Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

https://desebg.com/chestvania/4571--31-?fbclid=IwAR3RKt3fwdnLe1WPFL1djtbTDTDWJhFQ1J1YgRnm5DSZzceW7WDa28oNuEc

Преди 31 години, на 10 ноември 1989 г., пленум на ЦК на БКП приема оставката на генералния секретар на компартията Тодор Живков, който се оттегля от властта след 33 години след натиск на Москва.

Принудителната му оставка е подадена пред Политбюро на ЦК на БКП предходния ден – 9 ноември, когато пада и Берлинската стена, но върхушката на комунистическата партия информира обществото за нея едва, след като тя е гласувана.

Живков, който по това време е 78-годишен, се съгласява да подаде оставка сред серия от интензивни срещи между 6 и 9 ноември с тогавашния съветски посланик Виктор Шарапов, като той има същата съдба, както всички останали наместници на Кремъл в България – да бъдат утвърждавани и заменяни от Москва.

На негово място е определен верен на руснаците човек от БКП – тогавашният министър на външните работи Петър Младенов като идеята е комунистическия режим да се преутрои, както това се опитват да направят в СССР, но скоро става ясно, че тоталитарната система не може да бъде запазена и БКП да продължи да управлява еднолично.

Живков се оттегля с уговорката да няма репресии срещу семейството му, оставяйки напълно фалирала държава – близо 11 млрд. долара външен дълг, който вече не може да бъде изплащан и 26 млрд. лева вътрешен дълг, натрупан през последните няколко години от управлението му, за да се запълват финансовите дефицити във всички сектори. Българите усещат мащабите на банкрутиралото управление на БКП начело с Живков през есента на 1990 г., когато всичко от магазините изчезва, а цените се показват шоково. Дълговете на тоталитарната комунистическа власт начело с Живков са изплатени от българите през 2015 г.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

на 9.11.2020 г. в 21:00, miro20 написа:

За разлика от теб аз съм живял по това време ...

:hush:

Ей го мирко, нова глупост изръси...

на 9.11.2020 г. в 23:50, lsmurf написа:

Естествено че ще цитирам само това което просто отричахте че е съществувало . На никого не му се четат и обсъждат стари закони в по голямата си част вече отменени. Има оставени вратички в закона разбира се и всички го знаем поне живелите по онова време и имали подобен проблем. Вратичките се оставяха за да могат да се възползват определени хора и тях законът да не засегне .Той е създаден за простолюдието - каква изненада. :)  Казвам го само защото се опитвате да представяте онова време като нещо идеално и без проблеми което е много далеч от истината. Вместо да гледаме напред и да се опитаме да си подредим държавата доста хора гледате с носталгия към миналото което никога вече няма да се върне - разберете го най сетне.

Закона може смислово да се разглежда само и единствено като монолитен текст! Миницитатите с текста, който ти приляга на твърдението, не носят достатъчно информация за да бъдат показателни!

"Вратички в закона", това са некоректно обговорените от текста на закона клаузи, които дават място за интерпретация и могат да се прилагат по един или друг начин в различните случи. В този закон, конкретно и пълно са обговорени начините, по смисъла на които, може човек/семейство да притежава повече от едно жилище! Ще рече, посоченият закон не го е забранявал.

И последно. Далеч съм от мисълта, че по татово време всичко е било идеално и без проблеми. Също така, не изпитвам носталгия по това време. Нито радея за връщането му. Но пък и да се демонизира няма нужда. Нека го показваме такова каквото е било, а всеки сам да си прави изводите и изборите...

на 10.11.2020 г. в 9:50, lsmurf написа:

Естествено че ще цитирам само това което просто отричахте че е съществувало . На никого не му се четат и обсъждат стари закони в по голямата си част вече отменени. Има оставени вратички в закона разбира се и всички го знаем поне живелите по онова време и имали подобен проблем. Вратичките се оставяха за да могат да се възползват определени хора и тях законът да не засегне .Той е създаден за простолюдието - каква изненада. :)  Казвам го само защото се опитвате да представяте онова време като нещо идеално и без проблеми което е много далеч от истината. Вместо да гледаме напред и да се опитаме да си подредим държавата доста хора гледате с носталгия към миналото което никога вече няма да се върне - разберете го най сетне.

Точно така е, проблема е на такива хора като оня по горе дето прочел от гугъл "закона" , но никога не го е изпитал "на живо" как ставаха нещата през соца.

И именно заради което има проблем с понятието "глупост"  :) 

Ама не е виновен..... :getout:

преди 3 часа, darkterminal написа:

Ей го мирко, нова глупост изръси...

Закона може смислово да се разглежда само и единствено като монолитен текст! Миницитатите с текста, който ти приляга на твърдението, не носят достатъчно информация за да бъдат показателни!

"Вратички в закона", това са некоректно обговорените от текста на закона клаузи, които дават място за интерпретация и могат да се прилагат по един или друг начин в различните случи. В този закон, конкретно и пълно са обговорени начините, по смисъла на които, може човек/семейство да притежава повече от едно жилище! Ще рече, посоченият закон не го е забранявал.

