Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 8 часа, miro20 написа:

фундаменталната ти грешка

Сигурно не виждам и Вашето генерално решение ... :) = Това са изкази от миналия век, бе Мире ... :) = В 21-ви век сме все пак ... :) 

Фундаментална грешка = Тотално си тъп ...

Генерално решение = Правиш това и си ти ...

Чест и почитания ... = Респект ...

Мире, разбирам твоя жаргон. :)

Жив и здрав и да повторя: Комунизъм и комунизъм не са едно и също нещо .... :) 

То си живее щастливо и безгрижно и в един момент вижда как родителското тяло фалира. И си вика като теб - ко стана, що така ? аз си живеех толкова добре ?

:) 

Преди близо осем години, седя си с един набор "0" и той ми дума: = Ей брат, как се обърна палачинката. Как живях, а как ще живея ... = Детето (тогава) бе загубило наскоро баба си. То бе едва 13 годишен. На 10 бе загубило баща си, а майка му 'парясница", брат му (полубрат...)  хм ... прочие ... 

Мире ... не ми давай някакъв пример с дете и родител ... само ти показвам кои деца не са живели добре .... и определено са след '89 на миналия век ...

По време на социализма глезените деца бяха на червената буржоазия. Казах ти. Не съм от това тесто. Нито съм от жълтата аристокрация. Да не говорим, че не съм и от синята буржоазия = Изключително много глезени деца ... . (Все пак съм от миналия век ;)) Съзнателния ми живот е минал в "тъмната синьо-сива демокрация" = с много труд и отдаденост независимо от идеологията ми и професионалната ми подготовка съм постигнал нещо доволно в живота си. 

Да, с леви убеждения съм, но не съм долен ляв педал на обикновен автомобил, а на мерцедес. ;)  Анализирай тази метафора!!!

Кратко: Вече има електрически автомобили, а ти говориш, че трябва да има междинно натискане на съединителя при смяна на скорости. :)

Ти си от школата която вярва в това: Комунизъм може да възникне в много добре развита капиталистическа страна, а аз говоря, че комунизъм може да има при "Всеки според способностите дава, а на всеки според потребностите му се дава". = Това са коренно различни схващания какво е комунизъм. ;)

И казваш, че идеологията на комунизма е фалирала ... мда ... голям смях Мире .... :) Ние сме на всеки континент, от Япония до Америка .... :) НО не в следствие на теб .... а на способностите придобити при социализмът. ;)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 12 часа, dedidi написа:

Нещо си объркал епохите.

Това с кредитите не беше тогава, а е сега!

Колкото до фактите и документите, ние "старите кокали" знаем и помним много повече от любимия ти тъпанар Антончо, дето се прави на историк.

Нищо не съм объркал

Чети и реви :

https://fakti.bg/bulgaria/254745-trite-taini-falita-na-bkp-i-todor-jivkov

https://ekipbg.com/faliti-nrb/

преди 3 часа, miro20 написа:

И тва са факти, щото е публикувано във "факти. бг"

преди 25 минути, Радул написа:

И тва са факти, щото е публикувано във "факти. бг"

Не. Защото се цитират неща като например доклада на БНБ от Кирил Несторов ,на Нешо Царевски , Кирил Зарев също от тогавашната БНБ,  писмата и молбите до Хрушов и Брежнев , архивите на националната лседствена служба,на прокуратурата и някои цитирани дела,  архивите на банките, кореспонденцията с Госбанк, и т..н и т.н. и т.н.

