Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 38 минути, dedidi написа:

Не разбрах, ти скача ли?

А ти крушките смени ли ? :) 

126057061_392332845445380_5048718580189085770_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=825194&_nc_ohc=Kw9MTY6V0vYAX_7-seq&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=65e48bc97d7a9f45a020005172d4bea7&oe=5FDC600A

А знаеш ли реално кога е отменено "крепостното право" в матушката ? Ще кажеш какво общо има с времето на соца, нали заради отмянатаму  18-ти век Цар Александър е наречен Освободител / някои си мислят че заради освобождението на България, ама и това е от незнание/

Та.. .общото със соца е че чак 1974 г селяните почват да имат право и притежание на паспорт.

До тогава са нямали и са нямали право да напускат селото и областта. :)

Те такива "спомени".... :)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 16 минути, miro20 написа:

А ти крушките смени ли ? :) 

126057061_392332845445380_5048718580189085770_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=825194&_nc_ohc=Kw9MTY6V0vYAX_7-seq&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=65e48bc97d7a9f45a020005172d4bea7&oe=5FDC600A

А знаеш ли реално кога е отменено "крепостното право" в матушката ? Ще кажеш какво общо има с времето на соца, нали заради отмянатаму  18-ти век Цар Александър е наречен Освободител / някои си мислят че заради освобождението на България, ама и това е от незнание/

Та.. .общото със соца е че чак 1974 г селяните почват да имат право и притежание на паспорт.

До тогава са нямали и са нямали право да напускат селото и областта. :)

Те такива "спомени".... :)

Това в социалистическия рай ли се е случвало. Не не мога да повярвам. :)

преди 6 минути, lsmurf написа:

Това в социалистическия рай ли се е случвало. Не не мога да повярвам. :)

Ами-и-и, толкова ти е акъла.

В онези времена индустрията работеше и имаше недостиг на ел.енергия, въпреки строежа на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

Да, имаше и енергоемки производства, нямаше енергоспестяващи лампи (в ДЗУ- Ст.Загора бяха започнали подготовка за производството им), и т.н.

Затова и започна изграждането на АЕЦ-Белене.

Е, за ваша радост, вече нямаме индустрия, внасяме енергоспестяващи източници на светлина.Че за какво ни е тогава АЕЦ-Белене!

преди 22 минути, dedidi написа:

Ами-и-и, толкова ти е акъла.

В онези времена индустрията работеше и имаше недостиг на ел.енергия, въпреки строежа на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

Амииии... толквоа ти е акъла. Ето ти пояснение , включително и с цитат на документа който цитирах по горе :

https://www.tretavazrast.com/articles/режим-на-тока-през-1984-1985-г-българия-прилича-на-дискотека

Цитат

Мнозина си спомнят, че България в един дълъг период преди 10.Х.1989 г. приличаше на дискотека - на едно място светваше, на друго изгасваше. Първият режим на тока 3:1 и 2:1  в цялата страна е през 1984-1985 г. Правителството го въвежда заради тревожното нарастване на  външния дълг и ограничаването на съветските енергийни доставки. Ограниченията продължават с различно темпо до последния режим (3:1 и 2:2) през зимата на 1991-1992 г.  по време на правителството на Любен Беров. По това време работят всички ТЕЦ-ове, няколко блока на АЕЦ и огромен брой ВЕЦ-ове.

Почервенил съм ти причината, защото само когато е червено четеш  :) 

Поради една друга причина цитирам това от сайта "трета възраст" :) 

Хайде сега пък ти да ми отговориш как става така, че хем всички централи работят, хем има режим на тока?

преди 8 минути, miro20 написа:

Ограниченията продължават с различно темпо до последния режим (3:1 и 2:2) през зимата на 1991-1992 г.  по време на правителството на Любен Беров. По това време работят всички ТЕЦ-ове, няколко блока на АЕЦ и огромен брой ВЕЦ-ове.

