Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Тези, които трябваше да се лустрират, отдавна ги няма в досиетата. Твърдо съм против това да се съсипва живота на хората, защото са имали картонче някъде си някога си.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 5 часа, ncl написа:

Лустрация по български е стани ти, да седна аз. Не знам защо се приема, че старите кадри са некадърни, кухи и не знам си още какво, а младите са способни и т.н. Според мен е точно обратното.

Защото се доказаха като такива. Некадърно управление и то винаги и всеки път когато са идвали на власт червенотурската мафия. Провали и то грандиозни.

Второ - Това което винаги повтарям - всички останали подобни на нас страни, които проведоха под една или друга форма лустрация сега са в пъти по добре от нас, които дори намек нямаше за такава.

Всички . Пряк видим ярък признак и зависимост. - Имаш лустрация - държавата върви добре. Нямаш лустрация - винаги зле.

Освен това да се говори за зависимост след 30 години демокрация е смешно.

Колкото и да ти е смешно и чудно, старите кадри , зависими от връзките си , са си факт. и са в управлението, във бизнеса загнездени , в администациите на всякакво ниво , и даже министър  и имаме с картонче.

Грешка беше, че се разруши почти всичко построено и се почна отначало, което другите соцстрани не го направиха. Избегнаха също сливането на държавата с мафията, поне не в толкова мащабни размери. Та затова сега разликата с тях е видима и продължава да се увеличава, а не някаква си там лустрация.

Ето това е поредната заблуда.

Та нали всички процеси че и СДС бе подконтролно на бившите комунисти и преоблечени служби бре.

И статии имаше по въпроса, как са създадени трибуквените групировки, и за законите и приватизацията... ВСИЧКО си бе под контрола на другарите !

И именно причината да няма лустрация е и причината за съсипията с която другарите дооглозгаха каквото имаше да се оглозгва от бившия фалирал соц.

А после Костов до 2000 г. нанзачаваше пак стотици ченгета....

А поне това можеше да се избегне, защото и това и кой знае още колко явн и и неявни действия са способствали за утвърждаване на червения "псведопреход"  към симулативна демокрация.

Именено причината за липса на лустрация е причина за това че сме на дъното. Кратко и ясно.

преди 1 час, ncl написа:

А лустрацията ще промени ли това?! Сигурно тогава ще цъфнем и вържем?! Повече плюсове ли има или повече минуси?

Минуси няма, плюсовете ги виждаме в страните които я проведоха.

преди 31 минути, ncl написа:

Тези, които трябваше да се лустрират, отдавна ги няма в досиетата. Твърдо съм против това да се съсипва живота на хората, защото са имали картонче някъде си някога си.

Пак ти се чудя откъде реши че им се съсипва живота на хората.

Лустрация не е разстрел или затвор.

А просто да си гледат бизнеса, пенсията, животеца свободно и както си искат, да се занимават със всичко друго , но не и с управлението на държавата !

току-що, ncl написа:

Управление на държавата парламента ли значи или всяка държавна служба?

Както споменах , има много и различни начини на лустрация. Можеш да гугълнеш и да се запознаеш.

Има и доста либерални начини - например както в Германия ако не се лъжа.

Хората, причастни към бившите служби е достатъчно само да декларират това, и забележи - АКО хората преценят, НЯМА никакви пречки да продължи с политическата и държавна дейност , да бъде избиран  и да управлява .

Така че варианти всякакви.

Тогава нищо не пречи следващото правителство да го въведе. :) И естествено да не се използва за разправа с неудобните. Ако се гарантира това, няма проблем.

• 2 седмици по-късно...
на 18.12.2020 г. в 9:43, ncl написа:

Избегнаха също сливането на държавата с мафията, поне не в толкова мащабни размери.

Което бе резултат именно от проведените лустрации. Не става само да се смени системата, трябва да се сменят и играчите. България от 75 години си е в ръцете на червената номенклатура и нейните рожби, което в обозримото бъдеще ни най- малко няма да се промени.

на 28.12.2020 г. в 2:26, insec написа:

България от 75 години си е в ръцете на червената номенклатура и нейните рожби, което в обозримото бъдеще ни най- малко няма да се промени.