И последно. Далеч съм от мисълта, че по татово време всичко е било идеално и без проблеми. Също така, не изпитвам носталгия по това време. Нито радея за връщането му. Но пък и да се демонизира няма нужда. Нека го показваме такова каквото е било, а всеки сам да си прави изводите и изборите...

Браво, шашна ме с наукооразно говорене. :)

Ако говорим обаче простичко за истината , то преведено на прост човешки език е "забранено е за някои за други не е"  същото като във Фермата на животните "Всички животни са равни , но някои са по равни от другите" Ами този принцип при социализма е едно от нещата които ме карат не да го "демонизирам" но да го презирам -грубото разминаване на уж основни негови ценности с практиката . Нямам намерение да влизам в правни спорове с теб и да обсъждам остарели закони. Тук става въпрос за това имало ли е такова нещо или е нямало - отговорът е прост за едни е имало за други е нямало. Ами основно правило при соца. :)

ТОЙ ПОСТРОИ БЪЛГАРИЯ
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

72566197_2375777312636660_48020236101830

Повечето хора, които я строиха в периода 1945-1990 година вече не са между живите. Вечна им памет.

преди 1 час, haidukpikaso написа:
ТОЙ ПОСТРОИ БЪЛГАРИЯ
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

72566197_2375777312636660_48020236101830

Ама да разбира се . Включително и Бойко той ни го създаде като "вожд и учител"  също като него . Така че да не забравим да му благодарим и за това. Тези огромни пенсии дето ги взимат старите хора нали бяха отчислени от огромните заплати които се даваха по негово време . Ето сега пенсионерите би трябвало да са му безкрайно благодарни за огромния пенсионен фонд който остави след себе си. Тази тема в която така хубаво си хортуваме без него едва ли щеше да съществува . Изобщо сме му задължени отвсякъде.

преди 52 минути, lsmurf написа:

огромния пенсионен фонд който остави след себе си

и който окрадоха отдавнаааа !

преди 1 час, lsmurf написа:

Тези огромни пенсии дето ги взимат старите хора нали бяха отчислени от огромните заплати които се даваха по негово време . Ето сега пенсионерите би трябвало да са му безкрайно благодарни за огромния пенсионен фонд който остави след себе си. Тази тема в която така хубаво си хортуваме без него едва ли щеше да съществува . Изобщо сме му задължени отвсякъде.

Да, хем смешно хем тъжно.

Бил построил България... Само дето добре икономически държава, след като дойде соца, изостанахме доста от "съседите" .

Без него , другари, и без соца, слънцето пак щеше да изгрява, хората пак шяха да се трудят.

И щяхме да сме на ниво една Италия, Испания, и със сигурност, по добра и стабилна дъжава от Гърция.

А сега къде сме ?

Ах да.. забравих.. бат ви Бойко ограби и съсипа всичко  и вся :) :)

И все пак, до 1989 г. бяхме 26-та икономика в света!

Но-о-о, "КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН"!

Окрадоха многооооооо отдавна наистина още 1951 год. от тогава пенсионен фонд просто няма. :)

преди 7 минути, dedidi написа:

бяхме

сега сме едно НИЩО

преди 3 часа, haidukpikaso написа:

А, а тез дето го окрадоха от небето паднаха, не са от партийната номенклатура 🤣

преди 1 минута, Michigan111 написа:

абе кво се правиш на дръж ми шапката -

ТОГАВА ИМАШЕ И ЗА НАС!!!

преди 3 часа, dedidi написа:

По чии показатели ? Тези с които ни лъжеха за презипълнение на петилетките ли :) 

Виж, дори без да се впускаме с познатите ви три фалита на НРБ, резултатът го виждяхме '89-та, виждмае го  днес, виждаме го и в цялата постсъветска система .

Всички виждат и изоставането и фалита на тази система. Така че не се напъвай.

Фалирахме тотално и безъзвратно, въпроса е да гледаме напред и да се възстановяваме от фалиралата соц икономика, а не да гледаме и въздишаме назад.

Както вие правите.

преди 1 час, Michigan111 написа:

ТОГАВА ИМАШЕ И ЗА НАС!!!

Ееее.е..    а това е грозно... супер грозно... и тъжно.

Крадеца вика защо като се краде не има и за нас от краденето ...

те това бе принципа на соц икономиката... едното колело на камиона да работи за теб , да се краде от фабриките, да се уреждаш, да се скатаваш, и пак да крадеш.

ИМАШЕ И ЗА ВАС ! С големи букви !

Пфффф... уродливо

Не с прави така, другари .

преди 3 часа, haidukpikaso написа:

ТОГАВА ИМАШЕ И ЗА НАС!!!

Радвам се за вас. Аз с това крадене нищо общо нямам 😁

преди 14 часа, dedidi написа:

Вероятно отброяваш обратно - отзад напред.  Та тогава месечните ни заплати се измерваха в няколко десетки долари -смятано по пазарния им курс. На  черно вървяха   3-4-5 лева за един американски долар. Беше мъка да успееш да си купиш нещо  качествено от Кореком. А нормалният българин не можеше лесно да посети дори Турция, Гърция и Югославия. Защото от там можеше да избяга нанякъде и да не се върне в България.