преди 21 минути, M.Николов написа:

Хайде сега пък ти да ми отговориш как става така, че хем всички централи работят, хем има режим на тока?

Много е трудно за досещане. Голям дълг -трябва да се плаща значи трябва валута е откъде ще я вземем. Ами лесно - държим хората на тъмно и студено и изнасяме ел енергия. Редовната процедура при соца.

Колко пък да е бил голям тоя дълг, я си направи труда да проучиш в европейските страни по това време какво е било съотношението дълг към БВП.

Иначе, да, плащаш с каквото имаш ток..... банани..... който каквото произвежда и се търси на пазара.

преди 27 минути, miro20 написа:

Амииии... толквоа ти е акъла. Ето ти пояснение , включително и с цитат на документа който цитирах по горе :

https://www.tretavazrast.com/articles/режим-на-тока-през-1984-1985-г-българия-прилича-на-дискотека

Почервенил съм ти причината, защото само когато е червено четеш  :) 

Поради една друга причина цитирам това от сайта "трета възраст" :) 

Ха-ха-ха!

Статия във вестник  от 19.03.2019 г., писана от неграмотник като теб.Как я откри?

Обсъжда се времето преди 10.10.1989 г.Сакралната дата е 10.11.1989 г.!!!

"Тогава обаче електропреносната мрежа е толкова слаба, че въпреки наличието на мощности няма как да се пренесе токът до крайните потребители."

Е, такава простотия не бях чувал.

Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3

преди 13 минути, M.Николов написа:

Колко пък да е бил голям тоя дълг, я си направи труда да проучиш в европейските страни по това време какво е било съотношението дълг към БВП.

Иначе, да, плащаш с каквото имаш ток..... банани..... който каквото произвежда и се търси на пазара.

Съотношението на дълг към БВП и сега е добро за България но Кредитния рейтинг е нещо различно. А банките гледат него. Щатите имат много по лошо съотношение и ААА рейтинг нали. Вечно сме си имали проблеми с набавяне на валута "второ направление" и се изнасяше всичко което успеехме да произведем с качество което ще може да се пласира за валута дори и когато бяхме на загуба от такъв износ.

преди 52 минути, M.Николов написа:

преди 1 час, miro20 написа:

Ограниченията продължават с различно темпо до последния режим (3:1 и 2:2) през зимата на 1991-1992 г.  по време на правителството на Любен Беров. По това време работят всички ТЕЦ-ове, няколко блока на АЕЦ и огромен брой ВЕЦ-ове.

Човече, и сега си имаме пример на "велика соц държава"  но фалирала  каквато е Венецуела.

Когато си отговориш на въпроса как може една от най богатите в света на петрол, държави, да е в тотален колапс с фалирал нефтепромишлен комплекс , тогава и ще проумееш принципа на "социализма" и защо можеш да си хем със всички централи работещи но и с режим на тока. :) :) :) :)

Толкова ли не ви стига до акъла ??? наистина се чудя...

:)

преди 21 минути, dedidi написа:

Ха-ха-ха!

Статия във вестник  от 19.03.2019 г., писана от неграмотник като теб.Как я откри?

с гугъл. На един клик разстояние.  :)  Какъв е проблема че е о 2019 г ? 

Реалността си бе точно такава.

Защо обаче  вие двамата квадратни комунисти сте слепи за почервененото

. Правителството го въвежда заради тревожното нарастване на  външния дълг и ограничаването на съветските енергийни доставки.

преди 9 часа, haidukpikaso написа:

за твое сведение не съм крадла, леко с обидите

Относно това дето каза че крали ама имало за всички , не се притеснявай ... това си бе глобална политика на соца

https://www.facebook.com/skrepohistory/videos/372181393887079

преди 9 часа, haidukpikaso написа:

за твое сведение не съм крадла, леко с обидите

и съм помагала през лятната ваканция на нашите

Ами говорихме за крадене,  пък ти се пъчеше че имало и за вас. Уточнявай се, не съм екстрасенс.  😉

преди 8 минути, Michigan111 написа:

Ами говорихме за крадене,  пък ти се пъчеше че имало и за вас. Уточнявай се, не съм екстрасенс.  😉

Имаше за нас всичко необходимо.