Не е бе. Това че са потомствени комунисти на власт е случайно.  Иначе е демокрация 😆

на 28.12.2020 г. в 8:31, ncl написа:

Да, точно заради лустрациите е.

Заради добрите намерения на мафията и комунистите ще да е тогава. Мафиотите рекли - ние няма да закачаме държавното управление. Комунистите пък се разсърдили, че вече не ги искат и си тръгнали завинаги. И те ти как избегнали сливането на държава и мафия.

А когато 1 млн. от кадрите в държава с 9 млн. са били свързани по някакъв начин с държавата и партията ще направиш лустрация без външна намеса точно в шестък!

Така и не се разбра от какво умря Тодор Живков

Автор: Росен Тахов

Винаги съм мислела, че Тодор Живков е имал много заболявания!

преди 9 часа, M.Николов написа:

А когато 1 млн. от кадрите в държава с 9 млн. са били свързани по някакъв начин с държавата и партията ще направиш лустрация без външна намеса точно в шестък!

1 млн агенти ? :) 

И казваш, 30 г след  соц фалита няма нито млади нито способни хора, освен бивши партийци и сътрудници на ДС които да те управляват ли ???

Айде бе ?

Да добавя още един въпрос към тази твоя поредна простотия

преди 16 часа, M.Николов написа:

- А дали така са мислили и говорели всички останали постсъветски държави с подобни на нам структури и служби , които проведоха в една или друга степен лустрация ?

:hit:

на 2.01.2021 г. в 12:28, M.Николов написа:

Даа, а някои плюят ли плюят!

Агенти били!

https://www.24chasa.bg/novini/article/9368770

хехе :)  Я кажи сега колко шпиони от НТР отдела има в момента на ръководни постове в администрации и партии ???

Тези хора, въпреки че просто са вербували и крали , вярвам че наистина са си вършили достойно работата, все пак са спестили милиони, може би милиарди на държавата.

Както например бе в производството на медикаменти с което се гордеем но не знаем че се гордеем благодарение на крадени технологии, и това го пише в документите .

Второ - това си е жива кражба. Предполагам се сещаш колко пъти съм цитирал как СССР крадеше технологии именно чрез НТР

гугълни израза  "страна клонов"   и ще ти стане ясно за какви мащаби става въпрос.

И трето което съм казвал също, от един вече покоен мой преподавател в университета, който бе споделил в приятелски личен разговор  за тези неща - че БАН и нашите структури по онова време си бяха чисто и просто междинен пункт на откраднати от службите технологии от Запада  към отделите на СССР и соц лагера като цяло .

Нашите служби  си бяха просто филиал на съветските, и това не е никаква тайна.

пп

И нещо забавно спрямо темата

https://www.facebook.com/BGvsDisinfo/posts/826226017934186

Кой мозък измисля тези новогодишни програми не знам, ама Нова ТВ яко се излагат.

То като цяло нивото е паднало де... щом класическата БНТ по пипълметричните статистики се оказа водеща  по гледаемост, кво да говорим....

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

на 3.01.2021 г. в 22:21, miro20 написа:

Тези хора

Мире, такива хора като теб съсипаха България. Това, че го отричаш е психологическа реакция. Няма лошо. След това наблягаш на фалита на Социализмът в България, но да твърдиш, че комунистите са виновни е лъжа!!! Да, имало е "червена буржоазия". Да, след "промените" "чопнаха" пари, но и да = народа и по-точно неговите спестявания се изпариха ... заради такива като теб.

