на чорапогащник" имаше навсякъде
- Бирата в магазина: дори и да имаше, трябваше да имаш празни шишета, за да си купиш. И непременно трябваше да обърнеш бутилката, за да провериш дали нещо не плува вътре.
- Заплата за завършили средно образование - 80 лв., полувисше - 130 лв., висше - 155 лв.
- Времето, когато най-големият подарък беше печено агне, пълнено с кафе и опаковано с тоалетна хартия.
- Опашките за лигнин и банани. И за всичко друго!
- 15-годишните влогове за кола (ако имаш пари за такава), като даваш 1500лв предварително без нито стотинка лихва и след 10-15 години, ако инфлацията не ти е изяла парите можеш след доплащане до цената на автомобила да получиш заветния модел на автомобил, поръчан преди 15 години и макар и чисто нов да е вече морално остарял с поне 30 години (15 години чакане + 15 предишни години от появата на изплагиатствания западен модел). Цените в Мототехника от 1989 г.: Лада Самара струваше 10 000 лв.; Лада 2107 - 10 500 лв.; Лада 2105 - 8 900 лв. Трабант 601 - 6 400 лв. и т.н. Средната заплата: 200лв. Сами сметнете колко заплати са били нужни за нова Лада. + 15 години чакане!
- Освен,че имаше опашки, имаше и купони все едно сме по време на война, но много често и след дълго чакане по опашки стоките не стигаха до последния да си купи това, за което чака..............УЖАС!!!
- Живеещите четиричленни семейства в стая 3х3, като за да има място, през деня част от леглата се вдигаха изправени до стената.
- Толкова хубаво беше, че ни пазеха с автомати по границата за да не избягаме, че и награда се даваше на войниците ако застрелят някой бягащ от “хубавото”.
- "Гражданството" - роден си в град Х, жител си на Х, работиш в Х, учиш висше образование само ако за Х има отпусната бройка. В граничните райони се отива само с "открит лист" издаден от МВР-то пак в Х. Нещо като "крепостни селяни" от Русия, ама гледани с любов от Партията.
- Кока кола имаше само понякога, но можеш да си купиш само при замяна пълно за празно на стъклените бутилчици. На едно място в центъра на Пловдив имаше наливна Кока Кола с дъх на лекарство за пломби... Швепсовете престояваха и хващаха по 2 пръста утайка в шишето. Тогава е измислено и съкращението ШВЕПС = Ше Ви Е*а Прокисналите Сокове !
- Имаше семейства чакащи и по 30 години за да си върнат двата етажа от собствената си къща, в която другарите бяха настанили наематели, а през това време собствениците са сгъчкани да живеят в една стая и то няколко поколения.
- Имаше трудови лагери на смъртта чак до 1962г. В тях можеше да влезе човек заради политически виц или неуместно изказване срещу тогавашната власт. Никой не държеше сметка за безбройните убити и безследно изчезнали жертви на режима.
- През социализма беше забранено да сме православни. На грандиозните манифестации се кланяхме на портретите на съветските и българските комунистически богове.
- Електричеството - имахме АЕЦ, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, изнасяхме електричество за съседните държави, а електричеството все не достигаше и имахме режим на тока.
- Образованието беше платено от държавата (тоест от всички нас), обаче: Имахме право да кандидатстваме само в ЕДИН университет и в 2 полувисши института!!! За специалностите международни отношения и международни икономически отношения първо се подаваха документите в Окръжния Комитет на БКП за проверка на фамилията до девето коляно!!! Да не говорим за предимствата за децата на другарите и партизаните!!!
- Нищо не се изхвърляше, а се складираше по мазета и тавани, че не се знае кога и какво пак може да дотрябва и пак да влезе в употреба.
- Ергенския данък - хората над определена възраст плащаха за това, че нямат съпруг/съпруга. Семейните, но без деца плащаха за нещастието си да нямат деца. Дори онези тъжни хора, които искаха, но не можеха да ги имат.
- Влажните ни овчи погледи трябваше да гледат единствено към светлото бъдеще и тоталната победа на социализма над капитализма.
- За последното другарите, които проповядваха религията за суета, опиум и деградивна, се кръстеха като монахини. Че то, социализъм, равноправие, солидарност... ама милионите им... всичките в тези пусти капиталистически банки. А синчетата им тънеха в битово разложение по западните казина и барове. С нашите пари. Както и сега! Защото “другарите” не си тръгнаха. Останаха!

