Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 1 минута, miro20 написа:

Не си комунист ... и как беше... "но не пипайте БКП" ... :giggle1:

Напротив Мире, съм, но не ме е срам от това, а ти се срамуваш, че си българин. :) Затова и като каже, че не си ... скок ... :) Та пръц ... жегва те ... :) 

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 17 часа, dioib написа:

И това комунистите ли?! :) 

Ха, сега да видим какъв е бил добивът на благородни метали и сега къде отива една руда дадена на концесия на кого?! = Днес срещнах празните вагони който отиваха къде?! И ... това сега, а не преди по времето на "комунизмът" ... 

п.п. Предполагам знаеш какво е златен лев. Знаеш и какъв бе официалния курс на долара. 1$ = 0.98 ст. ... което означава ... какво?! И кой го определяше този курс, ние или Световната Банка?! Ха сега де ... :) Какво извън България не е вървял лева ли?! След като може с 0.98 да купуваме 1$, то за какво да има български лев на вън?! О ... и?! На теб са ти продавали виетнамците долари за 2.5 ... Ми що не си ги купувал от БНБ?! 

п.п. '78 за да излезем на екскурзия в Гърция закупихме валута. Знаеш ли колко неща купихме и от Гърция, сегашна Северна Македония и т.н. и какво лято си направихме някъде покрай Атина?! = Да, повторя!!! Не съм от "червените" богаташи ... и определено баща ми не е от БКП ... 

И как стават тея неща, мъ?! О ... сигурно съм от ДС или баща ми е бил такъв ... :) Е ... на баща ми прадядо му е първия кмет на Нова махала ... :)  

Да , комунистите разбира се. Какви глупости ми говориш да купувам валута от БНБ ами просто нямах право имаха право само определени другари. За нас за да си купим някой чифт дънки или "страхотното" нес кафе или пък някоя бутилка уиски за свърх официален случай защото такива неща нямаше по нашите магазини ,сега разбира се с лопата да ги ринеш, трябваше да влизаме в нарушение на закона и да купуваме долари на черно по 3 лева. Имаше право да купиш долари само ако излизаш навън и то точно определено количество.

преди 4 часа, miro20 написа:

А  цялата гордост и благи спомени на оня комунист са... как ходил до Гърция , купил си джунджурии с които да се фука и си обменил доларчета... Толкова е "умен" че чак не осъзнава как се самоизлага :) Що не идат гърци да купуват тука бре ... ? Нали сме процъфтявали  :hit:

Само проверени хора излизаха. Не се прави на ощипана булка :) :)  

Пак фейковете за дънди прешъс от ТВ Алф ли ще ми повтаряш ? Айде  няма нужда :)  :getout:

Ами то си беше гордост и едва ли не медал за заслуги да те пуснат тогава в чужбина и особено в западна страна. Мен примерно ме пуснаха само до Унгария и то екскурзиите бяха организирани и с по двама "екскурзианти"  от ДС за да пазят някой да не избяга случайно. Същото беше и при командировки и при излизане за спортни състезания. Контролът бе тотален. Сега децата ни обиколиха света- където пожелаят ходят пък даже и живеят където искат и просто не проумяват как може да е имало подобно ограничаване на свободата.

През 1980 година чифт дънки Леви Щраус в Кореком струваха 20 USD. На черния пазар за валута те се купуваха за 60 лв. Помня, правил съм това.   Тогава един български памучен панталон струваше около 10-15 лв.  Сега в Лидл има памучни дънки по около 20-25 лв.  Обаче онези 60 лв сега се приравняват на около 300 лв, с които бих могъл от Лидъл да си купя повече от 10 чифта.  Коментар не е нужен.

преди 3 часа, lsmurf написа:

имаха право само определени другари.

Що говориш глупости?! Ти явно си бил малък тогава или изобщо дали си живял по "онова" време?!