Всичко това съм, в теб съм, ти го простил в името на България, но ти на мъртвец вадиш не нож, а брадва. = Определено не си наред. НО, хайде, разбирам, че си нещастно същество. Разбирам твоята обърканост и т.н. и да, позволено ти е да наблягаш на каквато и да е идеология и псевдо политика, но си оставаш само и единствено в "жълтите страници" .... ;)

Определено се забавлявам как се "чепкате" тук някои отявлени партийно ориентирани и не до там идеологически чистоплътни ИИ-чета... :) Все повече моя "новооткрит" принцип: Искам, но не знам; знам но не мога; мога, но не искам, е показател, че не може да мотивирате "малкия" човек да Ви и ви съдейства, за да сте Вие и вие ... :) Защото вашия начин на мислене е: Който не е с Нас и нас = значи е против Нас и нас ... :)

п.п. Забавлявай се Мире ... Ти си от любимите ми тролчетъъъ ... :)

мда ... Някои хора бъркат идеала със своя идеализъм ... какво пък, и тази болест ще надживее българския народ ... :)  

п.п. Аз съм "бълвърче" и расна в дни велики, в славно време, българин да се наричам, първа гордост е за мене. ... :) а не само по документи или език да съм такъв ... :)

преди 1 час, dioib написа:

Разбирам твоята обърканост и т.н. и да, позволено ти е да наблягаш на каквато и да е идеология и псевдо политика, но си оставаш само и единствено в "жълтите страници" ....

Благодаря за поредния "цялостен анализ" , който разбира се, няма нищо общо с реалността.

Там ти е проблема че мн добре разбираш че няма абсолютно никаква обърканост, нито "жълти страници"  в това което говоря/цитирам.

Обърканост, неразбиране, разочарование, тъга, носталгия има единствено в такива като теб, които /логично/ сте разочаровани и обидени не толкова на системата която ви излъга, а .. на себе си ... .

Ето още нещо по темата във връзка с изминалите коледни празници  :) 

преди 11 минути, miro20 написа:

Обърканост, неразбиране, разочарование, тъга, носталгия има единствено в такива като теб, които /логично/ сте разочаровани и обидени не толкова на системата която ви излъга, а .. на себе си ... .

:) Това твоето също няма нищо общо с реалността ... :) НО ... свикнал съм ти ... :)

И за пореден път се опитваш да твърдиш, че само и единствено ти си на ясно с действителността, което е пародия, а не пара нормално ... :)

Да, повечето хора, не само в България са объркани и т.н. ..., са с вид носталгични чувства към миналия век, но забравяш едно: И ти си продукт от миналия век. ;)

Та, помисли, до колко имаш данни към сегашния, а за миналия = о, да ... дали ( дали, дали, сълвъ дор Дали ... или Паси ... :) ) са ти неща дали, които да показваш, защо ли?! ;)

преди 12 минути, dioib написа:

:) Това твоето също няма нищо общо с реалността ... :) НО ... свикнал съм ти ... :)

За радост то си седи кой какво е писал и пише, така че за всеки страничен човек са видими тези неща.

Виждам че бягаш от конкретика на цитираните факти. НЕщо за анти-генетиката на Лисенко ли имаш да кажеш ? Не виждам.

Нещо за копираните/откраднати/ технологии и научни и в битовата електроника които цитирам по назад, също няма какво да кажеш... нито за това как целия преход със съпътстващите кражби , мутри и беззаконие  бе контролиран от "другарите ви" , не от мен и "такива като мен" както наричаш.... и т.н. и за десетктие други неща по назад в темата.

Абсолютно нищо не можеш да кажеш.

преди 6 минути, miro20 написа:

цитприраните факти

Не бягам Мире ... просто не следвам "твоето хоро". ;)

п.п. Документ не прави факт, а показва вид даден архив. ;) По-точно, известен само на теб. ;)

Толкова ли те мързи да си направиш статията и да си с оригинално "откритие", а не с баналност на посредствен журналист?!

Кажи кое "оригинално откритие" те интересува без празните ти  приказки , и ще ти отговоря :)

преди 12 минути, miro20 написа:

Кажи кое "оригинално откритие" те интересува без празните ти  приказки , и ще ти отговоря :)

Дай ми документ от 2023 година ... ;) Де да можеше, мъ ... не ... :) е, да ... от 1923 ... може да намериш ... но ... толкова си  можеш ... :)

п.п. Или ми дай документ какво са взели СССР на времето от Перперикон ... примерно ... и въобще къде са определени неща написани от траките ... примерно ... о ... нямали писменост ли, а?! :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.