Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 1 час, M.Николов написа:

Наследниците на второразредните партийци, които се оказаха много, ама много по-некадърни от тези, които управляваха преди тях.

Много пъти сме го казвали, просто се правиш,че не си го чул.

Аз отговора на риторичния ми въпрос го знам и е след цитираното от теб.

А ти си сляп за последните ми две изречения :) 

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

мда, няма македонски език, а западно наречие!

• 3 седмици по-късно...

Според мен преди са трябвали повече пари, за да живееш нормално? Или заплата ти стигаше за хляб и салам. Това обаче за мен не е нормално. Това ли са били целите на хората? Да не умреш от глад. В магазина 5 продукта, пък били те и качествени и всеки се молеше за нещо западно в лъскава опаковка. Чакаш ред за кола 20 години, а на почивка ходиш, ако си член на партията. Ограничена по всякакъв начин информация. Пълно информационно затъмнение с една ТВ и едно радио, сакън, да не разберат хората, че има и по-шарен живот. Чужбина ли? Да да, друг път. С триста зора, евентуално в Югославия. Хайде посмей да кажеш нещо срещу режима. Заминаваш в лагер. Свобода на словото ли? Друг път. Много заблудени хора има, които са лентяствайли по онова време и сега им е мъчно!

преди 26 минути, ostavime написа:

Според мен преди са трябвали повече пари, за да живееш нормално? Или заплата ти стигаше за хляб и салам. Това обаче за мен не е нормално. Това ли са били целите на хората? Да не умреш от глад. В магазина 5 продукта, пък били те и качествени и всеки се молеше за нещо западно в лъскава опаковка. Чакаш ред за кола 20 години, а на почивка ходиш, ако си член на партията. Ограничена по всякакъв начин информация. Пълно информационно затъмнение с една ТВ и едно радио, сакън, да не разберат хората, че има и по-шарен живот. Чужбина ли? Да да, друг път. С триста зора, евентуално в Югославия. Хайде посмей да кажеш нещо срещу режима. Заминаваш в лагер. Свобода на словото ли? Друг път. Много заблудени хора има, които са лентяствайли по онова време и сега им е мъчно!

да ве, щото сега заплатите са много големи
като си платиш наема с минимална заплата и оставаш без пукнат грош
сега като си направя сметка, ами тамън два пъти по-малко ми идват парите за самоиздръжка
една пиклива наденица днес е близо 10 лв, да не говорим за луканки, които ми бяха редовно мезе по времето на бай Тошо
и да те питам, поради каква причина не са ти стигали парите?
много добре помня годините от 84 до 88
от 250 достигнах щатна заплата 420 плюс 90 лева премия
ако се включиш в производството, още 200 до 500 лева в зависимост от качеството на произведената продукция
доста цигани работеха в леярни за по 1200 лева и да им се чудиш на акъла що живеят в некви колиби
сичкото сигън, само гибеци и кичеци го удряше
а  от 78-ма започнах с 85 щат и някакви 30 за стабилизиране в ТЕЦ "Кремиковци"
до 84-та достигнах 260 и не е вярно, че трябва да си партиец за почивката
вярно е това, че картите за почивка бяха само за Китен
ако искаш да почиваш другаде, трябва да плащаш всичко на редовна цена
аз не обичах да ходя на почивка, защото се връщах още по-изморен от тълпи и шум
а инак всичко друго е вярно

пп

периода 84-88 се отнася за ВМЗ

Редактирано от дpъндю (преглед на промените)

преди 14 минути, дpъндю написа:

да ве, щото сега заплатите са много големи
като си платиш наема с минимална заплата и оставаш без пукнат грош
сега като си направя сметка, ами тамън два пъти по-малко ми идват парите за самоиздръжка
една пиклива наденица днес е близо 10 лв, да не говорим за луканки, които ми бяха редовно мезе по времето на бай Тошо
и да те питам, поради каква причина не са ти стигали парите?
ако се включиш в производството, още 200 до 500 лева в зависимост от качеството на произведената продукция
доста цигани работеха в леярни за по 1200 лева и да им се чудиш на акъла що живеят в некви колиби
до 84-та достигнах 260 и не е вярно, че трябва да си партиец за почивката
вярно е това, че картите за почивка бяха само за Китен
ако искаш да почиваш другаде, трябва да плащаш всичко на редовна цена
аз не обичах да ходя на почивка, защото се връщах още по-изморен от тълпи и шум
а инак всичко друго е вярно

пп

периода 84-88 се отнася за ВМЗ

Говориш за най-богатия завод и най-богатата община по онова време. Не е резонно. 😉 

Все едно аз сега да ти дам пример с някой измислен хакер, който взима 6-7 бона и работи в SAP. 