Споделих спомен. Веднага се вчепкахте да опровергавате спомена и да ме изкарвате "ощипана булка", а реално Вие и вие се държите като разгонена католическа монахиня. :) (Да ползвам изказа на Миро Кришмъ ... :) 

п.п. Определено не ставате за патолози. :) Не мисля да правя дисекция на мъртвата ти душа. :) 

Ай ... живей ... бе човек ... остави това минало в предишния век. То е там, както и да го "оцапате", то не ще убедите другите в правотата си, а просто ще покаже до колко сте невежи и политически нечистоплътни. 

преди 2 часа, attj написа:

Обаче онези 60 лв сега се приравняват на около 300 лв

150 ... ай ... не е чак толкова инфлацията моля .... Принципно при "ментетата" личи реалната от 25 на 45 ... ;) И друго: Ментетата идват вече от Китай, а не от Турция ... мда ... Защото едно време оригиналните идваха с номера не по нашия стандарт, нито по европейския. ;) 

Та, това доведе "демокрацията" = не се знае кое е менте и кое не е. Едно време нямаше ментета ... мда ... 

п.п. Тук на село като отида да си взимам КоКа КОла ме пита магазинерката оригинална или местна. :) Не че вече и Кока Колата не е менте ... :) ... Минах на Швепс ... :) и Кент не е вече Кент ... хм ... за тик така ... не знам ... за Уискито ... хм ... не споделям ... :) 

Мда ... в скоро време не съм се виждал с един познат който държи права на някои марки в България за подробна информация ... мда ... :)  

преди 1 час, dioib написа:

Що говориш глупости?! Ти явно си бил малък тогава или изобщо дали си живял по "онова" време?!

Споделих спомен. Веднага се вчепкахте да опровергавате спомена и да ме изкарвате "ощипана булка", а реално Вие и вие се държите като разгонена католическа монахиня. :) (Да ползвам изказа на Миро Кришмъ ... :) 

п.п. Определено не ставате за патолози. :) Не мисля да правя дисекция на мъртвата ти душа. :) 

Ай ... живей ... бе човек ... остави това минало в предишния век. То е там, както и да го "оцапате", то не ще убедите другите в правотата си, а просто ще покаже до колко сте невежи и политически нечистоплътни. 

Глупостите ги говориш ти мой човек. Дали съм живял по онова време? Ами живял е силно казано по скоро съм живуркал и оцелявал като повечето от народа тогава. Ти споделяш ,аз също споделям. Престани да даваш определения като "невежи" и "нечистоплътни" според мен по скоро отиват на теб защото за разлика от теб говоря самата истина и не се опитвам да представя тогавашното време по начина по който ни го представяше тогавашната пропаганда а споделям свои собствени наблюдения. Нека хората които нямат представа от живота по онова време да не добиват погрешни впечатления. Нищо от това което съм казал не съм си измислил или изопачил. Относно оставянето на миналото в предишния век съм съгласен ,не трябва да се взираме в миналото непрекъснато трябва да се гледа напред. Само че не и когато ти и такива като теб ,не съм наясно по каква причина се опитвате да го идеализирате. При тази ситуация да мълча означава да подкрепям измама и това няма как да стане. 

150 ... ай ... не е чак толкова инфлацията моля ....

Минималната заплата през 1980 година е била 100 лв, а през 2021 година е 650 лв.  Столевката сега горе-долу се приравнява с двадесетолевката при соца.   Ако искаш - смятай в стоки и услуги. Моля.

преди 22 минути, lsmurf написа:

Ами живял е силно казано по скоро съм живуркал

То е ясно, че имаш проблем с комунизма. :) НО, да го клеймите ... смешно е ... :) Не знаете какво е комунизъм, но за Вас и вас е лошо ... :) ОК, но това не е истина драги!!! Вие не сте критерия, но се опитвате да сте ... 

Проумейте го! Вие имате психологически проблем в следствие на "живуркането" и не сте се променили. Това, че ще повтаряте една лъжа = няма да Ви и ви реши Вашия психологически проблем сега. Аз в миналото съм нямал проблем с психиката, както и сега, но Вие и вие сега имате психически проблем в следствие на неприятни спомени от времето на соца. 