... и т.н. архиви и история. :hush:

преди 41 минути, miro20 написа:

Госбанк

А извлеченията от други банки?! :) 

Мире ... хм ... това, че ти са разрешили да прочетеш някакви документи, не означава, че няма и други документи. ;) 

Но ... ти вярваш само и единствено на документите до които ти си имал достъп. ... Е ... И?! :) = Изцяло не казваш истината!!! :) 

Тук не говорим кой лъже, а кой казва истината. Половин истина Мире не е цялата истина, но на теб това ти е втъкнато: Комунистите доведоха България до фалит. = Това вече е лъжа ... ;) Да повтаряш е малко непристойно и принципно говори, че обслужваш "не български интереси" = граничи на предателство ... но ай ... простено ти е ... не знаеш ... но поне не го повтаряй ... :)  

преди 9 часа, dioib написа:

Комунистите доведоха България до фалит. = Това вече е лъжа ...

Не е лъжа, а жива реалност. Ти на кои документи вЕрваш ? на публичните пропагандни отчети за петилетките ли ? Е аз пък по вярвам на  разсекретените доклади на първите люде в държавата и компартията. Защо ти не вярваш на тези първи люде от ТВОЯТА компартия, служби и управници на банки , аз идея си нямам . :) 

Да повтаряш е малко непристойно и принципно говори, че обслужваш "не български интереси" = граничи на предателство ... но ай ... простено ти е ... не знаеш ... но поне не го повтаряй ... :)  

НЕКриенето на история и факти относно лъжите на комунистите за теб е "антибългарско " ???

Защо ?

Напротив, аз смятам че всеки истински българин трябва да се запознае с реалността такава каквато е била, както и с антибългарската политика на тогавашните управници, които поставиха соц-комунистическата идеология ПРЕД българщината.

Стигнало до там да "подаряваме" златния си резерв и да бъдем 16-та република. Това е антибългарско, другари.

Да си криете главите в пясъка като щрауси, не ви прави чест. Искате да си вярвате в лъжите, и всеки дръзнал да търси истината и фактите, за вас е " антибългарин"

Виж, германците се изправиха  и признаха национал социализма за  грешка. Поискаха и прошка .

Никой не крие какъв е бил Хитлер , политиката , партията му и нечоешките му "ценности" .
Само с прошка се върви напред. Ако искаш да ти бъде дадена такава.

Вие не сте такива. От вас прошка за некадърното съсипническо управление при социализма никога няма да поискате. Нито за фалитите.

Вие сте гьонсурати утописти комунисти , които неистово си пазят фейковете и изповядват реално  антибългарски "ценности".

Германците осъдиха този режим и вървят напред. И са първа икономика в Европа , водещи и в световен мащаб.

Ние си искаме "цоциализма" и сме последни във всичко .

И още дълго време ще сме такива. Заради такива като теб.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 2 часа, miro20 написа:

...................................................................................................................

Стигнало до там да "подаряваме" златния си резерв и да бъдем 16-та република. Това е антибългарско, другари.

.................................................................................................................

Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3  Това можеш ти, за друго не ставаш!

Ха-ха-ха!  

А да подаряваме добива на злато и други редки и ценни метали на Канада срещу дребни стотинки е готино, нали?

А да нямаме наука и развой и да изнасяме интелект е прогресивно, нали?

А да нямаме съвременна индустрия и развито селско стопанство и да внасяме всичко е модерно, нали?

Но-о-о, друго си е да си колониално подчинен на САЩ!

Да, аз харесвам много американски джаз!

Не е лъжа, а жива реалност.

Мире, каква реалност те гони?! 

Младите не се интересуват от идеология. Искат готови решения. Пари, скъпи неща и т.н... Да копират и пастват. :) 

Разбрали са че с комунизъм не става, с демокрация не става и т.н. Реално даваш не нужно, както и аз. 