Ти, да кажем, че си частен пример. Не можем да те ползваме за някаква извадка. 🙂 

А и не отричаш, че повечето неща са верни (да не кажем всички), като изключим добрата ти заплата. 

Иначе сега заплатите са колкото малки, толкова и големи. Има много хора, които мислят, че касиер със средно трябва да получава 2000 хил. лв. 

преди 2 минути, ostavime написа:

Има много хора, които мислят, че касиер със средно трябва да получава 2000 хил. лв. 

и счетотводители
това е редовния им номер, че минавали много пари през тях
а на практика нищо не произвеждат, а само отчитат
бюрокрацията  сега е по-заплатена от всички времена, които помня

преди 7 минути, ostavime написа:

Говориш за най-богатия завод и най-богатата община по онова време. Не е резонно. 😉 

виж с каква заплата съм започнал в ТЕЦ "Кремиковци"
нали не мислиш, че млад човек няма да се развива, а ще стои на едно ниво
днес съм дрът
кихам кашлам трътам, не ставам за войвода
ке издам дружината

преди 1 минута, дpъндю написа:

виж с каква заплата съм започнал в ТЕЦ "Кремиковци"
нали не мислиш, че млад човек няма да се развива, а ще стои на едно ниво
днес съм дрът
кихам кашлам трътам, не ставам за войвода
ке издам дружината

Не не, на мен са ми интересни дърти мрънкалници, които не знаят един език, нямат никаква допълнителна специализация, умения и т.н., но са с големи претенции и с носталгия ми говорят за "онова" време. Как всичко им било дадено едва ли не на готово и без пари. Образование, здравеопазване и т.н. 

И наистина се надявам всеки млад човек да разбере това, яко не го е разбрал и да започне от някъде, пък после да се доказва. Да инвестира в себе си. Отплата има.

Лесно няма в днешно време. Преди може и да е имало. Те за това се оплакват. 

преди 8 минути, ostavime написа:

Лесно няма в днешно време

да, днес никак не е лесно да се оцелява
няма я сигурността в живота, която беше осигурена, до като бяхма в клетка
днес съм кът юнак...на гол тумбак, чифте пищови

Мрънка се най-вече, защото за 45 години се направиха хиляди неща, а за 31 години какво се направи?! Не че едно време е било толкова хубаво, недостатъците на строя са ясни. Но ако на някой му харесва сегашното положение и накъде сме тръгнали... е на мен не ми харесва.

Мрънка се най-вече, защото за 45 години се направиха хиляди неща, а за 31 години какво се направи?! Не че едно време е било толкова хубаво, недостатъците на строя са ясни. Но ако на някой му харесва сегашното положение и накъде сме тръгнали... е на мен не ми харесва.
Прав си, много се е направило. Но и сега се прави.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

преди 4 часа, ncl написа:

Не, мрънка се заради това че се третираха хората като животни а управниците бяха като животновъди. Което животно му харесва ще го нахрани , което куче върти старателно опашка ще е добре което лае срещу него ще го пребие с камъни. Сега може и да не ти харесва но посоката е правилна според мен. Даден е някакъв шанс който иска и положи необходимото старание да може да прави някакъв бизнес и да може да получи образованието за което мечтае в чужбина. Да не е лесно но е възможно . Да вярно че се направиха някои неща но бяха заплатени с нашите пари като не получавахме адекватно заплащане за труда си. Защо толкова години не може да стигнем по заплащане развитите държави след като цените са изрравнени и в доста случаи даже по високи. Непрекъснато ни обясняват че няма как да стане изведнъж защото соца ни остави със заплати в пъти по ниски от тези в нормалния свят. И сега Борисов се бие в гърдите колко много били увеличини заплатите по време на неговото управление а всъщност се влачим на опашката на Европа . Всъщност според мен сме тръгнали в правилната посока да станем част от европейското семейство а не да живеем в "лагер". На теб ако ти харесва да живееш в лагер аз искам свобода да решавам къде да живея и с какво да се занимавам.

Все едно в други страни не е имало соц. Къде са те, къде сме ние?! А иначе сега въобще не се третират хората като животни...