Е, що ми приписвате Ваши и Ваши спомени?! Аз имам хубави спомени и съм живял нормално при соца?! И казваш, че аз говоря глупости ... :) 

Извода е, че сте били малки по онова време и не сте могли да се адаптирате към обществения строй. Ми, аз какво да направя, че сте били "алт-социални" (малцинство) по време на соца?! Аз съм израснал в нормално семейство ... или какво не е имало по време на социализма нормално семейство ли? :)  

преди 10 минути, ined написа:

Беше много яко при социализъма, накъдето и да погледнеш пълно с майстори

И БиИмВетъ ... :) Я какви коли имало в дилипетуууу ... :) BMW 2002 май се вижда на снимката ... :) 

Мирчо, я разкажи как и защо отиде да учиш в СССР?

Аз от 1969 г. до 2004 г. работих в завод, в който имаше много "западно" оборудване.През годините много специалисти бяха изпращани на обучение в съответните фирми в САЩ, ГФР, Англия, Франция, Италия.Повечето от колегите не бяха членове на БКП.

Аз ходих на обучение в Швейцария - там беше Техническия център на американската фирма, производител на съответните машини.Бяхме четирима колеги, (без придружител от ДС) и двама от тях не бяха членове на БКП.

След 1989 г. ходих няколко пъти в командировка в Германия, и се налагаше всеки път да чакам с часове пред посолството на Германия за виза!

То е ясно, че имаш проблем с комунизма. :) НО, да го клеймите ... смешно е ... :) Не знаете какво е комунизъм, но за Вас и вас е лошо ... :) ОК, но това не е истина драги!!! Вие не сте критерия, но се опитвате да сте ... 

Проумейте го! Вие имате психологически проблем в следствие на "живуркането" и не сте се променили. Това, че ще повтаряте една лъжа = няма да Ви и ви реши Вашия психологически проблем сега. Аз в миналото съм нямал проблем с психиката, както и сега, но Вие и вие сега имате психически проблем в следствие на неприятни спомени от времето на соца. 

Е, що ми приписвате Ваши и Ваши спомени?! Аз имам хубави спомени и съм живял нормално при соца?! И казваш, че аз говоря глупости ... :) 

Извода е, че сте били малки по онова време и не сте могли да се адаптирате към обществения строй. Ми, аз какво да направя, че сте били "алт-социални" (малцинство) по време на соца?! Аз съм израснал в нормално семейство ... или какво не е имало по време на социализма нормално семейство ли? :)  

И БиИмВетъ ... :) Я какви коли имало в дилипетуууу ... :) BMW 2002 май се вижда на снимката ... :) 

Живей си с приятните спомени от соца пожелавам ти и занапред да имаш жизненото равнище и свободата на хората от времето на соца защото явно така ти е добре. Жив и здрав!

преди 2 часа, dedidi написа:

Мирчо, я разкажи как и защо отиде да учиш в СССР?

Защото нашите работиха там. Заради заплатите от 110-120 лв тук.

Но все пак образованието си го завърших тук. С няколко приравинтелни изпита.

Нивото и там и тук е такова че... АКО сам не се развиваш, никой институт няма да ти даде качество.

Други въпроси имаш ли ? :)

Аз от 1969 г. до 2004 г. работих в завод, в който имаше много "западно" оборудване.През годините много специалисти бяха изпращани на обучение в съответните фирми в САЩ, ГФР, Англия, Франция, Италия.Повечето от колегите не бяха членове на БКП.

Аз ходих на обучение в Швейцария - там беше Техническия център на американската фирма, производител на съответните машини.Бяхме четирима колеги, (без придружител от ДС) и двама от тях не бяха членове на БКП.

А защо не са те пратили в СССР ? ? ??

Нали там  е "мантрата" , екзалтацията и еакулацията за всеки комунист като вас ??? :)

След 1989 г. ходих няколко пъти в командировка в Германия, и се налагаше всеки път да чакам с часове пред посолството на Германия за виза!

