Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 1 минута, Michigan111 написа:

И какво помни анка от онова време, че да я тресе носталгията 😆

38-годишна е някъде. Тя го е казвала.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 1 час, Belhor написа:

По бай Тошово време, инвалидите работеха. Доколкото е възможно разбира се.

Да, имаше прдприятия и за хората без слух.  Това са от плюсовете на социализЪма

преди 2 часа, Belhor написа:

Тя и сега е утопия. Точно същата утопия като комунизма.

Тук обаче има изключения- например Швейцария,  където успяват успешно да докажат че демократично общество може да участва пряко във вземането на важни за държавата решения,  и да изгради стабилна и устойчива икономика със справедлива социална система ;)

преди 55 минути, Michigan111 написа:

Да, имаше прдприятия и за хората без слух. 

И сега май има. Има и жилищни сгради само за глухи.

преди 8 часа, Myanmar написа:

И сега май има. Има и жилищни сгради само за глухи.

Повече са тези за слепи. Щото са така направени че трябва да си сляп че да си купиш жилище в тях. :D

Сега се сетих. Казват се "Тих труд" - предприятия за осигуряване на заетост на хора с увреден слух.

И сградите им са интересни. Нямат звънци, а лампи.

преди 14 часа, Michigan111 написа:
преди 16 часа, Myanmar написа:

Anne я тресеше носталгия по това време.

И какво помни анка от онова време, че да я тресе носталгията 😆

За "онова време"  само е чувала, а сега бленуваше за времето на СтаниШеф как тогава и е било най добре :giggle1:

на 14.12.2020 г. в 19:31, ncl написа:

Така е. Ние сме на всеки километър, от тук до края на света...

за рубриката "ние сме на всеки километър"

https://faktor.bg/bg/articles/i-v-sofiyskiya-okrazhen-sad-sa-osveteni-agenti-na-ds-sred-sadebnite-zasedateli

И това е 30 години след "смяната на системата" представям си какво е било преди това. А трябва да се има предвид че и не всички са осветени и сега.

току-що, ncl написа:

И какво? Да се обявят за врагове на народа?

Не разбира се , това си е патент на комунистите. Говорим за нещо безкрайно по елементарно да им се отнеме възможността да влияят на обществото. Достатъчно бели са направили тям подобните. Ами да отидат в пенсия и толкоз . Предполагам че почти всички са в пенсионна възраст . Пък и да не са има много физическа работа в държавата . Няма да им се отрази зле да поработят и те малко през живота си. :D

Това дали са направили достатъчно бели трябва да се докаже. За който докажат - нека го пенсионират или уволнят.

преди 5 минути, ncl написа:

Това дали са направили достатъчно бели трябва да се докаже. За който докажат - нека го пенсионират или уволнят.

За доказаните случаи си има специално заведение на държавна издръжка. :D

Аз говоря прочистване на хората които дърпат назад и все не можем да тръгнем по пътя на нормалните държави. Дори и простия селянин знае че от време на време трябва да сменя това което сади иначе реколтата е слаба. Отдавна беше време да сменим всичките тези "специалисти" с млади качествени хора без тъмно минало и зависимости обособени от него и най важното с ново мислене, защото  видя се прекрасно "старите кучета" доколко са способни и колко добре се развива държавата с такъв "елит".

То защото юпитата не ги видяхме...  За мен да се направи лустрация сега е загуба на време и на пари и от нея ще има повече вреда отколкото полза. Трябваше да се направи навремето. По-добре сега да е да така. Който направи беля, да няма право да заема повече държавна служба. Има достатъчно физическа работа...

преди 16 часа, lsmurf написа:

И това е 30 години след "смяната на системата" представям си какво е било преди това. А трябва да се има предвид че и не всички са осветени и сега.

Така е. За съжаление мащабите на пипалата са толкова мащабно ужасяващи че затова мозъчетата на повечето тук  отказват да приемат това и се присмиват наивно.

преди 15 часа, ncl написа:

За мен да се направи лустрация сега е загуба на време и на пари и от нея ще има повече вреда отколкото полза.

Какво време ще се загуби и какви пари ???? Сметни де . Поне приблизително.

защото аз вреди не виждам а само ползи.

Толкова кухи, бавни и закостенели "кадри" са се вкопали които само пречат , и именно това е загуба на ВРЕМЕ и ПАРИ. Освен загубата на младите и способните на които пречат пряко.

А пречат не само с некадърността си и закостенелите си мозъци, а което е още по лошо - изпълняват  поръчки и действат спрямо старите си зависимости и връзки  .

преди 15 часа, ncl написа:

И какво? Да се обявят за врагове на народа?

Както каза смърфа, това са си ваши комунистически приьоми и страхове. Очевидно грампонятие си нямате какво е лустрация, освен че в различни подобни нам държави бе проведена по различен начин, но винаги с огромни ползи.