Пука, че им дреми за твоето мнение, както и за моето. Играят си! :) 

Докато бе спаринг играч = всичко бе добре, но влезна в цикъл на комунизъм. ;) 

Архивите на БНТ са пълни със снимачен материал и се вижда как са живели хората. Ти, документи, та, документи и четете ... Кой в днешно време чете?! :) Ти Та Ти Та Ти Ти ... Та Та Ти Та Та Та Ти Та Ти Ти ... :) Ти Та Ти Ти Та Ти Та Та ... :) = Мое и тук да съм сбъркал правописа ... ама няма кой да разбере ... :) По-важно е, че не светна в розово ... :) 

Голям смях и забавление е. :) = Това е живата реалност. И ти се гордееш с нея!? :) Ти си я направил .... :) Голям смях и праз ... :) 

Жив и здрав бъди и ... хм ... не излизай на вън .... Комунисти бродят и са опасни гадове ... ползват КО-беше-19 де е по-опасно от АК-47 ... :) 

преди 7 часа, dedidi написа:

Ха-ха-ха!  

А да подаряваме добива на злато и други редки и ценни метали на Канада срещу дребни стотинки е готино, нали?

А да нямаме наука и развой и да изнасяме интелект е прогресивно, нали?

А да нямаме съвременна индустрия и развито селско стопанство и да внасяме всичко е модерно, нали?

Но-о-о, друго си е да си колониално подчинен на САЩ!

Да, аз харесвам много американски джаз!

Освен че смесваш фейковете за добива на злато с реална история по изнасяне на резерва в СССР, забравяш че и проблемите с науката и образованието е СЛЕДСТВИЕ на проваления цоциализъм плюс още няколко червени управления в новата ни история, както и че да нямаме индустрия и селско стопанство е пак благодарение на тези фалити и процеси .

Кой трябваше да оправи нерентабилните заводи работещи на загуба ?? Кой трябваше да уволни некадърниците от червеното ви управление, след като всички процеси '89 и нататък бяха изцяло контролирани от вас ?? Включително и с хамелеонското СДС и преоблечени вълци в овчи кожи дето си уредихте дооглозгването на каквото имаше ???

Ми няма как да стане.

преди 1 час, dioib написа:

Мире, каква реалност те гони?! 

Младите не се интересуват от идеология. Искат готови решения. Пари, скъпи неща и т.н... Да копират и пастват. :) 

Разбрали са че с комунизъм не става, с демокрация не става и т.н. Реално даваш не нужно, както и аз. 

Пука, че им дреми за твоето мнение, както и за моето. Играят си! :) 

Проблема ти е че ти искаш да зачеркнеш част от историята. И да я пренпишеш както македонците. Вече ти давах и това сравнение  , нали :) :)  Защото си като македонската пропаганда.

Без повтаряне на лъжи и без неистовото ти желание да изтриеш моменти и факти от историята, въздушните ти кули и пропаганда се СРИВАТ.

И добавих и пак добавям примера с германците.

Никой не иска да изтрие същността на национал социализма, никой не си затваря очите пред мракобесния режим на Хитлер, ниокй не иска да го изтрие от историята.

Но те се изправиха пред тази история, поискаха прошка и продължават напред. Никой не реве с помпозни стари снимки колко хубаво е било при Хитлер. Той реално вдига също и икономиката, осигурява работа , осигурява невиждан и нечуван морален подем и национално самочувствие в немците и т.н.. 

Защо вие, комунистите, не сте като този германски народ ? Именно защото ВИЕ живеете в миналото, и не гледате напред. И плюете такива като мен, които нямат вашите носталгични комплекси по миналото управление.И плюете вски който не вярва на вашите лъжи.

Така че... поискай прошка и продължи напред. :hush:

току-що, miro20 написа:

Проблема ти е че

Мире, аз нямам проблем, а ти. :) 

Не ми е проблем, че съм: Човек, Българин, Комунист, Християнин, Съвременник. Образа тук е на Пияница и т.н. 