Заповядай

преди 23 часа, miro20 написа:
Скъпи Приятели, материалът ни за „имането през социализма” породи огромен интерес, поради което публикуваме част от коментарите ви за онова време в този пост!
Благодарим ви, че сте с нас!
Благодарим ви, че ни споделяте за да си спомнят старите и да научат младите!
"Златните години" на България:
- Цял народ да тъне в блажено невежество докато партийците си тъпчеха западните сметки и бяха по-капиталисти от капиталистите.- Недоказано твърдение.
- В България нямаше богати бедни. - до тук вярно.
- Една стотинка на земята беше "късметче".- вярно
- Слагаха се дюзи на запалките за еднократна употреба. Сега газовата запалка е 30 стотинки, а тогава беше чудо невиждано и струваше 4 лева - поставяш си после дюза за 2,50 лв., а сетне зареждаш газ за 50 стотинки. - лъжа!
- Клечките кибрит се брояха, някои ги цепеха да имат повече.- лъжа!
- Найлоновите чанти се перяха и простираха.- Лъжа! Найлонови чанти нямаше.
- Имаше "всичко" в магазините ни с по 50 артикула, прилежно наредени от вид от единия до другия край на рафта. - лъжа!
- Уиски се вземаше или за Нова година или по бутилка на петилетка. Празната му бутилка задължително се пазеше на видно място дълго време след като е изпито, а след това се ползваше за съхранение на ракия и беше гордост да сервираш ракия от бутилка червено Джони например.- това и сега го има.
- Някои от тези които си пазеха бутилките, оставаха по половин пръст от пиенето да подушат гостите.. трагедия си беше съветското робско време...- глупост
- Във витринката в хола задължително се дъжаха на показ и кристалните сервизи - само за гости!- всички имаха кристални сервизи.
- Супер престижно беше и да имаш каталог Некерман, събирахме се лапетиите разглеждахме и цъкахме с език, б@си кви неща продават...- ето защо сте необразовани значи. Ние четяхме учебници и Под Игото.
- Десетки хиляди семейства с абсолютно същата холна секция. Придобита с огромно дебнене в МЕБЕЛНИЯ (единствено число) магазин, за да се доредиш...-лъжа. Повечето се правеха по поръчка.
- Вносен алкохол можеше да се купи само от Кореком, или пък някой шофьор на ТИР да го донесе през граница. - Да, вносен алкохол не се продаваше свободно.
- Два, максимум 3 вида холни секции за цялата страна/по-точно в 3-4 големи града има/няма 30-35 години. Когато ги "пуснат", де...- колко пъти ще го повторим това?
- Почти нямаше домакинство, без хубава бутилка от уиски със стълбичка от черница във нея...- лъжа.
- Празните вече кутии от цигари също се пазеха, а в много случаи от тях се правеше робот от Marlboro или от Kent... - до тук вярно. Роботи се правеха и от БТ.
- Пазеха се и опаковките и станиолите от шоколади като символ на изживян лукс.- лъжа.
- Вносните сапуни и шампоани задължително се държаха в гардеробите поне един месец като ароматизатор.- лъжа.
- Често срещана гледка беше наредени празни флакони от дезодоранти и празни шишенца от парфюми на видно място, а в някои домакинства и до ден днешен още си ги има тия неща, някои хора са застинали в онова време.- лъжа.
- Маслините бяха като диамантите, а "екзотичните" стоки се изкупуваха месец по-рано с връзки и записване. Даже и до опашката не стигаха...- лъжа.
- Дънки и джинси на детенцето се вземаха с 3-4 номера по-големи, щото то нали ще расте...- лъжа.
- От тогава са лафовете "Щом държавата сме ние, значи и държавното е наше”, “Няма КРАЖБА, а преминаване от един собственик в друг”, “Ние не крадем , а си ВЗИМАМЕ, щом е държавно значи си е наше”- за първи път чувам такива "лафове".
- Купиш си тапети и губер - после каниш цялата улица, да видят.- по- скоро да участват в лепенето. След това естествено има купон.
- Вървежният подарък беше подаръкът порцеланов сервиз - тези с невиждани копирки и форми някои ги редяха по секциите си.- всякакви подаръци бяха вървежни.
- Чорап се носеше до пето закърпване, дупка на жилетката...наплита се със сходен цвят.- лъжа.
- Държавни ателиета за "ловене на бримка на чорапогащник" имаше навсякъде- Не. Имаше шивашки ателиета, които бяха ЧАСТНИ.
- Бирата в магазина: дори и да имаше, трябваше да имаш празни шишета, за да си купиш. И непременно трябваше да обърнеш бутилката, за да провериш дали нещо не плува вътре.- Да. Защото беше без консерванти и бързо вкисваше.
- Заплата за завършили средно образование - 80 лв., полувисше - 130 лв., висше - 155 лв. - Лъжа! 80 те, започнах работа с незавършено средно (демек основно), с начална заплата 160 лв.
