Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 16 минути, dioib написа:

п.п. Гледай си спонсора и се моли да не фалира той ... че пак ще си на улицата ... :) 

Това правило се отнася до теб драги . Аз работно време нямам защото сам си определям кога и колко да работя. Отдавна съм зарязал работата за някой друг и сам съм си началник и работник и всичко останало което е необходимо в една фирма. Затова и не плача за изгубения "рай" социализма когато някой ми е "давал" повече. Обичам не да ми дават а да си заработвам доходите. Тук като споря с теб само губя време а от там и пари но съм решил че мога да си го позволя и го правя. При теб положението ако е друго притеснявай се.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 15 минути, lsmurf написа:

ова правило се отнася до теб драги .

Колко си далеч от истината дребен ... :) Аз нямам спонсор, нито попечител. ;)

Вече единствения ми шев е Господ. :) = Той ми е спонсора ... :) Лъжа е, че има избран народ или богопомазан драги ми презсмехуфакайко ... :)

п.п. Прави любов, а не война!!! :)

21 февруари 1958 г. - Създават символа на мира | Обекти

Това е моя "мерцедес" ... със оня ляв фалшебен пиезокристал ... :)

Много си плитък ... до ... знаеш ли къде ми стигаш ... :)

преди 16 часа, lsmurf написа:

Интересно откъде дойде този "друг доход" освен от държавната работа когато частната инициатива беше на практика забранена . Едва с указ 56 се направи стъпка към развиването и в България  , но това беше чак 1989 год. Помня добре това защото бях от първите които тръгнаха да развиват дейност по него. Преди това имаше полулегални  опити за частна инициатива през кооперации и други позволени само за определени хора методи. Не отричам че човекът може и да се е трудил и да е придобил нещо чрез труда си но е бил принуден или да прави заобикаляне на закона или да се кланя на някакви хора за да му бъде разрешено. Е този момент на мен специално не ми допада. И си прав че сме от различно тесто хора. Аз имам гръбнак и трудно се кланям още по малко заради ползи които бих получил. Ти явно си по гъвкав в кръста затова и социализмът ти харесва. Твой избор е не ти го оспорвам.

Тоя ми става все по ясен. Прекрасен пример за връзкарство, уреждачество и т.н. през онези години

И си мисли че може да си пее простотиите и лъжите как" обикновенния човек е можел да прави всичко това" в НРБ.

Да развива "странични доходи" , да обменя валута по 0.78 лв , да ходи във вражеския идеологически и военен лагер - Гърция  където свободно да си накупи парцалки и тублерони....

и т.н. и т.н.

В съседната тема пък сподели че си е скатал паричките две седмици преди да фалира КТБ.

КАкво да говорим повече... ТИПИЧЕН "отговорен другар" . :getout:

Както бях казал - такива като него най голямата им мъка по онова време е че са изгубили всички привилегии.Затова и носталгично си реват тихичко.

Всъщност, да се поправя... с КТБ очевидно не всички привилегии е загубил.

И как беше любимия му лаф... "не пипайте БКП" ....

Отврат. :getout:

А най лошото е че се гордее със всичко това което е.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 4 часа, miro20 написа:

Тоя ми става все по ясен. Прекрасен пример за връзкарство, уреждачество и т.н. през онези години

И си мисли че може да си пее простотиите и лъжите как" обикновенния човек е можел да прави всичко това" в НРБ.

Да развива "странични доходи" , да обменя валута по 0.78 лв , да ходи във вражеския идеологически и военен лагер - Гърция  където свободно да си накупи парцалки и тублерони....

и т.н. и т.н.

В съседната тема пък сподели че си е скатал паричките две седмици преди да фалира КТБ.

КАкво да говорим повече... ТИПИЧЕН "отговорен другар" . :getout:

Както бях казал - такива като него най голямата им мъка по онова време е че са изгубили всички привилегии.Затова и носталгично си реват тихичко.

Всъщност, да се поправя... с КТБ очевидно не всички привилегии е загубил.

И как беше любимия му лаф... "не пипайте БКП" ....