И сега чакат. Тези които не са в "гадния ЕС" както сега го наричате .

:)

Сега  обикновенни работници от съвсем обикновенни местни фирми ходят в ЕС без дори формалностите около КОВИД-а. Без тестове и т.н.

Ех този гаден ЕС.... а ? :)    А ти си мисли че чакат за визи ....

преди 1 час, lsmurf написа:

Живей си с приятните спомени от соца пожелавам ти и занапред да имаш жизненото равнище и свободата на хората от времето на соца защото явно така ти е добре. Жив и здрав!

От цялата верига на дискусията едно разбрах и синтезирах - Тия просто си искат привилегиите които сега са загубили ...

Единия дето е ходел в "злия капиталистически лагер " па дори да е Гърция, другия ходел командировки за обучение и преквалификация , от които командировки само се облажваха, и никаква полза за държавата.

т.е. реват си за привилегиите и за НИЩО ДРУГО .

Типично .

преди 8 часа, lsmurf написа:

Да , комунистите разбира се. Какви глупости ми говориш да купувам валута от БНБ ами просто нямах право имаха право само определени другари. За нас за да си купим някой чифт дънки или "страхотното" нес кафе или пък някоя бутилка уиски за свърх официален случай защото такива неща нямаше по нашите магазини ,сега разбира се с лопата да ги ринеш, трябваше да влизаме в нарушение на закона и да купуваме долари на черно по 3 лева. Имаше право да купиш долари само ако излизаш навън и то точно определено количество.

Връзкарите  и уреждачите не знаеха тези "подробности" . Затова сега си реват за старите привилегии ....

Аз долари, тублерони и дънки за пръв път видях от познат тираджия на един роднина.... а за тия плужеци това си е било даденост...  по 0.78 ст.  за 1$ и воаяжи до Гърция...

преди 10 часа, dioib написа:

Напротив Мире, съм, но не ме е срам от това, а ти се срамуваш, че си българин. :) Затова и като каже, че не си ... скок ... :) Та пръц ... жегва те ... :) 

Гордея се че съм българин, а теб ти се къса жалката душица за изгубените привилегии... :) 

преди 41 минути, miro20 написа:

Защото нашите работиха там. Заради заплатите от 110-120 лв тук.

Но все пак образованието си го завърших тук. С няколко приравинтелни изпита.

Нивото и там и тук е такова че... АКО сам не се развиваш, никой институт няма да ти даде качество.

Други въпроси имаш ли ? :)

А защо не са те пратили в СССР ? ? ??

.....................................................................................

В СССР ходих 12-13 пъти (единия път заведох съпругата си на екскурзия в Москва и Ленинград).

Ходил съм и в другите соц.страни служебно.

И работих по специалността си до 67 годишна възраст (прекратих поради заболяване).

Но и сега мултицета и поялника са в готовност на масата ми  в кухнята.

Във форума влизам да се забавлявам с драскачи като теб.

Ти за това ли си учил?

преди 8 часа, lsmurf написа:

и занапред

Първо благодаря! 

Втора: Така сме научени ние комунистите = Да строим живота светъл за нашите деца! :) Аз сдадох, друг ще продължи, какво ти значи моята личност. По-важно е моите наследници да са личности!!! Да живеят в славно време, българи да се наричат, първа гордост да е за тях!!! :) 

п.п. Ти като искаш продължавай да живуркаш ... не ми пречиш ... :)  Това, че сте в момента мнозинство, о  то Господ си знае работата. И Вас и вас ще Ви и ви ядът червеите и определено не ще станете личности, а някакви никаквици ... :) 

Такъв е живота! Бъди щастлив! = Това в случая е по-важно за теб! Нищо лично! 