- Времето, когато най-големият подарък беше печено агне, пълнено с кафе и опаковано с тоалетна хартия.- печено агне опаковано с тоалетна хартия? Пробвай да я отлепиш!--> Лъжа!!!
- Опашките за лигнин и банани. И за всичко друго!- само за банани и то по коледа.
- 15-годишните влогове за кола (ако имаш пари за такава), като даваш 1500лв предварително без нито стотинка лихва и след 10-15 години, ако инфлацията не ти е изяла парите можеш след доплащане до цената на автомобила да получиш заветния модел на автомобил, поръчан преди 15 години и макар и чисто нов да е вече морално остарял с поне 30 години (15 години чакане + 15 предишни години от появата на изплагиатствания западен модел). Цените в Мототехника от 1989 г.: Лада Самара струваше 10 000 лв.; Лада 2107 - 10 500 лв.; Лада 2105 - 8 900 лв. Трабант 601 - 6 400 лв. и т.н. Средната заплата: 200лв. Сами сметнете колко заплати са били нужни за нова Лада. + 15 години чакане!- Лъжа! Лада 1200 (Жигули) струваше 6100 лева. Лада 2107- по- малко от 7 000.
- Освен,че имаше опашки, имаше и купони все едно сме по време на война, но много често и след дълго чакане по опашки стоките не стигаха до последния да си купи това, за което чака..............УЖАС!!!- купони само за хляб! И само в селата, защото селяните го купуваха да си хранят прасетата, тъй като е много евтин. Типовия беше 16 ст за килограм!
- Живеещите четиричленни семейства в стая 3х3, като за да има място, през деня част от леглата се вдигаха изправени до стената.- абсолютна лъжа!
- Толкова хубаво беше, че ни пазеха с автомати по границата за да не избягаме, че и награда се даваше на войниците ако застрелят някой бягащ от “хубавото”.- Границата беше затворена и в двете посоки и се пазеше освен с автомати и с кучета.
- "Гражданството" - роден си в град Х, жител си на Х, работиш в Х, учиш висше образование само ако за Х има отпусната бройка. В граничните райони се отива само с "открит лист" издаден от МВР-то пак в Х. -до тук вярно.
- Кока кола имаше само понякога, но можеш да си купиш само при замяна пълно за празно на стъклените бутилчици. На едно място в центъра на Пловдив имаше наливна Кока Кола с дъх на лекарство за пломби... Швепсовете престояваха и хващаха по 2 пръста утайка в шишето. Тогава е измислено и съкращението ШВЕПС = Ше Ви Е*а Прокисналите Сокове !- всичко беше пълно за празно. Останалото са пълни глупости.
- Имаше семейства чакащи и по 30 години за да си върнат двата етажа от собствената си къща, в която другарите бяха настанили наематели, а през това време собствениците са сгъчкани да живеят в една стая и то няколко поколения.- ЛЪЖА!
- Имаше трудови лагери на смъртта чак до 1962г. В тях можеше да влезе човек заради политически виц или неуместно изказване срещу тогавашната власт. Никой не държеше сметка за безбройните убити и безследно изчезнали жертви на режима.- лъжа!
- През социализма беше забранено да сме православни. На грандиозните манифестации се кланяхме на портретите на съветските и българските комунистически богове.- лъжа!
- Електричеството - имахме АЕЦ, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, изнасяхме електричество за съседните държави, а електричеството все не достигаше и имахме режим на тока.- полулъжа.
- Образованието беше платено от държавата (тоест от всички нас), обаче: Имахме право да кандидатстваме само в ЕДИН университет и в 2 полувисши института!!! - до тук вярно.
- Нищо не се изхвърляше, а се складираше по мазета и тавани, че не се знае кога и какво пак може да дотрябва и пак да влезе в употреба.- лъжа.
- Ергенския данък - хората над определена възраст плащаха за това, че нямат съпруг/съпруга. Семейните, но без деца плащаха за нещастието си да нямат деца. - до тук вярно.
- Влажните ни овчи погледи трябваше да гледат единствено към светлото бъдеще и тоталната победа на социализма над капитализма. - тук даже нямам определение.
- За последното другарите, които проповядваха религията за суета, опиум и деградивна, се кръстеха като монахини. Че то, социализъм, равноправие, солидарност... ама милионите им... всичките в тези пусти капиталистически банки. А синчетата им тънеха в битово разложение по западните казина и барове. С нашите пари. Както и сега! Защото “другарите” не си тръгнаха. Останаха!- СМЯХ!