Проумей го! За другите аз съм им проблем, а не те за мен. :) 

Останалото е твоето: Опитваш се да убедиш, че ти нямаш проблем. Казваш проблемите на другите. Това принципно е отрицание първо и второ, показва, че се опитваш на наложиш своето мнение над другото. = Това си е наглост твоето. Миро каза това! Вярвайте му! = Това е смях! :) 

Мире, стана ми известно, че си невежа. Ти нямаш свое мнение, а само и единствено някакво което някъде си прочел и повярвал в него. Това показва твоята глупост, защото се доверяваш на документи. Те, Мире, именно заради такива като теб се правят. Привличаш вниманието към "документа", а иначе пипаш в мозъка на другия. :) = Това си е пропаганда!!! :) Маркетинг и т.н. ... все едни способи от миналия век за управление на масите. :) 

Кратко, аз "излъчвам" едно, ти "излъчваш" друго. Къде виждаш моя или твоя проблем в това?! Няма проблем бе Мире .... има мнение и друго мнение ... :) 

Останалото е вече какво ще се отрази и кое ще бъде погълнато от Образът който ни чете. :) Там не може да знаем дали се създава проблем или му се решава проблем. 

Истината Мире е извън нас. Тя не е твоя или моя. Тя не се нуждае от доказателства, нито от тълкования. = Това си е промиване на мозъци и ти разчиташ, че повтаряйки една лъжа ще стане истина. :) Заменяш понятието комунизъм със твоето значение. = Това е което правиш. :) Ти не правиш истина, а насаждаш вид твой възглед. = Чиста манипулация е това ... = Тя не е исторически достоверна. 

Да, ти припомня ли, че класически комунистически режим не е имало?! Имало е, и има тоталитаризъм!!! Имало е социализъм. На младите не им пука дали са фалирали!!! :) Това е най-смешното! :) Фалирали .... :) и то в минало време ... :) 

Реално Мире ти не предлагаш нов модел, никаква иновация не даваш по отношение на управление на България. Даваш, рекламираш нещо с неясен произход и също толкова "фалирало" в миналото, но считаш, че твоя модел е най-хубавото. :)

Мире ... осъзнай колко си наивен ... :) Дай да видим сега къде е още моя проблем ... :) 

п.п. За мен не е проблем, че промиваш мозъци!!! Просто си мислиш, че ги поливаш, а реално плюеш. ;)   

на 18.01.2021 г. в 7:26, miro20 написа:

Малко от коментарите:

Зaбeлeжeтe нa дoкумeнтa зa cрeщaтa в Крим ce виждa пeчaт нa кoйтo пишe Бългaрcкa coциaлиcтичecкa пaртия ,нaли прeди 10 нoeмври e билa БКП пocлe ce прeкръcтвaт нa coциaлиcти ,кaк тoгaвa пeчaтa e изпрeвaрил врeмeтo cи ,явнo някoй нe e дoглeдaл фaлшификaтa . 
Зa дa рaзбeрeтe дoкъдe cмe я дoкaрaли, първo трябвa дa рaзбeрeтe oткъдe cмe тръгнaли.....Прeдcтaвeтe cи 1945 гoдинa.Cлeд рaзмирици. Кoлкo oт пътищaтa ca c нacтилкa?Eлeктрификaциятa нa ceлo?Тeчaшa вoди и кaнaлизaция?Къщитe - кирпич.Мeбeли -cпи ce нa зeмятa c чeргитe....Кaквo ce cлучи зa 30-40 гoдини ....A oт къдe тръгнaхмe 1989 и дo къдe я дoкaрaхмe.....Тeзи дeтo caмo плюят нe e лoшo дa cи дaдaт cмeткa, чe aкo ce урeдят c живoтa нa cрeднocтaтиcтичecкия бългaрcки ceлянин прeз 1945 гoдинa, нямa дa ce мнoгo щacтливи в мизeриятa кoятo e билa тoгaвa....
чaкaйтe бe,дo ceгa ни лъжeхa,чe тия 32т.злaтo били нa cъхрaнeниe и руcнaцитe нe ни ги върнaли.A тo ce oкaзвa,чe билo прoдaдeнo…зa рaзплaщaнe. Ми тo зa тия кирливи 32 тoнa злaтo руcнaцитe пocтрoихa нaд 500 зaвoдa и ни нaпрaвихa виcoкo индуcтриaлнa държaвa.