преди 6 часа, miro20 написа:

Гордея се че съм българин, а теб ти се къса жалката душица за изгубените привилегии... :) 

Мире, ... пак ме разсмя ... :) Сега пък какви привилегии те гонят ... :) Единствената привилегия  която съм имал е била: Любящи родители! Ти явно не си имал такива ... мда ... и ми завиждаш в минало време ... :) Всичко останало съм го постигнал с труд!!! Ти знаеш ли какво е да се трудиш?! Май не ... защото иначе нямаше да се оплакваш от миналото ... :) Ех, това си е .... психологическата травма, че родителите ти не са били умни ... мда ... и принципа: Учи мамино, за да не работиш ... = Ей това си взел от социализма!!! После хулиш нас комунистите които сме се трудили и сме живели добре. 

О, знам, че няма този факт = При социализма който се е трудил е получавал облаги. (По твоето = е имал привилегии) ... :) Недоносен инж си ти явно ... :) = Един мой познат така казва: Тройкаджиите правим нещата ... :) = Да не ти разправям какво "мазано" ставаха неговите работи, но имаше самочувствие, че е велик. Та, определено не средно владееш журналистиката, а изключително слабо. НО, за теб по-важни са парите. Няма лошо. Но поне не се прави на политик! :) Ходи се сваляй с Мойра ... :) Тя е на твоя акъл ... ко се набърка в БСП?! (Бесните Стари Пенсии) ... :) Лека по лека Ко-беше-19 ще на положи в гроба! Споко, Ваше е бъдещето: На паразитите!!! Бъдете щастливи!!! :) 

преди 10 часа, attj написа:

Минималната заплата

Казваш, че по това трябва да се равняваме ... хм ... Принципа е по средната! НО, същата някой знае ли я?! 

Навремето с един (покойник е вече = лека му пръст.. добър човек бе ...) човек с мисленето на Миро (да е жив и здрав...) на дълго и широко обсъждахме (правихме калкулации) колко му трябва на човек, за да живее нормално. Та, няма такова нещо като минимална заплата, а заплата осигуряваща минимален социален статус. = Социален минимум се нарича! В него основните факторите са: Наличие на свое жилище, семейно статукво. Минимума е 1200 на член от семейството. Останалото е къде ще ги похарчиш тези пари или ще спестиш, за да има и някакви екстри в тоя живот. ;) 

Един познат (Работил е в САЩ) го каза: На мен ми трябва 100 на ден. Всяка цифра над това я превръщаше в удоволствие. Най-голямото му постижение бе когато помогна на големия си син да наследи специфичния му занаят получен по време на социализма. 

Мисълта ми е, че минималната заплата не е минимален социален критерий. ;) Инфлацията по отношение на цифрите е едно, а инфантилността по отношение на мисленето е друго. ;) 

Не е проблем да си меркантилен, а къде влагаш излишъка от повечето пари. ;) Дали на територията на България или извън нея. ;) Парите са оборотни средства. Те не са ценност. Ти решаваш къде ще е тази ценност = в България или вън от нея. ;) Ако е на вън = значи тикаш България към фалит. Ако е в нея ... то тя ще няма да фалира. 

При социализма всичко бе насочено за подобряване на условията на живот в България. На тези които със занаят си изкарваха и не искаха да са на държавна работа, то имаше указ 56. От тях се изискваше поне 10% да дадат в полза на държавата. Не 22 или прочие ... 

НО, както и да е ... в нови времена живеем и ако някой не може да смята, то това е негов проблем. Някои хора заменят статистиката със "стъкмистиката". Пак няма проблем, но едно е да работиш с дигитални данни, а друго е с аналогови. ;) 

Мире Кришма работи с дискретни числа. На него това му стига. Няма проблем. НО, аз работя с аналогови данни. И?! Неговия начин на мислене е ограничен. (На такива хора се казва: "тесногръди"). НО определено е лукав. ;) 

Действа на принципа: няма такова нещо. Дай доказателства. Ето аз давам = някакви документи, но не всички ... :) За него не е важен спора, а да оспори вид твърдение. = Класически манипулатор е. Няма лошо... :) Но поне на мен да не се прави на велик ... :) 

Нищо лично. Споделям само и единствено истината. ;) Останалото са тълкования на другите образи тук и в реала. :) 

п.п. Понеже е Ко-19 ето едни пресни данни за статистиката и дали при социализма е имало фалит. (Уточнение = "моите" мъртви си отидоха поради възраст, а не болест.) ...   