Заповядай

Ето един класически пример за пропаганда! Малко истина, малко полуистина, много лъжа и субективни изводи! Недоказуеми разбира се.

Напротив. НЕ разбирам защо е тази ваша истерия срещу всичко което не ви изнася.

Мен затов ами хареса / и го копирах/ защото събуди и у мен позабравени реалности. Добри или лоши е друг въпрос.

Можеш да медитираш за добро или лошо е било така, но не и да отричаш тези описани ФАКТИ и практики .

Питай родителите си, питай бабите си . И тогава пак заповядай точка по точка д ами кажеш кое "не е било лъжа и субективни изводи"

пп

За някои от недоказуемите твърдения, вече има и доказани такива. Както първото което оспорваш че е лъжа

Виж от тази тема заплатките на отговорните /и неграмотни/  другари , как са вземали по 800-900-2000 лв на фона на средностатистическите 100-120 лв.

За наредените 50 артикула си бе чиста истина. И аз се сещам как съ мходил на супера  и наредени на 20 метра едни и същи буркани и консерви. :) 

Нещо такова :

3176.jpg

За Некерман и др западни списания си бе голям престиж. И това няма нищо общо с  четенето на  "Под игото" .

Самия факт че идея си нямаш за какво говориш, показва че си доста млад и не знаеш. В което няма нищо лошо . но е несериозно.

За бутилките от уиски , за станиолите от бонбони дето събирахме ... пак ми се натрапва извода че наистина не знаеш щото не си го видял, не си го усетил, нямаш си на идея.

А това си бяха ФАКТИ.

и т.н.

Конечно достаточно Миро попугаев сегодня. Тогава никой не ровеше в казаните за хранителни отпадъци и имаше работа за всички роми.  Здравеопазване и образование бяха общодостъпни.  
на 20.04.2020 г. в 13:31, _Belial_ написа:

Ето един класически пример за пропаганда! Малко истина, малко полуистина, много лъжа и субективни изводи! Недоказуеми разбира се.

Я извади една лъжа от написаното - няма приятел! Може де не ти изнася но всичко написано си беше точно така. На кого това му е харесвало и на кого не е друг въпрос. По всяко време има хора които си живеят добре спрямо техните разбирания и такива които не им харесва. Аз съм от хората които изживяха това време и виждам сега как живеят младите хора . Е завиждам им благородно че животът им ще е сега а не тогава. 

на 23.04.2020 г. в 16:56, lsmurf написа:

Я извади една лъжа от написаното - няма приятел! Може де не ти изнася но всичко написано си беше точно така. На кого това му е харесвало и на кого не е друг въпрос. По всяко време има хора които си живеят добре спрямо техните разбирания и такива които не им харесва. Аз съм от хората които изживяха това време и виждам сега как живеят младите хора . Е завиждам им благородно че животът им ще е сега а не тогава. 

Коментирал съм ги в цитата с болднатия текст. Доста са.

преди 14 часа, _Belial_ написа:

Коментирал съм ги в цитата с болднатия текст. Доста са.

Съжалавам , не съм видял че си преправял цитат за да коментираш. Ако бях видял колко тенденциозно и без оглед на истината го правиш нямаше да си давам труда да влизам в дебат с теб.