Отврат. :getout:

А най лошото е че се гордее със всичко това което е.

Мисля че си прав . Разбирам го, много е неприятно от "някой" да се превърнеш в никой. Да ти затворят кранчето от което си бозал в продължение на доста време. Да трябва да се съобразяваш със законите както всички останали. Да виждаш че времето през което си правил това което ти е добре и се подигравал с останалите е безвъзвратно отминало. Ама какво да се прави светът се развива и как беше казал техния вожд . "Колелото на историята се върти" Само дето няма как да спре да се върти с настъпването на комунизма ама много им се искаше да го спрат- е не успяха. Проблемът е че не реват тихо и носталгично а са агресивни и с претенции без всякакво покритие. И колкото е по тъп някой толкова по големи претенции има.

преди 22 часа, lsmurf написа:

Интересно откъде дойде този "друг доход" освен от държавната работа когато частната инициатива беше на практика забранена . Едва с указ 56 се направи стъпка към развиването и в България  , но това беше чак 1989 год. 

Никога не е било забранено примерно да гледаш две крави - за да продадеш после телетата и млякото за някакви пари. По селата и сега има хора, коиго го правят.

преди 17 минути, attj написа:

Никога не е било забранено примерно да гледаш две крави - за да продадеш после телетата и млякото за някакви пари. По селата и сега има хора, коиго го правят.

Така е но това не са доходи с някаква сериозна печалба . По принцип го правеха хората на село където надниците бяха направо жалки и с доходи от личното стопанство просто закърпваха скромния си бюджет. Не съм чул някой да е забогатял защото е отглеждал две крави за продан.

За две крави не беше проблем, ала за 22 никой в селото не можеше и да си помисли. И да - не само надниците на тези хора т.е. заетите в ТКЗС- тата, бяха буквално жалки, ами ги прецакаха и със трудовия стаж.

преди 17 часа, insec написа:

За две крави не беше проблем, ала за 22 никой в селото не можеше и да си помисли. И да - не само надниците на тези хора т.е. заетите в ТКЗС- тата, бяха буквално жалки, ами ги прецакаха и със трудовия стаж.

Така е. За съжаление, много вече не са между живите да разкажат как се е работело и какво са плащали. Но за да не се забравя, пак ще припомня един личен пример на починала роднина, дето се скъсваше от работа по полето , а после получаваше 20-на лв пенсия.

Това по времето когато  оня комунист с привилегиите  по назад е ходел "свободно" да пазарува парцалки и тублерони във вражеска Гърция и е обменял долара по 0.78 .... :hit:

:offtopic_s:

Виждам, че "форумното творчество" е омазало доста темата ... :) 

Случайно да имате нещо общо с "отровното" трио?! .... :)

Гледайки "творческите" напъни, то определено не Ви и ви струват фантазиите = нула въображение и безкрайно невежество. 

преди 12 часа, miro20 написа:

... припомня един личен пример ....

Няма нужда от личен пример - тези пенсионери, къде вземаха по има- няма 200лв. пенсия са работили в ТКЗС- тата. Нямат клас, нямат стаж, нищо нямат, прецакани по всички параграфи. А разни малодушни лизачи, като тоя де писал преди мене, цел живот хрантутник на техен гръб и сега със деменцията и склерозата голям мислител го раздава.

на 21.01.2021 г. в 11:08, dioib написа:

Та, така ми ... не си бил умен, не си и не ще бъдиш, защото не си комунист ... :) 

Изречението на годината! Колкото повече го четеш, толкова по смешно ти изглежда.  🤣 Комунястите от където са минали, трева не никне,  с акъл съсипват всичко, очевидно.  30 години в една държава, с общи закони и правила Източна Германия още не може да доближи Западна,  щото много са умни комунястите 😆 

преди 6 часа, Michigan111 написа:
на 21.01.2021 г. в 11:08, dioib написа:

Та, така ми ... не си бил умен, не си и не ще бъдиш, защото не си комунист ... :) 

Изречението на годината! Колкото повече го четеш, толкова по смешно ти изглежда.  🤣 Комунястите от където са минали, трева не никне,  с акъл съсипват всичко, очевидно.  30 години в една държава, с общи закони и правила Източна Германия още не може да доближи Западна,  щото много са умни комунястите 😆 

Така е.