преди 18 минути, ncl написа:

Все едно в други страни не е имало соц. Къде са те, къде сме ние?! А иначе сега въобще не се третират хората като животни...

Така е тук си прав изпревариха ни много но това е вече друга тема. И да някои които все още се изживяват като партийна аристокрация по инерция още от онова време третират хората като животни. За двете неща обаче сме си виновни единствено ние. Ако бяхме се заели да премахнем тази паразитна класа да отнемем властта от тях истински а не само на приказка още преди 30 години сега нямаше да сме толкова изостанали камо ли пък да смятат някои че могат да си позволяват да третират хората по този начин.

Изоставането не е толкова страшно. Човек знае и две и двеста. Лошото е посоката в която сме тръгнали, а тя е надолу. Водим в повечето негативни класации и няма изгледи за промяна.

преди 1 час, ncl написа:

Изоставането не е толкова страшно. Човек знае и две и двеста. Лошото е посоката в която сме тръгнали, а тя е надолу. Водим в повечето негативни класации и няма изгледи за промяна.

Споко . Сега на изборите като дойде БСП на власт и всичко ще тръгне като по мед и масло . :D

преди 6 часа, ncl написа:

Ти самия си във въпросната статистика, т.е. си проводник на негативното и помагаш на "тръгналите надолу".

Промяната трябва да започне в теб, не очаквай другите да се променят, за да се промениш и ти. 

През изминалите близо 30 години независимо от негативизма, то винаги съм обръщал внимание, че има и позитивизъм. 

Нарастването на броя хора които не гласуват довежда вид партии до озлобление, че в Парламента няма да могат да налагат вид партийни интереси.

ГЕРБ не само добре разбира това, но и го усеща вече. БСП въобще не прави социална политика, а се бори за власт. ДПС изобщо не е масово да има права и свободи, а само на техни членове да имат въпросните права и свободии.

Примерно: В наше село кмета е от ДПС. Неговото дете ( приблизително 13 г.) свободно си кара автомобила на баща си. Това правилно ли е?! Да, защитава вид права, но позволявайки вид свобода на детето си, то на какво го възпитава?! 

Кратко: Лицемерието в политиците ни е съществения проблем на нашето съвременно общество. Може да не е най-доброто решение ГЕРБ, но поне не са лицемерни. Да, тук ще скочат много и ще кажат, че именно ГЕРБ са лицемери, но дали е така?! Нима не провеждат политика за развитие на българите да са граждани на Европа?!  

преди 23 часа, ncl написа:

Но ако на някой му харесва сегашното положение и накъде сме тръгнали... е на мен не ми харесва.

Избор няма ,приспособяваш се към сегашното положение ,защото миналото не може да бъде върнато.

преди 17 часа, lsmurf написа:

Споко . Сега на изборите като дойде БСП на власт и всичко ще тръгне като по мед и масло . :D

Дори да се случи те няма да върнат соца от преди 1989г.

преди 30 минути, FusE написа:

защото миналото не може да бъде върнато

Признавам си! От време на време имам вид носталгия, но нито младостта ми ще се върне, нито мечтите ми. 

През годините мечтите ми се променяха. Единственото което в момента мога е, да осъществя една детска мечта. Чисто егоистична при това. 

Именно това ме мотивира сега да живея. Да, вече не мечтая за по-добър живот, нито за по-добър живот на моите наследници, а нещо елементарно егоистично, но именно това не ще ме сломи в моята вяра в бъдеще, че мога все още, че не съм се поддал на негативизма, а мисля още какъв позитив ще наследят моите наследници. 

Правя нещо, о, да, то не е за държавата, но е за нейни поданици, значи правя индиректно нещо добро за обществото, защото моите наследници не ще пречат на развиването на нашето отечество като се оплакват от въпросното общество.  

на 12.12.2020 г. в 15:45, дpъндю написа:

до 84-та достигнах 260

Евала !

Наш'те пък вземаха по 120-150 лв.

на 12.12.2020 г. в 21:38, ncl написа:

Все едно в други страни не е имало соц. Къде са те, къде сме ние?!

Имаше я. Ама проведоха в една или друга степен .. .как беше оная думиччка.. онази толкова омразна думичка... дето тук е табу .... която не се произнася както името на Волдемор...

ах даааа.. ЛУСТРАЦИЯ .

Пряка зависимост. Нали си знаете домашното което винаги повтарям - които проведоха овреме лустрация, сега са в пъти по добре от тези които закъсняха или никога не са я провеждали .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.