преди 2 минути, lsmurf написа:

Съжалавам , не съм видял че си преправял цитат за да коментираш. Ако бях видял колко тенденциозно и без оглед на истината го правиш нямаше да си давам труда да влизам в дебат с теб.

Ся ко кажеш и кое му е тенденционното и лъжливо, цена няма да имаш.

- Цял народ да тъне в блажено невежество докато партийците си тъпчеха западните сметки и бяха по-капиталисти от капиталистите.- Недоказано твърдение.

Не знам дали подобно твърдение се нуждае от по добро доказателство от това че именно децата и внуците им владеят икономиката на страната ни.

- Слагаха се дюзи на запалките за еднократна употреба. Сега газовата запалка е 30 стотинки, а тогава беше чудо невиждано и струваше 4 лева - поставяш си после дюза за 2,50 лв., а сетне зареждаш газ за 50 стотинки. - лъжа!

Дреболия но в интерес на истината наистина се слагаха такива дюзи . За цени не мога да споря защото не съм пушач и не ме е интересувало.

- Клечките кибрит се брояха, някои ги цепеха да имат повече.- лъжа!

Тук единствено може и да си прав - кибритът беше 4 стотинки и ако е имало такива хора то е било някакво отклонение.

- Маслините бяха като диамантите, а "екзотичните" стоки се изкупуваха месец по-рано с връзки и записване. Даже и до опашката не стигаха...- лъжа.

Не мисля че си го възприел буквално но маслини наистина липсваха на пазара а за цветен телевизор , пералня  или други "луксове" се чакаше с месеци наистина и по тарикатите се "уреждаха" преди да ги пуснат в магазина. Случвало ми се е да чакам първи пред книжарница за дефицитна книга и когато отворят да ни посрещнат със "свърши" .

- Чорап се носеше до пето закърпване, дупка на жилетката...наплита се със сходен цвят.- лъжа.

Не че смятам за нещо лошо това да си кърпиш чорапите - това беше съвсем нормално нещо за нашето поколение но си е истина и е някакъв индикатор за нивото на благоденствие . Ако се разтърсиш в нета ще намериш предполагам как секретарката на Т. Живков му е кърпила чорапиете - пък ти лъжа било.

- Кока кола имаше само понякога, но можеш да си купиш само при замяна пълно за празно на стъклените бутилчици. На едно място в центъра на Пловдив имаше наливна Кока Кола с дъх на лекарство за пломби... Швепсовете престояваха и хващаха по 2 пръста утайка в шишето. Тогава е измислено и съкращението ШВЕПС = Ше Ви Е*а Прокисналите Сокове !- всичко беше пълно за празно. Останалото са пълни глупости.

Ако това че Кока Кола беше супер дефицитна и се намираше главно в ресторантите е глупости значи сме живели в различни държави. Швепсовете в началото бяха хубави след това ги развалиха и наистина престояваха и хващаха утайка.

Имаше семейства чакащи и по 30 години за да си върнат двата етажа от собствената си къща, в която другарите бяха настанили наематели, а през това време собствениците са сгъчкани да живеят в една стая и то няколко поколения.- ЛЪЖА!

Живял съм заедно с баба ми и дядо ми , леля ми и мъжът и , майка ми и баща ми и брат ми в стая и кухня и тоалетна без баня. На баня ходехме колективно с децата от квартала веднъж седмично и беше голямо забавление в общо отделение с около 30 душа.

- Заплата за завършили средно образование - 80 лв., полувисше - 130 лв., висше - 155 лв. - Лъжа! 80 те, започнах работа с незавършено средно (демек основно), с начална заплата 160 лв.

Не е лъжа а самата истина . Започнах като инженер с 155 лв заплата толкова беше по закон. Имаше и по големи заплати разбира се но се толерираха недоучилите. Преди дазавърша образованието си работех като шлосер с над 300 лева месечно . Завърших и заплатата ми се намали почти двойно - факт.

- Супер престижно беше и да имаш каталог Некерман, събирахме се лапетиите разглеждахме и цъкахме с език, б@си кви неща продават...- ето защо сте необразовани значи. Ние четяхме учебници и Под Игото.