преди 5 минути, haidukpikaso написа:

Имаше за нас всичко необходимо.

Имаше за вас обаче нямаше за повечето хора - това е всъщност проблема.

преди 4 минути, lsmurf написа:

Имаше за вас обаче нямаше за повечето хора - това е всъщност проблема.

И кои са тези повечето хора хаха

:lol6:

преди 4 минути, haidukpikaso написа:

Ами точно тези на които и тогава и сега се присмивате защото не са като вас .

преди 8 минути, haidukpikaso написа:

Ами не всички са се уреждали или са изкарвали по 500 лв.  Повечето не можеха и да мечтаят за такива пари

Като тези например : https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4431-2020-06-29-18-23-06

Аз се сещам нашите вземаха заплати около 100-120 лв.  Инженер чертожник. А роднини на село са вземали 20 лв социална пенсия.

преди 14 часа, dedidi написа:

А на баба ти, нейната баба по колко монети и е давала?

През 1920 година преди сто години баба ми е била на 13 години и любимо занимание и е било да язди магаретата на село.  Тя ми е разказвала.  Тогава баща ми е бил някъде още нероден в бъдещето.  Не зная дали е имало по онова време вафли и лимонада. Детството и е било през периода на войните в началото на предния век.

баси кво останало от Интера в Търново

преди 19 часа, miro20 написа:

Ами не всички са се уреждали или са изкарвали по 500 лв.  Повечето не можеха и да мечтаят за такива пари

Като тези например : https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4431-2020-06-29-18-23-06

Аз се сещам нашите вземаха заплати около 100-120 лв.  Инженер чертожник. А роднини на село са вземали 20 лв социална пенсия.

Ха-ха-ха!

Любимите ти "професори" по историята Хр.Христов и А.Тодоров (гнус ме е да им пиша имената).

Поръчай им, например,

да потърсят информация - какво съм ял на 20.11.1954 г.!

Баба ми и дядо ми на село купуваха само сол и захар, другото си го произвеждаха.

Предполагам, че като малък са те пращали на магазина да купиш 1 л. прясно мляко и са ти давали 30 ст. за това.

И т.н.

преди 33 минути, haidukpikaso написа:

баси кво останало от Интера в Търново

Типичния фен на социализма . Мисля че е достатъчно красноречиво нивото му и начинът му на мислене. :)

преди 8 минути, lsmurf написа:

Типичния фен на социализма . Мисля че е достатъчно красноречиво нивото му и начинът му на мислене. :)

мда, живяла съм тогава и бях щастлива

пукай се от яд какво си изпуснал

преди 6 минути, haidukpikaso написа:

мда, живяла съм тогава и бях щастлива

пукай се от яд какво си изпуснал

няма лошо всеки да бъде щастлив. Ще ми се да имаше начин тези дето сте били щастливи да ви отделим , и да си направите отделна държава каквато си харесвате. Без обаче "баламите"  на които все пак се крепеше измисленият ви рай и бачкахме и заради "щастливците" . Не отчиташ факта че вече няма "балами" хората които ставаха за нещо се пръснаха по белия свят и ако направите отново подобна държава просто ще изпопукате от глад.

преди 3 минути, lsmurf написа:

няма лошо всеки да бъде щастлив. Ще ми се да имаше начин тези дето сте били щастливи да ви отделим , и да си направите отделна държава каквато си харесвате. Без обаче "баламите"  на които все пак се крепеше измисленият ви рай и бачкахме и заради "щастливците" . Не отчиташ факта че вече няма "балами" хората които ставаха за нещо се пръснаха по белия свят и ако направите отново подобна държава просто ще изпопукате от глад.

А ти къде ще бъдеш тогава?

преди 10 минути, haidukpikaso написа:

Щом ти харесва целувай го където искаш :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.