И cмe дoбивaли злaтoтo cи.Кoй ceгa извличa бългaрcкoтo злaтo?
Oтнocнo тритe тaйни фaлитa,пo Мaacтрихтcкитe критeрии -НЯМA тaкивa!

Примeр:

„Държaвният дълг чecтo ce прeдcтaвя кaтo прoцeнт oт брутния вътрeшeн прoдукт (БВП) нa cъoтвeтнaтa cтрaнa. Пo тoзи нaчин e прeдcтaвeн и eдин oт Мaacтрихтcкитe критeрии нa Eврoпeйcкия cъюз, a имeннo държaвният дълг нe cлeдвa дa нaдминaвa 60% oт БВП нa cтрaнaтa. Външният дълг нa НРБ към 1989 гoдинa e 46.6% oт БВП, a към 1990 – 52.5. НРБ пoкривa cъc зaпac Мacтрихтcкитe критeрии пo тoзи пaрaмeтър. Зa cвeдeниe caмo към 2010 гoдинa тoзи критeрий нe ce пoкривa oт гoлямa чacт oт рaзвититe eврoпeйcки cтрaни, нaпримeр Гeрмaния (чийтo дълг e 82% oт БВП), Фрaнция (82%), Вeликoбритaния (76%), Итaлия (119%), Хoлaндия (63%), Бeлгия (101%), Гърция (143%)“

Т.e. изпaдaнeтo нa coциaлиcтичecкaтa икoнoмикa в нeпoнocим дълг вcъщнocт e мит cъздaдeн пo врeмeтo нa прeхoдa. 

Това си е промиване на мозъци и ти разчиташ, че повтаряйки една лъжа ще стане истина

От всичката ти тирада и рев и сополи успях да синтезирам това.

Което отново е... точно наобратното.

Цитирам ти факти, документи и история за която никой не спори . Спорят наивници като теб които като щрауси  с глава в пясъка отказват а проумеят мащабите на фалиралата система.

Не държава, а система, защото се провали с гръм и трясък в целия СИВ.

:hush:

Да, в останалите страни може би не се дооглозга по начина който у нас се глозгаше от същите червени номенкатурчици и служби.

Но това е защото в една или друга степен проведоха лустрация, и защото такива квадратни глави и наивници като вас, почти НЯМА.

И хората си продължават напред, загърбили лъжите на проваления фалирал соц.

преди 28 минути, miro20 написа:

Не държава, а система, защото се провали с гръм и трясък в целия СИВ.

Къде отиде сега пък ... съвета за икономическа взаимопомощ ... :) така ли бе ... :) 

Щото видиш ли, не са ни помогнали ... и те това ... ние не сме ставали за нищо ... :) т.е. комунистите ... :) 

Каква връзка има социализмът с идеята за комунизъм?! :) 

Тодор Живков го каза: Социализмът е недоносено дете на Комунизъм ... :) = Да, не го цитирам, но има някъде последното му интервю ... :) 

И не забравяй, Той е бил пръв секретар, а не секлетарка ... ;) 

Мире, ха сега се върни назад и виж кой разчлени и на какво държавните предприятия ... И твърдиш, че това са го сторили комунистите ли?! :) 

Какво, ще отречеш, че преди "демокрацията" не е имало промишленост, селско стопанство и т.н. в България, и че не е могла да се ... сама да се издържа ли?! :) = По-голяма лъжа не бях чувал ... :) 

Какво, не сме могли сами да си произвеждаме?! Хляб, мляко, телевизори, автомобили, камиони, стругове, оръжие и ред други неща ... :) 

За какво ни е бил СИВ?! = Да, това ни бе пазара и кой ни го отне?! :) О, ние самите, защото сме били комунисти ... :) 