Не другари, просто си гледайте живота, не се месете в делата на държавата, освободете постовете и си гледайте живота спокойно и безгрижно.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 20 минути, acnekt написа:

Няма държава Румъния до 1900 година. След 1900 година, може и по-късно това е на Франция проекта.

Това е България. Както няма и държава Македония преди 1990 година, това пък е на Русия проект за Славянски Щати. Нещо като САЩ. 
Но това всичко е България, която е била под Османско тогава.

Романия, Македония изкуствено създадени държави, проекция на големи държави. Истинската държава е една и това е България.

Те това за първи път го срещам ... :) Щяло да има Славянски Щати ... :) 

Реално е имало идея за Балканска федерация, но спора къде да е столицата и противопоставянето на Георги Димитров това да е Белград е довело до разваляне на взаимоотношенията със Србиj и в последствие се прави Югославия. :) 

п.п. Не случайно някой махна мавзолея на Георги Димитров .... ;) "Нежелан" вид комунист, който прави на пух и прах немското правосъдие, а в последствие се опълчва и на СССР ... 

Това е то: Апетита на много "Велики сили" е огромен към тези земи, но на определени хора трябва да им е ясно = Ние отиваме в ЕС буквално и де се вика техните пари не ще могат да имат вид стойност спрямо сегашната действаща валута. ;) 

Кратко: По-добре Европейската Банка отколкото Световната. ;) Световната е до не знам си до къде разклатена от U$D-иииитууууу ... :) Как бе ... пари на време, мъ само на хартия ... :) Реално после с труд требе да ги връщаш ... :) 

п.п.2. Мда ... някои хора обичат да правят ду дууууу на вид "богаташи" ... и после олелеееее мъ аз бех изнатъкофън ... :)  

Лустрация по български е стани ти, да седна аз. Не знам защо се приема, че старите кадри са некадърни, кухи и не знам си още какво, а младите са способни и т.н. Според мен е точно обратното. Освен това да се говори за зависимост след 30 години демокрация е смешно. Зависими сега са точно младите, които може и да не са много кадърни(повечето кадърни не остават тук), но важното е да са верни на Партията, която сега е ГЕРБ. Грешката беше, че след 90-та година се уволниха почти всички кадърни професионалисти и на тяхно място се назначиха калинки. Грешка беше, че се разруши почти всичко построено и се почна отначало, което другите соцстрани не го направиха. Избегнаха също сливането на държавата с мафията, поне не в толкова мащабни размери. Та затова сега разликата с тях е видима и продължава да се увеличава, а не някаква си там лустрация.

btw, какво мислите за уволнението на проф. Михаил Мирчев?

преди 55 минути, ncl написа:

Лустрация по български е стани ти, да седна аз. Не знам защо се приема, че старите кадри са некадърни, кухи и не знам си още какво, а младите са способни и т.н. Според мен е точно обратното. Освен това да се говори за зависимост след 30 години демокрация е смешно. Зависими сега са точно младите, които може и да не са много кадърни(повечето кадърни не остават тук), но важното е да са верни на Партията, която сега е ГЕРБ. Грешката беше, че след 90-та година се уволниха почти всички кадърни професионалисти и на тяхно място се назначиха калинки. Грешка беше, че се разруши почти всичко построено и се почна отначало, което другите соцстрани не го направиха. Избегнаха също сливането на държавата с мафията, поне не в толкова мащабни размери. Та затова сега разликата с тях е видима и продължава да се увеличава, а не някаква си там лустрация.

btw, какво мислите за уволнението на проф. Михаил Мирчев?

Стара максима е че нов бардак със стари "жрици" не се прави. Защо трябваше ли - ами много просто защото социализмът се провали тотално и беше ясно че така повече не може. Не казвам че всички стари кадри са били кухи и некадърни но щом се провали системата значи са били недостатъчно ефективни. Редно е да се оттеглят и да направят място да дойдат други и да се почне на чисто.В противен случай винаги ще дърпат надолу както и се случи. Съгласен съм че се назначават кадри по признак вярност на партията която сега е ГЕРБ но преди това бяха БСП , ДПС , СДС, НДСВ, и какви ли не други аватари на БКП. Тоест това да се подбират хора по този  признак е стар тоталитарен навик още от онова време когато партията подбираше хора само от така наречената номенклатура. Е след като хората от които зависи това на практика са същите защо очакваш начинът на подбор да е различен ?

Какво мисля за уволнението на проф. Михаил Мирчев ами акт на насаждане на етническа омраза. Разделен народ се управлява по лесно.

Системата не се провали заради кадрите, а поради особеностите на самата система. Смяната на всички кадърни кадри във всички сфери и замяната им с некомпетентни доведе до сегашното положение, а трябваше да има приемственост. Както и да е, това си е мое мнение. Въпросът е, че сега трябва да има такива критерии за некадърните, а не да гледаме в миналото. Който е некадърен да го махат и да слагат способни хора, а не партийни назначения.