А за ГДР и ФРГ много се радвам че имаме такъв уникален пример в историята за да може пряко да се сравнява.

Затова и не им изнася на комунягите ФАКТА че се наливат няколко трилиона евро след обединението, и все още изоставането , разликата в стандарта и всичко е все още видимо и осезаемо .

Дори и сега там имат демографска криза, още има разлика в доходите и стандарта, все още източногерманци мигрират към западните региони, още наливат пари и наливат, и оправия няма.

Както каза - дето е било цоциализъм и комуняги, трева не никне.

А на нас никой никакви трилиони не ни е наливал. И очакват ББ , цар или друг да ни оправи с магическа пръчка.

преди 27 минути, miro20 написа:

А на нас никой никакви трилиони не ни е наливал. И очакват ББ , цар или друг да ни оправи с магическа пръчка.

:) 

Бе ... Мире ..... остави тая работа за Германия .... я кажи как в в Калининград сега ... :)

Има ли почва комунизмът там?! :) 

Как е стандарта?! :) 

То излиза, че само гражданите на ГДР са с нисък стандарт ... :) Независимо, че им са дадени трилиони ... :) И това било показател, че комунистите са виновни за фалирането на социализмът ... :)   По конкретно в България и бившата ГДР ... абе в другите не е имало комунисти ли излиза?! :) 

До колкото си спомням в Румъния ликвидираха комунистическия им лидер ... та това ли трябваше да направим и ние с Тодор Живков?! За да сме сега с висок стандарт?! :) 

Мире ... доволно факти има и се вижда, че за да фалира България не са виновни комунистите, нито социалистите, а попадане на едни пари в ръцете на едни уж демократи ... те определено преди събитията не са били комунисти или социалисти. Защото в противен случай нямаше да свалят властта и да се облагодетелстват за сметка на държавата ни. 

Мире, пак ще го повторя за пореден път: Такива хора като теб направиха така, че България да фалира!!! Тя не е била във фалит. Подмени се едно светло бъдеще с = ей го виж го сега!!! Това ли е светлото Ваше обещано светло бъдеще?! Масова мизерия извън София и лукс в нея. 

Сети се кои се разполагат на освободените места ... Това ли е светлото демократично бъдеще на българите?! О ... мда .... то българите живеят в София ... :)

преди 1 час, dioib написа:

Мире ... доволно факти има и се вижда, че за да фалира България не са виновни комунистите, нито социалистите, а попадане на едни пари в ръцете на едни уж демократи ...

ех ех ... откога чакам България да падне в ръцете на демократите.... уви.. 30 г. все едни и същи преоблечени цоциалисти. Не социалисти,  а именно цоциалисти.

Прав си само за едно - за думичката "уж" . Все са си били и са си ваши хора бре.

Колко пъти съм ти го показвал и доказвал с примерите и за СДС и Костов и т.н.

преди 1 час, dioib написа:

Мире, пак ще го повторя за пореден път: Такива хора като теб направиха така, че България да фалира!!! Т

А аз всеки път ще ти набивам едно простичко нещо - Де да беше само НРБ, ама то пусто фалира и се сгромоляса в целия СИВ. Начело със СССР.

Набий си го и се татуирай ако трябва за да го запомниш това.

Точно това показва и доказва че проблема не е само български, бай ганьовски, а проблем на цялата система.

Която възпита и "изради" връзкари, уреждачи, скатавки, мижитурки, хора с привилегии и т.н. и т.н. Част от които сам се изтипоса че си и ТИ.

Такава уродлива система няма как да съществува.

И логично се сгромоляса. Потретвам - Не само в НРБ за да си мислим че е наша "особенност" на развитие.