Смях ... :) Кой съсипа Югославия?! Пак ли комунистите?! :) 

Мире ... благодаря ти, че ме разсмиваш ... :) Системата била фалирала ... :) Е ... да видим сега какво друго ще изкараш като пошлост от наличието на комунисти, но не точно комунисти, а какви?! :) Може би северно корейци или албанци ... :) 

п.п. Да не забравяме, че и Албания бе май комунистическа страна ... :) 

Какво на "албански реотан" ли ме изкарваш?! :)  

Жив и здрав бъди! ... :) 

преди 7 минути, dioib написа:

Мире, ха сега се върни назад и виж кой разчлени и на какво държавните предприятия ... И твърдиш, че това са го сторили комунистите ли?! :) 

Да.

преди 7 минути, dioib написа:

Какво, ще отречеш, че преди "демокрацията" не е имало промишленост, селско стопанство и т.н. в България, и че не е мога да се сама да се издържа ли?! :) = По-голяма лъжа не бях чувал ... :) 

Когато си доведен  три пъти  до фалит и се молиш на чужди държави и "товаришчи" , то - ДА, на това се казва "държавата не може да се издържа сама".

Констатирано от най висши наши държавници, видни цоциалисти  и банкери. Цитирал съм многократно.

Ако не си чувал това, и го наричаш "голяма лъжа", значи наистина само си плямпаш "за спорта" в темата

преди 8 минути, miro20 написа:

Да.

Мире ... комунистите знаеш ли кога са избити?! :) Как мъртви хора са виновни?! :) 

Призрак броди из Европа, комунист се нарича ... :)

Или какво, не знаеш от къде идва понятието комунизъм и комунист ли?! :)  

Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата_(480p).mp3

преди 1 час, miro20 написа:

Да.

Когато си доведен  три пъти  до фалит и се молиш на чужди държави и "товаришчи" , то - ДА, на това се казва "държавата не може да се издържа сама".

Констатирано от най висши наши държавници, видни цоциалисти  и банкери. Цитирал съм многократно.

Ако не си чувал това, и го наричаш "голяма лъжа", значи наистина само си плямпаш "за спорта" в темата

Ха-ха-ха-ха-ха-ха.................

преди 2 часа, dioib написа:

Какво, ще отречеш, че преди "демокрацията" не е имало промишленост, селско стопанство и т.н. в България, и че не е могла да се ... сама да се издържа ли?! :) = По-голяма лъжа не бях чувал ... :) 

Какво, не сме могли сами да си произвеждаме?! Хляб, мляко, телевизори, автомобили, камиони, стругове, оръжие и ред други неща ... :) 

То не да речеш че не е имало. Формално имаше - но само формално.  Казваш произвеждали сме стругове. Да произвеждахме но ги продавахме на загуба. За пустата валута второ направление тоест за долари бяха готови да продават на всякаква цена. Защо ли ? Ами много просто- имаха право другарите да си обменят левовете във валута , обикновените хора нямаха такова право, курсът на долара при това обменяне беше някъде 80 стотинки за долар. След това препродаваха доларите по 3 лева както вървеше тогава и заплатите им автоматично ставаха 3- 4 пъти по високи. Сладко а. Относно качеството на българските стругове ще ти кажа само едно - стругарите се избиваха да ги сложим на старите немски стругове от преди войната и бягаха като дявол от тамян от чисто новите български стругове. Не ми говори за промишленост защото съм работил в нея и знам добре кое как беше а не съм чел като теб във вестниците.

преди 19 минути, lsmurf написа:

Да произвеждахме но ги продавахме на загуба. За пустата валута второ направление тоест за долари бяха готови да продават на всякаква цена. Защо ли ?

И това комунистите ли?! :) 

Ха, сега да видим какъв е бил добивът на благородни метали и сега къде отива една руда дадена на концесия на кого?! = Днес срещнах празните вагони който отиваха къде?! И ... това сега, а не преди по времето на "комунизмът" ... 