преди 2 часа, attj написа:

Вероятно отброяваш обратно - отзад напред.  Та тогава месечните ни заплати се измерваха в няколко десетки долари -смятано по пазарния им курс. На  черно вървяха   3-4-5 лева за един американски долар. Беше мъка да успееш да си купиш нещо  качествено от Кореком. А нормалният българин не можеше лесно да посети дори Турция, Гърция и Югославия. Защото от там можеше да избяга нанякъде и да не се върне в България.

ако не е корекомско ще умреш ли

имахме качествени български стоки !

преди 11 часа, Michigan111 написа:

Радвам се за вас. Аз с това крадене нищо общо нямам 😁

за твое сведение не съм крадла, леко с обидите

и съм помагала през лятната ваканция на нашите

преди 1 минута, haidukpikaso написа:

ако не е корекомско ще умреш ли

имахме качествени български стоки !

Да, така е.  Заплати и пенсии бяха ниски.  Покойната майка на баща ми например през 1970 година при своя пенсия 40 лв често ми даваше по 15 стотинки на ден - за да мога да си купя 2 обикновени вафли и една лимонада.

преди 16 минути, attj написа:

Да, така е.  Заплати и пенсии бяха ниски.  Покойната майка на баща ми например през 1970 година при своя пенсия 40 лв често ми даваше по 15 стотинки на ден - за да мога да си купя 2 обикновени вафли и една лимонада.

за по-късно иде реч - 80-те - нашите получаваха по 150 лева заплата, дневните ни с брат ми бяха по 0,50 лв.

преди 7 минути, haidukpikaso написа:

за по-късно иде реч - 80-те - нашите получаваха по 150 лева заплата, дневните ни с брат ми бяха по 0,50 лв.

Тогава вече и аз работех.   Никога няма да забравя дневен надник 2 лева и 30 стотинки за бране и низане на тютюн към ТКЗС на село през 1980 година. Още съм бил непълнолетен. Дядовци комунисти на какво друго да ме научат, вечна им памет...   По-малко от долар на работен ден, като брането на тютюна започваше в 5 часа сутринта. 

преди 8 минути, attj написа:

Тогава вече и аз работех.   Никога няма да забравя дневен надник 2 лева и 30 стотинки за бране и низане на тютюн към ТКЗС на село през 1980 година. Още съм бил непълнолетен. Дядовци комунисти на какво друго да ме научат, вечна им памет...   По-малко от долар на работен ден, като брането на тютюна започваше в 5 часа сутринта. 

аз не се оплаквам че са ме възпитали в добродетел като труд, друг е въпроса че не се котира отдавна

а ние гледахме корнишони за износ - всеки ден поливане, бране и вечер в гаража сортиране за следващия ден за пункта

най-скъпи бяха мъничките, бейби къде им викат

макар и с ръкавици това листата яко жулеха, но не сме се оплаквали

над 500 лева на лято си докарвахме семейството

ама ходехме на две почивки - юни месец на море и август на планина

През периода 1984-1989 година родителите ми гледаха на аренда 1 декар специални сортове домати - за износ в СССР.  Много дни всяко лято им помагах.  Печелеха се по  около 3 000 лв на сезон с труда  на поне 4 души.    Събраха спестени към 15  000 лева - те им изгоряха при хиперинфлацията през 1990 година.   Нямаше какво да се купи за толкова пари -примерно кола или апартамент, нямаше като свободна продажба.  Язък за труда, вечна им памет и на тях,  родителите ми.  Те не се отчаяха и продължиха и след 1990 година с други сродни занимания. До фалита на още 17 банки при управлението на БСП с премиер Жан Виденов, когато ни ""изчезнаха""  още уж резервни пари.    Трябва да си много глупав за да гориш все по един и същи начин - затова сега съм против цялото наследство от БКП. В този кюп е всичко свързано с БСП, а донякъде и с ГЕРБ.

преди 19 часа, miro20 написа:

По чии показатели ? Тези с които ни лъжеха за презипълнение на петилетките ли :) 

Виж, дори без да се впускаме с познатите ви три фалита на НРБ, резултатът го виждяхме '89-та, виждмае го  днес, виждаме го и в цялата постсъветска система .

Всички виждат и изоставането и фалита на тази система. Така че не се напъвай.

Фалирахме тотално и безъзвратно, въпроса е да гледаме напред и да се възстановяваме от фалиралата соц икономика, а не да гледаме и въздишаме назад.

Както вие правите.

Ееее.е..    а това е грозно... супер грозно... и тъжно.

Крадеца вика защо като се краде не има и за нас от краденето ...

те това бе принципа на соц икономиката... едното колело на камиона да работи за теб , да се краде от фабриките, да се уреждаш, да се скатаваш, и пак да крадеш.

ИМАШЕ И ЗА ВАС ! С големи букви !

Пфффф... уродливо

Не с прави така, другари .

Не разбрах, ти скача ли?

Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3

преди 6 часа, attj написа:

А на баба ти, нейната баба по колко монети и е давала?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.