В София едно погребение е минимум 1234 лв., а в Стара Загора 418 лв. = Данни от близките 50 дни.

На времето погребението бе със стойност 0*. = Никаква инфлация и никаква разлика по отношение на населеното място. 

О, да тук на село все още е със стойност 0*, но има свободни гробове и не се налага да "наемаш" гроб минимум за 15 години ... 

Това е черната статистика ... мда ... България става погребална територия ... мда ... Нека горелките да влязат в действие сега!!! :)  

На някои хора не им се е налагало да взимат заем, за да погребът близък. Мда ... и били умни и те били модерни и социализма бил фалирал ... мда ... 

Мире, говори ми, не ми пречиш ... :) НО, говориш (споделяш глупости тук ....) ... :) 

Реалността е друга сега, а той .. в миналото било лошо ... Смях ... :) 

преди 7 часа, M.Николов написа:

То и в СССР не се ходеше току-така.:nono:

стотици хиляди българи са ходили по договор за работа и с години са живели в СССР. в Коми, Стари Оскол и т.н. в сферата на дърводобива и строителството най вече

:hush:

преди 7 часа, dedidi написа:

В СССР ходих 12-13 пъти (единия път заведох съпругата си на екскурзия в Москва и Ленинград).

Ходил съм и в другите соц.страни служебно.

И работих по специалността си до 67 годишна възраст (прекратих поради заболяване).

Но и сега мултицета и поялника са в готовност на масата ми  в кухнята.

Във форума влизам да се забавлявам с драскачи като теб.

Ти за това ли си учил?

Тъй де.. екскурзианти. Хал хабер си нямате за реалния живот там :) :)

Не, не бе толкова лош, но от екскурзии нищо няма да научиш :hush:

Мире Кришма работи с дискретни числа. На него това му стига. Няма проблем. НО, аз работя с аналогови данни. И?! Неговия начин на мислене е ограничен. (На такива хора се казва: "тесногръди"). НО определено е лукав. ;) 

Ето ти малко числа  . Сетих се как ни наричаше и "паразити" :

https://www.facebook.com/skrepohistory/posts/2234402340037351

Изображението може да съдържа: 2 души, маса

Понякога сте давали и оправдателни присъди ... 0.03%

Действа на принципа: няма такова нещо. Дай доказателства. Ето аз давам = някакви документи, но не всички ... :) За него не е важен спора, а да оспори вид твърдение. = Класически манипулатор е. Няма лошо... :) Но поне на мен да не се прави на велик ... :) 

От всичките ти тиради аз не чух нито един аргумент.

Точно ти ревеш - нямало такова нещо, няма такива документи, няма разсекретени доклади на службите и компартията, няма доклади на БНБ за дълговете и парите, няма няма няма....

Няма, ама има :) 

преди 4 часа, dioib написа:

Казваш, че по това трябва да се равняваме ... хм ... Принципа е по средната! НО, същата някой знае ли я?

Средният осигурителен доход за страната  се е увеличил  до 1100 лева.  Това си е като месечна брутна заплата 220 лв при бай Тошо.  Тогава около 1980 година нова Жигули струваше 6100 лв, новите апартаменти бяха 10 -12 000 лв.  Знае се сега колко струват подобни покупки.

преди 13 минути, attj написа:

Средният осигурителен доход за страната  се е увеличил  до 1100 лева. 