п.п. Предполагам знаеш какво е златен лев. Знаеш и какъв бе официалния курс на долара. 1$ = 0.98 ст. ... което означава ... какво?! И кой го определяше този курс, ние или Световната Банка?! Ха сега де ... :) Какво извън България не е вървял лева ли?! След като може с 0.98 да купуваме 1$, то за какво да има български лев на вън?! О ... и?! На теб са ти продавали виетнамците долари за 2.5 ... Ми що не си ги купувал от БНБ?! 

п.п. '78 за да излезем на екскурзия в Гърция закупихме валута. Знаеш ли колко неща купихме и от Гърция, сегашна Северна Македония и т.н. и какво лято си направихме някъде покрай Атина?! = Да, повторя!!! Не съм от "червените" богаташи ... и определено баща ми не е от БКП ... 

И как стават тея неща, мъ?! О ... сигурно съм от ДС или баща ми е бил такъв ... :) Е ... на баща ми прадядо му е първия кмет на Нова махала ... :)  

преди 13 часа, lsmurf написа:

То не да речеш че не е имало. Формално имаше - но само формално.  Казваш произвеждали сме стругове. Да произвеждахме но ги продавахме на загуба. За пустата валута второ направление тоест за долари бяха готови да продават на всякаква цена. Защо ли ? Ами много просто- имаха право другарите да си обменят левовете във валута , обикновените хора нямаха такова право, курсът на долара при това обменяне беше някъде 80 стотинки за долар. След това препродаваха доларите по 3 лева както вървеше тогава и заплатите им автоматично ставаха 3- 4 пъти по високи. Сладко а. Относно качеството на българските стругове ще ти кажа само едно - стругарите се избиваха да ги сложим на старите немски стругове от преди войната и бягаха като дявол от тамян от чисто новите български стругове. Не ми говори за промишленост защото съм работил в нея и знам добре кое как беше а не съм чел като теб във вестниците.

А  цялата гордост и благи спомени на оня комунист са... как ходил до Гърция , купил си джунджурии с които да се фука и си обменил доларчета... Толкова е "умен" че чак не осъзнава как се самоизлага :) Що не идат гърци да купуват тука бре ... ? Нали сме процъфтявали  :hit:

преди 12 часа, dioib написа:

78 за да излезем на екскурзия в Гърция закупихме валута. Знаеш ли колко неща купихме и от Гърция, сегашна Северна Македония и т.н. и какво лято си направихме някъде покрай Атина?! = Да, повторя!!! Не съм от "червените" богаташи ... и определено баща ми не е от БКП ... 

И как стават тея неща, мъ?! О ... сигурно съм от ДС или баща ми е бил такъв ...

Само проверени хора излизаха. Не се прави на ощипана булка :) :)  

преди 12 часа, dioib написа:

Ха, сега да видим какъв е бил добивът на благородни метали и сега къде отива една руда дадена на концесия на кого?! =

Пак фейковете за дънди прешъс от ТВ Алф ли ще ми повтаряш ? Айде  няма нужда :)  :getout:

преди 50 минути, miro20 написа:

Само проверени хора излизаха. Не се прави на ощипана булка :) :)  

Каква булка бе Мире ... :) 

Не е необходимо да ми вярваш, но това показва колко си невеж ... :) 

Мире, това, че ти си имал проблем с комунизма е видно. Аз нямам проблем. :) 

Нямам проблем и с демокрацията. ... Ти определено явно имаш проблем с България! 

Вземе се определи последно, ти българин ли си или не?! :) 

Мда ... определено си в разкрачено състояние и те така ... правиш се на монахиня ... :) Да ползвам твоята терминология ... :) НО от католически манастир ... :) 

преди 17 минути, dioib написа:

Не е необходимо да ми вярваш, но това показва колко си невеж ... :) 

Когато както разказваш ти си ходил до Гърция едва ли не както сега ходят безгрижно туристите /изключвам сегашната пандемия/  , се сещам че баща ми щеше да почва работа към Малко Търново.