Тенденциозно , това че си разглеждал списание не означава че не си залягал над уроците. Гол факт аз бях от тези дето цъкаха с език и не съм започнал работа както теб със "средно незавършено"  Та не знам колко си чел учебници. Колкото до "Под Игото" не бих казал че това че си го прочел както казваш те е образовало по някакъв начин.

- През социализма беше забранено да сме православни. На грандиозните манифестации се кланяхме на портретите на съветските и българските комунистически богове.- лъжа!

Ами колкото и да не ти се ще  си е истина. Комунизмът си е де факто религия и като всяка такава не търпи "друговерци" . На всеки празник имаше "дежурни" около черквите които донасяха кой си е позволил да отде в храма. Официално нямаше забрана но на "провинилият" се му се стъжняваше живота след такова нарушение.

- Имаше трудови лагери на смъртта чак до 1962г. В тях можеше да влезе човек заради политически виц или неуместно изказване срещу тогавашната власт. Никой не държеше сметка за безбройните убити и безследно изчезнали жертви на режима.- лъжа!

Тук просото нямам думи да коментирам отрицанието ти . Единствено извинение може да бъде ако не познаваш новата ни история.

- За последното другарите, които проповядваха религията за суета, опиум и деградивна, се кръстеха като монахини. Че то, социализъм, равноправие, солидарност... ама милионите им... всичките в тези пусти капиталистически банки. А синчетата им тънеха в битово разложение по западните казина и барове. С нашите пари. Както и сега! Защото “другарите” не си тръгнаха. Останаха!- СМЯХ!

За те може и "смях" да е но за нормалният българин си е повече повод за гняв и болка - истината боли!

преди 4 минути, lsmurf написа:

Не знам дали подобно твърдение се нуждае от по добро доказателство от това че именно децата и внуците им владеят икономиката на страната ни.

Дреболия но в интерес на истината наистина се слагаха такива дюзи . За цени не мога да споря защото не съм пушач и не ме е интересувало.

Тук единствено може и да си прав - кибритът беше 4 стотинки и ако е имало такива хора то е било някакво отклонение.

Не мисля че си го възприел буквално но маслини наистина липсваха на пазара а за цветен телевизор , пералня  или други "луксове" се чакаше с месеци наистина и по тарикатите се "уреждаха" преди да ги пуснат в магазина. Случвало ми се е да чакам първи пред книжарница за дефицитна книга и когато отворят да ни посрещнат със "свърши" .

Не че смятам за нещо лошо това да си кърпиш чорапите - това беше съвсем нормално нещо за нашето поколение но си е истина и е някакъв индикатор за нивото на благоденствие . Ако се разтърсиш в нета ще намериш предполагам как секретарката на Т. Живков му е кърпила чорапиете - пък ти лъжа било.

Ако това че Кока Кола беше супер дефицитна и се намираше главно в ресторантите е глупости значи сме живели в различни държави. Швепсовете в началото бяха хубави след това ги развалиха и наистина престояваха и хващаха утайка.

Живял съм заедно с баба ми и дядо ми , леля ми и мъжът и , майка ми и баща ми и брат ми в стая и кухня и тоалетна без баня. На баня ходехме колективно с децата от квартала веднъж седмично и беше голямо забавление в общо отделение с около 30 душа.

Не е лъжа а самата истина . Започнах като инженер с 155 лв заплата толкова беше по закон. Имаше и по големи заплати разбира се но се толерираха недоучилите. Преди дазавърша образованието си работех като шлосер с над 300 лева месечно . Завърших и заплатата ми се намали почти двойно - факт.

Тенденциозно , това че си разглеждал списание не означава че не си залягал над уроците. Гол факт аз бях от тези дето цъкаха с език и не съм започнал работа както теб със "средно незавършено"  Та не знам колко си чел учебници. Колкото до "Под Игото" не бих казал че това че си го прочел както казваш те е образовало по някакъв начин.

Ами колкото и да не ти се ще  си е истина. Комунизмът си е де факто религия и като всяка такава не търпи "друговерци" . На всеки празник имаше "дежурни" около черквите които донасяха кой си е позволил да отде в храма. Официално нямаше забрана но на "провинилият" се му се стъжняваше живота след такова нарушение.

Тук просото нямам думи да коментирам отрицанието ти . Единствено извинение може да бъде ако не познаваш новата ни история.