пп

В тази връзка мн интересна статия за Костов , Атанасов , назначения и кой как реално е обслужвал :

https://breaking.bg/mneniya/мръсните-танци-на-иван-костов-и-атанас-атанасов-с-държавна-сигурност-и-румно/?fbclid=IwAR2wSxErAmTsFqJnNSP7tZsHwGImDiHxt9WCOFC7aRk_gltfad4cfdg2qUQ

Много интересни цифри.

Тъжно е, но аз не си правя илюзии как ни лъгахте и продължавате  да ни лъжете с измислена "демокрация".

преди 21 минути, miro20 написа:

Все са си били и са си ваши хора бре.

:) Мире .... погледни се .... :) Нима в други страни не е имало комунисти?! :) Тез гадни комунисти още стискат кокала ... :) 

То няма такива, но те са виновни ... :) Глупост е това бе Мире ... :) 

Аз сега какво да направя, че съм обикновен комунист ... да се срамувам ли и да се чувствам виновен ... :) 

Ходи си прави демокрацията .... не ми пречиш ... :)  

преди 3 часа, dioib написа:

:) Мире .... погледни се .... :) Нима в други страни не е имало комунисти?! :) Тез гадни комунисти още стискат кокала ... :) 

То няма такива, но те са виновни ... :) Глупост е това бе Мире ... :) 

Да, но никъде не плямпат такива глупости като твоите тук. Нито ги търпят такива . Защо ли ?

Отделно всички проведоха лустрация някаква. Тук не.

Други въпроси имаш ли ? :) 

Или пак не се усещаш за пряката връзка - където по бързо и овреме са се оттървали от такива като теб, там където не пеят подобни носталгични простотии и лъжи за "хубавия соц" , сега тези страни са в пъти по добре от нас.

Пряка връзка, пряка зависимост.

Анализирай сам :)

преди 3 часа, dioib написа:

Аз сега какво да направя, че съм обикновен комунист ... да се срамувам ли и да се чувствам виновен ... :) 

Не знам, питай как се чувстват национал социалистите от Германия например ? И те сигурно като теб мечтаят за "великите години на арийската нация" , бла бла бла..

Мечтаят и реват като теб за загубените привилегии и власт заади което им е било толкова хубаво...

Може би и тайничко наричат някого "паразити"  с които  биха се разправили на момента чрез разстрел... за разлика от теб който открито си пееш тези глупости ...

Може би въздишат и те " само не пипайте Хитлер и партията" , както ти въздишаш по БКП ....

Но, познай защо не го правят ?

За да те улесня в мисленето  ще ти припомня отново че комунистическия режим в България официално е заклеймен като престъпен с декларация на НС.

преди 3 минути, miro20 написа:

Не знам, питай как се чувстват национал социалистите от Германия например ? И те сигурно като теб мечтаят за "великите години на арийската нация" , бла бла бла..

Къде това, я да видим?

преди 1 час, miro20 написа:

Да, но никъде не плямпат такива глупости като твоите тук.

Определено и аз не плямпам такива глупости като твоите. Взаимно е ... :) 

При мен е така = каквото повикало = така и отговарям ... :) 

на 24.01.2021 г. в 17:10, dioib написа:

При мен е така = каквото повикало = така и отговарям ... :) 

Кой те е нарекъл паразит ? С мъртва душа, който ще го ядът червеите ? Невежа и политически нечистоплътен с психологически проблеми и психотравми  с неумни родители  ?

Дето няма да станеш личност а някакви никаквици ?

Недоносен инженер ?

С бъдеще на паразит ?

...

Човече, това е само твои епитети от предната страница !

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 3 минути, miro20 написа:

Кой те е нарекъл паразит ?