Известно е клишето, че: Българинът получава 200, а харчи 400. ;) Феномен който икономически не може да бъде обяснен. ;) 

Та, разликата между соца и сега е: Кой от къде взима другото. ;) 

Баща ми, лека му пръст, извън държавната работа имаше и друг доход, а така също и поддържаше двора в село, къде съм сега. С дохода и собствената си храна постигна да живее в центъра на София. Кой му е помогнал?! Партията ли?! = Не! Неговата всеотдайност към семейството (православното си семейство ....), а не на фамилията си!!! Това е вярата в утрешния ден. Това е вярата в децата ти, че ще надграждат себе си и независимо от лишенията ще направят живота на внуците му по-хубав от неговия. Вечна му памет! Амин

Аз казах!!! Другите да въртят цифри и се правят на велики, че са успели в следствие на чужди капитали.  

p.s. пъдон п.п. Ей го цървула от ДС ... :) Вечна му памет! = Произведен от социализма който фалирал ... :)  Някъде във Венеция където си имаше градинка ... :) 

rDSC05297.JPG

image.jpeg.58448dc8829d0c98314b57b407764adb.jpeg 

3N.png

При бай Тошо се насърчаваше всякаква допълнителна дейност, включително и за самозадоволяване с основни стоки и потребности. Сега в града няма как да гледам например  2 прасета, 5 кози, 8 овце и 20 кокошки.   На село сме го правили, там може.

преди 4 минути, attj написа:

Сега в града няма как да гледам например  2 прасета, 5 кози, 8 овце и 20 кокошки.   На село сме го правили, там може.

Имаше начини .... :) ... и сега има начини, но ... кучета и котки може, прасета не може ... :) 

Тогава нямах фотоапарат, но без малко автобуса да се преобърне след като някъде около "Фея" в София видяхме прасе на третия етаж на терасата ... та ... така ми ... имаше начин. ;) 

п.п. Към момента е модерно само "чери домат" да се гледа на терасата ... :) Щото е италианску и мнооогу хубаво со моцарелъ ... :) 

Благодаря ти, че ме развесели ... :) 

Хм ..., ще взема да му издам паспорт на едно прасе и да му сложа чип ... хм ... и ще го разкарвам като домашен любимец ... е какво толкова ... хм ... не е казано, че не може да се вади паспорт само за една година ... :) После ... става на пържоли ... :) 

преди 22 минути, dioib написа:

Известно е клишето, че: Българинът получава 200, а харчи 400. ;) Феномен който икономически не може да бъде обяснен. ;) 

Та, разликата между соца и сега е: Кой от къде взима другото. ;) 

Баща ми, лека му пръст, извън държавната работа имаше и друг доход, а така също и поддържаше двора в село, къде съм сега. С дохода и собствената си храна постигна да живее в центъра на София. Кой му е помогнал?! Партията ли?! = Не! Неговата всеотдайност към семейството (православното си семейство ....), а не на фамилията си!!! Това е вярата в утрешния ден. Това е вярата в децата ти, че ще надграждат себе си и независимо от лишенията ще направят живота на внуците му по-хубав от неговия. Вечна му памет! Амин

Аз казах!!! Другите да въртят цифри и се правят на велики, че са успели в следствие на чужди капитали.  

Интересно откъде дойде този "друг доход" освен от държавната работа когато частната инициатива беше на практика забранена . Едва с указ 56 се направи стъпка към развиването и в България  , но това беше чак 1989 год. Помня добре това защото бях от първите които тръгнаха да развиват дейност по него. Преди това имаше полулегални  опити за частна инициатива през кооперации и други позволени само за определени хора методи. Не отричам че човекът може и да се е трудил и да е придобил нещо чрез труда си но е бил принуден или да прави заобикаляне на закона или да се кланя на някакви хора за да му бъде разрешено. Е този момент на мен специално не ми допада. И си прав че сме от различно тесто хора. Аз имам гръбнак и трудно се кланям още по малко заради ползи които бих получил. Ти явно си по гъвкав в кръста затова и социализмът ти харесва. Твой избор е не ти го оспорвам.

преди 4 минути, lsmurf написа:

Интересно откъде дойде този "друг доход

Извън работно време всичко е възможно ... драги ... стига да имаш желание ... ;) 

Та, така ми ... не си бил умен, не си и не ще бъдиш, защото не си комунист ... :) 

п.п. Гледай си спонсора и се моли да не фалира той ... че пак ще си на улицата ... :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.