За те може и "смях" да е но за нормалният българин си е повече повод за гняв и болка - истината боли!

Не виждам децата и внуците на Тодор Живков, Добри Джуров, Цола Драгойчева...

Дюзи се слагаха, но нито запалките струваха 4 лева, нито дюзите 2, 50, още по- малко пък газта да е 50 ст.

За кибрита е ясно че съм прав.

Маслините бяха сравнително дефицитни (тоест, нямаше постоянно), ама чак пък като диаманти?

Такова нещо като кърпене на чорапи може и да е имало 50 те години.

Кока кола имаше единствено у нас в целия соцлагер и се произвеждаше само в една фабрика в Пловдив- нормално да е дефицитна.

И аз съм живял с нашите в малка квартира, но не защото някакви другари са ги принудили да си дадат останалата къща под наем.

А какво работеше като инженер и защо не продължи като шлосер след като заплатата е двойна? Щото като инженер нищо не работеше нали?

Тва с некермана ще го изкоментирам така- разглеждаха го предимно разни онанисти наблягащи на каталозите с дамско бельо, щото порното беше абсолютно забранено.

Ай стига толкова.

преди 2 часа, _Belial_ написа:

Не виждам децата и внуците на Тодор Живков, Добри Джуров, Цола Драгойчева...

Дюзи се слагаха, но нито запалките струваха 4 лева, нито дюзите 2, 50, още по- малко пък газта да е 50 ст.

За кибрита е ясно че съм прав.

Маслините бяха сравнително дефицитни (тоест, нямаше постоянно), ама чак пък като диаманти?

Такова нещо като кърпене на чорапи може и да е имало 50 те години.

Кока кола имаше единствено у нас в целия соцлагер и се произвеждаше само в една фабрика в Пловдив- нормално да е дефицитна.

И аз съм живял с нашите в малка квартира, но не защото някакви другари са ги принудили да си дадат останалата къща под наем.

А какво работеше като инженер и защо не продължи като шлосер след като заплатата е двойна? Щото като инженер нищо не работеше нали?

Тва с некермана ще го изкоментирам така- разглеждаха го предимно разни онанисти наблягащи на каталозите с дамско бельо, щото порното беше абсолютно забранено.

Ай стига толкова.

Човек когато не иска да види нещо няма как да го види.

Не знам защо се интересуваш толкова от моята скромна персона но все пак ще ти кажа . За някои хора най - важни са парите за други свободата и творчеството, та аз съм от вторите.

За Некермана на теб ако са ти били интересни германки по бельо на мен ми беше интересна техниката в която ни бяха изпреварили с десетилетия. Сравнявах Hi-Fi техниката която предлагаха там със сандъците  с които разполагахме в България и въздишах тежко. Да не говори че тук за да си купиш телевизор тежащ 60 кг. ти трябваха 3 - 4 заплати и връзки , а там имаше в изобилие на цени за които само можехме да мечтаем техника която ни се виждаше като извънземна.

преди 1 минута, lsmurf написа:

За Некермана на теб ако са ти били интересни германки по бельо на мен ми беше интересна техниката в която ни бяха изпреварили с десетилетия. Сравнявах Hi-Fi техниката която предлагаха там със сандъците  с които разполагахме в България и въздишах тежко. Да не говори че тук за да си купиш телевизор тежащ 60 кг. ти трябваха 3 - 4 заплати и връзки , а там имаше в изобилие на цени за които само можехме да мечтаем техника която ни се виждаше като извънземна.

Същата техника я имаше и тука в "Кореком" и можеше да се види на "живо" , не ми обяснявай .   :)   А срещу няколко шлосерски заплати можеше да си я купиш даже.

преди 5 минути, _Belial_ написа:

Същата техника я имаше и тука в "Кореком" и можеше да се види на "живо" , не ми обяснявай .   :)   А срещу няколко шлосерски заплати можеше да си я купиш даже.

Имаше я да . Но ние простосмъртните не можехме да пазаруваме в Кореком защото нямахме официална валута . Да , можеше да си купиш на черно по 3 лева долар и да си купиш някоя техника но си беше риск защото в Кореком си правеха често проверки и пипнат ли те да пазаруваш с валута - гориш. Та и в Кореком ходехме само да погледкаме май.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.