Иначе казуса с Мирчев го дадох точно по темата за доносите. Едно време се донасяше за несъгласни с държавната политика. В случая имаме подобен въпрос. Трябва ли да имаме същото отношение и към сегашните такива? Каквото е било навремето, да си остане там. Това е според мен. Иначе и след 300 години ще търсим кой ни е виновен... 

Хайде, че е време за дозата против К-19.

преди 27 минути, ncl написа:

Системата не се провали заради кадрите, а поради особеностите на самата система. Смяната на всички кадърни кадри във всички сфери и замяната им с некомпетентни доведе до сегашното положение, а трябваше да има приемственост. Както и да е, това си е мое мнение. Въпросът е, че сега трябва да има такива критерии за некадърните, а не да гледаме в миналото. Който е некадърен да го махат и да слагат способни хора, а не партийни назначения.

Иначе казуса с Мирчев го дадох точно по темата за доносите. Едно време се донасяше за несъгласни с държавната политика. В случая имаме подобен въпрос. Трябва ли да имаме същото отношение и към сегашните такива? Каквото е било навремето, да си остане там. Това е според мен. Иначе и след 300 години ще търсим кой ни е виновен... 

Хайде, че е време за дозата против К-19.

Това ти обяснявам че особеност на системата беше назначаването по този начин и от там дойдоха безброй проблеми иначе и при социализма имаше разбира се и умни и кадърни хора само че заради тази пуста вярност към партията подборът на кадри беше поставен на лоша основа. А когато поставиш на върха някой тъп човек той се обгражда с подобни те от своя страна се обграждат с подобни и така до най ниското ниво.  И не съм съгласен че не трябва да се гледа в миналото защото без да осъзнаем грешките си в миналото сме осъдени да ги повтаряме отново и отново. Не за да търсим след 300 години кой ни е виновен а за да си извадим поуки и да не повтаряме грешките от миналото.

Едно време при социализма бяхме с еднопартийна система и го нямаше сегашното надлъгване.  Сега Радев и Нинова уж правят нови конституция и програма за управление на България.  После ги крият и не ги показват.  Обаче за пред наивните си фенове не мълчат и постоянно преповтарят своите си опорни точки.  Как да не ми е носталгия по времето на бай Тошо!? Тогава никой не е пробвал да ме прави на наивен глупак.   Не зная да плача или да се смея, като гледам какво прави бившата приватизаторка, маскирана като Мизийска Света Богородица - сега лидер на БСП, Корнелия Нинова  https://www.dnes.bg/politika/2020/12/13/ninova-edinstvenata-partiia-s-programa-za-upravlenie-e-bsp.473144

преди 59 минути, lsmurf написа:

Това ти обяснявам че особеност на системата беше назначаването по този начин и от там дойдоха безброй проблеми иначе и при социализма имаше разбира се и умни и кадърни хора само че заради тази пуста вярност към партията подборът на кадри беше поставен на лоша основа. А когато поставиш на върха някой тъп човек той се обгражда с подобни те от своя страна се обграждат с подобни и така до най ниското ниво.  И не съм съгласен че не трябва да се гледа в миналото защото без да осъзнаем грешките си в миналото сме осъдени да ги повтаряме отново и отново. Не за да търсим след 300 години кой ни е виновен а за да си извадим поуки и да не повтаряме грешките от миналото.

Да, затова от толкова взиране в миналото се възпроизведе същия модел и се правят същите грешки.

преди 10 минути, ncl написа:

Да, затова от толкова взиране в миналото се възпроизведе същия модел и се правят същите грешки.

Съгласен съм правят се защото се тръгва по пътя на най лекото съпротивление. Не сме си извадили правилните поуки от миналото или поне не тези които обслужват общия интерес. Най лесно е да сложиш некадърник на някое място и той да ти е верен и да изпълнява всичките ти желания защото знае че всичко дължи на връзката с шефа или партията. Това се ползваше и продължава да се ползва. И може би тези дето го правят са прави за себе си защото така им е най удобно лично на тях . В крайна сметка виновни сме си ние избирателите защото сме избрали такива хора.

А лустрацията ще промени ли това?! Сигурно тогава ще цъфнем и вържем?! Повече плюсове ли има или повече минуси?

преди 45 минути, ncl написа:

А лустрацията ще промени ли това?! Сигурно тогава ще цъфнем и вържем?! Повече плюсове ли има или повече минуси?

Едва ли само с лустрация  ще цъфнем и ще вържем още повече че сега ще е супер закъсняла но според мен все пак ще е стъпка в правилната посока. Лично аз мислех че хората които трябваше да се отстранят с лустрация отдавна са в пенсия обаче явно съвсем не е така . Така че сега мисля че все пак не е лошо да се проведе лустрация на "принципа по добре късно отколкото никога" надявам се да има поне някакъв възпитателен ефект . Така че повечеса плюсовете според мен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.