О да .... хм ... ти ме наричаш виновник за фалита на България ... хм ... не врат, а шия ... :) 

• 2 седмици по-късно...

https://www.facebook.com/evgeny.mihaylov/posts/10226324972977121

Интересно ми е, защо никой от журналистите, а и политиците, които разговарят в телевизионните и радио студия с носталгици и апологети на комунистическия режим, не им задават три прости, но основни въпроса :
1) Казвате, че "благодарение на социализма е изградена България" през тези 45 години. Мислите ли, че ако не бяхме окупирани от съветската армия, ако не беше избит от комунистите, интелектуалния, военен и духовен елит на нацията, и нямаше комунистически режим, то България щеше да е изостанала страна?
2) Как без комунизъм, в САЩ, Франция, Англия, Италия, Австия, Холандия, ГФР, Дания, Норвегия, Швеция и др., и всички останали нормални, европейски некомунистически страни, се развиха строителството, земеделието, индустрията, търговията, науката, медицината, културата, образованието, спорта ?
2) Защо, ако е било толкова хубаво в социалистическия лагер, границите му бяха опасани с телени мрежи, несъгласните с режима биваха вкарвани в лагери и се стреляше, ако поискаш да напуснеш "комунистическия рай"?
И тези три, само три въпроса трябва да бъдат задавани многократно... до втръсване!
Докато не им се отговори!!!
преди 1 час, miro20 написа:

https://www.facebook.com/evgeny.mihaylov/posts/10226324972977121

Интересно ми е, защо никой от журналистите, а и политиците, които разговарят в телевизионните и радио студия с носталгици и апологети на комунистическия режим, не им задават три прости, но основни въпроса :
1) Казвате, че "благодарение на социализма е изградена България" през тези 45 години. Мислите ли, че ако не бяхме окупирани от съветската армия, ако не беше избит от комунистите, интелектуалния, военен и духовен елит на нацията, и нямаше комунистически режим, то България щеше да е изостанала страна?
2) Как без комунизъм, в САЩ, Франция, Англия, Италия, Австия, Холандия, ГФР, Дания, Норвегия, Швеция и др., и всички останали нормални, европейски некомунистически страни, се развиха строителството, земеделието, индустрията, търговията, науката, медицината, културата, образованието, спорта ?
2) Защо, ако е било толкова хубаво в социалистическия лагер, границите му бяха опасани с телени мрежи, несъгласните с режима биваха вкарвани в лагери и се стреляше, ако поискаш да напуснеш "комунистическия рай"?
И тези три, само три въпроса трябва да бъдат задавани многократно... до втръсване!
Докато не им се отговори!!!

Аз бих ти отговорил с цитати от Уинстън Чърчил.

1.

Цитат

Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.

” В Русия един човек бива наречен реакционер, ако не е съгласен собствеността му да бъде открадната и жена му и децата му убити.” /1919 г./

Това е единственото време, в което е възможно да видиш плъхове да плуват към потъващ кораб. (За социализма)

2.

Цитат

“Че печалбата е порок е идея на комунистите, а аз смятам, че истинският порок е да трупаш загуби.”

“Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.”

3.

Цитат

Ето една държава, чиито поданици са толкова щастливи, че се налага да им забраняват да напускат границите й под страх от най-сурови наказания; чиито дипломати и агенти, когато отиват на чуждестранни мисии, често трябва да оставят съпругите и децата си у дома, за да се осигури евентуалното им завръщане.” /Чърчил за Русия, 1919 г./

“Комунизмът е като сън. Рано или късно се събуждаш и се връщаш към реалността.”

Някои от тези неща не бях ги чувал :)  Но е мн точно казано.

преди 11 часа, miro20 написа:

Някои от тези неща не бях ги чувал :)  Но е мн точно казано.

Много обичам афоризмите му защото казва нещата много точно и без преструвки. Например “Комунизмът е като сън. Рано или късно се събуждаш и се връщаш към реалността.”  е адски точно обяснение за тази тема. Просто някои поспаланковци не обичат да ги будят и се завиват през глава и не желаят да погледнат реалността . :)

преди 10 часа, lsmurf написа:

Много обичам афоризмите му защото казва нещата много точно и без преструвки. Например “Комунизмът е като сън. Рано или късно се събуждаш и се връщаш към реалността.”  е адски точно обяснение за тази тема. Просто някои поспаланковци не обичат да ги будят и се завиват през глава и не желаят да погледнат реалността . :)

Ако беше жив да види тази тема и носталгиците дето са още в "зимен цоциалистически сън" ... :) :) :) :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.