Като пограничен район трябваше да вади разни бележки и разрешения от завода и партийния секретар или какъвто там беше. Само да отиде да види. Е, за добро или лошо не станаха нещата, по скоро за добро. Просто казвам за принципа на бележките и разрешенията.

т.е. на територията на България хората не можеха да ходят свободно, дори не говоря за жителство и т.н., а ти видиш ли, си се разхождал съвсем свободно и с доларчета в държава от "класовия враг" и от "вражеската военна система" - в Гърция.

И един мармот завиваше шоколада в станиол....

:) :)   

Да добавя че дори в соц лагера - дори до  СССР се ходеше или на екскурзия дето те водят по съгласуван маршрут или САМО с "приглашение" , т.е покана от някого там. Никой не можеше да си хване влака и да отиде ей така да види Кремъл.  /Забележи че сега можеш , стига да искаш/  :) 

определено си в разкрачено състояние и те така ... правиш се на монахиня ... :) Да ползвам твоята терминология ... :) НО от католически манастир ... :) 

да да.. вижда се кой се прави на ощипана монахиня... не бил от БКП, не бил от службите, нямал връзки, не се уреждал, ей така си купил доларчета по 0.78 лв / даже "умника" не знае колко беше пазара на черно/  , после се разходил до вражеския капиталистически лагер , купил си мудиерни западни нещица, дънки, тублерони, и се прибрал да се фука :) :)

Ти определено явно имаш проблем с България! 

Човече, бъркаш идеология с националност.

Толкова са ти измили мозъка, че всеки който не е съгласен с комунистическото разграбване и съсипване на държавата, за теб "не е българин".

Не така, другарю.

Защото именно такива като теб и партията ти, показахте и доказахте че сте абсолютни антибългари. Които освен да крадете и да се уреждте и да искате 16-та република, с друго  не сте известни в посока "българщина" .

Второ - забрави ли че комунистическия режим е официално заклеймен и осъден като престъпен с декларация на Народното Събрание ??

преди 9 минути, miro20 написа:

И един мармот завиваше шоколада в станиол....

Не, Мире... :) 

На времето милиционерите отдаваха чест на военните, а последните си обръщаха главата на другата страна, ако някой е от вътрешни войски. :) 

НО ... пак си невеж ... :) По-строго се охраняваше друга граница. ;) 

Както и да е ... напълно те разбирам, че не ти е било комфортно по времето на социализмът. Тази психологическа травма трудно се лекува. Останалото е пепел която заради някакви пари хвърляш. Жалко е това, но какво да се прави ... има предатели ... мда ... затова и на тях им се дава само и единствено подбрана информация ... :) 

Жив и здрав бъди ... :) 

п.п. И да повторя: Аз съм обикновен българин Мире ... но определено не си личи през образа ми тук ... ;) Защо ли?! :) 

преди 31 минути, dioib написа:

Тази психологическа травма трудно се лекува.

Нямам подобни "травми".  Гордея се че нямам комплекси да коментирам всякакви грешки, включително и от новата ни история, в която пак контролирахте и приватизации и назначавахте червени ченгета и СВОИ хора преоблечени но вече "европейци демократи" за да продължавате да глозгате държавата .

Проблема на теб ти е историята на държавата, на компартията, и пропагандните лъжи с които си се напомпал.

За радост , на фона на многовековната история, този период е плюмка в българската история.  Никой нямаш право  да  клеветиш че "не е българин" само защото не вярва в тази плюмка и който гледа напред .

:hush:

преди 2 минути, miro20 написа:

Никой нямаш право  да  клеветиш че "не е българин"

И ти Мире, че е комунист ... :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.